Beste voorhamer

Wil je zware sloopwerken aanpakken, zoals het uitbreken van muren? Of wil je bijvoorbeeld houten palen in de grond heien? Dan heb je een voorhamer nodig. Een voorhamer is eigenlijk een grote versie van een mokerhamer.

De steel van een voorhamer varieert tussen de 90 en de 100 cm. De stalen slagkop van een voorhamer is dan weer op zijn minst 3 kg zwaar. “Op zijn minst” zeggen we, want inderdaad: je vindt bijvoorbeeld ook voorhamers met een slagkop van 8 kg op de markt.

Onze top 5 voorhamers

Afbeelding

Product


Sencys – 4 kg

Onze beste koop!

Sencys – 4 kg

Beste koop allround voorhamer

of

Topex voorhamer 8 kg

Topex voorhamer 8 kg

Beste koop voorhamer 8 kg

of

Adler Hickory Steel 90 cm

Adler Hickory Steel 90 cm

Beste koop voorhamer 3 kg

of

Talen tools voorhamer FSC

Talen tools voorhamer FSC

Beste koop voorhamer 5 kg

of

Fiskars 120030 Voorhamer XL

Fiskars 120030 Voorhamer XL

Beste professionele voorhamer

of

Producteigenschappen

ONZE BESTE KOOP

Sencys – 4 kg

Beste koop allround voorhamer

Sencys – 4 kg

of

Topex voorhamer 8 kg

Beste koop voorhamer 8 kg

Topex voorhamer 8 kg

of

Adler Hickory Steel 90 cm

Beste koop voorhamer 3 kg

Adler Hickory Steel 90 cm

of

Talen tools voorhamer FSC

Beste koop voorhamer 5 kg

Talen tools voorhamer FSC

of

Fiskars 120030 Voorhamer XL

Beste professionele voorhamer

Fiskars 120030 Voorhamer XL

of

Voor- en nadelen van een voorhamer

Een voorhamer is dus een groot en zwaar werktuig. Je gebruikt een voorhamer dan ook vooral voor zware sloopklussen. Palen in de grond kloppen, lukt mits wat oefening ook aardig met een voorhamer. Om lichte houten palen in de grond te kloppen, bijvoorbeeld op de camping, gebruik je echter beter een sleg. Een sleg is een grote houten hamer.

De slagkop van een voorhamer heeft een stompe kant met een plat slagvlak en een scherpe kant. De stompe kant is ideaal om de genoemde klussen op te knappen, zoals muren afbreken of palen in de grond kloppen. De scherpe kant is dan weer beter geschikt om tegels of stenen op de grond te breken en los te kloppen. Hiervoor kun je echter ook een houweel gebruiken (zie koopgids).

Werken met een voorhamer lijkt eenvoudig, maar het vraagt heel wat ervaring en kennis. Sommige klussers slaan zonder problemen palen in de grond met één hand, al zijn dit uitzonderingen. Met dit Engelstalige filmpje leer je hoe je met een voorhamer moet werken:

Een voorhamer is eveneens een leuke tool om je kracht te oefenen. Palen in de grond kloppen als sport is goedkoper dan een abonnement op de fitness om je armen en schouders te trainen.

Hoe langer de steel is en hoe zwaarder de slagkop, hoe meer kracht je kan en moet geven. Let hierbij op, met een zware voorhamer belast je je armen en polsen aanzienlijk.

In dit artikel hebben we vijf vaak verkochte voorhamers voor jou geselecteerd. We geven duidelijk de voor- en de nadelen van elk model uit onze selectie aan. We hebben gekeken naar de prijs-kwaliteitsverhouding, de duurzaamheid, het comfort en de handigheid van de voorhamers. Sowieso zijn alleen voorhamers met een hoge score op alle vlakken in onze selectie terecht gekomen.

Ben je op zoek naar een voorhamer om klussen snel en met weinig moeite op te knappen, dan raden we je aan onze top 5 en de reviews als leidraad bij je aankoop te gebruiken. Denk hierbij ook aan de grootte van je project en je eigen sterkte. Pas dan kies je de juiste voorhamer voor de juiste klus.

