Beste straathamer

Wil je een oprit, een terras of een paadje in klinkers aanleggen, dan is een goede straathamer een onmisbaar werktuig. Wat klinkt er nu mooier en rustiger dan het getik van stratenmakers die aan het werk zijn. Je ziet de straat zo veranderen en netjes worden. Het geluid en bij uitbreiding de straathamer zelf, behoren tot ons erfgoed. Daarom spreken we ook over straathamers met “Hollands” model. En wie kent er nu niet de begingeneriek van de Stratenmaker Op Zee Show, waarin Aart Staartjes de straathamer in een originele omgeving hanteert.

Een straathamer is letterlijk een hamer om te straten. De hamer heeft een platte zijde om stenen doormidden te slaan, en een stompe of afgeplatte zijde om stenen op hun plaats aan te slaan. Hoe je op een vlotte manier beide kanten van een straathamer gebruikt, zie je in dit filmpje.

Onze top 5 straathamers

Afbeelding

Product


Talen Tools Z20C

Onze beste koop!

Talen Tools Z20C

Beste koop straathamer

of

Talen Tools ZG20B

Talen Tools ZG20B

Alternatief beste koop met steel in glasvezel

of

DeWit straathamer

DeWit straathamer

Beste straathamer met glasfibersteel

of

Profline Straathamer 7 cm

Profline Straathamer 7 cm

Beste budget straathamer

of

Picard 0027600

Picard 0027600

Beste koop straathamer Duits model

of

Producteigenschappen

ONZE BESTE KOOP

Talen Tools Z20C

Beste koop straathamer

Talen Tools Z20C

of

Talen Tools ZG20B

Alternatief beste koop met steel in glasvezel

Talen Tools ZG20B

of

DeWit straathamer

Beste straathamer met glasfibersteel

DeWit straathamer

of

Profline Straathamer 7 cm

Beste budget straathamer

Profline Straathamer 7 cm

of

Picard 0027600

Beste koop straathamer Duits model

Picard 0027600

of

In dit artikel hebben we vijf vaak verkochte straathamers voor jou geselecteerd. We geven duidelijk de voor- en de nadelen van elk model uit onze selectie aan. We hebben gekeken naar de prijs-kwaliteitsverhouding, de duurzaamheid, het comfort en de handigheid van de straathamers. Sowieso zijn alleen straathamers met een hoge score op alle vlakken in onze selectie terecht gekomen.

Ben je op zoek naar een straathamer om klussen snel en met weinig moeite op te knappen, dan raden we je aan onze top 5 en de reviews als leidraad bij je aankoop te gebruiken. Denk hierbij ook aan de grootte van je project en je eigen sterkte. Pas dan kies je de juiste straathamer voor de juiste klus.

Beste koop straathamer – Talen Tools Z20C

Ben je op zoek naar de beste koop bij de straathamers, dan raden we de Talen Tools Z20C aan. Dit is een echte klassieke straathamer met een Hollandse vorm, die perfect doet wat hij moet doen. Met de platte kant plaats je al tikkend stenen en klinkers op de juiste plaats, terwijl je met de platte kant klinkers in twee breekt.

De steel van de Talen Tools Z20C is gemaakt uit gepolijst essenhout. Dit materiaal heeft als voordeel dat het de schokken van het kloppen goed opvangt en dat het tegelijk een duurzaam materiaal is. De platte kant van deze straathamer is maar liefst 7 centimeter breed. Bakstenen en klinkers sla je met een welgemikte tik in twee.

Hiermee komen we bij de nadelen van de Talen Tools Z20C. We merken op dat de kromming van de slagkop wat groot is, waardoor je wat met deze straathamer moet leren werken vooraleer je het perfecte resultaat krijgt. Daarnaast vinden we het jammer dat enkel bepaalde stukken van de slagkop een zwarte coating gekregen hebben. Waarom heeft Talen Tools niet meteen de volledige slagkop beschermd tegen corrosie? De slagkop zelf is ook wat zwaar. Deze weegt 2 kg. Heb je soms last van spierpijn of pijnlijke schouders, dan ben je wellicht beter af met een iets lichtere straathamer. Tenslotte vinden we het jammer dat er geen soft grip rubber op de steel voorzien is om je handen te sparen tijdens de klus.

