Beste moersleutel

Een moersleutel is onmisbaar als je moeren of bouten wil los- of vastdraaien. Maar wat is nu een moersleutel? Het is een tang waarvan je de grootte van de bek met behulp van een wieltje verstelt en aanpast aan je werkstuk.

Er bestaan verschillende benamingen voor een moersleutel. Soms hoor je de term Engelse sleutel in plaats van een moersleutel. De term bahco is eveneens courant. Bahco of een Engelse sleutel zijn gewoon andere termen voor moersleutel. Bahco was oorspronkelijk een merk van moersleutels, maar nu is het merk uitgegroeid tot een synoniem van het werktuig zelf. Een “verstelbare moersleutel” is trouwens nog een andere benaming voor een moersleutel.

Onze top 5 moersleutels

Afbeelding

Product


STANLEY 090948 Verstelbare moersleutel

Onze beste koop!

STANLEY 090948 Verstelbare moersleutel

Beste koop moersleutel

of

Bahco 200 mm moersleutel

Bahco 200 mm moersleutel

Beste budget moersleutel

of

STANLEY Bimat 0-90-950

STANLEY Bimat 0-90-950

Beste koop moersleutel 300 mm

of

Baco 10 cm Met karabijnhaak

Baco 10 cm Met karabijnhaak

Beste compacte moersleutel

of

Wera 05020099001

Wera 05020099001

Beste zelf aanspannende moersleutel

of

Producteigenschappen

ONZE BESTE KOOP

STANLEY 090948 Verstelbare moersleutel

Beste koop moersleutel

STANLEY 090948 Verstelbare moersleutel

of

Bahco 200 mm moersleutel

Beste budget moersleutel

Bahco 200 mm moersleutel

of

STANLEY Bimat 0-90-950

Beste koop moersleutel 300 mm

STANLEY Bimat 0-90-950

of

Baco 10 cm Met karabijnhaak

Beste compacte moersleutel

Baco 10 cm Met karabijnhaak

of

Wera 05020099001

Beste zelf aanspannende moersleutel

Wera 05020099001

of

In dit artikel hebben we vijf vaak verkochte moersleutels voor jou geselecteerd. We geven duidelijk de voor- en de nadelen van elk model uit onze selectie aan. We hebben gekeken naar de prijs-kwaliteitsverhouding, de duurzaamheid, het comfort en de handigheid van de moersleutels. Sowieso zijn alleen moersleutels met een hoge score op alle vlakken in onze selectie terecht gekomen.

Ben je op zoek naar een moersleutel om klussen snel en met weinig moeite op te knappen, dan raden we je aan onze top 5 en de reviews als leidraad bij je aankoop te gebruiken. Denk hierbij ook aan de grootte van je project en je eigen sterkte. Pas dan kies je de juiste moersleutel voor de juiste klus.

Beste koop moersleutel – STANLEY 090948 Verstelbare moersleutel

Ben je op zoek naar een moersleutel om een dringende klus op te knappen, of gewoon om zeker te zijn dat je altijd het juiste gereedschap op het juiste moment in huis hebt? Dan koop je gewoon de verstelbare moersleutel Stanley 090948. Het is om te beginnen een erg sterk en duurzaam werktuig. Zelfs stug vastzittende moeren en bouten draai je snel los. De bek van de moersleutel is sterk en kun je tot op de millimeter nauwkeurig instellen. 

Daarnaast spaar je met deze moersleutel ook nog eens je handen. Iedereen weet dat je soms behoorlijk wat kracht mag geven met een moersleutel, en dankzij het soft grip handvat blijven je handen vrij van blaren. De moersleutel is geschikt voor elk type en grootte van moeren met een maximale diameter van 30 mm. Wil je grotere moeren los krijgen of aanspannen, dan is deze Stanley 090948 niet geschikt.

