Beste klauwhamer

Stel jezelf eens de vraag wat het meest elementaire stuk gereedschap is dat niet mag ontbreken in je gereedschapskist, en de kans is groot dat je aan een hamer denkt. Er bestaan diverse soorten hamers, maar de meest belangrijke hamer die je gewoonweg in huis moet hebben is een klauwhamer.

Een klauwhamer heeft als voordeel dat het werktuig eigenlijk twee werktuigen in een combineert. Je hebt aan de ene kant de hamer, waarmee je timmerklussen opknapt en nagels door hout jaagt. Aan de andere kant van de hamerkop zie je de klauw. Dit is een gebogen stuk dat in het midden gesplitst is. In deze splitsing kun je een nagel vastgrijpen en uit het werkstuk trekken. Dit trekken doe je door de klauwhamer te laten “afrollen” over de gebogen klauw. Op deze manier maak je maximaal gebruik van het hefboomeffect en hoef je niet veel kracht gebruiken om een nagel te verwijderen.

Onze top 5 klauwhamers

Afbeelding

Product


Stanley Blue Strike

Onze beste koop!

Stanley Blue Strike

Beste koop klauwhamer

of

Kinzo

Kinzo Klauwhamer 650 gr

Beste budget klauwhamer

of

Hofftech Mini

Hofftech Mini

Beste mini-klauwhamer

of

STANLEY XTHT1-51148

STANLEY XTHT1-51148

Beste lichte klauwhamer met professionele kwaliteit

of

Hultafors TR20XL Klauwhamer

Hultafors TR20XL Klauwhamer

Beste klauwhamer met rechte klauw

of

Producteigenschappen

ONZE BESTE KOOP

Stanley Blue Strike

Beste koop klauwhamer

Stanley Blue Strike

of

Kinzo Klauwhamer 650 gr

Beste budget klauwhamer

Kinzo

of

Hofftech Mini

Beste mini-klauwhamer

Hofftech Mini

of

STANLEY XTHT1-51148

Beste lichte klauwhamer met professionele kwaliteit

STANLEY XTHT1-51148

of

Hultafors TR20XL Klauwhamer

Beste klauwhamer met rechte klauw

Hultafors TR20XL Klauwhamer

of

Naast deze specifieke taken, is een klauwhamer gewoon een goed allround werktuig dat je altijd wel eens kunt gebruiken. Herstellingswerkzaamheden, kleine klussen, noem maar op: al deze kleine taken gaan je een stuk gemakkelijker af als je onmiddellijk jouw klauwhamer weet te vinden in je gereedschapskist.

In dit artikel hebben we vijf vaak verkochte klauwhamers voor jou geselecteerd. We geven duidelijk de voor- en de nadelen van elk model uit onze selectie aan. We hebben gekeken naar de prijs-kwaliteitsverhouding, de duurzaamheid, het comfort en de handigheid van de klauwhamers. Sowieso zijn alleen klauwhamers met een hoge score op alle vlakken in onze selectie terecht gekomen.

Ben je op zoek naar een klauwhamer om klussen snel en met weinig moeite op te knappen, dan raden we je aan onze top 5 en de reviews als leidraad bij je aankoop te gebruiken. Denk hierbij ook aan de grootte van je project en je eigen sterkte. Pas dan kies je de juiste klauwhamer voor de juiste klus.

Beste koop klauwhamer – Stanley Blue Strike

Als er een klauwhamer is die je gewoon blind kunt kopen, dan is het wel de Stanley Blue Strike. Deze hamer is heel bekend en heel vaak verkocht, het is dan ook een echte basic in je gereedschapscollectie. Het is geen toeval dat de hamer zo populair is. Om te beginnen ligt het werktuig heel goed in de hand. De soft grip rubberen handgreep voelt zacht aan, maar tegelijk kun je een stevige grip uitoefenen op de hamer, zodat je de hamer langdurig kan gebruiken. 

Verder heeft de hamer ook voor de meeste mensen een prima gewicht, licht genoeg om gemakkelijk te dragen en ermee te kloppen en zwaar genoeg om voldoende kracht op een spijker te geven. De hamerkop heeft een vrij groot slagvlak voor een klauwhamer, waardoor zowel ervaren timmerlui als beginnende klussers graag met deze hamer werken. 

