Beste slijpsteen

Gebruik je thuis regelmatig een bijl, een beitel, een spade of gewoon een of ander mes? Dan heb je vast al opgemerkt dat deze werktuigen na verloop van tijd behoorlijk bot worden. Dit brengt met zich mee dat de werktuigen niet meer doen wat ze moeten doen. Bovendien moet je met een bot werktuig meer kracht geven en is het resultaat van je werk niet zo mooi. Denk maar aan het resultaat dat je krijgt door te hakken met een botte bijl.

De oplossing hiervoor bestaat erin je materiaal regelmatig te slijpen. Wij raden je aan het slijpen als een onderdeel van het onderhoud van je werkmateriaal te zien, net zoals oliën of schoonmaken. Het komt er evenwel op neer om de gepaste slijpsteen voor het juiste werkmateriaal te kiezen.

Onze top 5 slijpstenen

Afbeelding

Product


KWB Wetsteen

Onze beste koop!

KWB Wetsteen

Beste koop slijpsteen

of

Latalis Pro 1000-6000

Latalis Pro 1000-6000

Beste luxe slijpsteen voor keukenmessen

of

Tom slijpsteen

Tom slijpsteen

Beste slijpsteen voor schaatsen

of

Makita D 17756

Makita D 17756

Beste slijpsteen voor HSS-beitels

of

Silverline CB14 Siliciumcarbide combinatie slijpsteen

Silverline CB14 Siliciumcarbide combinatie slijpsteen

Beste voordelige slijpsteen

of

Producteigenschappen

ONZE BESTE KOOP

KWB Wetsteen

Beste koop slijpsteen

KWB Wetsteen

of

Latalis Pro 1000-6000

Beste luxe slijpsteen voor keukenmessen

Latalis Pro 1000-6000

of

Tom slijpsteen

Beste slijpsteen voor schaatsen

Tom slijpsteen

of

Makita D 17756

Beste slijpsteen voor HSS-beitels

Makita D 17756

of

Silverline CB14 Siliciumcarbide combinatie slijpsteen

Beste voordelige slijpsteen

Silverline CB14 Siliciumcarbide combinatie slijpsteen

of

In dit artikel spreken we over slijpstenen. Een andere term die je vaak hoort is een wetsteen. Er bestaat behoorlijk wat verwarring over deze terminologie, maar een slijpsteen en een wetsteen betekenen in principe net hetzelfde. Wetsteen is echter afkomstig van het werkwoord "wetten", wat een ouderwets woord is voor slijpen.

Om het nog moeilijker te maken: in de Japanse gereedschapskunst bestaat er zoiets als "waterstenen". Dit zijn slijpstenen met een ultrafijne korrel, die je nat maakt alvorens je je werktuigen slijpt. Ze worden gebruikt om precisiewerk-slijpwerk te leveren, bijvoorbeeld voor scheermessen of keukenmessen. Om sushi te bereiden, zijn perfect geslepen messen heel belangrijk. Of je nu spreekt over een slijpsteen, wetsteen of watersteen, het is altijd een goed idee om de steen nat te maken vooraleer je slijpt.

In dit artikel beperken we ons tot courante slijpstenen om klussen thuis op te knappen. We denken hierbij aan het slijpen van tuingereedschap en het wetten en onderhouden van doe-het-zelf werktuigen, schaatsen of keukenmessen.

In dit artikel hebben we vijf vaak verkochte slijpstenen voor jou geselecteerd. We geven duidelijk de voor- en de nadelen van elk model uit onze selectie aan. We hebben gekeken naar de prijs-kwaliteitsverhouding, de duurzaamheid, het comfort en de handigheid van de werktuigen. Sowieso zijn alleen slijpstenen en wetstenen met een hoge score op alle vlakken in onze selectie terecht gekomen.

Ben je op zoek naar een slijpsteen om slijpklussen snel en met weinig moeite op te knappen, dan raden we je aan onze top 5 en de reviews als leidraad bij je aankoop te gebruiken. Denk hierbij ook aan de grootte van je project en je eigen sterkte. Pas dan kies je de juiste slijpsteen voor de juiste klus.

Beste koop slijpsteen/wetsteen – KWB Wetsteen

Ben je op zoek naar een degelijke en duurzame slijpsteen voor een goede prijs, dan raden we deze van het merk KWB aan. Met deze slijpsteen zorg je voor een mooi onderhoud van je beitels en je messen. Het is een dubbelzijdige slijpsteen. De ene kant heeft een grovere korrel dan de andere. De compacte vorm ligt goed in de hand. Je kan de steen bovendien op een werkbank fixeren om slijpklussen te klaren.

