Beste multitool

Iedere doe-het-zelver moet gewoonweg in een goede multitool investeren.

Een multitool is een bijzonder handig instrument. Je kunt het niet alleen gebruiken om te schuren of oppervlakten egaal te schrapen, maar ook om diverse materialen door te zagen of in te korten komt een multitool goed van pas. Een oude leiding verwijderen en daarna je ramen opschuren?

Een stukje van een deurkozijn inkorten om er een laminaatplank onder te schuiven? Het kan allemaal in een handomdraai.
In dit artikel bespreken we de handigste en meest interessante multitools.

Lees snel verder en ga aan de slag als een innovatieve en creatieve duizendpoot!

ProductToepassing
1. DeWALT DWE315KTBeste koopdewalt multitool beste koop
2. FEIN Multimaster Top FMM350QSLMeest krachtig en grootste aantal accessoiresFein multitool
3. Bosch PMF 1900 E SetBeste multitool voor metaal
Powerplus POWX1347MCBeste multitool onder €100
Dremel 8200 Platinum EditieBeste op accu

DeWALT DWE315KT; Krachtige motor, ligt perfect in de hand

dewalt-dwe315kt De DeWALT DWE315 is een professionele machine. Dit merk je aan veel handige eigenschappen. Het toestel weegt 1,5 kilo en heeft een vermogen van 300 watt.
Ondanks dit sterke vermogen werkt het toestel vrij stil en trilt het nauwelijks in je handen. Het design van het handvat draagt hier zeker toe bij.

De vorm en het ontwerp zijn bijzonder gemakkelijk voor de gebruiker. De langwerpige rubberen greep bijvoorbeeld ligt goed in je hand. Met je wijsvinger druk je de trekker in en door harder of zachter te drukken regel je de snelheid.

Deze variabele snelheidsregeling van de DeWALT DWE315KT werkt zeer vlot. Ook als je het toestel met beide handen gebruikt, kun je de snelheid van de oscillaties regelen. Het enige nadeel dat we kunnen bedenken, is dat het toestel misschien wat lang is. Kleine hoekjes schuren doe je beter met een compacte schuurmachine.

Het monteren en vervangen van de hulpstukken gaat snel en gebeurt zonder bijkomende tools. Met een knop los je de greep op het hulpstuk, waarna je het wegneemt. Je plaatst vervolgens een nieuw stuk en laat de knop terug los.

De DeWALT DWE315KT heeft de laatste nieuwe technologie voor stofafzuiging. Knap je een zaag- of schuurklus op, dan maak je zeer gemakkelijk de slang van je stofzuiger aan het toestel vast. Handig én veilig, want zo beperk je de hoeveelheid stof die je inademt.

De DeWALT DWE315KT is een oscillerende multitool. Dit wil zeggen dat de tool trillingen creëert en geen roterende bewegingen. Je behaalt zo een maximum van 22000 trillingen per minuut.

DeWalt DWE315KT met accessoires

Ook op het vlak van accessoires scoort het toestel goed, al zijn er andere merken die meer accessoires en hulpstukken aanbieden.
Het meest interessant is de hendel met een simpel wieltje. Het lijkt inderdaad een simpel hulpstuk, maar toch heeft het verschillende functies.
Je gebruikt het bijvoorbeeld als geleider, maar ook dient het als regelaar voor de diepte en de hoogte als je met je DeWALT DWE315 in een werkstuk zaagt.

Heb je vroeger al een DeWALT multitool gehad met een aantal handige hulpstukken die je verder wil gebruiken? Een speciale, meegeleverde adapter maakt je oude hulpstukken compatibel met deze nieuwe tool.

Met een totaal van 36 hulpstukken kun je echt heel wat klussen aan. Zo kun je bijvoorbeeld invallend zagen, dit wil zeggen middenin een oppervlakte een gat maken. Met de DeWALT DWE315KT maak je zo handige openingen om leidingen te leggen.

Ook schuren is mogelijk dankzij een speciaal opzetstuk in deltavorm. Kortom, de meegeleverde zaagbladen zijn ideaal voor grote en kleine renovaties. Een deurkozijn een stuk inkorten om er laminaat onder te schuiven is zo gebeurd. Ook buizen afsnijden is zeer handig. Vast tapijt losmaken of -wrikken doe je ook heel gemakkelijk met dit toestel.

