Beste bouwdroger
Een bouwdroger is een toestel dat je gebruikt om de lucht in huis te drogen. Combineer je een bouwdroger met een industriële ventilator, dan heb je snel een optimale vochtigheidsgraad in je huis of werkplaats.
Waarom moet je om de lucht te drogen een specifiek toestel gebruiken, denk je misschien. Kun je dan niet gewoon het natuurlijk proces van verdamping zijn werk laten doen? Denk dan toch eens aan volgende omstandigheden.
Onze top 5 bouwdrogers
Knap je een klus in huis op, dan gebruik je soms veel water. Stel je bijvoorbeeld eens de liters water voor die gebruikt worden tijdens pleisterwerken, of de vele emmers die je vult om beton of cement met een goede consistentie te maken.
Eens je dit allemaal gebruikt hebt, is dit vocht nog lang niet weg. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je woning al vrij goed afgesloten is, waardoor het vocht niet weg kan. Nu, dan open je toch gewoon de ramen? Ja, maar als de luchtvochtigheid hoog is buiten, bijvoorbeeld omdat het veel regent, dan blijft het vocht gewoon in huis hangen. Het is ook mogelijk dat je werkt in een huis dat al langer een vochtprobleem heeft. Bijvoorbeeld omdat de bodem verzadigd is van water.
Als vocht te lang binnenshuis blijft, dan krijg je al gauw te maken met vervelende effecten hiervan:
- Er vormen zich bijvoorbeeld schimmels op de muren, wat zeker niet goed is voor de gezondheid en voor de kwaliteit van je woning.
- Je moet gewoonweg langer wachten vooraleer je met een volgende klus kunt beginnen. Om te behangen of te schilderen bijvoorbeeld moet het klimaat in een woning optimaal zijn, anders riskeer je dat je het werk mag overdoen.
- Osb- of gipsplaten monteren in een vochtige ruimte is geen zo’n goed idee.
Wil je een woning renoveren, dan heb je graag dat je verschillende klussen snel na elkaar kunt opknappen, zodat je er dan ook snel van kan genieten. En als je een bouwdroger gebruikt kun je bepaalde stappen in dit proces zeker versnellen.
Tenslotte kun je een bouwdroger nodig hebben omwille van een acute situatie, bijvoorbeeld een overstroming of waterschade door een lekkende kraan.
Bouwdroger of ventilator?
Een volgende vraag die je hebt, is wat dan het verschil mag zijn tussen een bouwdroger en een ventilator. Dit zijn in feite twee heel verschillende toestellen, die je wel complementair kunt gebruiken.
We leggen hieronder even uit hoe een bouwdroger en een ventilator werken, waardoor het verschil meteen duidelijk wordt.
Een bouwdroger maakt de lucht letterlijk droog. Dit gaat als volgt in zijn werk:
- Het toestel zuigt lucht in het toestel zelf.
- Deze lucht gaat door een metalen filter die sterk gekoeld wordt. Het in de lucht aanwezige vocht blijft op metalen klepjes van deze filter staan, terwijl de lucht er zelf door gaat.
- Het toestel vangt dit vocht op in een condensatiebak of leidt het weg via een afvoerleiding
- De droge lucht wordt terug in het toestel geblazen.
Het proces dat we hierboven beschreven geldt voor condensatiedrogers. De meeste bouwdrogers op de markt zijn condensatiebouwdrogers.
Daarnaast bestaan er ook nog absorptiedrogers. Deze vind je niet zo vaak terug in de winkel. Ze zijn meer toegespitst op de industrie of bewijzen bijvoorbeeld hun nut in laboratoria. De reden? Absorptiedrogers kun je inzetten als de omgevingstemperatuur koeler is. Voor een condensatiedroger heb steeds je een bepaalde omgevingstemperatuur nodig.
Er bestaan dus twee types bouwdrogers: condensatiedrogers en absorptiedrogers. Daarnaast heb je ook nog de ventilatoren.
