Beste rubberen hamer

Ga je binnenkort tegels leggen in je huis of in de tuin? Of wil je een vloer of een wand plaatsen met osb-platen? Dan is een rubberen hamer een onmisbaar werktuig. Een rubberen hamer gebruik je vooral bij het plaatsen van tegels. Maar daarmee houdt het niet op. Een kleine hamer is bijvoorbeeld ideaal om lijmverbindingen aan te kloppen of andere houtbewerkingsklussen op te knappen. Op de camping komt een kleine rubberen hamer eveneens goed van pas om haringen in de grond te slaan.

Onze top 5 rubberen hamers

Afbeelding

Product


Höfftech hamer met houten steel

Onze beste koop!

Höfftech hamer met houten steel

Beste koop rubberen hamer

of

Höfftech 30cm

Höfftech 30cm

Beste rubberen hamer met stalen steel

of

Stanley rubberen hamer

Stanley rubberen hamer

Beste professionele rubberen hamer

of

Höfftech Fiber 30mm

Höfftech Fiber 30mm

Beste rubberen hamer met smalle slagkop

of

Höfftech 90mm

Höfftech 90mm

Beste rubberen hamer met grote slagkop

of

Producteigenschappen

ONZE BESTE KOOP

Höfftech hamer met houten steel

Beste koop rubberen hamer

Höfftech hamer met houten steel

of

Höfftech 30cm

Beste rubberen hamer met stalen steel

Höfftech 30cm

of

Stanley rubberen hamer

Beste professionele rubberen hamer

Stanley rubberen hamer

of

Höfftech Fiber 30mm

Beste rubberen hamer met smalle slagkop

Höfftech Fiber 30mm

of

Höfftech 90mm

Beste rubberen hamer met grote slagkop

Höfftech 90mm

of

Een rubberen hamer is dus ideaal om te kloppen, maar tegelijk vermijd je schade aan je werkstuk dankzij het zachte oppervlak. Met een bankhamer of een klauwhamer breek je bijvoorbeeld nogal snel een tegel of laat je een afdruk na in een houten werkstuk.

Een rubberen hamer bestaat, zoals alle hamers, uit een steel en een slagkop. Zoals de naam dit verraadt is de slagkop bij dit werktuig gemaakt uit rubber. De steel kan zowel in hout als in glasvezel geproduceerd zijn.

Typische klussen waarvoor je een rubberen hamer gebruikt zijn deze:

  • Het op zijn plaats brengen van gipsplaten of osb-platen.
  • Bakstenen of klinkers op het juiste niveau in de grond tikken.
  • Het uitdeuken van plaatstaal
  • Keramische tegels of stenen tegels zachtjes op hun plaats tikken
  • Voegen tussen tegels laten passen en aansluiten op het geheel
  • Tapijt of vinyl fixeren op kleefstrips
  • Het deksel van een verfblik sluiten zonder het deksel te beschadigen
  • Tikken op een muur om te ontdekken waar leidingen liggen of waar er zich holtes bevinden

In dit artikel hebben we vijf vaak verkochte rubberen hamers voor jou geselecteerd. We geven duidelijk de voor- en de nadelen van elk model uit onze selectie aan. We hebben gekeken naar de prijs-kwaliteitsverhouding, de duurzaamheid, het comfort en de handigheid van de hamers. Sowieso zijn alleen hamers met een hoge score op alle vlakken in onze selectie terecht gekomen.

Ben je op zoek naar een rubberen hamer om klussen snel en met weinig moeite op te knappen? Dan raden we je aan onze top 5 en de reviews als leidraad bij je aankoop te gebruiken. Denk hierbij ook aan de grootte van je project en je eigen sterkte. Pas dan kies je het juiste werktuig voor de juiste klus.

Beste koop rubberen hamer – Höfftech hamer met houten steel

Ben je op zoek naar de beste koop als rubberen hamer, dan raden we deze Höfftech aan. Deze hamer is een echte klassieker in je gereedschapsverzameling. Met een gewicht van 925 gram ligt de hamer goed in de hand en kun je er diverse klussen mee opknappen. We denken bijvoorbeeld aan het plaatsen van tegels, maar ook aan het afwerken van houten constructies. Zelfs beeldhouwers hebben aan deze hamer een echt handig werktuig in combinatie met een lichte beitel. 

