Beste decoupeerzaag
Op deze pagina
Wil je een zaagmachine wil kopen? Dan heb je de keuze tussen heel wat toestellen: afkortzagen, tafelzagen, reciprozagen en nog veel meer. Maar altijd stel je best de vraag of je de klus niet met een decoupeerzaag kunt klaren.
Een decoupeerzaag is immers klein, compact en niet zo duur.
Onze top 5 decoupeerzagen
Wat is een decoupeerzaag nu precies?
Heel simpel gezegd is het een zaagmachine met een:
- Zaagblad dat op en neer gaat
- Basisvlak dat over het materiaal glijdt
Met decoupeerzagen kun je door allerlei materialen zagen. Als je het juiste zaagblad gebruikt, is geen enkel stuk hout, kunststof of metaal veilig. Dit maakt het een heel veelzijdige tool. Een decoupeerzaag gebruik je vaak voor kleine klusjes. Je kunt met een decoupeerzaag bijvoorbeeld een mdf-plaat op maat zagen.
Ook kun je met een decoupeerzaag decoratieve figuurtjes uitzagen. Denk bijvoorbeeld aan kleine stukjes hout in de vorm van een kerstboom als kerstversiering.
Heeft een decoupeerzaag ook nadelen als je ze naast de andere types zagen legt? Toch wel hoor:
- Je kunt met veel decoupeerzagen niet door al te harde materialen zagen
- Het is niet zo simpel om in een kaarsrechte lijn te zagen
- Zagen in verstek is nooit zo precies als bij een afkortzaag
- Je kunt er niet “vrij” in de ruimte mee zagen zoals met een reciprozaag
- Eens je zaagt, moet je steeds het toestel goed onder controle houden
In dit artikel bespreken we de beste decoupeerzagen op de markt, elk met hun voor- en nadelen. Daarnaast leggen we uit waar je bij de aankoop op moet letten. Wat is het verschil met andere types zagen? Hoe werkt een decoupeerzaag eigenlijk? Je komt het allemaal te weten als je dit artikel leest. Met de kennis van onze top vijf en de koopgids maak je zeker een goede keuze voor jouw aankoop!
Beste koop decoupeerzaag – Metabo STE 100 Quick
Ben je op zoek naar de beste en handigste decoupeerzaag die je voor veel verschillende klussen kunt inzetten? Bekijk dan zeker de Metabo STE 100 Quick. Het is een handige zaag die bovendien ook heel wat power heeft.
Er zijn heel wat voordelen aan de Metabo STE 100 Quick. Om te beginnen ligt het toestel lekker in de hand. Je kunt er flexibel mee in bochten zagen dankzij de T-handgreep. Dit handvat is dan nog eens belegd met zacht rubber, waardoor je er lang en bijna continu mee kunt werken.
Ook het aan- en uitschakelen gaat gemakkelijk. De knop hiervoor zit handig aan de zijkant. De basis is net zwaar genoeg en glijdt soepel over je mdf- of osb-plaat heen. Platen in kleine stukken zagen of een hoekje uit een laminaatplank zagen is zodoende een koud kunstje.
Met een motor van 710 watt kun je bovendien ook de nodige kracht geven. Er zijn daarbij nog eens vier pendelstanden die het zagen door dik materiaal gemakkelijk maken.
Wens je in verstek te zagen? Dat kan! Daarvoor kantel je de voet en zaag je vervolgens loodrecht naar beneden. De snelheid kun je daarbij variabel aanpassen. Kunststof, mdf of hardhout verzagen? Je past de snelheid aan het materiaal aan. Ook een constante snelheid aanhouden is mogelijk zonder dat je de hele tijd de trekker moet indrukken.
Dit Duitse toestel heeft verschillende gadgets die het werk voor jou gemakkelijk maken. Als je zaagt, produceer je bijvoorbeeld veel zaagsel en stof. Dit toestel beschikt echter over een blazer die de zaaglijn stofvrij maakt zodat je perfect je lijn kunt volgen.