Video:

DeWalt multitool ledverlichting

En dan zouden we nog een belangrijke eigenschap vergeten. Veel kluswerk moet je doen zonder al te veel licht. Geen probleem evenwel met de DeWALT DWE315KT. Op dit toestel is een handig LED-lichtje voorzien.

Deze multitool van DeWALT is opgeborgen in een handig TSTAK-box systeem. Dit is een modulair stapelsysteem voor je accessoires en je machine zelf. Elk stuk heeft zijn vaste plaats in deze gereedschapskoffer.

Om in kleine hoekjes te werken is het toestel iets te lang.
Conclusie
Dit product is vooral geschikt voor mensen die gewoonweg de beste multitool op de markt willen kopen, ongeacht de prijs. Van de krachtige motor en de degelijke hulpstukken heb je jarenlang plezier. Je bergt de multitool en zijn accessoires op in een professionele koffer.

Bekijk de actuele prijs op Coolblue.nl

Voordelen
 • Variabele snelheid
 • Handige opbergkoffer
 • LED-verlichting
Nadelen
 • Zwaar
 • Niet voor kleine hoekjes
 • Beperkt aantal accessoires

FEIN Multimaster Top FMM350QSL; De krachtigste met het grootste aantal accessoires

FEIN-Multimaster-Top-FMM350QSLHet eerste wat opvalt, is hoe de FEIN Multimaster Top FMM350QSL geleverd wordt. De robuuste en handige koffer waarin het toestel zit valt op door zijn oranje kleur en stevig design. Op je bouwwerf ga je niet gauw over de doos struikelen. Je FEIN Multimaster Top FMM350QSL zit op een vaste plaats in deze koffer. Daarnaast heb je twee opbergvakken voor je hulpstukken. De hulpstukken liggen los in deze opbergbakjes, zij hebben geen vaste plaats.

Het toestel zelf dan. Het is een compacte machine die vrij kort is. Je kunt er dus zelfs ook in zeer kleine hoeken mee aan de slag. Toch beschikt het toestel over heel wat power. Met zijn 350 watt is het één van de sterkste in zijn soort. Dit valt op omdat het met 1,4 kilogram ook behoorlijk licht is.

Fein MultiMaster Top FMM350QSL

We merken hierbij ook op dat de FEIN Multimaster Top FMM350QSL op volle kracht zeer stil is, zelfs al werk je je bijvoorbeeld een weg doorheen steen of metaal. Ook de trillingen die je te verduren krijgt blijven beperkt. Met een maximum van 19500 toeren per minuut kun je heel veel op korte tijd doorzagen of opschuren.

Het toestel is voorzien van een variabele snelheidsregeling. Je stelt deze snelheid in met een wieltje. Met een aan-en-uitknop schakel je het vervolgens in. Je hebt geen tools of sleutels nodig om de accessoires te wisselen. Met één hand maak je een klep los, terwijl je met de andere het stuk vervangt. Ook de oude stukken van FEIN, die je bijvoorbeeld van een vorig toestel hebt, kun je hergebruiken. Een adapter heb je er niet voor nodig. De stukken beantwoorden aan de Starlock Plus standaard

De FEIN Multimaster Top FMM350QSL is dus een echt allround toestel. Kozijnen inkorten bijvoorbeeld? Dit is een klus die je zeer snel opknapt met deze tool. Nieuwe leidingen leggen in een bestaande woning? Dan is het zaagblad om invallend te zagen zeer handig. Vloeren en oude tegels losmaken gaat ook vlot.

Voor het opschuren en schrapen van oppervlaktes heb je ook de juiste accessoires. Deze items zijn gekleefd op kaarten als je het toestel koopt. Per item heb je een korte uitleg.

De accessoires bij de FEIN Multimaster Top FMM350QSL zijn alleen al een reden om dit toestel te kopen. Heb je dit toestel in huis, dan ontdek je als doe-het-zelver klussen en oplossingen waar je het bestaan niet van wist. Het loont dus zeker de moeite om alle stukken goed te bekijken en te onderzoeken om als doe-het-zelver ontdekkingen te doen en je klussen sneller en beter op te knappen.

Video:

Als we toch speuren naar een nadeel, dan vinden we de oplossing voor stofafzuiging wat minder geslaagd. Een buis hiervoor moet je op een vreemde manier monteren. Deze buis zit niet standaard op het toestel.

De stofafzuiging hadden we liever standaard gemonteerd gezien.
Conclusie:
Dit product is vooral geschikt voor mensen die gaan voor de beste multitool en het grootste aantal accessoires.

Bekijk de actuele prijs op Coolblue.nl

Voordelen
 • Stil
 • Vertraagde start
 • Snoer van 5 meter lang
Nadelen
 • Geen verlichting
 • Te veel schuuraccessoires

Bosch PMF 1900 E Set; De beste voor metaal

bosch-PMF-1900-E

Ben je vooral op zoek naar een multitool om door metaal te zagen? Dan raden we de Bosch PMF 1900 E Set aan. Het is niet zo dat andere multitools hier niet geschikt voor zijn. Maar de accessoires van Bosch zijn zeer kwalitatief, en dan al zeker deze voor metaal. Wens je spijkers af te zagen? Of buizen in een muur doorklieven? Met de Bosch-metaalzaag die bij dit toestel zit gaat dit zeer vlot.

Bovendien is dit toestel in de aankoop ook iets goedkoper dan de professionele modellen die we hierboven bespraken. Dat geeft wat ruimte om gericht accessoires te kopen. Op de markt vind je onverwoestbare metaalzaagjes in bimetaal of titanium, die zeker op je Bosch PMF 1900 E passen. Maar, als je het toestel koopt krijg je er dus in totaal ook al 13 accessoires bij, waaronder een zaagje voor metaal. Je kunt dus direct aan de slag!

Het toestel weegt 1,2 kilogram. Het vermogen is een beetje afgestemd op dit gewicht. De Bosch PMF 1900 E Set is verpakt in de typische Bosch Groen koffer, die handig afsluit met twee sluitkleppen.

Laten we nu het toestel zelf bekijken. Wij vinden dat de multitool wat kort is en niet zo ideaal in de hand ligt. De soft grip grepen zijn wel goed, maar je houdt het toestel een beetje dicht bij de kop vast. De snelheid is op een variabele manier te regelen. Dit doe je met een wieltje. Terwijl je aan het zagen bent kun je de snelheid dus niet bijregelen. De stukken vervangen doe je met een meegeleverde inbussleutel. Deze sleutel is vastgehecht aan de kabel. Zo is de kans kleiner dat je hem verliest, wat wel handig is.

bosch multitool accessoires

Er is nog een ander interessant hulpstuk meegeleverd. Een schijf die je toelaat de diepte in te stellen waarop je gaat zagen. Wens je bijvoorbeeld een deurkozijn in te korten, dan monteer je deze cilinder samen met een zaagblad op je toestel. Vervolgens zaag je een perfecte rechte lijn op de hoogte die je ingesteld had.

Met zijn 190 watt heeft het toestel voldoende power, maar zoals we zeiden vooral om kleinere klussen te doen. We denken bijvoorbeeld aan spijkers uit een oude muur afzagen vooraleer je gaat behangen of oude metalen buizen doorzagen van leidingen die je niet meer nodig hebt. Ook om bijvoorbeeld lijm of siliconen van een muur af te schrapen is dit een handige tool. Zeker als je weet dat de machine tot 21000 oscillaties per minuut maakt. Als je het toestel te lang gebruikt, dan riskeer je evenwel dat de motor oververhit geraakt.

Omdat het toestel best compact is kun je het dan ook goed gebruiken als schuurmachine. Je krijgt er een aantal schuurvellen bij. Dit toestel is niet geschikt om te slijpen of om intensief te zagen.

Jammer dat de gereedschapswissel niet zonder extra sleutel kan.
Conclusie:
Dit product is vooral geschikt voor mensen die op zoek zijn naar een multitool om metaal mee te bewerken. Voor kleine klusjes rond het huis is de multitool ook geschikt. Het toestel heeft een handige koffer. De prijs-kwaliteitsverhouding is prima.