Daarnaast is de klauw heel sterk en geschikt om zowel grote als kleine nagels en spijkers te verwijderen. De hamer zelf heeft een zorgvuldige coating gekregen die het werktuig beschermen tegen vocht en corrosie. Het is dus echt een werktuig dat jarenlang, zo niet je hele leven, meegaat.

Hiermee komen we bij de nadelen van de Stanley Blue Strike. Het is zeker een basis werktuig waar meer geavanceerde eigenschappen van een hamer ontbreken. Op de slagkop is er bijvoorbeeld geen magnetisch vlak verwerkt dat spijkers of nagels aantrekt, om maar iets te noemen. Het slagvlak is vlak, waar ook niet alle klussers van houden (zie koopgids). Maar het is best mogelijk dat deze eigenschappen jou helemaal niet interesseren, en dan hoef je ze ook niet als nadeel te zien. 

De kromming van de klauw is wat groot; het is niet mogelijk om deze hamer te gebruiken om bijvoorbeeld een stuk hout te klieven, terwijl dit met andere hamers eventueel wel kan (zie eveneens de koopgids).

Kromming klauw is voor sommige toepassingen te groot.

Voordelen
 • Goede grip op het handvat
 • Voldoende groot en plat vlak op de hamerkop
 • Stevige klauw
Nadelen
 • Kromming klauw wat groot
 • Geen magnetisch vlak om nagels op te bevestigen
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie de beste koop als klauwhamer op de markt zoekt. Eigenlijk is dit een werktuig dat iedereen in huis moet hebben. Het is een hamer die je hele leven meegaat. Het komt altijd van pas om een timmerklusje op te knappen of een reparatie uit te voeren.

Beste budget klauwhamer – Kinzo Klauwhamer 650 gr

Ben je op zoek naar een klauwhamer om enkele timmerklussen op te knappen, en moet gereedschap voor jou in de eerste plaats zo goedkoop mogelijk zijn, dan is de beste koop de Kinzo Klauwhamer van 650 gram. Eigenlijk kun je deze klauwhamer zeer kort omschrijven als een goedkopere kopie van de Stanley Blue Strike. De hamer heeft precies dezelfde vorm en hetzelfde gewicht, alleen is alles net iets goedkoper en net iets minder duurzaam.

De kop is net zoals bij de Stanley Blue Strike stevig genoeg om behoorlijke klappen uit te delen en tegelijk licht genoeg voor iedereen om gemakkelijk te gebruiken. De hamer ligt goed in de hand dankzij de handgreep in soft grip rubber. Dit antisliphandvat bewijst vooral zijn dienst als je intensief met deze hamer werkt.

Waar zit dan het verschil met de Stanley Blue Strike? Hou er rekening mee dat alles iets minder duurzaam is. Het handvat bijvoorbeeld verslijt een stuk sneller, en de hamerkop en de steel zijn niet beschermd met een coating tegen corrosie.

Verder vinden we het jammer dat de klauw iets te gebogen is om er echt fijn werk mee te leveren of om bijvoorbeeld hout te splijten. En daarnaast is er bij deze hamer ook geen magnetisch vlak op de slagkop om spijkers of nagels vast te houden.

Hamerkop niet beschermd met coating.

Voordelen
 • Stevige kop
 • Ligt goed in de hand
 • Antisliphandvat
Nadelen
 • Brede klauw
 • Geen coating voor de hamerkop en de steel
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een klauwhamer zoekt die voor diverse klussen handig is, maar voor wie tegelijk graag de knip op de beurs houdt. De hamer doet wat hij moet doen, maar de materialen zijn minder duurzaam. De antisliplaag van het handvat verslijt bijvoorbeeld snel.

Beste mini-klauwhamer – Hofftech Mini

Niet elke klauwhamer hoeft groot en zwaar te zijn. Er bestaan ook diverse mini-klauwhamers. Die kun je gebruiken om bijvoorbeeld kleine timmerwerken op te knappen of om in nauwe plaatsen te werken. Met een kleine klauwhamer kan je eenvoudigweg beter kleine nagels slaan of kleine houten stukken die aan elkaar gespijkerd zijn los maken zonder dat je ze beschadigt.

