Beste schaafmachine
Een schaafmachine is, zoals de naam het zelf al zegt, een werktuig dat je gebruikt om houten werkstukken te schaven. Schaven betekent in de eerste plaats ervoor zorgen dat je werkstuk een glad en zacht oppervlak krijgt.
Onze top 5 schaafmachines
Denk bij het gebruik van een schaafmachine maar aan volgende klussen:
- Ruwe houten werkstukken een gaaf oppervlak geven
- De rand van een slepende deur schaven, zodat de deur terug gemakkelijk open en toe kan
- Oud hout doen herleven, om het te hergebruiken
Liefhebbers van houtbewerking kunnen uren uitweiden over de verschillende types van schaafmachines, maar weet dat er in principe twee grote soorten handschaafmachines bestaan: manuele schaafmachines en elektrische schaafmachines. In dit artikel beperken we ons tot elektrische handschaafmachines.
Manuele schaafmachines
Manuele schaafmachines werken puur op manuele kracht. Met andere woorden, je beweegt het toestel met je hand heen- en weer en baant je zo een weg door de oneffenheden op het werkstuk. Dit toestel bestaat al vele eeuwen en sommige manuele schaafmachines zijn echte erfstukken.
Je gebruikt manuele schaafmachines om het oppervlak van een werkstuk helemaal gaaf te maken, maar even goed om groeven in werkstukken te maken of om bijvoorbeeld een werkstuk van rondingen aan de rand te voorzien. Afhankelijk van de dikte van het schaafblad kun je grote stukken hout wegnemen en bijvoorbeeld een krom stuk hout terug helemaal recht maken.
Elektrische schaafmachines
Elektrische schaafmachines zijn werktuigen die manuele taken voor een stuk overnemen. Let wel, bij dit type schaafmachine moet je nog steeds zelf bepaalde zaken zelf instellen. Je moet bijvoorbeeld de juiste diepte van het schaafblad instellen en moet het toestel over de juiste plaats op het werkstuk geleiden. De werking van een elektrische schaafmachine kun je een beetje vergelijken met die van een schuurmachine, waarbij de zool met een vel schuurpapier machinaal heen en weer beweegt, maar je zelf het toestel met de hand leidt.
Elektrische schaafmachines kunnen heel krachtig zijn. Daardoor zijn ze voor vele en moeilijke klussen geschikt. Je moet echter ook opletten dat je niet te veel kracht op je werkstuk zet, want voor je het weet, schaaf je te veel hout weg.
Koop je een elektrische schaafmachine? Dan vergroot je in een klap het aantal houtsoorten dat je kunt bewerken. Met een krachtige elektrische schaafmachine moet je bijvoorbeeld niet bang zijn om steigerhout of tropisch hardhout aan te pakken, terwijl dit met een manuele schuurmachine toch een stuk moeilijker is.
Elektrische schaafmachines hebben bovendien nog meer voordelen ten opzichte van handmatige toestellen. Ze schaven zo krachtig dat je als het ware hout kunt wegfrezen. Met een elektrische schaafmachine kun je dan ook bijvoorbeeld groeven of sponningen in een werkstuk maken. Ideaal voor houten kaders of deuren voor kasten bijvoorbeeld. Wil je sculpturaal met hout werken, dan moet je zeker een schaafmachine in je arsenaal werktuigen hebben.
Met andere woorden, met een elektrische schaafmachine kun je heel wat taken uitvoeren. Dit kunnen kleine klusjes zijn, maar evengoed professionele werkzaamheden.
Naast de genoemde manuele en elektrische schaafmachines, die je met de hand bedient, bestaan er ook grote schaafmachines waarbij je het werkstuk en niet de machine beweegt. Met deze schaafmachines keer je de werkwijze dus een beetje om. Bij type van schaafmachine, dat een “vandiktebank” wordt genoemd, geleid je een werkstuk doorheen de machine zoals je een werkstuk door een tafelzaag zou geleiden. Dit soort werktuigen laten we hier buiten beschouwing.
Binnen het aanbod elektrische schaafmachines vind je toestellen die je met een snoer op het elektriciteitsnet aansluit en toestellen op een accu. Beide types hebben hun voor- en nadelen, zoals we in de koopgids zullen zien.
Wat is nu de beste schaafmachine?
