Welk zaagblad gebruiken bij welk materiaal?

Op onze website kan je vele deskundige reviews lezen. Deze reviews hebben betrekking op de verschillende elektrische gereedschappen, waaronder boormachines en zagen. Niet alleen deze gereedschappen zijn van belang. Nee, ook de bijbehorende accessoires bepalen voor een groot gedeelte de uitkomst van een klus.

We hebben meerdere reviews over zagen op onze website staan. In deze reviews komt telkens één term naar voren; het zaagblad. Het zaagblad is een, onmisbare, accessoire van een elektrische zaag.

Beste zaagblad voor verschillende materialen

Afbeelding

Soort materiaal

Zaagblad

Kopen

Zaagblad voor hout

Hout

Zaagblad met veel tanden voor hout

Hm zaagblad

Trespa

Hardmetalen zaagblad

HM Zaagblad

MDF

Hardmetalen zaagblad met veel en fijne tanden

HM Zaagblad

OSB

Hardmetalen zaagblad met fijne tanden

Hm zaagblad

Aluminium

Hardmetalen zaagblad met veel tanden

Zaagblad metaal

Metaal

Hoge snelheid snijtaal zaagblad

Fijngetand zaagblad

Rockpanel

Fijntandig zaagblad

Zaagblad voor douglas

Douglas

Zaagblad voor hout met veel tanden

Zaagblad laminaat

Laminaat

Zaagblad met veel tanden

Hedendaags zijn er vele zaagbladen op de markt beschikbaar. Voor elk soort materiaal, bijvoorbeeld hout en plastic, heb je een ander soort zaagblad nodig. Dat verschil zie je onder andere terug in:

 • Het aantal tanden
 • De diameter van het zaagblad
 • De grootte van het asgat

 • In dit artikel geven we per soort materiaal aan wat voor zaagblad je het beste kan gebruiken. Op die manier kan je efficiënter en fijner werken aan je klus.

  Zaagblad

  Zaagblad voor hout

  Hout is één van de meest gebruikte materialen wat betreft het zagen. Als je op zoek bent naar een zaagblad voor hout, zal je veel resultaten tegenkomen. Meestal is het simpel om hout op de juiste maat te krijgen. Je hebt daarvoor alleen een zaag nodig en uiteraard een zaagblad.

  Een kenmerk van hout is dat het kan gaan splinteren, indien er een druk op uitgeoefend wordt. Het is dan ook aan te raden om een zaagblad te gebruiken met daarop zogeheten wisseltanden. Dit betekent dat de tanden wisselend scherp zijn; om en om links en rechts scherp.

  Als je hout gaat zagen, is het meestal van belang dat het hout er netjes en afgewerkt uit komt te zien. De kans is namelijk groot dat je het hout gaat gebruiken voor bijvoorbeeld een meubel. Een meubel dient afgewerkt te zijn en mede daarom is het aan te raden om een zaagblad met veel tanden te gebruiken. 

  Hoe je dit in het vervolg kan onthouden?

  • Hoe nauwkeurig je wil zagen = hoe meer tanden.
  • Hoe sneller je wil zagen = hoe minder tanden.

  Kort samengevat; voor hout, en hardhout, kan je het beste een zaagblad gebruiken met veel tanden en het liefst ook wisseltanden. De diameter van het zaagblad is puur afhankelijk van het object dat je wilt verzagen.

  Zaagblad voor hout


  Zaagblad voor Trespa

  Trespa is een materiaal dat opgebouwd is uit natuurlijke ingrediënten. In feite is het een kunststof plaatmateriaal, met een laag van geperste houtvezels.
  Als je Trespa door wil zagen, is het van belang om een geschikt zaagblad te kiezen. Dat heeft puur te maken met het materiaal; dat kan enigszins gevoelig zijn. Lees je dus goed in over het soort zaagblad en zaag voorzichtig.

  Als we naar het geschikte zaagblad kijken, zien we de HM zaagbladen direct naar voren komen. In dit geval staat de afkorting HM voor ‘hardmetaal’. De zaagbladen voor Trespa hebben dan ook de volgende kenmerken:

  • Om en om een vlakke tand;
  • Zaagblad in de dakvorm;
  • De tanden op het zaagblad staan in een negatieve hoek van 3 graden

  De zaagbladen die voor Trespa geschikt zijn, kan je ook gebruiken voor aluminium. Deze twee materialen zijn met elkaar te vergelijken, aangezien ze veel op elkaar lijken.

  De diameter van het zaagblad voor het zagen van Trespa is compleet afhankelijk van je situatie. Om wat voor object gaat het? En hoe diep wil je zagen? Op basis van de antwoorden op deze vragen kan je zelf de gewenste diameter inschatten.

