Beste moker

Ben je toe aan een grondige verbouwingsklus, waar je bijvoorbeeld muren, gevelstenen of vloeren wil uitbreken? Dan moet je een moker (ook wel mokerhamer genoemd) in huis halen. Een moker is een hamer met een grote stalen slagkop en een steel van 20 tot 30 centimeter. Dankzij deze zware slagkop, sla je in no time metselwerk los of klop je tegels uit de vloer. Een mokerhamer is eveneens een handig werktuig om in combinatie met een beitel te gebruiken.

Onze top 5 mokers

Afbeelding

Product


Everest hamer Glasfiber 2 kg

Onze beste koop!

Everest hamer Glasfiber 2 kg

Beste koop mokerhamer

of

Benson 1 kg

Benson 1 kg

Beste budget mokerhamer

of

Atlas Moker Vierkant

Atlas Moker Vierkant

Beste mokerhamer hout

of

Hofftech Rubber Hamer

Hofftech Rubber Hamer

Beste rubber mokerhamer

of

ES met essenhouten steel

ES met essenhouten steel

Beste mokerhamer voor zwaar werk

of

Producteigenschappen

ONZE BESTE KOOP

Everest hamer Glasfiber 2 kg

Beste koop mokerhamer

Everest hamer Glasfiber 2 kg

of

Benson 1 kg

Beste budget mokerhamer

Benson 1 kg

of

Atlas Moker Vierkant

Beste mokerhamer hout

Atlas Moker Vierkant

of

Hofftech Rubber Hamer

Beste rubber mokerhamer

Hofftech Rubber Hamer

of

ES met essenhouten steel

Beste mokerhamer voor zwaar werk

ES met essenhouten steel

of

Voor- en nadelen van een mokerhamer

Een mokerhamer is een werktuig dat tot de verbeelding spreekt. De Engelse term ervoor, “sledgehammer”, is een begrip. Denk maar aan de song “Slegdehammer” van Peter Gabriel. Boksers kiezen “Sledgehammer” als bijnaam. Of het is een naam voor attracties in pretparken.

Wat zijn de voordelen van een mokerhamer?

  • De slagkop van een mokerhamer is zwaar, waardoor de hamer voor een groot stuk zelf het werk doet. Je hoeft met andere woorden niet hard te kloppen, het gewicht van de hamer zorgt voor de impact van de dreun.
  • Het slagvlak van een mokerhamer is groter dan dat van een klauwhamer. Hierdoor is het handig om een mokerhamer te gebruiken in combinatie met een beitel. De kans dat je naast de beitel klopt is kleiner met een mokerhamer dan met een klauwhamer.

Bij het gebruik van een mokerhamer moet je zeker ook bepaalde bedenkingen maken.

  • Je moet het juiste gewicht kiezen. Een te zware mokerhamer helpt je niet veel. Je kunt hem amper opheffen, laat staan er een forse klap mee geven. Er bestaan mokerhamers met diverse gewichten. Kies je het juiste gewicht, dan is de klus al voor de helft geklaard.
  • Denk aan je veiligheid. Een forse klop met een mokerhamer op je handen? Dan heb je een probleem.

In dit artikel hebben we vijf vaak verkochte mokerhamers voor jou geselecteerd. We geven duidelijk de voor- en de nadelen van elk model uit onze selectie aan. We hebben gekeken naar de prijs-kwaliteitsverhouding, de duurzaamheid, het comfort en de handigheid van de mokerhamers. Sowieso zijn alleen mokers met een hoge score op alle vlakken in onze selectie terecht gekomen.

Ben je op zoek naar een mokerhamer om klussen snel en met weinig moeite op te knappen, dan raden we je aan onze top 5 en de reviews als leidraad bij je aankoop te gebruiken. Denk hierbij ook aan de grootte van je project en je eigen sterkte. Pas dan kies je de juiste moker voor de juiste klus.

