Beste elektrische grasmaaier

Om je gazon de hele zomer in topvorm te houden, heb je een goede grasmaaier nodig. Elektrische grasmaaiers zijn handig en interessant om het gras van kleine tot middelgrote gazons te maaien. De cijfers die je op het internet leest lopen wat uiteen, maar in de praktijk kun je zeker een grasmat van 500 m² gemakkelijk met een elektrische grasmaaier onderhouden.

Onze top 5 elektrische grasmaaiers

Afbeelding

Product


GARDENA Powermax 32 Elektrische grasmaaier - 1100W

Onze beste koop!

Gardena PowerMax 32 

De beste koop voor kleine gazons (max 200m²) onder de 100 euro

of

WOLF-Garten Elektrische grasmaaier A 370 E

Wolf Garten A 370 E

De beste koop voor kleine en middelgrote gazons (max 350 m²) onder 200 euro

of

Makita ELM3320

Makita ELM3320

Beste koop voor middelgrote tuinen onder 150 euro

of

Powerplus POWXG6281

Powerplus POWXG6281

Beste koop voor gazon tot 500m², prijsklasse 150 euro

of

Flymo Turbo 400

Flymo Turbo 400

De beste koop als zweefmaaier, minder dan 200 euro

of

Producteigenschappen

ONZE BESTE KOOP

GARDENA Powermax 32 

De beste koop voor kleine gazons (max 200m²) onder de 100 euro

GARDENA Powermax 32 Elektrische grasmaaier - 1100W

of

WOLF-Garten A 370 E

De beste koop voor kleine en middelgrote gazons (max 350 m²) onder 200 euro

WOLF-Garten Elektrische grasmaaier A 370 E

of

Makita ELM3320

Beste koop voor middelgrote tuinen onder 150 euro

Makita ELM3320

of

Powerplus POWXG6281

Beste koop voor gazon tot 500m², prijsklasse 150 euro

Powerplus POWXG6281

of

Flymo Turbo 400

De beste koop als zweefmaaier, minder dan 200 euro

Flymo Turbo 400

of

Er bestaan elektrische grasmaaiers en grasmaaiers die op benzine werken. Elektrische grasmachines hebben veel voordelen tegenover grasmaaiers die aangedreven worden door benzine:

 • Een elektrische grasmachine verbruikt weinig energie
 • Een elektrische grasmachine is stil in vergelijking met een grasmaaier op benzine
 • Een elektrische grasmachine is licht en wendbaar
 • Een elektrische grasmachine is eenvoudig op te starten. Je drukt op een knop en het toestel begint te werken.

Als nadeel kun je zeggen dat een elektrische grasmachine minder geschikt is om het gras van grote gazons te maaien. Heb je een grasmat die groter dan 400m² is, dan investeer je beter in een benzinemaaier. Gebruik je een elektrische grasmaaier, dan sleep je natuurlijk een verlengkabel achter het toestel aan. Dit is ook wel een nadeel. Er bestaan evenwel ook elektrische grasmaaiers die op een accu werken, waar je dit probleem niet hebt.

Een ander nadeel van elektrische grasmaaiers is dat je weinig zelfrijdende of zelftrekkende toestellen vindt in deze categorie. Zelfrijdende elektrische grasmaaiers zijn al snel vrij duur (prijsklasse 250 – 300 euro). Bij benzinemaaiers vind je een groter aanbod aan zelfrijdende toestellen.

Een mooi gazon krijg je alleen als je het gras regelmatig maait. Met een elektrische grasmaaier is dit nooit een vervelend karwei. De machines zijn immers licht en wendbaar, waardoor het maaien een ontspannend karweitje is na je werkdag. Bovendien houd je rekening met je buren, want zij hebben geen last van het gebrul van een benzinemotor.

In dit artikel hebben we een selectie gemaakt van de vijf beste deals voor elektrische grasmaaiers.

Binnen het segment van elektrische grasmachines bestaan er verschillende types. We bespreken in dit artikel zowel klassieke elektrische cirkelmaaiers als een elektrische zweefmaaier. Het verschil tussen beide types is heel eenvoudig. De cirkelmaaier loopt op wieltjes, terwijl een zweefmaaier over het gazon glijdt op een glad en afgerond vlak.

