Beste tuinsproeier

Tijdens droge periodes in de lente en de zomer wil je kunnen genieten van al het moois dat je tuin te bieden heeft. Een nieuw gazon of een groenborder heeft in deze periodes voldoende water nodig.

Water geven kan op verschillende manieren. Je kunt emmers en gieters vullen en hiermee de planten bewateren. Je kunt de tuinslang uitrollen om je gazon een half uurtje of een uurtje te beregenen. Het is echter zo veel leuker en efficiënter om deze klus te automatiseren. Als je dit wil doen, kun je investeren in een tuinsproeier.

Een tuinsproeier plaats je op de gewenste locatie in de tuin en sluit je aan op de tuinslang. Vervolgens koppel je de tuinslang op een kraan. Laat je het water stromen, dan begint de tuinsproeier zijn werk te doen.

Er bestaan heel veel soorten tuinsproeiers. Je kunt ze kiezen in functie van de grootte van de tuin of het soort planten dat je wenst te beregenen.

Onze top 5 tuinsproeiers

Afbeelding

Product


Eurom T-spike sector tuinsproeier met piket

Onze beste koop!

Eurom T-spike sector tuinsproeier met piket

Gewoonweg de beste koop

of

Hozelock Multi-sproeier 79m2

Hozelock Multi-sproeier 79m2

Beste koop voor kleine tuinen

of

Gardena Premium met spike

Gardena Premium met spike

Beste pulserende cirkelsproeier

of

Gardena Mambo 310 m2

Gardena Mambo 310 m2

Tuinsproeier met beste waterspreiding

of

Gardena 8203

Gardena 8203

Beste verzonken turbinesproeier

of

Producteigenschappen

ONZE BESTE KOOP

Eurom T-spike sector tuinsproeier met piket

Gewoonweg de beste koop

Eurom T-spike sector tuinsproeier met piket

of

Hozelock Multi-sproeier 79m2

Beste koop voor kleine tuinen

Hozelock Multi-sproeier 79m2

of

Gardena Premium met spike

Beste pulserende cirkelsproeier

Gardena Premium met spike

of

Gardena Mambo 310 m2

Tuinsproeier met beste waterspreiding

Gardena Mambo 310 m2

of

Gardena 8203

Beste verzonken turbinesproeier

Gardena 8203

of

Eurom T-spike sector tuinsproeier met piket – Gewoonweg de beste koop

Ben je op zoek naar een krachtige tuinsproeier, die bovendien goedkoop is, dan raden we je deze tuinsproeier van Eurom aan. De Eurom tuinsproeier is een zogenaamde sprinkler (zie koopgids). De sproeier is sterk en duurzaam, want hij is helemaal uit zink en messing geproduceerd.

Handig is de sproeier in elk geval. Je bevestigt hem eenvoudig met een grondpen in de grond. Je sluit daarna je tuinslang aan op deze sproeier, draait de kraan open en de tuinsproeier begint zijn werk te doen. De klepel, die zoals bij elke sprinkler de straal breekt, zorgt hierbij voor een goede spreiding van het water.

De grootte van de sector die besproeid wordt, is eenvoudig in te stellen. Je bepaalt deze grootte helemaal zelf. De ene keer kun je een sector met een afmeting van bijvoorbeeld 30° beregenen, de andere keer is dit een volledige cirkel van 360° om maar iets te noemen.

Een nieuw aangelegd gazon besproeien terwijl je van een kopje koffie geniet? Het kan met deze sprinkler van het Duitse merk Eurom. De koppeling waarop je de tuinslang kunt aansluiten is stevig en robuust. Daardoor is de tuinsproeier tegen een grote druk bestand en levert hij prima prestaties. Bij een waterdruk van 2 bar sproeit deze sprinkler maar liefst 12,5 meter ver, terwijl dit bij 4 bar 14 meter is.

