Schuurpapier, hoe kies je de juiste korrel?

Een doe-het-zelver kan het meest efficiënt werken als hij/zij het juiste gereedschap bij de hand heeft. Dat gereedschap kan variëren van een zaagtafel tot aan een accuboormachine. Bij veel klussen, met name bij klussen waarbij hout wordt gebruikt, is schuurpapier ook onmisbaar. In dit artikel vertellen we jou meer over schuurpapier. Het ziet er namelijk uit als een simpel stukje papier, maar dat is het allerminst.

Beste korrel voor verschillende werkzaamheden:

Afbeelding

Soort werkzaamheden

Beste korrel

Kopen

Schuurpapier korrel 40

Verwijderen van oude verflagen

P40, P60 of P80

Schuurpapier korrel 120

Het schuren van nieuw hout

P100-P120

Korrel 150 schuurpapier

Het opschuren van bestaande, redelijke verflagen

P120 of P150

schuurpapier korrel 220

Het opschuren van bestaande, goede verflagen

P180, P200 of P220

Schuurpapier p320

Het opschuren van nieuwe verflagen

P240 of P320

Waarom schuurpapier gebruiken?

Met schuurpapier ben je in staat om op een efficiënte manier de ondergrond op te schuren. Hoezo is dat eigenlijk nodig? Als je een gladde ondergrond hebt, zal bijvoorbeeld verf véél beter hechten aan de ondergrond. Dat betekent dat het eindresultaat beter zal zijn; dat is zowel terug te zien in de kwaliteit als in de levensduur.

Het is dus van belang dat je schuurpapier gebruikt, zodat het eindresultaat erg netjes kan/gaat worden. Overigens is het wel aan te raden om voorafgaand het schuren ook de ondergrond goed schoon te maken. Dit kan simpelweg door gebruik te maken van een schoonmaakmiddeltje, water en een spons.

schuurpapier

Welke soorten schuurpapier zijn er?

Als je op internet naar schuurpapier zoekt, zie je erg veel verschillende soorten naar voren komen. We kunnen die soorten opsplitsen in de volgende onderdelen: aantal korrels, materiaal en waterproof.

Aantal korrels

De verschillende soorten worden aangeduid met bepaalde termen. Om een voorbeeld te geven; Schuurpapier P100. Je zal je vast afvragen waar de letter P voor staat en waar het getal 100 voor staat.

Het is eigenlijk relatief eenvoudig. De letter P is vastgesteld door de Europese Federatie van schuurmiddelen. Deze P staat in dit geval voor het Engelse woord ‘Particles’. In het Nederlands kunnen we dit aanduiden als ‘deeltjes’.

schuurpapier p100

Schuurpapier p100

Als we naar het getal kijken dat er achter staat, zien we dat dit samen gaat met de letter P. Als voorbeeld pakken we schuurpapier met de typeaanduiding P100.
Het getal 100 staat voor de hoeveelheid korrels die er op 1 vierkante centimeter zitten.

 • Een stukje schuurpapier met de aanduiding P100 heeft dus 100 korrels op 1 vierkante centimeter.
 • Een stukje schuurpapier met de aanduiding P180 heeft dus 180 korrels op 1 vierkante centimeter.
 • Een stukje schuurpapier met de aanduiding P40 heeft dus ‘maar’ 40 korrels op 1 vierkante centimeter.

Daarbij willen we graag vermelden dat elk stukje schuurpapier, met bijbehorende typeaanduiding een bepaalde eigenschap heeft. P40 kan bijvoorbeeld het beste worden gebruikt voor het verwijderen van oude verflagen die érg moeilijk te verwijderen zijn.
Daar tegenover staat dat schuurpapier met P100 als typeaanduiding vaak wordt gebruik voor het opschuren van oude verflagen die een stuk makkelijker te verwijderen zijn. Maar, daarover kan je hieronder meer lezen.

Waterproof

Een uniek soort binnen de wereld van het schuurpapier is het waterproof schuurpapier. Zoals de naam het al zegt, is deze soort bestand tegen water. Normaal schuurpapier verliest zijn werking als het nat wordt. Bij waterproof schuurpapier is dat niet aan de orde. Wil je dus een natte ondergrond schuren? Gebruik waterproof schuurpapier!