Het is gewoon een van die objecten waar je nooit mee mist als je het in huis haalt. Dankzij deze slijpsteen geef je messen of licht tuingereedschap een nieuw leven, waardoor je er geen nieuwe hoeft te kopen en minder je portemonnee hoeft te trekken.

Hiermee komen we bij de nadelen van deze slijpsteen van KWB. Het is jammer dat er bij de aankoop geen enkele bescherming of duurzame verpakking voorzien is. Hier moet je zelf voor zorgen. Het is bovendien niet gemakkelijk om een handige doos te vinden in de afmetingen van deze slijpsteen. Verder slijt het oppervlak van de slijpsteen gemakkelijk af. Soms zijn je messen of beitels duurzamer dan de slijpsteen zelf. Hier houd je best wel rekening mee. Bij de aankoop van de KWB-slijpsteen moet je wat geluk hebben, bij sommige stenen is het oppervlak niet helemaal gaaf en egaal.

Geen bescherming of verpakking om de slijpsteen te bewaren.

Voordelen
  • Top kwaliteit
  • Geschikt voor beitels en messen
  • Grof en fijn slijpoppervlak
  • Fijn te 'bedienen'
Nadelen
  • Geen verpakking of bescherming
  • Slijt gemakkelijk
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een universele slijpsteen zoekt voor een scherpe prijs. De slijpsteen is geschikt om beitels, messen en tuingereedschap te slijpen. Dankzij de grove en fijne kant, is de slijpsteen geschikt voor diverse klussen. De slijpsteen is misschien niet zo duurzaam dat je hem jarenlang kunt gebruiken, maar de prijs is daar ook naar.

Beste luxe slijpsteen voor keukenmessen – Latalis Pro 1000-6000

Ben je specifiek op zoek naar een slijpsteen om je keukenmessen altijd vlijmscherp te houden? Dan raden we deze slijpsteen aan van het merk Latalis, meer bepaald de Latalis Pro 1000-6000. De getallen in de naam verwijzen naar de korrel van de slijpstenen (zie koopgids). Want inderdaad, deze slijpsteen van Latalis heeft zowel een ruw als een glad slijpvlak.

We vinden het een must dat een slijpsteen die je in de keuken wil gebruiken enigszins esthetisch is en niet misstaat op je werkblad. Dit is bij de Latalis Pro zeker het geval. De steen leg je mooi en netjes in een houten blok, gemaakt uit ecologisch bamboehout. De vorm van de slijpsteen en het slijpvlak zijn aan beide kanten perfect recht, zodat je niet hoeft te vrezen voor schade aan je betere keukenmessen. Er is bij deze Latalis Pro trouwens ook een slijphoekgeleider voorzien. Dit is een opzetstuk dat je gebruikt om je mes langs de beste hoek te slijpen. Ideaal voor wie net begint te werken met een slijpsteen

Het grove en het fijne slijp oppervlak hebben we al genoemd. Dit is ideaal om bij een bot keukenmes eerst grote oneffenheden op het scherp van de snee weg te nemen, om daarna het mes helemaal vlijmscherp te maken.

Dit brengt ons bij de nadelen van deze slijpsteen. Er is een groot verschil tussen de grofheid van 1000 en 6000. In sommige gevallen is een grofheid die daar tussen ligt ideaal om een mes te slijpen, al hangt dit voor een groot stuk ook van je eigen voorkeur af. Verder is de slijpsteen wat groot. Niet iedereen is er fan van om dit object een plaatsje in je keuken te geven, zeker als je ook graag andere mooie keukenspullen een prominente plaats geeft. Zoals we al schreven, is dit een slijpsteen die bedoeld is om keukenmessen te slijpen. Het is dan ook geen goed idee om er bijvoorbeeld tuingereedschap mee te wetten, maar een echt nadeel kunnen we dat natuurlijk niet noemen.

Groot verschil tussen grof en fijn slijp oppervlak.

Voordelen
  • Bamboeblok met antislip-eigenschappen
  • Grof en fijn slijp oppervlak
  • Degelijke en rechte vorm
  • Inclusief slijphoekgeleider
Nadelen
  • Wat groot qua afmetingen
  • Groot verschil tussen grof en fijn slijp oppervlak
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een luxueuze slijpsteen en een mooi ligvlak in bamboe zoekt om keukenmessen te slijpen. De slijpsteen krijg je geleverd met accessoires zoals een slijphoekgeleider, waardoor het instrument ideaal is voor beginners. Deze slijpsteen heeft een grof en een fijn slijpvlak, maar is toch vooral geschikt voor fijne toepassingen.

Beste koop slijpsteen voor schaatsen – Tom slijpsteen

Begint het buiten te vriezen en voel je sterke kriebels om je schaatsen aan te binden? Dan is het een goed idee om een specifieke slijpsteen in huis te halen om je schaatsen grondig te slijpen voor je het ijs op trekt. De beste koop in dit verband is voor ons de slijpsteen voor schaatsen van het merk Tom.

Om te beginnen heeft de slijpsteen een groot slijpvlak van wel 25 centimeter. Met die 25 centimeter is de slijpsteen voldoende lang om ook schaatsen in maat 48 en groter te slijpen. Je kunt de slijpsteen hiervoor met een bankvijs op een werkbank bevestigen en de schaatsen over het vlak laten gaan, of gewoon met de slijpsteen zelf langs de messen van je schaatsen gaan. Er bestaan ook speciale schaatsbanken of -houders. Hier monteer je je schaatsen in en glijdt dan met de slijpsteen over de messen.

Deze slijpsteen heeft zelf een grof en een fijn slijpvlak. Het werktuig is dus ideaal voor wie zijn schaatsmateriaal tot in de puntjes wil onderhouden en bijvoorbeeld wedstrijdklaar wil maken.

Hiermee komen we bij de nadelen van deze slijpsteen. We vinden het jammer dat de slijpsteen behoorlijk zwaar is om te hanteren. Verder heeft deze slijpsteen geen degelijke verpakking of een sterke doos. Hierdoor is het net iets minder handig om het werktuig te bewaren op momenten waarop je het niet nodig hebt. Tenslotte is de slijpsteen bruikbaar voor schaatsen, maar is het niet aan te raden om het instrument te gebruiken om tuingereedschap of messen te wetten. Eens je de slijpsteen voor iets anders gebruikt hebt, is het geen goed idee om hem nog in te zetten om je schaatsen te slijpen.

Zwaar om te hanteren.

Voordelen
  • Groot slijpvlak van 25 cm
  • Grove en fijne zijde
  • Ideaal om de messen van schaatsen te slijpen
Nadelen
  • Zwaar
  • Geen duurzame verpakking
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie graag schaatsen aanbindt en soepel over het ijs wil glijden. Je moet wat met deze slijpsteen leren werken en het materiaal is niet 100% duurzaam, maar toch is dit een sterke slijpsteen voor een scherpe prijs.

Beste slijpsteen voor HSS-beitels – Makita D 17756

Beschik je thuis over een vandiktebank of een houtdraaibank waarop je je eigen HSS beitels geïnstalleerd hebt (zie ons artikel over vandiktebanken), dan moet je ook de gepaste slijpsteen voor je HSS-beitels hebben. Werk je met HSS-beitels? Dan moeten deze immers op elk moment tiptop in orde zijn. Je houdt er dus best rekening mee dat je ze heel regelmatig bijslijpt. Het grote voordeel is dan dat je keer op keer dezelfde beitels kan blijven gebruiken en ze minder snel moet vervangen.

De beste slijpsteen voor HSS beitels is de Makita D 17756. Met deze steen hou je beitels altijd scherp. Je moet er wat mee leren werken, maar het resultaat is heel goed.

Hiermee komen we bij de nadelen van de Makita D 17756. Het is een slijpsteen die je voor specifieke toepassingen gebruikt. We denken hierbij aan het onderhouden van de beitels van je vandiktebank. De slijpsteen is niet geschikt om messen te slijpen of om bijvoorbeeld je spade te wetten. De korrel en metaalafname (zie koopgids) is hiervoor de fijn. Het is een product dat vooral geschikt is voor ervaren doe-het-zelvers, die dan ook weten welk werktuig ze met de Makita D 17756 in huis halen.

Enkel voor ervaren hobbyisten.

Voordelen
  • Voor ervaren houtgebruikers
  • Geen wegwerpbeitels nodig
  • Ideaal voor gebruikers van houtdraaibanken en vandiktebanken
Nadelen
  • Vraagt om gewenning
  • Niet geschikt voor tuingereedschap of grove beitels
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een degelijke slijpsteen zoekt om oneffenheden en bramen in HSS-beitels weg te werken. Met een dergelijke slijpsteen hou je de beitels van je houtdraai- of vandiktebank tiptop in orde. De slijpsteen is minder interessant als je een slijpsteen zoekt om handbeitels of tuingereedschap te slijpen, daarvoor is de korrel van het werktuig te fijn.

Beste voordelige slijpsteen – Silverline CB14 Siliciumcarbide combinatie slijpsteen

Ben je op zoek naar een degelijke slijpsteen en hou je bij je aankopen graag de knip op de beurs, dan raden we je aan om te gaan om de CB14 slijpsteen van het merk Silverline. Dit is een product dat een goede prijs-kwaliteitsverhouding kan voorleggen. De slijpsteen beschikt zowel over een fijn als een medium slijpvlak uit siliciumcarbide. 

Je kan de slijpsteen bovendien ook nat en droog gebruiken. Voor ons is het dus een slijpsteen die je voor diverse klussen inzet. Denk maar aan het slijpen van beitels, snoeischaren of zelfs spaden en bijlen. De Silverline CB14 beschikt over een opbergdoos, waarin je de slijpsteen in optimale omstandigheden bewaart.

Hiermee komen we bij de nadelen van de Silverline CB14 slijpsteen. De slijpsteen beschikt zowel over een fijn als een eerder grof slijpvlak, maar we vinden het jammer dat er geen grof slijpvlak is. De slijpsteen is op zich wat klein, dus niet ideaal om grote vlakken zoals schaatsen of spaden te slijpen. De opbergdoos mocht nog iets steviger zijn.

Vooral voor lichte toepassingen.

Voordelen
  • Fijn en medium slijpvlak
  • Voor gereedschappen en messen
  • Degelijke verpakking
Nadelen
  • Geen grof snijvlak
  • Slijpsteen wat klein
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een veelzijdige slijpsteen voor lichte klussen zoekt. Dankzij het siliciumcarbide is de slijpsteen vooral geschikt voor messen. Hiervoor heb je een fijn en een medium slijp oppervlak. De prijs ligt heel goed, al moet je er rekening mee houden dat je met deze slijpsteen ook enkel geschikt is om licht te slijpen.

Koopgids

Nu we de beste slijpstenen op de markt besproken hebben, is het tijd voor de koopgids. Hierin staan we wat langer stil bij de kenmerken waarop je moet letten als je een slijpsteen koopt. Ben je nog niet helemaal zeker van je keuze, dan helpt de koopgids je om een goed zicht te krijgen op de eigenschappen waaraan een slijpsteen moet voldoen.

Hoe gebruik je een slijpsteen?

Een slijpsteen gebruiken en gereedschap slijpen is precisiewerk. Het is een combinatie van verschillende stenen en tools. Een bijl klaarmaken voor een bushcraft avontuur, of je zakmes slijpen? Dit zijn zaken waar je lang voor moet oefenen. Bekijk eens volgende filmpjes om te leren hoe je met een slijpsteen moet werken.

Afmeting

De afmeting van een slijpsteen is altijd belangrijk. De lengte, de breedte en de dikte moet in verhouding staan tot de grootte van het werktuig. Een te kleine wetsteen is niet handig om bijvoorbeeld een groot mes te slijpen. Het duurt gewoon langer om met een kleine steen een groot mes te slijpen. Daarnaast is de kans in dit geval ook groter om je te snijden. Als de steen groter is, dan blijft je hand verder van het scherp van de snee.

Als je een slijpsteen koopt om keukenmessen te slijpen, dan is het ideaal om er een te kiezen die ongeveer 15 centimeter lang is. Voor grotere vlakken zoals de messen van schaatsen is een slijpsteen met een lengte tussen de 20 en de 25 centimeter ideaal.

Grit of korrel

Koop je een slijpsteen dan zie je dat er een bepaald getal in het vlak geëtst is. Dit getal geeft de korreligheid of de grofheid van de slijpsteen aan. De vuistregel hierbij is: hoe lager het getal, hoe korreliger de slijpsteen is.

Elke korrel of elke grofheid heeft zijn eigen functie. Vaak gebruik je hierbij verschillende slijpstenen of verschillende grofheden om het beste resultaat te verkrijgen. Je kunt de soorten grofheid onderverdelen in drie categorieën: grof, medium en fijn.

  • Grove slijpstenen of slijpvlakken zijn stenen met een nummer lager dan 1000. Deze slijpstenen worden voornamelijk gebruikt voor beschadigde en extreem botte messen, bijlen, beitels of spades. Ze laten geen mooie afwerking achter. Het is dus absoluut niet aan te raden om ze te gebruiken voor een keukenmes of zakmes dat nog voldoende goed snijdt, maar dat je een opknapbeurt wil geven.
  • Middelzware slijpstenen herken je aan een nummer dat varieert tussen de 1000 en de 4000. Een wetsteen met nummer 1000 geldt als basissteen als je een snijvlak van bot tot scherp wil slijpen.
  • Wetstenen met een nummer tussen 4000 en 8000 zorgen voor een fijne afwerking. Hiermee krijg je een verfijnde snede.

Kwaliteit, duurzaamheid en prijs

Een slijpsteen is bedoeld om werktuigen een nieuw leven te geven. Het is dus van nature een object dat je geld gaat besparen. Het loont dan ook de moeite om de aankoop van een slijpsteen goed te overwegen en te gaan voor het beste materiaal. De kwaliteit van het materiaal is echter ook niet alles.

Het komt er ook op aan om de slijpsteen goed te onderhouden. Daarnaast zijn er ook grote verschillen in de soorten slijpstenen, die elk hun eigen prijs hebben. Een diamantsteen is bijvoorbeeld duurzamer dan een steen in siliciumcarbide.

Slijpsteen koopgids

Veiligheid

Als je messen of andere werktuigen gaat slijpen met een slijpsteen, dan moet je altijd goed denken aan je veiligheid. Tijdens het slijpen kun je je gemakkelijk snijden. En daarnaast is een geslepen mes ook echt “scherp”. In sommige situaties kun je je afvragen of je materiaal wel vlijmscherp moet zijn. Een mes dat je regelmatig slijpt, wordt ook brozer. Het lemmet verkleint letterlijk en kan gemakkelijker breken.

Nat of droog slijpen?

Moet je een slijpsteen nat maken vooraleer je je werktuig slijpt? Zowel nat slijpen als droog slijpen is mogelijk. Nat slijpen heeft als voordeel dat je minder stof krijgt en ijzervijlsel niet gaat stuiven. Om nat te slijpen met een slijpsteen, leg je de volledige steen enkele minuten in het water, zodat hij voldoende water opneemt. Het nadeel hiervan is dat je de steen grondig moet laten drogen vooraleer je hem terug opbergt.

Accessoires

Als onderdeel van het aspect duurzaamheid, vertelden we dat een goed onderhoud belangrijk is voor een slijpsteen. Bepaalde accessoires kunnen je hierbij helpen. Denk maar aan een stevige opbergdoos om je slijpsteen droog en stofvrij op te bergen op momenten dat je hem niet nodig hebt. Een speciale blok om de slijpsteen tijdens het slijpen op te leggen is ook altijd handig. Dit moet je zien als een bakje op maat van de slijpsteen. Het bakje heeft dan rubberen voetjes, dat ervoor zorgt dat de slijpsteen niet kan wegglijden.

Bij sommige slijpstenen krijg je bovendien ook een hoekgeleider. Dit accessoire helpt je om de juiste slijphoek te bepalen voor bijvoorbeeld keukenmessen of zakmessen. Tenslotte is het altijd interessant om uit te kijken voor extra accessoires zoals een slijpriem. Vaak bieden bepaalde leveranciers deze accessoires als onderdeel van een verkoopactie aan.

Slotwoord

Hiermee zijn we op het einde van dit artikel gekomen. We hopen dat we je heel wat informatie hebben kunnen bijbrengen over slijpstenen. Een slijpsteen kiezen is inderdaad niet zo gemakkelijk. Het komt erop aan goed na te denken over hoe je precies wil werken. Natuurlijk moet je er ook bij stilstaan bij welk budget je wil uitgeven. Hoe vaak je een slijpsteen gebruikt, bepaalt eveneens mee de keuze. Wil je uit nieuwsgierigheid gewoon dit werktuig hebben? Of ken je de kneepjes van het vak en wil je meteen een professionele slijpsteen? Het zijn allemaal factoren die hun rol spelen.

Heb je nog bepaalde vragen over slijpstenen, aarzel dan niet en contacteer de klantendienst van onze partners. Ze helpen je graag verder met de keuze van de juiste slijpsteen. Zo kies je helemaal uit je luie stoel een slijpsteen die geschikt is voor jou. Misschien leer je dan wel ooit je kleinkinderen werken met deze slijpsteen. Welk project je ook wil opknappen met je werktuig, we wensen je veel succes met de aankoop van jouw nieuwe slijpsteen!

Tresna.nl
Logo