Dit is een vraag die moeilijk te beantwoorden is. Echte liefhebbers van houtbewerking hebben verschillende soorten schaafmachines in huis. Elektrische, maar ook manuele. Daarnaast hebben ze “rechte” schaafmachines om houten werkstukken egaal te maken, maar ook schaafmachines met een gebogen schaafblad, waarmee je bijvoorbeeld gebogen randen kunt maken aan planken of tafelpoten. Zo maak je met de juiste werktuigen in de kortste keren professionele meubels! De beste keuze hangt dus voor een stuk af wat je met het toestel wil doen.
Hoe werkt een elektrische handschaafmachine?
De werking van dit toestel is eigenlijk heel simpel. Het toestel is voorzien van schaafbladen of -messen. Deze bewegen door toedoen van een motor die met een bepaald toerental ronddraait.
Met een bolvormige knop bovenaan het toestel kun je de juiste schaafdiepte instellen. Daarmee bepaal je dus de dikte van de hoeveelheid hout die je wegneemt.
Bij sommige toestellen kun je de schaafdiepte heel precies instellen. De kwaliteit van het schaafwerk hangt af van hoe goed het toestel deze schaafdiepte behoudt en hoe sterk de motor weerstand biedt tegenover het hout. Hieronder staan de vijf beste schaafmachines die je op dit moment kan kopen.
Makita 1806B – Gewoon de allerbeste elektrische schaafmachine
Wil je heel precies en tegelijk met een grote kracht een werkstuk schaven? Dan is de Makita 1806B hét toestel voor jou. Het is een plezier om met dit toestel te werken. Met zijn 8,8 kilogram weegt het niet bepaald licht, maar dit wordt gecompenseerd door de goede handgrepen en het gelijkmatig draaien van de motor. Je kunt de snelheid van het schaven variabel instellen en deze bovendien ook vergrendelen, waardoor je lang en gelijkmatig kunt doorwerken.
Elk onderdeel van de Makita 1806B is even handig. Deze schaafmachine heeft bijvoorbeeld twee vlijmscherpe schaafbladen. Dankzij deze schaafbladen kun je alle mogelijke soorten hout helemaal gaaf en glad schuren. De motor is krachtig en draait maar liefst 15000 rondjes per minuut. Ook hout wegnemen voor sponningen of verbindingen is geen probleem. Je kunt hout tot op een diepte van een halve centimeter wegnemen, en dit over een schaafbreedte van maar liefst 17 centimeter. Ben je wat geoefend in het schaven, dan werk je razendsnel met dit toestel.
Oké, dit toestel is een echte krachtpatser en het ligt bovendien goed in de hand, maar heeft deze schaafmachine ook nadelen? We noteren er toch wel enkele. Om te beginnen hangt er een fors prijskaartje vast aan dit toestel. Daar moet je sowieso rekening mee houden.
Verder zijn er nog enkele kleine minpuntjes te noteren. Na verloop van tijd en bij intensief gebruik verliezen de messen een beetje hun scherpte. Je kunt ze dan slijpen of laten slijpen, maar dit is nogal vervelend en tijdrovend. Beter is om al snel een set nieuwe bladen te bestellen die je als reserve achter de hand houdt.
Draag zeker ook goede gehoorbescherming, want het toestel is echt heel luid. De houtsnippers vliegen tijdens het schaven een beetje in het rond. Je schuurt ook al snel te intens en te diep.
Dit product is vooral geschikt voor wie een precieze en tegelijk handige schaafmachine zoekt om hout glad te maken, maar ook op sponningen in werkstukken te frezen. Het is een zeer krachtige schaafmachine, inclusief twee schaafbladen. Helaas verliezen deze messen na verloop van tijd wel hun scherpte.
- Krachtig
- Grote schaafbreedte
- Twee schaafbladen
- Veel houtsnippers
- Investeren in reserveschaafbladen
- Gehoorbescherming nodig
- Vooral voor grote werken
Bosch GHO 40-82 – De snelste elektrische schaafmachine
De Bosch GHO 40-82 is een krachtige schaafmachine die goed in de hand ligt en geschikt is om elke mogelijke houtsoort te bewerken. Het handvat is goed geplaatst. Met de bolvormige knop vooraan het toestel kun je de diepte van de schaafbladen tot op de millimeter precies instellen. Het toestel is bovendien perfect te gebruiken voor links- en rechtshandigen. Ook als je heel grote of net heel kleine handen hebt kun je dit toestel gemakkelijk hanteren.