Beste koop allround voorhamer – Sencys – 4 kg

Ben je op zoek naar de beste koop als voorhamer, dan raden we deze van het merk Sencys aan. Het is een voorhamer met een gewicht van 4 kg, wat voor de meeste doe-het-zelvers goed hanteerbaar is. Daarnaast heeft de hamer een lange steel van glasvezel. Dit maakt de steel zo goed als onbreekbaar. Bovendien vangt dit materiaal de schokken goed op. 

De soft grip handgreep vinden we ook heel aangenaam om mee te werken. Deze laat je toe om intensief met de voorhamer te werken en tegelijk je handen te sparen. De platte en geharde stalen kop heeft afgeschuinde hoeken. Dit maakt het werken niet alleen netjes en afgewerkt, maar ook een stuk veiliger. De afgeronde hoeken zorgen er bijvoorbeeld voor dat je geen splinters of scherpe brokstukken bij sloopwerken krijgt.

Hiermee komen we bij de nadelen van deze sloophamer van Sencys. Voor geoefende doe-het-zelvers is de voorhamer misschien wat licht met zijn 4 kg. Daarnaast kan de schokopvang toch nog iets beter en moeten veel voorhamers met een steel in essenhout niet onderdoen qua schokdemping. De slagkop mocht nog sterker en harder zijn. Nu krijgt hij snel krassen en eventuele lichte vervormingen.

Wat licht voor geoefende doe-het-zelvers.

Voordelen
  • De steel is zo goed als onbreekbaar
  • Gewicht van 4 kilogram
  • Kop met afgeschuinde hoeken
Nadelen
  • Had iets zwaarder mogen zijn
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie de beste voorhamer qua prijs-kwaliteitsverhouding zoekt. De staal in glasvezel is aangenaam werken voor niet-geoefende doe-het-zelvers. Daarnaast is de slagkop met zijn afgeronde hoeken veilig voor elke gebruiker.

Beste koop voorhamer 8 kg – Topex voorhamer 8 kg

Als je op zoek bent naar een zware voorhamer om heavy duty klussen in en om je huis te klaren, dan is de beste koop voor ons deze voorhamer van het merk Topex van 8 kg. Het gereedschap heeft veel voordelen. We zijn nogal onder de indruk van de vorm van de slagkop. Hij heeft afgeronde hoeken en is over het algemeen veilig in gebruik. Door het stompe vlak aan de ene kant en de hoekige vorm aan de andere kant, kan je op verschillende manieren slaan. 

Ook over steel is goed nagedacht. Behalve het gedeelte dat je met de hand vasthoudt, is de steel gevernist. Hierdoor is het bestand tegen vocht en ook gemakkelijk schoon te maken. Verder is het een voorhamer die qua prijs wel goed zit.

Dit brengt ons bij de nadelen van deze voorhamer. Het valt op dat deze voorhamer met zijn 8 kg te zwaar is voor veel doe-het-zelvers. Het is niet zomaar een stuk gereedschap dat je uit de schuur haalt om een klus te klaren. Vooral professionals hebben baat bij deze voorhamer. Daarnaast merken we op dat er bij deze voorhamer geen schokabsorberende laag op het de steel voorzien is. Wie lang werkt met deze hamer, krijgt kans op blaren. Wens je zware werken op te knappen, dan kun je overwegen of je de klus ook niet kunt klaren met een mokerhamer of pikhouweel.

Geen soft grip rubber op de steel.

Voordelen
  • Stevige steel
  • Hamerkop met stompe en scherpe kant
  • Vernis beschermt steel tegen vochtopname
Nadelen
  • Voor veel doe-het-zelvers te zwaar
  • Geen schokbestendige steel
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie op zoek is naar een voorhamer met een hamerkop van 8 kg. De hamer is ideaal voor grote afbraakwerken zoals het uitbreken van terrassen of het slopen van muren. Bedenk dat je met een hamer van dit gewicht je polsen en je handen zwaar belast, zeker omdat er geen schokdempende laag op de steel voorzien is.

Beste koop voorhamer 3 kg – Adler Hickory Steel 90 cm

Een goed alternatief voor onze beste koop is de Adler voorhamer van 3 kg. Je merkt al meteen dat deze voorhamer een kilootje lichter is dan onze beste koop. Hierdoor kun je er lang mee doorwerken, al moet je er rekening mee houden dat je dan wat meer moet kloppen om hetzelfde resultaat te bereiken. Zoals we in onze koopgids aantonen, hangt de keuze van een voorhamer voor een stuk af van je eigen kracht. Ben je een hobbyist of een occasionele doe-het-zelver, dan is een voorhamer van 3 kg meestal wel voldoende.