De beste koop als kleine klauwhamer is voor ons de Hofftech Mini. Dit is de ideale compacte kleine klauwhamer voor timmerklussen. Het is als het ware een mini versie van de Stanley Blue Strike. De hamer weegt 225 gram en is uitgerust met een antisliphandvat. Het is aangenaam werken met deze hamer. Het is bijvoorbeeld een ideale klauwhamer om kinderen timmerklussen te leren.

Hiermee komen we bij de nadelen van deze mini-Hofftech-klauwhamer. De slagkop zit zeker niet stevig vast aan de steel, gebruik hem dus niet voor zwaardere klussen. Verder is de hamerkop en de steel ook niet corrosiebestendig. De klauw laat je toe spijkers uit hout te trekken met een hefboombeweging, zoals het hoort. De klauw is echter vrij veel gebogen en is niet zo geschikt om hout te klieven of een genagelde constructie van planken uit elkaar te halen.

De grip op de steel kon zeker beter.

Voordelen
 • Compact
 • Ideaal voor lichte timmerklussen
 • Antisliphandvat
Nadelen
 • Slagkop niet stevig
 • Klauw iets te veel gebogen
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie de beste mini klauwhamer voor een zachte prijs zoekt. De hamer doet perfect wat hij moet doen. Gezien de lage aankoopprijs, moet je je er ook mee verzoenen dat de grip niet zo stevig is en dat de hamerkop niet corrosiebestendig uitgevoerd is.

Beste lichte klauwhamer met professionele kwaliteit – STANLEY XTHT1-51148

Ben je een professionele timmerman of wil je als een echte “pro” meubelen of andere zaken timmeren, dan kun je wel een lichte en professionele klauwhamer gebruiken. De STANLEY XTHT1-51148 is de beste koop in deze categorie. De hamer is op zichzelf niet goedkoop, maar je timmert er wel als een echte vakman mee. Omwille van het lichte gewicht is het ook gemakkelijk om de hamer met je mee te dragen, bijvoorbeeld aan een lusje aan je werkbroek. Met een gewicht van 390 gram is deze hamer inderdaad wel licht.

Naast het lichte gewicht, valt ook de sterke ergonomie op. De steel heeft een lichte S-vorm, vergelijkbaar met sommige handbijlen, waardoor elke klap met de hamer extra krachtig is. De steel is bovendien plat, wat het opbergen en het vervoer vergemakkelijkt. Het soft grip rubber is zo goed als onverslijtbaar. Het antitrillingshandvat is gepatenteerd door Stanley, je haalt dus een hamer met een eigen uniek ontwerp in huis.

De slagkop heeft een groot slagvlak, waardoor je niet vaak naast de nagel klopt. De klauw is extra dun, waardoor je ook op moeilijke plaatsen nagels kunt verwijderen. Verder bevat de slagkop een magnetische nagelhouder, handig om extra snel door te kunnen werken en geen tijd te verliezen (zie koopgids).

Het is moeilijk om nadelen bij dit werktuig te bedenken. We noteren eerst de ietwat hoge kostprijs. Je betaalt wel wat voor deze klauwhamer, maar krijgt dan ook een tijdloos werktuig voor je geld. Daarnaast is de steel in sommige situaties wat lang, al weegt hier ook de voordelen op tegen de nadelen.

De hoge kostprijs.

Voordelen
 • Licht
 • Ergonomisch gebouwd
 • Stevige slagkop
 • Extra platte V-groef
Nadelen
 • Duur
 • Steel wat lang voor sommige klussen
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een klauwhamer zoekt om zelfs op de moeilijkste plaatsen mee te werken. Het lichte gewicht en de slanke bouw maken van deze hamer een plezier om mee te werken. De fijne klauw laat je toe om gemakkelijk spijkers te verwijderen of hout te splitsen.

Beste klauwhamer met rechte klauw – Hultafors TR20XL Klauwhamer

Sommige gebruikers wensen een klauwhamer met een rechte klauw. Dit soort klauwhamer wordt ook wel eens een Amerikaanse klauwhamer genoemd. Het voordeel hiervan is dat je in principe ook met de klauw kunt kloppen, bijvoorbeeld om hout te splitsen. In dit geval plaats je de klauw op een werkstuk en slaat voorzichtig met een andere hamer op de hamerkop van je klauwhamer. Of je klopt gewoon de klauw van een hamer tussen twee stukken hout en wrikt deze stukken los. Een klauwhamer met rechte klauw is iets minder handig om nagels uit hout te halen. Je kan immers de hamer niet zo vlot laten “afrollen” en het hefboomeffect gebruiken.