De leuke accessoires maken het plaatje helemaal compleet. Zo is er een opzetstuk om je decoupeerzaag op je stofzuiger aan te sluiten. Ook is er een transparante beschermkap die je toestel en jezelf tegen splinters beschermt. De meegeleverde splinterbeveiligingsplaatjes zijn kleine hulpstukjes die je, zoals de naam het zegt, eveneens beschermen tegen splinters.
Heeft dit toestel dan geen enkel zwak punt? Perfectie bestaat niet, en ook dit toestel heeft wel wat nadelen. Zeker als je doorheen lichtere materialen zaagt, moet je erop letten dat je niet al te veel druk geeft, anders gaat de machine té snel vooruit.
Jammer dat er ook geen enkel zaagblad bij de aankoop inbegrepen is. Ook een handig ingebouwd led-lichtje ontbreekt. Dit kan nochtans het zagen veel gemakkelijker maken. Een koffer was ook leuk geweest.
Geen koffer.
Dit product is vooral geschikt voor de doe-het-zelver die de allerbeste decoupeerzaag zoekt. Het toestel is zowel geschikt voor ruw zaagwerk als voor klussen met een fijne afwerking. Bovendien is het toestel licht en past het goed in de hand.
Bekijk prijzen van de Metabo STE 100 Quick bij verschillende winkels:
Beste decoupeerzaag voor steigerhout en ruw materiaal – Makita 4351T
De Makita 4351T is een ijzersterke decoupeerzaag waarmee je zeker door de hardste materialen kunt zagen. We vinden het een uitstekend toestel, maar hoe wegen de voordelen op tegen de nadelen? Lees het in de bespreking hieronder.
Laten we beginnen met het positieve nieuws. Met een handig T-vormig handvat bovenaan (zie koopgids) dat bovendien met soft grip rubber uitgerust is, ligt de zaag lekker in de hand en kun je comfortabel werken. Dankzij de drie verschillende pendelstanden zoekt de zaag zich snel en gemakkelijk een weg doorheen verschillende soorten materialen.
De zaagslaglengte bedraagt 26 mm, waardoor je zelfs dikkere planken kunt doorzagen zonder de machine te forceren.
Ook in verstek zagen is mogelijk. Daarvoor kun je de voet naar links of naar rechts kantelen. Heel handig is bovendien de snelheid waarmee je de zaagjes kunt wisselen. Dit doe je zonder extra tools.
Het vermogen van het toestel bedraagt 580 watt. Dit zorgt voor de nodige power om bijvoorbeeld door hardhout te zagen. Met het snoer van 2,5 meter heb je bovendien wel wat bewegingsvrijheid.
Bij je aankoop krijg je verschillende zaagblaadjes (met name een T118A, een B10 en een B13), een glijplaat én een koffer. Je krijgt dus veel accessoires voor je geld, wat een aardig voordeel is. De stofafzuiging werkt naar behoren, al is het altijd wel gedoe om de slang van een stofzuiger achter het toestel aan te slepen.
Na de voordelen komen de nadelen. Bij dit toestel ontbreken een aantal handige functies die we graag bij een decoupeerzaag zien. Zo is er bijvoorbeeld geen verlichting of geen lasergeleider die de zaaglijn voor jou projecteert.
Je kunt de snelheid van het toestel niet variabel aanpassen terwijl je aan het zagen bent. Bij bepaalde situaties is dat echter wel een optie die erg handig zou zijn. Als voorbeeld; je bent een zacht materiaal aan het zagen, maar je hebt tijdig door dat je té hard gaat. Je kan de snelheid dan helaas niet variabel aanpassen.
We hadden ook graag een beschermkapje gehad dat splinters opvangt. Ook merken we dat het toestel best wel wat decibels produceert.
Geen variabel toerental.
Dit product is vooral geschikt voor de doe-het-zelver die de de beste decoupeerzaag zoekt om door ruwe materialen te zagen. Zelfs bij intensief gebruik loopt de motor soepel. Het toestel is wat minder geschikt voor verfijnd werk.
Bekijk prijzen van de Makita 4351T bij verschillende winkels:
Beste decoupeerzaag voor doe-het-zelvers – Bosch PST 900 PEL
De Bosch PST 900 PEL is een handige allround decoupeerzaag voor veelvuldig gebruik. Het D-vormig handvat bovenaan is met zacht rubber belegd. Dit zorgt ervoor dat het toestel soepel in de hand ligt.