De slagkop van deze 90 cm Adler hickory is aan de hoeken mooi afgerond volgens de DIN 6475 norm voor hamers. Met de botte en scherpe kant van deze hamer kan je diverse slagklussen met succes uitvoeren en bijvoorbeeld tegels netjes uitbreken. Ook de hickory handgreep bevalt ons. Hickory is de Amerikaanse term voor hout van een walnotenboom (zie koopgids). Het is gewoon een lekker stevige voorhamer om mee te werken die ook nog eens voor iedereen handig is. De prijs-kwaliteitsverhouding zit gewoonweg goed bij deze voorhamer.

Dit brengt ons bij de nadelen van de Adler hickory voorhamer. Het is duidelijk dat dit niet de beste voorhamer is voor hele zware klussen. Daar is hij net iets te licht voor. Daarnaast is het een hamer die echte krachtpatsers net iets te licht vinden. We vinden ook dat de hamerkop een beetje groot is in verhouding tot de steel. We hadden eveneens graag een antisliplaag op de steel gezien bij deze voorhamer.

De slagkop is wat groot in verhouding tot de steel.

Voordelen
  • Steel is gemaakt uit stevig hickory
  • Hamerkop met stompe en scherpe kant
  • Ideale lengte
  • Prima prijs-kwaliteitsverhouding
Nadelen
  • Minder geschikt voor zware sloopwerken
  • Geen antisliplaag
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een voorhamer zoekt waar je harde klappen mee kan geven en die tegelijk niet te zwaar is. De slagkop is misschien wat groot in verhouding tot de steel, waardoor je soms moeite hebt om je slag goed te positioneren. Verder is deze voorhamer perfect voor sloopwerken, maar bijvoorbeeld ook om palen in de grond te kloppen.

Beste koop voorhamer 5 kg – Talen tools voorhamer FSC

Ben je op zoek naar een voorhamer om enkele grote afbraakklussen te klaren en wil je vooral dat de klus snel geklaard is, dan kun je kiezen voor een voorhamer van 5 kg. Een voorhamer van 5 kg kun je omschrijven als de gulden middenweg tussen een zware en een lichte voorhamer, tussen een voorhamer van acht kg of van drie kg. De meeste geoefende doe-het-zelvers kunnen aan de slag met een voorhamer van 5 kg zonder zich al te veel te vermoeien.

De beste koop in dit segment van voorhamers is voor ons deze van het merk Talen Tools. De prijs-kwaliteitsverhouding ligt heel goed. Het werktuig valt op door zijn stevige hamerkop. Volgens de DIN 6475-standaard is deze afgeschuind aan de hoeken. Een scherpe en een stompe kant laten je toe efficiënt en slim te werken. De steel is stevig en met zijn 90 cm voldoende lang om een goede slagkracht te hebben. 

De steel zelf is gevernist, wat de duurzaamheid van het hout zeker ten goede komt. Het deel waar je de voorhamer vastgrijpt, is in een matte rode verf gezet, wat voor een goede grip zorgt. Het essenhout van de steel vangt schokken meer dan behoorlijk op. Qua ergonomie krijgt deze voorhamer van Talen Tools zeker een hoge score.

Hiermee komen we bij de nadelen van de Talen Tools voorhamer. Hoewel de hamer schokken goed opvangt, vinden we het jammer dat er geen antisliplaag op de steel voorzien is. Daarnaast is het werktuig toch vooral voor zware sloopwerken geschikt, al is dit misschien net wat je zoekt. Zoals bij de meeste voorhamers met een houten steel, bestaat het risico dat de hamerkop na verloop van tijd loskomt van de steel.

Geen antisliplaag op de steel.

Voordelen
  • Degelijke materialen
  • Goede ergonomie
  • Vangt schokken op
Nadelen
  • Geen schokabsorberende steel
  • Enkel voor zware sloopwerken
Conclusie

Dit product is vooral geschikt wie een stevige voorhamer zoekt voor het zware werk. De steel van 90 cm en de hamerkop van 5 kg zorgen ervoor dat je snel dat ene muurtje of bouwwerk sloopt. De steel is goed beschermd tegen vocht, alleen vinden we het jammer dat het oppervlak niet belegd is met een antisliplaag.

