Beste beitel

Een beitel is een onmisbaar werktuig bij bouw-, sloop- en verbouwingswerkzaamheden. Het is een veelzijdig stuk gereedschap, dat in de meeste gevallen van massief staal gemaakt is. Je kan een handbeitel gebruiken of een pengatbeitel zonder handvat plaatsen in een machine.

Voor klussen zoals het verwijderen van oud pleisterwerk van een gevel of het losmaken van tegels van een muur, is een beitel het gereedschap bij uitstek. Dankzij je werk met een beitel is de afbraakklus meestal snel geklaard. Een beitel is verder handig en onmisbaar om muren te slopen of om stenen in stukken te kappen.

Onze top 5 beitels

Afbeelding

Product


Stanley FatMax koudbeitel 2,5 cm

Onze beste koop!

Stanley FatMax koudbeitel 2,5 cm

Beste koop beitel

of

Kinzo beitelset 4 stuks

Kinzo beitelset 4 stuks

Beste koop beitel set voor houtbewerking

of

Bahco 434 Ergo

Bahco 434 Ergo

Beste houtbeitelset

of

Silverline PC48

Silverline PC48

Beste budget beitel

of

Stanley Fatmax 4-18-331

Stanley Fatmax 4-18-331

Beste koop vloerbeitel

of

Producteigenschappen

ONZE BESTE KOOP

Stanley FatMax koudbeitel 2,5 cm

Beste koop beitel

Stanley FatMax koudbeitel 2,5 cm

of

Kinzo beitelset 4 stuks

Beste koop beitel set voor houtbewerking

Kinzo beitelset 4 stuks

of

Bahco 434 Ergo

Beste houtbeitelset

Bahco 434 Ergo

of

Silverline PC48

Beste budget beitel

Silverline PC48

of

Stanley Fatmax 4-18-331

Beste koop vloerbeitel

Stanley Fatmax 4-18-331

of

Wil je een beitel kopen? Dan moet je met enkele zaken rekening houden. Je moet immers altijd de juiste beitel voor de juiste klus gebruiken.

Hier overlopen we al even enkele soorten beitels.

 • De handbeitel. Een handbeitel is ideaal voor afbraakklussen waarvoor een boorhamer of drilboor te zwaar is. Een handbeitel is een metalen staaf met een scherpe punt of een scherp beitelvlak. Afhankelijk van de klus die je wil opknappen, kies je voor een beitel met een groot of net een klein beitelvlak. Dit beitelvlak bespreken we in de koopgids, het wordt vaak ook de bladbreedte genoemd.
 • De pengatbeitel. Dit is een algemene benaming voor een beitel zonder handvat, die je in een klopboormachine, boorhamer of drilboor monteert. Pengat verwijst naar de vorm. In plaats van een handvat of een slagvlak te zien, is de beitel gewoon een staaf, met een SDS-aansluiting of een aansluiting geschikt voor snelspan klopboormachines.
 • Een koudbeitel. Dit is een term die je vaak hoort als je op zoek bent naar een beitel. Een koudbeitel is hetzelfde als een handbeitel. Het verwijst naar het werktuig in zijn basisvorm. Zeg maar een metalen staaf met een een beitelblad en een slagvlak, zonder handgrepen of handbescherming. Een koudbeitel is altijd een steenbeitel.
 • Houtbeitels. Houtbeitels zijn meestal niet uit massief staal gemaakt. Ze hebben een houten handvat, waarop een beitel geplaatst is door middel van een metalen staaf. Ze komen in diverse maten voor, het is dan ook een goed idee om houtbeitels als set te kopen, waardoor je voor diverse houtsoorten of diverse klussen de beste beitel kiest.

Over drilboren, klopboormachines en boorhamers vind je elders op deze website meer informatie. Een boorhamer of andere machinale beitel, heeft als voordeel dat je minder kracht moet geven en niet met een hamer op de beitel hoeft te kloppen. Maar vergis je niet, werken met een beitelmachine is behoorlijk lastig. Je krijgt heel wat schokken te verwerken en de machines zijn ook zwaar. Voor echte ruwe afbraakwerken raden we een boorhamer aan, maar als je bepaalde beschadigingen wil vermijden en de hoeveelheid stof wil beperken, ben je meter af met een handbeitel.

In dit artikel hebben we vijf vaak verkochte beitels voor jou geselecteerd. We geven duidelijk de voor- en nadelen van elk model uit onze selectie aan. We hebben gekeken naar de prijs-kwaliteitsverhouding, de duurzaamheid, het comfort en de handigheid van de beitels. Sowieso zijn alleen beitels met een hoge score op alle vlakken in onze selectie terecht gekomen.

Ben je op zoek naar een beitel om klussen snel en met weinig moeite op te knappen, dan raden we je aan onze top 5 en de reviews als leidraad bij je aankoop te gebruiken. Denk hierbij ook aan de grootte van je project en je eigen sterkte. Pas dan kies je de juiste beitel voor de juiste klus.

Beste koop beitel – Stanley FatMax koudbeitel 2,5 cm

De beste beitel die je qua prijs-kwaliteitsverhouding kan kopen, is de Stanley FatMax koudbeitel met een breedte van 2,5 cm. Deze beitel is voor heel wat diverse klussen geschikt. Wil je snel even een steen uitbreken of ben je toe aan nieuwe ramen en wil je de oude kozijnen verwijderen? Met deze Stanley FatMax zijn deze en veel andere klussen een koud kunstje. De beitel is zo goed als onverwoestbaar en gaat jarenlang mee. 

Bovendien is de punt van de beitel behoorlijk scherp en blijft het werktuig zijn scherpe beitelblad zelfs na zware klussen behouden. We zijn eveneens een fan van het degelijke soft grip handvat en de bijbehorende handbescherming in de vorm van een platte schijf bovenaan de beitel. De beitel is verder voldoende lang om voor diverse klussen te in te zetten. Dankzij de lengte is het ook mogelijk om de beitel als een hefboom te gebruiken om bijvoorbeeld stenen los te wrikken.

Hiermee komen we bij de nadelen van deze Stanley FatMax. Het is een allround beitel, die je voor diverse afbraakklussen kan gebruiken. De beitel is echter niet zo geschikt voor verfijnd werk of bijvoorbeeld om tegels die je wenst te hergebruiken, uit te breken. De kans dat de tegels breken is groot als je deze Stanley FatMax gebruikt. Daarnaast is het soft grip rubber van een goede kwaliteit, maar er kleeft snel een behoorlijke hoeveelheid stof aan. Je moet regelmatig eens de beitel schoonmaken met een vochtige doek om er een goede grip op te blijven behouden. Dit zijn natuurlijk maar kleine nadelen, die de aankoop niet in de weg mogen staan.

Niet voor nauwkeurig beitelwerk, enkel voor afbraakwerken waar je de materialen niet wenst te hergebruiken.

Voordelen
 • Soft grip handvat
 • Handbescherming
 • Voor veel klussen geschikt
 • Scherp
Nadelen
 • Niet voor verfijnd werk
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie de beste steenbeitel op de markt zoekt. Ben je op zoek naar een beitel en wil je maar een aankoop doen, laat het dan deze Stanley FatMax koudbeitel zijn. Je kunt het werktuig voor diverse klussen gebruiken en geniet tijdens het klussen van het gebruiksgemak.

Beste koop beitel set voor houtbewerking – Kinzo beitelset 4 stuks

Ben je specifiek op zoek naar een beitelset die je wil gebruiken om hout te bewerken, dan raden we deze set met vier stuks van het merk Kinzo aan. De vier beitels hebben elk hun eigen afmetingen, waardoor je voor elke houtklus de meest geschikte beitel kiest. Daarnaast zijn de beitels uiterst scherp. Ze zijn immers uit carbonstaal geproduceerd, wat een materiaal is dat ook vaak voor messen gebruikt wordt. Zodoende gebruik je de beitels om hout vlot uit diverse houtsoorten weg te nemen. 

Je kunt ze inderdaad zowel voor het fijnere als voor het grovere werk gebruiken, want ze hebben een beitelblad met een breedte van respectievelijk 6, 12, 18 en 25 mm. Bovendien is het altijd mogelijk om de beitels bij te slijpen met de juiste slijpsteen. Dankzij het handvat in soft grip rubber, liggen de beitels goed in de hand.

Hiermee komen we bij de nadelen van deze beitels. We vinden het jammer dat de beitels niet in een opbergdoos geleverd worden. Zonder opbergdoos is de kans altijd iets groter dat ze verloren gaan in je gereedschapskist. Handbescherming is er niet voorzien op deze beitels, het blijft altijd even uitkijken om niet op je handen te kloppen. Daarnaast merken we op dat het soft grip rubber van de handvatten snel verslijt. De kop van de beitel, de plaats waar je op klopt, verslijt snel bij intensief gebruik. Dit zijn echter zaken waar een scherpe kostprijs tegenover staat, dus echte nadelen kun je ze misschien niet noemen.

Geen opbergdoos voorzien bij de aankoop.

Voordelen
 • Diverse afmetingen
 • Ideaal voor hout klussen
 • Beitels zijn scherp
 • Handvat in soft grip rubber
Nadelen
 • Geen opbergdoos
 • Oppassen met harde slagen
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een goedkope set beitels zoekt voor het bewerken van hout. De beitels hebben diverse afmetingen en zijn heel scherp. Dankzij de handgreep in soft grip rubber, kun je lekker zonder pijnlijke handen blijven werken. We vinden het jammer dat de beitels niet in een handige opbergdoos geleverd worden, maar dit kun je gezien de prijs misschien niet verwachten.

Beste houtbeitelset – Bahco 434 Ergo

Wil je graag je gereedschapsverzameling aanvullen met een set beitels voor delicate klussen in hout en steen? En hou je van degelijk en duurzaam materiaal? Dan raden we de steekbeitelset van het merk Bahco aan. Dit is een set van maar liefst zes beitels. Ze hebben alle afmetingen die je nodig hebt om zowel delicate als grove klussen aan te pakken. De bladbreedtes zijn 6, 10, 12, 18, 25 en 32 mm. 

De beitels zijn heel duurzaam en gaan je hele leven lang mee. Hiervoor zorgt bijvoorbeeld het roestvrije carbonstaal waaruit de beitels gemaakt zijn. Het beitelvlak is daarbij nog eens heel goed gepolijst en netjes, zodat de beitels lang schoon en gaaf blijven. De werktuigen liggen lekker in de hand. Hiervoor zorgt het ergonomisch gevormde handvat van elke beitel. De tweecomponentengreep (zie koopgids), vangt de slagen perfect op. Het handvat blijft dan ook jarenlang intact, hoe intensief je de beitels ook gebruikt.

Hiermee komen we bij de nadelen van deze beitels. Het is de bedoeling dat je de volledige set in het lederen foedraal rond je middel kunt dragen, een beetje zoals als een schort, maar daarvoor vinden we de beitelset toch wat te zwaar. Bovendien kon het ontwerp van de tas ook wel beter. Nu is het niet zo handig om er een beitel uit te halen of terug te steken als je bijvoorbeeld op een ladder staat. Verder ligt de aankoopprijs van de set vrij hoog. De beitels zijn op zich heel goed, maar je betaalt dus verhoudingsgewijs net iets te veel voor de tas.

De set met zes beitels weegt wat zwaar.

Voordelen
 • Handige opbergtas
 • Set met 6 stuks
 • Duurzame materialen
 • Beitelbescherming voorzien
 • Precisiegeslepen
Nadelen
 • Niet goedkoop
 • Lederen opbergtas kon meer ergonomisch
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een set luxe-precisie beitels zoekt voor delicate klussen zoals beeldhouwwerken of delicate afbraakwerken, bijvoorbeeld in beschermde gebouwen. Je hebt de keuze tussen maar liefst zes beitels die in een handige tas opgeborgen zijn. De set weegt als geheel wat veel en bovendien is ze ook niet goedkoop te noemen.

Beste budget beitel – Silverline PC48

Heb je dringend een steenbeitel nodig om een klus op te knappen? En wil je deze graag zo goedkoop mogelijk kopen en toch de nodige basiskwaliteit in huis halen? Dan raden we je aan de Silverline PC 48 te kopen. Voor deze beitel hoef je absoluut niet diep in je buidel te tasten en je beitelt er toch aardig op los met het werktuig. 

De beitel is 19 cm lang en heeft een beitel breedte van 25 mm. Daarnaast is de beitel zelf gemaakt uit gehard staal, dat van een blauwe coating voorzien is.

Hiermee komen we bij de nadelen van deze Silverline. Hoewel de beitel een handvat in kunststof heeft en voorzien is van een platte handbescherming, krijgt de hand waarmee je de beitel vasthoudt het toch flink te verduren tijdens het klussen. Je voelt wel degelijk de klappen van de hamer in je hand.

De handbescherming mocht een stuk groter zijn. Verder hadden we liever gezien dat de beitel wat langer was. Het is niet ideaal om met de beitel bijvoorbeeld stenen los te wrikken.

Niet schokbestendig, ondanks kunststof handvat.

Voordelen
 • Niet duur
 • Scherp
 • Handbescherming
Nadelen
 • Niet schokbestendig
 • Beitel wat kort
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie de beste beitel voor een scherp budget met handbescherming zoekt. Hou je graag de knip op de beurs bij je aankopen van werkmateriaal, dan is dit de beitel voor jou. Het werktuig doet wat het moet doen, alleen is het minder duurzaam dan beitels van A-merken en krijg je tijdens het beitelen toch behoorlijk wat schokken te verwerken in je hand en je arm.

Beste koop vloerbeitel – Stanley Fatmax 4-18-331

Wil je een vloer uitbreken en de tegels intact houden om ze later te hergebruiken, dan moet je ervoor zorgen dat je ze niet stuk beitelt. Het is dan ook aangeraden om een specifieke vloerbeitel te kopen. De beste koop in dit verband is de Stanley Fatmax 4-18-331. Deze beitel heeft een brede bladbreedte en heeft de kwaliteit in huis die je van een Stanley-beitel mag verwachten. 

Denk bijvoorbeeld maar aan duurzaam soft grip rubber op het handvat en een voldoende grote handbescherming. De beitel is gemaakt uit duurzaam gehard staal en het beitelblad blijft zijn scherpte ook na vele jaren behouden.

Hiermee komen we bij de nadelen van deze Stanley FatMax vloerbeitel. Hoewel het de bedoeling is dat een vloerbeitel compact is, vinden we deze vloerbeitel toch net iets te kort. Daarnaast is de beitel ook wel wat zwaar. Het blijft altijd uitkijken om bijvoorbeeld keramische tegels die je wenst te hergebruiken uit te breken. Het handvat van soft grip rubber trekt snel stof en vuil aan, waardoor je het best regelmatig schoonmaakt om een goede grip op de beitel te behouden. En daarnaast is de platte handbescherming zo groot dat je moeite moet doen om te zien waar je precies met de beitel klopt.

De beitel is net iets te kort.

Voordelen
 • Brede beitelkop
 • Soft grip rubber op handvat
 • Handbescherming
 • Duurzaam staal
Nadelen
 • Heel kort
 • Wat zwaar
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een stevige en duurzame beitel zoekt om de voegen van vloeren los te kloppen en zodoende vloeren te verwijderen. Dankzij de handbescherming en het duurzame staal, is het uitbreken van vloeren een koud kunstje. Hou er rekening mee dat deze beitel ook enkel voor deze taak geschikt is, en bijvoorbeeld niet dient om bakstenen muren af te breken.

Koopgids

Nu we de beste beitels op de markt besproken hebben, is het tijd voor de koopgids. Hierin staan we wat langer stil bij de kenmerken waarop je moet letten als je een beitel koopt. Ben je nog niet helemaal zeker van je keuze, dan helpt de koopgids je om een goed zicht te krijgen op de eigenschappen waaraan een beitel moet voldoen.

Bladbreedte

De breedte van dit vlak of snijkant verschilt van beitel tot beitel. Je kiest deze breedte in functie van het doel. Om bijvoorbeeld tegels van de muur te verwijderen, gebruik je het beste een beitel met een zeer brede snijkant. 

Deze maken met een slag tegels voor een groot stuk los. Smalle beitels met een dikkere rand zijn meer geschikt om gaten in metselwerk te maken of om bijvoorbeeld uitsparingen in pleisterwerk te voorzien om kabels te verbergen.

Beitel bladbreedte

Er bestaan heel veel diverse soorten bladbreedtes voor beitels.

 • Beitels die eindigen in een punt zijn handig om grote vlakken beton los te breken.
 • Beitels met een bladbreedte van 1 à 2 cm zijn ideaal om de voegen van bakstenen los te breken. Je kunt ze immers in alle richtingen positioneren.
 • Beitels met een bladbreedte van 3 à 4 cm zijn ideaal om grote en platte stukken los te maken, zoals bijvoorbeeld tegels van een muur.

Er is bovendien ook een groot aanbod beitels voor precisiewerk. Deze verschillen van beitels voor afbraakwerken. Het slagvlak is bij een beitel voor precisiewerk met een metalen pin vastgemaakt op een houten handvat vastgemaakt, in tegenstelling tot beitels voor afbraakwerken, die uit massief staal bestaan. Beitels voor precisiewerk zijn zo gemaakt omdat je voor dit soort werk minder kracht hoeft te geven.

Handvat

Een beitel moet je precies positioneren en gemakkelijk kunnen vasthouden. Het is een voordeel dat je bij een beitel de stalen staaf zelf niet hoeft vast te houden, maar dat er een handvat voorzien is. Een typisch materiaal voor het handvat is soft grip rubber, dat hier nog meer dan bij andere werktuigen zoals schroevendraaiers of hamers belangrijk is.

De hand waarmee je de beitel vasthoudt krijgt immers heel wat schokken te verwerken. Nog beter is een zogenaamde tweecomponentengreep. Een dergelijk handvat bestaat enerzijds uit soft grip rubber, en anderzijds uit harde kunststof, die in vlakken naast elkaar geplaatst zijn. Dit zorgt voor een optimale stevigheid en een goede schokdemping.

Veiligheid

Wil je met een beitel een muurtje afbreken, dan moet je deze klus zeker veilig aanpakken. Een beitel met handbescherming is altijd aangeraden. Dit is als het ware een platte schijf die bovenop het slagvlak bevestigd is en je handen beschermt. Dit slagvlak moet tegelijk flexibel en stevig zijn. Als het niet stevig genoeg op de beitel bevestigd is, komt het toch maar los. Is het gemaakt uit te hard materiaal, dan geeft het de schokken gewoon door.

Verder is het bij het gebruik van een beitel altijd aangeraden om werkhandschoenen te gebruiken en om een veiligheidsbril te dragen.

Veiligheid beitel

Slotwoord

Hiermee zijn we op het einde van dit artikel gekomen. We hopen dat we je heel wat informatie hebben kunnen bijbrengen over beitels. Een beitel kiezen is inderdaad niet zo gemakkelijk. Het komt erop aan goed na te denken over hoe je precies wil werken. Natuurlijk moet je er ook bij stilstaan welk budget je wil uitgeven. Hoe vaak je een beitel gebruikt, bepaalt eveneens mee de keuze. Wil je uit nieuwsgierigheid gewoon dit werktuig hebben? Of ken je de kneepjes van het vak en wil je meteen een professionele beitel? Het zijn allemaal factoren die hun rol spelen.

Heb je nog bepaalde vragen over beitels, aarzel dan niet en contacteer de klantendienst van onze partners. Ze helpen je graag verder met de keuze van de juiste beitel. Zo kies je helemaal uit je luie stoel een beitel die geschikt is voor jou. Misschien leer je dan wel ooit je kleinkinderen werken met deze beitel. Welk project je ook wil opknappen met je werktuig, we wensen je veel succes met de aankoop van jouw nieuwe beitel!

Tresna.nl
Logo