Beste robotmaaier
Op deze pagina
Het hele seizoen genieten van een piekfijn gazon zonder het zelf een of meerdere keren per week te maaien? Dit kan als je een robotmaaier koopt. Een robotmaaier trimt je gazon tot de gewenste lengte en doet dit volledig zelfstandig terwijl je toekijkt op je luie stoel.
Elke robotmaaier werkt op een ingebouwde accu. Deze accu wordt opgeladen in een werkstation, dat je een plaats in je tuin moet geven. Is de accu volgeladen, dan trekt de robotmaaier erop uit. De meeste robotmaaiers volgen daarbij een willekeurig patroon. Dit is dus een verschil met een grasmaaier die je zelf bedient. Daarbij volg je meestal rechte banen.
Onze top 4 robotmaaiers
Afbeelding | Product | ||
---|---|---|---|
Onze beste koop! Gardena R38Li Beste koop robotmaaier (geschikt tot 380m²) | of | ||
Robomow RC304U Beste robotmaaier voor gazons tot 500m² | of | ||
Robomow RX12U Beste robotmaaier voor kleine gazons (tot 150m²) | of | ||
Gardena R80Li Beste robotmaaier voor grote gazons (tot 800m²) | of |
Producteigenschappen |
---|
ONZE BESTE KOOP Gardena R38Li Beste koop robotmaaier (geschikt tot 380m²) of |
Robomow RC304U Beste robotmaaier voor gazons tot 500m² of |
Robomow RX12U Beste robotmaaier voor kleine gazons (tot 150m²) of |
Gardena R80Li Beste robotmaaier voor grote gazons (tot 800m²) of |
Hoe kan je er dan voor zorgen dat de robotmaaier enkel het gras maait en bijvoorbeeld niet de bloemen in je border kort knipt?
Wel, je bakent je gazon af met de zogenaamde perimeterdraad. Dit is een draad die je bij de aankoop van een robotmaaier meegeleverd krijgt. Hiermee baken je je gazon helemaal af. Komt het toestel tot tegen deze perimeterdraad, dan keert het zich om en gaat het de andere richting uit.
En wat gebeurt er dan met het gras dat gemaaid is?
Een robotmaaier is een toestel dat niet één keer per week je gras maait. In principe en afhankelijk van de grootte van je gazon, stel je een tijdsduur in waarin het actief is. Als het toestel actief is, volgt het een soort zigzagpatronen, waardoor je gazon na verloop van tijd de gewenste lengte heeft. Zo zorgt de robotmaaier ervoor dat het gras in je gazon continu onderhouden is. Deze grassnippers blijven gewoon liggen en voeden het gras. Met andere woorden, het gras wordt gemulcht.
Ben je nu op zoek naar een grasmaaier, maar weet je niet wat nu voor jou precies de beste koop is? Lees dan zeker de reviews hieronder. We hebben de handigste, beste en tegelijk meest prijsbewuste toestellen uit het online aanbod voor jou geselecteerd. De aankoop van een grasmaaier moet je zeker afstemmen op de grootte van je gazon. We kozen dus telkens de beste koop in functie van de grootte van het gazon.
Beste koop robotmaaier (geschikt tot 380m²) – Gardena R38Li
De Gardena R38Li is de beste koop als je op zoek bent naar een robotmaaier voor een middelgroot gazon. Het toestel maait het gras van gazons tot maximum 380m². We kozen dit toestel omdat het zijn duurzaamheid steeds opnieuw bewijst en tegelijk een goede-prijskwaliteitsverhouding heeft.
Deze robotmaaier maakt weinig lawaai en bovendien is het als het ware “plug and play”. Na een eenvoudige test gaat deze robotmaaier immers meteen aan de slag en kun je toekijken terwijl de robot het gras maait.
De Gardena R38Li is dus geschikt om gazons met een oppervlakte tot 380m² te maaien. De maaibreedte van 17 centimeter zorgt ervoor dat je snel resultaat ziet. Om de robotmaaier aan het werk te zetten, moet je eerst je grasveld afbakenen, zoals bij elke robotmaaier. Dit doe je met de meegeleverde perimeterdraad (zie koopgids) van 150 meter.
Deze perimeterdraad is gemakkelijk te plaatsen. Je kunt de draad bovenop het aardoppervlak vastklemmen of de fijne kabel onder de grond verstoppen. Heb je dit gedaan, dan stopt het toestel voor de draad en kiest het een nieuwe richting. En daar houdt het niet mee op. Dankzij de ingebouwde sensoren botst de robotmaaier ook niet tegen objecten zoals een schommel of bank.