Materialen

Overigens zijn er ook verschillende soorten schuurpapieren voor de verschillende soorten materialen. Je kan bijvoorbeeld schuurpapier gebruik voor een houten ondergrond, een betonnen ondergrond of een ondergrond van verf. Daarover kan je meer lezen verderop in dit artikel.

Ook willen we benadrukken dat schuurpapier van allerlei soorten materiaal vervaardigd kan worden. Je zou denken dat dit van papier dient te zijn, maar dat is zeker niet zo. Je kan bijvoorbeeld ook schuurpapier hebben dat gemaakt is van linnen of kunststof. Ook daarover kan je meer lezen verderop in dit artikel.

Verschil tussen een grove en fijne korrel

Hierboven heb je kunnen lezen wat voor soorten schuurpapieren er zijn. Daarbij viel met name het verschil in aantal korrels per vierkante centimeter op. Hoe meer korrels per vierkante centimeter, hoe fijner het schuurpapier is. Dat wil zeggen; hoe meer korrels per vierkante centimeter, hoe fijner het schuurpapier is.

Als je écht oude verflagen wilt verwijderen, heb je niet genoeg aan een schuurpapier met typeaanduiding P100. Je zal dan echt schuurpapier dienen te gebruiken met een veel grovere korrel, bijvoorbeeld P80, P60 of P40.

Schuurpapier korrel 40

Schuurpapier P40

Wanneer gebruik je welk soort schuurpapier?

Om de wondere wereld van de verschillende soorten schuurpapieren duidelijk(er) te kunnen maken, hebben we onderstaand lijstje gemaakt. In dit lijstje kan je bepaalde soort werkzaamheden terugvinden. Daarbij hebben we vermeld welk soort schuurpapier je hiervoor het beste kan gebruiken.

Soort werkzaamheden

Beste korrel

Verwijderen van oude verflagen

P40, P60 of P80

Het schuren van nieuw hout

P100-P120

Het opschuren van bestaande, redelijke verflagen

P120 of P150

Het opschuren van bestaande, goede verflagen

P180, P200 of P220

Het opschuren van nieuwe verflagen

P240 of P320

 • Het verwijderen van oude verflagen of roest: P40, P60 of P80.
 • Het schuren van nieuw hout: P80, P100 of P120.
 • Het opschuren van bestaande, redelijke verflagen: P120 of P150.
 • Het opschuren van bestaande, goede verflagen: P180, P200 of P220.
 • Het opschuren van nieuwe verflagen: P240 of P320.

Om een zo mooi mogelijk resultaat te verkrijgen, kan je het beste gedurende een klus meerdere soorten schuurpapier gebruiken. Hiervoor kan je onderstaand stappenplan hanteren:

Stap 1: Gebruik schuurpapier met een grove korrel om de oude verf te verwijderen.

Stap 2: Gebruik schuurpapier met een middelgrove korrel om de ondergrond goed voor te bereiden.

Stap 3: Gebruik schuurpapier met een fijne korrel tussen de nieuwe lagen verf of lak.

Graag attenderen we jou op onderstaande video. In deze video wordt uitgebreid uitgelegd in welke situatie je welk soort schuurpapier moet gebruiken:

Schuurpapier voor hout

Hout is een bijzonder soort materiaal. Het ziet er meestal strak uit, maar schijn kan bedriegen. Als je hout van dichtbij bekijkt, kan je veel oneffenheden zien. Dat kunnen bijvoorbeeld uitsparingen of splinters zijn.

In huis zijn veel elementen van hout gemaakt, bijvoorbeeld de kozijnen, de deuren en de trappen. Je wilt uiteraard dat deze elementen er strak en mooi uitzien, maar ook dat het veilig is. Dat geldt met name voor de trap. Je wilt niet dat iemand een splinter in zijn/haar voet krijgt, als hij/zij over de trap loopt.

