Beste moerensplijter

Iedereen die thuis wel eens een afbraak klus opknapt of een toestel of machine uit elkaar wil halen, weet dat moeren losmaken een van de moeilijkste klussen is die er bestaat. Voor je het weet zijn deze dingen vastgeroest en krijg je ze nooit meer los met een moersleutel.

De moeren dan maar met een slijpschijf aanpakken of met een ijzerzaag losmaken? Dan is de kans groot dat je je werkstuk beschadigt en de individuele stukken niet meer kunt recupereren. Bovendien kan je wel een moer losmaken met deze werktuigen, maar je bent er dan helemaal zeker van dat je de draad van de bout eveneens beschadigt, en dat wil je wellicht vermijden.

De oplossing hiervoor is een moerensplijter. Hiermee splijt je, zoals de naam het al zegt, een moer in stukken zonder de draad van de bout te beschadigen. Is de moer verwijderd, dan kun je hem vervangen.

Onze top 5 moerensplijters

Afbeelding

Product


BGS set van twee moerensplijters

Onze beste koop!

BGS set van twee moerensplijters

Beste koop moerensplijter

of

Bahco 4611-2

Bahco 4611-2

Beste topklasse moerensplijter

of

HBM 9 moerensplijter set

HBM 9 moerensplijter set

Beste set moerensplijters met vier stuks

of

Sonic moerensplijter set

Sonic moerensplijter set

Beste sterke set van vier moerensplijters

of

Bahco 4610-1 Moerensplijter M4-M14

Bahco 4610-1 Moerensplijter M4-M14

Beste hydraulische moerensplijter

of

Producteigenschappen

ONZE BESTE KOOP

BGS set van twee moerensplijters

Beste koop moerensplijter

BGS set van twee moerensplijters

of

Bahco 4611-2

Beste topklasse moerensplijter

Bahco 4611-2

of

HBM 9 moerensplijter set

Beste set moerensplijters met vier stuks

HBM 9 moerensplijter set

of

Sonic moerensplijter set

Beste sterke set van vier moerensplijters

Sonic moerensplijter set

of

Bahco 4610-1 Moerensplijter M4-M14

Beste hydraulische moerensplijter

Bahco 4610-1 Moerensplijter M4-M14

of

Informatie over een moerensplijter

Uit welke onderdelen bestaat een moerensplijter?

Een moerensplijter is eerst en vooral volledig gemaakt uit gehard staal of een ander sterk metaal.

Het werktuig bestaat uit een:

 • Holle ring, die je rond een moer plaatst. Je vindt moerensplijters in diverse groottes, met ringen die specifiek op een maat van moer zijn afgestemd. Meer hierover in de koopgids.
 • Een stang, waarmee je de moerensplijter kunt vastnemen
 • Een beitel, die tegen de moer drukt en deze splitst
 • Een schroef bout, die je kunt aanspannen en waarmee je ook de beitel tegen de moer aanspant.

Hoe werkt een moerensplijter?

Een moerensplijter werkt als volgt.

Je plaatst de holle ring van een moerensplijter over een moer en spant de schroef bout aan. De beitel drukt tegen de moer. Je verhoogt de spanning steeds verder tot de moer splitst. Je neemt de moerensplijter van de moer en herhaalt hetzelfde nog eens aan de andere kan van de moer, waardoor de moer die je wenst te verwijderen in twee gebroken is. Vervolgens neem je hem gewoon weg zonder de draad van de bout te beschadigen.

Je kunt de werking van een moerensplijter vergelijken met bepaalde notenkrakers, waarbij je de noot ook in een holle ring stopt en daarna een schroefbout aandraait.

In dit artikel hebben we vijf vaak verkochte moerensplijters voor jou geselecteerd. We geven duidelijk de voor- en de nadelen van elk model uit onze selectie aan. We hebben gekeken naar de prijs-kwaliteitsverhouding, de duurzaamheid, het comfort en de handigheid van de werktuigen. Sowieso zijn alleen moerensplijters met een hoge score op alle vlakken in onze selectie terecht gekomen.

Ben je op zoek naar een moerensplijter om klussen snel en met weinig moeite op te knappen, dan raden we je aan onze top 5 en de reviews als leidraad bij je aankoop te gebruiken. Denk hierbij ook aan de grootte van je project en je eigen kennis. Pas dan kies je de juiste moerensplijter voor de juiste klus.