Als nadeel noteren we dat deze tuinsproeier voor veel tuinen gewoonweg te groot is. Je kunt de sector bepalen, maar kunt de lengte van de straal niet bij regelen, wat een minpunt is. Wil je de straal minder lang maken, dan draai je de kraan wat dicht. En er is nog een nadeel. Deze sprinkler is qua gewicht aan de zware kant, hij weegt ongeveer een halve kilogram. Laat je deze sproeier vallen, dan kun je wel wat schade hebben.

Het bereik van de straal kun je niet bijregelen aan de sprinkler zelf.

Voordelen

 • Goedkoop
 • Duurzaam
 • Krachtig

Nadelen

 • Zwaar
 • Alleen voor grote tuinen
 • Straal niet regelbaar

Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een robuuste en stevige tuinsproeier zoekt voor een grote tuin. De sproeier is gemaakt uit duurzaam metaal en bestand tegen een hoge druk. Bovendien is hij goedkoop.

Hozelock Multi-sproeier 79m2 – Beste koop voor kleine tuinen

Ben je op zoek naar een tuinsproeier om een compacte tuin te bewateren? En wil je niet veel gedoe om het juiste bereik van de straal of de juiste sproeisector in te stellen? Dan is deze compacte tuinsproeier van Hozelock echt iets voor jou.

De Hozelock Multisproeier is een eenvoudig te bedienen tuinsproeier, die zijn werk doet voor tuinen tot 79m². De maximale sproeiafstand bedraagt 10 meter. Bovendien is het toestel gemakkelijk te installeren en op te bergen. De bediening is heel eenvoudig. Je kiest gewoon een van de acht sproeistanden op het sproeitoestel, sluit de tuinslang aan en draait de kraan open.

 Als je weet dat de Hozelock vrij goedkoop is, dan is dit zeker een goede koop. Met deze tuinsproeier houd je je gazon heerlijk groen en blijft je bloemenborder in topvorm.

Houd er echter rekening mee dat deze sproeier enkele nadelen heeft. Zo is het toestel helemaal van plastic gemaakt. Het toestel gaat daardoor gemakkelijk stuk. Precies omdat de sproeier compact is, verstopt hij snel. Dit is zeker het geval als je regenwater gebruikt. Om de juiste sproeistand te kiezen moet je draaien aan een schijf bovenop het toestel, iets wat soms stroef verloopt. Is de druk van het water te hoog, bijvoorbeeld als je een regenwaterpomp aan 4 bar gebruikt, dan valt deze sproeier licht uit en kan hij zelfs in je tuin verschuiven.

De tuinsproeier voelt licht en kwetsbaar aan

Voordelen

 • Comptact
 • 8 groeistanden
 • Bereik van 10 meter

Nadelen

 • Plastic
 • Verstopt snel
 • Verschuift bij hoge druk

Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een lichte en compacte tuinsproeier voor een kleine tuin zoekt. De tuinsproeier is goedkoop en gemakkelijk te installeren. Het toestel is gemaakt uit plastic en daardoor niet echt duurzaam.

Bekijk prijzen van Hozelock Multi-sproeier 79m2 bij verschillende winkels:

Gardena Premium met spike – Beste pulserende cirkelsproeier

Ben je op zoek naar een krachtige tuinsproeier met een grote actieradius? Wil je deze tuinsproeier ook in een kleine tuin kunnen gebruiken, bijvoorbeeld om een perkje te bewateren? Dan doe je een goede koop met de Gardena premium pulserende sector- en cirkelsproeier.

De Gardena premium pulserende sproeier plaats je met een grondpin op de gewenste locatie in de tuin. Deze pin zorgt ervoor dat het water hoger en verder spuit. Je kunt met andere woorden de actieradius op die manier vergroten. Wil je grote heesters bewateren, dan heb je de mogelijkheid om een statief aan te schaffen en er een tuinsproeier op te plaatsen.