Gardena PowerMax 32 – De beste koop voor kleine gazons (max 200m²) onder de 100 euro

Heb je een gazon van maximaal 200 m², dan is de Gardena PowerMax 32 voor ons de beste koop. Het is een toestel dat perfect en zonder veel poespas zijn werk doet voor kleine gazons. Een extra troef van dit toestel is de ruime opvangbak van 30 liter. De prijs ligt onder de 100 euro, wat mooi meegenomen is.

Het toestel heeft een stevige wielbasis, waardoor je er gemakkelijk en comfortabel mee over je gazon rijdt. Zelfs in bochten lopen de wielen lekker. De grasmaaier maait in mooie stroken, zelfs langs de rand van je gazon. De duwboom is stevig en robuust, zoals je van een gespecialiseerd merk als Gardena mag verwachten. De opvangbak is goed voor 30 liter gras. Dit is behoorlijk veel, waardoor je een lange tijd kunt blijven maaien zonder te stoppen.

De maaibreedte van 32 centimeter is ideaal voor een klein gazon. Je maait heel wat gras in één keer weg en kunt mooi langs de randen en in kleine hoekjes het gras maaien. De maaihoogte stel je eenvoudig en snel in met een hefboomsysteem. Dit gaat handig en voelt licht aan. Na je vakantie is je gazon heel snel terug mooi en netjes.

Heeft dit toestel nadelen? Kritisch als we zijn noteren we toch wel enkele minpuntjes. Zo vinden we dat deze grasmaaier redelijk veel lawaai maakt voor een elektrisch toestel. Het toestel is iets te licht. Wat meer gewicht zou de Gardena PowerMax 32 nog wat krachtiger maken. De duwboom kun je invouwen, maar met de schroeven verloopt dit wat omslachtig. Helaas is er in dit toestel geen mulchfunctie voorzien.

GARDENA Powermax 32 grasmaaier

Voor een elektrisch toestel maakt de Gardena PowerMax 32 vrij veel lawaai.

Voordelen

 • Vouwbare duwboom
 • Opvangbak
 • Stevige wielbasis

Nadelen

 • Te licht
 • Maakt veel lawaai
 • Geen mulchfunctie

Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een handige grasmaaier zoekt voor een prijs onder de 100 euro en daarmee het gras van een kleine tuin wil maaien. Het toestel doet zijn werk zoals het dat moet doen, niet meer of niet minder. De opvangbak mocht wel wat steviger zijn en de grasmachine valt wat licht uit als het gras lang is.

Wolf Garten A 370 E – De beste koop voor kleine en middelgrote gazons (max 350 m²) onder 200 euro

Ben je op zoek naar een grasmaaier om een middelgroot gazon keer op keer gaaf te maaien? En wil je een toestel waar je jarenlang goed mee bent? Dan raden we je de Wolf Garten A 370 E aan. Dit is een grasmaaier waarmee je gazons tot een maximale oppervlakte van 350 m² mooi en netjes onderhoudt. Het toestel is compact, handig en energiezuinig, wat wil je nog meer?

Een van de grote voordelen van dit toestel is inderdaad het ontwerp. De grasmaaier lijkt compact, maar je kunt er mooi stroken gras van 37 centimeter breed mee maaien. Dit geeft een leuk effect om naar te kijken in de zomer. Verder valt de glanzende kunststof van de behuizing op. Deze behuizing heeft als grote voordeel dat het gemaaide gras er niet aan blijft kleven. 

Je kunt het toestel mooi en netjes houden door het na een maaibeurt af te borstelen. Wil je de grasmaaier opbergen? Dan vouw je de duwboom naar voren, waardoor je heel wat plaats bespaart in je tuinhuis of opbergschuur.

Hoe verwerkt de Wolf Garten A 370 E nu precies het gras? Wel, het toestel kan het gras opvangen in de opvangbak die je handig op het toestel vastklikt. Deze opvangbak heeft een volume van 40 liter. Je kunt het gras eveneens mulchen (zie koopgids). Beide manieren van maaien werken heel goed. Het mes dat het gras maait is van een prima kwaliteit en gemaakt uit stevig roestvrij staal.