De steel van de hamer is gemaakt uit essenhout. Dit materiaal vangt schokken goed op. De plaats waar je de steel vastgrijpt is dan weer bedekt met rode verf. Hierdoor weet je precies wat de beste plaats is om de hamer te hanteren.

Hiermee komen we bij de nadelen van deze rubberen hamer. Het valt ons op dat de slagkop snel slijt. Hamer je er iets te veel mee op scherpe werkstukken, dan beschadig je het rubber. Sommige gebruikers vinden het werktuig bovendien iets te zwaar. Daarnaast valt het op dat de hamer moeilijk op te bergen is in gereedschapskoffers, maar dit is natuurlijk een eigenschap van rubberen hamers in het algemeen (zie koopgids).

De hamer mocht iets lichter zijn.

Voordelen
  • Houten steel
  • Rubberen slagkop
  • Rood handvat
  • Hamerkop zit stevig vast
Nadelen
  • Wat zwaar voor sommige gebruikers
  • Slagkop slijt snel
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een oerdegelijke rubberen hamer zoekt om diverse klussen op te knappen. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van tegels of klinkers. Houten constructies maak je steviger zonder risico op beschadiging. De hamer ligt goed in de hand en heeft een prima prijs-kwaliteitsverhouding.

Beste rubberen hamer met stalen steel – Höfftech 30cm

Ben je op zoek naar een rubberen hamer en is een hamer met een steel in hout niets voor jou? Dan raden we de Höfftech met stalen steel aan. Deze hamer kun je omschrijven als een klassieke klauwhamer, maar dan met een rubberen kop. Dit heeft zowel voor- als nadelen. We beginnen bij de voordelen. Het is een praktische hamer die goed in de hand ligt. Hiervoor zorgt het soft grip rubber op het handvat. 

De steel is uit staal gemaakt, wat het gewicht van de hamer goed verdeelt. Met andere woorden, niet alle gewicht zit in de slagkop, en hierdoor kun je gemakkelijk werken. De rubberen kop is van een degelijke kwaliteit en is prima om tegels of klinkers goed te positioneren. Ook voor kleine beitelwerken is deze hamer best wel geschikt.

Hiermee komen we bij de nadelen van de Höfftech hamer met stalen steel. Hoewel het dus best wel aangenaam werken is met deze hamer, merken we toch op dat je net iets minder “finesse” hebt tijdens het kloppen. Je hebt met andere woorden de neiging om altijd iets te hard te kloppen. De steel is voor veel gebruikers ook iets te lang. Als je te hard en te intensief met deze hamer werkt, dan kan de rubberen slagkop loskomen, wat uiteraard niet de bedoeling is. Dit probleem stelt zich niet met rubberen hamers waarvan de steel in een “wigvorm” gemaakt is (zie koopgids).

De steel lijkt ons net iets te lang.

Voordelen
  • Steel in staal
  • Soft grip rubber
  • Praktisch
  • Goed handelbaar
Nadelen
  • Minder “gevoel” tijdens het kloppen met een stalen steel
  • Steel net iets te lang
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een rubberen hamer met een steel in staal zoekt. De prijs van dit werktuig is heel scherp en het handvat is uitgerust met soft grip rubber, waardoor je je handen spaart tijdens het werk. Professionals zweren echter meer bij een rubberen hamer met een houten steel, al hangt dit natuurlijk van je eigen voorkeuren af.

Beste professionele rubberen hamer – Stanley rubberen hamer

Ben je op zoek naar een rubberen hamer om een fonkelnieuwe vloer te leggen of je terras zo egaal als een biljartlaken te plaatsen, dan wil je wellicht ook het beste materiaal hiervoor kopen. Gaat kwaliteit boven alles voor jou, investeer dan zeker in de beste op de markt, met name deze van het merk Stanley.

De steel in hickory verdient zeker wat aandacht. De houtsoort hickory is duurzaam en vangt door zijn veerkrachtige eigenschappen de schokken van het kloppen goed op. Zo geniet je na de klus direct van het resultaat, zonder dat je nog dagenlang last van spierpijn hoeft te hebben. Daarnaast is deze steel ook ergonomisch gevormd. De hamer doet als het ware een stuk van het werk voor je.