Met een schakelaar onder het handvat bedien je de aan-uitknop heel gemakkelijk. Bovendien is er onderaan het handvat ook een draaiwieltje om de snelheid variabel bij te regelen. Dat je de snelheid variabel kunt regelen is een groot voordeel, zo zaag je gemakkelijk en nauwkeurig door verschillende materialen.
Qua handligging en nauwkeurigheid scoort het toestel dus goed, maar hoe scoort het toestel op andere punten?
Er zijn zeker nog meer handige functies aan deze decoupeerzaag. Zo is er een geïntegreerde werkverlichting waardoor je een goed overzicht hebt over het werkstuk.
De zaagbladen kun je bovendien handig en simpel vervangen zonder gedoe met inbussleutels of ander gereedschap. Voor elke klus gebruik je zo het perfecte zaagblad.
In totaal heb je maar liefst 4 pendelstanden, wat het zagen aangenaam maakt. Het zagen is snel en nauwkeurig. Zodoende kun je snel genieten van het resultaat van je werk. Je kunt bovendien de zaagvoet gemakkelijk naar rechts en naar links kantelen om in verstek te zagen. Bij je aankoop krijg je een zaagblad cadeau.
Zo komen we bij de nadelen van dit toestel. De zaagslaglengte van de Bosch PST 900 PEL bedraagt 23 mm. Dit is niet zoveel, met als gevolg dat het toestel niet geschikt is om al te dikke planken door te zagen. Jammer ook dat er geen constant toerental-functie is.
Niet geschikt voor dikke planken.
Dit product is vooral geschikt voor doe-het-zelvers die veel verschillende klussen willen doen met een decoupeerzaag. Het toestel heeft niet zo’n sterk vermogen als professionele decoupeerzagen, maar beschikt wel over het grootste aantal handige functies. Hierbij vallen bijvoorbeeld de geïntegreerde werkverlichting en de pendelstanden op. Aan de andere kant beschikt deze decoupeerzaag helaas niet over een constant toerental-functie.
Bekijk prijzen van de Bosch PST 900 PEL bij verschillende winkels:
Beste decoupeerzaag onder €50 – Powerplus POWX0330
Ben je op zoek naar een handige en duurzame decoupeerzaag met een interessante prijs-kwaliteitsverhouding? Dan zit je goed bij de Powerplus POWX0330. Zagen door mdf, hout, laminaat, metaal of kunststoffen, het is allemaal een mogelijkheid met deze Powerplus.
Met een vermogen van 650 watt heeft het toestel best wel een krachtige motor. Je hebt bovendien maar liefst vier pendelstanden, waardoor je gemakkelijk door elk materiaal heen gaat.
Ook in verstek zagen is mogelijk. Daarvoor kun je de voet naar links of naar rechts kantelen. Handig is dat je het zaagblad kan plaatsen zonder extra tools. Met een snoer van drie meter heb je bovendien ook wel wat bewegingsvrijheid terwijl je aan het zagen bent.
Het is mogelijk om de snelheid variabel aan te passen tijden het zagen. Heb je de goede snelheid gevonden, dan kun je deze ook constant aanhouden.
De Powerplus POWX0330 heeft ook wel enkele nadelen. Zo kun je bijvoorbeeld maar door houten stukken van 65 mm dik zagen. Ook voor metaal is de zaagdiepte met 8 mm wel een beetje beperkt. De zaagslaglengte bedraagt dan ook maar 20 mm.
Het toestel weegt ruim 2,5 kilogram, wat na verloop van tijd wel wat doorweegt. Je krijgt een hulpstuk om recht te zagen bij dit toestel, maar in de praktijk is het toch heel moeilijk om een rechte lijn aan te houden. Je krijgt tijdens het zagen veel schokken te verwerken.
Omdat het toestel aan een scherpe prijs verkocht wordt, moeten er qua handige features keuzes gemaakt worden. Zo is er bijvoorbeeld geen verlichting en geen lasergeleider aanwezig.
