Beste kettingzaag
Wil je boomstammen of dikke takken verzagen, zwaar snoeien of andere grove zaagklussen opknappen, dan heb je gewoonweg een kettingzaag nodig. Een kettingzaag is een handig toestel dat bovendien niet veel geld kost.
Inderdaad, wat zou je zonder deze machine doen als je bomen wil vellen of een boomgaard wil onderhouden? Bovendien is het toestel ook voor andere klussen interessant. Tijdens verbouwingswerken kun je bijvoorbeeld balken inkorten als snel wil zagen en als een perfect gave zaagsnede niet noodzakelijk is.
Een kettingzaag heeft de reputatie om vooral aantrekkelijk te zijn voor krachtpatsers. Denk maar aan de zogenaamde “timbersport”, waarbij sterke mannen en vrouwen een houtblok zo snel mogelijk in mootjes zagen met een kettingzaag. Anderzijds is dit toestel ook geliefd bij beeldhouwers en kunstenaars die het inzetten voor creatieve toepassingen. Wil je een houtsculptuur maken, dan komt de zaag met de ketting inderdaad goed van pas.
Onze top 5 kettingzagen
Wie heeft er allemaal een kettingzaag nodig?
We denken aan klussers, boomverzorgers, tuinlieden, maar ook timmerlieden of gewoon recreatieve en creatieve duizendpoten. Iedereen die bomen wil snoeien of wil inperken kan dus een kettingzaag gebruiken.
Veiligheid is zeker belangrijk bij het gebruik van deze zaag. Het is best wel een gevaarlijk instrument. De zaagketting beweegt zich vrij en heeft geen beschermkap. Dit heeft ook voordelen. Zo kun je de zaag langs beide kanten van de ketting tegen het werkstuk plaatsen. Dit is bijvoorbeeld handig als je een inkeping in een boom wil maken om deze in een bepaalde richting te laten vallen. Bepaalde veiligheidsvoorzieningen zijn trouwens verplicht bij elke kettingzaag. Zo is er altijd een handvatbeschermer. Dit is een soort scherm, dat de handen beschermt als de ketting knapt.
Anderzijds moet je zelf ook veiligheidsvoorzieningen nemen. Gezichtsbescherming of een beschermend pak, waarin de schakels van de ketting zich vasthaken als je bijvoorbeeld valt of struikelt, zijn een must, net zoals gehoorbescherming. Want een kettingzaag is niet alleen een krachtig, maar ook een luid toestel.
Makita UC4041A – De beste allround kettingzaag voor minder dan 150 euro
De Makita UC4041A is een compacte en wendbare kettingzaag. Het toestel is een echte allrounder. Bovendien is deze kettingzaag ook helemaal niet zo duur. De machine is ideaal als je boomstammen tot een dikte van 25 à 30 centimeter comfortabel wil doorzagen. Verder is deze kettingzaag van Makita veilig en ergonomisch.
De Makita UC4041A is een elektrische kettingzaag die je op het stroomnetwerk aansluit. Daarom heb je ergens in een brede straal rond je werkplek een stroompunt nodig. De machine heeft handige eigenschappen, zoals een ruim oliereservoir met een inhoud van 200 milliliter. De oliepeilindicator vertelt je wanneer je olie moet bijvullen. De zwaardlengte van dit toestel is 40 centimeter. De ketting draait aan een forse snelheid van 13,3 meter per seconde. Je spant de ketting zonder extra gereedschap aan.
We vinden het een groot voordeel dat er bij het ontwerp van dit toestel in grote mate aan veiligheid is gedacht. Zo is er een veiligheidsvergrendeling waardoor je niet zomaar kunt beginnen zagen. Daarnaast zijn er op het toestel zelf duidelijke pictogrammen aangebracht over het gebruik. Voorts zijn de gebruikte materialen en onderdelen zeker van topkwaliteit.
Ook bij lang gebruik is het toestel ergonomisch en wendbaar. Zwaar is de machine zeker ook niet met het gewicht van 4,4 kilogram. Alleen als je het langdurig boven je hoofd gebruikt, wordt het wel zwaar. Hierbij speelt je eigen sterkte ook wel een rol natuurlijk.
Zijn er ook nadelen aan dit toestel? We noteren er toch enkel. De kettingzaag is echt wel meer dan een beetje luid, met een geluidsniveau van 101 dB. We vinden het jammer dat bij dit toestel, waarbij duidelijk aan veel is gedacht, geen vibratiedempend handvat voorzien is. Jammer ook dat je bij de aankoop geen busje motorolie meegeleverd krijgt.