Hiermee komen we bij de nadelen van de Stanley 090948. Zoals gezegd, deze moersleutel is niet geschikt om moeren met een diameter groter dan 3 cm los te draaien of aan te spannen. Installeer je een nieuwe wasbak, dan is de kans groot, dat je nog een andere moersleutel bij de hand moet hebben. Daarnaast wordt het na verloop van tijd wat moeilijk om de moersleutel op de perfecte opening in te stellen. Bewaar je de moersleutel in een wat vochtige plaats zoals een garage of een kelder, dan loopt het wormwieltje (zie koopgids) wat stroef.

De beperkte opening van de bek van de tang.

Voordelen
 • Millimeteraanduiding
 • Soft grip
 • Nauwkeurig
 • Stevig
Nadelen
 • Wormwieltje draaien gaat na verloop van tijd wat moeilijk
 • Niet voor moeren met diameter groter dan 3 cm
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie de beste koop als moersleutel op de markt zoekt. De Stanley 090948 is een universele en handige moersleutel voor allerlei sanitaire klussen. Je kunt de tang tot op de millimeter nauwkeurig instellen en je hebt een goede grip op het handvat.

Beste budget moersleutel – Bahco 200 mm moersleutel

Ben je op zoek naar een moersleutel die je voor diverse klusjes wil gebruiken, en hou je bij je aankopen graag de knip op de beurs? Dan raden we je gewoon aan deze moersleutel van het merk Benson te kopen.

Deze moersleutel met een lengte van 20 cm is voor heel wat diverse klussen geschikt. Het werktuig doet wat je van een dergelijk werktuig mag verwachten. Met een wormwieltje maak je de bek van de sleutel groter of kleiner, waarna je met de sleutel zelf moeren los of vast draait. De sleutel zelf is voorzien van een gat op het uiteinde van de steel. Hiermee kun je de sleutel eenvoudig ophangen aan een gereedschapsbord of een andere vaste plaats, waardoor je hem snel vindt wanneer je hem nodig hebt. Verder ligt dit werktuig goed in de hand en is het geen dure investering.

Hiermee komen we bij de nadelen van deze Bahco moersleutel. We vinden het bijvoorbeeld wel jammer dat het handvat niet belegd is met soft grip rubber of nylon. Haal je nu op een winterdag het werktuig uit je tuin berging of garage, dan voelt deze “Bahco” echt koud aan je handen. Verder vinden we het jammer dat er aan de tang geen meetlat is waarop je kunt aflezen hoe groot de opening van de bek is. Nu moet je hierbij soms wat raden om de bekopening meteen voldoende groot of klein in te stellen.

Geen soft grip rubber op het handvat.

Voordelen
 • Goedkoop
 • Doet wat hij moet doen
 • Ligt goed in de hand
 • Opening voor lusje of bevestiging aan gereedschapsbord
Nadelen
 • Wat koud in de hand
 • Geen soft grip rubber
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een moersleutel zoekt voor een scherp budget. De moersleutel doet wat hij moet doen en ligt goed in de hand. Werk je vaak met een moersleutel, dan mis je wel de millimeteraanduiding aan de opening van de bek en het soft grip rubber op het handvat.

Beste koop moersleutel 300 mm – STANLEY Bimat 0-90-950

Ben je op zoek naar een moersleutel om eerder zware klussen op te knappen, dan is het altijd een goed idee om te kiezen voor een werktuig met een lange steel. De beste koop in dit verband is voor ons de Stanley Bimat 0-90-950.

Om te beginnen heeft deze moersleutel een comfortabele steel van 30 cm. Hiermee laat je het hefboomeffect optimaal werken. In 90% van de situaties hoef je bijna geen kracht te geven om een vastzittende moer los te draaien of aan te spannen. En dit is maar goed ook, want de meeste breuken in waterleidingen ontstaan net omdat je moeren te hard wil aanspannen of te veel kracht geeft om ze los te krijgen. Verder valt op dat de steel belegd is met soft grip rubber, wat altijd handig is om je handen te sparen. In de winter, wanneer je bijvoorbeeld te maken hebt met een breuk in een leiding door de vrieskou, is dit een niet te verwaarlozen voordeel.

De bek van de moersleutel kun je tot een royale 3,9 cm open schroeven, waardoor de Stanley Bimat 0-90-950 geschikt is voor diverse grote moeren. Voeg hierbij de handige millimeteraanduiding, en je werkt echt wel heel comfortabel en precies. De bek van de moersleutel is trouwens ook heel stevig en verschuift niet tijdens het werk.

