Muur verwijderen

De keuken uitbreiden, van twee slaapkamers één slaapkamer maken of de keuken en de woonkamer bij elkaar betrekken? Bij al deze verbouwingen kun je ervoor kiezen om een muur te verwijderen. Als je een muur gaat verwijderen, moet je wel de juiste voorbereidingen treffen.

Ook is het van cruciaal belang dat je te allen tijde de veiligheid in de gaten houdt. Doe je dat niet? Dan kan het verwijderen van een muur gevaarlijk zijn. Met dit artikel willen we jou behoeden voor dergelijke situaties. In dit artikel lees je namelijk precies hoe je een muur kunt verwijderen.

Waarom zou je een muur willen verwijderen?

Is het aan te raden om een muur in jouw huis te verwijderen? Dat ligt maar net aan jouw wensen. Indien je bijvoorbeeld jouw keuken uit wilt breiden, is het goed mogelijk om een muur te verwijderen. Dat is ook het geval als je bijvoorbeeld op de eerste verdieping graag kamers bij elkaar wilt betrekken.

Door een muur te verwijderen, kun je al snel jouw huis naar wens aanpassen. Je weet meer ruimte te verkrijgen, waardoor je een ruimte ook veel beter en efficiënter in kunt gaan richten. Bovendien kun je jouw huis hiermee groter laten ogen.

Waarom zou je een muur willen verwijderen

Door een muur te verwijderen, kun je al snel jouw huis naar wens aanpassen. Je weet meer ruimte te verkrijgen, waardoor je een ruimte ook veel beter en efficiënter in kunt gaan richten. Bovendien kun je jouw huis hiermee groter laten ogen.

Muur laten verwijderen

Stel jij het verwijderen van de muur telkens uit? Bijvoorbeeld omdat je het druk hebt of toch niet het juiste gereedschap hebt? Overweeg dan eens om de muur te laten verwijderen. Dit kan je bijvoorbeeld doen via Zoofy. Je kunt dan zelf een tijdvak kiezen wanneer de vakman de muur komt verwijderen

Kun je altijd een muur verwijderen?

Wil je graag een bepaalde muur in jouw huis gaan verwijderen? Let dan goed op: het is niet altijd mogelijk om een muur in jouw huis te verwijderen. Als het bijvoorbeeld een draagmuur is, is het níet mogelijk om de muur te verwijderen. Of beter gezegd: het is wel mogelijk, maar de gevolgen daarvan zijn vervolgens niet te overzien.

Doe daarom altijd eerst goed onderzoek. Probeer te achterhalen wat voor soort muur het precies in jouw huis is die je wilt verwijderen:

  • Een draagmuur: deze muur kun je in principe niet verwijderen. Deze muur speelt immers een belangrijke rol in de constructie van jouw huis.
  • Een muur zonder draagfunctie: bij een dergelijke muur is het geen probleem om de muur te verwijderen.

Voordat je een muur kunt verwijderen, is het dus zaak om te achterhalen wát voor muur het precies is. Hoe je dit kunt doen? Dat bespreken we graag hieronder.

Daar kunnen we ook nog het volgende aan toevoegen: let goed op het materiaal van de muur. Als het een stenen muur betreft, draagt de muur mogelijk flink wat gewicht. Indien het een gips wand of een holle wand betreft, draagt de muur in principe niet heel veel gewicht. In dat geval is de kans al groot dat je de muur wél kunt verwijderen.

Hoe weet je of een muur dragend is?

Wil je graag een muur in jouw huis gaan verwijderen? Dan is het zaak om te achterhalen wát voor muur het precies is.

Hoe je er nou precies achter kunt komen óf het daadwerkelijk een dragende muur is? Daar heb je meerdere mogelijkheden voor.

De eerste mogelijkheid is om contact met jouw gemeente op te nemen. De gemeente heeft – in nagenoeg alle gevallen – de bouwtekeningen van jouw woning. Op deze tekening kun je precies achterhalen wat voor soort muur het in jouw woning is.

Draagmuur of normale muur

Heb je zelf jouw huis ontworpen? Dan heb je zelf als het goed is de bouwtekeningen. Op deze bouwtekeningen kun je dus ook direct achterhalen of het een dragende muur is óf een muur is zonder draagfunctie.

Wil je meer lezen over een draagmuur? Wil je meer lezen over de mogelijkheden die je hebt bij het verwijderen van een draagmuur? Check dan ons artikel ‘Draagmuur’ voor meer informatie!

Kun je zelf een muur verwijderen?

Wil je graag een muur verwijderen in jouw huis gaan verwijderen? Dan heb je daar twee mogelijkheden voor:

  • Je kunt de muur zelf gaan slopen
  • Je kunt een vakman inhuren voor het slopen van de muur

Is het bijzonder lastig om zelf een muur te slopen? Nee, in principe is dit niet al te moeilijk. Het belangrijkste is dat je de juiste voorbereidingen treft én altijd heel goed op jouw veiligheid let. Let niet alleen op jouw veiligheid, maar ook op de veiligheid van andere mensen die jou eventueel helpen.

Let op: wil je een draagmuur gaan verwijderen? Dan is het níet verstandig om zelf aan de slag te gaan. Voor het verwijderen van een draagmuur heb je specifieke kennis (en ook specifieke apparatuur) nodig. Voor het verwijderen van een draagmuur is het dus altijd aan te raden om een vakman in te huren.

Muur laten verwijderen

Stel jij het verwijderen van de muur telkens uit? Bijvoorbeeld omdat je het druk hebt of toch niet het juiste gereedschap hebt? Overweeg dan eens om de muur te laten verwijderen. Dit kan je bijvoorbeeld doen via Zoofy. Je kunt dan zelf een tijdvak kiezen wanneer de vakman de muur komt verwijderen

Waarom zelf een muur verwijderen?

Lijkt het jou wel iets om een muur in jouw huis te verwijderen? Wil je bijvoorbeeld jouw badkamer uitbreiden? Of wil je jouw keuken en jouw woonkamer meer bij elkaar gaan betrekken? In dat geval kun je er dus voor kiezen om een muur te verwijderen, indien het géén draagmuur betreft.

Indien je zelf de muur gaat verwijderen, geniet je al snel van meerdere voordelen. Zo is het een absoluut voordeel dat je hier het nodige geld mee kunt besparen. Mocht je besluiten om een vakman in te huren, moet je al snel rekening houden met een vrij forse investering.

Waarom zelf een muur verwijderen

Dat bedrag kun je dus moeiteloos besparen door zélf de muur te gaan verwijderen. Het bespaarde geld kun je vervolgens nuttig gaan besteden voor bijvoorbeeld de inrichting van jouw huis.

Verder is het ook leuk om een muur te verwijderen. Waarom dit leuk is? Nou, vooral omdat je direct het resultaat ziet. Als je met een sloophamer even flink op een muur inbeukt, zie je direct het resultaat. Dit roept – bij ons in ieder geval – direct een voldaan gevoel op.

Dat voldane gevoel heb je óók als je de muur daadwerkelijk helemaal afgebroken hebt. In dat geval heb je niet alleen veel geld weten te besparen, maar je kunt ook direct trots op jezelf zijn. Je hebt het immers maar mooi zelf voor elkaar gekregen om de muur te verwijderen!

Welke voorbereidingen moet je treffen?

We hebben het in dit artikel al een aantal keer gezegd: voor het slopen van een muur moet je echt de nodige voorbereidingen treffen. De eerste voorbereiding begint dus al bij het onderzoeken van de mogelijkheden. Controleer echt héél goed of de betreffende muur geen draagmuur is. Controleer ook goed of er geen leidingen door de muur heen lopen!

Ook kan het geen kwaad om een architect of bouwkundig adviseur even mee te laten kijken. Je kunt maar betere het zekere voor het onzekere nemen. In het verlengde daarvan kun je ook nog navraag bij de gemeente doen. Kun je bijvoorbeeld zonder vergunning de muur slopen? En heb je daarna wellicht nog met bepaalde wet- en regelgevingen te maken? Doe ook hier goed onderzoek naar.

Verder moet je ook jouw idee verder uit gaan werken. Je gaat immers niet zomaar jouw muur slopen. Doe je dit omdat je meer ruimte wilt creëren? Of doe je dit wellicht omdat je twee ruimtes meer bij elkaar wilt gaan betrekken? Voordat je de muur gaat verwijderen, is het verstandig om dit helemaal uit te werken.

Mocht je dit niet volledig uitwerken, kun je mogelijk later tot verrassingen te staan. Dat is uiterst vervelend, aangezien je dan al de hele muur gesloopt hebt. Werk dus jouw ideeën goed uit, laat er desnoods een aannemer naar kijken en loop op deze manier geen enkel risico.

Heb je het idee volledig uitgewerkt? Dan is het advies om de muur volledig leeg te gaan maken. Haal de meubelen voor de muur vandaan, haal de schilderijen van de muur af en verwijder eventjes de lamp die vlak bij de muur hangt. Door de muur netjes vrij te maken, maak je het sloopproces voor jezelf een stuk makkelijker.

Heb je al deze voorbereidingen getroffen? Dan is het zaak om de juiste benodigdheden in huis te gaan halen. Daarover vind je hieronder meer informatie!

Welke benodigdheden heb je nodig?

Wil je de muur in jouw huis gaan slopen? Wil je dit graag zo goed en zo veilig mogelijk doen? Dan is het echt aan te raden om te investeren in de juiste benodigdheden. Alleen met de juiste benodigdheden kun je een muur goed, snel en veilig slopen.

Zo is het allereerst aan te raden om voor veilige kledij te zorgen. Zorg ervoor dat je schoenen met een stalen neus hebt, zorg ervoor dat je een (dikke) trui met lange mouwen hebt, zorg ervoor dat je een lange broek hebt en zorg ervoor dat je dikke handschoenen hebt. Al deze benodigdheden zorgen ervoor dat je heel veilig de muur kunt verwijderen.

Sloophamer muur verwijderen

In het verlengde daarvan: het is ook aan te raden om een veiligheidsbril en gehoorbescherming te dragen. Tijdens het slopen van de muur is het goed mogelijk dat er verschillende delen door de kamer heen gaan vliegen. Draag daarom de bril, zodat je jouw ogen goed weet te beschermen. Dankzij de gehoorbescherming weet je ook jouw oren op de gewenste manier te beschermen.

Verder is het aan te raden om nog de volgende gereedschappen in huis te halen:

  • Een ladder: voor de bovenkant van de muur kan dit handig zijn.
  • Een hamer: voor het doorbreken van de muur
  • Een beitel: voor het doorbreken van de muur

Welke hamer je het beste kunt gebruiken? In onze ogen is het verstandig om een breekhamer, ook wel sloophamer, te gebruiken. Weet je niet precies wat voor hamer dit is? Check dan even de video (aan het einde van dit artikel). Daarin zie je namelijk precies wát een sloophamer is en hoe je deze hamer kunt gebruiken.

Tot slot willen wij je ook nog adviseren om afdekzeil aan te schaffen. Voordat je de muur gaat verwijderen, kun je dit zeil over de vloer (en bijv. over meubelen) heen leggen. Je weet hiermee simpel de vloer te beschermen.

Aangezien je bij het slopen van een muur vrij veel rommel creëert, is het ook aan te raden om een goede (bouw)stofzuiger te gebruiken. Verder is het ook handig om stevige (vuilnis)zakken te gebruiken, aangezien je al het puin ook af moet gaan voeren. Indien het een hele grote muur betreft, kun je er ook voor kiezen om een bouwcontainer te huren.

Muur laten verwijderen

Stel jij het verwijderen van de muur telkens uit? Bijvoorbeeld omdat je het druk hebt of toch niet het juiste gereedschap hebt? Overweeg dan eens om de muur te laten verwijderen. Dit kan je bijvoorbeeld doen via Zoofy. Je kunt dan zelf een tijdvak kiezen wanneer de vakman de muur komt verwijderen

Hoe kun je de muur verwijderen? Een stappenplan!

Heb je alle voorbereidingen getroffen? Heb je precies uitgezocht wat voor muur het is die je wilt gaan verwijderen? En heb je ook alle benodigdheden in huis gehaald? Dan kun je in principe gaan starten met het verwijderen van de muur.

Voor het verwijderen van een muur verwijzen wij je graag naar onderstaand stappenplan. Volg dit stappenplan stap voor stap op, waardoor je de muur op de meest handige en veiligste manier weet te verwijderen!

Stap 1:
Zorg ervoor dat je de muur helemaal leeg haalt. Zet de meubelen op een andere plek en haal alle muurdecoraties van de muur af. Leg tevens afdekzeil op de vloer bij de muur, zodat je de vloer direct weet te beschermen.

Stap 2:
Trek nu alle veiligheidskleren aan. Denk hierbij aan de schoenen met stalen neus, de handschoenen, de lange broek, de trui met lange mouwen, de gehoorbescherming én de veiligheidsbril. Zorg er ook voor dat jouw medeklussers de juiste kleding aan hebben.

Stap 3:
Bij het verwijderen van een muur is het van belang dat je bovenaan begint. Pak daarom de ladder erbij, stap de ladder op en verwijder de bovenkant van de muur met een sloophamer.

Let hierbij wel op voor het plafond. Je wilt het plafond niet beschadigen, dus doe de bovenkant van de muur met heel veel beleid.

Stap 4:
Je kunt nu gaandeweg verder en verder naar beneden toe werken. Aangezien je met het nodige puin te maken krijgt, is het raadzaam om af en toe de vloer even helemaal puinvrij te maken. daarmee houd je de werksituatie overzichtelijk én veilig.

Stap 5:
Ben je aan de onderkant van de muur? Dan merk je wellicht dat het lastig is om de verbinding tussen de muur en de vloer netjes te verwijderen. Dit doe je dan ook niet met de sloophamer, maar hier gebruik je een beitel en een hamer voor.

Het laatste gedeelte is vaak echt precies handwerk. Trek hier dus goed de tijd voor uit en dek de vloer continu af met het afdekzeil. Daarmee voorkom je mogelijke beschadigingen aan de vloer!

Stap 6:
Heb je de muur volledig verwijderd? Dan is het zaak om de verdwenen muur helemaal af te gaan werken. Hoe je dit doet? Dat doe je onder meer door het puin netjes op te ruimen en door eventuele deurposten/kozijnen te verwijderen.

Stap 7:
Heb je al het puin opgeruimd? Dan ben je eigenlijk al klaar. Als het goed is, is het nu niet eens meer te zien dat er op de betreffende plek ooit een muur heeft gestaan. Je kunt nu direct aan de slag met het vervolg van de verbouwing. Je hebt de muur immers niet voor niets verwijderd!

Wil je dit stappenplan graag in beeld zien? Check dan zeker even onderstaande video:

Muur laten verwijderen

Vind jij het zelf te risicovol om een muuurur te gaan verwijderen? Of denk je niet de kracht te hebben om met een krachtige sloophamer aan de slag te gaan? In dat geval kun je er ook altijd voor kiezen om een vakman bij jou in de buurt in te huren.

Maar, hoe vind je nou de beste vakman bij jou in de buurt? Dat lukt je middels onderstaande button. Met deze button vraag je direct offertes bij vakmensen bij jou in de buurt op, waarna je direct de juiste keuze kunt maken.

Vraag via bovenstaande button direct meerdere offertes aan. Het inhuren van een vakman kent uiteraard zijn prijskaartje, maar levert je tegelijkertijd ook veel gemak op!

Slotwoord

Droomde jij al langer van het verwijderen van een muur in jouw woning? Je kunt deze droom nu direct werkelijkheid laten worden. Je hebt immers in dit artikel precies kunnen lezen hoe je zelf de muur kunt verwijderen. Zie je dit niet zitten? Dan kun je dus ook direct via de buttons offertes bij vakmensen in de buurt opvragen.

Kies je er voor om zelf de muur te gaan verwijderen? Let dan altijd goed op jouw veiligheid en tref de nodige voorbereidingen. Veel succes met het verwijderen van de muur in jouw woning!

Tresna.nl
Logo