Dit klinkt allemaal als muziek in de oren, maar toch heeft de Wolf Garten A 370 E enkele nadelen. Het uitklappen van de duwboom gaat niet zo vlotjes. De hendels om de duwboom vast te maken verliezen na verloop van tijd hun kracht. Je kunt ze evengoed vervangen door exemplaren die je zelf koopt en die steviger zijn.

Als het gras lang is, mist het toestel wel wat vermogen. Je moet er dus werk van maken om het gras regelmatig te maaien. De opvangbak is gemaakt uit kunststof en breekt gemakkelijk.

De grasmaaier mist wat power om lang gras te maaien, zelfs op de hoogste stand.

Voordelen

 • Compact
 • Zes maalstanden
 • Mulchfunctie

Nadelen

 • Valt wat licht uit
 • Opvangbak snel stuk
 • Wat werk om het toestel te monteren

Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een handige elektrische grasmaaier zoekt voor oppervlaktes tot 350 m². De maaibreedte van 37 cm zorgt voor een goede balans tussen snelheid en precisie tijdens het maaien. De prijs ligt onder de 200 euro, wat een goede deal is voor een elektrisch toestel met deze kwaliteiten.

Makita ELM3320 – Beste koop voor middelgrote tuinen onder 150 euro

Ben je op zoek naar een betaalbaar toestel dat de voordelen heeft van een professioneel merk, dan raden we de Makita ELM3320 aan. Dit mooi ontworpen toestel heeft een maaibreedte van 33 centimeter, wat het geschikt maakt voor middelgrote tuinen. De motor van dit toestel draait soepel en het gras wordt mooi gelijkmatig gemaaid.

Bij de aankoop krijg je een opvangbak van 30 liter meegeleverd. Bovendien sluit deze opvangbak goed op het toestel aan, waardoor er geen gras verloren gaat. De opvangbak wordt helemaal mooi gevuld, zodat je machine zelf niet verstopt tijdens het maaien.

De duwboom van dit toestel kun je inklappen en fixeren met een hendel. Deze duwboom en de hendels zijn mooi afgewerkt en duurzaam. Daardoor kun je dit toestel vele jaren gebruiken.

Makita zou Makita niet zijn als er niet aan veiligheid is gedacht. Dit toestel heeft een veiligheidsschakelaar, die ervoor zorgt dat je het toetel niet onverwacht kunt inschakelen.

Wat kunnen we nog meer over dit toestel zeggen? Het rolt soepel over het gras en je kunt de hoogte van het maaien variabel instellen.

Hiermee zijn we echter bij de nadelen van dit toestel gekomen. Je beschikt bij de Makita ELM 332O slechts over drie verschillende hoogtestanden. Bovendien is het verschil tussen deze standen groot. Het vermogen van de grasmaaier mocht hoger zijn. Is het gras wat lang, dan moet de machine hard werken en maakt de grasmaaier heel veel lawaai. De opvangbak doet zijn werk prima maar mocht toch nog iets groter zijn.

Slechts drie hoogtestanden.

Voordelen

 • Maait gelijkmatig
 • Opvangbak 30 liter
 • Duurzaam

Nadelen

 • Slechts drie hoogtestanden
 • Beperkt vermogen
 • Maakt veel lawaai

Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een efficiënte en duurzame elektrische grasmaaier zoekt voor een scherpe prijs. De motor en de onderdelen van het toestel gaan lang mee. Jammer dat het vermogen van de grasmaaier wat beperkt is, maar dit wordt gecompenseerd door de soepel draaiende motor.

Powerplus POWXG6281 - Beste koop voor gazon tot 500m², prijsklasse 150 euro

Heb je een groot gazon en wil je toch gebruik maken van de voordelen van elektrische grasmaaiers? Dan is de Powerplus POWXG6281 een toestel dat voor jou gemaakt is. Deze elektrische grasmaaier heeft een royale maaibreedte van 42 centimeter, waardoor je het gazon in brede stroken kunt maaien. Bovendien zijn er vijf standen qua maaihoogte.

