Beste ijzerzaag

Ben je op zoek naar een zaag om vlot door metalen buizen, profielen en spijkers te zagen? Dan heb je een ijzerzaag nodig. Een ijzerzaag heeft een flexibel zaagblad dat fijn getand is. Met elke zaagbeweging neem je een klein stukje metaal weg, waardoor je na verloop van tijd een metalen werkstuk perfect op maat gezaagd hebt.

IJzerzaag is als woord eigenlijk niet helemaal correct. Je kunt een ijzerzaag immers ook voor kunststof gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan het doorzagen van buizen in PVC of het op maat zagen van dakgoten in kunststof.

Onze top 5 ijzerzagen

Afbeelding

Product


Onze beste koop!

Bahco 317

De beste koop ijzerzaag

of

Stanley 1-15-122 Metaalzaag - 300mm - 24Tinch

Stanley 1-15-122 Metaalzaag - 300mm - 24T/inch

Beste alternatief voor de beste koop, dat iets goedkoper is

of

Stanley 0-20-807 Mini metaalzaag - 300 x 254mm

Stanley 0-20-807 Mini metaalzaag - 300 x 254mm

De beste minimetaalzaag voor een scherpe prijs

of

Knipex 98 90 VDE IJzerzaag

Knipex 98 90 VDE IJzerzaag

De beste ijzerzaag voor sanitaire werken

of

Bahco 325 Miniature metaalzaag - 300 x 24T

Bahco 325 Miniature metaalzaag - 300 x 24T

Beste professionele metaalzaag

of

Producteigenschappen

ONZE BESTE KOOP

Bahco 317

De beste koop

of

Stanley 1-15-122 Metaalzaag - 300mm - 24T/inch

Beste alternatief voor de beste koop, dat iets goedkoper is

Stanley 1-15-122 Metaalzaag - 300mm - 24Tinch

of

Stanley 0-20-807 Mini metaalzaag - 300 x 254mm

De beste minimetaalzaag voor een scherpe prijs

Stanley 0-20-807 Mini metaalzaag - 300 x 254mm

of

Knipex 98 90 VDE IJzerzaag

De beste ijzerzaag voor sanitaire werken

Knipex 98 90 VDE IJzerzaag

of

Bahco 325 Miniature metaalzaag - 300 x 24T

Beste professionele metaalzaag

Bahco 325 Miniature metaalzaag - 300 x 24T

of

Een ijzerzaag is vergelijkbaar met een handzaag om houten werkstukken door te zagen. Je neemt de zaag in je ene hand vast en beweegt de zaag heen en weer over het werkstuk. Je kunt je werkstuk in een verstekbak plaatsen of vastklemmen op een werkbank. Daarnaast kun je nog veel meer doen met een ijzerzaag. Dit beschrijven we in de koopgids.

Een verschil met een handzaag voor hout is dat het zaagblad bij een ijzerzaag in een metalen beugel gespannen is. Dit type zaag heeft dus geen massief-metalen zaagblad zoals een houtzaag.

Om metaal te verzagen kun je je niet altijd met een ijzerzaag redden. Als het metaal te zwaar is, moet je bijvoorbeeld een haakse slijper of een multitool gebruiken. Wil je vooral lichte metalen buizen of profielen op maat zagen, dan werk je evenwel sneller en preciezer met een ijzerzaag.

Hoe kies je nu de beste ijzerzaag? Dat is een goede vraag. Meer dan bij andere werktuigen, komt het erop aan een zaag met een goede en juiste prijs-kwaliteitsverhouding te kiezen. Sommige ijzerzagen zijn spotgoedkoop, maar gaan stuk als je ze enkele keren gebruikt hebt. Bij professionele merken vind je dan weer ijzerzagen boven de 100 euro, maar zijn deze echt het geld waard? Hieronder hebben we vijf ijzerzagen voor jou geselecteerd. In de koopgids die op de reviews volgt, zetten we nog eens een aantal zaken op een rij waar je bij de aankoop van een ijzerzaag op moet letten.

