Beste tuinfrees

Een tuinfrees is een machine waarmee je de aarde van je tuin of moestuin grondig freest en omwoelt. Met dit toestel zorg je ervoor dat de aarde rul en los ligt. Het is typisch een machine die je gebruikt bij het aanleggen of onderhouden van een moestuin, waarbij je elk voorjaar opnieuw van nul wil beginnen.

Als je een nieuw gazon of een nieuwe moestuin wil aanleggen, is het belangrijk dat de aarde in een goede conditie is. Frezen is een goede manier om de grond te verbeteren. Als je deze klus gedaan hebt, kun je bijvoorbeeld compost of verrijkte aarde strooien over het perceel en alles nog eens goed mengen. Zo leg je de basis voor een rijke bodem, waarop gras, groenten of andere planten gemakkelijk groeien.

Onze top 5 tuinfrezen

Afbeelding

Product


Dario Tools Elektrische Grondfrees 750W -

Onze beste koop!

Dario Tools Elektrische Grondfrees 750W

De beste koop

of

Powerplus POWXG7201

Powerplus POWXG7201

Beste koop, iets duurder, wel met wat meer power

of

Wolf Garten C 30 E

Wolf Garten C 30 E

Beste elektrische toestel onder 300 euro

of

Einhell GC-MT 16361

Einhell GC-MT 16361

Beste koop op benzine

of

Greenworks G40TLK2X

Greenworks G40TLK2X

Beste toestel op accu

of

Producteigenschappen

ONZE BESTE KOOP

Dario Tools Elektrische Grondfrees 750W

De beste koop

Dario Tools Elektrische Grondfrees 750W -

of

Powerplus POWXG7201

Beste koop, iets duurder, wel met wat meer power

Powerplus POWXG7201

of

Wolf Garten C 30 E

Beste elektrische toestel onder 300 euro

Wolf Garten C 30 E

of

Einhell GC-MT 16361

Beste koop op benzine

Einhell GC-MT 16361

of

Greenworks G40TLK2X

Beste koop op accu

Greenworks G40TLK2X

of

Wat zijn de voordelen van een tuinfrees?

Een tuinfrees is dus echt een toestel om de grond te verbeteren. Als voordelen van een tuinfrees noteren we onder andere:

 • Je werkt snel en efficiënt. Het frezen met een tuinfrees is een koud kunstje in vergelijking met het manueel ploegen of omspitten van je tuin. Als je de tuin manueel omspit, krijg je gemakkelijk klompen aarde die je dan ook nog zelf moet verbrokkelen.
 • Je verkrijgt een rijke grond die vermengd is met zuurstof.
 • Je haalt diep zittende wortels van onkruid en ongewenste struiken naar boven, die je daarna met een hark kan verwijderen. Daardoor hou je het perceel vrij van onkruid.
 • De grond ligt los, waardoor zaadjes en plantjes er gemakkelijk in kiemen. Je krijgt een egale mengeling van de grond.

Een tuinfrees bestaat uit volgende onderdelen:

 • Een as met frezen. De frezen zijn grote haken die zich een weg zoeken in de aarde.
 • Een motor die de as doet ronddraaien en de frezen in beweging brengt. Deze motor bevindt zich bovenop de as. De motor en de as met frezen vormen als het ware één blok.
 • Een duwhendel, waarmee je de frezen en de motor vooruit duwt. Deze duwhendel bevat ook een mechanisme om de frees te starten en te stoppen.
 • Bij sommige toestellen zijn er achteraan wieltjes geplaatst, die het vooruit duwen of het transporteren van een tuinfrees gemakkelijker maken.

Er is een verschil tussen frezen enerzijds en snijden of ploegen anderzijds. De frezen van een tuinfrees snijden niet zomaar in de aarde. Ze haken in de aarde en halen een onderste laagje naar boven, waardoor de aarde zich helemaal vermengt en rul aanvoelt. Ideaal om in te zaaien of groenten aan te planten.

Snijden of ploegen betekent dat je een groef in de aarde maakt, waarin je dan bijvoorbeeld kunt zaaien.

Wat zijn de nadelen van een tuinfrees?

Je mag van een tuinfrees zeker geen wonderen verwachten. Een perceel met aangeduwde aarde frezen is nooit gemakkelijk. Het is bovendien altijd belangrijk dat je niet te diep freest. De grond moet een voldoende goede structuur behouden. Nadat je met het toestel gefreesd hebt, mogen er geen putten of kuilen meer zijn. Door al te grondig te frezen kun je een onderlaag van het tuinoppervlak naar boven halen. En deze onderlaag is vaak niet zo vruchtbaar. Anderzijds is frezen net ook een goede manier om de bodem te verrijken, zeker als je de aarde dan mengt met humus en compost.

Dario Tools Elektrische Grondfrees 750W - Beste koop

Als beste koop kiezen we voor de Dario tools elektrische grondfrees met een freesbreedte van 30 centimeter. Dit toestel heeft een vermogen van 750 watt. Het eerste wat opvalt, is dat deze tuinfrees heel compact en handig is. De duwhendel, bijvoorbeeld, is vrij lang en verstelbaar qua hoogte.