Hiermee komen we bij de nadelen van de Stanley Bimat 0-90-950. Het is niet zo gemakkelijk om nadelen te vinden bij dit universele en sterke werktuig. We vinden het soms moeilijk om de bekopening goed in te stellen. Bewaar je de moersleutel op een extra koude of warme plaats, dan krimpt het metaal wat of zet het net uit, waardoor het moeilijker werkt. Daarnaast mocht het gat op het uiteinde van de steel wat groter zijn. Nu is het wat moeilijk om de moersleutel aan een haakje op te hangen, maar dit is natuurlijk maar een detail.

Het wormwieltje om de bek groter of kleiner te maken draait niet soepel rond.

Voordelen
 • Millimeteraanduiding
 • Soft grip
 • Nauwkeurig
 • Stevig, geen speling op de bek
Nadelen
 • Geen lus
 • Wieltje draaien wat moeilijk
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie de beste koop als moersleutel met een steel van 30 cm zoekt. De Stanley is een universele en bijzonder handige moersleutel voor allerlei sanitaire klussen. Dankzij de lange steel kun je hier goed het hefboomeffect laten werken. Je kunt de tang tot op de millimeter nauwkeurig instellen en je hebt daarnaast ook nog eens een goede grip op het handvat.

Beste compacte moersleutel – Baco 10 cm Met karabijnhaak

Ben je op zoek naar een compacte moersleutel voor een zacht prijsje, dan hoef je niet meer verder te zoeken. Hier raden we de moersleutel van Baco met karabijnhaak aan. Het is de ideale moersleutel om mee te nemen in de caravan of als je uit gaat kamperen. Je geniet van je vrije tijd, maar bent ook gewapend en voorbereid om een dringend en onverwacht klusje op te knappen.

Je werkt gemakkelijk in nauwe hoeken en kleine plaatsen en na de klus hang je het werktuigje gewoon aan de karabijnhaak op. Op deze manier bevestig je hem bijvoorbeeld ook aan je broeksriem als je tijdens het klussen even je handen vrij wil hebben.

Hiermee komen we bij de nadelen van de moersleutel van het merk Baco. We vinden het jammer dat het handvat niet belegd is met soft grip rubber. In combinatie met de grootte van 10 cm, krijg je soms wel eens een kramp in je hand als je met deze moersleutel werkt. Dit is niet de moersleutel om grote moeren en bouten mee los te draaien of vast te zetten, maar dit weet je als je het werktuig aankoopt. En tenslotte is het aanbevolen om het wormwieltje een keer per jaar te smeren om het soepel te houden.

Het handvat is niet belegd met soft grip rubber.

Voordelen
 • Compact
 • Niet duur
 • Ideaal voor nauwe hoekjes en plaatsen
 • Karabijnhaak
Nadelen
 • Geen soft grip rubber
 • Niet voor grote moeren
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een compacte moersleutel zoekt om voor verschillende klusjes te gebruiken. Het is een handige moersleutel om mee te nemen op reis. Dat je er geen grote moeren mee kunt aanspannen of losmaken, spreekt voor zich, maar dit verwacht je ook niet te doen met dit werktuig.

Beste zelf aanspannende moersleutel – Wera 05020099001

Hou je wel van gereedschap dat het werken voor jou extra comfortabel maakt, of knap je heel regelmatig klussen met een moersleutel op, bijvoorbeeld in het kader van een grondige verbouwing? Dan is een zelf aanspannende moersleutel een goed idee. Dit bespaart je heel wat werk. Je plaatst de bek van de moersleutel rond de moer die je wil losdraaien of aanspannen, waarop de bek zich vanzelf mooi rond dit werkstuk aansluit. 

Zoals elk product van het Duitse merk Wera, is deze Wera 05020099001 een instrument van topkwaliteit. Het is een werktuig dat regelmatig door professionals wordt gebruikt. De reden hiervoor is niet ver te zoeken, het is gewoon een werktuig dat lekker goed in de hand ligt en waar je snel de klus mee klaart.

