Beste momentschroevendraaier

Is een schroevendraaier een onmisbaar werktuig voor jouw werkzaamheden of hobby’s, maar vind je het vervelend dat je schroeven altijd te hard vast draait? Dan is een momentschroevendraaier iets voor jou. Met een momentschroevendraaier kun je precies bepalen hoeveel je een schroef vast maakt in een werkstuk. In dit artikel lees je alles over de beste momentschroevendraaiers!

Onze top 5 momentschroevendraaiers

Afbeelding

Product


Wiha 292 EasyTorque momentschroevendraaier

Onze beste koop!

Wiha 292 EasyTorque momentschroevendraaier

Beste koop momentschroevendraaier

of

HBM Profi 14 Momentschroevendraaier 2-10 NM Model 2

HBM Profi 1/4" Momentschroevendraaier 2-10 NM Model 2

Beste instapmodel momentschroevendraaier

of

Stahlwille 775 12 TORSIOMAX

Stahlwille 775/12 TORSIOMAX

Beste momentschroevendraaier voor millimeterwerk

of

Wera 7451 Kraftform Momentschroevendraaier met Rapidaptor snelwisselhouder

Wera 7451 Kraftform Momentschroevendraaier

Beste momentschroevendraaier met professionele snelwisselhouder

of

Wera Momentschroevendraaier Set - 27-delig

Wera Momentschroevendraaier Set - 27-delig

Beste momentschroevendraaier set

of

Producteigenschappen

ONZE BESTE KOOP

Wiha 292 EasyTorque momentschroevendraaier

Beste koop momentschroevendraaier

Wiha 292 EasyTorque momentschroevendraaier

of

HBM Profi 14 Momentschroevendraaier 2-10 NM Model 2

Beste instapmodel momentschroevendraaier

HBM Profi 14 Momentschroevendraaier 2-10 NM Model 2

of

Stahlwille 775 12 TORSIOMAX

Beste momentschroevendraaier voor millimeterwerk

Stahlwille 775 12 TORSIOMAX

of

Wera 7451 Kraftform Momentschroevendraaier

Beste momentschroevendraaier met professionele snelwisselhouder

Wera 7451 Kraftform Momentschroevendraaier met Rapidaptor snelwisselhouder

of

Wera Momentschroevendraaier Set - 27-delig

Beste momentschroevendraaier set

Wera Momentschroevendraaier Set - 27-delig

of

Voor- en nadelen van een momentschroevendraaier

De eenheid waarmee de schroefbeweging van een schroevendraaier uitgedrukt wordt, is de Newtonmeter (Nm). Hiermee bepaal je het zogenaamde koppel (ook wel het draaimoment of “torque” genoemd) waarmee je een schroef vast zet.

Vooral voor toepassingen waar je schroeven gebruikt om delicate materialen te verbinden, is het gebruik van een momentschroevendraaier belangrijk. Bij kunststof, glasvezel of aluminium kun je je werkstuk beschadigen als je een schroef te hard aan schroeft. Dit vermijd je door het koppel precies in te stellen met een momentschroevendraaier.

Hoe werkt een momentschroevendraaier?

Een momentschroevendraaier werkt mechanisch. Het automatisch toepassen van het juiste draaimoment gebeurt dankzij een veer.

 1. Je stelt een bepaald draaimoment of koppel in op je momentschroevendraaier.
 2. Je plaatst een schroef in je werkstuk en plaatst de bit van je schroevendraaier in de schroef.
 3. Je begint de schroevendraaier te draaien. Deze maakt precies het aantal omwentelingen dat je ingesteld hebt. Je hoort meestal een “klik” wanneer je schroevendraaier een bepaald koppelmoment bereikt. Daarna kun je de schroevendraaier verder draaien, maar schroeft hij niet meer.

Een heel precies koppel voor het vastdraaien van een schroef is onmisbaar als je echt seriewerk uitvoert en zeker wil zijn dat het ene stuk precies op dezelfde manier vastgeschroefd is als het andere. Voor elektriciteitswerken is het gebruik van een momentschroevendraaier ook een must. Iedereen kent wel het gevoel van “deze draad ga ik even extra hard aanspannen”, maar dit is niet het beste idee. Door warmte of spanning kan de draad uitzetten bijvoorbeeld, waardoor de verbinding stuk gaat. Beter is dus om een vast koppel te gebruiken.