Beste koop mokerhamer – Everest hamer Glasfiber 2 kg

Ben je op zoek naar een nieuwe mokerhamer om een sloopklus of een grondige verbouwing aan te pakken? En hou je van degelijk gereedschap voor een juiste prijs? Dan raden we je aan om te gaan voor onze beste koop. De mokerhamer met de beste prijs-kwaliteitsverhouding op de markt is voor ons de Everest Glasfiber mokerhamer. Deze hamer ligt om te beginnen goed in de hand dankzij het nylon handvat. De ribbels in dit handvat zorgen voor een goede grip en voeren zweet en vocht optimaal af. 

De steel van de mokerhamer is gemaakt uit fiberglas. Dit product zorgt voor een goede schokdemping en vangt de trillingen van het kloppen perfect op. De hamerkop zelf heeft een grondige coating gekregen, waardoor hij jarenlang beschermd is tegen roestvorming. Verder valt het op dat de randen van de hamerkop zijn afgeschuind, iets wat de veiligheid ten goede komt.

De hamer is DIN 6475 gecertificeerd, wat een universele kwaliteitsstandaard is voor hamers (zie koopgids).

Hiermee komen we bij de nadelen van de Everest Glasfiber. We vinden de hamer met een gewicht van 2 kilogram wat zwaar. Om vlot en veel te beitelen en te kloppen is een moker van 1 kg of 1,5 kg handiger, al hangt dit natuurlijk ook voor een stuk van je eigen kracht af. Dit aspect bespreken we verder in de koopgids. Verder is dit werktuig niet zo goedkoop voor een mokerhamer, maar je krijgt dan wel een oerdegelijke hamer voor je geld.

Hamer weegt 2 kilogram.

Voordelen
  • Veilig
  • Ergonomisch antisliphandvat
  • Steel in fiberglas
  • Slagkop is beschermd tegen corrosie
Nadelen
  • Meer dan 2 kg
  • Niet zo goedkoop voor een moker
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie de beste koop als mokerhamer zoekt. Je kunt er lang mee doorwerken en het antisliphandvat beschermt je handen tegen blaren. Als nadeel noteren we dat de hamer met een gewicht van 2 kg wat zwaar is. De moker is niet zo goedkoop, maar je wint de investering zeker uit. Precies daarom is het onze beste koop.

Beste budget mokerhamer – Benson 1 kg

Ben je op zoek naar een mokerhamer om beitelwerken en afbraakwerken aan te pakken? En hou je bij de aankoop van gereedschap graag de knip op de beurs? Dan raden we deze moker van het merk Benson aan. Het is een vrij lichte en basic mokerhamer met een gewicht van 1 kilogram. De hamer is geschikt voor het zwaardere sloopwerk en ook niet-geoefende doe-het-zelvers gaan er zo mee aan de slag om een muurtje af te breken. 

De steel is gemaakt in hout, waarbij het gedeelte waar je de hamer vasthoudt in het rood geverfd is. Met een lengte van 26 centimeter is de steel lang genoeg om behoorlijk veel kracht aan je slagen te geven. De hamerkop heeft afgeronde hoeken en de volledige kop is behalve de slagvlakken beschermd met coating.

Hiermee komen we bij de nadelen van deze Benson mokerhamer. Je koopt het werktuig aan voor een scherpe prijs, maar mist wel enkele handige kenmerken. Een handvat in nylon of een andere kunststof zoals soft grip rubber is er niet. De houten steel is wat lang als je er bijvoorbeeld in een nauwe hoek mee werkt. De slagkop kan na verloop van tijd gaan roesten en er is geen rubberen dop meegeleverd om de impact van de slagen te verkleinen.

Geen rubberen mokerdop meegeleverd.

Voordelen
  • Stevige slagkop
  • Duurzame steel
  • Niet duur
Nadelen
  • Geen antisliphandvat
  • Geen rubberen beschermstuk
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een stevige mokerhamer voor een zachte prijs zoekt. De mokerhamer doet perfect wat hij moet doen en is stevig, al ontbreken wat eigenschappen die het werk gemakkelijker maken. We denken bijvoorbeeld aan een antisliphandvat of een rubberen opzetstuk om het trillen na een klop te beperken.