Geen soft grip rubber op de steel.

Voordelen
  • Steel in essenhout
  • Hollandse vorm
  • Slagkop duurzaam
  • Brede platte kant slagkop
Nadelen
  • Wat zwaar
  • Geen soft grip
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie de beste koop als straathamer zoekt. De prijs-kwaliteitsverhouding is prima en met het werktuig doe je gewoon wat je moet doen. Hou er rekening mee dat deze straathamer wat zwaar is en 2 kg weegt.

Alternatief beste straathamer met steel in glasvezel – Talen Tools ZG20B

Ben je dringend op zoek naar een straathamer om een oprit of een pad volledig op maat te leggen met een minimum aan verlies van klinkers en stenen? En wil je tijdens de klus ook graag je handen sparen? Dan raden we aan om de straathamer Talen Tools ZG20B te kopen. Deze straathamer heeft een steel in glasvezel en is in die optiek een goed alternatief voor de Talen Tools Z20C met steel in essenhout, onze beste koop.

Verder valt aan deze straathamer op dat de volledige slagkop in zwarte coating is gezet. Dit zorgt voor een bijkomende en langdurige bescherming van de slagkop. De straathamer is gemaakt in de Hollandse vorm. Dit wil zeggen dat de slagkop een behoorlijke kromming heeft. De platte kant van de slagkop is 7 cm breed. Het plaatsen en breken van klinkers om een pad in een perfect verband te leggen, is dus een koud kunstje met deze Talen Tools ZG20B.

Hiermee komen we bij de nadelen van de Talen Tools ZG20B. We merken op dat de kromming van de slagkop wat groot is, waardoor je wat met deze straathamer moet leren werken vooraleer je het perfecte resultaat krijgt. De slagkop zelf is ook wat zwaar. Deze weegt 2 kg. Heb je soms last van spierpijn of pijnlijke schouders, dan ben je wellicht beter af met een iets lichtere straathamer. De coating zelf kon iets duurzamer, nu breken er snel stukjes zwarte verf af. En de volledig zwarte kleur is niet altijd een voordeel omdat je dan soms het werktuig minder snel vindt.

De coating van de hamerkop kon duurzamer.

Voordelen
  • Volledig van coating voorzien
  • Steel in glasvezel
  • Duurzame slagkop
  • Hollandse vorm
  • Brede platte kant
Nadelen
  • Coating kon duurzamer
  • Wat zwaar
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een straathamer zoekt met een volledig gecoate slagkop en een steel in glasvezel die belegd is met nylon om de handen te beschermen. De Hollandse vorm van de slagkop en de platte kant van 7 centimeter maken dit een handig werktuig voor iedereen die een oprit of een pad in klinkers wil leggen.

Beste straathamer met glasfibersteel – DeWit straathamer

Wil je graag een pad of een oprit met kleine klinkers of kleiklinkers leggen, dan ben je wellicht op zoek naar de beste straathamer met een platte kant van 4 centimeter. Deze breedte is het best geschikt om kleine klinkers met een zachte tik op maat te maken. De straathamer van DeWit met glasfibersteel is de beste koop in dit verband. De slagkop van deze hamer is volledig met coating bedekt en is heel duurzaam. De Hollandse vorm voelt heel vertrouwd aan. Het is dan ook een plezier om te werken met deze straathamer van het merk DeWit. 

Bovendien is deze straathamer licht en wendbaar om mee te werken. De slagkop heeft dan ook een gewicht van slechts 1 kilogram. Hierdoor werken zowel geoefende doe-het-zelvers als occasionele klussers even graag met deze straathamer. De steel in glasvezel is zeker ook de aankoop waard. Deze steel vangt de schokken goed op waardoor je je armen en je schouders spaart.