We spreken hierboven over “schaafbladen” in de meervoudsvorm, want inderdaad, dit toestel voorziet twee scherpe schaafbladen. Met deze beitels schaaf je gemakkelijk laagjes hout weg. Bovendien gaat dit alles nog eens razendsnel ook. De motor draait immers 16500 toeren per minuut, waardoor je heel snel van je werk en de geleverde inspanningen kan genieten.
Bovendien kun je met dit toestel 2,5 millimeter in een keer wegschaven en dit over een breedte van 9,5 centimeter. Dit noemen we nu eens handig en efficiënt.
Veiligheid is zeer belangrijk voor schaafmachines. De schaafbladen zijn immers vlijmscherp. Gelukkig is hier bij de Bosch GHO 40-82 aan gedacht. Zo kun je het toestel vergrendelen zodat je het niet per ongeluk kunt inschakelen. Heb je het juiste toerental gevonden tijdens het schaven, dan kun je deze snelheid vergrendelen, waardoor je gelijkmatig en toch snel kunt doorwerken.
Zoals je merkt is dit een bijzonder handig en veelzijdig toestel, maar zijn er ook nadelen aan verbonden? We noteren er toch wel enkele. Zoals bij de meeste schaafmachines is er ook bij dit toestel een opvangzak voor houtsnippers voorzien. Deze is echter heel snel vol. Bovendien is de buis die de houtsnippers afvoert al in de kortste keren verstopt. Een stofzuiger op deze buis aansluiten kan dit verhelpen, maar deze heeft niet iedereen in huis.
Werkstukken zijn met dit toestel niet steeds even gaaf geschaafd, zeker niet als je te snel wil schaven. Soms zie je wat grove inkepingen in je werkstuk, wat niet de bedoeling kan zijn. Het toestel is goed bruikbaar voor links- en rechtshandigen, maar het is wel wat breed uitgevallen en niet zo gemakkelijk te positioneren op een groot werkstuk.
Dit product is vooral geschikt voor wie een professionele schaafmachine zoekt om intensief te gebruiken, en toch ook graag de prijs wat beperkt houdt. Het toestel heeft een prettig handvat en ligt daardoor perfect in de hand. Bovendien hebben de twee aanwezige schaafbladen een grote schaafbreedte. Al met al is dit een zeer prettige schaafmachine.
- Goed handvat
- Grote schaafbreedte
- Twee messen
- Veel snippers
- Zwaar
- Grove inkepingen
Makita KP0810 – De beste compacte schaafmachine
Wie vooral op zoek is naar een lichte en compacte elektrische schuurmachine, kunnen we de Makita KP0810 aanraden. Dit toestel zal zeker in de smaak vallen bij mensen die nog nooit een elektrische schuurmachine gebruikt hebben, want het toestel is licht en handig. Je leert het heel snel gebruiken.
Je hebt om te beginnen een goede en stevige grip op het handvat, of je nu grote of kleine handen hebt. De juiste schaafdiepte instellen is echt een koud kunstje met de stevige draaiknop vooraan op het toestel. Deze knop kun je ook tijdens het schaven vasthouden om je toestel stabiel te geleiden. Het gewicht is beperkt omdat veel componenten van dit toestel uit licht en gegoten aluminium gemaakt zijn, handig!
Het zwaartepunt van deze Makita KP0810 ligt volledig in het midden waardoor je gemakkelijk controle over het toestel behoudt. De schaafzool van dit toestel is speciaal ontworpen om wegslippen te vermijden.
Hoewel het toestel niet zo veel weegt, heeft het toch een zeer krachtige motor en kun je er de meest grondige schaafklussen mee opknappen. Voor de sterke prestaties zorgt het tweevoudig schaafblad. Dankzij deze scherpe schaafbladen kun je heel precies schaven.
Het toestel is zeker lichter en minder robuust dan de Makita 1806B. Daardoor is het ook iets minder performant en merk je dat je iets meer tijd moet nemen voor je klussen. Maar dit is dan weer ideaal voor doe-het-zelvers die nog niet zo veel ervaring hebben met het schaven met een elektrische schaafmachine. Pak je vooral kleinere klussen aan, dan hoef je zeker geen groter toestel te hebben.