Zoek je een duurzame en stevige tuinsproeier, dan is dit zeker een goede keuze. De sprinkler is gemaakt uit een combinatie van metaal een kunststof. De reikwijdte van de stralen stel je heel precies in op dit toestel. Dit doe je met een instelring waarop je de afstand kunt aflezen.

Bovendien bepaal je nauwkeurig de sproeisector in een bereik tussen de 25 en de 360°. Deze sproeier kan volledige omwentelingen maken en zo een grote cirkel beregenen. Een metalen hamer of klepel zorgt ervoor dat de straal met een regelmaat gebroken wordt en dat er dichtbij de sproeier water verneveld wordt.

Toch heeft deze tuinsproeier van Gardena wat nadelen. De sproeier is bijvoorbeeld prijzig. Als je hoge heesters wil besproeien, dan moet je zoals gezegd voor een apart statief zorgen. De Gardena sproeier werkt goed bij een voldoende hoge waterdruk. Wil je water hergebruiken uit een poel of vijver in je tuin, dan moet je een voldoende sterke pomp hebben.

De hamer is stug en heeft een grote waterdruk nodig.

Voordelen

 • Groot bereik
 • Precies in te stellen
 • Snelheid goed regelbaar

Nadelen

 • Niet goedkoop
 • Zwaar

Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een duurzame allround tuinsproeier zoekt. Je gebruikt deze sprinkler om het gazon te beregenen, maar evengoed om een grote moestuin van water te voorzien. Dankzij de stevige grondpen en de uitvoering in precisiemessing is het toestel duurzaam en een investering voor je leven.

Gardena Mambo 310 m2 – Tuinsproeier met beste waterspreiding

Wil je een tuinsproeier die een natuurlijk regeneffect creëert? Dan kun je opteren voor deze Gardena Mambo tuinsproeier. Sluit je dit toestel aan op de tuinslang en draai je de kraan open, dan wentelt er een molentje met drie wieken rond. Deze wieken of armen draaien vliegensvlug rond door de waterdruk en spuiten het water omhoog.

De sproeigaatjes in deze armen voorzien je gazon of je moestuin van een optimale hoeveelheid water. Het molenprincipe zorgt ervoor dat het water gelijkmatig verspreid wordt en dat er zich geen plassen vormen. De spreiding van het water is met andere woorden heel goed.

De sterkte van de straaltjes die uit elke arm komen, kun je individueel instellen. Hierdoor heb je veel keuzemogelijkheden om de grootte van het gebied dat je wenst te beregenen in te stellen. Zet je de sproeiers wijd open, dan beregen je een oppervlak van maar liefst 310m². Omdat het water eerst in de lucht spuit en door de beweging van het molentje gebroken wordt, krijg je echt een natuurlijk effect van regen. Dit maakt het de ideale sproeier voor een moestuin of voor jong zaaigoed. Je krijgt een regenfontein in de tuin die op een warme zomerdag voor iedereen verfrissend is.

Als nadeel noteren we dat je met deze sproeier niet in sectoren kunt werken. Het molentje draait telkens helemaal rond. Zeker bij een lage waterdruk draait de molen bovendien traag, waardoor de spreiding van het water minder optimaal is en de waterstraal minder hoog gaat.

Deze sproeier kan niet in sectoren beregenen

Voordelen

 • Egale spreiding water
 • Ideaal voor jong zaaigoed
 • Drie molenwieken

Nadelen

 • Geen sproei sectoren
 • Niet zo goedkoop

Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een handige tuinsproeier zoekt om natuurgetrouw regen na te bootsen. De sproeier is ideaal om een grote moestuin of een middelgroot gazon van water te voorzien. Voor grote tuinen is de actieradius niet groot genoeg. Extra handig is dat je de sterkte van de waterstraal kunt instellen.

Gardena 8203 – Beste verzonken turbinesproeier

Ben je een echte tuin- en technologiefanaat en wil je een duurzame oplossing voor het beregenen van je gazon of je groentetuin, dan kun je kiezen voor een verzonken sproeier. In dit segment is deze Gardena 8203 voor ons de beste koop.