Hiermee komen we bij de nadelen van deze straathamer. Je moet er bij de aankoop wel rekening mee houden dat de prijs wat hoger ligt dan gemiddeld. Voor je centen krijg je dan ook wel een heel duurzaam werktuig. Het lijkt op het eerste gezicht misschien vreemd, maar we vinden de volledige zwarte kleur ook een nadeel. Hierdoor vind je in de winter de straathamer net iets minder snel terug in je berging. De kromming van de hamer is wat groot, waardoor je wat met deze straathamer moet leren werken. Tenslotte is het niet zo eenvoudig om de steel van deze straathamer te vervangen.

Moeilijk om de steel te vervangen, al is dit niet vaak noodzakelijk.

Voordelen
  • Volledig van coating voorzien
  • Steel in glasvezel
  • Duurzame slagkop
  • Hollandse vorm
  • Goed hanteerbaar
Nadelen
  • Iets duurder in aankoop
  • Kromming hamerkop
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie de beste straathamer zoekt ongeacht budget en voor wie vooral kleine klinkers wil verwerken. De platte kant van de slagkop met een breedte van 4 cm is hiervoor perfect geschikt. Deze straathamer kost wel wat, maar je krijgt dan ook een werktuig dat je je hele leven lang kunt gebruiken.

Beste budget straathamer – Profline Straathamer 7 cm

Ben je op zoek naar een straathamer die perfect doet wat hij moet doen en dit voor een scherpe prijs? Dan raden we Profline Straathamer met een platte kant van 7 cm aan. Deze straathamer heeft alles wat je van een dergelijk werktuig mag verwachten. Een stevige steel in essenhout bijvoorbeeld die de schokken tijdens het kloppen netjes voor je opvangt. Met de platte kant van 7 centimeter breek je zowel grote als kleine klinkers perfect op maat, zodat er geen stukken verloren hoeven te gaan. 

De brede kant is dan weer perfect geschikt om tegels en klinkers zachtjes op hun plaats te tikken. De slagkop heeft de zogenaamde Hollandse vorm, waardoor je een vrij grote kromming ziet. Dit is handig om in bepaalde situaties je straathamer als hefboom te gebruiken, al geven sommige gebruikers de voorkeur aan het zogenaamde Duitse of Berlijnse model.

Hiermee komen we bij de nadelen van de Profline Straathamer. We vinden het jammer dat de coating niet zo duurzaam is. Na enkele klussen springen de stukken verf eraf. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat er geen soft grip rubber op het handvat voorzien is. Met zijn 2 kg is deze straathamer wat aan de zware kant, al zoek je misschien net een straathamer met een dergelijk gewicht.

Coating kon duurzamer.

Voordelen
  • Brede platte kant
  • Slagkop duurzaam
  • Hollandse vorm
  • Gunstig geprijsd
Nadelen
  • Te zwaar voor sommige gebruikers
  • Coating kon duurzamer
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een degelijke straathamer voor een scherpe prijs zoekt. Met het werktuig doe je wat je moet doen, namelijk aan een vlot en aangenaam tempo een pad of een oprit leggen in het verband dat jij wenst. Er gaan weinig stukken steen verloren als je deze straathamer gebruikt.

Beste koop straathamer Duits model – Picard 0027600

Ben je op zoek naar een straathamer, maar draagt een straathamer met een rechte slagkop je voorkeur weg, dan is de beste koop de Picard 0027600. Hoewel een straathamer met een Hollandse slagkop tot het Nederlandse erfgoed behoort, kijken we dus toch even bij onze Duitse buren voor deze straathamer met Berlijnse slagkop. Een ding is zeker, de Picard 0027600 is een oerdegelijke straathamer. De steel is stevig en ligt goed in de hand. 

Deze steel is bovendien ergonomisch gevormd en dempt de trillingen van je werk. Daarnaast is het slagvlak mooi geribbeld, waardoor de kracht van de hamer optimaal over je werkstuk verdeeld wordt. Dankzij de platte vorm van de slagkop heb je net iets meer bewegingsruimte als je bijvoorbeeld dicht bij een gevel of een muur werkt lijkt het ons.