De schaafmachine is geschikt om sponningen in hout tot 4 mm te schaven, maar je krijgt de raad om dit in twee keer te doen. Dus het is beter om twee keer twee millimeter weg te frezen, in plaats van in één keer 4 mm.
Zijn er behalve deze beperkte snelheid en zaagdiepte nog andere nadelen aan dit toestel? De houtsnippers vliegen in het rond als je dit toestel gebruikt. Je bespaart jezelf veel poetswerk als je een stofzuiger op het toestel kunt aansluiten. En het toestel maakt enorm veel herrie. Gehoorbescherming is echt wel een must als je met dit toestel wil werken.
Dit product is vooral geschikt voor wie een eenvoudige en gebruiksvriendelijke schaafmachine zoekt, die tegelijkertijd ook krachtig is. De Makita KP0180 is het perfecte toestel voor beginnende houtbewerkers.
- Licht
- Antislip schaafzool
- Twee schaafbladen
- Luid
- Stofzuiger is aangewezen
- Beperkte schaafdiepte
FERM Schaafmachine – 650W – Softgrip – Handig voor hobbygebruikers
Ben je een hobbyklusser en wil je weleens proberen of je voordeel kunt halen uit een elektrische schaafmachine? Dan kun je best investeren in een toestel zoals de Ferm schaafmachine van 650 watt. De aankoop van dit toestel is uitermate vriendelijke voor je portemonnee. Bovendien is de prijs-kwaliteitsverhouding van dit toestel helemaal oké. Het is niet alleen een handig toestel om zelf zaken te maken, maar ook om bijvoorbeeld deuren of houten poorten bij te schaven is het ruim voldoende.
Het toestel heeft een ergonomische vorm en het handvat geeft je een goede grip op het toestel. De schaafbladen kun je over acht verschillende dieptes instellen. Dit gaat van een heel minimale diepte om oneffenheden op een werkstuk weg te schaven tot grotere werkdieptes om sponningen of uitsparingen te maken.
Met een maximaal toerental van 16500 toeren per minuut heeft het toestel ook wel een krachtige motor. Handig bij dit toestel is het extra lange snoer van 3 meter, waardoor je heel wat bewegingsvrijheid tijdens het werken hebt. Bovendien krijg je bij de aankoop ook nog eens enkele handige accessoires zoals een parallelgeleider en een stofopvangzak.
Voor een aankoopprijs van nog geen 50 euro is dit dus toestel een koopje. Zeker als je op zoek bent naar een eenvoudige elektrische schaafmachine. Je moet er dan ook wel wat bepaalde nadelen bijnemen. Zo kun je de schaafdiepte niet per millimeter instellen. Je moet immers een van de acht preselecties gebruiken.
De opvangzak voor de houtsnippers is zeker niet denderend te noemen, maar dit is bij de meeste toestellen niet het geval. Bovendien maakt het toestel zeer veel lawaai en is de motor rap overbelast. Het is dan ook zeker geen toestel om op de lange termijn intensief te gebruiken.
Dit product is vooral geschikt voor wie een low-cost elektrische schaafmachine zoekt die toch sterk werk levert. Het toestel is ideaal voor occasionele klussers die toch graag verschillende soorten projecten aanpakken.
- Sterke motor
- Acht schaafdieptes
- Niet duur
- Luid
- Slechte opvang snippers
- Motor snel overbelast
DeWalt DCP580N – De beste met accu
Vervelende en lastige klusjes worden dikwijls uitgesteld door doe-het-zelvers. Men ziet hier tegen op, denk bijvoorbeeld aan het bijschaven van deuren. Heb je de DeWalt DCP580N in huis, dan knap je deze werkjes echter met plezier op. Je hoeft immers je toestel niet op het stopcontact aan te sluiten om het te gebruiken. Daarnaast is het toestel ook gemakkelijk in gebruik. De DeWalt DCP580N is voor ons dan ook de beste schaafmachine op accu.
Met de grote ronde knop bovenaan het toestel kun je de schaafdiepte gemakkelijk aanpassen. Je kunt kiezen tussen 20 verschillende standen, wat je heel wat mogelijkheden geeft. Deze grote knop houd je ook stevig vast tijdens het schaven. De knop is daarvoor belegd met soft grip rubber, waardoor je handen niet gaat zweten.