Beste koop moerensplijter – BGS set van twee moerensplijters

De ultieme moerensplijter bestaat eigenlijk niet, omdat je de keuze van dit werktuig voor een stuk op de grootte van de moer moet afstemmen. Wil je zeker zijn dat je altijd wel een lastige moer kunt losmaken, dan raden we je aan te investeren in deze set van het merk BGS, met twee moerensplijters. Heel eenvoudig gezegd heb je dan meteen een moerensplijter voor kleine en voor grote moeren.

Om te beginnen is het materiaal van deze moerensplijters heel sterk. Dankzij het roestvrij staal en het stevige draaimechanisme krijg je zowat alle moeren stuk tot en met klasse 5 (zie koopgids). Tegelijk zijn de moerensplijters uit deze set ook licht en compact.

Ze zijn gemakkelijk te gebruiken en liggen goed in de hand. Ook al heb je nog nooit een moerensplijter gebruikt, je kunt er snel mee aan de slag als je de handleiding even bekijkt of een filmpje op YouTube bekijkt.

Hiermee komen we bij de nadelen van deze BGS moerensplijter set. Het is een werktuig set die je voor een correcte prijs koopt, maar tegelijk verloopt het spannen van de schroefbout en beitel wat stroef. Bij de moerensplijters ontbreekt er eveneens een spanschroef om de holle ring kleiner te maken in functie van een moer.

Geen spanschroef om de holle ring van de moerensplijter kleiner te maken.

Voordelen
 • Gehard ijzer
 • Licht en compact
 • Gemakkelijk te gebruiken
Nadelen
 • Niet voor moeren vanaf sterkteklasse 6
 • Geen spanschroef om de holle ring kleiner te maken
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een handige set van twee moerensplijters zoekt voor diverse afmetingen van moeren. De werktuigjes zijn licht en compact en gemakkelijk te gebruiken. Het geharde ijzer en de sterke steekpin vallen op, al moet je er rekening mee houden dat deze moerensplijters niet geschikt zijn om moeren van klasse 6 of hoger los te maken.

Beste topklasse moerensplijter – Bahco 4611-2

Ben je op zoek naar een moerensplijter en wil je gewoonweg de beste kopen zonder dat je rekening hoeft te houden met een budget? Dan raden we de Bahco 4611-2 aan. Bahco is een bekend Duits merk van kwaliteitswerktuigen. Je betaalt er een behoorlijke prijs voor, maar weet dan ook dat je kwaliteit in huis hebt.

Met deze moerensplijter verwijder je zonder problemen zeskantmoeren met een diameter van maximum M6. De scherpe splijtpin en het robuuste draaimechanisme knappen de klus voor jou op. Je hoeft zelf weinig kracht te leveren, want naast gebruiksvriendelijk is de moerensplijter ook nog eens licht in de hand.

Het is niet zo gemakkelijk om nadelen te bedenken bij deze Bahco 4611-2 moerensplijter. Het werktuig doet perfect wat het moet doen, namelijk moeren splijten. Het ligt misschien voor de hand, maar je houdt er best rekening mee dat je niet alle moeren zomaar kunt splijten met deze Bahco. Te kleine moertjes ontsnappen bijvoorbeeld aan de kracht van het werktuig.

Niet geschikt voor kleinere moeren.

Voordelen
 • Verwijdert moeren tot klasse 6
 • Scherpe pin
 • Robuust draaimechanisme
 • Licht
Nadelen
 • Niet geschikt voor kleine moeren
 • Tang nodig om moerensplijter aan te schroeven
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een professionele moerensplijter zoekt om de meest stugge en sterke moeren los te maken. Geen enkele moer is veilig voor de scherpe pin, het robuuste metaal en het stevige draaimechanisme, tenzij echt kleine moeren. Hou er rekening mee dat je wel wat met dit toestel moet leren werken, zo is het handig om een tang bij de hand te hebben om de moerensplijter aan te spannen.

Beste set moerensplijters met vier stuks – HBM 9 moerensplijter set

Wil je nog beter voorbereid zijn op elke klus, en wil je voor elke diameter van moeren een zo goed mogelijke moerensplijter gebruiken, dan raden we je aan deze set van het merk HBM te kopen. Het is een goed uitgeruste set die je voor een behoorlijk scherpe prijs koopt.

Inderdaad, je krijgt zowat elke moer los als je deze vierdelige set moerensplijters in huis haalt. Ze zijn gemaakt uit gehard staal en de beitel zelf is stevig genoeg om moeren stuk te knijpen, maar de schroefdraad van de bout intact te laten, zodat je er nog een andere moer op kunt draaien. Is de schroefdraad nu al defect en wil je precies daarom een moerensplijter gebruiken, dan kan dit natuurlijk ook.