  Kort samengevat; voor het zagen in Trespa is een hardmetaal zaagblad aan te raden. De tanden dienen om en om vlak te zijn, staan in een dakvorm en in een negatieve hoek van 3 graden.

  Zaagblad voor MDF

  MDF is één van de vele houtsoorten die de wereld rijk is. MDF kenmerkt zich echter door specifieke eigenschappen, waardoor het voor bepaalde toepassingen erg geliefd is.
  In feite kan MDF vergeleken worden met houtpoeder. De houtsplinters zijn namelijk machinaal helemaal fijn gemaakt, waardoor er met behulp van lijm een houten plaat ontstaat.

  Als je in MDF wilt gaan zagen, is het wel van belang om het juiste zaagblad te hebben. Door de samenstelling van het materiaal is het noodzakelijk om een hardmetalen zaagblad te gebruiken.
  Ook kan je het beste kiezen voor een zaagblad met veel en fijne tanden. Deze tanden zorgen ervoor dat je een strakke zaagsnede krijgt, zonder dat er slijtage aan het materiaal op kan treden. Als je een zaagblad met te weinig tanden hebt, kan het zagen minder nauwkeurig uitpakken. 

  Overigens is het aan te raden om bij het zagen van MDF voor een goede stofafzuiging te zorgen. Door de samenstelling van het hout komen er érg veel houtsplinters vrij. Voor je werkomgeving is het dan ook fijn als er een stofafzuiging aanwezig is en goed functioneert.

  Kort samengevat; kies voor een hardmetalen zaagblad met fijne tandjes. De diameter van het zaagblad is compleet afhankelijk van de dikte van het te zagen object.

  HM Zaagblad


  Zaagblad voor OSB

  OSB is de afkorting van Oriented Strand Board en duidt op een plaatmateriaal dat samengesteld is uit meerdere soorten houtschilfers. Deze houtschilfers worden door middel van een bindmiddel aan elkaar verbonden.
  In de afgelopen jaren zijn deze platen steeds populairder geworden, simpelweg omdat de productie ervan gemakkelijk en goedkoop is. Het belangrijkste voordeel is dat er vrijwel geen afval vrij komt gedurende de productie van OSB.

  Heb je thuis een OSB plaat en wil je die zagen? Het belangrijkste advies wat wij dan kunnen geven is: doe voorzichtig. Het zagen van OSB kan namelijk niet altijd zonder slag of stoot gaan. Het is dan ook van groot belang om het juiste zaagblad te kiezen. Het zaagblad moet aan de volgende componenten voldoen:

  • Het dient een hardmetalen zaagblad te zijn. Aangeduid met de afkorting HM.
  • Het zaagblad dient veel en fijne tanden te hebben.

  Je hebt de keus uit vele zaagbladen; veel onderscheid wordt gemaakt in de diameter van het zaagblad. Hoe groot de diameter voor jouw klus moet zijn, dien je vooraf goed in te schatten.

  Kort samengevat; kies voor een hardmetalen zaagblad met fijne tandjes. De diameter van het zaagblad is compleet afhankelijk van de dikte van het te zagen object.

  Zaagblad voor aluminium

  Het zagen van aluminium is één van de klussen die veelal voorkomt. Het is dan ook aan te raden om geld te investeren in een goed zaagblad. Maar, waar moet een zaagblad voor aluminium dan aan voldoen? Een zaagblad voor het zagen in aluminium moet een hardmetalen zaagblad zijn. De tanden kunnen twee verschillende vormen hebben:

  • Positieve trapezium vlaktand
  • Negatieve trapezium vlaktand

  Het verschil tussen positief en negatief zit in de manier waarop er gezaagd wordt. Als je een afkort-, verstek-, pendel-, radiaal- of handcirkelzaag gebruikt, kan je het beste een zaagblad met negatieve tanden aanschaffen.

  Voor alle overige zagen kan je het beste een zaagblad met positieve tanden aanschaffen.
  Bij zowel de positieve als negatieve variant geldt; hoe meer tanden, hoe fijner de zaagsnede.

  Het is goed mogelijk dat je een groot aluminium object hebt dat je wilt verzagen. Daarvoor heb je dan een zaagblad met een groot diameter nodig. Hoe groot is het object wat jij wil verzagen? Bepaal op basis daarvan de geschikte diameter van het zaagblad.

  Kort samengevat; voor het zagen in aluminium kan je het beste een hardmetalen zaagblad aanschaffen met een positieve trapezium vlaktand of met negatieve trapezium vlaktand. Hoe meer tanden het zaagblad heeft, hoe fijner de zaagsnede zal worden.