Het toestel heeft een robuust en stevig design, maar is zeker niet zwaar in gebruik. Daardoor kun je deze schaafmachine bijvoorbeeld ook gemakkelijk in de hoogte houden om te schaven. Het handvat heeft net als de knop vooraan een rubberen beschermlaag, waardoor je er een goede grip op hebt. Dankzij de koolborstelloze motor en de scherpe schaafbladen is schaven een koud kunstje met dit toestel. Je kunt oppervlakken met een breedte van 8 centimeter in rechte banen schaven.
Bij een schaafmachine moet je er rekening mee houden dat je al eens de schaafbladen moet vervangen. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat je per ongeluk over een nagel schaaft, waardoor je de schaafbladen beschadigt. Bij de DeWalt DCP580N gaat dit gemakkelijk. Met de meegeleverde sleutel maak je het toestel gemakkelijk open. Daardoor is het een toestel met een gegarandeerde lange levensduur.
Handig is bovendien ook dat je het toestel op het werkstuk kunt laten rusten terwijl de motor draait. Dit is een “veiligheid stand”, waarbij de schaafbladen in het toestel verborgen zitten. Zo kun je nog even iets controleren tussen het schaven door. Het geleidingsstuk dat je bij het toestel krijgt is handig en zorgt ervoor dat je kaarsrecht kunt schaven langs een werkstuk. Hoek afschuiningen maken is ook geen probleem met dit toestel dankzij het V-stuk op de schaafzool.
Zijn er ook nadelen te bespeuren voor dit toestel? Gebruikers zijn over het algemeen unaniem lovend over deze schaafmachine. Toch stippen we als nadeel aan dat de houtsnippers niet echt goed opgevangen worden in de meegeleverde zak. Het is beter om je toestel op een stofzuiger aan te sluiten, maar dan werk je direct een stuk minder gemakkelijk en verlies je het voordeel om draadloos te werken. Wil je een namiddag goed doorwerken met deze schaafmachine, dan voorzie je best ook een opgeladen reservebatterij. De batterijen van DeWalt zijn sterk, maar ook wel duur.
Dit product is vooral geschikt voor wie een handige draadloze schaafmachine zoekt. We denken hierbij aan mensen met een karaktervol huis met veel houten deuren, waar regelmatig wat onderhoud aan gedaan moet worden.
- Licht in gebruik
- Koolborstelloze motor
- Veiligheid stand
- Opvang snippers kon beter
- Best reservebatterij kopen
Koopgids
Schaafmachine op accu of op netstroom
Zoals bij elk werktuig vind je schaafmachines die op accu of op netstroom werken. Beide types hebben hun voor- en nadelen.
Voor- en nadelen toestellen op accu
Met een toestel met een goede oplaadbare batterij heb je veel bewegingsvrijheid en kun je zowat op elke plaats werken, bijvoorbeeld ook buiten. Toestellen zoals deze van Makita of DeWalt die op accu werken hebben weinig beperkingen qua sterkte. Je schaaft er gemakkelijk doorheen de hardste houtsoorten mee. De accu’s zijn bovendien snel opgeladen en met wat mazzel heb je nog andere toestellen in huis waarvoor je de accu’s kunt gebruiken.
Toch hebben toestellen op accu ook wel wat nadelen. Je moet er steeds aan denken om de accu’s tijdig op te laden en je moet je werk goed op voorhand plannen, wat niet altijd mogelijk is. Wil je een hele namiddag schaven in je atelier, dan heb je toch al snel twee accu’s nodig, wat ook wel een extra investering is.
Voor- en nadelen van toestellen op netstroom
Een onmiskenbaar voordeel van schaafmachines die je met een kabel op de netstroom aansluit, is dat je steeds kunt doorwerken. Als je de stekker in het stopcontact steekt, dan werk je door zolang je wil. Je bent daardoor ook echter gebonden aan de plaats van het stopcontact.
Schaafmachines die werken op netstroom zijn over het algemeen heel betrouwbaar en duurzaam. Ze zijn ook goedkoper dan schaafmachines op accu, wat toch ook een niet te verwaarlozen voordeel is.
Schaafmachines die je op netstroom aansluit zijn het best geschikt als je een vaste werkplaats hebt. Ze zijn minder geschikt voor mobiele schaafklussen in en om het huis.