Je krijgt veel schokken te verwerken.
Dit product is vooral geschikt voor de doe-het-zelver die een krachtige decoupeerzaag zoekt voor een interessante prijs. De decoupeerzaag beschikt over vier pendelstanden, waarmee je door diverse materialen kunt zagen. Helaas is het apparaat wel aan de zware kant en heeft het geen verlichting
Bekijk prijzen van de Powerplus POWX0330 bij verschillende winkels:
Beste decoupeerzaag op accu – DeWalt DCS331NT
Er zijn ook heel wat decoupeerzagen die op accu werken. Ze zijn handig omdat je geen snoer achter je aan moet sleuren. Het beste toestel met accu is voor ons zonder twijfel de DeWalt DCS331NT. Het toestel is van professionele kwaliteit en kan zelfs de sterkste zaagklussen aan.
Het toestel is heel handig in gebruik. Zo is het compact en ligt goed in de hand. Je hebt drie pendelstanden die beste uit de motor naar boven halen en je door hout van maar liefst 135 mm dik laten zagen. Metalen profielen of buizen van één centimeter krijg je ook probleemloos doorgezaagd. Het toestel heeft dan ook een indrukwekkende zaagslaglengte van 26 mm.
Zeer handig is dat je dit toestel kunt gebruiken met verschillende types zaagbladen. Zowel T-zaagbladen als U-zaagbladen plaats je er zonder problemen in. Het klemmen gebeurt zonder extra tools of gereedschap, wat ook een groot voordeel is.
In verstek zagen is ook mogelijk. De voet van het toestel is robuust maar tegelijk zeer glad, zodat je geen krassen op je werkstuk maakt. Het toestel weegt 2,41 kilo, maar voelt licht aan en is compact. Het geluid dat het toestel produceert, blijft beperkt.
Terwijl we de voordelen opsommen, bedenken we wat een krachtig en handig toestel dit wel is. Maar zijn er ook nadelen bij de DeWalt DCS331NT te bespeuren? Je zou kunnen zeggen dat een accu een nadeel is, omdat je met accu plots zonder stroom kunt vallen.
De accu die je op dit toestel kunt plaatsen is een 18V DeWalt XR. Dit type accu kost behoorlijk veel, maar je kunt de batterij ook op andere toestellen van DeWalt gebruiken. En dit is maar goed ook, want om goed te functioneren moeten accu's toch regelmatig stroom verbruiken en terug opgeladen worden (zie koopgids voor meer info). Als je maar één keer per jaar een zaagklus opknapt met een decoupeerzaag of je hebt geen andere toestellen van DeWalt op accu, dan koop je beter een toestel met een snoer.
Ook vinden we het jammer dat er geen verlichting voorzien is en dat je het toerental niet kunt fixeren op een snelheid die je ingesteld hebt.
De accu die je nodig hebt is niet bij de aankoop inbegrepen en ook krijg je bij de aankoop geen zaagblad, wat jammer is..
Accu niet inbegrepen in de aankoop.
Dit toestel is vooral geschikt voor de doe-het-zelver die een handige en wendbare decoupeerzaag op accu zoekt. Het toestel is krachtig en nauwkeurig tegelijk. Bij voorkeur gebruik je de accu van dit toestel ook voor andere toestellen van DeWalt. Helaas wordt de accu niet meegeleverd bij de aankoop van deze decouperzaag. Daar tegenover staat wel dat je verschillende types zaagbladen kan gebruiken bij de DCS331NT.
Bekijk prijzen van de DeWalt DCS331NT bij verschillende winkels:
Koopgids
Nu we de beste decoupeerzagen op de markt besproken hebben, geven we je graag nog enkele belangrijke punten mee, waar je bij de keuze van een decoupeerzaag op kunt letten.
Wat is het verschil tussen een decoupeerzaag en een afkortzaag, cirkelzaag of reciprozaag?
Een decoupeerzaag is een ander type zaag dan een cirkelzaag of afkortzaag. Dit type zagen heeft een rond zaagblad, dat door het materiaal heen gaat dankzij een cirkelvormige zaagbeweging.Ook is er een verschil met een reciprozaag. Daar gaat het zaagblad wel op en neer zoals bij een decoupeerzaag, maar heb je geen geleidend basisvlak.