De opvangbak heeft een inhoud van 40 liter. Wil je de opvangbak liever niet gebruiken, dan stel je de grasmaaier in om het gras te mulchen. De duwboom van de Powerplus POWXG6281 kun je inklappen om plaats te besparen in de opbergruimte. Het toestel is ergonomisch en gemakkelijk te starten.

De Powerplus POWXG6281 heeft echter ook enkele nadelen. Zo is het toestel inderdaad geschikt om grote gazons te maaien, maar dan heb je in veel gevallen een erg lange verlengkabel nodig. De opvangbak vult zich niet helemaal, waardoor de grasmaaier soms verstopt, zeker als het gras wat lang en nat is. Het toestel maakt een behoorlijk snerpend lawaai.

Verder komen de clips en schroeven van de duwboom wat snel los. De grasmaaier is niet ideaal voor een eerder hobbelig gazon. Rijd je over molshopen, dan kan de wielbasis zelfs een beetje vervormen.

De opening naar de opvangbak verstopt soms.

Voordelen

 • Maaibreedte van 42 centimeter
 • Opvangbak van 40 liter
 • Mulchfunctie

Nadelen

 • Lange verlengkabel nodig
 • Verstopt soms
 • Maakt veel lawaai

Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een elektrische grasmaaier voor een groot gazon aan een scherpe prijs zoekt. Het is zeker geen toestel van een professionele kwaliteit, maar daar is de prijs ook naar. Je kunt het gras op vijf verschillende hoogtes maaien en kunt het gras mulchen.

Flymo Turbo 400 – De beste koop als zweefmaaier, minder dan 200 euro

Heb je een tuin met grillige vormen of is je gazon glooiend qua oppervlak, dan is een zweefmaaier een goede keuze. Binnen deze categorie raden wij je de Flymo Turbo 400 aan. Dit toestel kost nog geen 150 euro, heeft een vermogen van 1500 watt en is geschikt om gazons met een oppervlakte van 500 m² te maaien. 

Bovendien merk je bij dit soort toestel geen vervelende wielsporen als je gazon wat vochtig is. Denk je dat je een krachtpatser moet zijn om een zweefmaaier te gebruiken? Toch niet. Je hoeft weinig kracht te gebruiken met dit handig en ergonomisch toestel om je gras te maaien.

Je duwt de Flymo Turbo 400 heel gemakkelijk over het gras. De grasmaaier is zelfs op vochtig gras prima te gebruiken. De maaihoogte kun je op vijf verschillende standen instellen. De maximale hoogte hierbij is 15 centimeter, wat het gemakkelijk maakt om het gras te maaien nadat je op vakantie bent geweest. Met een gewicht van 7,5 kilogram is deze grasmaaier een lichtgewicht.

Dit soort toestel heeft geen stalen wielbasis en chassis. De maaibreedte bedraagt 40 centimeter en de motor heeft een vermogen van 1500 watt.

Een nadeel van dit toestel is dat je het gras niet kunt opvangen in een bak. Dit is trouwens een nadeel dat geldt voor alle zweefmaaiers. Het gras moet je na het maaien met de hark verzamelen. Er is geen mulcher of versnippermechanisme voorzien. Omdat het geen wielen heeft, trekt dit toestel zichzelf niet vooruit.

Omdat er geen wielen zijn, trekt dit toestel zichzelf niet vooruit.

Voordelen

 • Maaibreedte van 40 centimeter
 • Licht
 • Wendbaar

Nadelen

 • Geen opvangbak
 • Geen zelftrekkende motor

Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een handige zweefmaaier zoekt en hierbij budget belangrijk vindt. Dankzij het gewicht van 7,5 kilogram zweeft dit toestel letterlijk en figuurlijk over je gazon. Dat je het gras niet kunt opvangen in een bak en dat er geen mulchfunctie is, moet je erbij nemen bij dit toestel. Daartegenover staat dat dit toestel veel voordelen heeft, zoals de variabele hoogte-instelling.

Koopgids

Heb je een mooi gazon bij je huis en wil je een elektrische grasmaaier kopen? Goed idee! In de koopgids zetten we de belangrijkste punten waar je bij een aankoop op moet letten op een rijtje. 