Dit product is vooral geschikt voor wie de beste koop wil doen en een allround kettingzaag zoekt. De machine is niet zo duur en de werking is prima. Het zaagresultaat is vrij gaaf en je kunt er heel lang mee blijven werken.
► Bekijk de actuele prijs op Bol.com
- Snel en krachtig
- Ligt goed in de hand
- Licht
- Olieverbruik gaat snel
- Oliepeil moeilijk af te lezen
- Kettingzaagolie niet meegeleverd
Black & Decker CS2245-QS Beste koop onder 150 euro als kracht belangrijk is
De Black & Decker CS2245-QS is de beste koop als een toestel met veel kracht een must is voor jou. Niet alleen het zwaard, ook het toestel op zich is robuust, vooral dankzij het grote beugelhandvat. Horizontaal en verticaal zagen is daardoor geen probleem. De kettingzaag is dan ook geschikt voor grote klussen zoals het verzagen van boomstammen tot 30 à 35 centimeter maximum.
De Black & Decker CS2245-QS is een elektrisch aangedreven kettingzaag. Het zwaard heeft een lengte van 45 centimeter. Als je het oliepeil moet aanvullen, dan verwittigt de oliepeilindicator je. De ketting heeft in totaal maar liefst 62 schakels, die telkens een hap hout wegbijten tijdens het zagen.
Een voordeel van dit toestel is zeker dat de kettingsmering volautomatisch gebeurt. Je kunt je dus volledig toeleggen op het zagen. Hierbij krijg je al bij al weinig trillingen te verwerken. Het vibratiedempend handvat doet zijn werk immers prima. Je kunt flexibel en in alle richtingen met deze kettingzaag werken dankzij het multifunctionele handvat, maar dan moet je wel kunnen inschatten of je hier zelf sterk genoeg voor bent (zie koopgids).
Met een gewicht van 5,66 kg is dit inderdaad niet bepaald de lichtste kettingzaag die je kunt vinden. De kettingsnelheid ligt bij dit toestel ook niet overdreven hoog, waardoor je tijdens het zagen soms wel wat geduld moet uitoefenen.
De gebruikte materialen zijn niet zo duurzaam. De draaikop om de hendel los te maken is bijvoorbeeld gemaakt van plastic en is niet zo stevig. Het oliereservoir is met 150 milliliter wat aan de kleine kant, waardoor je regelmatig eens je werk moet onderbreken om het bij te vullen.
Dit product is vooral geschikt voor wie een krachtige kettingzaag zoekt voor een interessante prijs. Het toestel is wat zwaar, maar het doet zijn werk echter prima. Het zaagblad is extra lang waardoor je ook grote klussen aankunt.
- Zwaard van 45 centimeter
- Krachtig
- Handig regelsysteem voor ketting
- Zwaar in gebruik
- Bedieningselementen minder handig
- Ketting kon sterker
Stiga SE 1814 Q – Beste koop onder de 100 euro
Voor kleine zaagklussen hoef je niet persé een groot en duur toestel te kopen. Ook onder de 100 euro zijn er prima kettingzagen. In dit verband is de Stiga SE 1814 Q de beste koop in deze prijsklasse. Dankzij het zwaard van 35 centimeter kun je heel wat klussen aan. Het toestel is zeker ook betaalbaar. Qua functies is het vrij basic, maar het doet zijn werk goed.
Deze elektrisch aangedreven kettingzaag heeft een zwaardlengte van 35 centimeter. Het toestel is daardoor geschikt om stukken hout met een dikte van 25 centimeter door te zagen. De kettingsnelheid ligt met 14 meter per seconde vrij hoog. Je krijgt bij aankoop van dit toestel een ketting met 52 schakels aangeleverd. Deze ketting span je aan zonder dat je er een extra stuk gereedschap voor nodig hebt.
Het toestel is robuust en krachtig, maar toch kun je het ook gebruiken als je niet echt een krachtpatser bent. Dankzij de automatische kettingsmering kun je blijven doorwerken zolang er olie is en het vibratiedempend handvat vangt heel wat trillingen voor jou op. Het oliepeil kun je aflezen van de zijkant van het toestel.
Toch heeft het toestel ook wat nadelen. Het handvat voelt wat plastiekerig aan, waardoor je er geen zo’n goede grip op hebt. Het is niet zo gemakkelijk om met dit toestel boven je macht te werken, dit wil zeggen, met je armen boven schouderhoogte. Het is eerder een toestel om bomen die al gerooid zijn in stukken te zagen.
Dit product is vooral geschikt voor een goed werkende kettingzaag zoekt voor een prijs onder de 100 euro. Het toestel doet wat het moet doen, maar het is jammer dat het wat plastiekerig aanvoelt en dat het wat zwaar is.