Of je nu graag het gras heel kort hebt, of liever wat lang, in beide gevallen bewijst deze robotmaaier zijn diensten. Je stelt immers zelf de gewenste hoogte van het gras in. Het toestel laat zich bovendien niet afschrikken door hellingen. Het kan inderdaad op een heuvel met een hellingsgraad van 25% gras probleemloos maaien.
In vergelijking met andere toestellen maakt de Gardena R38Li niet veel lawaai. Het maximale geluidsniveau is 58 dB. Na een uurtje onafgebroken maaien, rijdt de Gardena zelf naar zijn laadstation terug, waar de accu opgeladen wordt. Met de ingebouwde timer bepaal je zelf wanneer de robot dan zijn werk hervat. Je kunt er bijvoorbeeld voor zorgen dat de robotmaaier enkel in de voormiddag werkt.
Dit toestel heeft echter ook wel wat nadelen en beperkingen. Je moet bijvoorbeeld goed bekijken of je het laadstation wel op een optimale locatie kunt plaatsen. Om uit dit laadstation te kunnen vertrekken, heeft deze robotmaaier een rechte lijn van drie meter nodig. Daardoor kun je het laadstation niet om het even waar plaatsen.
Het toestel heeft geen regensensor en bovendien kun je de robotmaaier ook niet met een app bedienen.
Er is geen regensensor voorzien.
Dit product is vooral geschikt voor wie de beste koop zoekt voor een middelgroot gazon. De Gardena R38Li robotmaaier beschikt dan misschien niet over de allerlaatste technologische snufjes, maar precies daardoor is het ook niet zo duur.
Bekijk prijzen van de Gardena R38Li bij verschillende winkels:
Beste robotmaaier voor gazons tot 500m² – Robomow RC304U
Heb je een gazon dat maximaal 500 m² groot is? En zoek je een robotmaaier die over de laatste handige snufjes beschikt om je gazon in topconditie te houden? Dan kies je voor de Robomow RC304U.
Dit toestel beschikt over een regensensor, waardoor de robotmaaier enkel gras maait als het niet regent. Bovendien kun je de robotmaaier met een speciale app op je smartphone bedienen. Binnen dit segment is dit toestel dus de beste koop.
Beweeglijk en efficiënt, dat zijn twee woorden die de Robomow RC304U typeren. Het toestel is inderdaad heel wendbaar dankzij het stevige voorwiel dat 360° kan ronddraaien, maar de robotmaaier behoudt zeker ook zijn stabiliteit. De Robomow rijdt bergop en bergaf en weet wel raad met een put in je gazon. Bovendien loopt de robot netjes tot de randen van je gazon, waardoor je deze niet apart meer moet maaien. Alle instellingen lees je af van een handig display bovenop het toestel.
Je bepaalt volledig zelf de uren waarin de robotmaaier actief is. Dit kan bijvoorbeeld enkel in de voormiddag, als de kinderen naar school zijn om maar een iets te noemen. Ook kun je het toestel vanop afstand bedienen. Daarvoor hoef je maar je smartphone te nemen en enkele instructies door te geven. Je hebt verbinding tot een afstand van 25 meter. De app en je smartphone zijn een soort afstandsbediening waarmee je het toestel bijvoorbeeld kunt laten stoppen. Ook kun je met de app de pincode instellen.
We vinden het jammer dat je slechts 150 meter perimeterdraad bij dit toestel geleverd krijgt. Dit is wat weinig voor een toestel met een groot bereik zoals dit. Als je meer perimeterdraad nodig hebt, moet je deze nog apart aankopen. De perimeterdraad is bovendien zeker niet goedkoop.
De accu van dit toestel kon misschien ook iets beter. Nu is deze accu na 50 minuten al leeg. Dit is wel wat snel.
Het duurt bovendien nog eens 70 minuten vooraleer de accu terug is opgeladen. Het valt ook op dat het laadstation geen dak heeft, wat wel jammer is. Als je zelf geen afdak voorziet, blijft de robotmaaier steeds in open lucht staan. Bovendien maakt het toestel ook iets meer lawaai dan gelijkaardige andere toestellen. Het maximale geluidsniveau is 69 dB.
De accu is vrij snel leeg.
Dit product is vooral geschikt voor wie een goede koop zoekt voor een tuin met een gazon van ongeveer 500m². Het toestel is betrouwbaar en duurzaam. Dankzij het slimme ontwerp is je gazon steeds prima onderhouden. De prijs is niet min, maar anderzijds krijg je handige features zoals een verbinding met je smartphone en een regensensor voor je geld. En je geniet van het werk dat de robot voor jou doet.
