Beste waterpomptang

Een waterpomptang is een must als je zelf herstellingen wil uitvoeren aan waterleidingen, verwarmingsinstallaties of waterpompen in huis. Met een waterpomptang draai je stugge moeren en bouten snel los. Klussen aan een waterleiding is frustrerend als je niet over het juiste werkmateriaal beschikt. Voor je het weet spuit het water in het rond en sijpelt er water doorheen het plafond. Dit wil je natuurlijk vermijden, en dat kan als je een goede waterpomptang gebruikt. Een waterpomptang heeft de bouw van elke tang, en heeft met name een bek en twee benen.

Onze top 5 waterpomptangen

Afbeelding

Product


STANLEY FatMax 0-84-648 Waterpomptang

Onze beste koop!

STANLEY FatMax 0-84-648 Waterpomptang

Beste koop waterpomptang

of

Silverline Waterpomptang met grote bek 250 mm

Silverline Waterpomptang met grote bek 250 mm

Beste koop budget waterpomptang

of

Bahco 8224

Bahco 8224

Beste professionele waterpomptang

of

STANLEY FatMax Waterpomptang

STANLEY FatMax Waterpomptang

Beste waterpomptang 300 mm

of

Höfftech waterpomptangset

Höfftech waterpomptangset

Beste set met waterpomptangen

of

Producteigenschappen

ONZE BESTE KOOP

STANLEY FatMax 0-84-648 Waterpomptang

Beste koop waterpomptang

STANLEY FatMax 0-84-648 Waterpomptang

of

Silverline Waterpomptang met grote bek 250 mm

Beste koop budget waterpomptang

Silverline Waterpomptang met grote bek 250 mm

of

Bahco 8224

Beste professionele waterpomptang

Bahco 8224

of

STANLEY FatMax Waterpomptang

Beste waterpomptang 300 mm

STANLEY FatMax Waterpomptang

of

Höfftech waterpomptangset

Beste set met waterpomptangen

Höfftech waterpomptangset

of

Typisch voor een waterpomptang is de bouw van de bek. De bek van een waterpomptang valt op door zijn geribbelde binnenkant en door de verstelmogelijkheden. Je kunt de bek van een waterpomptang met andere woorden groter en kleiner maken.

Waarom kun je dan niet gewoon een moersleutel gebruiken om een leiding los te koppelen, horen we je al vragen. Welnu, de bouw van de bek van een waterpomptang zorgt ervoor dat je een heel stevige grip op een bout of een leiding hebt. Anderzijds, komt er water en vocht vrij, dan blijft de waterpomptang zijn grip goed behouden door het geribbelde oppervlak in de bek.

Het is niet altijd gemakkelijk om de juiste tang te vinden voor de juiste klus. Daarom kun je bij een waterpomptang ook de grootte van de bek afstellen. Zelfs terwijl je een leiding aan het los- of aankoppelen bent, kun je de grootte van de bek wijzigen. Dit doe je door de benen van de tang wat heen en weer te schuiven. Je fixeert de positie van de bek al dan niet met een klikmechanisme (zie koopgids).

De benen van een waterpomptang zijn meestal vrij lang, zodat je er het hefboomeffect goed op kunt laten werken. Dit wil zeggen dat je de tang hard toeknijpt door op het uiteinde van de benen te drukken. Je hoeft zelf weinig kracht te geven en toch sluit de bek hard om het werkstuk aan.

In dit artikel hebben we vijf vaak verkochte waterpomptangen voor jou geselecteerd. We geven duidelijk de voor- en de nadelen van elk model uit onze selectie aan. We hebben gekeken naar de prijs-kwaliteitsverhouding, de duurzaamheid, het comfort en de handigheid van de waterpomptangen. Sowieso zijn alleen waterpomptangen met een hoge score op alle vlakken in onze selectie terecht gekomen.

Ben je op zoek naar een waterpomptang om klussen snel en met weinig moeite op te knappen? Dan raden we je aan onze top 5 en de reviews als leidraad bij je aankoop te gebruiken. Denk hierbij ook aan de grootte van je project en je eigen sterkte. Pas dan kies je de juiste waterpomptang voor de juiste klus.