Een ventilator verplaatst en verspreidt de lucht door een ventilerende beweging. De wieken van de ventilator brengen de lucht in beweging. De vochtigheid zelf wordt niet uit de lucht getrokken, maar de luchtverplaatsing heeft wel een drogend effect, al moet je er rekening mee houden dat dit minder sterk is dan dat van een bouwdroger.
Als je een bepaalde ruimte of woning optimaal wil drogen, is de combinatie van een bouwdroger en een industriële ventilator eigenlijk optimaal. De ventilator zorgt ervoor dat de lucht goed verspreid wordt, terwijl de bouwdroger een drogende werking heeft.
Soms hoor je weleens dat een bouwdroger niet nodig is op een bouwwerf. Je kunt inderdaad toch ook gewoon de ramen openzetten of de verwarming een graadje hoger zetten? Dit is echter zeker geen goed idee.
- Je krijgt een ongelijke verdamping. De plaatsen waar er een verwarmingselement is zullen sneller drogen dan andere plaatsen. In het slechtste geval kun je daardoor bijvoorbeeld barsten krijgen in pleisterwerk.
- Verwarming gebruiken om een bouwplaats te drogen is ook heel wat minder voordelig qua prijs en energieverbruik dan het gebruik van een bouwdroger en een ventilator.
Voordelen van een bouwdroger:
- Je creëert een natuurlijk droogproces.
- Je creëert een natuurlijk en goed klimaat.
- Je verhindert vorming van schimmels
- Je zorgt voor een gezond klimaat om in te werken of om in te leven
- Je kunt zelfs de was drogen in een plaats waar je een bouwdroger hebt
Nadelen van een bouwdroger:
- Je hebt een verbruik van elektriciteit. Dit is evenwel lager als je bijvoorbeeld andere manieren gebruikt om te drogen.
- Als de omgevingstemperatuur niet goed is of de droger werkt te hard, kunnen er zich ondanks de voordelen toch barsten in het pleisterwerk voordoen.
- Een bouwdroger is niet zo goedkoop. Vandaar dat sommige mensen het toestel soms huren.
- Je moet een goede inschatting maken van de grootte van de ruimte en het luchtvolume dat je wenst te kopen. Dit is soms niet zo gemakkelijk in te schatten.
Voordelen van een industriële ventilator:
- Ze zorgen voor luchtcirculatie.
- Ze koelen een ruimte af
- Ze zijn bestand tegen een stootje en je kunt ze gemakkelijk verplaatsen
Nadelen van een industriële ventilator:
- Ze maken vrij veel lawaai
- Ze drogen als dusdanig de lucht niet of heel weinig, maar ondersteunen enkel het werk van een bouwdroger.
- Werk je in een ruimte met een ventilator, dan kun je door de sterke luchtverplaatsing last krijgen van spierpijn of geïrriteerde ogen.
Reviews
In de reviews behandelen we eerst twee bouwdrogers en daarna drie verschillende types van industriële ventilatoren.
REMS SECCO 50 – De beste bouwdroger voor kleine projecten
De REMS Secco 50 is de meest praktische bouwdroger voor kleine projecten. De hoeveelheid water die het toestel kan opnemen, is maximaal 50 liter per dag, afhankelijk van de omgevingstemperatuur.
Het is een krachtig toestel, dat ideaal is om in te zetten in situaties met waterschade of wateroverlast. Daarnaast is deze REMS SECCO 50 ook bijzonder efficiënt om beton, metselwerk of pleisterwerk te drogen. Laat je dit toestel zijn werk doen, dan merk je al snel resultaat en hoef je niet te wachten tot alle vocht op de natuurlijke manier verdampt is.
Wat opvalt, is dat dit toestel best wel compact is voor wat het allemaal kan doen. Er zijn grote zones voorzien voor het opzuigen en uitblazen van de lucht. Zo kan het toestel een maximumvolume van 265 kubieke meter per uur verwerken.
Een ander pluspunt van dit toestel is de elektronica. Zo is er een elektronische hydrometer ingebouwd. Dit is een toestelletje dat de luchtvochtigheid continue meet. Is het ingestelde vochtpercentage voor de lucht bereikt? Dn schakelt het toestel zichzelf uit, wat handig is en zorgt voor een beperking in het energieverbruik.