  Zaagblad voor metaal

  Metaal is een uniek soort materiaal als het op zaagbladen aankomt. Je kan bij een metalen object het beste gebruikmaken van een hoge snelheid snijstaal zaagblad. Dergelijke zaagbladen zagen érg nauwkeurig en zijn derhalve erg betrouwbaar.

  Als je een dikker object hebt, kan je ook kiezen voor een zaagblad met grovere tanden. Deze grovere tanden zorgen er voor dat je probleemloos door dikke objecten heen kan zagen.

  Zaagblad metaal


  De term hoge snelheid snijtaal heb je in dit artikel nog niet eerder gelezen. Dat kan kloppen, omdat deze zaagbladen puur voor metaal bedoeld zijn. Deze zaagbladen zijn gemaakt van een uniek soort materiaal; zo kan dit zaagblad bijvoorbeeld perfect tegen (erg) hoge temperaturen.

  Kort samengevat; voor het zagen van metaal kan je het beste kiezen voor een hoge snelheid snijtaal zaagblad. Als je een dik object moet zagen, kan je het beste kiezen voor een zaagblad met grovere tanden. Als je een dunner object moet zagen, kan je het beste kiezen voor een zaagblad met fijnere tanden.

  Zaagblad voor rockpanel

  Rockpanel is één van de materialen die de afgelopen jaren steeds meer toegepast worden. Dat komt onder andere doordat rockpanel een extreem licht materiaal is. Ook is het makkelijk om een rockpanel plaat op de juiste maat te zagen. Hoe je dat doet? Wel, het is allereerst van belang om een juist zaagblad aan te schaffen.

  Voor rockpanel kan je verschillende soorten zaagbladen gebruiken. Een en ander is afhankelijk van het soort zaag waarmee je de rockpanel plaat wilt zagen:

  • Cirkelzaag -> een fijntandig Widia zaagblad
  • Decouperzaag -> een fijntandig zaagblad of een zaagblad met wolfraamkorrels.

  Eén en ander is dus afhankelijk van het soort zaag waarmee jij de klus uit wil voeren. Belangrijk is echter om een zaagblad te hebben dat fijntandig is. Op die manier kan je op een nauwkeurige en correcte manier door een rockpanel plaat heen zagen.

  Kort samengevat; voor het zagen in rockpanel kan je het beste een zaagblad kiezen dat fijntandig is. Je kan daarbij kiezen voor bijvoorbeeld een Widia zaagblad of een zaagblad met wolfraamkorrels.

  Zaagblad voor Douglas

  Douglas is ook één van de vele houtsoorten die ons land rijk is. Douglas heeft bijzondere eigenschappen, waardoor het steeds populairder lijkt te worden. Heb jij thuis een object dat gemaakt is van Douglas hout? En wil je dat graag verzagen? Let dan goed op dat je een juist zaagblad gebruikt.

  Een kenmerk van Douglas hout is dat het érg makkelijk door te zagen is. Er worden derhalve niet al te veel eisen gesteld aan het zagen in Douglas hout. Het belangrijkste is dat je een zaagblad met veel tanden hebt. Op die manier kan je erg nauwkeurig in het hout zagen. Dat is met name bij Douglas hout belangrijk, omdat deze houtsoort érg zacht is.

  Zaagblad voor Douglas


  Kort samengevat; voor het zagen in Douglas hout kan je het beste kiezen voor een zaagblad met veel tanden. Je kan dan gemakkelijk en nauwkeurig de objecten op het gewenste formaat zagen.

  Zaagblad voor laminaat

  Laminaat is één van de houtsoorten die wereldwijd bekend is. Dat komt doordat laminaat veelal toegepast wordt in huizen, waarbij de vloer uiteraard de meest bekende toepassing is.

  Als je in laminaat wilt gaan zagen, is het van belang om een goed zaagblad aan te schaffen. Laminaat kan namelijk best dik zijn, waardoor het ook onder de noemer ‘hardhout’ valt. Hardhout heeft als kenmerk dat het zagen niet altijd even nauwkeurig kan gaan.

  Zaagblad laminaat


  Zorg er daarom voor dat je een zaagblad hebt met véél tanden. Dankzij de vele tanden kan je nauwkeurig zagen en wordt het eindresultaat prachtig. Let daarbij wel op; zorg ervoor dat je niet al te snel zaagt. Bij een hoge zaagsnelheid kunnen er hoge temperaturen ontstaan. Dat kan vervelende gevolgen voor het zaagblad hebben. Werk daarom een dergelijke klus af met een goed zaagblad én met enig geduld.

  Kort samengevat; voor het zagen in laminaat kan je het beste kiezen voor een zaagblad dat vele tanden heeft. Op die manier kan je nauwkeurig het laminaat op de juiste lengte zagen.

  Tresna.nl
  Logo