Hou er rekening mee dat elektrische grasmaaiers vooral handig zijn voor gazons met een maximale oppervlakte van 500 m². Heb je een gazon dat groter is dan deze oppervlakte, dan kun je zeker de aankoop van een benzinemaaier of zelfs een zitmaaier overwegen. Bij een groot grasoppervlak zijn de voordelen van deze laatste soorten toestellen groter. Benzinemaaiers of zitmaaiers bespreken we niet in dit artikel.

Elektrische grasmaaiers moet je zelf bedienen. Er bestaan ook robotmaaiers. Een robotmaaier maait volledig zelfstandig het gras. Dit soort toestel bespreken we in een apart artikel. Heb je geen zin om te slepen met snoeren, dan kan je natuurlijk altijd gaan voor een accu grasmaaier.

Maaibreedte

De maaibreedte van een elektrische grasmaaier is een belangrijk kenmerk. Meestal duikt deze maaibreedte op in de naam van het toestel. Denk bijvoorbeeld aan de Gardena PowerMax 32, die een mes met een lengte van 32 centimeter heeft. De Wolf Garten A 370 E heeft een mes van 37 centimeter. Voor kleine gazons is een toestel met een beperkte maaibreedte geen probleem, integendeel. Een grasmaaier moet in verhouding staan met het gazon. Met een grote grasmaaier kun je snel enkele brede stroken in een kleine tuin maaien, maar heb je dan veel meer werk met de afwerking. Met een kleine grasmaaier kun je op een klein oppervlak het volledige gazon maaien.

Heb je een groot gazon? Dan is een grote maaibreedte wel belangrijk. Als je dit wil kun je berekenen hoeveel “stroken” gras je gazon heeft. Dit geeft je een idee van de inspanning die je moet leveren om je gras te maaien. Hou er echter rekening mee dat toestellen met een grote maaibreedte zwaarder zijn. Je hoeft minder stroken te maaien, maar de inspanning om te maaien is iets groter.

Toestellen met een kleine maaibreedte zijn goed geschikt om in hoeken of langs randen te maaien, terwijl dit met toestellen met een grote maaibreedte net iets minder handig is.

Opvangbak

Een opvangbak is een accessoire dat je meestal bij de aankoop van een elektrische grasmaaier krijgt. Bij de meeste toestellen kun je deze opvangbak op de grasmaaier vastklikken. De machine stuwt het gras dat gemaaid is door een opening langs de achterzijde van het toestel rechtstreeks in de opvangbak.

Het volume van de opvangbak staat in verhouding tot de grootte van het toestel. Bij een compacte grasmaaier met een maaibreedte van 32 centimeter vind je bijvoorbeeld meestal een opvangbak van 30 liter. Bij een toestel met een maaibreedte van 40 centimeter is het volume van de opvangbak 40 of 45 liter. De opvangbak mag niet te groot zijn in verhouding tot het toestel. Anders krijg je het toestel niet meer vooruit door het gewicht van de opvangbak.

Veel opvangbakken moet je zelf monteren. Is dit het geval, dan moet je ervoor uitkijken om nergens met de bak tegen te botsen. Doe je dit toch, dan is de opvangbak snel stuk.  

Zweefmaaier of grasmaaier met wielen

Het voordeel van een zweefmaaier is dat hij soepel over het glas glijdt. Dit is ideaal voor gazons met sierlijke vormen of glooiende gazons. Dit type van grasmaaier trekt geen wielsporen in het gras. Je merkt ook niet het typische effect van “grasbanen”. Met een zweefmaaier kun je fijn werk doen, maar het toestel zelf is wel iets kwetsbaarder. Het heeft namelijk geen stalen wielbasis zoals een klassieke cirkelmaaier.

Een grasmaaier met wielen is ideaal om het gras van rechthoekige gazons in stroken te maaien. De keuze is groot en je vindt een dergelijk toestel al snel voor een scherpe prijs. De wielen trekken soms sporen in het gras, zeker als de grond te vochtig is. Daar moet je rekening mee houden. Je moet de wielen en het onderstel ook regelmatig onderhouden.