- Goedkoop
- Goed voor kleinere klussen
- Gemakkelijk in het gebruik
- Niet zo duurzaam door gebruik plastic
- Zwaar
- Regelmatig ketting aanspannen
Black & Decker GKC1825L20-QW – Beste toestel op accu
Voor kleine en overzichtelijke zaagklussen in de tuin of in de boomgaard is de Black & Decker GKC1825L20-QW een handig toestel. Deze kettingzaag heeft een zaagbladlengte van 25 centimeter. Het toestel heeft een handig en sterk beugelhandvat en een accu waarmee je 220 zaagsneden kunt doen vooraleer je hem terug moet opladen.
Bij de voordelen van dit toestel noteren we zeker de gereedschapsloze kettingspanner, waarmee je de ketting steeds wat strakker kunt aanspannen na enkele zaagklussen. In vergelijking met andere kettingzagen krijg je bij dit toestel weinig trillingen te verwerken. Bovendien is de gebruikte ketting van een prima kwaliteit. De oliepeilindicator aan de zijkant van het toestel toont je hoeveel olie er zich nog in de machine bevindt. Al bij al is dit een toestel met een vrij stille motor.
Kies je voor dit toestel, dan kies je bewust voor een kort zaagblad. Daardoor moet je weten dat je het niet voor grote zaagklussen kunt gebruiken. Het is eerder iets voor mobiele taken zoals het wegnemen van takken na een grote storm of het maken van brandhout van boomstammen. Hou er rekening mee dat je bij intensief gebruik de accu vrij regelmatig moet opladen en dat de ketting wat dun is en snel breekt als je het toestel te intensief gebruikt.
Dit product is vooral geschikt voor wie de kettingzaag et de beste prijskwaliteitsverhouding op accu zoekt. Het toestel is al gauw onmisbaar voor kleinere snoeiklussen of voor het verzagen van kleine boomstammen tot brandhout.
► Bekijk de actuele prijs op Bol.com
- Compact
- Licht
- Beugelhandgreep
- Kort zaagblad
- Accu snel leeg
- Regelmatig ketting aanspannen
Makita EA3501S40B – Beste koop voor toestellen op benzine
Ben je een fervente tuinliefhebber en ben je bovendien ook nog eens iemand die van aanpakken weet, dan doe je je voordeel met deze Makita EA3501S40B. Dit is een handige, gebruiksvriendelijke en sterke kettingzaag op benzine. Het toestel is daarnaast nog eens extra veilig in gebruik. Dankzij de benzinemotor kun je draadloos werken.
Deze Makita EA3501S40B is uitgerust met een zwaard van 40 centimeter. De zaagsnelheid haalt zowat het wereldrecord met 18,1 meter per seconde, waardoor je snel door je werkstuk zaagt. Het toestel is uitgerust met een ketting met 56 schakels.
Bij de voordelen noteren we dat dit toestel zonder meer een soepel draaiende motor heeft. Daarenboven heeft de kettingzaag een groot oliereservoir van 0,28 liter, waardoor je lang en onafgebroken kunt doorwerken. De ketting blijft langdurig goed op zijn plaats zitten. Je hoeft de ketting daardoor niet zo vaak aan te spannen. De stevige zaagtanden bijten zich als een pitbull in de hardste houtsoorten vast. Daarnaast valt het vibratiedempend handvat op.
Toch heeft het toestel wel wat nadelen. Het maakt bijvoorbeeld enorm veel lawaai. Dit mag je natuurlijk wel verwachten van een toestel op benzine, maar toch. Daarnaast krijg je ook veel trillingen te verwerken ondanks het antivibratiesysteem. De motor komt traag op gang, waardoor je eerst even de trekker moet indrukken om de motor te laten starten. Dit systeem is in het begin even wennen.
Ben je op zoek naar een veelzijdig toestel op benzine? Dan moet je deze Makita EA3501S40B zeker kopen. Het toestel zaagt snel en goed en je hebt er weinig onderhoud aan, wat wil je nog meer?
► Bekijk de actuele prijs op Gereedschapcentrum.nl
- Zaagkwaliteit
- Weinig onderhoud nodig
- Ergonomisch
- Lawaaierig
- Ketting komt makkelijk los
- Kettingsmering kan beter
Koopgids
Je merkt het, een kettingzaag is echt wel een handig werktuig. Het verdient zeker zijn plaats in je collectie werktuigen. Maar hoe werkt dit toestel nu precies? Wel, dit is vrij eenvoudig. Het toestel heeft een motor waarin een draaiende as zit. Deze as brengt zijn kracht over op de ketting, die op zijn beurt rond een langwerpig vlak draait. De ketting komt in contact met het hout en kapt telkens een stukje hout weg. Als je weet dat de ketting aan een snelheid van minstens 10 meter per seconde draait, dan kun je je wel voorstellen dat je op deze manier snel een boomstam of een dik stuk hout in stukken zaagt.
