Beste takkenschaar
Wil je in je tuin takken snoeien die te dik zijn voor een gewone snoeischaar? Dan moet je een takkenschaar hebben. Dit werktuig heeft messen die groot genoeg zijn om takken met een diameter tussen twee en vijf centimeter door te knippen.
Een takkenschaar heeft lange stelen, waardoor je veel kracht kunt overbrengen op het snijmechanisme (ook snijkop genoemd). Met de snijkop knipt een takkenschaar de takken weg. Deze snijkop kan op verschillende manieren ontworpen zijn, waarover meer in de koopgids.
Je bedient een takkenschaar met twee handen. Je klemt een tak letterlijk in de bek van de snijkop en drukt je handen naar elkaar toe.
Een takkenschaar maakt gebruik van een hefboomsysteem. Je hoeft in principe weinig kracht te leveren, precies omdat de stelen lang zijn en de kracht overbrengen op de tak.
Onze top 5 takkenscharen
Soorten takkenscharen
Er bestaan verschillende soorten takkenscharen. In de koopgids bespreken we ze in detail, maar hier geven we al kort de belangrijkste soorten.
Takkenscharen met papegaaienbek. Met papegaaienbek bedoelen we een snijkop met twee messen die langs elkaar glijden. Dit kun je vergelijken met een gewone schaar, waarbij de twee messen mooi een knipbeweging maken.
Takkenscharen met aambeeld en snijmes. Bij deze takkenscharen positioneer je een tak op het aambeeld. Daarna snijdt een mes doorheen de tak tot het mes het aambeeld raakt.
Om oud hout en dode takken weg te snoeien, is een aambeeldtakkenschaar ideaal. Deze takkenschaar werkt heel efficiënt. Voor jonge takken of jong hout is een takkenschaar met een papegaaienbek net iets beter. De scherpe messen gaan vlot doorheen de tak. Met een papegaaienbek maak je een mooie en zuivere snede. Dit is erg belangrijk voor jonge bomen en heesters. Elke tak die je wegsnoeit is immers een soort wonde die best zo snel mogelijk herstelt. Je kunt dit vergelijken met hoe je als mens van een wonde herstelt. Is een snede mooi en zuiver, dan groeit de huid snel weer toe. Is een wonde gekarteld of is je huid gescheurd, dan heeft het weefsel veel meer moeite om te herstellen. Met de bomen in je tuin is dit net hetzelfde.
Telescopische armen
De stelen (ook wel armen genoemd) van een takkenschaar zijn vaak telescopisch verstelbaar. Dit wil zeggen dat je ze langer of korter kunt maken. Maak je ze langer, dan kun je nog meer het hefboomeffect zijn werk laten doen. Bovendien kun je dan ook gemakkelijk hoge takken wegknippen. Maak je ze korter, dan snoei je dichter bij je lichaam. Je kunt ook één arm lang en de andere kort maken als dit nodig is. Je kunt ook net iets verder van je af knippen als de stelen lang zijn, bijvoorbeeld in de kruin van een boom.
Wat is een ratel voor een takkenschaar?
Veel takkenscharen zijn uitgerust met een ratel. Een ratel is een handige techniek om het snijden lichter te maken. Terwijl je door een tak snijdt, geeft het ratelmechanisme een klik en gaat het naar de volgende instelling, waardoor de druk tijdens het knippen hoger wordt.
Nadelen van een takkenschaar
Je merkt het, een takkenschaar is een handig werktuig. Toch zijn er ook situaties waarin je beter geen takkenschaar gebruikt. Wanneer is een takkenschaar niet zo handig?
Een takkenschaar is niet zo handig om takken dikker dan vijf centimeter weg te knippen. Met verschillende takkenscharen lukt dit wel, maar je moet dan ook veel kracht geven. Voor deze takken is een takkenzaag vaak handiger.
Een takkenschaar is niet zo handig als je te dicht bij de tak staat die je wil wegsnoeien. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer je takken middenin de kruin van een boom wil wegknippen. Is dit het geval, dan kun je je armen niet goed bewegen en zitten de stelen van de takkenschaar wat in de weg.