Ook als de condensatiebak vol is, schakelt het toestel zichzelf uit. Het laatste wat je immers wil, is dat je inderdaad waterschade creëert door het gebruik van een bouwdroger. Het toestel registreert het aantal uur dat het actief is en geeft dit weer op het display. Als een laatste voordeel merken we nog op dat dit toestel vrij stil is voor een bouwdroger.
We vinden het een beetje jammer dat dit toestel een kunststof behuizing heeft. Dit heeft zeker zijn voordelen qua gewicht, maar het toestel is er een beetje kwetsbaar door voor schade. Daarnaast vinden we dat de opvangbak ook wel wat groter mocht zijn. Laat je het toestel op volle kracht draaien, dan moet je er rekening mee houden dat je tussendoor deze opvangbak eens leeg moet maken. Het ledscherm mocht voor ons ook iets duidelijker en groter zijn.
Dit product is vooral geschikt voor wie de beste bouwdroger zoekt voor relatief kleine vochtproblemen of bouwwerken.
- Krachtig
- Elektronica
- Energiezuinig
- Kunststof behuizing
- Stil
- Ledscherm wat klein
Eurom LO70 – De beste bouwdroger voor intensief gebruik
Ben je op zoek naar een bouwdroger voor intensief gebruik, bijvoorbeeld om bij grote verbouwingswerken de lucht snel en efficiënt droog te maken? Dan is de Eurom LO70 de beste keuze.
Dit toestel valt meteen op door zijn praktische vormgeving en zijn eenvoudige bediening. Je kunt het dan ook in allerlei omgevingen inzetten. Het kan in een industriële omgeving, maar bijvoorbeeld ook op bouwplaatsen, in je atelier of gewoon in je hobbyschuur.
Het luchtvochtigheidspercentage kun je heel eenvoudig instellen via het display. Je kiest gewoon een percentage door een pijltje dat omhoog of omlaag wijst in te drukken. Dit toestel registreert daarbij ook nog eens het aantal uur dat het actief is. Dit kan je helpen om de ernst van een vochtprobleem of je energieverbruik in kaart te brengen als je dit wil. Is de gewenste vochtigheid bereikt? Dan schakelt het toestel zichzelf uit. Als het toestel dan terug begint te werken, zie je een lampje op het toestel branden.
Het toestel heeft een ingebouwde elektronische thermometer, waardoor je ook steeds de temperatuur in de ruimte kunt aflezen.
Het toestel heeft veel voordelen, maar we noteren tegelijk ook wel enkele nadelen. Je moet zeker wat met dit toestel leren werken. Bij het in- en uitschakelen start de motor niet meteen. Dit is ergens logisch, want de ingebouwde hygrometer meet eerst de luchtvochtigheid in de ruimte. Dan kun je plots schrikken als de machine wat later in werking treedt.
Het toestel zorgt ook voor een zekere verwarming van de ruimte. Dit kan op zich ook een voordeel zijn, maar je moet er toch rekening mee houden. Je mag niet vergeten om maandelijks de ingebouwde filter schoon te maken. Tenslotte vinden we het jammer dat dit toestel geen opvangbak heeft. Je moet dus een aansluiting hebben op een afvoerleiding. In kelders bijvoorbeeld kan dit bijvoorbeeld niet.
Dit product is vooral geschikt voor wie een sterke bouwdroger zoekt voor intensief gebruik. Het doet zijn werk uitstekend, maar hou er rekening mee dat de bouwdroger groot en zwaar is en niet over een opvangbak beschikt.
► Bekijk de actuele prijs op Coolblue.nl
- Handig display
- Ingebouwde thermometer
- Capaciteit van 70 liter per 24 uur
- Geen opvangbak
- Zwaar
Eurom Dry Best Fan 750 – de krachtigste industriële tafelventilator
Ben je op zoek naar een compacte maar toch bijzonder krachtige industriële ventilator? Dan raden we de Eurom Dry Best Fan 750 aan. Het toestel weegt vijf kilogram. Het toestel is draagbaar dankzij het grote handvat bovenaan het toestel.