Elektrisch of op brandstof
De meest handige kettingzagen voor hobbyisten en doe-het-zelvers zijn elektrische kettingzagen. Ze zijn goedkoop, wegen niet zo veel en zijn milieuvriendelijk. Je moet bij een elektrische kettingzaag steeds een verlengkabel gebruiken. De kabel van het toestel zelf is immers altijd heel kort. Dit is zo om veiligheidsredenen. Zodoende kun je nooit met het toestel zelf de draad van het toestel doorzagen.
Een alternatief voor elektrische kettingzagen op netstroom zijn de toestellen op accu. Deze zijn altijd een pak duurder dan toestellen op netstroom, maar ze zijn wel handig omdat je dan geen verlengkabel achter je aan moet slepen.
Daarnaast zijn er ook nog kettingzagen met een brandstofmotor op benzine. Dit is altijd een tweetaktmotor, die krachtig is, zeker, maar dikwijls ook behoorlijk wat geluidsherrie produceert. Ze zijn mobiel en je kunt er heel zware klussen mee opknappen. De toestellen zijn niet licht, waardoor je ook zelf al een behoorlijke fitheid moet hebben om met dit soort toestel te werken. Kettingzagen op benzine zijn echt een must als je grote klussen wil opknappen. Terwijl je klust, doe je zodoende ook wat aan powertraining, waardoor je eens een beurt in de fitness kunt overslaan.
Zwaardlengte
De lengte van het zwaard bepaalt heel vaak het toestel dat je koopt. Deze lengte is de afstand tussen de top van het zwaard tot de plaats waar de ketting in het toestel verdwijnt.
Dankzij de lengte van het zwaard kun je bepalen hoe dik het stuk hout is dat je in één keer kunt doorzagen. Is het zwaard van je kettingzaag 40 centimeter lang, dan kun je comfortabel een werkstuk van 30 centimeter in één keer doorzagen. Je denkt misschien dat je dan ook door 40 centimeter kunt zagen. In principe is dit wel zo, maar om veilig te werken, moet je steeds wat marge houden.
Dit wil niet zeggen dat je een boomstam met een diameter van 35 centimeter niet met een kettingzaag met zwaard van 25 centimeter kunt doorzagen. Zolang het zwaard breder is dan de helft van de diameter van het hout, dan kun je het hout doorzagen. Alleen moet je dit dan in twee keer doen.
Voor een doe-het-zelver of hobbytuinier is een kettingzaag met een zwaard van 40 centimeter in de meeste gevallen ruim voldoende. Voor echt zwaar werk, bijvoorbeeld om grote bomen te rooien, zijn kettingzagen met een langer zwaard beschikbaar, maar in veel gevallen heb je deze toestellen dus niet nodig.
Handige functies
Wil je een kettingzaag kopen, dan kun je controleren of het toestel over een aantal functies beschikt die het gebruik gemakkelijk maken. We noemen er hieronder enkele op.
- Vibratiedempend handvat. Dit is een handvat dat de schokken van de kettingzaag voor jou opvangt. Heb je een aantal zware zaagklussen voor de boeg, dan weet je dat je langere tijd comfortabel kunt doorwerken zonder dat je armen te veel last krijgen van de trillingen.
- De kettingspanner. Bij het gebruik van een kettingzaag moet je regelmatig de ketting wat aanspannen. Het is handig dat je dit kunt doen zonder extra gereedschap. Veel kettingzagen hebben een ingebouwd mechanisme, waarmee je de ketting zonder extra tools kunt opspannen.
- Oliepeilindicator. De ketting van een kettingzaag wordt continu gesmeerd met olie. Dit is nodig om soepel en veilig te kunnen zagen. Als het toestel geen olie verbruikt, dan loopt de ketting al snel vast. Het is handig als je een beetje op voorhand weet wanneer je de olie moet bijvullen. Dan kun je je werk beter plannen. Bij sommige toestellen gaat er een lampje branden als de olie bijna opgebruikt is. Bij andere toestellen is de zijkant van de olietank transparant en kun je, zoals bij een maatbeker, het niveau van de olie aflezen, wat ook wel handig is.