De beste koop bij deze categorie vinden we de Hultafors TR20XL. Het is een klauwhamer met een stevige slagkop. Alles aan de hamer zelf is gericht op ergonomie. De hamer en het handvat vangen trillingen heel goed op, zodat je jezelf en je schouders spaart tijdens de klus.

Door zijn compacte vorm is de hamer bovendien gemakkelijk om overal mee naar toe te nemen. Werk je bijvoorbeeld op een hoogte aan een dakconstructie, dan hang je de hamer heel eenvoudig aan een lusje aan je werkbroek.

Dit laatste voordeel is meteen ook een klein nadeel. We vinden de steel wat kort voor diverse toepassingen. Hierdoor moet je vaak toch wat meer kracht geven tijdens het kloppen dan noodzakelijk. Verder is dit ook gewoonweg een duur product, al krijg je natuurlijk een hamer gemaakt uit ijzersterke materialen voor je geld.

De steel is ietwat aan de korte kant

Voordelen
 • Stevige slagkop
 • Rechte V-klauw
 • Ergonomisch gebouwd
 • Vangt trillingen op
 • Praktisch om overal mee te nemen
Nadelen
 • Duur
 • Steel is wat kort
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een klauwhamer van professionele kwaliteit en met een rechte klauw zoekt. Deze klauwhamer helpt je dan ook om perfect timmerwerk af te leveren. De klauw laat weinig sporen in het hout achter.

Koopgids

Nu we de beste klauwhamers op de markt besproken hebben, is het tijd voor de koopgids. Hierin staan we wat langer stil bij de kenmerken waarop je moet letten als je een klauwhamer koopt. Ben je nog niet helemaal zeker van je keuze, dan helpt de koopgids je om een goed zicht te krijgen op de eigenschappen waaraan een klauwhamer moet voldoen.

De steel

Een belangrijk onderdeel van een klauwhamer is de steel. Er bestaan wat de steel betreft diverse soorten klauwhamers.

 • Klauwhamers waarbij de steel en de hamerkop uit een stuk gemaakt zijn.
 • Klauwhamers met een losse slagkop die op een houten steel geplaatst is.

Het voordeel van een klauwhamer uit een stuk is dat hij over het algemeen een stuk duurzamer is dan de tweede soort. De slagkop kan immers niet loskomen van de steel. Een nadeel hierbij is dat je wat meer trillingen te verwerken krijgt, omdat de kracht die je op de slagkop geeft, zich gemakkelijk doorzet naar de steel. Gelukkig weten producenten hier wel raad mee en voorzien ze diverse antivibratiefuncties, zodat de trillingen die je moet verwerken beperkt blijven.

Handvat klauwhamer

Een hamer waarop de slagkop op de steel geplaatst is, meestal door een gat in het midden van de slagkop, heeft ook voor- en nadelen. Omdat de hamer uit twee elementen bestaat, zijn de schokken van de slag wat verdeeld tussen de hamerkop en de steel. Anderzijds kan de hamerkop altijd loskomen en is de hamer daardoor op zich iets minder duurzaam.

Het handvat

Bij een klauwhamer is de kwaliteit van het handvat eveneens heel belangrijk. Het gebruikte handvat hangt af van het soort materiaal dat voor de steel gebruikt is.

 • Bij een stalen steel gebruiken de producenten van klauwhamers vaak een materiaal zoals rubber om de greep op het handvat zachter te maken. Dit materiaal is vochtbestendig en stofbestendig. Het zorgt ervoor dat de hamer goed in de hand ligt. Je kan urenlang timmeren zonder dat je blaren krijgt. Let erop dat deze rubberen handgreep goed vast zit aan de steel. Het moet er met hoogwaardige lijm aan bevestigd zijn. Bij goedkopere hamers, zie je dat het handvat uit de steel kan schuiven, wat natuurlijk niet de bedoeling kan zijn. In sommige situaties is dit zelfs gevaarlijk. Wij geven de voorkeur aan rubberen handgrepen boven handvatten in een soort schuimrubber. Dit laatste materiaal voelt ook wel aangenaam in het begin, maar na verloop van tijd beginnen je handen toch te zweten.
 • Bij een klauwhamer met een houten steel is vaak geen rubberen handvat voorzien. Dit is op zich ook niet nodig. Een steel uit hoogwaardig hout zoals essenhout, vangt schokken heel goed op en het materiaal absorbeert ook zweet.