Bovendien zijn decoupeerzagen steeds compacter dan de andere genoemde types zagen. In principe zijn ze gemakkelijk met één hand te bedienen.
Een investering in een decoupeerzaag is kleiner dan de investering voor een cirkelzaag, een reciprozaag, een tafelzaag of een afkortzaag. En omdat een decoupeerzaag compacter is, moet je minder plaats vrijmaken in je bergruimte of werkplaats.
Zaagslaglengte
De zaagslaglengte is de afstand die het zaagblad van boven naar onder aflegt. De zaagslaglengte bepaalt de dikte van het materiaal dat je kunt doorzagen. Op zich is een grote zaagslaglengte geen must. Met een kleine zaagslaglengte zal het zagen gewoon iets trager gaan. Dikke planken doorzagen is dan ook niet zo gemakkelijk. Het resultaat zal ook wel fijner zijn met een kleine zaagslaglengte.
Om te onthouden:
- Wil je snel werken en vooral door hout zagen, dan moet je een toestel met een grote zaagslaglengte kopen.
- Wil je traag werken of wil je ook vooral metaal verzagen, dan mag de zaagslaglengte beperkter zijn.
Gewicht
Pas op met al te lichte decoupeerzagen. Ze gaan snel kapot en hebben niet veel weerstand als je door harde materialen zaagt. Over het algemeen zit je goed als je decoupeerzaag meer dan twee kilo weegt. Dan heeft het toestel een zekere robuustheid en kun je gemakkelijk door allerhande materialen zagen.
Sommige decoupeerzagen van professionele merken wegen wel vier kilo. Deze toestellen hebben zeker hun voordelen, maar ze zijn duur en weggelegd voor professionals die er zware en ruwe werken mee opknappen.
Vermogen
Zoals bij veel tools is vermogen een relatief begrip. Het is zeker niet zo dat het toestel met het grootste vermogen automatisch het beste is. Het hangt er gewoon vanaf welke klussen je ermee wil opknappen. Veel vermogen wil zeggen dat je zeer snel en krachtig door bijvoorbeeld osb-platen kan zagen, maar het resultaat zal ruw en onafgewerkt zijn.
Dit geldt uiteraard enkel voor toestellen met een snoer. Bij decoupeerzagen op accu wordt de sterkte aangeduid in voltage van de batterij.
Met accu of met een snoer
Met een decoupeerzaag op netstroom kun je uren aan een stuk werken. Ze zijn ook beter voor het ruwe zaagwerk. Decoupeerzagen op netstroom zijn immers over het algemeen krachtiger, al zijn er wel uitzonderingen op deze regel.
Decoupeerzagen met een batterij zijn wendbaarder. Je kunt er wel door zware materialen mee zagen. Dit vergt wel veel energie van je batterij.
Merken zoals Makita en DeWalt zijn gespecialiseerd in het maken van kwaliteitsvolle accu's. Er is echter een belangrijk aandachtspunt.
Accu's moet je heel regelmatig gebruiken, anders lopen ze vanzelf leeg en gaan ze slijten. Is het je bedoeling om je decoupeerzaag maar één keer per jaar voor een hobbyproject te gebruiken? Dan is het toch beter om niet te investeren in een toestel met accu. Let ook op dat je je dure accu niet laat vallen. Van een simpele val kan je accu onherstelbaar beschadigd zijn.
Zweer je toch bij een accu voor je decoupeerzaag, en gebruik je het toestel lange tijd niet? Zorg er dan voor dat je een ander toestel met accu van hetzelfde merk in huis haalt. We denken hiervoor bijvoorbeeld aan een bouwradio of een schroefmachine.
Zagen in verstek
Als je de decoupeerzaag uit de doos haalt en je eerste zaagblad plaatst (spannend!) dan staat dit zaagblad in een hoek van 90° op het zaagvlak. Bij de meeste decoupeerzagen kun je ook in verstek zagen. Dit doe je door het zaagvlak te kantelen en te fixeren.