Mulchfunctie

Bij de aankoop van een elektrische grasmaaier kun je erop letten of het toestel uitgerust is met een mulchfunctie. Mulchen wil zeggen dat het gras versnipperd wordt. Gebruik je de mulchfunctie van het toestel, dan sluit je de opening aan de achterzijde van het toestel af. Hierdoor blijft het gras onder het toestel en vermaalt het mes het gras tot kleine snippers.

Mulchen heeft als voordeel dat je er op een natuurlijke manier het gras mee bemest. De snippers bemesten het levende gras. Dit is een techniek die toegepast wordt op golfterreinen en tenniscourts. Wil je optimaal mulchen, dan moet je het gras regelmatig maaien. Zeker twee of drie keer per week moet je dit dan doen.

De grootte van je gazon speelt hier een rol. Heb je een gazon van 3 op 3 meter, en wil je dat dit tot in de puntjes verzorgd is? Dan kun je hier het gras gemakkelijk dagelijks of om de andere dag maaien.

Hou voor het mulchen (ook wel maaimulchen genoemd) rekening met volgende zaken:

 • Het gras is maximaal 8 centimeter hoog
 • Per maaibeurt kun je maximaal 3 centimeter aftoppen.

Dit brengt met zich mee dat je in het groeiseizoen het gras meerdere keren moet maaien. Door te mulchen bemest je het gazon op een natuurlijke manier. Daardoor gaat het gras zelf ook weer sneller groeien, waardoor je het ook weer meer moet maaien.

Verstelbaarheid in de hoogte

Het gras van een gazon kun je op verschillende hoogtes maaien. Als een voetbalclub op verplaatsing traint, heeft de club meestal specifieke vereisten over hoe hoog het gras moet zijn op het trainingsveld. Voor je eigen gazon kun je eveneens een voorkeurshoogte voor het gras hebben. 

Elektrische grasmaaier

Wil je op het gazon sporten, dan moet gras kort zijn, maar in andere gevallen mag het gras wel wat langer zijn. In de herfst maai je het gras best niet te kort om de wortels niet te beschadigen. Hoe lang je het gras kan laten groeien, hangt verder af van de bodem. In een zachte ondergrond zakt je grasmaaier al een beetje weg en ben je gedwongen om de maaihoogte hoger in te stellen. Kom je net terug uit vakantie, dan is het gras meestal hoog opgeschoten. Om het dan de eerste keer te maaien, stel je de hoogte best zo hoog mogelijk in, om dan maaibeurt na maaibeurt wat te zakken. Een goede grasmaaier moet daarom in de hoogte verstelbaar zijn, en dit het liefst minimaal tussen de 3 en de 10 centimeter. De hoogte moet gemakkelijk in te stellen zijn, liefst zonder dat je er al te veel spierkracht voor hoeft te gebruiken.

Kenmerken duwboom

De duwboom van een elektrische grasmaaier is een belangrijk onderdeel:

 • Een duwboom moet in de helft vouwbaar zijn. Dit maakt het gemakkelijk om het toestel op te bergen. Kun je dit niet doen, dan neemt de duwboom veel plaats in je bergruimte in.
 • Bij een goede grasmachine is een duwboom verlengbaar. Ben je heel groot, dan moet je de duwboom kunnen verlengen, zo niet moet je de hele tijd met een gebogen rug achter je grasmaaier aan stappen.
 • Een duwboom moet zeer stevig zijn. Door het vouwen en uitklappen kan het scharnierpunt het stevig te verduren krijgen, waardoor het stuk gaat.

Besluit

Hiermee zijn we op het einde van dit artikel gekomen. We hopen dat we je op weg hebben geholpen bij de aankoop van een elektrische grasmaaier. De keuze in het ruime aanbod is niet altijd gemakkelijk, maar met onze selectie en onze reviews hebben we je hopelijk vooruit geholpen. Prijsvoordelige toestellen van een goede kwaliteit, daar gaat het om. Je gazon ziet er de hele tijd stralend uit als je een goede elektrische grasmaaier gebruikt.

Heb je nog vragen bij bepaalde toestellen, neem dan zeker contact op met de klantendienst van onze partners. Ze helpen je graag verder met antwoorden op je vragen. Binnen het half uur heb je een antwoord op technische vragen of gewoon deskundig advies. We wensen je veel succes met de aankoop van je grasmaaier!


Tresna.nl
Logo