Onderhoud van een takkenschaar
Onderhoud je takkenschaar met teflonspray. Teflonspray heeft als voordeel dat het niet vet is zoals olie. Het is een smeermiddel op basis van, jawel, teflon of het zogenaamde polytetrafluorethyleen (PTFE). Teflon stoot vocht af en zorgt voor een beschermende laag, waardoor de takkenschaar soepel blijft werken.
Brüder Mannesmann 63220 takkenschaar – Gewoonweg de beste koop voor takkenschaar met aambeeld
Ben je op zoek naar een takkenschaar die rechttoe rechtaan zijn werk doet, namelijk takken doorknippen? Dan raden we je deze takkenschaar van Brüder Mannesmann aan. Dit is een takkenschaar die vrij goed zit qua prijs en best wel handig is.
Zo beschikt het werktuig over een ratel (zie koopgids), waardoor je in verschillende trappen door dikke takken knipt zonder kracht te gebruiken. De takkenschaar is verder heel gebruiksvriendelijk. De handgrepen zijn gemaakt uit kunststof, dat je handen beschermt tijdens het snoeien.
Bovendien heeft deze takkenschaar telescopische armen. De ene keer kun je bovenarms hoge takken knippen, een andere keer maak je de stelen korter en knip je dicht bij je takken af. De snijbek heeft een aambeeld en een mes uit scherp geslepen roestvrij staal. Het mes is bedekt met een laagje teflon, dat het mes beschermt tegen sapresten van jonge takken of tegen hars.
Zijn er nadelen aan deze takkenschaar verbonden? We vinden het jammer dat enkel het mes, en niet het aambeeld, bedekt is met teflon. Daardoor heb je wel wat schoonmaak- en onderhoudswerk. De maximale snijdikte is beperkt tot 20 mm. Met een gewicht van 1,5 kilogram weegt deze takkenschaar zwaar door als je hem bovenarms gebruikt. Het aambeeld is soms moeilijk te positioneren omdat het wat stomp is. Het teflonlaagje slijt snel af, waardoor het mes aan scherpte verliest.
De stompe punt van de snijkop.
Voordelen
Nadelen
Conclusie
Dit product is vooral geschikt voor wie een takkenschaar zonder al te veel toeters en bellen zoekt om takken met een maximale dikte van 2 centimeter door te knippen. Bovendien is deze takkenschaar prijsvoordelig interessant.
Bekijk prijzen van Brüder Mannesmann 63220 takkenschaar bij verschillende winkels:
Silverline Telescopische aambeeld takkenschaar 640mm – Beste koop met gekromde bek voor moeilijk bereikbare plaatsen
De meest prijsvoordelige takkenschaar is deze Silverline van 640 mm. De heggenschaar is prijsvoordelig en handig, wat wil je nog meer? Het werktuig ligt goed in de hand en is krachtig. De snijkop is uit stevig en robuust roestvrij staal gemaakt. De volledige snijkop is met teflon bedekt. Daardoor kun je lang blijven doorwerken zonder dat het mes kleverig wordt.
De takkenschaar is geschikt om takken tot 4 centimeter door te knippen. Dankzij de telescopische steel kun je hoge takken wegknippen. Bovendien knip je zonder problemen op moeilijk bereikbare plaatsen takken en dood hout weg.
Dit werktuig heeft enkele nadelen voor een kritische gebruiker. Het mist wat stevigheid en is wat slijtagegevoelig op termijn. Zeker als je het intensief gebruikt, verliest het werktuig snel zijn kracht en scherpheid. Om de stelen uit te schuiven maak je gebruik van een kliksysteem, dat net iets minder handig is.
Het aambeeld en het snijmes verliezen snel hun snijkracht.
Voordelen
Nadelen
Conclusie
Dit product is vooral geschikt voor wie prijsbewust een takkenschaar zoekt. Deze Silverline is uitgerust met een mes uit roestvrij staal en een aambeeld. Het is een allround takkenschaar om af en toe takken of dood hout weg te snoeien. Bij intensief gebruik verliezen het mes zijn snijkracht.