Het toestel is ideaal voor het besproeien van middelgrote gazons. Je kunt de reikwijdte van het water goed instellen en je kunt er voor kiezen om in sectoren te beregenen. De sproeikop kan ook 360° in het rond draaien. De instellingen hiervoor doe je op het toestel zelf. De gekozen instelling blijft bovendien behouden. De maximale reikwijdte van deze tuinsproeier is 360°. Zo kun je op het maximum een oppervlak van 200 vierkante meter beregenen.

Omdat dit toestel in de grond zit, is het extra stof- en zandbestendig gemaakt. De sproeikoppen verstoppen gelukkig niet snel. Je kunt de vuilfilter uit dit toestel wegnemen om het toestel regelmatig te reinigen.

Na het gebruik loopt het overtollige water steeds uit de sproeikop weg. Daardoor is de sproeier vorstbestendig, al kun je toch overwegen om de sproeier in de winter uit de grond te halen. Een nadeel is dat dit toestel niet zo goedkoop is. Het vraagt bovendien voorbereidings- en denkwerk om de sproeier te installeren en te gebruiken.

Veel voorbereidingswerk om het te installeren.

Voordelen

 • Nauwkeurig
 • In de grond verzonken
 • Reikwijdte in te stellen

Nadelen

 • Niet goedkoop
 • Verstopt soms
 • Veel werk om te installeren

Conclusie

De Hitachi DS18DJL heeft alles wat je van een instapmodel mag verwachten. Met de meegeleverde bits heb je vrijwel voor elke boor- of schroefklus het juiste gereedschap. Om te schroeven is het toestel zeer handig, maar een nadeel is dan weer dat deze Hitachi voor sommige klussen te licht uitvalt.

Bekijk prijzen van Gardena Mambo 310 m2 bij verschillende winkels:

Koopgids

Welke tuinsproeier kopen?

Welke tuinsproeier moet je nu kopen? Dit is een vraag die je niet een-twee-drie kunt beantwoorden. Je moet de beslissing goed overwegen. Hou bij je beslissing zeker rekening met grootte van de tuin en de soort tuin die je hebt. In onze reviews geven we alvast enkele kant-en-klare suggesties. Weet je het nog niet zeker, lees dan zeker de koopgids om je beslissing gemakkelijker te maken.

Soorten tuinsproeiers

Een tuinsproeier is een soort verlengstuk voor een tuinslang. In plaats van een tuinslang zelf vast te houden, koppel je de slang aan een tuinsproeier.

Een tuinsproeier zorgt bovendien voor een betere en meer egale spreiding van het water. Dankzij deze tuinsproeier verstuift het vocht als het ware in de lucht, waardoor het in kleine druppeltjes op het groen terechtkomt.

Hieronder bespreken we even de belangrijkste types van tuinsproeiers. We vermelden er ook telkens bij voor welke tuin de tuinsproeier het best geschikt is.