Beste koop waterpomptang – STANLEY FatMax 0-84-648 Waterpomptang

Ben je op zoek naar beste koop als waterpomptang, dan raden we je aan om de STANLEY FatMax 0-84-648 te kopen. Het is misschien niet de goedkoopste waterpomptang op de markt, maar je weet zeker dat je waar voor je geld krijgt en dat je de waterpomptang je hele leven zal kunnen gebruiken. Klussen waarvoor je een waterpomptang nodig hebt, komen nooit op een goed moment, en dan heb je maar beter een werktuig dat je kan vertrouwen.

Bij de STANLEY FatMax 0-84-648 valt de goede grip op de benen van de tang op. De benen zijn belegd met soft grip rubber. Je kan en moet soms veel kracht geven op een waterpomptang, en dan is het gemakkelijk dat er geen afdruk van het handvat in je handen staat na de klus. 

Daarnaast is het bekken van de tang heel duurzaam. Het is gehard volgens de inductietechniek. Je kunt leidingen en bouten met een diverse diameter koppelen of loskoppelen met deze tang. Hiervoor positioneer je de bek in 17 mogelijke posities. Deze positie fixeer je dankzij het zogenaamde push lock mechanisme (zie koopgids).

Hiermee komen we bij de nadelen van deze waterpomptang van STANLEY. We hadden het al over het push lock mechanisme. Dit is zeker handig, maar na verloop van tijd werkt het niet meer zo goed. Zeker als er wat vuil tussen in het scharnierend stuk van de tang komt, is een waterpomptang zonder push lock mechanisme eigenlijk beter. Daarnaast is de waterpomptang wat groot om op te bergen. In je kleine en compacte gereedschapskoffer past hij niet.

Push lock klikt soms niet vast.

Voordelen
 • Goede grip
 • Inductie gehard bekken
 • 17 posities mogelijk
Nadelen
 • Wat groot om op te bergen in sommige gereedschapskoffers
 • Push lock mechanisme werkt niet altijd goed
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie de beste koop als waterpomptang zoekt. De Stanley FatMax 0-84-648 heeft zowel een sterke bek als ergonomische en stevige benen. Iedereen zou deze waterpomptang in huis moeten hebben. Dat het push lock systeem niet altijd naar behoren werkt, kun je erbij nemen.

Beste koop budget waterpomptang – Silverline Waterpomptang met grote bek 250 mm

Ben je op zoek naar een waterpomptang om een aantal loodgietersklussen in huis op te knappen, en wil je er vooral niet al te veel geld voor uitgeven, dan raden we je aan een budget waterpomptang te kopen. De Silverline waterpomptang is voor ons de beste koop in deze categorie. De tang is zeker niet zo handig en duurzaam als de meer dure modellen, maar hij doet perfect wat hij moet doen als je toevallig een nieuwe leiding wil plaatsen of wil herstellen.

We vinden het handig dat je bij deze waterpomptang van Silverline de keuze hebt om te werken met zachte kaken of harde kaken in de bek (zie koopgids). Soms gebeurt het al een dat je een koppeling beschadigt door te werken met een waterpomptang. Gebruik je hier de zachte kaken, dus eigenlijk de opzetstukken, dan is dit zeker niet het geval. Verder heeft deze waterpomptang een gebogen vorm die we in veel gevallen een voordeel vinden. Je kunt met deze waterpomptang dan ook absoluut op moeilijk te bereiken plaatsen werken.

Hiermee komen we bij de nadelen van deze waterpomptang. Het is een compacte en iets gebogen waterpomptang, zoals we hierboven vermeldden, maar daardoor is de tang voor ons wat moeilijk om met twee handen te bedienen. Om stugge koppelingen los te krijgen, moet je toch vaak twee handen gebruiken. Dit gaat niet zo goed met deze tang. Verder valt het op dat de tang slechts in vier standen te positioneren is. Je hebt moeite om de juiste opening te vinden om een koppeling los te maken of aan te schroeven.

Bekken is slechts in 4 standen te positioneren.

Voordelen
 • Niet duur
 • Keuze tussen zachte kaken en harde kaken
 • Compacte vorm
Nadelen
 • Moeilijk om met twee handen te bedienen
 • Weinig instelmogelijkheden bekken
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een stevige waterpomptang zoekt voor een beperkt budget. De tang doet perfect wat hij moet doen, al moet je er rekening mee houden dat je de tang slechts in een beperkt aantal standen kunt positioneren. Bovendien kon de grip op de benen zeker beter.

Bekijk prijzen van de Silverline Waterpomptang met grote bek 250 mm bij verschillende winkels:

Beste professionele waterpomptang – Bahco 8224

Wil je een waterpomptang kopen, dan kan je ook gewoonweg kiezen voor het beste materiaal. Een waterpomptang van een A-merk gaat je hele leven lang mee. Geen klus is dan te zwaar om snel even op te knappen. De beste waterpomptang op de markt, vinden wij gewoonweg de Bahco 8224. Bahco is een Duits merk van kwaliteitsgereedschap. Je krijgt een jarenlange garantie op de aankoop, maar deze heb je bijna nooit nodig omdat het materiaal en de werktuigen van dit merk zo sterk zijn.

Alles aan deze waterpomptang is gericht op duurzaamheid en gebruiksgemak. Zo heeft de volledige tang een coating in roestwerende materialen gekregen en zijn de benen heel handig om vast te nemen en vast te knijpen. Het bekken van de tang is extra gehard, waardoor je zelfs de moeilijkste en meest vastgeroeste koppelingen los krijgt zonder al te veel kracht te gebruiken. Verder valt ook het grote aantal instelmogelijkheden op. Je kunt de tang in wel 17 posities instellen. Eens je een bepaalde positie ingesteld hebt, blijft hij ook stevig zitten.

Hiermee komen we bij de nadelen van deze waterpomptang van Bahco. Om te beginnen moet je er rekening mee houden dat de aankoopprijs behoorlijk hoog ligt. Voor deze prijs krijg je dan natuurlijk wel een stuk gereedschap waar je je hele leven mee kan werken. Het bekken zelf, en meer bepaald de geribbelde tanden in dit bekken, zijn ultra hard, waardoor je er leidingen mee kan beschadigen. We hadden liever gezien dat je bij de aankoop ook zachte opzetstukken mee kreeg om de grip te verzachten.

De hoge kostprijs.

Voordelen
 • Roestwerend
 • Ergonomische handgrepen
 • Speciaal gehard bekken
 • Veel instelmogelijkheden
Nadelen
 • Geen zacht bekken, enkel hard bekken
 • Duur
Conclusie

Dit product is geschikt voor wie gewoonweg de allerbeste waterpomptang op de markt zoekt. Met deze tang knap je sanitaire klussen in een handomdraai op. De tang is geschikt om lang en veelvuldig te gebruiken en is gemaakt uit sterke en duurzame materialen.

Beste waterpomptang 300 mm – STANLEY FatMax Waterpomptang

Ben je op zoek naar een waterpomptang om een grondige verbouwing aan te pakken, dan kan je ervoor kiezen om een werktuig te kiezen met extra lange benen. In dit verband vinden we de Stanley FatMax waterpomptang van 300 mm de beste koop. Als werktuig is deze waterpomptang sowieso te vergelijken met onze beste koop. Zo valt de goede grip op de benen van de tang op. Deze benen zijn belegd met soft grip rubber.

Je kunt behoorlijk wat druk geven op de tang zonder dat je krampen in je handen krijgt. Verder is dit ook een handige waterpomptang om met twee handen te bedienen, ideaal als je veel leidingen wil plaatsen.

Verder is het bekken van deze waterpomptang bijzonder sterk. Het is gehard volgens de inductietechniek. Je kunt het bekken van de tang in maar liefst 17 posities plaatsen. Net zoals de beste koop werkt dit met het push lock-mechanisme. Dit is een knop waarmee je de opening van het bekken automatisch groter of kleiner kan maken.

De Stanley Fatmax waterpomptang 300 mm heeft veel voordelen, maar zijn er ook nadelen bij dit werktuig te bespeuren? We noteren er toch enkele. Het push lock mechanisme doet zijn werk niet altijd even goed. Sommige gebruikers of loodgieters geven de voorkeur aan werktuigen zonder dit mechanisme. Na verloop van tijd werkt het mechanisme gewoonweg niet meer.