Heeft deze set moerensplijter ook nadelen, horen we je misschien vragen? We noteren er inderdaad wel enkele. Over de moerensplijters an sich kun je niet zoveel negatiefs zeggen. Ze doen wat ze moeten doen. Anderzijds is het jammer dat ze niet samen in een opbergdoos opgeborgen zitten. Nu krijg je ze apart thuis geleverd, en na verloop van tijd is het toch altijd weer zoeken naar de juiste moerensplijter voor de juiste klus. Bij de moerensplijters ontbreekt er eveneens een spanschroef om de holle ring kleiner te maken in functie van een moer.

Geen opbergdoos met een vaste plaats voor deze set moerensplijters.

Voordelen
 • Geschikt voor moeren van alle diameters
 • Gemaakt uit gehard staal
 • Sparen de moerdraad
Nadelen
 • Vier aparte verpakkingen
 • Geen opbergdoos
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie op zoek is naar een handige set van vier moerensplijters met verschillende groottes. De moerensplijters doen perfect wat ze moeten doen en je maakt moeren van alle diameters los met een van deze werktuigen. Een mooie doos met een vaste plaats voor elke moerensplijter was een mooi accessoire geweest, maar ontbreekt hier.

Beste sterke set van vier moerensplijters – Sonic moerensplijter set

Wil je niets aan het toeval overlaten en die ene moer die je op de zenuwen werkt zonder probleem splitsen, dan raden we je aan om in professioneel materiaal zoals dat van Sonic te investeren. Het is een set met vier moerensplijters, zodat je steeds de beste kiest in functie van de diameter van de moer.

Het valt op dat deze moerensplijters bijzonder krachtig zijn. Zelfs moeren met een sterkteklasse hoger dan 6 krijg je los. Het gietijzeren materiaal waaruit de moerensplijters gemaakt zijn, is dan ook zo goed als onverwoestbaar. Verder vinden we het mooi meegenomen dat de moerensplijters in een opbergdoos zitten, met een vaste plaats voor elke moerensplijter. Handig om het overzicht in je werkplek te behouden. Tenslotte krijg je drie jaar garantie op de moerensplijters, wat ook wel wat wil zeggen over de kwaliteit.

Hiermee komen we bij de nadelen van de moerensplijters van Sonic. Ze doen perfect wat ze moeten doen, dat is zeker, maar tegelijk vinden we dat ze niet zo goed in de hand liggen. Bovendien is het ook een beetje stroef om ze te bedienen, je moet al snel wat smeermiddel zoals teflon spray gebruiken om er optimaal gebruik van te maken. Je hebt een behoorlijk sterke tang nodig om de schroef bout en de beitel aan te spannen. De holle ring is moeilijker geschikt voor kleine en vooral platte moeren.

De moerensplijters liggen niet zo goed in de hand en zijn minder vlot rond de moer te bevestigen.

Voordelen
 • Bijzonder sterk en krachtig
 • 3 jaar garantie
 • Set met vier stuks
 • Handige opbergdoos
Nadelen
 • Bediening iets stroever, sneller smeren
 • Liggen niet zo goed in de hand
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie enkel tevreden is met sterke en krachtige moerensplijters om niets aan het toeval over te laten. De vier moerensplijters met een verschillende diameter zijn verpakt in een handige doos. De bediening van de moerensplijters is iets minder handig en ze laten zich soms niet zo gemakkelijk rond moeren passen.

Beste hydraulische moerensplijter – Bahco 4610-1 Moerensplijter M4-M14

Ben je op zoek naar een professionele moerensplijter waar je zelf niet te veel kracht op moet geven om zelfs de sterkste moeren te splitsen? Dan raden we de Bahco 4610-1 aan. Dit is een moerensplijter die werkt met de hydraulische techniek. Er zit met andere woorden een vloeistof in de schroefstang, en die vloeistof zet je met de schroef hendel onder druk. Hierdoor komt de beitel in de moerensplijter onder bijzonder hoge druk te staan en splits je een moer voor je het weet. 

Zoals je van een merk als Bahco mag verwachten klopt alles aan deze moerensplijter. Het materiaal is ijzersterk en de beitel is vlijmscherp. Door de specifieke gebogen vorm, gebruik je deze moerensplijter ook in kleine ruimtes. De stelschroef om de holte waarin je de moer vastklemt kleiner te maken, is bijzonder handig. Zo heb je maar en moerensplijter nodig voor alle formaten van moeren.