De slagkop is stevig en op de juiste plaatsen afgerond, waardoor je je werkstukken spaart tijdens het kloppen. Het rubber van de slagkop is zo goed als onverslijtbaar.

Hiermee komen we bij de nadelen van deze rubberen hamer van Stanley. Sommige gebruikers vinden de hamer en vooral de slagkop net iets te licht. Met een slagkop van 754 gram is dit inderdaad een van de lichtere werktuigen. Verder vinden we het jammer dat het handvat niet met soft grip rubber belegd is. Hierdoor krijg je bij intensief gebruik soms wel pijnlijke handen. Het gedeelte waar je de steel vasthoudt, is evenmin in het rood geschilderd.

Iets duurder dan de gemiddelde rubberen hamer.

Voordelen
  • Hickory steel
  • Ergonomisch gevormde steel
  • Goede slagkop, duurzaam
Nadelen
  • Iets duurder dan gemiddeld in aankoop
  • Licht gewicht slagkop (754 gram)
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie gewoonweg de beste rubberen hamer op de markt zoekt. De steel ligt goed in de hand en de slagkop heeft het ideale gewicht om lang en zorgvuldig met deze hamer te werken. Dat de prijs iets hoger ligt dan de gemiddelde hamer moet je er bij nemen, want je krijgt echt wel een duurzaam werktuig voor je geld.

Beste rubberen hamer met smalle slagkop – Höfftech Fiber 30mm

De gemiddelde rubberen hamer heeft een slagkop met een platte kant van 7 of 8 cm. Er bestaan echter ook dergelijke werktuigen met een slagkop die 3 cm breed is. De beste koop in deze categorie is voor ons deze van het merk Höfftech, meer bepaald de rubber hamer 30 mm met steel in glasfiber.

Deze hamer valt inderdaad op door zijn smalle slagkop. Hiermee werk je bijvoorbeeld gemakkelijk op moeilijk bereikbare plaatsen. Ook bovenarms werken en bijvoorbeeld een houten dakconstructie vastzetten, gaat prima met deze rubberen hamer van Höfftech.

Omwille van zijn lichte gewicht en zorgvuldig ontworpen slagkop, is deze hamer perfect geschikt om bijvoorbeeld kleine ruimtes te betegelen of om beschadigde metalen constructies uit te deuken.

Hiermee komen we bij de nadelen van de hamer. We vinden het jammer dat de steel net iets te lang is. Hierdoor is het moeilijk om je krachten te doseren. Het is inderdaad een hamer die vooral voor delicaat werk bestemd is. Je kunt de slagkop van deze hamer vervangen als dit nodig is, maar hierdoor is het werktuig als geheel ook net iets minder stevig.

De steel lijkt ons wat te lang.

Voordelen
  • Smalle slagkop
  • Steel in glasvezel
  • Goed handelbaar
Nadelen
  • Steel wat lang
  • Kracht wat moeilijker te doseren
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een rubberen hamer met een smalle slagkop zoekt. Het is wat moeilijker om je krachten goed te doseren met deze rubberhamer, maar anderzijds ligt het werktuig wel goed in de hand en kun je de hamer voor diverse klussen gebruiken.

Beste rubberen hamer met grote slagkop – Höfftech 90mm

Ben je op zoek naar een rubberen hamer met een extra brede slagkop, dan is de Höfftech 90mm jouw werktuig. Deze hamer valt inderdaad op door zijn extra brede slagkop. En dit is nog niet alles. De ene kant van de slagkop is plat, terwijl de andere kant een bolle vorm heeft. Het lijkt op het eerste gezicht een zwaar werktuig, maar precies door de vorm van deze slagkop knap je er wel delicate klussen mee op.

De Höfftech 90 mm is inderdaad een hamer waar je je krachten goed mee kan doseren. Dit is bijvoorbeeld nodig om een badkamer of een keuken volledig op maat te maken en perfect af te werken. Verder valt de steel van deze hamer ook op. Deze steel heeft een smalle wigvorm, waardoor de slagkop altijd mooi vast blijft zitten tijdens je klussen.