 Hoe een momentschroevendraaier precies werkt, zie je in onderstaande video:

In dit artikel hebben we vijf vaak verkochte momentschroevendraaiers voor jou geselecteerd. We geven duidelijk de voor- en de nadelen van elk model uit onze selectie aan. We hebben gekeken naar de prijs-kwaliteitsverhouding, de duurzaamheid, het comfort en de handigheid van de momentschroevendraaiers. Sowieso zijn alleen momentschroevendraaiers met een hoge score op alle vlakken in onze selectie terecht gekomen.

Ben je op zoek naar een momentschroevendraaier om klussen snel en met weinig moeite op te knappen, dan raden we je aan onze top 5 en de reviews als leidraad bij je aankoop te gebruiken. Denk hierbij ook aan de grootte van je project en je eigen kennis van het werken met momentschroevendraaiers. Pas dan kies je de juiste momentschroevendraaier voor de juiste klus.

Beste koop momentschroevendraaier – Wiha 292 EasyTorque momentschroevendraaier

De beste koop als je op zoek bent naar een instapmodel voor een momentschroevendraaier, is voor ons de Wiha 292. Deze momentschroevendraaier is geschikt voor lichte en repetitieve schroefklussen. Denk maar aan schroefklussen waarin je op zich geen zo’n groot draaimoment nodig hebt, maar wel altijd dezelfde consistente draaibeweging wil toepassen. Het is ook gewoon een handige schroevendraaier als je je handen en je polsen wil sparen.

Het handvat van de Wiha 292 is ergonomisch gevormd en belegd met soft grip rubber. Het koppel stel je eenvoudig in door te draaien aan de kop. Dankzij de stevige materialen en de ergonomische bouw, is er een goede krachtoverdracht.

Verder is het zo dat smeermiddelen de werking van de veer in de momentschroevendraaier niet verstoren. Het is dus ook een werktuig dat geschikt is voor wat vuilere klussen. Ga je voor deze Wiha292, dan koop je bovendien ook nog heel wat wisselstukken en uitbreidingen die perfect compatibel zijn met deze schroevendraaier. Je kunt er ook je eigen schachten en bits voor gebruiken als je dit wenst.

Hiermee komen we meteen bij de nadelen van de Wiha 292. We merken op dat er geen bithouders voorzien zijn bij de aankoop; schachten zijn evenmin inbegrepen in de aankoop. Dit betekent dat het totale kostenplaatje wel wat oploopt als je ook nog moet investeren in een bit- en schachtenset. Daarnaast is het maximale koppel met 1,2 Nm wel wat klein. Het is niet de momentschroevendraaier voor zware klussen.

Er zijn bij de aankoop van deze momentschroevendraaier geen bits meegeleverd.

Voordelen
 • Goed instapmodel
 • Ergonomisch handvat met betrouwbare krachtoverdracht
 • Compact
 • Ongevoelig voor smeermiddelen
Nadelen
 • Geen bithouders
 • Geen schachten
Conclusie

Dit product is vooral geschikt als instapmodel voor wie op zoek is naar een momentschroevendraaier. Beschikt je thuis over een mooie collectie bits en schachten voor schroevendraaiers, dan kun je met dit toestel meteen aan de slag om schroeven met een netjes ingesteld draaimoment vast te zetten. De prijs is correct en het toestel voldoet aan diverse kwaliteitsnormen.

Beste instapmodel momentschroevendraaier – HBM Profi 1/4" Momentschroevendraaier 2-10 NM Model 2

Ben je op zoek naar een momentschroevendraaier en wil je dat deze meteen wat beter uitgerust is dan onze beste koop, dan raden we de HBM Profi momentschroevendraaier aan. Wat meteen opvalt is dat je een groot bereik hebt qua koppel. Je stelt het draaimoment van deze momentschroevendraaier in op een waarde tussen de 2 en de 10 Nm, wat de schroevendraaier voor diverse klussen geschikt maakt. Van kleine klusjes tot zware installatiewerken: deze momentschroevendraaier bewijst altijd zijn nut.