Hiermee komen we bij de nadelen van deze Wera 05020099001. We vinden het jammer dat het handvat niet met soft grip rubber belegd is. Hierdoor voelt de moersleutel soms wel bijzonder koud aan en is het op sommige momenten niet zo eenvoudig om veel kracht te geven. Daarnaast is het een werktuig waar je wat moet leren werken. Gebruik je maar af en toe een moersleutel, dan ben je wellicht beter af met onze beste koop. Tenslotte moet je er rekening mee houden dat deze moersleutel niet goedkoop is.

Je moet met deze moersleutel leren werken.

Voordelen
 • Zelf aanspannend
 • Professionele kwaliteit
 • Ligt goed in de hand, ergonomische vorm
Nadelen
 • Je moet er wat mee leren werken
 • Niet goedkoop
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie de beste zelf aanspannende moersleutel zoekt. Ben je op zoek naar een moersleutel om intensief te gebruiken, dan is de Wera 05020099001 een goede aankoop. Je moet wat leren werken met deze moersleutel, waardoor het werktuig minder geschikt is voor wie een occasionele klus wil opknappen.

Koopgids

Nu we de beste moersleutels op de markt besproken hebben, is het tijd voor de koopgids. Hierin staan we wat langer stil bij de kenmerken waarop je moet letten als je een moersleutel koopt. Ben je nog niet helemaal zeker van je keuze, dan helpt de koopgids je om een goed zicht te krijgen op de eigenschappen waaraan een moersleutel moet voldoen.

Verschil tussen moersleutel, steeksleutel en ratel

Wat is nu het verschil tussen een moersleutel, een steeksleutel en een ratel? Deze laatste twee termen hoor je immers ook vaak, nietwaar?

Het verschil tussen een steeksleutel en een moersleutel zit hem in het feit dat je bij een steeksleutel de grootte van de bek niet kunt aanpassen.

 • Steeksleutels hebben een vaste opening, bijvoorbeeld van 12 mm.
 • Bij een moersleutel pas je de opening van de bek aan met een zogenaamd wormwieltje. Dit is eigenlijk een spiraal die grijpt in een stuk metaal. Dit gekarteld stuk metaal maakt de opening van de bek groter of kleiner.
Verschil moersleutel en ratel

Bij een ratel is er niet echt sprake van een bek waarin je moeren grijpt. De kop van een ratel is een dop. Deze dop plaats je over een moer of een bout.

 • Een ratel is hierdoor geschikt om schroeven of bouten los te maken die je volledig kunt omklemmen. Met een ratel is het bijvoorbeeld niet mogelijk een koppeling van een waterleiding los te draaien, omdat je met de dop van de ratel de koppeling niet kunt omklemmen.
 • Met behulp van een ratelsleutel kun je evenwel moeren en bouten snel, gemakkelijk en op moeilijk bereikbare plaatsen losmaken.

Voordelen van een moersleutel

 • De variabele bekopening van een moersleutel is een voordeel, dat is klaar. Door aan een wormwieltje te draaien maak je de bek groter of kleiner. Zo heb je in principe aan één stuk gereedschap voldoende om moeren van verschillende diameters aan te spannen.
 • Een moersleutel is ideaal voor sanitaire klussen. Moeren die vastgeroest zijn of vol met kalk zitten, krijg je zo los.
 • De steel is voldoende lang om het hefboomeffect te laten werken.

Nadelen van een moersleutel

 • Een moersleutel heeft als nadeel dat de bek slechts op twee kanten van een moer of bout kracht geeft. Hierdoor schiet de moersleutel wel eens los van het werkstuk. Bij minder sterke moersleutels is dit een probleem.
 • Moersleutels zijn niet geschikt om in nauwe openingen te werken. Wil je in een nauwe opening werken, bijvoorbeeld in een motor, dan heb je vaak meer succes met een steeksleutel. Een nadeel hierbij is dat steeksleutels vaak kort of te kort zijn.