- Vermogen. Het vermogen van een elektrische kettingzaag bepaalt de hoeveelheid energie die de kettingzaag gaat gebruiken. Daardoor is een toestel met een hoger wattage krachtiger dan een toestel met een laag wattage. Een toestel met een hoog wattage gebruikt dus zeker ook veel stroom. Je moet goed controleren of je elektrische installatie hiervoor geschikt is, temeer daar bij het starten het toestel op korte tijd veel stroom vreet. Bij een benzinekettingzaag drukt men het vermogen uit in kW. Dit kun je vergelijken met een auto. Een hele krachtige kettingzaag met een benzinemotor heeft zo bijvoorbeeld een vermogen van 2,1 kW. Voor toestellen op accu werkt dit nog eens anders. Daar wordt het verbruik bepaald door het aantal volt en ampère. Omdat het krachtige toestellen zijn, heb je bijvoorbeeld minstens een 18 V batterij nodig, sommige toestellen vragen zelfs een 36V. Er bestaan ook toestellen die bijvoorbeeld 2 18V accu’s gebruiken, waardoor je langer kunt doorwerken.
- Antivibratie technologie. Dit is een speciale technologie die alle trillingen van de motor neutraliseert.
- Zwaardbeschermer. Deze zwaardbeschermer gebruik je als je het toestel opbergt. Dit item beschermt je kettingzaag tegen corrosie of stof. Stof of zaagsel kleeft gemakkelijk aan een gesmeerde ketting.
Persoonlijke fitheid
Het klinkt misschien vreemd, maar wil je een kettingzaag kopen, waar je veel plezier aan kunt beleven, dan moet je bij jezelf nagaan hoe sterk je bent. Zeker omdat het zo’n gevaarlijk werktuig is, moet je toch even stilstaan bij wat je kan en wat je niet kan. Kun je een dergelijke machine gemakkelijk hanteren, dragen en naar het werkstuk richten? Op het moment dat je werkt met een kettingzaag, ben je als het ware verbonden met je machine en werk je als één geheel.
Ben je klein van gestalte, dan is een extra lange kettingzaag ook niet zo handig. Wil je een kettingzaag kiezen die qua lengte goed bij je past, dan kun je het volgende doen. Je laat je armen langs je lichaam hangen en gaat na wat de afstand is tussen je vingertoppen en de grond. Past de lengte van de kettingzaag hierin, dan weet je dat je het toestel in principe gemakkelijk kunt hanteren.
Vragen die je je moet stellen:
- Waar wil je de kettingzaag voor gebruiken? Heb je een kettingzaag een of twee keer per jaar nodig, dan is een elektrisch toestel op netstroom of accu wellicht de beste keuze. Heb je een boomgaard die je graag wil onderhouden? Dan moet je toch voor een toestel op benzine gaan.
- Ben je een ervaren tuinier of wil je een eerste kettingzaag kopen? Voor nieuwe gebruikers raden we geen al te grote modellen aan. Een kettingzaag met een zwaard van 40 centimeter of minder is ideaal als instapmodel.
- Welk soort hout wil je verzagen? Ook dit is belangrijk bij de keuze. Wil je een boom met hard hout, zoals de kersenboom in je tuin, aanpakken? Of wil je een wildgroei van naaldbomen rooien? Dan moet je toch wel een fors exemplaar, liefst op benzine, aanschaffen.
- In welke omgeving wil je werken? Wil je in je vakantieverblijf met bijbehorend bos bomen maaien? Dan heb je wellicht niet direct een aansluiting op netstroom beschikbaar. In dit geval is een toestel op benzine noodzakelijk. Gebruik je een kettingzaag om een rij ligusters rondom je tuin te snoeien, dan kun je eventueel wel een toestel op netstroom gebruiken als je een buitenstopcontact hebt.
Veiligheidskleding
Koop je een kettingzaag, dan mag je je veiligheidsuitrusting ook niet vergeten. Dit zijn bijvoorbeeld zaagbroeken, speciale handschoenen en andere beschermingsmiddelen. Ga nooit met een kettingzaag aan de slag zonder de gepaste veiligheidsitems.
Besluit
Hiermee zijn we op het einde van dit artikel gekomen. We hopen dat je er iets aan gehad hebt en tot een goede keuze voor je nieuwe kettingzaag kunt komen. Check zeker de aanbiedingen van onze partners via de links in de reviews. Zo ben je altijd zeker van de scherpste prijs. Heb je nog vragen over een bepaald toestel, dan kun je steeds contact opnemen met de klantendienst van onze partners. Ze helpen je graag verder met concrete vragen. Veel succes met de aankoop van je kettingzaag!