Verder merken we op dat deze HBM Profi uitgerust is met een aantal degelijke accessoires. Zo is er een dwarsstang voorzien die je grip op de schroevendraaier kan verbeteren, bijvoorbeeld in nauwe ruimtes. Bij de aankoop krijg je eveneens een handige opbergdoos. Bits of schachten zijn evenwel niet meegeleverd.

Hiermee komen we bij de nadelen van de HBM Profi momentschroevendraaier. Met een gewicht van 1 kg is het een behoorlijk zware schroevendraaier. Het schroeven gaat dan wel automatisch, een zware schroevendraaier hanteren is ook wel wat. En om deze momentschroevendraaier te kopen moet je wel behoorlijk in je portemonnee duiken, al is dit wel het geval voor bijna elke momentschroevendraaier.

Er zijn geen bits of schachten meegeleverd bij de aankoop van deze momentschroevendraaier.

Voordelen
 • Sterk koppel van maximaal 10 Nm
 • Handige opbergdoos
 • Dwarsstang inbegrepen
 • Compatibel met standaard bits en schachten
 • Flexibele instelling van koppel tussen 2 en 10 Nm
Nadelen
 • 1 kg zwaar
 • Geen bits of schachten meegeleverd
 • Vrij duur
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een momentschroevendraaier zoekt die iets beter is uitgerust dan onze beste koop. Zo zijn er meer mogelijkheden om het koppel te finetunen, en is er bij de aankoop een dwarsstang en een opbergdoos inbegrepen. De momentschroevendraaier weegt vrij veel en er zijn geen bits of schachten meegeleverd.

Bekijk prijzen van de HBM Profi 1/4" Momentschroevendraaier 2-10 NM Model 2 bij verschillende winkels:

Beste momentschroevendraaier voor millimeterwerk – Stahlwille 775/12 TORSIOMAX

Ben je op zoek naar een momentschroevendraaier, en is het je bedoeling om bijzonder precies en zonder enige afwijking te werken? Dan raden we de Stahlwille 775/12 Torsiomax aan. Deze momentschroevendraaier heeft een groot bereik qua koppel. Bij elke stand is er een bijzonder kleine afwijking, waardoor de schroevendraaier aan diverse kwaliteitsnormen voldoet. Dit maakt deze schroevendraaier geschikt om precisiewerk letterlijk aan de lopende band uit te voeren. 

We denken aan schroefwerken bij het plaatsen van de infrastructuur voor een computernetwerk of aan schroefwerken in delicate materialen zoals aluminium, glasvezel of edele metalen.

Een groot voordeel van deze momentschroevendraaier is dat je een specifiek koppel kunt gebruiken voor het vastdraaien én het losdraaien van schroeven. Zo kun je een montageproces helemaal perfect uitvoeren, wat voor sommige kwaliteitssystemen een vereiste is trouwens. Bij deze momentschroevendraaier is er een schacht ingebouwd, wat er voor zorgt dat je deze alvast niet meer hoeft te kopen.

Hiermee komen we bij de nadelen van de Stahlwille 775/12 Torsiomax. Een nadeel vinden we alvast dat het handvat van de schroevendraaier niet is uitgerust met soft grip rubber. Hierdoor ligt de schroevendraaier voor ons net iets minder gemakkelijk in de hand. Daarnaast is het zoals de meeste momentschroevendraaiers wel een behoorlijk duur werktuig om aan te schaffen. En tenslotte vinden we het jammer dat er geen kleine bitset bij de aankoop is meegeleverd.

We hadden graag gehad dat er soft grip rubber op het handvat voorzien was.

Voordelen
 • Maximum koppel 11Nm
 • Instelling manueel tussen 2 en 11 Nm
 • Links en rechts gebruik
 • Duurzaam en heel precies
 • Ingebouwde schacht
Nadelen
 • Geen soft grip
 • Duur
 • Geen bits meegeleverd
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een momentschroevendraaier zoekt die geschikt is om millimeter-schroefwerk te leveren. We denken bijvoorbeeld aan de serieproductie volgens precies vastgestelde normen. Je kunt het koppel manueel finetunen en instellen op waardes tussen de 2 en de 11 Nm. Wel vinden we het jammer dat het handvat niet is uitgerust met soft grip rubber.