Beste mokerhamer hout – Atlas Moker Vierkant

Ben je op zoek naar een mokerhamer en zweer je bij een hamer met een houten steel en een houten kop? Dan raden we de mokerhamer van het merk Atlas aan. Dit soort houten mokerhamer wordt vaak “sleg” genoemd. Houten mokerhamers of sleggen zijn ideaal om palen in de grond te kloppen. De Atlas hamer is verder ook handig om bijvoorbeeld op de camping je tent op te slaan of om buiten houten constructies te bouwen.

De houten mokerhamer heeft een groot slagstuk waardoor je keer op keer raak slaat. De steel van 1 meter maakt het je gemakkelijk om een grote zwaaicirkel te maken voor je klopt. Het materiaal van de hamer is heel duurzaam en stevig. Zowel de hamerkop als de steel zijn gemaakt uit essenhout, wat als materiaal bekend staat voor zijn sterkte en zijn flexibiliteit (zie koopgids). De slagkop zelf is versterkt met metalen ringen om te vermijden dat de kop splijt.

Hiermee komen we bij de nadelen van deze mokerhamer. Zoals je mag verwachten van een hamer met een steel van een ruime meter, is het niet gemakkelijk om deze hamer op te bergen. Dit weet je natuurlijk wel als je de hamer aankoopt, dus voor veel gebruikers weegt dit nadeel niet op tegen de voordelen. Daarnaast vinden we de hamer ook wat te licht om palen met een diameter van meer dan 5 cm in de grond te kloppen.

Moeilijk op te bergen, lange steel.

Voordelen
  • Groot slagstuk
  • Duurzaam essenhout
  • Slagkop verstevigd met metaal tegen splijten
Nadelen
  • Steel heel lang
  • Moeilijk op te bergen
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een stevige mokerhamer met een brede houten slagkop zoekt. Deze “sleg” is ideaal om tenten op te slaan of bij het bouwen van grote houten constructies, bijvoorbeeld op campings.

Beste rubber mokerhamer – Hofftech Rubber Hamer

Wil je een muurtje afbreken, maar zoek je tegelijk een mokerhamer waarmee je tegels kan positioneren? Of een moker die je eveneens gebruikt om je tent op te slaan? Check dan deze Höfftech rubberen hamer bij onze partners.

Een mokerhamer heeft niet altijd een metalen of een houten slagkop. Een rubberen mokerhamer is vaak ook heel handig. De beste koop als mokerhamer met een rubberen slagkop is voor ons zonder twijfel de mokerhamer van Höfftech. Deze hamer klopt stevig weg en is een goed alternatief voor een metalen mokerhamer voor het uitbeitelen van stenen.

Het voordeel van de rubberen kop is dat je de hamer bijvoorbeeld ook kunt gebruiken om tegels of klinkers te positioneren, bij de aanleg van je terras. De kans is hierbij klein dat je de tegel of klinker beschadigt. Dankzij de voldoende grote rubberen slagkop gebruiken zelfs minder ervaren klussers met plezier deze hamer. Je bergt hem op in je garage of kelder, en weet dat hij altijd wel ergens van pas komt. Palen in de grond kloppen of haringen van je tent de grond in drijven, dit alles gaat gemakkelijk met de Höfftech rubberen mokerhamer.

Hiermee komen we bij de nadelen van deze moker. We vinden het jammer dat er geen antisliphandvat met soft grip rubber voorzien is. De plaats op de steel waar je de hamer het best vastneemt, is in het rood geschilderd, en daar houdt het mee op. Daarnaast vinden we hier specifiek de steel wel wat lang. Als dit voor jou ook een probleem is, dan kan je steeds uitkijken voor een mokerhamer met een kortere steel.

Geen antisliphandvat.

Voordelen
  • Klopt stevig weg
  • Groot rubberen vlak
  • Is duurzaam
Nadelen
  • Geen antisliphandvat
  • Steel is wat lang voor sommige klussen
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een rubberen mokerhamer zoekt om tegels juist te positioneren of om klinkers perfect te leggen. De rubberen hamer doet perfect wat hij moet doen, en is bovendien niet zo duur. Het is een must om deze hamer in je collectie werktuigen te hebben.