Bekijk de actuele prijs op Coolblue.nl

Voordelen
 • Compact en handig om in kleine hoekjes te zagen
 • 21000 oscillaties per minuut
 • Goede prijs/kwaliteitsverhouding
Nadelen
 • Geen verlichting
 • Vooral voor lichtere klussen

Powerplus POWX1347MC; De beste onder de 100 euro

powerplus-powx1347mcBen je op zoek naar een handige multitool onder de 100 euro? Dan raden we je de Powerplus POWX1347MC aan. Het is geen toestel voor professionals, maar heeft wel een prima prijs-kwaliteitsverhouding. De gele lijn van Powerplus is gemaakt voor mensen die met plezier de handen uit de mouwen steken, maar toch liever niet in professioneel materiaal investeren.

Een eerste pluspunt dat we al meteen kunnen aanstippen is dat je bij dit toestel drie jaar garantie hebt. Dit zorgt ervoor dat je lang en ongedwongen kunt werken met het toestel.

De multitool is geleverd in een metalen doos. Deze doos is wel handig, maar mist toch het comfort van een echte werkkoffer. In de doos zitten bij aankoop 36 accessoires netjes opgeborgen. Je krijgt dus voor een bescheiden prijs heel wat hulpmiddelen. Onder de tools vinden we invalzaagbladen, schaven, schraapbladen, schuurstukken, segmentzaagbladen en standaardzaagbladen, voor verschillende ondergronden of materialen. De hulpstukken zijn gemaakt volgens de Starlock standaard voor multitools. Je kunt dus

Powerplus POWX1347MC - de beste beneden de 100 euro.

bijvoorbeeld ook specifieke hulpstukken van andere merken gebruiken. De hulpstukken wijzigen doe je zonder sleutels of tools. Je maakt een klem bovenaan het toestel los en wisselt daarna je accessoire. Bij dit toestel krijg je ook 24 vellen schuurpapier in deltavorm.

De Powerplus POWX1347MC is een oscillerende multitool. De motor zorgt voor trillingen en brengt deze over op je hulpstuk. Deze motor heeft een vermogen van 300 watt. Het is dus best wel een krachtige machine. Nadeel hierbij is dat de motor van de Powerplus POWX1347MC heel wat lawaai maakt. Een maximum van 92 decibel is niet weinig. Oorbeschermers gebruiken is zeker geen overbodige luxe.

Met een gewicht van 1,52 kilogram is het toestel goed te hanteren. Stel dat je langere tijd wil frezen of schuren, dan komt de afneembare greep aan de zijkant ook goed van pas.

Powerplus POWX1347MC

Dankzij een speciale buis en een adapter voor de stofzuiger, zorg je ervoor dat je het stof beperkt op de plaats waar je werkt. Dit verhoogt, samen met het goede handvat, de nauwkeurigheid tijdens het werken. De Powerplus POWX1347MC heeft een variabele snelheidsregeling. Met een handig draaiwieltje kun je zes snelheden instellen. De kabel van het toestel is 2 meter lang.

Maakt heel veel lawaai.
Conclusie:
Dit product is vooral geschikt voor mensen die op zoek zijn naar een multitool onder de 100 euro. Het toestel is krachtig en je krijgt er een mooie collectie hulpstukken bij. Het lawaai en de trillingen moet je erbij nemen.

Bekijk de actuele prijs op Coolblue.nl

Voordelen
 • 36 accessoires
 • Krachtige motor
 • Snelle wissel accessoires
Nadelen
 • Geen koffer, wel doos
 •  Zwaar in de hand zonder handvat

Dremel 8200 Platinum Editie; De beste multitool met accu

Dremel-8200-platinumDe Dremel 8200 Platinum editie is een toestel met accu. Het wordt geleverd in een handige en stevige opbergkoffer, waarin je naast je accessoires twee accu's, een oplader en hulpstukken vindt. De opbergkoffer is uit aluminium en kan dus best wel tegen een stootje.

Het merk Dremel is een buitenbeentje in de wereld van de multitools. Het is bekend om zijn enorme aantallen accessoires voor multitools. Maar het merk gebruikt wel zijn eigen type aansluiting, de Ez SpeedClick. Het gros van de andere toestellen gebruikt de Starlock of Starlock Plus standaard, dus pas op als je hulpstukken wil bijkopen of uitwisselen. Bij de aankoop van dit toestel krijg je evenwel al meteen 65 accessoires, dus de kans dat je niet vindt wat je nodig hebt is wel klein. De accessoires kun je wisselen zonder dat je een schroevendraaier of een inbussleutel nodig hebt, wat altijd handig is.