Bekijk prijzen van de Robomow RC304U bij verschillende winkels:
Beste robotmaaier voor kleine gazons (tot 150m²) – Robomow RX12U
Zoek je een robotmaaier voor een gazon kleiner dan 150 m² en houd je graag een scherp oog op je budget, twijfel dan niet en koop de Robomow RX12U.
De kwaliteit en het design van dit toestel vallen direct op. Dankzij het scherpe cirkelmes is je gazon elke dag perfect getrimd. Daarnaast zijn het compacte design en de sensoren ook sterke pluspunten.
Heb je een klein gazon en wil je vooral genieten van je tuin? Dan is de Robomow RX12U echt een goede aankoop. Qua prijs is het toestel heel interessant. Voor minder dan 500 euro heb je een robotmaaier van een topmerk zoals Robomow.
De messen versnipperen het gras prima, waardoor het als natuurlijke voeding op het gras terecht komt. Daarnaast kun je ook de uren instellen waarin de maaier zijn werk mag doen. Wil je op vrijdagavond genieten van een aperitiefje met het uitzicht op je gazonnetje? Dan word je dus niet gestoord door een langsrijdende robotmaaier. Al vind je het misschien ook gewoon leuk om naar de robotmaaier te kijken terwijl hij in actie is.
Het toestel is ontworpen om het gras van kleine gazons te maaien. Het is daardoor een klein toestel, dat daarom nog eens het voordeel heeft dat het heel lang kan werken. Deze RX12U maait tot 2 uur onafgebroken door. Dit is genoeg om het gras van een hele tuin van 150m2 in één maaibeurt kort te knippen.
Bij de aankoop wordt 70 meter perimeterdraad geleverd. Dit is in de meeste gevallen nipt voldoende. Jammer dat je soms perimeterdraad bij moet kopen. Natuurlijk zijn er ook wel verschillen met duurdere en zwaardere modellen.
Dit toestel kun je bijvoorbeeld niet met de smartphone bedienen. Je start de robot gewoon met een druk op de startknop. Het heeft ook geen regensensoren. Als het gazon te nat is, laat je de robotmaaier best niet uitrijden. Het toestel van Robomow maakt ook vrij veel lawaai in vergelijking met sommige andere toestellen.
Het toestel is vrij luid.
Dit product is vooral geschikt voor wie een compacte robotmaaier van een kwaliteitsmerk zoekt voor een scherpe prijs. De Robomow RX12U zorgt ervoor dat gazons tot 150 m² er piekfijn uitzien. De robotmaaier beschikt niet over de laatste snufjes zoals apps of regensensoren, maar dit kun je voor deze prijs ook niet verwachten.
Bekijk prijzen van de Robomow RX12U bij verschillende winkels:
Beste robotmaaier voor grote gazons (tot 800m²) – Gardena R80Li
Wil je een gazon tot 800m² volledig automatisch laten maaien zonder dat je zelf achter een grasmaaier aan moet lopen? Dan raden we je de Gardena R80Li aan. Dit toestel heeft een prima prijs-kwaliteitsverhouding en garandeert een gazon in topvorm.
Het toestel is uitgerust met diverse sensoren, waardoor het niet tegen objecten in je tuin botst. Bovendien is het gewoon een leuk toestel om in je tuin te hebben. Je geniet gewoon meer van je tuin en hoeft minder je handen uit de mouwen te steken.
Na het installeren van het laadstation en enkele tests die in de handleiding beschreven staan, gaat het toestel direct aan de slag. De route die deze robotmaaier aflegt is willekeurig. Telkens als de robotmaaier aan de rand van het gazon komt, kiest hij een andere richting tot het toestel opnieuw van koers moet veranderen.
Om je gazon netjes af te bakenen, krijg je een perimeterdraad van 200 meter meegeleverd. Heb je in je tuin objecten zoals een tuinbank, een schommel of een bloempot? Dankzij de touchsensoren ontwijkt de robotmaaier deze dingen probleemloos. Het toestel werkt op een accu en als deze volgeladen is, kan de robotmaaier 65 minuten onafgebroken werken.
Het laadstation is compact en gemakkelijk te installeren. Je kunt er zelfs een speciaal dak voor kopen, al is dit vrij duur. Het is goedkoper om zelf een soort bergplaats te timmeren voor je dierbare robot.
Er zijn ook wel wat nadelen aan dit toestel verbonden. Zo vinden we het jammer dat je bovenaan op het toestel geen duidelijk display vindt. Om dit display af te lezen, moet je het deksel bovenaan het toestel openklappen.