 • Zwenksproeiers. Dit is een vaak voorkomend type van tuinsproeier. We hebben er een apart artikel over geschreven. Bij een zwenksproeier beweegt een sproeibuis met sproeigaten heen en weer. Zo wordt een rechthoekig deel van de tuin beregend. Zwenksproeiers zijn daardoor het best geschikt voor rechthoekige gazons en tuinen.
 • Pulserende sproeiers of sprinklers. Je kent sprinklers vast van grote winkelcentra, waar ze als brandbeveiliging aan het plafond zijn gemonteerd. Er bestaat ook een groot aanbod sprinklers voor de tuin. Sprinklers produceren een straal zoals de spuitkop van een tuinslang dat doet. Deze straal wordt echter regelmatig onderbroken door het pulserende ritme van een hamer of klepel. Deze hamer breekt de straal van het water. Daardoor verstuift het vocht in de lucht en wordt ook het stuk dicht bij de sprinkler beregend. Sprinklers zijn het best geschikt voor tuinen die onregelmatig van vorm zijn. Je kunt er de ene keer een moestuin en de andere keer je gazon mee beregenen.
 • Cirkelsproeiers. Cirkelsproeiers hebben een sproeistuk dat door waterdruk rond zijn as draait. Dit sproeistuk kan een soort kegel zijn of een molentje met verschillende sproeiarmen. Cirkelsproeiers zijn ideaal om op een klein oppervlak een natuurlijk effect van regen te krijgen. Het water valt vanuit de lucht naar beneden, waardoor planten en het gazon beregend worden. Cirkelsproeiers zijn het best geschikt voor het beregenen van delicate en jonge planten.
 • Verzonken sproeiers. Verzonken sproeiers zijn sproeiers die je permanent in de grond van je tuin plaatst. Op het moment dat je de waterkraan opendraait, komt de sproeier omhoog en beregent hij de tuin. Stopt de toevoer van het water, dan verdwijnt hij weer in de grond. Het voordeel van dit systeem is dat je de tuinsproeier niet elke keer op de juiste locatie moet plaatsen. Het nadeel is dat het voorbereidingswerk kost om een dergelijke sproeier te plaatsen. Daarnaast kun je hem dus maar op één plaats gebruiken. Verzonken sproeiers zijn het best geschikt voor tuinen die je heel regelmatig wenst te beregenen.

Grootte van de tuin

Welk type van tuinsproeier je ook kiest, de omvang van je tuin is hier heel belangrijk bij. Bij elke tuinsproeier staat er een maximaal bereik vermeld. En dit maximale bereik moet in verhouding met je tuin zijn.

Naast dit maximale bereik is ook de vorm van de tuin belangrijk. Een zwenksproeier bijvoorbeeld beregent een oppervlak steeds een rechthoekige vorm. Een cirkelsproeier of sprinkler sproeit water in een cirkelvorm of in een sector. Zo’n sector kun je vergelijken met een taartstuk. De sproeier staat op de punt van het taartstuk. Links en rechts van dit punt water spuit de tuinsproeier water. Wil je slechts een klein stuk beregenen, dan stel je het toestel zo in dat het een kleine sector beregent, bijvoorbeeld een stuk van 30°. Je kunt er ook voor gaan om een groter taartstuk te beregenen tot zelfs een volledige cirkel van 360°.

Het maximale bereik van een cirkelsproeier is het oppervlak dat bij een cirkel van 360° beregend wordt.

Soort water

Wil je de tuin beregenen, dan kun je hier verschillende soorten water voor gebruiken.

 • Regenwater. Je kunt regenwater opvangen in een regenput en vervolgens een pomp en een buitenkraantje plaatsen, waardoor je dit regenwater kunt gebruiken om je tuin te beregenen. Het voordeel is dat dit water uiteraard gratis is. Je moet dus wel investeren in een pomp.
 • Leidingwater. Je kunt natuurlijk ook gewoon leidingwater gebruiken om je tuin of je bloemenperk te beregenen. Dit heeft als voordeel dat het water zuiver is. Afhankelijk van de plaats waar je woont kan het wel behoorlijk wat kalk bevatten dat je tuinsproeier verstopt. Leidingwater is natuurlijk ook niet gratis. Als je een permanent systeem van bewatering wil opstellen, dan check je best het verbruik van je regensproeier (zie verderop dit artikel).
 • Putwater of slootwater. Is er in de nabijheid een sloot of beek, of beschik je thuis over een grondwater, dan kun je dit ook gebruiken om je tuin te beregenen. Dit water is gratis, maar net zoals bij regenwater moet je een pomp installeren.

Gebruik je regenwater of ander natuurlijk water, dan koop je best een tuinsproeier met een uitneembare filter. Deze kun je dan regelmatig schoonmaken zodat de tuinsproeier steeds optimaal blijft presteren.