Het is daarom van belang om de houten ondergrond zéér goed te schuren. Je kan hiervoor het beste allereerst een stukje schuurpapier gebruiken met een middelgrove korrel. Daarmee zorg je ervoor dat het hout erg glad wordt. Vervolgens kan je het hout lakken of verven, waardoor het een mooie kleur gaat krijgen.

hout schuren


Bij het uitkiezen van schuurpapier voor hout kan je het beste uitkijken naar schuurpapier met type aanduiding P80, P100, P120 of P150. Welk soort schuurpapier je exact gaat kiezen, hangt enigszins van de situatie af:

 • Is het hout compleet nieuw?
 • Is het hout al enige tijd oud?
 • Zit er reeds verf op het hout?
 • Wat is de staat van het eventueel aanwezige hout?

Als je antwoord op bovenstaande vragen hebt, kan je onderstaand geheugensteuntje gebruiken:

 • Het verwijderen van oude verflagen of roest: P40, P60 of P80.
 • Het schuren van nieuw hout: P80, P100 of P120.
 • Het opschuren van bestaande, redelijke verflagen: P120 of P150.
 • Het opschuren van bestaande, goede verflagen: P180, P200 of P220.

Schuurpapier voor beton

Als je een ruwe betonnen ondergrond hebt, kan het erg raadzaam zijn op deze te schuren. Hiervoor kan je zowel met de hand schuren of met een machine. Bij het schuren van een betonnen ondergrond is het van belang om water te gebruiken. Het water zorgt ervoor dat de schuurresten makkelijk afgevoerd worden.

Daarnaast zorgt het ervoor dat het beton niet al te warm kan worden. Warm beton gaat uiteindelijk ten koste van je schuurpapier; dat slijt een stuk sneller. Om dat tegen te gaan, kan je dus het beste water gebruiken.

Verder is het van belang om schuurpapier te kiezen met een grove korrel. Beton is een stug materiaal en daardoor kan je het beste bijvoorbeeld P40, P60 of P80 gebruiken.

Schuurpapier voor verf

Als je bijvoorbeeld een kozijn hebt waarvan de verf een beetje afgebladerd is, kan je ervoor kiezen om de verf opnieuw aan te brengen. Het is daarbij wel van belang om de huidige verflagen goed weg te schuren.

Maar, welk soort schuurpapier gebruik je daarvoor dan? Je kan hiervoor het beste gebruik maken van ons handige geheugensteuntje:

Schuurpapier voor verf


 • Het verwijderen van oude verflagen of roest: P40, P60 of P80.
 • Het opschuren van bestaande, redelijke verflagen: P120 of P150.
 • Het opschuren van bestaande, goede verflagen: P180, P200 of P220.
 • Het opschuren van nieuwe verflagen: P240 of P320.

Waar wordt schuurpapier van gemaakt?

We gaven het hierboven al even kort aan; schuurpapier kan van allerlei soorten verschillende materialen gemaakt worden. Men denkt meestal dat schuurpapier van papier gemaakt wordt, maar dat is niet geheel waar. Men kan namelijk ook bijvoorbeeld linnen of kunststof gebruiken.

Bij het vervaardigen van schuurpapieren kan men gebruik maken van verschillende soorten materialen. Deze soorten materialen zijn op te delen in kunstmatige en in natuurlijke materialen.

Bij kunstmatige materialen kan je denken aan diamant, korund en silicumcarbide. Het kenmerk van dergelijke materialen is dat het hard is, waardoor je het kan gebruiken voor het schuren van hardere ondergronden, zoals staal en steen. 

Bij natuurlijke materialen wordt er gebruik gemaakt van graniet, kwarts, keisteen en amaril. Het kenmerk van deze materialen is het feit dat het wat zachter is. Hierdoor is dit ideaal voor bijvoorbeeld een houten ondergrond.

schuurpapier


Besluit

Ben je een doe-het-zelver en heb je binnenkort een klus waarbij je moet schuren? Gebruik bovenstaande informatie zodat je met de juiste kennis aan de klus kan beginnen. Als je het juiste schuurpapier gebruikt, kan je veel efficiënter werken. Bovendien zal het eindresultaat een stuk strakker zijn. Dat is tenslotte wat je wilt.

Als doe-het-zelver is het raadzaam om te investeren in goed en veilig gereedschap. Dat geldt absoluut ook voor schuurpapier. Lees je dus goed in en pak de klus met beide handen aan. Veel succes gewenst.

Tresna.nl
Logo