De maaibreedte van deze Gardena is maar 17 centimeter. Daardoor moet het wel vrij veel uren maaien om je gazon perfect te onderhouden (een voorbeeld hiervan vind je in de koopgids). Is het toestel op volle kracht actief, dan is het wel wat luid. Tenslotte is de Gardena R80Li niet voorzien van een regensensor.
Het toestel heeft geen regensensor.
Dit product is vooral geschikt voor wie een krachtige robotmaaier zoekt voor een grote tuin. Het beschikt misschien niet over de nieuwste technologische snufjes, maar het doet wat het moet doen, namelijk gras maaien.
Bekijk prijzen van de Gardena R80Li bij verschillende winkels:
Koopgids
Hierboven vind je onze selectie uit de robotmaaiers. In de koopgids hieronder lees je waarop je moet letten bij het kopen van een robotmaaier.
Hoe werkt een robotmaaier nu precies?
Een robotmaaier werkt helemaal anders dan een klassieke grasmaaier. Met een grasmaaier maai je bijvoorbeeld één keer per week het gras. Dan kort je het gras in één keer 5 centimeter, om maar een voorbeeld te geven. Sla je een week over, dan maai je het gras dat intussen wat langer is ook in één keer. Het gras vang je op in een opvangbak en laat je bijvoorbeeld composteren.
Een robotmaaier werkt volgens een ander principe. Zodra je een robotmaaier aan het werk zet, kiest hij op een willekeurige manier zijn traject. De robot maait zodoende ook niet in één keer een gazon kort. Nee, een robotmaaier zorgt ervoor dat het gazon continu een constante lengte heeft. Dit apparaat doet dit door willekeurig rond te rijden en overal waar het komt gras te maaien. Na verloop van tijd is de robotmaaier overal eens geweest en maait het toestel ook alweer stukjes gras die het eerder al gemaaid had.
Hoe ga je van start met het gebruik van een robotmaaier?
Om een robotmaaier in gebruik te nemen, moet je volgende zaken in orde stellen:
- Je moet het grasveld afbakenen met de zogenaamde perimeterdraad. Deze draad leg je dus rondom het grasveld. Je kunt de draad met speciale klemmen vastklemmen of je kunt de draad zelfs ook onder de grond begraven. De perimeterdraad is bij de aankoop van een robotmaaier inbegrepen.
- Je moet een laadstation plaatsen aan de rand van het gras. Dit laadstation moet je met een stroomkabel aansluiten op netstroom. De robotmaaier keert automatisch terug naar het laadstation op het moment dat de accu bijna leeg is. Dan laadt het toestel als het ware zichzelf op in het laadstation. Afhankelijk van de instellingen, zet de robotmaaier daarna zijn werk verder.
- Je moet de veiligheidscode instellen. Dit is een soort pincode die je kunt vergelijken met de pincode van je smartphone. De reden hiervoor is evident. Het zou wel heel gemakkelijk zijn om een robotmaaier te stelen. Je dringt gewoon iemands tuin binnen en neemt de robotmaaier mee. Gelukkig is diefstal van robotmaaiers niet zo gemakkelijk. Als je een robotmaaier opheft, dan schakelt het toestel automatisch uit. Dit is niet alleen noodzakelijk om diefstal te verhinderen, het is ook gewoon veilig. Om de robotmaaier daarna terug te laten werken, moet je dus de pincode ingeven.
- Vooraleer de robotmaaier zijn werk kan doen, moet je meestal een aantal tests doorlopen. Deze zijn verschillend per toestel en staan telkens in de handleiding beschreven.
Wat houdt het onderhoud van een robotmaaier in?
Het is niet omdat je een robotmaaier hebt, dat je helemaal geen omkijken meer hebt naar je werktuig. Zeker als je net met een robotmaaier begint te werken, moet je de robotmaaier toch één keer per week bekijken en controleren. Je verwijdert best regelmatig eens grasresten uit het toestel en indien nodig moet je de messen vervangen.
De messen van een robotmaaier verslijten trouwens op zich sneller dan bij een klassieke grasmaaier, omdat ze veel meer werken. Hoe scherper de messen zijn, hoe beter het maairesultaat trouwens ook is.
Merk je tijdens de eerste weken dat de messen en de machine er intact uitzien, dan volstaat het om het toestel een keer om de twee-drie weken te controleren.
De levensduur van de messen hangt verder van een aantal factoren af. De grootte van je gazon speelt bijvoorbeeld een rol. Hoe meer gras er gemaaid wordt, hoe sneller de messen verslijten, dat spreekt voor zich. Het soort gras is ook belangrijk. Sommige grassoorten zijn taaier en harder dan andere. De ondergrond speelt eveneens een rol. Deze ondergrond kan ervoor zorgen dat het toestel dieper zakt en meer werk moet doen. Steentjes, dennenappels of andere objecten kunnen in één keer messen aardig beschadigen.
