Beste invalzaag

Op het moment van schrijven heb je de keus uit gigantisch veel verschillende soorten zagen. Deze zagen typeren zich door bepaalde kenmerken en daaruit voortvloeiende voor- en nadelen. Helaas zijn er maar weinig zagen waarmee je in het midden van een werkstuk kan zagen. 

Gelukkig is daarom de invalzaag uitgevonden. Zoals de naam al doet vermoeden, kan deze zaag halverwege een werkstuk beginnen met zagen. De zaag valt meer of meer in het werkstuk, waardoor je deze gemakkelijk op de gewenste plekken kan verzagen.

Invalzaag

Onze top 4 invalzagen

Afbeelding

Product


Powerplus POWX0560 -2

Onze beste koop!

Powerplus POWX0560

Beste koop invalzaag

of

Scheppach PL55 invalzaag

Scheppach PL55

Beste invalzaag met geleiderail

of

Makita SP6000J1X

Makita SP6000J1X

Beste professionele invalzaag

of

Powerplus POWX1425

Powerplus POWX1425

Beste goedkope invalzaag

of

Producteigenschappen

ONZE BESTE KOOP

Powerplus POWX0560

Beste koop invalzaag

Powerplus POWX0560 -2

of

Scheppach PL55

Beste invalzaag met geleiderail

Scheppach PL55

of

Makita SP6000J1X

Beste professionele invalzaag

Makita SP6000J1X

of

Powerplus POWX1425

Beste goedkope invalzaag

Powerplus POWX1425

of

Wat is een invalzaag?

In veel gevallen wordt een invalzaag met een cirkelzaag vergeleken. Deze twee verschillende soorten zagen lijken behoorlijk veel op elkaar. Toch zijn er enkele kenmerkende verschillen.

Het belangrijkste kenmerk van een invalzaag is toch dat je halverwege een werkstuk kan beginnen met zagen. Hierdoor kan je elk gewenst werkstuk zagen, zelfs als je in het midden van het werkstuk dient te zijn.
Bovendien is een invalzaag ongelooflijk nauwkeurig. Dat geldt met name voor een invalzaag met een geleiderail; daarover kan je hieronder meer lezen.

Bij de aanschaf van een invalzaag is het belangrijk om ook op de accessoires te letten. Dit heeft onder andere betrekking op de eerder genoemde geleiderail, maar ook op een stofafzuiging, een accu en de zaagbladen.

Graag willen we je ander kennis maken laten met een invalzaag. Hiervoor hebben we onderstaande video van Festool gebruikt. Deze video gaat over een behoorlijk populaire invalzaag, welke helaas momenteel niet meer leverbaar is. Met dit filmpje wordt echter wel de werking, en de voordelen, van een invalzaag duidelijk zichtbaar:

Invalzaag kopen

Heb je interesse om een invalzaag te kopen? Allereerst is dat een verstandige keuze. Met een invalzaag heb je een multifunctionele en uitermate praktische zaag tot je beschikking.

Hieronder vind je onze onze keuze voor verschillende invalzagen.

Beste koop invalzaag – Powerplus POWX0650

Ben je op zoek naar een uitermate fijne, veilige en krachtige invalzaag? Wil je daarbij ook nog eens van een marktconforme prijs profiteren? In dat geval is de Powerplus POWX0560 de beste keuze voor jou.

Dankzij de kenmerken van deze invalzaag is de zaag door zowel professionals als door doe-het-zelvers te gebruiken.

Hierdoor is er een grote doelgroep geschikt voor deze invalzaag; des te meer een reden voor ons om deze invalzaag verder uit te lichten.

Een ongelooflijk prettig voordeel van deze machine is het feit dat deze inclusief een geleiderail geleverd wordt. Dankzij deze geleiderail ben je in staat om zeer nauwkeurig in hout te zagen. Oftewel: je kan zaagsneden maken die 100% kaarsrecht zijn.

Tevens heeft de Powerplus POWX0560 een krachtige motor. Deze motor levert 1200 watt, waardoor er 5500 toeren per minuut behaald kunnen worden.

Hierdoor is het mogelijk om tot 58 millimeter diepte in hout te zagen.

Ook is het mogelijk om deze invalzaag te kantelen, waardoor je in verstek kan zagen. Ook is het mogelijk om de diepte van de zaagsnede handmatig in te stellen. Met deze invalzaag heb je de optimale controle over je zaagwerkzaamheden.

Powerplus POWX0560 -2

De machine wordt aangedreven door netstroom. Hierbij levert Powerplus een kabel van 3 meter lang; dit kan door sommige als te kort ervaren worden. Dat is helaas niet het enige nadeel.

De Powerplus POWX0560 weegt namelijk bijna 10 kilogram; dat is zeer fors. Hierdoor is het niet voor iedereen mogelijk om deze machine langdurig achter elkaar te gebruiken.

De machine is behoorlijk zwaar, waardoor langdurige werkzaamheden als zwaar ervaren kunnen worden.