Je kunt zelfs verschillende toestellen op elkaar stapelen en laten werken, wat wel mooi meegenomen is. Het is een tafelmodel, dat je bijvoorbeeld op een werkbank of bovenop een rek kunt plaatsen.
Het toestel creëert een krachtige en gerichte luchtstroom. Dit kan op twee verschillende snelheden. De Eurom Dry Best Fan is dus op zich geen bouwdroger, maar is toch prima geschikt om ruimtes licht te drogen en te verluchten. Omdat het toestel klein is, kun je dit toestel ook in een vrij kleine ruimte of in een kelder gebruiken.
Het toestel werkt op netstroom en het heeft een kabel van 4,5 meter. Daardoor heb je een grote vrijheid in waar je het toestel wil plaatsen.
Een nadeel van deze ventilator is dat je het maar op twee snelheden kunt laten werken. We zouden liever zien dat je de snelheid traploos of met een grotere keuze aan mogelijkheden kunt bij regelen. Het toestel is niet geschikt om lucht af te zuigen en heeft ook geen afvoerslang.
Dit product is vooral geschikt voor wie een compacte industriële ventilator zoekt. Het toestel is klein en handig om te dragen. Je plaatst het bijvoorbeeld handig op een tafel. Hou er rekening mee dat het toestel maar twee werksnelheden heeft.
- Compacte ventilator
- Draagbaar
- Stapelbaar
- Snelheid niet traploos instelbaar
- Geen luchtafzuiging
Master DF 20 P Ventilator – De krachtigste industriële ventilator op netstroom
De Master DF 20 P is een robuuste vloerventilator met een diameter van 50 centimeter. Dit toestel is handig als ondersteuning van bouwdrogers, maar verbetert ook de werking van heaters en koelmachines. Het bevordert de luchtcirculatie in grote ruimtes.
De ventilator kun je op de vloer plaatsen en in verschillende richtingen richten, ook naar boven. De snelheid en het luchtdebiet kun je ook kiezen, er zijn drie snelheden beschikbaar.
Dankzij de stalen kooi kun je dit toestel op de grond plaatsen, maar ook aan de muur hangen. Het is spatwaterdicht, waardoor je het ook in echt natte ruimtes kunt gebruiken.
Hou er zeker rekening mee dat dit een groot toestel is en dat het daardoor niet geschikt is voor gebruik in al te kleine ruimtes. Met een gewicht van 9 kilogram is het toestel ook wel zwaar. Het maakt ook een behoorlijke herrie. We vinden het ook jammer dat je dit toestel niet op een statief kunt plaatsen.
Dit product is vooral geschikt voor wie de meest robuuste en handige vloerventilator zoekt voor grote ruimtes.
- Ondersteunt werking bouwdrogers
- Drie snelheden
- Zwenkbaar
- Zwaar
- Luid
Makita DCF300Z – Beste industriële ventilator met accu
De Makita DCF 300 Z is een compacte industriële ventilator die op accu werkt. Het toestel weegt zonder accu 5,10 kilogram, wat het handig maakt om de ventilator bijvoorbeeld op verplaatsing mee te nemen. Bovendien zijn de wieken beschermd door een kooi, wat de veiligheid zeker bevordert.
Het is de ideale ventilator om voor verkoeling te zorgen op je werkzolder of hobbyruimte. Je kunt de luchtstroom naar alle mogelijke windrichtingen richten en plaatst het overal stabiel dankzij de stevige voet. Met een diameter van 48 centimeter kun je bovendien ook grote luchtstromen tot stand brengen. Werk je in een vochtige of zelf natte ruimte? Geen probleem, want dit toestel is spatwaterdicht.
Naast de verschillende voordelen heeft het toestel ook nadelen. Zo maakt de motor bijzonder veel lawaai. Het is dus enkel een toestel om te gebruiken tijdens klussen of verbouwingswerkzaamheden. Als je denkt dat je deze ventilator ook 's nachts kunt gebruiken om je slaapkamer te verkoelen, dan zul je waarschijnlijk niet veel slapen door het lawaai.