Het is een vrij grote waterpomptang, dus je moet de nodige plaats hebben om hem op te bergen. Dit is echter niet echt een nadeel aangezien je deze waterpomptang precies omwille van de lengte van de benen wil kopen.

Bek grijpt heel scherp in op werkstuk.

Voordelen
 • Lange benen
 • Goede grip
 • Inductie geharde bek
 • 17 posities mogelijk
Nadelen
 • Wat groot om op te bergen in sommige gereedschapskoffers
 • Push lock mechanisme werkt soms niet goed
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie de beste waterpomptang koopt met lange benen. Precies door deze lange benen kun je met twee handen kracht geven en zelfs de oudste en meest vastgeroeste leidingen loskoppelen.

Beste set met waterpomptangen – Höfftech waterpomptangset

Ben je als hobbyist of doe-het-zelver op zoek naar degelijk en gepast gereedschap voor sanitaire klussen, dan is er ook de mogelijkheid om een set met waterpomptangen te kopen. Bij deze set van Höfftech koop je drie tangen in een set, waardoor je voor elke klus de beste waterpomptang kiest. Voor klussen op moeilijke plaatsen, begin je dan bijvoorbeeld met de kleinste tang. Je kan ook gewoon uitproberen welke tang het beste werkt. 

De waterpomptangen van Höfftech zijn zeker stevig gemaakt en hebben stevige bekken en benen. Bovendien is er een grote waaier aan instelmogelijkheden voor deze drie tangen.

Toch noteren we ook wel enkele nadelen bij de waterpomptangen van deze set. Zo vinden we het jammer dat het handvat ervan niet belegd is met soft grip rubber. Werk je gedurende een langere tijd met de waterpomptangen, dan krijg je misschien wel pijn aan je handen. Wil je koppelingen met een grote diameter loskoppelen, dan ben je toch beter af met een waterpomp waarvan de benen belegd zijn met rubber. Verder vinden we het eveneens een nadeel dat de bek heel hard op het werkstuk grijpt, zelfs met een lichte druk op de benen. Opzetstukken om deze greep te verzachten, zijn er niet. Je moet dus steeds opletten om leidingen niet te beschadigen.

De bekken van de tangen zijn niet zo duurzaam en kunnen leidingen beschadigen.

Voordelen
 • Set van drie tangen
 • Tangen hebben stevige bekken
 • Veel instelmogelijkheden
Nadelen
 • Geen antisliphandvat
 • Moeilijk vast te knijpen bij brede leidingen
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een set van drie verschillende waterpomptangen zoekt. Zo beschik je voor elke klus over de best mogelijke waterpomptang. De tangen zelf zijn duurzaam en stevig, al missen we een degelijk antisliphandvat.

Koopgids

Nu we de beste waterpomptangen op de markt besproken hebben, is het tijd voor de koopgids. Hierin staan we wat langer stil bij de kenmerken waarop je moet letten als je een waterpomptang koopt. Ben je nog niet helemaal zeker van je keuze, dan helpt de koopgids je om een goed zicht te krijgen op de eigenschappen waaraan een waterpomptang moet voldoen.

Lengte van de benen

De lengte van de benen van een waterpomptang is een belangrijke factor bij de aankoop van dit werktuig. Je kan niet per definitie zeggen dat een tang met lange benen beter is dan een tang met korte benen. Veel hangt immers af van de plaats waar je ermee aan de slag wil. Zijn de leidingen die je wil loskoppelen verborgen in een nauwe kast of verscholen achter andere buizen, dan heb je een compacte tang nodig. 

Blijkt een leiding die je wil loskoppelen heel erg vast te zitten, dan moet je in veel gevallen een tang met lange benen gebruiken, omdat je anders gewoonweg niet genoeg kracht kunt geven op de bouten of de leidingen. Let hierbij wel op dat je niet zoveel kracht geeft dat de leiding kapot gaat. Bij oude en roestige leidingen kan dit wel al eens gebeuren.