Hiermee komen we bij de nadelen van deze hamer. Het valt ons op dat de steel wat glad is, waardoor je er weinig grip op hebt. Door zijn grote slagkop en specifieke vorm is het moeilijk om het werktuig netjes in een gereedschapskist op te bergen. We hadden ook graag gezien dat het stuk waar je de steel vast neemt in het rood was geverfd.

Weinig grip op de steel.

Voordelen
  • Extra grote diameter slagkop
  • Slagkop bol aan een kant
  • Goed om krachten te doseren
  • Iets zwaarder dan doorsnee, goed om tegels te positioneren
  • Wigvormige steel
Nadelen
  • Weinig grip op de steel
  • Geen rode coating voor de steel
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een rubberen hamer met een extra brede slagkop zoekt. Met deze hamer geef je rustige en voldoende harde kloppen op elk materiaal. Met de ronde kant kun je bijvoorbeeld ook delicate keramische tegels goed positioneren om maar een voorbeeld te geven.

Koopgids

Nu we de beste rubberen hamers op de markt besproken hebben, is het tijd voor de koopgids. Hierin staan we wat langer stil bij de kenmerken waar je op moet letten als je dit werktuig koopt. Ben je nog niet helemaal zeker van je keuze, dan helpt de koopgids om een goed zicht te krijgen op de eigenschappen waaraan een rubberen hamer moet voldoen.

Wil je een hamer met een rubberen kop kopen, dan moet je weten of dit het materiaal is dat je nodig hebt. Daarom zetten we hier even de voor- en de nadelen op een rij.

Voordelen

  • Zachte slag
  • Veel gebruiksmogelijkheden
  • Grote keuze in modellen en uitvoeringen

Nadelen

  • Bij het gebruik van een rubberen hamer zijn er ook nadelen.
  • Terugslag bij harde klappen
  • Rubberen kop kan scheuren of putjes krijgen
  • Sommige, vooral zwartrubberen, hamers kunnen sporen achterlaten

Een rubberen hamer is dus een lichtgewicht werktuig met een kop van voorgevormd rubber of hard plastic en een steel in hout of fiberglas. Rubberen hamers worden ook wel eens “zachte hamers” of kunststof hamers genoemd. Ze zijn ideaal wanneer je zachtere slagen wil geven op een werkstuk. De slag is inderdaad veel lichter dan bij een metalen of zelfs een houten hamer.

De slagkop

Let bij een aankoop zeker op het materiaal van de slagkop.

  • Materiaal slagkop. De slagkop verschilt van hamer tot kamer. Hier kun je bij de aankoop zeker rekening mee houden. Zo zijn er bijvoorbeeld hamers met een massief rubberen slagkop. Daarnaast vind je ook hamers met een metalen slagkop, die met een laag rubber bedekt is. Deze doppen kunnen een verschillende dichtheid hebben. Een rubberen hamer met aan de ene kant een zachtrubberen slagvlak en aan de andere kant een slagvlak uit hard rubber is ook mogelijk.
  • Kleur van de slagkop. Het lijkt misschien een detail, maar de kleur van een rubberen hamer is zeker belangrijk. Wil je vooral delicate klussen opknappen en houtconstructies steviger maken, dan kan het een voordeel zijn te kiezen voor een hamer met een witte slagkop of een transparante slagkop. Zwarte slagkoppen laten immers nogal snel sporen na die je moeilijk kunt wegwerken.
  • Het gewicht van de slagkop. Het gewicht van de slagkop varieert sterk. Het kan gaan van 250gr tot 2,5 kg. Een rubberen hamer voor algemeen gebruik kan heeft best een gewicht tussen de 1 en de 2 kg. Voor delicate klussen kies je een hamer van minder dan 1 kg.
Materiaal van de slagkop

De steel

Een klassieke rubberen hamer heeft een steel in een wigvorm. Hiermee bedoelen we dat de steel smal is op de plaats waar je hem vasthoudt, en breder wordt naar het uiteinde met de hamerkop. Dit is zo ontworpen om ervoor te zorgen dat de hamerkop niet los kan komen tijdens het slaan. De hamerkop vliegt als het ware naar de brede kant van de steel, waar hij vast blijft zitten. Wil je de hamerkop evenwel vervangen? Dan duw je hem naar het smallere deel. Bij veel dergelijke hamers is de hamerkop dus niet vastgelijmd.