Bekijk prijzen van de Stahlwille 775/12 TORSIOMAX bij verschillende winkels:

Beste momentschroevendraaier met professionele snelwisselhouder – Wera 7451 Kraftform Momentschroevendraaier

Ben je een hobbyist met professionele ambities en wil je een momentschroevendraaier om snel en heel veel te schroeven met een grote precisie? Dan moet je kiezen voor een momentschroevendraaier van een topmerk zoals Wera. Onze beste koop in het professionele segment is de Wera 7451 Kraftform momentschroevendraaier. 

Dit is niet zomaar een schroevendraaier. Ben je in het bezit van de Wera 7451 momentschroevendraaier? Dan toon je zelfs aan dat je volgens hele specifieke kwaliteitsnormen kunt werken. Zo is de aandrijving helemaal in overeenstemming met de normen DIN ISO 1173-C 6,3 en E 6,3 (ISO 1173).

Daarnaast is het ook gewoon een bijzonder handig werktuig. Dankzij de ergonomische vorm van het handvat en het sterke soft grip rubber is het een plezier om met deze schroevendraaier te werken. Het koppel kun je heel precies instellen en bits wissel je snel dankzij de professionele snelwisselhouder.

Hiermee komen we bij de nadelen van de Wera 7451 Kraftform momentschroevendraaier. Het handvat is met een lengte van 8,9 cm misschien wat kort voor iemand die grote handen heeft. Daarnaast is het ook jammer dat het maximale koppel wat aan de kleine kant is. Met deze schroevendraaier kun je enkel vijzen en schroeven aanspannen met een bepaald koppel. Dezelfde schroeven met een ingesteld koppel losmaken is niet mogelijk.

En tenslotte vinden we het jammer dat er bij de aankoop geen handleiding is inbegrepen. Dit vinden we wel een must voor een dergelijke aankoop.

Het handvat is wat klein voor gebruikers met grote handen.

Voordelen
 • Voldoet aan kwaliteitseisen
 • De bits kun je snel wisselen
 • Koppel heel precies in te stellen
 • Soft grip handvat
Nadelen
 • Wat kort (lengte handvat 8,9 cm)
 • Enkel vastzetten, niet losmaken
 • Geen handleiding
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een momentschroevendraaier zoekt om extra snel te werken. De professionele snelwisselhouder laat je toe om heel nauwkeurig en tegelijk efficiënt te werken. We vinden het jammer dat het handvat net iets te kort is voor wie grote handen heeft. Verder zijn er geen bits of schachten voorzien, wat ook wel een nadeel is.

Beste momentschroevendraaier set – Wera Momentschroevendraaier Set - 27-delig

Ben je iemand die heel vaak schroefwerk uitvoert en wil je gewoon perfect en goed werk afleveren, dan is het de moeite waard om de aankoop van een set van verschillende momentschroevendraaiers te overwegen. Een set met verschillende momentschroevendraaiers is eveneens handig als je met meerdere mensen in een team werkt waardoor het werk sneller verloopt.

Wera is een echt topmerk als het op schroevendraaiers en bits aankomt, en dit merk je zeker bij de aankoop van deze momentschroevendraaier set. Je krijgt je momentschroevendraaiers in een handige koffer geleverd met een vaste plaats voor elk stuk. Er is een pistoolschroevendraaier en twee klassieke momentschroevendraaiers. Ze zijn allemaal uitgerust met soft grip rubber op het handvat voor een goede ergonomie en dankzij de Rapid snelwisseltechniek vervang je vlot de ene bit door de andere.

Heeft deze momentschroevendraaier set van Wera dan ook nadelen, vraagt u zich misschien af? Wel, we noteren er toch wel enkele. Het zal je misschien niet verbazen, maar voor deze set moet je wel je portemonnee behoorlijk wijd open trekken. Daarnaast zijn de handvatten van de schroevendraaiers wat kort. Hierdoor liggen ze voor mensen met grote handen minder goed in de hand. Als je dan toch een grote investering wil doen, dan kun je hier maar beter rekening mee houden. En tenslotte is het koppelbereik wat beperkt bij deze schroevendraaiers. Je koopt eigenlijk drie schroevendraaiers met dezelfde eigenschappen qua koppel.