Beste mokerhamer voor zwaar werk – ES met essenhouten steel

Ben je een ervaren doe-het-zelver op zoek naar een mokerhamer en schrikt een klus met zwaar gereedschap jou niet af? Dan raden we je aan een mokerhamer te kopen die geschikt is voor het “heavy duty”-klussen. De kop van 1,5 kilogram is ideaal om voldoende kracht te geven en een hele dag met deze hamer te werken.

De kop is gemaakt uit massief staal met afgeronde hoeken. Het is de ideale hamer om zware klappen mee uit te delen. De steel is gemaakt uit essenhout, wat de schokken goed opvangt en je armen en je handen spaart.

Hiermee komen we bij de nadelen van deze mokerhamer. Er is geen handvat in soft grip rubber of een ander schokabsorberend materiaal voorzien, maar omdat het werktuig goed in de hand ligt, mis je dit ook niet zo erg bij deze moker. Verder vinden we het ook jammer dat de slagkop niet bewerkt is met een roestwerende coating. Tenslotte vinden we het jammer dat er geen rubberen opzetstukken voorzien zijn voor de hamer. Als je deze wil, moet je ze apart aankopen.

De grip op de steel kon beter.

Voordelen
  • Geschikt voor zware klussen
  • Compact
  • Voldoende gewicht
Nadelen
  • Geen antisliphandvat
  • Stalen kop niet beschermt met verf of folie
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een stevige moker zoekt, zonder meer. De hamerkop is zwaar en geschikt voor “heavy duty”-klussen zoals het losbreken van tegels of het uitbreken van muurtjes. De steel is stevig, maar je krijgt wel behoorlijk wat trillingen te verwerken.

Koopgids

Nu we de beste mokerhamers op de markt besproken hebben, is het tijd voor de koopgids. Hierin staan we wat langer stil bij de kenmerken waarop je moet letten als je een mokerhamer koopt. Ben je nog niet helemaal zeker van je keuze, dan helpt de koopgids je om een goed zicht te krijgen op de eigenschappen waaraan een mokerhamer moet voldoen.

Bij de aankoop van een moker, kijk je heel goed naar de kwaliteit. Daar betaal je meestal wel een prijs voor, maar dan ben je ook zeker dat de moker jarenlang dienst blijft doen.

Onderdelen van een moker

Een mokerhamer bestaat altijd uit twee delen. Dat zijn de slagkop en de steel.

  • De slagkop is gemaakt uit staal, rubber of hout.
  • De steel kan eveneens uit diverse materialen geproduceerd zijn. Het meest klassiek zijn stelen in hout, maar stelen in glasvezel komen eveneens voor.

Ben je op zoek naar een mokerhamer voor algemene doe-het-zelf klussen, dan raden we een hamer met een steel in glasvezel aan, zoals onze beste koop. Houten stelen hebben als voordeel dat je ze kan vervangen. Over het algemeen zijn deze hamers moeilijker te hanteren. In het slechtste geval glijden ze uit je hand of je verliest er tijdens het werk je grip op.

Onderdelen mokerhamer

Soort hout van de steel

Essenhout en hickory zijn klassieke houtsoorten die voor de steel van een mokerhamer gebruikt worden.

Houten stelen hebben diverse voordelen.

  • Je kunt de steel goed onderhouden, en bijvoorbeeld een laagje vernis geven (behalve dan het gedeelte dat je vastgrijpt)
  • Je kunt een houten steel vervangen

Er zijn ook nadelen aan houten stelen

  • Ze kunnen breken
  • De stalen hamerkop kan los komen van de houten steel omdat de kop en de steel niet aan elkaar gelast zijn.

Essenhout heeft een hoge elasticiteit, taaiheid en schokbestendigheid. Het is tegelijk ook sterk en hard. Essen kan wel goed worden gespleten, maar splintert en breekt niet door de impact van een klop. Deze combinatie van eigenschappen maakt essen bijzonder geschikt voor stelen van slagwerktuigen zoals hamers en bijlen.