Voordelen
 • Krachtige motor
 • Geleiderail meegeleverd
 • Optimale controle
Nadelen
 • Zwaar
 • Netsnoer aan de korte kant
Conclusie

De Powerplus POWX0560 heeft alles wat men van een invalzaag mag verwachten. De machine is veilig, is krachtig en levert perfecte zaagsneden, dankzij de meegeleverde geleiderail. Helaas is de machine aan de zware kant en is het net netsnoer ‘maar’ 3 meter lang. Verder is het een invalzaag met een perfecte prijs-kwaliteitsverhouding.

Beste invalzaag met geleiderail – Scheppach PL55

Als je kaarsrechte zaagsneden wilt verkrijgen, heb je sowieso een geleiderail nodig. Dankzij deze handige accessoire ben je in staat om in een 100% rechte lijn te zagen.

Als we kijken naar de beste invalzaag met een geleiderail, komen we uit op de Scheppach PL 55.

In feite heeft deze invalzaag alles wat je je maar kan wensen. Toch zijn er enkele nadelen aan dit apparaat. Anders hadden we deze invalzaag bestempeld tot beste invalzaag in zijn algemeenheid.

Zoals we al zeiden, heeft deze invalzaag de beschikking over een geleiderail. Dit betekent dat je in staat bent om in 100% kaarsrechte lijnen te zagen. Hierdoor zijn je zaagsneden perfect en kan je een perfect werkstuk af leveren. Wat wens je nog meer?

Met de Scheppach PL55 kan je tot 55 millimeter diepte in hout zagen. Dat is behoorlijk diep, zeker gezien het relatief gunstige prijskaartje van deze machine.

Bovendien kan je met deze invalzaag dus ook middenin een werkstuk beginnen. Deze zogeheten invalfunctie is het belangrijkste voordeel van een invalzaag. Bij de Scheppach PL55 werkt dit uitermate handig en gemakkelijk.

Ook is de invalzaag kantelbaar. Dit heeft één belangrijk voordeel: je kan ook in verstek zagen. Hierdoor ben je multifunctioneel met dit apparaat. Met verstek zagen kan je overigens tot 45 millimeter diepte in hout zagen.

Zoals we al zeiden, heeft dit apparaat wel enkele nadelen. Het eerste nadeel is het relatief hoge gewicht van de zaag. Deze invalzaag weegt in zijn totaliteit 8 kilogram. Als je langdurige werkzaamheden uit wilt voeren, kan dit als té zwaar ervaren worden.

Daarnaast is het netsnoer veel te kort. Dit snoer is maar 1 meter lang, waardoor je zeer beperkt in je bewegingsvrijheid bent. Met een langer snoer zou de Scheppach PL55 nóg beter zijn.

Scheppach PL55 invalzaag

Het snoer van deze invalzaag is veel te kort; maar 1 meter.

Voordelen
 • Perfecte geleiderail
 • Invalfunctie
 • 55 millimeter zaagdiepte
Nadelen
 • Netsnoer veel te kort
 • Relatief zwaar
Conclusie

De Scheppach PL55 is gezegend met een perfect werkende geleiderail. Dit zorgt ervoor dat je kaarsrecht in het werkstuk kan zagen. Ook levert de motor voldoende kracht, kan je verstek zagen en kan je profiteren van de standaard invalfunctie. Helaas is het netsnoer wel veel te kort en weegt de invalzaag relatief veel.

Beste professionele invalzaag – Makita SP6000J1X

Ben je als professional zijnde op zoek naar een krachtige, robuuste en veilige invalzaag? Wil je daarbij ook profiteren van de belangrijkste voordelen van een invalzaag in zijn algemeenheid? In dat geval is de Makita SP6000J1X voor jou op het lijf geschreven.

Het belangrijkste voor een professional is om op een snelle en nauwkeurige manier de zaagwerkzaamheden uit te kunnen voeren. Dat is met deze invalzaag zeker mogelijk, onder meer dankzij het vermogen van 1300 watt. Dit resulteert in een onbelast toerental van maar liefst 5200 per minuut.

Overigens zorgt dit ervoor dat je tot 55 millimeter diepte in hout kan zagen. Dankzij de gratis meegeleverde geleiderail zijn de zaagsneden altijd kaarsrecht.

Een ander bijkomend voordeel is het feit dat het netsnoer een lengte van 4 meter heeft. Hierdoor heb je een grote bewegingsvrijheid en kan je de klussen op een snellere en efficiëntere manier voltooien.

Heb je soms behoefte om ook in zachtere materialen, bijvoorbeeld kunststof, te zagen? Met de Makita SP6000J1X is dat geen probleem. Dit komt vanwege het feit dat je het toerental naar eigen inzicht aan kan passen. Zorg voor een maximaal toerental van 2000 toeren per minuut en het kunststof zal niet verbranden.

Ook heb je de beschikking over een zogeheten voorritsfunctie. Hierdoor kan je de zaag op de juiste manier op het werkstuk terecht laten komen. Het voordeel hiervan? Je loopt niet het risico dat het materiaal kan gaan splinteren.

We durven wel te stellen dat de Makita SP6000J1X de perfecte invalzaag voor een professional is. We hebben namelijk maar twee nadelen kunnen ontdekken. Allereerst krijg je helaas maar één zaagblad meegeleverd. Hierdoor dien je nog separaat meerdere zaagbladen aan te schaffen.