De motor mocht voor ons ook nog iets sterker zijn om een nog krachtiger luchtstroom te creëren. Een typisch nadeel is voorts dat er bij de aankoop nog geen accu voorzien is. Je moet deze nog apart kopen, maar het is niet altijd even duidelijk welk type accu je dan nodig hebt. Laat je hier dan ook zeker over informeren bij de klantendienst van onze partners.
Dit product is vooral geschikt voor wie de beste industriële ventilator zoekt op accu. Je koelt er een ruimte zo mee af. Hou er evenwel rekening mee dat het toestel veel lawaai maakt.
- Sterk
- Veilig
- Spatwaterdicht
- Luid
- Geen accu voorzien
Koopgids
In dit artikel bespreken we zowel industriële ventilatoren als bouwdrogers. Het effect van een bouwdroger kun je versterken door een industriële ventilator te gebruiken. In deze koopgids geven we voor beide toestellen nog eens de concrete kenmerken waar je bij een aankoop op kunt letten.
Koopgids Bouwdrogers
Hoeveelheid water
Een belangrijk criterium voor de aankoop van een bouwdroger, is de hoeveelheid liter water die het toestel per dag kan verwerken. Dit is grotendeels afhankelijk van de klus of situatie waarvoor je de bouwdroger nodig hebt.
Heb je thuis bijvoorbeeld regelmatig een vochtprobleem? Dan is het belangrijk om de aankoop van de bouwdroger hierop af te stemmen. Hoe vochtiger de ruimte is, hoe groter de capaciteit moet zijn voor de bouwdroger. Sommige toestellen kunnen bijvoorbeeld 50 liter op een dag verwerken, bij andere is dit 70 liter.
Heel vaak heeft hetzelfde merk twee types in het aanbod, die elk een verschillende maximum hoeveelheid water per dag hebben. Voel je je bijvoorbeeld aangesproken door de Rems Secco 50, maar vind je 50 liter per dag te weinig, dan kun je kiezen voor de Rems Secco 70, dat eigenlijk hetzelfde toestel heeft, maar een grotere capaciteit heeft.
Geluidsniveau
Het geluidsniveau van een bouwdroger hangt af van de ingestelde stand. Op de laagste stand maakt het toestel het minste geluid, dit spreekt vanzelf. Hoe hoger je de vochtigheid instelt, hoe meer geluid er geproduceerd wordt.
Het is belangrijk om met dit geluidsniveau rekening te houden. Je laat immers een bouwdroger vaak de hele dag werken, terwijl je zelf ook aan het werk bent in dezelfde ruimte. De bouwdroger zorgt hierbij voor een achtergrondgeluid dat vrij hinderlijk kan worden.
Heel dikwijls gebruikt men een bouwdroger ook bijvoorbeeld in een opslagplaats of magazijn. Denk maar aan een plaats waar er voedingsmiddelen opgeslagen worden. Daar is er dus bijna een constante luchtbehandeling nodig. Het is belangrijk dat deze dan ook een goed aangepast geluidsniveau heeft.
Omgevingstemperatuur
Wil je bijvoorbeeld in een nieuwe woning zonder verwarming de lucht droger maken, dan is het belangrijk om te controleren in welke temperaturen het toestel kan werken.
De meeste condensatiedrogers werken binnen temperatuurbereik tussen de 12 en de 28 graden. Is het op de plaats waar je het toestel nodig hebt regelmatig veel kouder, of kan het er zelfs vriezen, dan zijn condensatiedrogers minder geschikt. Dan ben je beter af met een absorptiedroger, die minder gevoelig is voor de vrieskou, omdat het element dat vocht aan de lucht onttrekt continu beweegt.
Sommige bouwdrogers hebben echter ook een ontdooifunctie, waardoor ze toch kunnen werken als het te koud wordt.