Hiermee komen we bij de nadelen van de Bahco M4-M14. Zoals je van Bahco wel mag verwerken is het een handig en sterk werktuig, al moet je jezelf wat tijd geven om er mee te leren werken. Verder kost het je bijvoorbeeld ook wel wat tijd om de moerensplijter terug los te schroeven. De haakse stand is wat eigenaardig, maar eens je gewoon bent om met de Bahco M4-M14 te werken, is het net vreemd om met een andere moerensplijter te werken.

Je moet er wat mee leren werken, de gebogen vorm is wat vreemd.

Voordelen
 • Weinig kracht nodig door hydraulisch element
 • Sterk en scherp
 • Voor moeren tot klasse 10
 • Ook voor kleine ruimtes
Nadelen
 • Haakse stand kost wat moeite om mee te werken
 • Tijd nodig om de moerensplijter terug in beginstand te brengen
Conclusie

Dit product is geschikt voor wie moeren tot klasse 10 zonder probleem wil breken zonder de schroefdraad van de bout te beschadigen. Dankzij het hydraulisch mechanisme hoef je heel weinig kracht te leveren om de sterkste moeren los te maken. Door toedoen van de wat vreemde bouw, moet je wat met dit werktuig leren werken. Het voordeel is dan weer dat je de moerensplijter ook in kleine ruimtes kunt gebruiken.

Koopgids

Nu we de beste moerensplijters op de markt besproken hebben, is het tijd voor de koopgids. Hierin staan we wat langer stil bij de kenmerken waarop je moet letten als je een moerensplijter koopt. Ben je nog niet helemaal zeker van je keuze, dan helpt de koopgids je om een goed zicht te krijgen op de eigenschappen waaraan een moerensplijter moet voldoen.

Wil je een moerensplijter kopen voor persoonlijk gebruik of voor professionele doeleinden, dan moet je alle aspecten en eigenschappen van het toestel goed bekijken. We zetten hier even de belangrijkste eigenschappen van een moerensplijter op een rij.

Voor welke sterkteklasse is de moerensplijter geschikt?

Moeren, schroeven en bouten hebben telkens een sterkteklasse. Zo weet je welke schroeven en bouten je kunt combineren in een werkstuk. Ga je voor een schroef of bout met een lage sterkteklasse en gebruik je daarbij een moer met een hogere sterkteklasse, dan krijg je een onevenwicht en kun je de schroef beschadigen.

De sterkteklasse van een moer, schroef of bout wordt uitgedrukt met een enkel getal. Een moer met sterkteklasse 9 combineer je het best met dezelfde schroeven of bouten.

Soorten moerensplijters

Wat heeft dit nu te maken met moerensplijters? Welnu, bij elke moerensplijter vind je in principe ook een aanduiding van de sterkte van de moeren die je kunt splitsen.

Is deze sterkteklasse hoger dan 6, dan weet je dat je met een sterke en professionele moerensplijter te maken hebt. De sterkteklassen 8 en 9 bijvoorbeeld, komen vooral bij industriële toepassingen voor.

Voor welke diameter of maat van moeren is een moerensplijter geschikt?

Een van de eerste dingen waar je op moet letten bij het kopen van een moerensplijter is de grootte. Een moerensplijter helpt je om hardnekkige en vastzittende moeren te splijten en te verwijderen, maar hij werkt niet als hij niet de juiste grootte heeft. De grootte varieert van de ene moerensplijter tot de andere. Sommige zijn ideaal kleine moeren, terwijl andere grotere moeren kunnen breken.

De tabel hieronder geeft aan voor welke maat van moeren een sleutel of een moerensplijter geschikt is. Sommige producenten van moerensplijters geven de maximale maat aan, terwijl anderen een sleutelmaat geven. Zo kun je bepalen of een moerensplijter geschikt is voor een bepaald type van moer.

Maat van bout/moer

Sleutelmaat

Buitendraad diameter in mm

M2

4

2

M3

5.5

3

M4

7

4

M5

8

5

M6

10

6

M7

11

7

M8

13

8

M10

17

10

M12

19

12

M14

22

14

M16

24

16

M20

30

20

M24

36

24

M27

41

27

M30

46

30

M33

50

33

M36

55

36

Controleer de grootte van de moer die je wilt verwijderen voor de aankoop. De grootte van de moer helpt je bij het bepalen van de juiste maat van de moerensplijter. Je kunt er ook voor kiezen een verstelbare moerensplijter te kopen, waarmee je alle moeren kunt verwerken, ongeacht hun grootte. Sommige bedrijven verkopen ook meerdere moerensplijters van verschillende grootte in één set.

