Beste betonmixer

Een betonmixer is een handig toestel waarmee je veel tijd kunt besparen. Zeker als je grote verbouwingswerkzaamheden voor de boeg hebt, komt het toestel goed van pas. Je gebruikt een betonmixer om mortel te maken, maar nog voor heel wat meer klussen is het ook een praktisch werktuig.

Je denkt misschien al snel dat een betonmixer niet echt een must is. Misschien ben je bijvoorbeeld overtuigd dat je mortel gewoon met een spade of een metseltroffel kunt mengen. Denk hier echter zeker eens goed over na vooraleer je aan een grote klus begint. Een betonmixer doet eigenlijk hetzelfde als de mixer in de keuken. De mixer zorgt voor een homogene mengeling van het product dat je wil gebruiken. Die homogene of egale mengeling is heel belangrijk om goed werk te leveren.

Powerplus POWE80070 2

Denk bijvoorbeeld aan het maken van mortel. Mortel heeft een specifieke verhouding tussen zand, water en cement. Gooi je deze grondstoffen gewoon samen, en meng je ze manueel met een schop of truweel, dan duurt het heel lang vooraleer de consistentie optimaal is. Je krijgt mogelijk nooit het gewenste resultaat, omdat het mengsel al begint te drogen tijdens het werk. Daar komt een betonmixer dus goed van pas.

Ook voor pleisterwerken is een betonmixer onmisbaar. Hiervoor is het inderdaad heel belangrijk dat het mengsel egaal is en geen brokjes of andere onregelmatigheden bevat. Het beste bewijs hiervoor is het uiteindelijke resultaat. Heb je een goede mengeling, dan is het eindresultaat ook helemaal gaaf.

Bovendien zijn er nog heel wat andere toepassingen waarvoor je een betonmixer kunt gebruiken. Om te schilderen bijvoorbeeld is het belangrijk dat je je verf goed mengt. Zeker als je een groot oppervlak in één keer schildert en dus veel verf nodig hebt, is het belangrijk dat de verf goed gemixt is. Is dit niet het geval, dan kun je kleur en structuurverschillen opmerken. Met een roerstok is het mengen van verf zeker niet altijd ideaal.

Hoe werkt een betonmixer?

We hebben het al even gezegd, een betonmixer verschilt niet zo heel veel van een mixer die je in de keuken gebruikt.

Het toestel heeft een motor, die zorgt voor een ronddraaiende beweging. Deze ronddraaiende beweging wordt overgezet op een mengstaaf, die je in het toestel aanbrengt. Door de beweging van de motor draait de mengstaaf ook rond. Je richt en plaatst de draaiende staaf in een mengkom waarin je je “ingrediënten” of grondstoffen hebt gegoten.

De mengstaaf van een betonmixer is ook belangrijk. De typische mengstaaf heeft kleppen, die ervoor zorgen dat alles egaal gemixt wordt. Daarbij is het belangrijk dat niet alleen de stoffen centraal in het mengvat gemixt worden. Ook de grondstoffen die zich op de bodem of aan de randen van het mengvat bevinden, moeten mee opgenomen worden in de mix. Als de mengstaaf goed ontworpen is, heb je op deze manier geen verlies van grondstoffen en kun je alles gebruiken.Powerplus POWX089 2

Misschien stel je je de vraag of je niet gewoon een boormachine als betonmixer kunt gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld een mengstaaf gewoon in een boormachine plaatsen en zo je materiaal mixen.
In theorie kan dit inderdaad. Je moet echter wel beseffen dat je met een betonmixer heel wat voordelen hebt ten opzichte van een boormachine.

Zo heeft een betonmixer handvatten die een beetje de vorm van een autostuur hebben. Daardoor hou je deze betonmixer dan ook met je beide handen vast. De mengstaaf richt je omlaag, en je kunt het toestel sturen zoals je een auto stuurt. Dankzij dit ontwerp gebruik je zelf ook weinig kracht.

Dit ligt met een boormachine toch wel enigszins anders. Bovendien is een boormachine ook heel wat zwaarder dan een betonmixer.

De typische eigenschappen van een betonmixer bespreken we verder in de koopgids, maar hier vermelden we al even volgende zaken:

 • Variabele snelheidsregeling. Met een betonmixer kun je “zacht” beginnen mixen zodat de grondstoffen niet opspatten.
 • Bescherming tegen opspattende materialen. Een betonmixer is beter beschermd tegen opspattende en vochtige mengsels dan een boormachine.

Hierna hebben we voor jou de vier beste aankopen op de markt geselecteerd. We bespreken bijvoorbeeld het beste toestel van ongeveer €50. Daarnaast hebben we ook nog enkele andere toestellen prijsbewust geselecteerd, die telkens handig zijn en die bepaalde specifieke eigenschappen hebben. Zo hebben we een betonmixer geselecteerd voor mensen die graag met lichte toestellen werken. Anderzijds hebben bijvoorbeeld ook een toestel met een dubbele mixer besproken, waarmee je dan weer extra snel mortel of pleister kunt mengen. Na onze reviews geven we in onze koopgids nog eens enkele algemene kenmerken waaraan een betonmixer moet voldoen.

Powerplus POWX089 – Gewoonweg de beste koop

Powerplus POWX089

De beste koop als betonmixer is volgens ons de Powerplus POWX089. Dit toestel is niet zomaar een betonmixer. Je kunt het werktuig gebruiken om beton, pleister of verf te mengen. Bovendien doe je dit heel snel en grondig. De mengstaaf is hiervoor prima ontworpen.

Het toestel mengt niet alleen de grondstoffen in het midden van je mengkuip. Dankzij het platte uiteinde en de brede metalen boog op de mengstaaf, meng je alle grondstoffen egaal zonder dat er restjes achterblijven. De motor heeft een krachtig vermogen van 1600 watt toestel en beschikt over een dubbele rotatie (zie koopgids). Daardoor meng je bijvoorbeeld verf heel snel en intensief, maar heb je toch niet het gevoel dat je hard werk moet leveren.

Bij de Powerplus POWX089 pas je de snelheid gemakkelijk aan de dichtheid van het te mengen materiaal aan. Je maakt gebruik van verschillende versnellingen om het materiaal te mixen. Bovendien heb je ook weinig last van rondspattende materialen.

Bij de aankoop van dit toestel krijg je ook enkele leuke accessoires meegeleverd. Uiteraard is er de mengstaaf. Daarnaast krijg je bovendien ook een draagtas en een adapter zodat je ook andere mengstaven kunt gebruiken. Het handvat is stevig en gebruiksvriendelijk, zodat je ook een langere tijd cement of kalk kunt mengen.

Er zijn echter ook wel enkele kleine nadelen aan het toestel verbonden. Zo moet je het steeds goed schoonmaken want er durft al eens wat van het mengsel aan het toestel blijven kleven. Er is hier geen specifieke bescherming voor voorzien (zie koopgids). De mengstaaf kan al eens loskomen als je hem niet sterk genoeg aanschroeft en je mengsel te dik is. Met een gewicht van 7,8 kilo is het toestel best wel zwaar.

Het gewicht van 7,8 kilo.
Conclusie:
Dit product is vooral geschikt voor wie de beste deal wil doen bij de aankoop van een betonmixer. Het toestel mengt substanties heel grondig en krachtig. De mengstaaf is van een goede kwaliteit. Hou er rekening mee dat je dit toestel vooral voor zware werkzaamheden gebruikt. Je moet ook een grote mengkuip hebben ook een goed rendement te halen.

Bekijk de actuele prijs op Bol.com

Voordelen
 • Krachtige motor
 • Mengt grondig
 • 6 versnellingen
Nadelen
 • Zwaar
 • Grote mengkuip nodig

Hitachi Hikoki UM16VST(LA) Mixer– De beste koop als gewicht belangrijk is

Hitachi Hikoki UM16VST(LA) Mixer

Een goede koop is zeker de Hitachi Hikoki UM16VST(LA). Dit is een betonmixer met een krachtig vermogen van 1500 watt. Je kunt het toestel gebruiken als je in huis uitgebreide en grote werkzaamheden plant. We denken aan het bepleisteren of schilderen van een volledige woning.

Wat meteen opvalt is de soepelheid van de motor. Dat je een soft start hebt met een variabele snelheidsregeling is een groot voordeel. Daardoor vangt het toestel grote schokken op terwijl je begint te mixen. Daarna schakel je over op volle snelheid. Dit vermindert het opspatten van bijvoorbeeld verf of pleister.

Het toestel heeft een gewicht van 5,6 kg. Dit is heel licht voor een betonmixer. Op deze Hitachi sluit je mengstaven van de maat M14 aan (zie koopgids). Dit is een standaardmaat geschikt voor heel universele werken. Je kunt dan ook verf, lijm, cementmortel of pleister mengen.

Zeker het vermelden waard zijn de schokdempers die op het gemotoriseerde deel van het toestel staan. Dit spaart niet alleen je schouders en armen tijdens het mixen, ook je toestel blijft er langer door meegaan. Daardoor win je je investering zeker snel uit.

Als minpuntje noteren we dat het jammer is dat de handvatten niet belegd zijn met soft grip rubber. Hoewel het toestel licht is, heb je daardoor toch soms een minder goede grip op de handvatten. De mengstaaf die je meegeleverd krijgt mocht voor ons ook wat sterker zijn. Vooral plat tegen de bodem van je mengkuip blijven sommige grondstoffen soms ongemixt achter. Je krijgt bij dit toestel ook geen draagtas of andere accessoires meegeleverd, enkel de mengstaaf.

Het toestel ligt wat zwaar in de hand.
Conclusie:
Dit product is vooral geschikt voor wie de handigste lichte betonmixer zoekt. De Hitachi heeft een krachtige motor, is geschikt voor zware werkzaamheden en heeft een goede prijs-kwaliteitverhouding. Over de kwaliteit van de mengstaaf zijn we net iets minder te spreken.

Bekijk de actuele prijs op Bol.com

Voordelen
 • Soft start
 • Schokdempers
 • Geschikt voor lijm, verf en cement
Nadelen
 • Geen soft grip rubber
 • Kwaliteit van de mengstaaf

Scheppach PM18000D – De beste koop voor intensief en grondig werk

Scheppach PM18000D

Ben je op zoek naar een toestel voor een erg zware werkzaamheden, zoals het mengen van kleverige stoffen en andere species? Dan is de Scheppach PM18000D is een vrij goedkope betonmixer die je klus toch perfect klaart dankzij de dubbele mengstaaf. Het grote voordeel hiervan is dat je je mengsel nog heviger en egaler kunt mixen (zie ook de koopgids).

De beide mengstaven draaien in een tegenovergestelde richting. Je hebt twee grote draaisnelheden die gaan van 0 tot 450 omwentelingen per minuut en van 0 tot 790 omwentelingen per minuut. Binnen deze snelheden kun je het toerental dan nog variabel regelen. Daardoor vind je zeker een perfecte balans voor welk materiaal je ook wil mengen, of het nu verf, lijm, pleister of mortel is.

De schakelaar van dit toestel is handig in het rechterhandvat ingebouwd. Dit maakt het gemakkelijk om het toestel tegelijk te richten en te bedienen. De mengstaven vangen de schokken op. Tegelijk kun je de mengstaven eenvoudig uit het toestel wegnemen om ze schoon te maken na het werk.

Het spreekt voor zich dat dit vooral een toestel is dat je gebruikt voor zware werkzaamheden, niet zomaar voor lichte of eenmalige klusjes in huis. Voor dit laatste is dit toestel zeker een beetje te zwaar.

Wat we verder jammer vinden is dat er geen bumpers (zie koopgids) voorzien zijn. Daardoor is het toestel niet zo goed beschermd tegen eventuele schokken als je tijdens het mixen al eens ergens tegenaan stoot. Bovendien maakt het toestel ook redelijk wat lawaai. De soft grip handgrepen mochten voor ons nog wat groter zijn.

Het toestel is erg lawaaierig.
Conclusie:
Dit product is vooral geschikt voor wie de beste koop als dubbele betonmixer zoekt. Met dit toestel mix je in een handomdraai grote hoeveelheden mortel of verf. Voor met name de zwaardere en grove werkzaamheden is deze betonmixer geschikt. Voor de minder zware werkzaamheden voelt deze betonmixer al snel te zwaar aan.

Bekijk de actuele prijs op Bol.com

Voordelen
 • Dubbele mixer
 • 1800 watt
 • Soft grip handgrepen
 • Schokdempers
Nadelen
 • Zwaar
 • Vooral voor grote werkzaamheden

Powerplus POWE80070 – De beste koop voor ongeveer 50 euro

Powerplus POWE80070

De Powerplus POWE80070 is de beste koop als je budget om en bij de €50 ligt. Het toestel heeft een vermogen van 1200 watt, wat ruim voldoende is om bijvoorbeeld verf, vernis, pleister, lijm of lichte mortel te mengen. Hiervoor kun je de snelheid van dit toestel variabel regelen.

Een groot voordeel is dat je bijvoorbeeld heel langdurig een dunne mix kunt mengen, maar ook kort en krachtig mortel kunt mixen. Het is dus voor verschillende toepassingen geschikt. Dankzij het vermogen van 1200 watt, is het toestel best wel een krachtpatser. De betonmixer ligt goed in de hand. Het gemotoriseerde deel van het toestel en de mengstaaf zijn uit aluminium gemaakt. De schakelaar om de snelheid te regelen is in het rechterhandvat ingebouwd, waardoor je tijdens het mixen handig de snelheid kunt aanpassen.

Anderzijds maakt dit toestel wel behoorlijk wat lawaai. De motor zelf is niet zo goed beschermd tegen opspattende materialen. Bovendien is het ook jammer dat het toestel geen soft rubber handgrepen heeft.

De mengstaaf die je bij het toestel geleverd krijgt, is zeker handig en sterk, maar heeft ook zijn zwakke punten. Vooral als je mengsel heel dik is, krijgt de mengstaaf het hard te verduren op de laspunten. Nog een ander nadeel is dat het toestel best wel wat lawaai maakt. Je gebruikt best met oordoppen. In theorie moet je de mengstaaf kunnen verlengen met een schroefmechanisme, al is dit niet zo eenvoudig in de praktijk.

De kwaliteit van de meegeleverde mengstaaf.
Conclusie:
Dit product is vooral geschikt voor wie de beste betonmixer op de markt zoekt voor een prijs van ongeveer €50. Binnen deze prijsklasse is het vermogen van 1200 watt logisch. Je gebruikt het toestel voor verschillende toepassingen, maar het is minder geschikt voor langdurig en intensief gebruik.

Bekijk de actuele prijs op Bol.com

Voordelen
 • Variabele snelheid
 • Voor lichte en zware stoffen
Nadelen
 • Lawaaierig
 • Geen soft grip

Koopgids

Nu we enkele handige betonmixers overlopen hebben, is het tijd voor de koopgids. Hierin leggen we nog eens even uit waar je bij de aankoop van een betonmixer in het algemeen op moet letten.

Twijfel je tussen bepaalde toestellen? Overloop dan zeker eens deze algemene kenmerken in de koopgids om te weten wat voor jou het belangrijkste is.

Als je aan een nieuwbouw of grondige verbouwing werkt, is een betonmixer zoals we hierboven besproken hebben misschien niet de beste keuze. Dan kun je eerder een echte betonmolen kopen of een beroep doen op een betoncentrale die het beton bijvoorbeeld kant-en-klaar aan huis levert. De toestellen die wij bespreken gebruik je eerder voor verschillende algemene klussen. De ene keer effectief om beton te maken, een andere keer bijvoorbeeld om verf te mengen.

Veiligheid

Eerst en vooral moet je nagaan waarvoor je een betonmixer allemaal op een veilige manier kunt gebruiken. De toestellen die we hier besproken hebben zijn allemaal elektrische toestellen. Let zeker goed op als je ontvlambare producten wil mixen. In dit geval ben je misschien beter af met betonmixer die aangedreven wordt door een compressor. Met een dergelijk toestel kan er zich alleszins geen kortsluiting of vuur ontwikkelen. De motor wordt dan immers aangedreven door lucht en niet door elektriciteit.

Veiligheid betekent ook persoonlijke veiligheid. Een goede ergonomie en een variabel toerental zijn belangrijk, omdat je zo kunt vermijden dat je zelf te veel schokken opvangt en zelfs bijvoorbeeld je evenwicht verliest.

BehuizingScheppach PM18000D 2

De motor van een betonmixer is best goed afgesloten. Er spat al eens wat van het mengsel dat je mixt naar boven. Als dit in het toestel infiltreert, dan zal je betonmixer waarschijnlijk niet zo lang zijn werk doen. Het oppervlak onderaan van het gemotoriseerde deel is ideaal uit glad plastic of aluminium vervaardigd. Van dit oppervlak kun je dan met een schone doek beton-, kalk- of verfresten vegen. Hoe meer mortel of kalk er aan het toestel kleeft, hoe zwaarder het wordt en hoe moeilijker je het kunt bewegen, dus dit is echt wel belangrijk.

Bij sommige toestellen beschermen een soort metalen bumpers je toestel tegen stoten. Inderdaad, als je de snelheid verhoogt, moet je goed oppassen dat je de controle over het toestel blijft behouden, net zoals dit bijvoorbeeld bij een boormachine het geval is. Als je te snel mixt, kan je mixer wegzwenken, waardoor hij bijvoorbeeld tegen een muur botst. In dit geval zijn de bumpers interessant omdat ze dan toch de mixer beschermen.