Bekijk prijzen van Silverline Telescopische aambeeld takkenschaar 640mm bij verschillende winkels:
Wolf Garten Power Cut RS 900 T – Beste koop allround takkensnijder voor grote heesters en bomen, prijsklasse 50 euro
De Wolf Garten Power Cut RS 900 T is de beste koop als je een takkenschaar in een middelhoog prijssegment zoekt. Deze takkenschaar is uitgerust met een papegaaienbek, waarbij er dus twee messen langs elkaar glijden.
De takkenschaar van Wolf Garten heeft een handige telescopische handgreep. Daardoor kun je de stelen variabel in lengte maken. Je past ze aan tussen een lengte van 65 tot 90 centimeter. Het voordeel daarvan is dat je bovenarms of verder van je lichaam takken kunt knippen.
De messen zijn vlijmscherp en doen hun werk voortreffelijk. Ze zijn bedekt met een antikleeflaag uit teflon, waardoor de takken mooi en scherp afgesneden worden. Je kunt met deze takkenschaar takken tot een dikte van maar liefst 50mm doorknippen.
De snijkop met beide messen heeft een ingebouwd hefboomsysteem, waardoor je een minimum aan kracht moet geven om dikke takken door te knippen. Het is zodoende prettig en aangenaam werken met deze takkenschaar. Stel je de stelen op hun maximum lengte in, kun je ook gemakkelijk een heester laag snoeien.
Allemaal goed nieuws dus, maar heeft deze takkenschaar daarnaast minder positieve kanten? De minimumlengte van de stelen is 65 centimeter, waardoor deze takkenschaar vooral geschikt is om op een grote afstand te snoeien. De handvatten mochten voor ons gemaakt zijn uit soft grip rubber. Nu krijg je toch wat pijnlijke handen als je een langere tijd doorwerkt met dit werktuig. Het gewicht van 1,5 kilogram is wat veel vinden we.
Geen soft grip rubber handvatten.
Voordelen
Nadelen
Conclusie
Dit product is vooral geschikt voor wie een stevige en vlijmscherpe allround takkenschaar zoekt. Dankzij de ergonomische en uitschuifbare hefbomen, kun je hoog in boomkruinen of precies laag bij de grond gebruiken. Binnen zijn prijsklasse is dit de beste koop.
Bekijk prijzen van Wolf Garten Power Cut RS 900 T bij verschillende winkels:
Gardena TeleCut 520-670 B– Beste koop telescopische takkenschakelaar voor kleine heesters en laagstammige bomen, prijsklasse 50 euro
De Gardena TeleCut 520 670 B is de beste koop als je een eerder korte telescopische heggenschaar zoekt in een middelhoog prijssegment. Dit is werkelijk een heel handig werktuig om kleine bomen en heesters te snoeien. De bekvormige snijkop is uitgerust met twee messen die langs elkaar snijden. Met deze takkenschaar kun je takken tot de dikte van 42 mm wegknippen.
De stelen van deze Gardena TeleCut 520-670 B zijn telescopisch uitschuifbaar. Deze lengte kan gaan van 55 tot 67 centimeter Deze stelen zijn gemaakt uit gegoten aluminium, waardoor het gewicht beperkt blijft en je lang kunt doorwerken. Dit aluminium is makkelijk te onderhouden en schoon te houden.
Na verloop van tijd verliest de takkenschaar wat aan kracht. Dan moet je de tang zelf wat aanspannen, waarvoor je een ring of steeksleutel moet gebruiken. Je mag de schaar echter niet te veel aanspannen, want dan verliest de takkenschaar zijn snijkracht. Het aanspannen is best wel een moeilijke klus bij deze takkenschaar.
Verbinding tussen de twee armen verliest snel wat aan kracht.
Voordelen
Nadelen
Conclusie
Dit product is vooral geschikt voor wie gewoon een duurzame, stevige en goede takkenschaar zoekt. Het ontwerp van deze takkenschaar is ergonomisch en de takkenschaar is heel handig. Om kleine bomen en heesters efficiënt te snoeien is dit de beste koop.