Een ander nadeel is dat de kleur van de snijlijn in het zwart is. Hierdoor kan je een streep van je potlood of pen niet altijd even goed zien.

Je krijgt maar één zaagblad meegeleverd bij aankoop.

Voordelen
 • Zeer krachtig
 • Voorritsfunctie
 • Geleiderail
Nadelen
 • 1 zaagblad meegeleverd
 • De kleur van de snijlijn is zwart
Conclusie

De Makita SP6000J1X is simpelweg de beste machine voor een professional, daar is de prijs dan ook wel naar. Maar, dankzij de krachtige motor, de geleiderail en het in te stellen toerental ben je de koning te rijk met deze invalzaag. De twee kleine nadelen vallen daarbij eigenlijk in het niet.

Beste goedkope invalzaag – Powerplus POWX1425

Ben je op zoek naar een invalzaag met een gunstig prijskaartje? Ook daarvoor heeft Powerplus een perfecte invalzaag in hun assortiment. De Powerplus POWX1425 levert namelijk fijne prestaties, terwijl de aanschafwaarde onder de 90 euro blijft.

Deze machine is met name geschikt voor een doe-het-zelver. Mocht je incidenteel een zaagklusje hebben, komt de Powerplus POWX1425 goed van pas. Dat komt deels ook doordat het prijskaartje zo bijzonder gunstig is; deze investering is het dan ook dubbel en dwars waard.

Bij aanschaf van deze invalzaag krijg je meerdere accessoires meegeleverd, waaronder een handige koffer. Je kan de invalzaag, en overige accessoires, handig en veilig in deze koffer opbergen. Dit is met name handig indien je de zaag niet al te vaak nodig hebt.

Als je gedetailleerde zaagklussen uit wilt voeren, komt deze zaag uitermate goed van pas. Dit komt door het kleine zaagblad dat meegeleverd wordt. Door dit kleine zaagblad kan je tot in detail de gewenste vormen uitzagen.

Dankzij de invalfunctie is het bovendien mogelijk om in het midden van een werkstuk te beginnen met zagen. Dit is dan ook één van de belangrijkste voordelen van een invalzaag in zijn algemeenheid, maar ook zeker van de Powerplus POWX1425.

Een ander fijn voordeel van deze Powerplus invalzaag is het lage gewicht. De machine weegt in zijn totaliteit maar 4,3 kilogram. Ter vergelijking: de machine hierboven beschreven weegt ruim het dubbele.

De motor levert een vermogen van 600 watt, waardoor je tot 28,5 millimeter diepte in hout kan zagen. Dat is helaas niet al te veel; dat is dan ook één van de nadelen van deze machine.

Powerplus POWX1425 koffer

Een ander nadeel is dat er geen geleiderail geleverd wordt. Maar, gezien het minieme prijskaartje is dat ook geen bijzonderheid.

Je kan maar tot 28,5 millimeter diepte in hout zagen.

Voordelen
 • Handige koffer meegeleverd
 • Invalfunctie
 • Licht van gewicht
Nadelen
 • Beperkte zaagdiepte
 • Geen geleiderail meegeleverd
Conclusie

De Powerplus POWX1425 is absoluut de beste keuze voor een invalzaag onder de 90 euro. Dankzij dit gunstige prijskaartje is het een raadzame investering, mede door de fijne eigenschappen. Onder andere de invalfunctie, het kleine zaagblad en de handige koffer zijn absolute pluspunten.

Zaagbladen voor een invalzaag 

Bij een review, van de Makita SP6000J1X gaven we aan dat er maar één zaagblad meegeleverd wordt. Dit bestempelde wij als een nadeel. Dit komt omdat een zaagblad na verloop van tijd kan slijten. Bovendien heb je soms de behoefte aan een zaagblad met andere afmetingen.

Het aanschaffen van zaagbladen voor een invalzaag is dan ook een belangrijke taak. Met de juiste zaagbladen kan je namelijk alle kanten op.

Hm zaagblad

Bij het kiezen van het juiste zaagblad is het noodzakelijk om rekening te houden met het soort materiaal. Als je een houten voorwerp wilt zagen, heb je behoefte aan een krachtig zaagblad voor hout. Dat gaat gepaard met veel tanden en een grove afwerking; hierdoor kan het zaagblad de benodigde kracht overbrengen op het werkstuk.

Anderzijds is het belangrijk om te kijken naar het formaat van het zaagblad. Als je een gedetailleerde zaagklus uit wilt voeren, is het bijvoorbeeld noodzakelijk om een klein zaagblad te hebben. Met een groot zaagblad ben je namelijk niet al te flexibel en met een klein zaagblad juist wél.

Tot slot is het nog van belang om de zaagdiepte op je invalzaag goed in te stellen. Stel deze niet al te diep in, anders ga je dwars door het kunstwerk heen. Maar, stel deze ook niet te ondiep in, anders verkrijg je niet het gewenste resultaat.

Kijk voor de volledigheid onderstaande informatieve video: