Beste grasmaaier

Wie kan er nu niet genieten van een mooie groene grasmat? Een mooi gazon krijg je echter alleen als je het gras regelmatig maait. Daarvoor heb je een goede grasmaaier nodig. In dit artikel hebben we een selectie gemaakt van de vijf beste deals op de markt.

We bespreken hier zogenaamde cirkelmaaiers. Dit zijn grasmaaiers waarbij een mes horizontaal rondjes draait rond een as. Naast dit type grasmaaier bestaan er bijvoorbeeld ook kooimaaiers. Dit type bespreken we in een ander artikel. De voor- en nadelen van een cirkelmaaier beschrijven we in de koopgids, die je vindt onder de reviews van de vijf grasmaaiers.

Onze top 5 grasmaaiers

Afbeelding

Product


Wolf Garten A 340 E

Onze beste koop!

Wolf Garten A 340 E

Beste koop grasmaaier (voor kleine gazons)

of

Gardena Powermax 37E Elektrische Grasmaaier

Gardena PowerMax 37

Beste elektrische grasmaaier onder €200

of

Stiga Combi 53 SQB

Stiga Combi 53 SQB

Beste grasmaaier op benzine (voor grote gazons)

of

Wolf Garten A 3472V

Wolf Garten A 3472V

Beste grasmaaier op accu

of

Flymo Turbo 400

Flymo Turbo 400

Beste grasmaaier als zweefmaaier

of

Producteigenschappen

ONZE BESTE KOOP

Wolf Garten A 340 E

Beste koop grasmaaier (voor kleine gazons)

Wolf Garten A 340 E

of

Gardena PowerMax 37

Beste elektrische grasmaaier onder €200

Gardena Powermax 37E Elektrische Grasmaaier

of

Stiga Combi 53 SQB

Beste grasmaaier op benzine (voor grote gazons)

Stiga Combi 53 SQB

of

Wolf Garten A 3472V

Beste grasmaaier op accu

Wolf Garten A 3472V

of

Flymo Turbo 400

Beste grasmaaier als zweefmaaier

Flymo Turbo 400

of

Bij de cirkelmaaiers vind je ook nog grote verschillen. Een punt waarop toestellen vaak van elkaar verschillen is de manier van aandrijving. Zo vind je:

 • Grasmaaiers die werken op een accu
 • Grasmaaiers die werken op netstroom
 • Grasmaaier die werken op benzine

Elke soort heeft zijn voor- en nadelen. Bovendien moet je de aankoop van een grasmaaier ook afstemmen op de grootte van je gazon. In onze reviews geven we telkens de beste koop in functie van de grootte van je grasveld.

Tip: Je hoeft voor de aankoop van een grasmaaier niet te wachten tot de lente. Iedereen wil dan een toestel en sommige toestellen zijn dan soms uitverkocht.

Beste koop grasmaaier (voor kleine gazons) – Wolf Garten A 340 E

Ben je op zoek naar een grasmaaier om een klein gazon helemaal keurig te onderhouden? En wil je ook bewust een goede koop doen en zuinig omspringen met energie? Dan raden we je de Wolf Garten A 340 E aan.

Dit is een toestel waarmee je gazons tot een maximale oppervlakte van 250 m² perfect onderhoudt. Voor ons is dit de beste koop omdat het energiezuinig is en omdat het gewoon een compact en handig toestel is.

Een van de grote voordelen van dit toestel is inderdaad het ontwerp. Het toestel lijkt compact, maar je kunt er mooi stroken gras van 34 centimeter breed mee maaien. 

Het oppervlak van het toestel is gemaakt uit glanzend kunststof. Dit heeft als grote voordeel dat het gemaaide gras er niet aan blijft kleven en dat je het toestel dus steeds netjes kunt schoonmaken. Wil je de grasmaaier opbergen, dan kun je ook de duwhendel losmaken of naar voren plooien, waardoor je heel wat plaats bespaart.

Om het gemaaide gras te verwerken heb je twee mogelijkheden. Je kunt het gras opvangen in de opvangbak die je handig op het toestel vastklikt. Je kunt er echter ook voor kiezen om het gras niet op te vangen en het te mulchen (zie koopgids). Beide mogelijkheden werken heel goed. Het mes dat het gras maait is van een prima kwaliteit en gemaakt uit stevig roestvrij staal.

Minder handig is dat je bij dit toestel de hele tijd een elektrische kabel achter je aan moet slepen. Je moet daarbij goed opletten dat je er bij het maaien niet overheen rijdt. Dit is typisch voor alle elektrische grasmaaiers natuurlijk. Het uitklappen van de duwhendel is niet zo gemakkelijk. De vleugelmoeren om de beugel vast te zetten zijn niet sterk genoeg en je kunt ze evengoed vervangen door exemplaren die je zelf koopt en die steviger zijn.

Het toestel mist wat power om lang gras te maaien, zelfs op de hoogste stand.

Voordelen
 • Compact
 • Elektrisch
 • Zes maaistanden
 • Mulchfunctie
Nadelen
 • Beperkte maaibreedte
 • Beugel niet zo handig
 • Wat werk om het toestel te monteren
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een goedkope maar toch kwalitatieve elektrische grasmaaier zoekt voor oppervlaktes tot 250 m². De maaibreedte van 34 cm is niet zo groot, maar daardoor is het toestel wel wendbaar. Als het gras lang is, mist het toestel wel wat vermogen, maar als je een hoog vermogen wil dan moet je een groter budget besteden, wat ook weer een nadeel is.

Beste elektrische grasmaaier onder €200 – Gardena PowerMax 37

De Gardena PowerMax 37 is wat ons betreft de beste koop voor een middelgrote tuin van pakweg 350 m². We kozen dit toestel vooral omdat het voldoende kracht heeft voor middelgrote gazons en omdat het een ruime opvangbak heeft.

Het toestel heeft een goed ontwerp en een stevige wielbasis, waardoor je er gemakkelijk en comfortabel mee rijdt, ook in bochten. Daarvoor is de maaiboom voldoende stevig en van een goede kwaliteit, zoals je van een merk als Gardena mag verwachten.

Het toestel heeft een maaibreedte van 37 cm. Daardoor kun je redelijk wat gras in één keer maaien. Met een vermogen van 1600 W is het toestel vrij krachtig, dus als je na je vakantie je gras terug wil gaan maaien, dan ga je er relatief snel doorheen. Je hebt hierbij de keuze tussen vijf hoogtestanden. Deze standen stel je met een hendel aan de zijkant van het toestel in.

Handig is dat je de duwhendel uit kunt schuiven en aanpassen naar een lengte die ideaal voor jou is. Ben je groot van gestalte, dan hoef je niet de hele tijd met een gebogen rug achter je toestel aan te lopen. De wielbasis is stevig, waardoor dit toestel geschikt is om jaar in jaar uit je gras te blijven maaien.

De opvangbak is goed voor 40 liter gras. Dit behoorlijk veel, waardoor je een lange tijd kunt blijven maaien zonder te stoppen. Wil je het gras liever niet opvangen, dan kun je ook de mulchfunctie gebruiken, de keuze is aan jou.

Wat we minder geslaagd vinden, is dat het toestel vrij veel lawaai maakt. De grasmaaier mocht ook iets lichter zijn, wat de wendbaarheid nog zou verhogen. De montagepunten van de duwbeugel op het toestel zijn kwetsbaar en kunnen soms breken.

Het kunststof is breekbaar.

Voordelen
 • Inschuifbare hendel
 • Grote opvangbak
 • Stevige wielbasis
Nadelen
 • Gewicht
 • Maakt veel lawaai
 • Montagepunt beugel is kwetsbaar
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een handige grasmaaier zoekt voor een prijs onder de 200 euro en daarmee het gras van een middelgrote tuin wil maaien. De uitschuifbare hendel is heel handig en zorgt ervoor dat je veel plaats bespaart in je bergruimte. Als nadelen noteerden we dat het toestel wat zwaar is en veel lawaai maakt.

Beste grasmaaier op benzine (voor grote gazons) – Stiga Combi 53 SQB

Wil je het gras van een groot gazon van 500 m² of groter maaien, dan heb je een toestel met een grote maaicirkel en een krachtige motor nodig. Een maaibreedte van 51 centimeter is voor ons dan wel het minimum.

Omdat het bij een groot gazon niet zo gemakkelijk is om een elektrisch snoer achter je grasmaaier aan te slepen, opteren we voor grote gazons voor bij voorkeur voor een grasmaaier met een benzinemotor.

Als je de toestellen binnen dit segment vergelijkt, dan is de Stiga Combi 53 SQB voor ons de beste koop. Deze grasmaaier is een stuk prijsvoordeliger is dan andere toestellen met vergelijkbare eigenschappen en het heeft bovendien een stevige 2,27 kW 150cc motor van Briggs & Stratton.

Om grote gazons te maaien is een zelftrekkende grasmaaier een must. Dit toestel beschikt over deze eigenschap. Trek je de hendel op de beugel naar beneden, dan begin je vanzelf het gras te korten en loop je in een rustig tempo achter het toestel aan terwijl het zichzelf vooruit trekt. Ja, met dit stalen ros kun je je gazon snel op de juiste lengte trimmen, waardoor je al snel kunt genieten van het geleverde werk.

Het gras opvangen doe je in een grote opvangbak met een capaciteit van 60 liter. Wil je het gras liever niet in een bak verzamelen, dan kun je het gras ook mulchen. De duwhendel van dit toestel is dan ook nog eens inklapbaar, waardoor je in de wintermaanden niet veel bergruimte nodig hebt om de grasmaaier op te bergen.

Een nadeel is dat het toestel met een benzinemotor wel behoorlijk veel lawaai maakt, op het maximum is dit 98 dB. Je moet redelijk wat kracht geven om de motor op gang te krijgen. De snelheid mocht misschien nog wat hoger voor een dergelijk toestel.

Geen inschuifbare duwhendel.

Voordelen
 • Geschikt voor grote gazons
 • Zelftrekkende eigenschap
 • Grote opvangbak
Nadelen
 • Maakt veel lawaai
 • Geen inschuifbare duwhendel
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een prijsvoordelige, sterke en handige grasmaaier zoekt voor het grotere gazon. Door zijn gewicht en brede maaicirkel is het toestel niet zo wendbaar, maar dat kun je ook niet verwachten van een toestel dat erop gericht is om in grotere tuinen te gebruiken.

Beste grasmaaier op accu – Wolf Garten A 3472V

Wil je een grasmaaier op accu kopen, dan raden we de Wolf Garten A 3472V aan. Het is een toestel met een degelijke motor, een cirkelmes van een goede kwaliteit en een compact design. En dit allemaal voor een vrij interessante prijs, al moet je er rekening mee houden dat toestellen op accu altijd wat duurder zijn dan toestellen die werken op netstroom of op benzine.

Het toestel werkt met een 2,5 Ah accu, meer bepaald de Wolf Garten 72V Li-ion accu. Deze accu kun je ook nog voor andere toestellen uit de gelijkaardige reeks van het merk Wolf Garten gebruiken.

De maaibreedte ligt bij dit toestel op 34 cm, wat misschien niet zoveel lijkt. Maar omdat het toestel licht loopt en wendbaar is, is het gras zo gemaaid. De lengte van het gras stel je maar liefst op zes verschillende hoogtes in. Het toestel heeft een inklapbare duwhendel, waardoor je het toestel gemakkelijk kunt opbergen. Je kunt het in de winter zelfs in een kast of op een stevig rek plaatsen.

Het toestel heeft een opvallende rode kleur en is gemaakt uit glanzend kunststof, waardoor droog gras er gemakkelijk van glijdt. Veel onderhoud heb je dan ook niet aan dit toestel. Even met een zachte borstel over het oppervlak en rond het cirkelmes gaan, en het toestel is schoon om in je schuur te plaatsen zonder dat je een spoor van gras achterlaat.

De wielen lopen soepel en zijn stevig. Ze gaan niet doorbuigen als het gazon er niet als een biljartlaken bij ligt. Je gebruikt dit toestel ook om te mulchen.

Minder geschikt vinden we het geluidsniveau van 96 dB, waarmee je je buren wel eens kunt doen opschrikken als je het gras begint te maaien.

De accu heeft ook wel de nodige tijd nodig om op te laden, maar liefst 90 minuten. Als het gras lang is, dan is de accu na ongeveer 45 minuten alweer leeg. De oplader van de accu is vrij groot. Het toestel is soms een beetje te licht, zeker als het gras dus te lang is.

Het duurt 90 minuten vooraleer de accu terug opgeladen is.

Voordelen
 • Werkt op accu
 • Onderhoudsvriendelijk
 • Mulchfunctie
Nadelen
 • Luid
 • Niet voor grote gazons
 • Accu is vrij snel leeg
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een goede koop zoekt voor een grasmaaier op accu. Het toestel is niet zo duur, het is wendbaar en handig. Eindelijk kun je je verlengsnoer voor andere zaken gebruiken dan om het gras af te maaien. Het toestel is niet geschikt om het gazon van grote gazons te maaien, maar dat kun je ook niet verwachten voor een toestel in deze prijsklasse.

Beste grasmaaier als zweefmaaier – Flymo Turbo 400

Zoek je de beste koop als zweefmaaier? Dan raden we je de Flymo Turbo 400 aan. Het toestel kost nog geen 150 euro, het heeft een vermogen van 1500 watt en is geschikt om gazons met een oppervlakte van 500 m² te maaien.

Bovendien heb je geen hinderlijke sporen van wielen als de aarde wat vochtig is en kun je kleine gazons in een sierlijke vorm maaien.

Ook als je niet zo veel kracht hebt of bijvoorbeeld gevoelig bent aan je rug, dan is dit een handig en ergonomisch toestel om je gras mee te maaien.

Je duwt dit toestel heel gemakkelijk vooruit over je gazon. Het is beweeglijk en je kunt het zelfs op licht vochtig gras gebruiken. Wielen heeft dit toestel niet, maar de onderkant van deze grasmaaier is voorzien van een luchtkussen, waardoor de maaier als het ware over het gazon glijdt. Bovendien kun je de maaihoogte nog eens op vijf verschillende standen instellen. De maximale hoogte hierbij is 15 centimeter.

Met een gewicht van 7,5 kilogram is dit inderdaad een lichtgewicht. De maaibreedte bedraagt 40 centimeter en de motor heeft een vermogen van 1500 watt.

Een nadeel van dit toestel (en van alle zweefmaaiers), is dat je het gras niet kunt opvangen in een bak. Je moet het na het maaien samen harken. Er is ook geen mulcher of versnippermechanisme voorzien. Wil je je gazon laten genieten van het mulch-effect, dan moet je het zeker twee of drie keer per week maaien met dit toestel. Omdat het geen wielen heeft, trekt dit toestel zichzelf ook niet vooruit.

Geen mulchfunctie, plastic uitvoering.

Voordelen
 • Maaibreedte
 • Licht
 • Wendbaar
Nadelen
 • Veel plastic
 • Geen opvangbak
 • Geen zelftrekkende motor
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie de handigste zweefmaaier zoekt en hierbij budget belangrijk vindt. Dankzij het gewicht van 7,5 kilogram zweeft dit toestel over je gazon. Het is perfect geschikt om grastapijten in een siervorm of op een heuvel mee te maaien. Dat je het gras niet kunt opvangen in een bak en dat er geen mulchfunctie is, moet je erbij nemen bij dit toestel, maar de voordelen compenseren dit ruimschoots.

Koopgids

Wil je een grasmaaier kopen? Goed idee! Lees volgende punten uit de koopgids en je komt zeker tot een goede beslissing.

Nog eerst even dit, heb je een echt groot gazon en heb je niet de conditie om een of meer keer per week gras te maaien, dan is een zitmaaier een goede optie. Deze toestellen bespreken we niet in dit artikel. Het voordeel van een zitmaaier is dat je het gras maait terwijl je zelf enkel moet sturen. Een nadeel is dat een zitmaaier wel veel onderhoud vergt en een grote opbergruimte nodig heeft.

Dan zijn er ook nog de robotmaaiers, die we ook in een apart artikel bespreken. Een robotmaaier is een intelligent toestel, dat volledig zelfstandig het gras maait. Je plaatst een omlijning rond je gazon en vanaf dan neemt de robotmaaier het over. Robotmaaiers werken op lithium-ion accu’s. Als de accu bijna leeg is, zoekt de robotmaaier zelf zijn oplaadpunt op. Omdat een robotmaaier continu gras maait, kan het gemaaide gras ook gewoon blijven liggen.

Wat is de grootte van je gazon?

De grootte van je gazon is een goede indicator voor welke vorm van aandrijving je nodig hebt voor je grasmaaier: elektriciteit, benzine of gewoon handmatige energie. Voor een gazon van enkele vierkante meters groot kun je gerust een handmaaier gebruiken. Dit toestel is goedkoop en energiezuinig.

Grasmaaier

Om een groter gazon te maaien, dan kies je best voor een elektrisch toestel. Deze elektrische grasmaaiers toestellen werken op netstroom. Een nadeel hiervan is dat je wel netstroom ter beschikking moet hebben. Je moet ook over een lange verlengkabel of kabelhaspel beschikken of hierin investeren. Als je niet goed oplet kun je met je grasmaaier over je elektrische kabel rijden, waardoor je een kortsluiting veroorzaakt.

Een alternatief voor een middelgroot gazon is een toestel op een accu. Grasmaaiers op accu hebben tegenwoordig sterke lithium-ion-accu’s. Je laadt ze op en kunt in één keer een gazon tot wel 300m² maaien. Het grote voordeel is uiteraard dat je dan geen verlengkabel moet gebruiken. Een nadeel hierbij is dat je je werk goed moet plannen. Je moet ervoor zorgen dat de accu opgeladen is op het moment dat je het gras wil maaien. De toestellen op accu zijn vrij duur in vergelijking met toestellen die op netstroom werken. Een accu is op zich ook wel breekbaar en vrij zwaar.

Voor gazons die groter zijn dan 300m² is een benzinemaaier een goede investering. De motor van een benzinemaaier is krachtig en kan een mes met een grotere maaicirkel aandrijven. Deze toestellen zijn vaak vrij zwaar. Veel benzinemaaiers trekken zichzelf vooruit, maar toch kan het opbergen bijvoorbeeld lastig zijn door het gewicht. Een benzinemaaier maakt veel lawaai en je moet uiteraard regelmatig benzine aanvullen.

Welke maaimethode is het best?

Een cirkelmaaier met wielen, wat de aandrijving ook is, is ideaal om de typische banen in het gras te maaien. Je maait het gras dus in lange rechte stroken. Heb je echter een sierlijk gazon of heb je bijvoorbeeld een heuvelachtige tuin, dan kan een zweefmaaier zeker zijn dienst bewijzen. Met een zweefmaaier kun je gemakkelijker bochten maken zonder dat de wielen sporen trekken in het gras.

Hoe groter het gazon is, hoe belangrijker de maaibreedte van het cirkelmes wordt. Je kunt de berekening heel snel maken. Neem bijvoorbeeld een tuin die tien meter breed is. Heb je een maaibreedte van 33 centimeter, dan moet je 30 baantjes stroken maaien. Met een maaibreedte van 50 centimeter zijn er dit maar 20. Natuurlijk komt hier meer bij kijken dan enkel deze cijfers. Grasmaaiers met een maaibreedte van 50 centimeter zijn groter en zwaarder en daardoor gewoon niet praktisch in kleinere tuinen of moeilijk te bedienen door iemand met rugpijn bijvoorbeeld. Hoe groter de maaibreedte is, hoe minder de grasmaaier geschikt is om het gras in hoekjes te maaien. Dit is ook iets waar je rekening mee moet houden.

Hoe vaak wil je het gras maaien?

Dit is de volgende vraag die je je moet stellen. Heb je een gazon van bijvoorbeeld 3 op 3 meter, en wil je dat dit tot in de puntjes verzorgd is, dan kun je hier het gras gemakkelijk dagelijks of om de andere dag maaien.

Een opvangbak voor het gras is dan niet nodig. De korte snippers gras mengen zich onder het gras en vormen zelfs natuurlijke voeding voor het gras. Dit is het zogenaamde mulchen. Op deze manier zorgt men er bijvoorbeeld voor dat de typische grasmatten op Wimbledon er piekfijn uitzien. Dagelijks maaien is daar het geheim.

Grasmaaier opvangbak

Heb je een groot gazon en een drukke baan, dan is het misschien moeilijker om het gras meerdere keren per week te maaien. Dan voorzie je best een goede opvangbak. De grootte van de opvangbak gaat samen met de grootte van het gazon waarop je toestel is afgestemd.

Misschien heb je een voorkeur over hoe hoog het gras mag komen. Wil je op het gazon sporten, dan moet gras kort zijn, maar in andere gevallen mag het gras wel wat langer zijn. De bovenlaag van het gras beschermt dan de wortels. Het is trouwens niet alleen een kwestie van voorkeuren. Hoe lang je het gras kan laten groeien, hangt ook af van de bodem. In een zachte ondergrond zakt je grasmaaier al een beetje weg en ben je gedwongen om de maaihoogte hoger in te stellen.

Een goede grasmaaier moet daarom in de hoogte verstelbaar zijn, en dit het liefst minimaal tussen de 3 en de 10 centimeter.

Slotwoord

Hiermee zijn we op het einde van dit artikel gekomen. We hopen dat we je op weg hebben geholpen bij de aankoop van een grasmaaier. De keuze in het ruime aanbod is niet altijd gemakkelijk, maar met onze selecte en onze reviews hebben we het je gemakkelijk gemaakt. Prijsvoordelige toestellen van een goede kwaliteit, daar gaat het om.

Heb je nog vragen bij bepaalde toestellen, neem dan zeker contact op met de klantendienst van onze partners. Ze helpen je graag verder met antwoorden op je vragen. Binnen het half uur heb je een antwoord op technische vragen of gewoon deskundig advies. We wensen je veel succes met de aankoop van je grasmaaier!

Tresna.nl
Logo