Fiberglas steel of houten steel

Bij elke hamer, dus ook rubberen hamers, heb je de keuze tussen exemplaren met een steel in glasvezel of een steel in hout. Wat het beste materiaal is? Dat is een moeilijke vraag om te beantwoorden.

Houten stelen kun je over het algemeen vervangen. Dit is handig als de steel niet meer aan de nodige eisen voldoet, maar de slagkop nog zo goed als intact is. Verder zijn houten stelen prima geschikt om schokken op te vangen, omdat het materiaal “levend” is en licht kan buigen. Als nadeel van houten stelen noteren we dat ze gemakkelijk uit je hand glijden. Je verliest er al vaak eens je grip op. In het slechtste geval kunnen houten stelen ook breken, al gebeurt dit bij een rubberen niet zo snel.

Stelen van glasvezel hebben als voordeel dat ze de schokken nog beter opvangen dan stelen van hout. Ze breken in principe nooit, tenzij je er bijvoorbeeld met een truck of tractor overheen rijdt. Meestal hebben hamers met een steel in glasvezel een soft grip handgreep, die het werken aangenamer maakt voor je handen. Als nadelen noteren we dat je stelen in glasvezel moeilijk kunt vervangen. Het materiaal is duurder dan hout.

Ergonomisch design

Met een rubberen hamer moet je vlot en soepel kunnen tikken in een kleine ruimte. Het is dan ook belangrijk om een goede grip te hebben. Houten stelen zijn daarom vaak met een rode coating of verf bedekt op de plaats waar je de steel vastgrijpt. Een handgreep in soft grip rubber is nog beter, maar dan mag deze handgreep niet los komen van de steel. Dankzij een goede ergonomie werk je gedurende een lange tijd comfortabel en snel.

Om te checken of je goed met een rubberen hamer kunt werken, neem je hem best even in het midden van de steel vast met een hand en laat je hem enkele keren met de losse pols knikken. Voel je dan al een kramp in je hand en pols, dan neem je beter een lichter model.

Ergonomisch design rubberen hamer

Veiligheid

Veiligheid is zeker belangrijk bij het gebruik van een rubberen hamer. Bij het gebruik van dit werktuig moet je er immers altijd rekening mee houden dat hij kan terugkaatsen nadat je een slag hebt toegebracht. Het is een goed idee om een veiligheidsbril en handschoenen te dragen als je met een rubberen hamer werkt. Hoe zwaarder de hamer en hoe dichter het rubber is qua samenstelling, hoe kleiner de kans evenwel is dat de hamer terugkaatst.

De kop van een kan na verloop van tijd scheuren. Gebruik een rubberen hamer daarom enkel voor toepassingen waarvoor hij geschikt is, zoals het aankloppen van tegels of houtconstructies. Om spijkers in een werkstuk te kloppen is een rubberen hamer bijvoorbeeld niet geschikt.

Slotwoord

Hiermee zijn we op het einde van dit artikel gekomen. We hopen dat we je heel wat informatie hebben kunnen bijbrengen over rubberen hamers. Dit werktuig kiezen is inderdaad niet zo gemakkelijk. Het komt erop aan goed na te denken over hoe je precies wil werken. Natuurlijk moet je er ook bij stilstaan bij welk budget je wil uitgeven. Hoe vaak je een rubberen hamer gebruikt, bepaalt eveneens mee de keuze. Wil je uit nieuwsgierigheid gewoon dit werktuig hebben? Of ken je de kneepjes van het vak en wil je meteen een professionele hamer? Het zijn allemaal factoren die hun rol spelen.

Heb je nog bepaalde vragen over hamers, aarzel dan niet en contacteer de klantendienst van onze partners. Ze helpen je graag verder met de keuze van de juiste rubberen hamer. Zo kies je helemaal uit je luie stoel een werktuig dat geschikt is voor jou. Misschien leer je dan wel ooit je kleinkinderen werken met deze rubberen hamer. Welk project je ook wil opknappen met je werktuig, we wensen je veel succes met de aankoop van jouw nieuwe hamer!

Tresna.nl
Logo