Beste professionele voorhamer – Fiskars 120030 Voorhamer XL

Ben je op zoek naar een voorhamer om intensief te gebruiken, dan is de aankoop van de Fiskars 120030 zeker de moeite waard. Dit werktuig kost een stuk meer dan de doorsnee voorhamer, maar het werktuig is zijn geld meer dan waard. Als je frequent een voorhamer gebruikt, doe je je voordeel met de eigenschappen van de Fiskars 120030. De antislip-eigenschappen van de steel beschermen je handen en voeren zelfs het zweet af van je handpalmen. 

De steel zelf is ook helemaal beschermd en is grotendeels geproduceerd uit glasvezel, wat trillingen goed opvangt. Je hebt, kortom, een comfortabele grip op deze voorhamer. Met een gewicht van 4 kg is dit ook een ideale hamer om langdurig mee te werken. De afgeronde hoeken van de hamer maken het veilig werken. Door deze afgeronde hoeken krijg je weinig splinters en brokstukken aan je werkstuk, en dat scheelt ook wel wat naar de inspanningen die je levert.

Hiermee komen we bij de nadelen van deze voorhamer. We kunnen eigenlijk maar weinig nadelen bedenken. Zo moet je inderdaad wel rekening houden met een relatief hoge kostprijs. Anderzijds krijg je hiervoor wel waar voor je geld en een hamer die je vele jaren gebruikt. Het is niet zomaar een werktuig dat je even uit de kast haalt om een klusje op te knappen. Daarom zijn de eigenschappen van deze hamer (de glasvezelsteel en de ergonomische slagkop) vooral interessant voor mensen die heel intensief met deze hamer werken.

Hamerkop net iets te glad gepolijst, waardoor dit een hamer voor geoefende gebruikers is.

Voordelen
  • Hamerkop kan niet loskomen
  • Steel beschermt de handen
  • Gecoate hamerkop
Nadelen
  • Niet goedkoop
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een voorhamer zoekt om heel intensief te gebruiken. Is ergonomie en duurzaamheid belangrijk voor jou, en ben je een geoefende doe-het-zelver, dan is deze Fiskars voorhamer de ideale koop voor jou.

Koopgids

Nu we de beste voorhamers op de markt besproken hebben, is het tijd voor de koopgids. Hierin staan we wat langer stil bij de kenmerken waarop je moet letten als je een voorhamer koopt. Ben je nog niet helemaal zeker van je keuze, dan helpt de koopgids je om een goed zicht te krijgen op de eigenschappen waaraan een voorhamer moet voldoen.

Houweel of voorhamer?

Een voorhamer is vooral geschikt om muren te slopen, palen in de grond te heien en vloeren los te breken. Voor dit laatste is een houweel een goed alternatief. Een houweel heeft twee scherpe kanten, waardoor je gemakkelijk tegels of funderingen losbreekt. Een houweel is over het algemeen ook iets lichter dan een voorhamer. De haakvorm van het houweel maakt het ook mogelijk bouwmaterialen los te wrikken en op te heffen.

Een voorhamer of liever een elektrische sloophamer

Om muurtjes af te breken kun je een elektrische sloophamer gebruiken. Dit is een soort elektrische beitelmachine. Laten we wel wezen, werken met een elektrische beitelmachine is net zoals werken met een sloophamer heel zwaar.

Een sloophamer is beter om iets gerichter en preciezer af te breken. Dit is handig als je bijvoorbeeld een gat in een dragende muur wil maken. Wil je delen van een dragende muur of een volledige dragende muur afbreken, dan contacteer je overigens best een vakman om deze klus voor je te klaren, zoals we in dit artikel over het slopen van muren uitleggen.

Het nadeel van een elektrische sloophamer is dat je meer stof creëert waardoor je het overzicht op de werkplek verliest. Daarnaast is ook het lawaai oorverdovend.

Voorhamer koopgids

Onderdelen van een voorhamer

Een voorhamer bestaat altijd uit twee delen. Dat zijn de slagkop en de steel.