Variabele snelheid

Dat je de snelheid van een betonmixer variabel moet kunnen instellen, is echt een must. Dit heeft alles te maken met de dichtheid (ook wel viscositeit genoemd) van de mengsels die je wil maken. Hoe dikker het mengsel is, hoe zwaarder het wordt. Daardoor moet je betonmixer ook zwaarder werken om het materiaal in beweging te brengen. Om hele stugge mengsels egaal te mixen moet je een toestel met een hoog vermogen hebben.

De snelheid staat ook in verhouding tot de grootte van het mengvat. Inderdaad, je kunt een betonmixer bijvoorbeeld gebruiken in een kleine emmer, maar ook in een groot industrieel mengvat. Hoe groter het volume is dat je wil mixen, hoe krachtiger de motor moet zijn. Anderzijds mag je dit dus ook niet los zien van de dichtheid van het mengsel. Als je door een mengsel met een lage dichtheid aan een hoge snelheid mixt, dan meng je er eigenlijk lucht in, wat ook niet de bedoeling is. Je kunt dit een beetje vergelijken met het opkloppen van eiwit, wat je ook aan een heel hoge snelheid moet doen.

Kortom, ligt de snelheid van het mixen te laag, dan krijg je geen homogeen mengsel. Is de snelheid te hoog, dan spettert het mengsel in het rond op of krijg je te veel lucht in de specie. Vandaar dus dat het belangrijk is dat je de snelheid variabel kunt regelen.

MengstaafBetonmixers

Dit kenmerk heeft ook te maken met de grootte en de diepte van het mengvat. Als je in een heel diep mengvat wil mixen, moet de mengstaaf uiteraard lang genoeg zijn. Een typische mengstaaf is bijvoorbeeld 60 centimeter lang en heeft een zogenaamde M14 opname. Opname staat voor de maat van de schroefdraad. M14 is zowat een standaardmaat voor de meeste betonmixers. Met een mengstaaf met deze kenmerken kun je bijvoorbeeld gemakkelijk mortel mengen. Interessant zijn toestellen met een dubbele mengstaaf. Daardoor kun je nog beter en egaler mixen.

Omkeerbaarheid van de mixrichting

Bij sommige toestellen is het mogelijk om de draairichting van de mixer te wijzigen. Dit is zeker handig om het mengsel homogener te maken. Dit is iets anders dan de dubbele rotatie van bijvoorbeeld de Powerplus POWX089. Dubbele rotatie betekent dat het mixen in twee “slagen” per omwenteling gebeurt, waardoor je een beter mixresultaat krijgt.

Accessoires

Het absolute minimum dat je bij een aankoop van een betonmixer krijgt, zijn de mixer zelf en een aluminium mengstaaf. Afhankelijk van wat je wil doen kun je onderzoeken of je bij je aankoop bijvoorbeeld twee mengstaven krijgt, waarvan er bijvoorbeeld een geschikt is voor kalk en een andere voor verf of lijm. Mix je vaak producten met veel water, dan kun je bijvoorbeeld checken of je een mengstaaf in kunststof kunt gebruiken. Dergelijke mengstaven zijn niet aan roestvorming onderhevig.

Een handig accessoire is verder ook een tas om de mixer in op te bergen. Een standaard om de mengstaaf of de mixer in zijn geheel op te plaatsen is zeker ook handig, al wordt dit bijna nooit bij de aankoop meegeleverd. Dergelijke standaarden vind je in allerlei maten.

Er bestaan ook statieven waarin je een mengkuip kunt plaatsen en waarbij de mixer in het statief bevestigd wordt. Vergelijk het met een keukenrobot die automatisch zijn werk doet. Zo kun je het toestel inschakelen en geleidelijk aan producten aan het mengsel toevoegen. Dit is handig voor bepaalde lijmsoorten.

Besluit

Hiermee zijn we op het einde van dit artikel gekomen. We hopen dat we je goed hebben kunnen informeren over de beste deals die je voor betonmixers kunt doen. Het is niet altijd eenvoudig om een goed toestel te kiezen. Bij de betonmixers is het aanbod heel groot. Veel toestellen hebben een verschillend vermogen bijvoorbeeld of andere accessoires.

Heb je nog vragen over een bepaald toestel, neem dan zeker contact op met de klantendienst van onze partners. De medewerkers van de klantendienst hebben een grote kennis van de producten en ze helpen je graag verder met concreet advies. We wensen je veel succes met de aankoop van een betonmixer!

Tresna.nl
Logo