Merk

Een moerensplijter lijkt misschien een eenvoudig stuk gereedschap, maar je moet er zeker van zijn dat je er lang plezier van hebt. Vaak zien de moerensplijters er hetzelfde uit, maar is er toch een groot verschil qua kwaliteit. Het metaal kan sterker zijn of de beitel kan bij de ene moerensplijter van een hogere kwaliteit zijn dan bij de anderen. De beste manier om een moerensplijter van hoge kwaliteit te krijgen is door er een van bekend merk te kopen of gewoon onze top vijf te volgen!

Materiaal van de moerensplijter

Over het algemeen hebben moerensplijters hetzelfde ontwerp. Dit is wat verwarrend, want welke moet je dan kopen? Zoals we al stelden, is het materiaal belangrijk. Een goede en betrouwbare moerensplijter moet een stevige constructie hebben, die niet kapot gaat een of twee klussen. De beste moerensplijters zijn geproduceerd uit gehard en gesmeed staal. Kies altijd een moerensplijter die stevig en zwaar aanvoelt.

Ontwerp

Het ontwerp van een moerensplijter bepaalt of het werktuig ook geschikt is om op moeilijk bereikbare plaatsen te gebruiken. Soms moet je vastzittende moeren verwijderen in krappe ruimtes, en dan heb je een moerensplijter nodig die daar gemakkelijk kan komen. Overweeg de grootte en het ontwerp van de moerensplijter voordat je hem koopt. Kleine moerensplijters lijken gemakkelijk in krappe ruimtes te komen.

Hydraulisch of niet?

Wil je de sterkste moeren kunnen splijten, dan ga je voor een hydraulische moerensplijter. Hiermee zorg je niet alleen voor druk op de moer door de schroefbout aan te halen, maar verhoogt deze druk nog eens door vloeistof die in de schroefas verzameld is in een reservoir. Het aanspannen van de schroef gaat ook vlotter bij een hydraulische moerensplijter.

Werken moerensplijters überhaupt echt?

Ja, ze werken echt. Moerensplijters laten je echt toe beschadigde en vastzittende moeren gemakkelijk te verwijderen. Ze zijn het laatste redmiddel nadat je hardnekkige moeren met andere methoden zonder succes heeft geprobeerd te verwijderen. Het beste aan het gebruik van moerensplijters is dat ze de bouten of schroefdraad van de bout niet beschadigen.

Hoe splits je een grote moer?

Om een grote moer te splijten heb je een grote moerensplijter nodig die ideaal is voor deze maat. De diameters van de moerensplijters zijn aangegeven, evenals de grootte van de moeren die ze aankunnen. Zodra je de juiste moerensplijter hebt, maak je de beitel los en plaats je de holle ring over de grote moer. Begin nu met het aandraaien van de schroef om de moer vast te klemmen tussen de binnenrand van de ring en de beitel. Blijf de schroef aandraaien met een moersleutel, dopsleutel of moersleutel tot de moer gespleten is.

Slotwoord

Hiermee zijn we op het einde van dit artikel gekomen. We hopen dat we je heel wat informatie hebben kunnen bijbrengen over moerensplijters. Een moerensplijter kiezen is inderdaad niet zo gemakkelijk. Het komt erop aan goed na te denken over hoe je precies wil werken. Natuurlijk moet je ook bij stilstaan bij welk budget je wil uitgeven. Hoe vaak je een moerensplijter gebruikt, bepaalt eveneens mee de keuze. Wil je uit nieuwsgierigheid gewoon dit werktuig hebben? Of ken je de kneepjes van het vak en wil je meteen een professionele moerensplijter? Het zijn allemaal factoren die hun rol spelen.

Heb je nog bepaalde vragen over moerensplijters, aarzel dan niet en contacteer de klantendienst van onze partners. Ze helpen je graag verder met de keuze van de juiste moerensplijter. Zo kies je helemaal uit je luie stoel een moerensplijter die geschikt is voor jou. Misschien gebruik je ooit samen met je kleinkinderen deze moerensplijter. Welk project je ook wil opknappen met je moerensplijter, we wensen je veel succes met de aankoop van jouw nieuwe werktuig!

Tresna.nl
Logo