Bekijk prijzen van Gardena TeleCut 520-670 B bij verschillende winkels:
Fiskars PowerGear X Bypass LX 98L – Gewoonweg de beste takkenschaar
Wil je gewoonweg het allerbeste materiaal, dan moet je investeren in een professionele takkenschaar. In dit segment is de Fiskars PowerGear X Bypass LX 98L de beste koop. Dit is gewoonweg en een professionele en een krachtige takkenschaar, waarmee je als tuinliefhebber tientallen jaren je voordeel mee doet. Met deze takkenschaar knip je zware takken tot 55 mm dik moeiteloos door.
De Fiskars takkenschaar heeft een papegaaivormige snijkop. De tandwielen zorgen voor extra kracht (zie koopgids). Dankzij de lengte van de stelen is deze takkenschaar ideaal voor het onderhoud van een boomgaard of een hoge haag. Je kunt er bijvoorbeeld gemakkelijk kleine fruitheesters mee snoeien zonder te bukken. De snijkop is gemaakt uit stevig roestvrij staal, dat vlijmscherp geslepen is. Daardoor gaat het snoeien van dikke takken heel gemakkelijk en handig. Het snoeien gaat goed vooruit en is heel accuraat. Je onderhoudt je bomen en planten perfect.
De takkenschaar is heel krachtig, maar voelt tegelijk licht aan, wat we een groot voordeel vinden. De handvatten liggen goed in de hand en voelen zacht aan, hoewel je er toch de nodige kracht op kan geven. De handvatten zijn gemaakt uit kunststof dat met glasvezels versterkt is. Het materiaal is stevig en zacht tegelijk. Zelfs na een paar uur intensief snoeien voelen je handen nog niet vermoeid aan.
Als nadeel monteren we dat er een goed sluitingsmechanisme ontbreekt, om de stelen van de takkenschaar en de snijbek gesloten te houden. Helaas heeft deze takkenschaar evenmin telescopische stelen.
Geen sluitingsmechanisme.
Voordelen
Nadelen
Conclusie
Deze takkenschaar is vooral geschikt voor wie gewoonweg de allerbeste takkenschaar op de markt zoekt. Met deze Fiskars takkenschaar knip je probleemloos door takken met een dikte van 55mm. De messen snijden werkelijk vlijmscherp. Het is typisch een werktuig waarvan je denkt dat je het al veel langer had moeten kopen, zo handig is het.
Bekijk prijzen van Fiskars PowerGear X Bypass LX 98L bij verschillende winkels:
Koopgids
Nu we vijf handige takkenscharen besproken hebben, is het tijd om nog eens de belangrijkste kenmerken van dit werktuig te overlopen. Het feit dat je dit artikel leest, betekent dat je enkele grote klussen in de tuin voor de boeg hebt. Je overweegt hierbij om een takkenschaar te kopen, maar bent nog niet zeker of dit het beste werktuig voor je klus is. Na het lezen van de koopgids weet je perfect wat je nodig hebt.
Zoals we in de inleiding al stelden, zijn takkenscharen geschikt om takken met een dikte van 2 tot 5 centimeter door te knippen. Je hoeft het gebruik van de takkenschaar echter niet te beperken tot dit soort takken. Veel tuinliefhebbers zien al snel de voordelen van een takkenschaar in en gebruiken dit werktuig ook voor kleinere snoeiklussen. De voordelen van een takkenschaar spreken inderdaad voor zich:
- Je hoeft niet te veel druk uit te oefenen om een tak af te knippen
- Je kunt vanop een zekere afstand een tak knippen, bijvoorbeeld in het midden van een dichtgegroeide bomenkruin
- Je maakt optimaal gebruik van het hefboomeffect
Soorten takkenscharen
Takkenscharen met een papegaaienbek
In het grote aanbod van takkenscharen vind je veel takkenscharen met een papegaaienbek. Een papegaaienbek wil zeggen dat je takkenschaar twee messen heeft. Deze messen glijden langs elkaar tijdens het knippen. Takkenscharen met een papegaaienbek zijn ideaal om jong en levend hout te snoeien. Als je vooral dode takken wil verwijderen, gebruik je beter geen takkenschaar met een papegaaienbek. Dit soort hout is vaak iets harder, waardoor vezels of stukjes hout vast kunnen zitten tussen de twee messen.