Hiermee komen we bij de nadelen van de Picard 0027600. Hoewel dit over de gehele lijn een stevig werktuig is, vinden we de straathamer vooral geschikt om “bruut” werk te doen. Je kunt niet zo gemakkelijk kleiklinkers of klinkers perfect op maat kloppen. De steel lijkt ons ook wel wat lang, al is het vooral een gewoonte om er mee te leren werken. Verder is dit een vrij dure hamer, maar Picard garandeert dan ook een hoge kwaliteit.

Niet om verfijnd werk op te knappen.

Voordelen
  • Stevig handvat
  • Berlijnse vorm
  • Stevig geribbeld slagvlak
  • Steel dempt trillingen
Nadelen
  • Lange steel
  • Eerder voor “bruut” werk
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een straathamer met een platte slagkop zoekt. De Picard 0027600 is een stevige hamer, die je evenwel vooral voor werk gebruikt waarbij nauwkeurigheid wat minder belangrijk is.

Koopgids

Nu we de beste straathamers op de markt besproken hebben, is het tijd voor de koopgids. Hierin staan we wat langer stil bij de kenmerken waarop je moet letten als je een straathamer koopt. Ben je nog niet helemaal zeker van je keuze, dan helpt de koopgids je om een goed zicht te krijgen op de eigenschappen waaraan een straathamer moet voldoen.

Onderdelen van een straathamer

Een straathamer bestaat altijd uit twee delen. Dat zijn de slagkop en de steel.

  • De slagkop is gemaakt uit staal.
  • De steel kan uit diverse materialen geproduceerd zijn. Het meest klassiek zijn stelen in hout, maar stelen in glasvezel komen eveneens voor.

Typisch voor een straathamer is de korte steel en de vrij brede slagkop. Deze vorm laat je toe gehurkt of geknield te werken. Je kunt aardige tikken uitdelen met een straathamer, maar het is vooral het gewicht van de hamer die het werk doet. Je hoeft de hamer dus niet hoog boven je hoofd te tillen en te laten vallen.

Straathamer onderdelen

Hollands model of Duits model?

Ben je op zoek naar een straathamer, dan zie je hamers met een Hollands model of een Duits model. Dit Duitse model wordt vaak ook Berlijns of Noord-Duits genoemd. Het verschil zit hem in de kromming van de hamerkop.

  • Bij een Hollands model is de kromming groter en vergelijkbaar met een ronde klauwhamer. Dankzij deze kromming maak je een zachtere hakbeweging als je klinkers breekt.
  • Het Duitse model heeft een rechtere slagkop en is vaak ook iets smaller. De vorm lijkt meer op een houweel. Deze vorm is vooral geschikt om hardere steensoorten te breken. Om de typische kleiklinkers te breken, is dit type niet zo geschikt.

Welk model moet je nu zelf kiezen, een Hollands of een Duits? Dit hangt voor een groot stuk van je eigen voorkeur af. Vaak leer je eerst werken met een straathamer van je ouders en blijf je dan later bij hetzelfde type werktuig zweren. Als je de kans hebt om ze in een winkel uit te testen of te vergelijken, dan kun je dit zeker doen.

Glasvezel of houten steel?

Bij straathamers heb je de keuze tussen exemplaren met een steel in glasvezel of een steel in hout. Wat het beste materiaal is? Dat is een moeilijke vraag om te beantwoorden.

Houten stelen kun je over het algemeen vervangen. Dit is handig als de steel niet meer aan de nodige eisen voldoet, maar de slagkop nog zo goed als intact is. Verder zijn houten stelen prima geschikt om schokken op te vangen, omdat het materiaal “levend” is en licht kan buigen. Als nadeel van houten stelen noteren we dat ze gemakkelijk uit je hand glijden. Je verliest er al vaak eens je grip op. In het slechtste geval kunnen houten stelen ook breken, al gebeurt dit bij een straathamer niet zo snel.