Lengte benen waterpomptang

De bek

De kenmerken van de bek van een waterpomptang wijken af van deze van andere tangen. Deze bek is verstelbaar, zodat je bouten met een diverse diameter kunt loswrikken. De ene waterpomptang heeft in dit verband meer instelmogelijkheden dan een andere. Bij sommige waterpomptangen heb je tot wel 20 instelmogelijkheden, terwijl dit zich bij andere beperkt tot een viertal. Het hangt er in die zin maar van af wat je precies wil of nodig hebt.

De binnenzijde van de bek valt bij een waterpomptang op door zijn geribbelde oppervlak of tanden. Dit geribbeld oppervlak is nodig om een goede grip op een werkstuk te krijgen. Zelfs al sijpelt er wat water uit de leiding door een bout los te maken, dan nog blijf je de grip behouden. Bij sommige professionele waterpomptangen zijn deze tanden extra gehard. Dit zorgt ervoor dat de tang zelf onverslijtbaar is en je zelfs de moeilijkste leidingen los kunt koppelen. Anderzijds zijn sommige tangen zo sterk dat je er bepaalde bouten van mindere kwaliteit mee beschadigt, het is dus altijd even uitkijken.

De bek moet naar het uiteinde smal toelopen, zodat je ook in moeilijk bereikbare plaatsen kunt werken.

Handvat

De handvatten zijn heel erg belangrijk bij een waterpomptang. Een waterleiding losmaken of koppelen is niet de meest eenvoudige klus. Daarom moet je er zeker van zijn dat je comfortabel kunt werken zonder blaren op je handen te krijgen. Een bescherming van de handvatten met soft grip rubber is een must. Dit materiaal moet bovendien waterproof en slijtvast zijn. Als er water uit een leiding spat en de tang zelf wordt nat, dan moet je een goede grip blijven behouden. Het materiaal van het handvat mag niet te ruw zijn, omdat je anders extra snel blaren krijgt.

Push lock mechanisme

 Een typisch kenmerk van waterpomptangen is de verstelbaarheid van de bek. Zo kun je de opening van de bek aanpassen aan de grootte van het werkstuk dat je wenst vast te grijpen. Dit doe je meestal door de tang om het werkstuk te plaatsen en dan de juiste instelmogelijkheid te kiezen. Sommige tangen van bijvoorbeeld Bahco of Stanley hebben een beveiligingsmechanisme, waarbij je met een knopje of een hendel de tang in een bepaalde positie fixeert. Dit kan een voordeel zijn, maar het werkt ook niet altijd feilloos, zoals dit filmpje aantoont: 

Accessoires

Een waterpomptang is een vrij basic werktuig. Je hebt er weinig accessoires bij nodig. Om een al te sterke grip van de bek op een werkstuk te vermijden, kun je tussen de tang en de leiding een doek plaatsen. Sommige waterpomptangen hebben als accessoires een soort opzetstuk voor beide zijden van de bek. Deze maken de grip zachter. Bij de aankoop van een waterpomptang, is het een goed idee om te checken of je deze opzetstukken meegeleverd krijgt.

Slotwoord

Hiermee zijn we op het einde van dit artikel gekomen. We hopen dat we je heel wat informatie hebben kunnen bijbrengen over waterpomptangen. Een waterpomptang kiezen is inderdaad niet zo gemakkelijk. Het komt erop aan goed na te denken over hoe je precies wil werken. Natuurlijk moet je ook stilstaan bij het budget je wil uitgeven. Hoe vaak je een waterpomptang gebruikt, bepaalt eveneens mee de keuze. Wil je uit nieuwsgierigheid gewoon dit werktuig hebben? Of ken je de kneepjes van het vak en wil je meteen een professionele waterpomptang? Het zijn allemaal factoren die hun rol spelen.

Heb je nog bepaalde vragen over waterpomptangen, aarzel dan niet en contacteer de klantendienst van onze partners. Ze helpen je graag verder met de keuze van de juiste waterpomptang. Zo kies je helemaal uit je luie stoel een waterpomptang die geschikt is voor jou. Misschien leer je dan wel ooit je kleinkinderen werken met de waterpomptang. Welk project je ook wil opknappen met je waterpomptang, we wensen je veel succes met de aankoop!

Tresna.nl
Logo