De handvatten van de momentschroevendraaier zijn wat kort.

Voordelen
 • Volledige set, inclusief bits en handige koffer met vaste plaatsen
 • Twee momentschroevendraaiers
 • Soft grip handvatten voor de schroevendraaiers
 • Koppel flexibel in te stellen
 • Rapid snelwisseltechniek
 • Ook schroefpistool voorzien
Nadelen
 • Duur
 • Vooral voor professionals
 • Handvatten schroevendraaiers wat kort
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een momentschroevendraaier en een volledige set accessoires op maat zoekt. Alles in deze set gebruik je om schroeven met een welbepaalde kracht en koppel vast te zetten. Zo is er bijvoorbeeld ook een pistool voorzien dat extra goed in de hand ligt. Jammer dat de handvatten wat kort zijn en dat het instelbare koppel niet zo groot is.

Koopgids

Nu we de beste momentschroevendraaiers op de markt besproken hebben, is het tijd voor de koopgids. Hierin staan we wat langer stil bij de kenmerken waarop je moet letten als je een momentschroevendraaier koopt. Ben je nog niet helemaal zeker van je keuze, dan helpt de koopgids je om een goed zicht te krijgen op de eigenschappen waaraan een momentschroevendraaier moet voldoen.

Koppel of draaimoment

Schroeven, bouten of moeren kun je niet wegdenken als je bepaalde werkstukken met elkaar wil verbinden of heuse machines wil bouwen. Is er een bepaalde schroef te veel of te weinig vastgemaakt, dan kan het werkstuk los komen en niet meer goed functioneren.

Daarom is het in veel toepassingen belangrijk om een precies koppel of draaimoment te bepalen.

Koop je bepaalde materialen aan om er een machine of een werktuig mee te bouwen, dan is er heel vaak gespecificeerd welk draaimoment je mag toepassen.

 • Bij plexiglas is dit bijvoorbeeld heel vaak 4 Nm.
 • Kabelklemmen best maximaal met 5 Nm vast.
Momentschroevendraaier koopgids

Ter vergelijking, wielbouten van je auto bevestig je meestal met een koppel van 130 Nm.

Werk je met een momentschroevendraaier, dan doe je dit om de materialen waarmee je werkt zo goed mogelijk vast te schroeven. Daarom is het ook altijd goed om de specificaties te lezen en te controleren welk koppel geschikt is voor welk materiaal.

Momentschroevendraaier, schroefmachine of slagschroevendraaier

Weet je niet zeker of je nu een momentschroevendraaier, een schroefmachine of een slagschroevendraaier moet kopen? Met de volgende tips kom je zeker tot een goede beslissing!

Een momentschroevendraaier is vooral belangrijk als je hele repetitieve schroefklussen uitvoert met relatief kleine schroefjes en vijzen. Een momentschroevendraaier is eveneens een must als je deze schroeven en vijzen in delicate materialen wil bevestigen. Zelfs bij de krachtigste momentschroevendraaier is het koppel eerder klein in vergelijking met schroefmachines of slagschroevendraaiers.

Een schroefmachine of een schroefboormachine is dan weer handig voor allerhande schroefwerken. Denk bijvoorbeeld maar aan het in elkaar zetten van meubelen of het plaatsen van gips of osb-platen. Schroeven in een muur bevestigen lukt je ook prima met een schroefmachine. Daar heb je zeker geen momentschroevendraaier voor nodig.

Een slagschroefmachine (ook wel slagmoersleutel of slagschroevendraaier genoemd) is een handig instrument om moeren en schroeven vast of los te draaien. Sterk verroeste of vastzittende moeren krijg je zeker los met een slagschroefmachine. Dankzij de doppen die je op de kop van de slagmoersleutel plaatst, wrik je moeren van verschillende groottes los of span je ze keihard aan.

Een momentschroevendraaier heeft meestal een maximaal koppel van 10 of 11 Nm, terwijl dit bij een slagschroefmachine vaak 70 Nm is, zo zie je wel het verschil.

Gebruiksgemak

Een momentschroevendraaier moet gemakkelijk te gebruiken zijn. Daarom kun je op volgende eigenschappen letten

 • Instelling koppel. Kun je het koppel gemakkelijk instellen? Is er een schaal met duidelijk afleesbare cijfers? En kun je het gewenste koppel eenvoudig instellen door bijvoorbeeld te draaien aan de schroefkop?
 • Is het handvat voldoende groot, maar ook niet te groot? Wil je op een seriematige manier schroeven bevestigen, dan moet het handvat goed in de hand liggen, ook al is het dan niet nodig om zelf veel kracht te geven. Soft grip rubber vinden we steeds handig voor een schroevendraaier, of het nu een momentschroevendraaier of een manuele schroevendraaier is.
 • Is het koppel precies in te stellen en welke foutenmarge is er? Om een schroef met een bepaald koppel vast te maken, is het noodzakelijk dat je rekening houdt met een bepaalde foutenmarge. Er is enerzijds de schroevendraaier en het koppel, en anderzijds heb je ook factoren zoals wrijving en de eigenschappen van het metaal van de schroef of de schroefdraad.

Je merkt het, er komt heel wat bij kijken bij het aandraaien van schroeven!

Met welke bits gebruik je jouw momentschroevendraaier?

De meeste momentschroevendraaiers gebruiken standaard de ¼” zeskant bits, die je wel bekend zijn van de meeste boormachines en schroefmachines. Ben je geïnteresseerd in de aankoop van een momentschroevendraaier, dan is de kans groot dat je thuis al een degelijke bitset hebt. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om hoogwaardige bits te kopen van en bekend merk zoals Wera. Die geven het gebruik van je schroevendraaier toch altijd iets meer. Zo kun je een momentschroevendraaier gebruiken met alle mogelijke bits:

 • Platte bits.
 • Kruiskop PH (gewone kruiskop)
 • Kruiskop PZ (kruiskop met extra ster)
 • Torx (voor stervormige schroeven)
 • Zeskant

We merken op dat je bij de aankoop van een momentschroevendraaier meestal geen bits meegeleverd zijn, al bestaan er altijd wel sets van een momentschroevendraaier en een bitset. Deze bitset is dan meestal nooit zo uitgebreid.

Tips en tricks

Gebruik je een momentschroevendraaier niet gedurende een lange tijd? Dan is het belangrijk dat je het draaimoment op de laagst mogelijke stand zet. Zo zorg je ervoor dat de veer in het draaimechanisme niet opgespannen is. Dit verlengt de levensduur van je momentschroevendraaier.

Bewaar de momentschroevendraaier het best op een droge en niet al te koude plaats om de invloed van vocht op het veermechanisme te vermijden.

Slotwoord

Hiermee zijn we op het einde van dit artikel gekomen. We hopen dat we je heel wat informatie hebben kunnen bijbrengen over momentschroevendraaiers. Een momentschroevendraaier kiezen is inderdaad niet zo gemakkelijk. Het komt erop aan goed na te denken over hoe je precies wil werken. Natuurlijk moet je er ook bij stilstaan bij welk budget je wil uitgeven. Hoe vaak je een momentschroevendraaier gebruikt, bepaalt eveneens mee de keuze. Wil je uit nieuwsgierigheid gewoon dit werktuig hebben? Of ken je de kneepjes van het vak en wil je meteen een professionele momentschroevendraaier? Het zijn allemaal factoren die hun rol spelen.

Heb je nog bepaalde vragen over momentschroevendraaiers, aarzel dan niet en contacteer de klantendienst van onze partners. Ze helpen je graag verder met de keuze van de juiste momentschroevendraaier. Zo kies je helemaal uit je luie stoel een momentschroevendraaier die geschikt is voor jou. Misschien gebruik je ooit samen met je kleinkinderen deze momentschroevendraaier. Welk project je ook wil opknappen met je werktuig, we wensen je veel succes met de aankoop van jouw nieuwe momentschroevendraaier!

Tresna.nl
Logo