Gebruiksgemak
Het is altijd goed om te controleren in welke mate er gedacht is aan het gebruiksgemak bij het ontwerp van een toestel. Bij een bouwdroger kun je dit gebruiksgemak op verschillende plaatsen nodig hebben.
Een condensatiedroger heeft bijvoorbeeld dikwijls een opvangbak voor het water.
- Kun je deze opvangbak ook gemakkelijk uit het toestel nemen?
- En hoe groot is deze opvangbak, moet je hem meerdere keren per dag leegmaken of slechts één keer?
- Is er naast de opvangbak ook een aansluiting voorzien voor een afvoerbuis?
Het is bijvoorbeeld ook handig als een grote bouwdroger wielen heeft, waarmee je het toestel naar de juiste plaats kunt rollen.
Display
Een goed elektronisch display is ook steeds handig voor een bouwdroger. Dit kun je een beetje vergelijken met een weerstation, waarop je de belangrijkste zaken gewoon kunt aflezen. We denken hierbij bijvoorbeeld aan de:
- Omgevingstemperatuur
- Ingestelde luchtvochtigheid
- Reële luchtvochtigheid
Andere elektronische functies zijn:
- Een ingebouwde hygrometer, een toestel dat de vochtigheid van de lucht effectief meet
- Een ionisatie-functie. Met dit laatste kun je de statische elektriciteit uit de lucht verwijderen.
De vorm
De vorm en meer bepaald de grootte van een bouwdroger zijn ook belangrijk.
Als je de nodige ruimte hebt en als de grootte niet zo veel uitmaakt, mag een bouwdroger gerust vrij groot zijn. Heb je een toestel in een kleinere ruimte nodig, dan kun je ook kiezen voor een tafelmodel bijvoorbeeld. Vooraleer je een toestel kiest, maak je hier dus best zo goed mogelijk een inschatting van. Als je het toestel niet meer nodig hebt, dan moet je het ook nog kunnen opbergen, en bij een groot toestel is dit niet zo evident.
Duurzaamheid en vervangbaarheid van de accessoires
Een bouwdroger is een toestel dat vaak lang aan een stuk werkt, soms zelfs de hele dag door. Daarom moet het toestel ook duurzaam zijn en ontworpen zijn om lang mee te gaan. Je kunt hier bijvoorbeeld op volgende aandachtspunten letten:
- Check zeker of je de filter van het toestel gemakkelijk kunt vervangen. Zonder goed functionerende filter is je toestel zo goed als waardeloos. Je kunt dit vergelijken met een stofzuiger, waar ook alles staat of valt met de goede werking van de filter.
- Je toestel is ook handig als je eventueel een afvoerslang meegeleverd krijgt voor de afvoer van condenswater. Zo ben je minder afhankelijk van de grootte van het reservoir en kun je het water bijvoorbeeld laten weglopen in de afvoer van het water.
Koopgids industriële ventilatoren
Ook als je een industriële ventilator wil kopen, heb je een grote keuze op de markt. Je kunt kiezen voor een toestel dat we in de reviews besproken hebben, of kunt je nog verder informeren en je laten inspireren door de kenmerken die we hieronder beschrijven.
Functie van de ventilator
Je staat er misschien niet bij stil, maar je kunt een ventilator voor veel doeleinden gebruiken. Zo kun je met sommige ventilatoren niet alleen lucht blazen, maar ook lucht wegzuigen. Denk bijvoorbeeld aan plaatsen met giftige dampen of stof. Wil je lucht wegzuigen, dan heb je ook een afvoerslang met filter nodig. Zodoende kun je een ventilator vergelijken met een afzuigkap in de keuken.
Wat giftige stoffen betreft, lees zeker goed de handleiding voor wat er precies wel of niet kan. Soms kun je een bepaald effect van een geurende of giftige stof precies versterken als je in dezelfde ruimte een ventilator gebruikt.
Andere functies van een industriële ventilator:
- Verkoeling geven op warme dagen
- De werking van een bouwdroger versterken door een nog hogere luchtcirculatie tot stand te brengen.