Het handvat mag geen afdrukken achterlaten op het werkstuk. Dit gebeurt wel eens als je met de onderkant van het rubberen handvat over een werkstuk schuurt.

Het slagvlak

De meeste hamers hebben een kop van gesmeed staal. Bij de duurdere modellen kan dit ook titanium zijn. Het slagvlak, dus de platte kop van de hamer, is ofwel plat, ofwel geribbeld. Met een plat slagvlak spaar je je werkstuk, bijvoorbeeld als je eens naast een spijker klopt. Toch heeft een geribbeld slagvlak ook wel voordelen. Hiermee heb je een betere grip op een spijker en drijf je een nagel recht in het hout. Klop je naast de nagel en op je werkstuk, dan zie je hoogstwaarschijnlijk wel een geribbelde afdruk van je hamerkop, al is dit misschien niet altijd een probleem.

Wat we altijd handig vinden, zijn klauwhamers waarvan in de slagkop een magneet verwerkt zit. Hiermee kun je een nagel positioneren voor je hem in het hout klopt en vermijd je dat je op je vingers klopt. Hoe dit precies werkt, zie je hier:

De klauw

Zoals de naam al zegt, heeft een klauwhamer een gespleten blad tegenover het slagvlak, dat wordt gebruikt voor het trekken van nagels en spijkers. Er zijn twee basistypen klauwhamers: gebogen klauwhamers en rechte klauwhamers.

Gebogen klauwhamers zijn iets lichter en korter dan rechte hamers, waardoor ze zeer geschikt zijn voor kleine klusjes in en om het huis, zoals het ophangen van schilderijen, kleine reparaties en eenvoudige timmerwerkjes.

Rechte klauwhamers zijn zwaarder, langer en hun klauwen zijn tamelijk recht, waardoor ze zeer geschikt zijn voor sloopwerk. We denken hierbij aan het uit elkaar trekken van planken die aan elkaar gespijkerd zijn, het lostrekken van vloeren, of het scheiden van gespijkerde werkstukken. Met een rechte klauwhamer kan je ook spijkers verwijderen, maar niet zo gemakkelijk als met een gebogen klauwhamer. Bij een gebogen klauwhamer maak je optimaal gebruik van het afrol- en hefboomeffect van de klauw.

Een overzicht van diverse klauwhamers, met gebogen en rechte klauwen, zie je in dit promotiefilmpje van het merk Hultafors: https://youtu.be/clJ0UJVbrr0?t=12.

Slotwoord

Hiermee zijn we op het einde van dit artikel gekomen. We hopen dat we je heel wat informatie hebben kunnen bijbrengen over klauwhamers. Een klauwhamer kiezen is inderdaad niet zo gemakkelijk. Het komt erop aan goed na te denken over hoe je precies wil werken. Natuurlijk moet je er ook bij stilstaan bij welk budget je wil uitgeven. Hoe vaak je een klauwhamer gebruikt, bepaalt eveneens mee de keuze. Wil je uit nieuwsgierigheid gewoon dit werktuig hebben? Of ken je de kneepjes van het vak en wil je meteen een klauwhamer? Het zijn allemaal factoren die hun rol spelen.

Heb je nog bepaalde vragen over klauwhamers, aarzel dan niet en contacteer de klantendienst van onze partners. Ze helpen je graag verder met de keuze van de juiste klauwhamer. Zo kies je helemaal uit je luie stoel een klauwhamer die geschikt is voor jou. Misschien leer je dan wel ooit je kleinkinderen werken met deze hamer. Welk project je ook wil opknappen met je werktuig, we wensen je veel succes met de aankoop van jouw nieuwe klauwhamer!

Tresna.nl
Logo