Wil je enkel leidingwater gebruiken, dan koop je best een tuinsproeier met vrij grote sproeigaatjes, zodat ze niet snel verstoppen door toedoen van kalk.

Verbruik

Hoeveel verbruikt een tuinsproeier? Dit is een belangrijke, maar moeilijk te beantwoorden vraag.

Elke plant heeft een specifieke behoefte aan water.

 • Voor een nieuw gazon of nieuw aangelegde grasmatten is een beregening van 4 liter per dag per vierkante meter nodig.
 • Voor vaste planten varieert dit van ongeveer 2 liter per dag per vierkante meter tot 15 liter per dag per vierkante meter.

Natuurlijk regent het in Nederland ook heel vaak, waardoor je niet zelf voor al dit water hoeft te zorgen, soms valt het bij bakken uit de hemel.

Stel echter dat het in de zomer heel erg droog wordt, dan is beregenen met een tuinsproeier handig om je tuin mooi en groen te houden.

Stel je hierbij een situatie voor waarbij het 10 dagen na elkaar niet regent. Heb je een tuin van ongeveer 250m² met een mengeling van gazon en struiken, dan moet je per dag ongeveer 1000 liter sproeien om de tuin goed beregend te houden.

 • Met een volle regenput van 10000 liter kun je dus 10 dagen water voorzien.
 • Gebruik je leidingwater, dan betaal je voor het water. Het kostenplaatje voor het water komt dan op 10 euro, als we 1 euro per kubieke meter water rekenen.

Veel hangt hier ook wel af van welk soort bodem je in de tuin hebt. Is de grond van nature mergelachtig of droog, dan moet je eventueel meer water voorzien. Je kunt er in dit verband ook voor opteren om waterminnende planten te vermijden of de hoeveelheid gazon te beperken.

Voor een moestuin gelden dan nog andere regels, die bovendien afhankelijk zijn van het seizoen.

Leidingwater komt gemiddeld met een druk van 2,5 bar uit de kraan. Gebruik je een pomp voor regenwater, dan staat die meestal afgesteld op 4 bar. Je moet er steeds op letten of je tuinsproeier voor deze druk geschikt is.

Accessoires

Een tuinsproeier kun je nooit op zichzelf gebruiken. Je moet beschikken over een buitenkraan met water, een tuinslang en de nodige koppelingen. Eventueel kun je ook een statief of een grondpin gebruiken. Meer informatie over koppelingen voor tuinslangen vind je in ons artikel over tuinslangen.

Daarnaast kun je het beregeningssysteem met een tuinsproeier ook volledig automatiseren. Dan hoef je zelf de kraan zelfs niet meer open te draaien. Je plaatst een timer tussen de kraan en de tuinslang en programmeert deze op zo’n manier dat er bijvoorbeeld enkel tussen 8 en 10 uur ’s avonds water stroomt. Er bestaan zelfs systemen die je met een app van je smartphone kunt bedienen. Bekijk zeker de beste opties voor je tuin.

Besluit

Hiermee zijn we op het einde van dit artikel gekomen. Een tuinsproeier kopen is best wel ingewikkeld. Er zijn veel verschillende soorten en types op de markt. Bovendien moet je goed weten hoe groot het oppervlak is dat je wenst te beregenen en heb je ook best een inzicht in hoeveel water de planten nodig hebben. Eens je hier allemaal een goed inzicht in hebt, kan de beslissing vlot volgen. Wij hebben alvast vijf tuinsproeiers voor jou geselecteerd. Ze zijn op hun manier allemaal een goede koop. Heb je nog vragen over een tuinsproeier, neem dan zeker contact op met de klantendienst van onze partners. Ze helpen je graag verder. Je kunt een vraag per mail stellen, telefoneren of de social media gebruiken. Telkens heb je binnen het half uur een antwoord. We wensen je veel succes met de aankoop van een tuinsproeier!