Diameter
Een ventilator heeft telkens verschillende wieken, die een bepaalde diameter hebben. Maar hoe bepaal je precies welke grootte van diameter je nodig hebt? Volgende vuistregel kan hierbij helpen: Hoe verder je het toestel wil plaatsen van de plek waar je de verse lucht nodig hebt, hoe groter de diameter moet zijn.
Het lijkt misschien vanzelfsprekend om te zeggen, maar werk je in een kleine ruimte, dan investeer je best niet in een al te grote ventilator, omdat je er dan meer hinder dan voordeel van zou hebben.
Er bestaan zowel grote als kleine industriële ventilatoren. Het is dus niet zo dat het altijd meteen reuzegrote toestellen zijn.
Debiet van luchtverplaatsing
De snelheid waarmee de ventilator draait, bepaalt de hoeveelheid lucht die verplaatst wordt. De beste ventilatoren hebben telkens verschillende standen qua luchthoeveelheid en snelheid. Als je ventilator de mogelijkheid heeft om te zwenken, dan kun je het debiet gelijkmatig over de hele ruimte verspreiden.
Werkhoogte
De meeste industriële ventilatoren zijn gemaakt om op de grond of op een werkbank te plaatsen. Toch loont het de moeite om te kijken of je de ventilator bijvoorbeeld op een statief kunt fixeren, zodat je bijvoorbeeld op werkhoogte verse lucht kan voorzien. Wielen en een handvat zijn steeds handig om het toestel te verplaatsen.
De stevigheid waarmee je het toestel op de grond kunt plaatsen is in elk geval zeer belangrijk. Zo zit een bouwventilator bijvoorbeeld best in een stalen kooi, die stootvast is en eventueel ook spatwaterdicht is. Heeft het toestel rubberen voeten? Dan kun je een nieuwe vloer of laminaat bijvoorbeeld niet beschadigen door het hierop te plaatsen.
Accu of netstroom
Zoals veel toestellen, bestaan er ventilatoren die met een accu of op netstroom werken.
Ventilatoren met een accu hebben zeker veel voordelen. Je kunt ze gemakkelijk verplaatsen en gebruiken waar je ze nodige koelte of verse lucht nodig hebt. Anderzijds hebben ze als nadeel dat de accu plots leeg kan zijn, bijvoorbeeld op het heetste moment van de dag. Daar moet je dan ook rekening mee houden en bijvoorbeeld een tweede accu stand-by hebben.
Toestellen op netstroom kunnen bijna continu doorwerken, maar zeker op bouwplaatsen is er niet altijd stopcontacten aanwezig op de plaats waar je ze nodig hebt. Een ventilator moet je heel precies kunnen plaatsen en richten, en als je afhankelijk bent van de plaats van een stopcontact, is dit niet altijd mogelijk.
Besluit
Hiermee zijn we op het einde van het artikel gekomen. Of je nu op een bouwplaats werkt of graag in de zomer in je eigen hobbyruimte klussen opknapt: een goede luchtcirculatie en luchtvochtigheid is altijd belangrijk. In dit artikel hebben we industriële ventilatoren en bouwdrogers samen besproken, omdat het heel dikwijls complementaire toestellen zijn.
Je kunt natuurlijk ook een ventilator of een bouwdroger apart kopen en er je voordeel mee doen. We hopen dat we je met dit artikel geïnspireerd hebben om tot een goede oplossing voor jouw situatie te komen.
Als er in je woning bijvoorbeeld wateroverlast is of een sterke geurhinder door vocht, moet je soms snel een beslissing nemen, en dan kun je zeker aan de hand van de reviews en de tips in de koopgids een goede beslissing nemen.
In andere gevallen kun je alles nog even laten bezinken en nog eens het aanbod bekijken of de reviews herlezen. Heb je bij concrete toestellen ook nog vragen, dan kun je contact opnemen met de klantendienst van onze partners. Ze helpen je graag verder met concrete vragen. Meestal heb je al binnen het half uur een antwoord op al je vragen. We wensen je veel succes met je aankoop, en hou het droog in je woning!