Ook als het maaiseizoen voorbij is, moet je de robotmaaier zorgvuldig schoonmaken vooraleer je hem opbergt. Instructies hiervoor vind je online en in de handleiding.
TIPS:
- Laad de robotmaaier volledig op vooraleer je hem opbergt. Dan start het toestel het volgende jaar sneller terug op.
- Het spreekt voor zich dat je de robotmaaier het best in een droge en vorstvrije omgeving bewaart in de winter.
- De perimeterdraad mag gewoon blijven liggen in de tuin, al kan deze draad soms ook schade ondervinden van te veel vocht en water.
- Na de winter doorloop je best weer eens enkele testen of kalibreer je je toestel best opnieuw. Dit is ook het moment om eventueel bepaalde instellingen te wijzigen.
Hoe ben je zeker dat de robotmaaier overal maait?
Soms lees je verhalen over robotmaaiers die niet overal maaien en dus bepaalde stukken overslaan. Dit kun je verhinderen door een robotmaaier te kopen die echt afgestemd is op de grootte van je tuin. Het is zelfs beter om met je robotmaaier iets te veel capaciteit te voorzien dan te weinig.
Voorts moet je ook je robotmaaier zo instellen dat hij tijd genoeg heeft om het volledige gazon te onderhouden. Je moet deze tijd dus zorgvuldig instellen. Dit is niet zo gemakkelijk, omdat het ook te maken heeft met de vorm van je tuin. Bij onregelmatige vormen en als er bijvoorbeeld hellingen zijn, heeft de robotmaaier meer tijd nodig dan in een vlakke, perfect rechthoekige tuin.
Om een eenvoudig en rechthoekig grasveld van 400 meter te onderhouden heeft een robotmaaier (die voor deze oppervlakte geschikt is) toch een hele week nodig, dit wil zeggen van maandag tot zondag van zonsopgang tot zonsondergang. Dit is dan een afwisseling van maaisessies en oplaadsessies. Het is niet mogelijk om de snelheid van een robotmaaier te verhogen, zodat hij sneller zijn werk doet.
Voor en nadelen van een robotmaaier
Je merkt het, een robotmaaier heeft veel voordelen. Maar moet je dan blindelings een dergelijk toestel kopen? Bekijk toch zeker even enkele nadelen die we je hieronder mee geven.
Voordelen robotmaaier:
- Geen manueel werk
- Je gazon is altijd in topvorm
- Je hebt geen omkijken naar je gras, het is altijd even lang
- Je gazon krijgt op een natuurlijke manier voeding door het mulchen en versnipperen van het gras
Nadelen van een robotmaaier:
- Het toestel is altijd actief, ook als je net in stilte wil genieten van de zon. Je buren kunnen gestoord worden door het lawaai
- Heb je een zwemvijver of een zwembad, dan moet je zeker de perimeterdraad goed plaatsen. Loop je blootsvoets over het gras en spring je daarna in het zwembad, dan komt er altijd wel wat gras mee in het water
- De randen van je gazon moet je soms nog manueel maaien
- De robotmaaier werkt continu, en soms heb je dan ook wel vrij veel lawaai
- Je moet de messen regelmatig vervangen
- De batterij moet je om de twee jaar eens vervangen (afhankelijk van het toestel)
Sensoren
Robotmaaiers zijn uitgerust met verschillende sensoren. Zo is er een sensor die registreert dat er een object zoals een boom op de maairoute staat. Een afstandssensor bepaalt de afstand van dit object en zorgt ervoor dat de maairobot zich omkeert en een andere route kiest. Dit kan er wel voor zorgen dat een maairobot een stukje gras dicht in de buurt van het object niet maait. Je kunt dit stukje dan bijvoorbeeld dan grasvrij maken.
Slotwoord
Je merkt het, de keuze van een robotmaaier is niet zo gemakkelijk. Wil je een goed idee hebben van wat het inhoudt om een robotmaaier te hebben, kun je altijd eens een kijkje nemen op een plaats waar er al een robotmaaier actief is. Dit is soms het geval op grasvelden die bij bedrijven of instellingen horen.
Heb je nog vragen over bepaalde toestellen? Dan kun je hier ook steeds voor terecht bij de klantendienst van onze partners. Ze helpen je graag verder met concrete antwoorden op je vragen. Zo ben je perfect geïnformeerd op het moment dat je op de bestelknop klikt. We wensen je veel succes met de aankoop van je robotmaaier en wensen je veel plezier toe in de tuin!