Dremel 8200 Platinum Editie - multitool mét accu.

Heb je de lithium-ion batterij van 10,8 volt geplaatst, dan kun je aan de slag. Met een capaciteit van 1500 Ah voor de accu, kun je ongeveer een uur onafgebroken werken vooraleer je de batterij moet opladen of wisselen. Je hebt gelukkig twee accu's zodat je nooit noodgedwongen pauzes moet inlassen. Ook het opladen duurt een uurtje.

Dremel 8200 Platinum Editie

De Dremel 8200 Platinum Editie is echt een toestel voor doe-het-zelvers of knutselaars. Het is een roterende multitool. Dit wil zeggen dat je het ook als boormachine kunt gebruiken.

Je krijgt als accessoire ook een aantal boren erbij. Bij de andere hulpstukken zien we frezen, schaven, schuurstukken en zaagbladen. Het meest bekend voor Dremel zijn de kleine slijpschijfjes, waarvan je er hier ook een aantal als accessoire krijgt.

Om het hele aanbod te verkennen neem je best wat tijd. Je komt als vanzelf op ideeën om klussen op te knappen waar je voorheen niet aan gedacht had. Naast de kleine accessoires, heb je bij dit toestel ook een aantal grotere opzetstukken, zoals een beschermkap of een freesopzetstuk.

Het is zeer veelzijdig als toestel, maar het mist wat kracht om zwaar werk te doen. Voor precisiewerk is het dan weer zeer handig.
Conclusie:
Dit product is vooral geschikt voor mensen die liefst snoerloos met een multitool willen werken. Het toestel ligt niet perfect in de hand en is niet voor iedereen even handig. Maar het grote aantal accessoires en de stevige koffer maken het wel een verantwoorde aankoop.

Bekijk de actuele prijs op Bol.com

Voordelen
 • 65 accessoires
 • Stevige koffer
 • Veel kracht voor draadloos toestel
Nadelen
 • Groot
 • Geen vaste plaats voor accessoires
 • Geen soft grip

Koopgids

Een multitool is een inventief werktuig waarmee je heel wat klussen kunt opknappen. Een multitool is een echte kameraad die je thuis bijstaat bij een aantal taken waar je anders geen raad mee zou weten. FEIN nam 50 jaar geleden een patent op deze uitvinding. Toen dit patent afliep, hebben andere producenten zich ook op de productie van multitools gestort. Verschillende fabrikanten hadden door dat deze tool voor veel verschillende doeleinden ingezet kan worden. Maar, waar moet je allemaal op letten als je een tool aan wil schaffen?

Wij houden van multitools als we volgende kenmerken zien:

 • Oscillerende of roterende multitool?
 • Gewicht
 • Snoerloos of draadloos?
 • Accessoires
 • Koffer
 • Zaagbladwissel

Oscillerende of roterende multitool?Voorbeeld van een oscillerende multitool.

Een oscillatie is een moeilijk woord voor een trilling. Schuur- of schraapbewegingen van deze multitools zijn dus eigenlijk trillingen die een motor creëert.
Roterende multitools hebben een meerwaarde als je bijvoorbeeld objecten wil polijsten. Voor houtbewerkers bijvoorbeeld is een roterende multitool onmisbaar. Ook als je je multitool als boormachine wenst te gebruiken, kies je best een roterende.
Onze voorkeur gaat uiteindelijk uit naar een oscillerende multitool; hiermee is het mogelijk om zéér veel verschillende klussen uit te voeren. Je kunt er vrijwel elk materiaal mee egaliseren, afschrapen, schuren, slijpen of doorzagen

Gewicht

Let erop dat je multitool niet te zwaar of te licht is, beiden zijn niet goed. Het is grotendeels een subjectief gevoel. De ene persoon is immers sterker dan de andere. Maar een multitool moet goed in de hand liggen en je moet er krachtig mee kunnen werken zonder dat je zelf gaat duwen of stoten tegen je werktuig.