Materiaal van de schaafbladen
De kwaliteit van de schaafbladen is heel belangrijk voor het resultaat van je werk. Je kunt bij de aankoop van een toestel bijvoorbeeld controleren uit welk materiaal de schaafbladen gemaakt zijn. Idealiter zijn ze uit staal of een ander hardmetaal gemaakt, eventueel met een coating in titanium. Is dit het geval, dan ben je zeker dat je mooi en gelijkmatig door je werkstuk kunt schaven.
Hoe sterk de schaafbladen ook zijn, je controleert best op voorhand je werkstuk op restanten van nagels of andere metalen. Oude nagels kunnen de schaafbladen in een keer onherstelbaar beschadigen.
Let er ook op of je de schaafbladen gemakkelijk kunt vervangen. Het is immers niet omdat je schaafbladen versleten zijn dat je het toestel niet meer kunt gebruiken.
Schaafbreedte
De breedte waarmee je kunt schuren is belangrijk voor het eindresultaat van je project. Schaaf je het oppervlak van een groot werkstuk met smalle schaafbladen? Dan is het resultaat meestal niet zo geslaagd. Werk je vooral op kleine werkstukken? Dan is een te grote schaafbreedte uiteraard ook niet goed.
Bij de meeste kwalitatieve schaafmachines, zoals deze die we besproken hebben, is de schaafbreedte gemiddeld 8 centimeter. Deze breedte is ideaal voor de meeste doe-het-zelfklussen.
Wil je bijvoorbeeld een tafelblad maken voor een grote tafel, dan kun je eraan denken om een schaafmachine met een grotere schaafbreedte te kopen, bijvoorbeeld een breedte van 15 centimeter. Hier spreken we al over professionele machines, die we voor dit artikel buiten beschouwing laten.
Accessoires
Met een goede schaafmachine moet je meer kunnen doen dan enkel wat overtollig hout wegnemen. Met enkele eenvoudige accessoires maak je van de schaafmachine een veelzijdig toestel.
Stel dat je met je schaafmachine schuine hoekjes aan de rand van een werkstuk kunt wegschaven. Een groot voordeel nietwaar? Dit geeft direct een grote meerwaarde aan meubels of bijvoorbeeld antieke sierdeuren. Hoekjes afschuren kan met een V-stuk, dat bij veel elektrische schaafmachines voorzien is.
Andere accessoires die je ook vaak bij schaafmachines vindt zijn:
- Geleiders om in een rechte lijn sponningen in een werkstuk te maken.
- Een sleutel waarmee je de schaafbladen gemakkelijk kunt vervangen.
- Een veiligheidsbril en gehoorbescherming
Snelheid
De beste schaafmachines zijn niet met één maar met twee schaafbladen uitgerust. De rotatie van de motor zorgt er daarbij voor dat deze schaafbladen elk om beurt langs het werkstuk schuren. Dit verhoogt de snelheid je werk aanzienlijk. Anderzijds moet je er ook wel voor uitkijken dat je niet té snel werkt.
De motor moet ook voldoende soepel zijn om met twee schaafbladen te werken. Schaafmachines maken sowieso veel lawaai, en met twee schaafbladen kan het schaven wel heel erg luid worden.
Handigheid
Schaven doorheen hard of oneffen hout kan behoorlijk lastig en frustrerend zijn. Daarom is het belangrijk dat je toestel handig is en letterlijk goed in de hand ligt.
Het toestel mag niet te zwaar zijn bijvoorbeeld. Ook moet je de gewenste schaafdiepte handig en precies kunnen instellen. Het oppervlak van de handvatten is het best belegd met soft grip rubber. Daardoor heb je een goede greep op het toestel en gaan je handen ook niet zweten bij langdurig gebruik.
Besluit
Hiermee zijn we op het einde van dit artikel gekomen. Schaafmachines zijn handige toestellen, waarmee je heel wat klussen kunt opknappen. Maak je graag zelf houten meubels, dan is een goede schaafmachine goud waard. Wil je een schaafmachine kopen, dan raden we altijd aan om goed na te denken voor welke klussen je dit toestel precies wil gebruiken. Op basis daarvan kun je je aan de hand van onze reviews en koopgids verder oriënteren. Heb je nog vragen over een bepaalde schaafmachine, dan kun je steeds de klantendienst van onze partners contacteren. Ze helpen je graag verder met concrete antwoorden op vragen. We wensen je veel succes met de aankoop van je schaafmachine!