De beste koop ijzerzaag – Bahco 317

De beste koop voor wie een degelijke en sterke metaalzaag zoekt? Dat is voor ons zonder twijfel de Bahco 317. Voor een prijs van ongeveer 15 euro haal je een sterke beugelzaag in huis die zelfs professionals voor zaagklussen in metaal of kunststof gebruiken.

 De Bahco 317 is een compacte handzaag, waar je als gebruiker een goede grip op hebt tijdens het zagen. De zaag is hiervoor uitgerust met een beugelhandgreep die de hand waarmee je werkt goed beschermt.

Bekijken we nu even de zaagbeugel zelf. Deze is gemaakt uit stevig metaal en is zo goed als onverwoestbaar. Op de kop van de beugel is zelfs een rubberen stuk aangebracht om de zaag te beschermen tegen stoten en dat je kunt gebruiken als tweede handvat (zie koopgids). Het geheel zorgt voor een goede sturing en geeft je veel houvast. De zaaglijn in je metalen werkstuk is kaarsrecht en je hoeft tijdens het zagen niet veel druk te geven. Het zaagblad buigt of vervormt niet tijdens het zagen.

Je kunt met deze handzaag niet alleen op de klassieke manier verticaal door een werkstuk zagen, waarbij je je werkstuk bijvoorbeeld op een werkbank of in een verstekbak plaatst. Er is meer dan dat. Je kunt het zaagblad bijvoorbeeld 90° draaien.

Het zaagblad heeft een lengte van 43,5 centimeter, waardoor je snel en efficiënt met deze zaag werkt. Verder is het gewoon een werktuig dat lekker in de hand ligt en erg gebruiksvriendelijk is. De scherpe tanden van het zaagblad gaan zo door staal en ijzer heen.

Hoewel het handvat ergonomisch gevormd is, hadden we graag gezien dat er bepaalde vlakken met soft grip rubber belegd zijn. Jammer genoeg krijg je bij de aankoop geen reserveblad meegeleverd, al moeten we erbij zeggen dat dit zaagblad heel lang meegaat. Het bevestigingspunt van het zaagblad bij het handvat mocht voor ons ook nog net iets steviger zijn, span je het te strak of niet strak genoeg, dan komt het zaagblad los. Bij de handzaag Bahco 319, het professionele model, is dit bevestigingsstuk steviger, maar voor deze zaag betaal je ook een stuk meer.

Handvat is niet belegd met soft grip rubber.

Voordelen

 • Stevige beugel
 • Scherpe zaagsnede
 • Zaagblad van 43,5 centimeter

Nadelen

 • Geen soft grip rubber
 • Geen reservezaagblad
 • Bevestiging zaag kon sterker

Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een beresterke ijzerzaag zoekt voor een interessante prijs. De ijzerzaag is sterk en onverwoestbaar en wordt zelfs gebruikt door professionals. Je kunt niet alleen verticaal zagen, maar ook horizontaal, wat een sterk pluspunt is.

Beste alternatief voor de beste koop, dat iets goedkoper is – Stanley 1-15-122 Metaalzaag 300mm 24T/inch

Ben je op zoek naar een goede en degelijke metaalzaag die de concurrentie aankan met onze beste koop, de Bahco 317? Dan is de Stanley 1-15-122 metaalzaag een goede keuze. Dit is eveneens een metaalzaag met een lengte van 43,5 centimeter. Het zaagblad is scherp en fijn getand en blijft zijn vorm en scherpte na veel klussen behouden. 

Deze metaalzaag ligt eveneens in de prijsklasse van 15 euro. Dit is een faire prijs voor een duurzaam en bijna professioneel toestel.

Wat valt er verder nog op aan deze ijzerzaag? Het werktuig heeft bijvoorbeeld een beugelhandgreep die je handen beschermt tijdens het zagen en ervoor zorgt dat je geen blaren op de handen krijgt. Precies omdat je weinig druk moet geven tijdens het zagen, is de zaagsnede mooi recht en fijn. 