Hickory (zie dit artikel over hickory in Wikipedia) groeit in Noord-Amerika en staat voor hout van okkernootbomen. Het hout van deze boom hout heeft veel kwaliteiten: het is zwaar, dicht, sterk, bijzonder taai en schokbestendig. Dat maakt het geschikt voor hamer-, houweel- en bijlstelen. Hickory is duurzaam, maar gereedschap met een steel in hickory is ook wat duur in aankoop. Het is immers lastig te bewerken en producenten hebben er gespecialiseerd snijgereedschap voor nodig. Een hamer of een bijl met een steel in hickory is evenwel gewoonweg lekker stoer om te gebruiken.

Ergonomisch design

Met een moker moet je vlot en soepel kunnen zwaaien. Je moet hiervoor een goede grip op de steel hebben. De steel is hiervoor vaak met een rode coating of verf bedekt op de plaats waar je hem vastgrijpt. Een handgreep in soft grip rubber is nog beter, maar dan mag deze handgreep niet los komen van de steel. Dankzij een goede ergonomie werk je gedurende een lange tijd comfortabel en snel. Na de klus geniet je bij een kop koffie of een biertje van je werk en zonder dat je er spierpijn aan overhoudt.

Gewicht

Misschien denk je dat alle mokerhamers hetzelfde gewicht hebben en dat er geen verschil is tussen de diverse types om te werken. Toch is er een wereld van verschil als je werkt met een hamer van 1 kilogram of een hamer van 2 kilogram. Met een hamer van 1 kilogram kan je bijvoorbeeld meer en gemakkelijk lichte tikken geven. Dit is handig als je in een nauwe ruimte of in een nis werkt. 

Een hamer van 2 kilogram is dan weer handig om enkele korte maar forse lellen uit te delen op een muur. Meestal is de klus dan al voor een groot stuk geklaard. Dat is maar goed ook, want met een zware mokerhamer kun je minder lang doorwerken.

Gewicht van moker

DIN6475

Ben je op zoek naar een mokerhamer, dan is het een goed idee om te checken of de hamer over de DIN6475 standaard beschikt. Dit wil zeggen dat de slagkop extra gehard is en aan alle zijden geslepen is, wat de veiligheid verhoogt. DIN6475 is een internationale kwaliteitsstandaard voor hamers. Enkel de betere hamers krijgen dit certificaat.

Accessoires

Ga je aan de slag met een mokerhamer, dan moet je ook bepaalde accessoires in huis halen.

  • Rubberen slagdoppen op maat van de slagkop zijn vaak heel handig. Deze plaats je op de hamerkop van je moker. Met deze slagdoppen zorg je ervoor dat je geen afdruk van je moker in je werkstuk krijgt bijvoorbeeld. Of je verhindert dat een baksteen of tegel in stukken breekt.
  • Een veiligheidsbril is eveneens een must als je met een mokerhamer werkt. Zo verhinder je dat er splinters of steengruis in je ogen terecht komt
  • Gebruik je een beitel in combinatie met je mokerhamer, zorg dan voor een beitel met een groot rubberen slagvlak. Hiermee klop je altijd raak op de beitel en je beschermt eveneens je handen.

Slotwoord

Hiermee zijn we op het einde van dit artikel gekomen. We hopen dat we je heel wat informatie hebben kunnen bijbrengen over mokerhamers. Een mokerhamer kiezen is inderdaad niet zo gemakkelijk. Het komt erop aan goed na te denken over hoe je precies wil werken. Natuurlijk moet je er ook bij stilstaan bij welk budget je wil uitgeven. Hoe vaak je een mokerhamer gebruikt, bepaalt eveneens mee de keuze. Wil je uit nieuwsgierigheid gewoon dit werktuig hebben? Of ken je de kneepjes van het vak en wil je meteen een professionele mokerhamer? Het zijn allemaal factoren die hun rol spelen.

Heb je nog bepaalde vragen over mokerhamers, aarzel dan niet en contacteer de klantendienst van onze partners. Ze helpen je graag verder met de keuze van de juiste mokerhamer. Zo kies je helemaal uit je luie stoel een mokerhamer die geschikt is voor jou. Misschien leer je dan wel ooit je kleinkinderen werken met deze moker. Welk project je ook wil opknappen met je werktuig, we wensen je veel succes met de aankoop van jouw nieuwe mokerhamer!

Tresna.nl
Logo