Stelen in glasvezel hebben als voordeel dat ze de schokken nog beter opvangen dan stelen in hout. Ze breken in principe nooit, tenzij je er bijvoorbeeld met een truck of tractor overheen rijdt. Meestal hebben straathamers met een steel in glasvezel een soft grip handgreep, die het werken aangenamer maakt voor je handen. Als nadelen noteren we dat je stelen in glasvezel moeilijk kunt vervangen. Het materiaal is duurder dan hout.

Ergonomisch design

Met een straathamer moet je vlot en soepel kunnen bewegen in een kleine ruimte. Het is dan ook belangrijk om een goede grip te hebben. Houten stelen zijn daarom vaak met een rode coating of verf bedekt op de plaats waar je de steel vastgrijpt. Een handgreep in soft grip rubber is nog beter, maar dan mag deze handgreep niet los komen van de steel. Dankzij een goede ergonomie werk je gedurende een lange tijd comfortabel en snel.

Om te checken of je goed met een straathamer kunt werken, neem je hem best even in het midden van de steel vast met een hand en laat je hem enkele keren met de losse pols knikken. Voel je dan al een kramp in je hand en pols, dan neem je beter een lichter model.

Veilig werken met een straathamer

Omwille van zijn grote slagkracht, is het belangrijk om aandacht te besteden aan veiligheid als je met een straathamer werkt. De hamer moet op zich veilig zijn, en daarnaast mag ook het resultaat van je werk je niet verwonden. We bedoelen hiermee dat de hamer zo moet gevormd zijn, dat er na een slag geen splinters of kleine stukjes steen in het rond springen.

Precies om dit laatste te voorkomen, zijn bij de meeste straathamers de hoeken van de slagkop afgerond. Dit is trouwens ook de voornaamste voorwaarde voor een hamer om aan de DIN 6475 standaard te voldoen.

Veilig werken straathamer

Ben je op zoek naar een straathamer, dan is het inderdaad een goed idee om te checken of de hamer over de DIN 6475 standaard beschikt. DIN 6475 is een internationale kwaliteitsstandaard voor hamers. Enkel de betere hamers krijgen dit certificaat.

Wil je veilig werken met een straathamer, dan moet je ook bepaalde accessoires in huis halen.

  • Rubberen slagdoppen op maat van de slagkop kunnen heel handig zijn en vermijden dat een klinker op de verkeerde plaats breekt. Rubberen slagdoppen plaats je op de hamerkop van je straathamer. Vooral voor beginnende “stratenmakers” zijn ze handig.
  • Een veiligheidsbril is eveneens een must als je met een straathamer werkt. Zo verhinder je dat er kleine stukjes steen in je ogen terecht komen.

Slotwoord

Hiermee zijn we op het einde van dit artikel gekomen. We hopen dat we je heel wat informatie hebben kunnen bijbrengen over straathamers. Een straathamer kiezen is inderdaad niet zo gemakkelijk. Het komt erop aan goed na te denken over hoe je precies wil werken. Natuurlijk moet je er ook bij stilstaan bij welk budget je wil uitgeven. Hoe vaak je een straathamer gebruikt, bepaalt eveneens mee de keuze. Wil je uit nieuwsgierigheid gewoon dit werktuig hebben? Of ken je de kneepjes van het vak en wil je meteen een professionele straathamer? Het zijn allemaal factoren die hun rol spelen.

Heb je nog bepaalde vragen over straathamers, aarzel dan niet en contacteer de klantendienst van onze partners. Ze helpen je graag verder met de keuze van de juiste straathamer. Zo kies je helemaal uit je luie stoel een straathamer die geschikt is voor jou. Misschien leer je dan wel ooit je kleinkinderen werken met deze straathamer. Welk project je ook wil opknappen met je werktuig, we wensen je veel succes met de aankoop van jouw nieuwe straathamer!

Tresna.nl
Logo