  • De slagkop is gemaakt uit staal.
  • De steel kan uit diverse materialen geproduceerd zijn. Het meest klassiek zijn stelen in hout, maar stelen in glasvezel komen eveneens voor.

Glasvezel of houten steel?

Een voorhamer heeft bijna altijd een steel in glasvezel of in hout. Maar wat is nu het beste materiaal? Deze vraag is moeilijk te beantwoorden. We zetten de voor- en de nadelen van beiden even op een rij.

Voordelen houten stelen:

  • Ze zijn vervangbaar
  • Ze zijn licht buigzaam en vangen trillingen op

Nadelen houten stelen:

  • Ze kunnen uit je hand glijden en je verliest er makkelijk je grip op
  • Ze kunnen breken

Voordelen stelen glasvezel:

  • Ze vangen trillingen nog beter op dan hout
  • Ze breken nooit
  • Hebben meestal een handgreep in soft grip rubber

Nadelen stelen glasvezel:

  1. Je kunt ze moeilijk vervangen
  2. Het materiaal is duurder dan hout

Ergonomisch design

Met een voorhamer moet je vlot en soepel kunnen zwaaien. Je moet hiervoor een goede grip op de steel hebben. De steel is hiervoor vaak met een rode coating of verf bedekt op de plaats waar je hem vastgrijpt. Een handgreep in soft grip rubber is nog beter, maar dan mag deze handgreep niet los komen van de steel. Dankzij een goede ergonomie werk je gedurende een lange tijd comfortabel en snel.

Om te checken of je goed met een voorhamer kunt werken, neem je hem best even in het midden van de steel vast met een hand en beweegt hem naar je lichaam en terug. Voel je dan al een kramp in je armen, dan neem je beter een lichter model.

Veiligheid

Omwille van zijn grote slagkracht, is het belangrijk om aandacht te besteden aan veiligheid als je met een voorhamer werkt. De hamer moet op zich veilig zijn, en daarnaast mag ook het resultaat van je werk je niet verwonden. We bedoelen hiermee dat de hamer zo moet gevormd zijn, dat er na een slag geen splinters of kleine stukjes steen in het rond springen. Precies om dit laatste te voorkomen, zijn bij de meeste voorhamers de hoeken van de slagkop afgerond. Dit is trouwens ook de voornaamste voorwaarde voor een hamer om aan de DIN 6475 standaard te voldoen.

Ben je op zoek naar een voorhamer, dan is het inderdaad een goed idee om te checken of de hamer over de DIN 6475 standaard beschikt. DIN 6475 is een internationale kwaliteitsstandaard voor hamers. Enkel de betere hamers krijgen dit certificaat.

Wil je veilig werken met een voorhamer, dan moet je ook bepaalde accessoires in huis halen.

  • Rubberen slagdoppen op maat van de slagkop kunnen heel handig zijn en vermijden dat een houten paal splitst of een tegel waarop je klopt breekt. Rubberen slagdoppen plaats je op de hamerkop van je voorhamer.
  • Een veiligheidsbril is eveneens een must als je met een voorhamer werkt. Zo verhinder je dat er splinters of steengruis in je ogen terecht komen.

Slotwoord

Hiermee zijn we op het einde van dit artikel gekomen. We hopen dat we je heel wat informatie hebben kunnen bijbrengen over voorhamers. Een voorhamer kiezen is inderdaad niet zo gemakkelijk. Het komt erop aan goed na te denken over hoe je precies wil werken. Natuurlijk moet je er ook bij stilstaan bij welk budget je wil uitgeven. Hoe vaak je een voorhamer gebruikt, bepaalt eveneens mee de keuze. Wil je uit nieuwsgierigheid gewoon dit werktuig hebben? Of ken je de kneepjes van het vak en wil je meteen een professionele voorhamer? Het zijn allemaal factoren die hun rol spelen.

Heb je nog bepaalde vragen over voorhamers, aarzel dan niet en contacteer de klantendienst van onze partners. Ze helpen je graag verder met de keuze van de juiste voorhamer. Zo kies je helemaal uit je luie stoel een voorhamer die geschikt is voor jou. Misschien leer je dan wel ooit je kleinkinderen werken met deze voorhamer. Welk project je ook wil opknappen met je werktuig, we wensen je veel succes met de aankoop van jouw nieuwe voorhamer!

Tresna.nl
Logo