Materiaal

Een goede moersleutel moet uit stevig materiaal gemaakt zijn. Als je in de beschrijving leest dat een moersleutel gemaakt is uit chroom-vanadium staal, dan zit je meestal goed. Dit materiaal heeft de goede verhouding tussen hardheid, krasbestendigheid en taaiheid. Je kunt er met andere woorden behoorlijk wat kracht op geven zonder dat chroom-vanadium gaat barsten. Bovendien gaat chroom-vanadium niet gauw corroderen door in contact te komen met water of zuren.

Moersleutels in chroom-vanadium hebben een hoogwaardige afwerking en zijn daardoor bijzonder robuust en optimaal gehard. Je kunt er zeker van zijn dat het product dat je koopt lang meegaat bij dagelijks gebruik.

Materiaal van de moersleutel

De maat

De maat of de bekwijdte van een moersleutel is belangrijk bij de aankoop. Deze bekwijdte verschilt van moersleutel tot moersleutel. Voor sommige klussen heb je een moersleutel met een grote bekwijdte nodig, terwijl je voor andere klussen een moersleutel met een kleine bekopening nodig hebt.

Terugloophoek

De terugloophoek is een belangrijk kenmerk van een moersleutel. Met een moersleutel draai je stap voor stap een moer los. Je kunt de moersleutel echter niet volledig rond de moer laten draaien. Je draait hem een stukje, maakt de sleutel los van de moer, plaatst hem opnieuw, en draait opnieuw een stukje. De term “terugloophoek” geeft aan hoe ver je kunt draaien vooraleer je de sleutel moet losmaken.

We raden je aan een moersleutel te kiezen die de kleinst mogelijke terugloophoek heeft. Zo hoef je het werktuig niet te ver te bewegen. Door de sleutel snel los te maken en terug om de moer te klemmen, werk je sneller dan met lange draaibewegingen. Het is beter om met kleine bewegingen een moer aan te spannen of los te maken.

Om een goede terugloophoek te hebben, zie je dat de bek bij bepaalde moersleutels gekarteld is. Dankzij deze karteling heb je in meer hoeken een goede grip op een moer en kun je hem met een kleinere beweging extra vastzetten of losmaken.

Soft grip rubber op de handgreep?

Als het op werkmateriaal aankomt, willen we comfortabel werken en onze handen sparen. Daarom is een moersleutel met een handvat in soft grip rubber voor ons wel een belangrijke eigenschap. Dit materiaal is, zoals de naam het zegt, zacht om vast te grijpen. Zodoende spaar je je handen tijdens het werken. Omdat je op een moersleutel vaak extra veel kracht moet geven, is een zachte handgreep nog belangrijker. Omdat je met een moersleutel aan sanitaire leidingen werkt, wordt een moersleutel vaak een beetje nat, en dan zorgt het soft grip rubber ervoor dat je een goede grip op het werktuig blijft behouden. En in de winter geeft het soft grip rubber net iets sneller een warm gevoel aan je handen dan koud metaal.

Slotwoord

Hiermee zijn we op het einde van dit artikel gekomen. We hopen dat we je heel wat informatie hebben kunnen bijbrengen over moersleutels. Een moersleutel kiezen is inderdaad niet zo gemakkelijk. Het komt erop aan goed na te denken over hoe je precies wil werken. Natuurlijk moet je er ook bij stilstaan bij welk budget je wil uitgeven. Hoe vaak je een moersleutel gebruikt, bepaalt eveneens mee de keuze. Wil je uit nieuwsgierigheid gewoon dit werktuig hebben? Of ken je de kneepjes van het vak en wil je meteen een professionele moersleutel? Het zijn allemaal factoren die hun rol spelen.

Heb je nog bepaalde vragen over moersleutels, aarzel dan niet en contacteer de klantendienst van onze partners. Ze helpen je graag verder met de keuze van de juiste moersleutel. Zo kies je helemaal uit je luie stoel een moersleutel die geschikt is voor jou. Misschien leer je dan wel ooit je kleinkinderen werken met deze moersleutel. Welk project je ook wil opknappen met je werktuig, we wensen je veel succes met de aankoop van jouw nieuwe moersleutel!

Tresna.nl
Logo