Bij de takkenscharen met een papegaaienbek vind je verschillende vormen. Bij sommige takkenscharen is deze bek krom zoals van een echte papegaai Bij andere takkenscharen eindigt de bek in een punt. Een gekromde bek is handig als je een tak op het onderste mes wilt laten rusten vooraleer je knipt. Een rechte bek is beter om in de kruin van een heester of een boom door te dringen. Een rechte bek is ook een voordeel als je uitlopende takken van een plant laag wil afknippen zonder te bukken.
Aambeeldtakkenschaar
Takkenscharen met een aambeeld zijn ideaal om droge en dode takken weg te knippen. Een takkenschaar met een aambeeld gebruiken, kun je vergelijken met het snijden van groenten. Je legt een ui of een prei op een snijplank en snijdt totdat je met het mes op de plank zit. Bij een aambeeldtakkenschaar is de plank gewoon vervangen door een aambeeld. Als het mes scherp genoeg is, kun je zonder enige moeite dikkere takken knippen. Wens je dode takken die dikker zijn dan 5 centimeter weg te halen, dan gebruik je beter een takkenzaag.
Kwaliteit van het takkenschaarblad
Het belangrijkste onderdeel van de takkenschaar zijn de messen. Als de messen te zacht zijn, verliezen ze snel hun snijkracht. Met een onscherp mes beschadig je een boom, zoals we in de inleiding al stelden. Een boom kan echt afsterven als je een tak niet op een nette manier wegknipt. Als de ruimte tussen de messen te groot is, loopt een takkenschaar bijna altijd vast. De beide messen moeten goed op hun plaats blijven. Wil je duurzaamheid en kwaliteit? Dan kies je voor een takkenschaar met bladen van gehard staal. Deze gaan lang mee, ze blijven hun scherpte behouden en buigen niet.
Antikleeflaag
De antikleeflaag is belangrijk bij een takkenschaar. Dit is het geval als je het hout van naaldbomen wil snoeien, maar ook voor gewone snoeiklussen. De antikleeflaag maakt het snoeien met een takkenschaar op vele manieren gemakkelijker. Is er geen antikleeflaag? Dan kleeft er al snel hars of ander vocht tussen de messen. Als gevolg daarvan blijven er al snel stukjes hout of splinters tussen de messen kleven. Op hun beurt komen de messen dan ook snel los en wordt je takkenschaar onbruikbaar. Een antikleeflaag beschermt dus niet alleen je takkenschaar, de laag zorgt er ook voor dat je sneller kunt werken.
Afstellen van de snijkop
Wil je een takkenschaar van topkwaliteit, dan moet je controleren of je de messen manueel kunt afstellen. Dit doe je dan bijvoorbeeld met een ringsleutel of een inbussleutel. Knip je per ongeluk door een te dikke tak, dan kan er een te grote opening tussen de messen ontstaan. Met een sleutel kun je dan deze opening terug aanpassen. Dit is een vrij delicaat werk, wat oefening vraagt. Je mag de messen bijvoorbeeld ook niet te hard spannen, want dan kun je niet goed knippen en moet je te veel kracht gebruiken.
Ratelsysteem
Een ratelsysteem van een takkenschaar werkt als volgt. Elke keer als je knijpt op de armen, gaan de messen dieper in de tak. Laat je de stelen los, dan blijft de diepte behouden. Zo kun je elke keer opnieuw wat dieper knippen. Op die manier kun je in verschillende stappen een dikke tak doorknippen zonder dat je er veel kracht voor moet gebruiken. Een takkenschaar met een ratelmechanisme mag dan wel al iets kosten, het is zeker zijn geld waard.