Je hebt steeds een goed overzicht op het werkstuk en stuurt het kaarsrecht doorheen het werkstuk. Het is een gebruiksvriendelijke en stoere zaag waar je heel precies werk mee levert. Je kunt met deze zaag verticaal, maar ook in een verstekhoek zagen.

Toch heeft deze metaalzaag van Stanley ook wel wat nadelen. Het zaagblad is niet zo stevig en moet je regelmatig wel eens vervangen, zeker als je de ijzerzaag intensief gebruikt. Je kunt buizen of profielen met een maximale breedte van 95mm doorzagen, wat voor ons ook wel wat breder mocht zijn.

De beugel is wat breed en hoog, waardoor het moeilijk is om in nauwe plaatsen te werken. Er is geen tweede handvat voorzien.

Je moet het zaagblad regelmatig vervangen.

Voordelen

 • Horizontaal en verticaal zagen
 • 43,5 centimeter lang
 • Niet duur

Nadelen

 • Zaagblad slijt snel
 • Beperkte zaagbreedte
 • Beugel is wat hoog

Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een ijzerzaag zoekt waarmee je stevig werk kunt leveren en die tegelijk in de prijsklasse van 15 euro ligt. De beugel en het handvat zijn stevig, alleen het zaagblad zelf is wat minder duurzaam, maar dit kun je eenvoudig zelf vervangen.

Bekijk prijzen van Stanley 1-15-122 Metaalzaag bij verschillende winkels:

De beste minimetaalzaag voor een scherpe prijs – Stanley 0-20-807 Mini metaalzaag - 300 x 254mm

Ben je op zoek naar een metaalzaag, dan kun je ook opteren voor een zogenaamde mini-metaalzaag (zie koopgids). Omdat dit werktuig geen beugel heeft waartussen de zaag opgespannen is, kun je met dit type op moeilijk bereikbare plaatsen gemakkelijk zagen.

We denken ook specifiek aan afbraakklussen zoals het verwijderen van deurposten of raamkozijnen. Als je enkele spijkers doorzaagt met dit zaagje, dan hoef je minder echt af te breken en verloopt de klus gemakkelijk.

Het handvat van deze Stanley 0-20-807 is stevig en geeft je een goede grip op het werktuig. Bovendien is dit een prijsinteressant werktuig. Voor iets meer dan 5 euro heb je een echte metaalzaag van Stanley in huis.

Je kunt kiezen welk zaagblad je in dit werktuig plaatst. De lengte speelt geen rol. Zelfs een gebroken zaagblad van een junior ijzerzaag dat je nog in je werkruimte liggen hebt, kun je hergebruiken in deze mini-metaalzaag. De zaag zelf is licht en handzaam, waardoor je bijvoorbeeld bovenarms of op moeilijk bereikbare plaatsen kunt zagen, wat net een van de bedoelingen is van dit werktuig.

Deze zaag is minder geschikt als je een kaarsrechte zaagsnede wil maken of om bijvoorbeeld harde metalen buizen te verzagen. Het is precies de bedoeling dat het zaagblad vrij kan bewegen en zelfs kan buigen tijdens het zagen. Om bijvoorbeeld geroeste spijkers in een muur af te zagen is het werktuig dan weer perfect. Je kunt het zaagblad langer of korter maken als je dit wil.

Als nadeel noteren we dat het handvat volledig van kunststof gemaakt is. Je kunt met deze minimetaalzaag niet te veel kracht geven. Doe je dit toch, dan komt het zaagblad gemakkelijk los van het bevestigingspunt. De minimetaalzaag is gemakkelijk op te bergen in je gereedschapskoffer, maar dient enkel voor beperkte en kleine zaagklussen in metaal.

Handvat volledig van kunststof gemaakt.

Voordelen

 • Flexibel zaagblad
 • Licht
 • Goedkoop

Nadelen

 • Niet voor zware klussen
 • Plastic handvat
 • Zaagblad komt soms los

Conclusie

Dit product is vooral handig voor wie een compacte en handige ijzerzaag zoekt voor kleine klusjes. Je neemt de ijzerzaag overal met je mee in je gereedschapskoffer en kunt verschillende types zaagbladen gebruiken. Deze ijzerzaag is niet geschikt om stalen profielen of buizen door te zagen.

Bekijk prijzen van Stanley 0-20-807 Mini metaalzaag - 300 x 254mm bij verschillende winkels:

De beste ijzerzaag voor sanitaire werken – Knipex 98 90 VDE IJzerzaag

Wil je een nieuwe badkamer plaatsen of plan je werken aan waterleidingen? Dan heb je een ijzerzaag nodig waarmee je zonder probleem metalen buizen perfect op maat kunt zagen. Laat dit nu net de specialiteit zijn van het merk Knipex. Dit merk heeft een groot aantal stevige en professionele tangen op de markt. Met de Knipex 98 90 VDE haal je een ijzersterke zaag van hetzelfde merk voor een scherpe prijs in huis.

De ijzerzaag van Knipex heeft een pistoolvormig handvat, dat goed in de hand ligt. Je kunt de zaag op verschillende manieren en in verschillende hoeken gebruiken. Tegelijk geef je altijd voldoende kracht op het zaagblad en maak je een mooie en gave zaagsnede.

De vorm van de ijzerzaag is zeker het vermelden waard. De beugel van deze ijzerzaag versmalt naar het uiteinde toe, waardoor je ook op krappe plaatsen kunt zagen. Denk bijvoorbeeld aan een situatie waarin je die ene buis in de hoek van de zolder moet inkorten.

De zaag bewijst prima zijn nut als je metalen leidingen legt, maar is eveneens handig als je kunststof buizen perfect op maat wil zagen. Je hebt voldoende plaats voor je handen tijdens het werk.

Als nadeel noteren we dat het niet zo gemakkelijk is om het zaagblad te wisselen. Jammer genoeg is er geen schroef of vleugelmoer voorzien om dit zaagblad zaag los te maken. Het handvat is niet met soft grip rubber belegd en voelt wat koud aan. Zeker als je de zaag lange tijd in een garage of open ruimte bewaard hebt, is het minder aangenaam werken met deze ijzerzaag.

Zaagblad is moeilijk te wisselen.

Voordelen

 • Stevig handvat
 • Scherp zaagblad
 • Handige beugel

Nadelen

 • Geen soft grip rubber op handvat
 • Zaagblad niet gemakkelijk te wisselen

Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een sterke en handige metaalzaag zoekt om metalen of kunststof buizen op maat te zagen. De zaag is niet zo goedkoop, maar je verzaagt je werkstukken wel helemaal gaaf en op maat.

Bekijk prijzen van Knipex 98 90 VDE IJzerzaag bij verschillende winkels:

Beste professionele metaalzaag – Bahco 325 Miniature metaalzaag 300 x 24T

Hou je niet van half werk en investeer je met plezier in de allerbeste werktuigen? Dan heb je een professionele metaalzaag nodig. De Bahco 325 miniature metaalzaag is onze tip binnen dit segment. Het is gewoonweg de beste ijzerzaag op de markt.

Deze handzaag heeft een bijzonder stevige beugel en een handvat dat belegd is met soft grip rubber, dat zacht en tegelijk stevig aan je handen aanvoelt. De top is ook met een bumper belegd waardoor deze bestand is tegen stoten. Bovendien kun je hierdoor de zaag met twee handen bedienen, wat handig is als je op moeilijk bereikbare plaatsen wil zagen. Als je dit wilt, kun je de zaag zelfs omdraaien om een werkstuk te verzagen.

Het zaagblad span je aan met een hendel bovenaan het werktuig. Het wisselen van een zaagblad duurt niet meer dan enkele seconden. Mooi meegenomen is dat je het zaagblad kunt kantelen om horizontale, verzonken zaagsneden te maken. 

De zaaghoek kun je tot in een hoek van 55° precies instellen. Zelfs in een nauwe ruimte, heb je een goed uitzicht op het werkstuk. Het zaagblad is bovendien erg sterk. Je kunt het gemakkelijk vervangen, maar eigenlijk hoef je dit bijna nooit te doen.

Als nadeel moeten we de prijs van €40 vermelden. Dit is veel in vergelijking met andere ijzerzagen, maar je krijgt hier wel echt een professioneel toestel voor je geld, dat je je hele leven kunt gebruiken. Verder noteren we als nadeel dat deze ijzerzaag soms wat te groot is voor bepaalde kleine klussen.

Deze ijzerzaag is nogal prijzig; 40 euro.

Voordelen

 • Sterke beugel
 • Met twee handen te gebruiken
 • Snelle zaagbladwissel

Nadelen

 • Niet goedkoop
 • Soms wat groot

Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie gewoonweg de allerbeste ijzerzaag zoekt. Dit werktuig is onverwoestbaar en je kunt er zelfs de hardste leidingen of profielen mee doorzagen. Bovendien kun je deze zaag zelfs met twee handen gebruiken.

Bekijk prijzen van de Bahco 325 Miniature metaalzaag - 300 x 24T bij verschillende winkels:

Koopgids

Nu we de meest handige modellen voor elk type gebruik overlopen hebben, zetten we graag nog eens een aantal begrippen uit die je kunt dubbelchecken bij je aankoop. 

Een veelzijdig werktuig

Je merkt het al uit de reviews, een ijzerzaag is niet zomaar een werktuig. Bekijk eens de volgende features van een ijzerzaag om jezelf van de veelzijdigheid van deze zaag te overtuigen.

 • Bediening met een of twee handen. Een ijzerzaag kun je op verschillende manieren hanteren. Je kunt met één hand zagen, zoals met een klassieke handzaag, maar wist je dat veel ijzerzagen zo gemaakt zijn dat je met twee handen kunt zagen? Bij de Bahco 325 merk je bijvoorbeeld dat er twee plaatsen zijn waar je de zaag kunt vastnemen. Zo verdeel je de nodige kracht over je beide armen. Je kunt op deze manier ook in veel verschillende hoeken zagen. Vergelijk het met een draad om kaas door te snijden, iets wat je met beide handen doet en waarbij je de kaas in verschillende gelijke blokken verdeelt.
 • Dun zaagblad, weinig weerstand. Daarnaast heeft een ijzerzaag een dun zaagblad. Dit heeft als grote voordeel dat je minder weerstand ervaart als je door een groter werkstuk zaagt.
 • Tanden omlaag of tanden omhoog. Je spant het zaagblad op in een beugel. Je kunt het zaagblad met de tanden omlaag of met de tanden omhoog in de beugel spannen. Zaag je dan met beide handen, dan kun je de zaag bijvoorbeeld naar je toe trekken terwijl je zaagt.
 • Zagen op moeilijk bereikbare plaatsen. Je kunt het zaagblad losmaken, het achter het werkstuk plaatsen en daarna pas op de beugel monteren. Zo zaag je een werkstuk door terwijl het “ingesloten” is door de ijzerzaag.
 • In verstek zagen. Bij veel ijzerzagen kun je het zaagblad kantelen, bijvoorbeeld in een hoek van 45° zelfs 90° ten opzichte van de beugel. Zo maak je verschillende soorten zaagsneden. Om in een bepaalde hoek te zagen, moet je de zaag ook met twee handen kunnen vastnemen en heen en weer kunnen bewegen. 
 • Soms kun je de ijzerzaag helemaal uit elkaar halen. Het ene stuk gebruik je dan als een handzaag, terwijl je met het andere stuk een compacte ijzerzaag maakt. De diverse zaagbladen berg je op in de beugel van deze ijzerzaag.