Snoerloos of draadloos?

De meeste multitools hebben een snoer. Over het algemeen zijn ze ook krachtiger dan deze met een accu. Zelfs al voer je occasioneel een klusje uit, waarvoor je geen groot vermogen nodig hebt, kun je gebruik maken van een sterke multitool met snoer. Je stelt dan gewoon de sterkte van de bewegingen minder sterk in.

Multitools met accu zijn minder krachtig, maar de producenten zoals Dremel spelen daarop in door een groot aantal accessoires aan te bieden, die zich vooral richten op de fijne doe-het-zelver of zelfs de creatieve knutselaar.

Met een snoer hoef je niet te stoppen met werken om de batterij te vervangen. Dit wil niet zeggen dat je eindeloos door kunt werken, want ook de motor van een multitool met snoer kan oververhit raken. Of je accessoire kan het begeven door de hitte.

Multitools met snoer zijn over het algemeen iets compacter, al zijn er ook bij de modellen met snoer grote verschillen. Met een draadloos toestel kun je uiteraard aan de slag op plaatsen die nog geen stroom hebben. Je hoeft bij het positioneren van je multitool ook geen rekening te houden met de eventuele hinder van het snoer.

Koffer

Multitool koffer
Een goed voorbeeld van een multitool inclusief koffer.

De meeste types hebben een standaard koffer. Dit wil zeggen een koffer waarbij je machine een vaste plaats heeft en ook er enkele vakken voorzien zijn oor de accessoires en hulpstukken. De koffer mag niet te groot zijn. DeWALT heeft zijn eigen systeem van gereedschapskoffers, TSTAK. Dat is een type box dat stapelbaar is en handig om bijvoorbeeld plaats te sparen in je werkruimte. Ook andere merken hebben hun eigen type koffer.

Accessoires

Lees zeer goed na hoeveel accessoires je bij je multitool krijgt. De meeste merken bieden een brede waaier aan hulpmiddelen aan. Dit zijn:

 • Zaagjes
 • Schuurzolen
 • Schrapers
 • Schijven
 • Sommige merken zorgen ook voor boren.
 • Bij veel toestellen krijg je ook al schuurpapier in de vorm van de meegeleverde schuurzool.

Zaagbladwissel

Starlock is een standaard die verschillende producenten, waaronder Bosch en FEIN, samen gemaakt hebben. Let op het verschil tussen Starlock, Starlock plus en Starlock Max. De inkepingen om de accessoire te fixeren zien er telkens wat anders uit.

Dankzij deze standaard kun je de accessoires van multitools van verschillende merken onderling inwisselen. Elk merk heeft zo wel een beetje zijn eigen specialiteit. Wij zijn van mening dat de beste accessoires om hout en metaal te zagen van Bosch zijn. Multitools die de Starlock-standaard niet gebruiken zijn minder compatibel met een veelheid aan accessoires.

Het merk Dremel heeft een duizelingwekkend aanbod van accessoires voor hun multitools, maar let op; deze volgen een andere standaard: Ez SpeedClick.

Besluit

Hiermee zijn we aan het einde van deze koopgids gekomen. We hopen dat we je op een goede manier geïnformeerd hebben over wat er bij de aankoop van een multitool komt kijken. Wens je te investeren in een type met accu of met een snoer? Een krachtige motor of liever veel accessoires? De keuze is aan jou.

Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen, dan kun je steeds contact opnemen met de productspecialisten van de grote online verdelers. Dit kan telefonisch, per mail, maar ook via social media.

Het voordeel is dat je alle modellen thuis in je zetel kunt vergelijken en dan een goed doordachte aankoop kunt doen. Twijfel je over het gewicht of de ergonomie van een toestel, dan kun je het altijd eens in de winkel gaan kijken en achteraf uitzoeken waar de prijs het beste is.

We wensen je veel succes en zijn er zeker van dat je met de multitool een echte nieuwe kameraad zult vinden voor al je bouw- en klus avonturen. Binnenkort geef je je vrienden en familie een demonstratie van alle klusjes die je met je multitool kunt opknappen! Voltooi zeker je aankoop via een van de links op deze webpagina. We zorgen er steeds voor dat deze links verwijzen naar de allerbeste aanbiedingen van het moment.