Is er geen ratelsysteem, dan moet je de messen volledig openen om ze rond een tak te krijgen. Daarna moet je de stelen in één keer volledig samenknijpen. Takkenscharen zonder ratelsysteem zijn iets goedkoper en zijn handig om kleine takken te snoeien. Ben je sterk of wil je net je arm- en borstspieren trainen buiten de uurtjes in de fitness? Dan ben je goed af met een takkenschaar zonder ratelsysteem. De stevigheid van de takkenschaar is dan wel heel belangrijk. Want knijp je te hard of is de tak te hard, dan kan een takkenschaar in het slechtste geval breken of vervormen.
Tandwieloverbrenging
Een apart type van takkenscharen werkt met de zogenaamde tandwieloverbrenging. Je vindt dit vooral bij de iets duurdere modellen. Het systeem werkt heel goed. In plaats van een ratelsysteem, grijpen tandwielen die op beide stelen bevestigd zijn in elkaar. Dit verstevigt de grip van de messen op de tak.
Wil je een takkenschaar die dit principe gebruikt, dan overweeg je best een aankoop bij een professioneel merk zoals Fiskars of Felco. Dan ben je zeker dat de tandwielen stevig zijn en niet gaan vervormen.
Lengte van het handvat
Hoe leuk is het om een takkenschaar met lange stelen te hebben, die je na het gebruik toch eenvoudig in een kleine gereedschapskoffer kunt opbergen? Welnu, dit is mogelijk als je een takkenschaar met telescopische stelen of handgrepen kiest. Om een dikke tak door te knippen, stel je de stelen zo lang mogelijk in, waardoor je tijdens het knippen optimaal gebruik maakt van de hefboomwerking. De lengte van de handgrepen varieert bij takkenscharen met een telescopische steel tussen de 50 en de 75 centimeter.
Niet iedere tuinman heeft echter een takkenschaar met telescopische stelen nodig. Een takkenschaar met lange stelen is vooral handig om takken die ver van je verwijderd zijn weg te snoeien of om veel kracht te geven. Wil je vooral kleinere takken wegsnoeien, dan kies je best voor een korte takkenschaar. Die is sowieso lichter en handiger in het gebruik.
De beste manier om te beslissen of je een takkenschaar met een telescopisch handvat nodig hebt, is om eens een wandelingetje in je tuin te maken en te kijken hoe dik of hoe hoog de takken zijn die je wenst te snoeien. Zoals steeds moet je een aankoop van een werktuig afstemmen op jouw concrete situatie en noden.
Handgrepen en handvatten
De handgrepen van een takkenschaar zijn heel belangrijk. Omdat je voor het gebruik van een takkenschaar best wel wat kracht mag geven, moet je ervoor zorgen dat je je handen goed beschermt. Handvatten belegd met soft grip rubber of een andere stevige coating beschermen je handen optimaal. Na een middagje snoeien zijn je handen niet vermoeid en heb je geen last van blaarvorming. Handvatten moet je ook gemakkelijk kunnen schoonmaken. Let op met handvatten uit eenvoudig schuimrubber. Dit materiaal is onderhevig aan slijtage en is gevoelig voor koude en warme temperaturen. Het materiaal wordt snel aangetast en gaat na verloop van tijd kapot. Het handvat zelf krijgt daarnaast ook veel kracht te verduren tijdens het knippen. Dit is nog een extra reden waarom het sterk en van een goede kwaliteit moet zijn.
Besluit
Hiermee zijn we op het einde van dit artikel gekomen. We hopen dat we je goede en objectieve informatie hebben kunnen geven die je helpt bij de aankoop van een takkenschaar. Zoals steeds hebben we voor jou vijf modellen gekozen die goed scoren in de verhouding tussen prijs en kwaliteit. Je kunt natuurlijk ook zelf op zoek gaan naar een takkenschaar die het best bij je past. Heb je vragen over een bepaalde takkenschaar, neem dan contact op met de klantendienst van onze partners. Ze helpen je graag verder met antwoorden op al je vragen. We wensen je veel plezier met de aankoop van een takkenschaar!