Handgreep

IJzerzagen zijn te koop met een grote variëteit aan handgrepen.

 • Bij een basic ijzerzaag vormen de beugel en de handgreep één geheel.
 • Koop je een ijzerzaag met een rond houten handvat of een pistoolgreep, dan werk je iets meer ergonomisch.
 • Nog beter zijn ijzerzagen met een soft grip handvat en met een speciale “voorgreep”. Dit is als het ware een tweede handvat, waarmee je de zaag beter kunt sturen. Welke uitvoering het beste is, hangt af van het gebruik: hoe vaker je met een ijzerzaag werkt, hoe meer plezier je hebt van een professionele, ergonomische handgreep.

Het zaagblad

Het zaagblad van een ijzerzaag is meestal gemaakt van HSS (High Speed Steel). Het is smal en voorzien van een groot aantal tandjes. Deze tandjes staan niet recht achter elkaar maar zijn ‘vertand’ gezet: ze verspringen afwisselend van links naar rechts. Bij de voorwaartse beweging happen ze een stukje uit het materiaal, bij het terugtrekken wordt dit losgelaten. Hoe dikker het materiaal dat je wilt zagen, hoe grover de tandjes moeten zijn.

Om zo lang mogelijk te kunnen werken met een zaagblad, moet je rustig en regelmatig en met een zo lang mogelijke slag zagen. De tandjes slijten zo gelijkmatig over de gehele lengte van het zaagblad.

Beugel

Bekijk je het aanbod online, dan zie je zowel grote als kleine ijzerzagen. Meer specifiek zijn dit dan ijzerzagen met een verschillende grootte qua beugel en zaagblad.

Een kleine ijzerzaag (ook wel “junior” zaag genoemd) is handig om kleine klusjes op te knappen of om te knutselen. Deze zaag is ook handig om bijvoorbeeld kunststof profielen of buizen door te zagen.

Bij grotere ijzerzagen merk je dat de beugel en het handvat één geheel zijn. De handgreep ligt in het verlengde van de beugel. De beugel kan de vorm hebben van een trapezium of kan versmallen naar de top toe. Het voordeel van een trapeziumvormige beugel is dat je er op veel manieren mee kunt werken. Het voordeel van een beugel die versmalt naar de top is dat je er gemakkelijk op moeilijk bereikbare plaatsen mee kunt zagen.

Een mini-metaalzaag bestaat uit een handvat of lemmet, waarin met een kleine beugel een ijzerzaag gemonteerd is. Deze zaag gebruik je dan zoals een mes. Je plaatst de getande kant van de zaag tegen een werkstuk en begint te zagen. Omdat het zaagje niet in een beugel opgespannen is, kun je zelfs het zaagblad plooien en tegelijk zagen.

Wat wil je met een ijzerzaag doen?

Met een ijzerzaag kun je meer dan alleen metaal verzagen. Er bestaan specifieke zaagbladen voor materialen zoals hout, pvc of keramiek. Koop je een beugelzaag met een verwisselbaar zaagblad, dan verwissel je het zaagblad volgens de klus die je wenst te doen. In dit verband is het handig als je het zaagblad snel en handig met een hendel kunt losmaken en opspannen.

Besluit

Hiermee zijn we op het einde van dit artikel gekomen. We hopen dat we je goed geholpen hebben bij het kiezen van de juiste ijzerzaag. Zoals steeds is het belangrijk om een zo goed mogelijk werktuig voor een correcte prijs te kiezen. Heb je nog vragen over een bepaalde ijzerzaag? Aarzel dan niet en contacteer de klantendienst van onze partners. Ze helpen je graag verder en staan je bij met raad en advies. Zodoende kies je gewoon de perfecte ijzerzaag terwijl je thuis in de zetel zit, leuk toch? We wensen je veel succes met de aankoop van een ijzerzaag!

Tresna.nl
Logo