Decoupeerzagen waarvan je de basis zonder extra tools kunt instellen zijn handiger dan deze waarvoor je een inbussleutel nodig hebt.
Bij sommige toestellen zijn er speciale inkepingen voorzien waardoor je de basis bijvoorbeeld heel gemakkelijk op 45° kunt instellen.
Let wel, als je heel intensief en heel precies in verstek wil zagen, dan kun je beter investeren in een afkortzaag. Heel dikwijls mist een decoupeerzaag toch de precisie om goed in verstek te zagen. Een ander alternatief om je werk nauwkeurig te maken is gebruik maken van een zaagstation voor je decoupeerzaag. Zie als voorbeeld een zaagstation van Bosch.
Het handvat
Bij decoupeerzagen zie je twee verschillende types handvatten.
- Het T-handvat
- Het D-handvat
Bij het T-handvat laat je je hand bovenaan op een bolvormig handvat rusten en oefen je druk uit tijdens het zagen. Bij een D-handvat omklemt je hand het handvat, een beetje zoals je iemand de hand schudt, en duw je de decoupeerzaag vooruit.
Voordelen T-handvat:
- Je kunt de zaag vrijer laten bewegen
- Je hebt de vibraties beter onder controle
Voordeel D-handvat:
- Rechte geleiding
- Gemakkelijke bediening schakelaar
- Variabele snelheid
Met de variabele snelheid kun je de snelheid van het zaagblad steeds versnellen of vertragen. Dit is handig en zelfs bijna noodzakelijk voor een decoupeerzaag.
Om gemakkelijk door hout of mdf-platen te zagen, zet je de snelheid best hoog. Hou er rekening mee dat de zaagsnede niet zo precies en wellicht ook niet zo recht zal zijn. Als je precies wil werken, ben je gebaat bij een trage snelheid. Ook als je door zware materialen zaagt, haal je de snelheid best naar beneden.
Soft start
Nog zo'n handige functie is de soft start. Als je het toestel inschakelt, dan begint het zaagblad heel traag op en neer te gaan om pas later de ingestelde snelheid te vinden. Dit heeft als voordeel dat je je zaag heel nauwkeurig kunt inzetten.
Zaagjes
Er bestaan héél veel soorten zaagblaadjes voor decoupeerzagen. Lees op de verpakking of kijk in de specificaties of het zaagje geschikt is voor metaal, hout of kunststof. Er zijn ook speciale zaagjes voor één bepaalde taak. Zo vind je er bijvoorbeeld specifiek om laminaat door te zagen.
Een andere factor waar je op moet letten is het aantal tanden. Hoe meer tanden, hoe fijner de afwerking zal zijn.
Let ook op de aansluiting. Is je decoupeerzaag geschikt voor zaagjes met een T-aansluiting of met een U-aansluiting? Voor beide aansluitingen zijn er zaagjes met verschillende toepassingen.
Slotwoord
Zo hierbij hebben we een overzicht gegeven van de belangrijkste kenmerken en features van decoupeerzagen. We hopen dat je een antwoord gekregen hebt op de vraag wat een decoupeerzaag is, waar je een dergelijk toestel voor kunt gebruiken en waarop je moet letten bij de aankoop van een decoupeerzaag. Zoals je tijdens het lezen wel gemerkt hebt, zijn er heel wat verschillende kenmerken. Kun je de snelheid variabel instellen? Kun je deze snelheid constant aanhouden? Is er verlichting of de mogelijkheid tot stofafzuiging voorzien?
In onze top vijf hebben we de meest interessante toestellen besproken. Weet je het nog steeds niet zo goed, dan kun je op basis van deze top vijf je keuze maken.
Heb je nog meer vragen of wil je nog meer weten over een bepaald toestel, neem dan zeker contact op met de klantendienst van onze partners. Via de link bij elk toestel kun je de klantendiensten contacteren. Binnen een half uurtje heb je een antwoord op al je vragen, en dit gewoon terwijl je thuis in je zetel zit.
We wensen je veel succes met de aankoop van je decoupeerzaag en hopen dat je er talrijke leuke en creatieve klussen mee kunt uitvoeren!