Aan het handvat vind je een hendel waarmee je de grondfrees gemakkelijk kunt starten en stoppen. Bovendien vind je daar ook een haak waaraan je de verlengkabel kunt fixeren, zodat het snoer je niet hindert tijdens je werk. De Dario grondfrees heeft vier roterende freesmessen. Ze zijn duurzaam en behandeld tegen roestvorming. Deze freesmessen zijn goed voor 372 omwentelingen per minuut.

De freesbreedte van de grondfrees bedraagt zoals gezegd 30 cm. Dit is een goede breedte om de grond van een middelgrote tuin om te frezen. Zeker voor een jaarlijkse grondbewerking in je moestuin is het toestel ideaal. Je krijgt snel een mooi grondoppervlak, dat goed verlucht is en waarop je gemakkelijk kunt zaaien.

Er zijn ook wel enkele nadelen aan dit toestel. De frezen zelf zijn stevig, maar zijn niet erg scherp. Daardoor is het toestel niet zo geschikt om door harde aarde of stukken kleigrond te frezen. Het vermogen van 750 watt is ook wel wat beperkt. We raden je aan om dit toestel niet te lang onafgebroken te gebruiken, omdat je zo de motor wel wat kunt overbelasten.

Het beperkte vermogen.

Voordelen

 • Goedkoop
 • Invouwbare duwhendel
 • Breedte van 30 centimeter

Nadelen

 • Beperkt vermogen
 • Geen snijdende frezen

Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie de beste koop zoekt voor een kleine tot middelgrote tuin of moestuin. De prijs-kwaliteitsverhouding van het toestel is prima. Het toestel heeft niet zoveel technische features, maar heeft goede maaibreedte en -diepte. Deze grondfrees is vooral handig om je moestuin regelmatig te onderhouden.

Powerplus POWXG7201 - Beste koop, iets duurder, wel met wat meer power

Ben je op zoek naar een krachtige grondfrees, waarmee je je moestuin kunt onderhouden en kunt voorbereiden voor het nieuwe seizoen, dan is deze Powerplus POWXG7201 een goede keuze. Het toestel heeft vier frezen die telkens uit vier haken bestaan.

Het is een heel gebruiksvriendelijke grondfrees. Zo is er bijvoorbeeld een goede beschermkap voorzien, die je benen beschermt tegen opspattende aarde. De duwhendel kun je verstellen qua hoogte.

Het toestel heeft verder twee handige handvaten, die ervoor zorgen dat je een goede grip op de machine hebt. De elektriciteitskabel die je op de verlengkabel kunt aansluiten, is in het handvat geïntegreerd. Daardoor werk je veilig en is er geen risico dat je doorheen de verlengkabel freest.

Dankzij het vermogen van 1200 watt kun je vrij lang en intensief met het toestel werken. Als je dit wenst, kun je de meegeleverde wielen aan het toestel monteren. Deze maak je dan achteraan het motorblok vast. Dankzij de wielen behoudt de tuinfrees beter zijn stabiliteit en kun je meer egaal frezen.

Dankzij de wielen rol je het toestel ook gemakkelijk naar je tuinberging als de klus geklaard is. Dit maakt het gebruik voor sommigen iets handiger en dit is zeker interessant voor lichte freeswerkzaamheden. Het toestel is stabiel en kan ook gewoon stationair blijven staan.

De freesbreedte bedraagt maar liefst 40 centimeter, waardoor je in grote tuinen of moestuinen zeker je werk grondig kunt doen. De freesdiepte bedraagt 20 centimeter. Grote stukken grond worden met deze grondfrees snel verkruimeld tot kleine brokken, waardoor het gemakkelijk is om er mest, compost of humus tussen te mengen. Zoals bij elke grondfrees het geval is, gebruik je dit toestel beter niet als de grond te nat is. Ook voor kleigrond is de Powerplus POWXG7201 minder geschikt.

Zijn er verder nog nadelen aan dit toestel? Soms blijven de frezen wel eens vastzitten door harde stukken aarde of door wortels van onkruid. Het motorblok is vrij groot. Je kunt de duwhendel wel inklappen of zelfs van het toestel wegnemen, maar dan nog moet je wel de nodige bergruimte hebben om het toestel op te bergen.

Het toestel is zeer groot en daardoor niet altijd even makkelijk in gebruik.

Voordelen

 • 1200 W vermogen
 • 4 frezen
 • Inclusief handige wieltjes

Nadelen

 • Frezen blokkeren soms
 • Zwaar

Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een krachtige en stevige grondfrees zoekt voor een sterke prijs. Met de toestel heb je meer features dan bij een echt een basismodel. We denken hierbij aan wielen en een groot vermogen. Je betaalt iets meer voor dit toestel, maar dit is het zeker waard.

Wolf Garten C 30 E - Beste elektrische toestel onder 300 euro

Wil je het frezen van je tuin of moestuin extra grondig aanpakken, en wil je hiervoor een budget van tussen de € 200 en € 300 besteden, dan raden we de Wolf Garten C 30 E aan. Dit is een toestel dat zijn werk uitstekend doet en zijn prijs zeker waard is.

De frezen die bij de toestel horen zijn zeer robuust en stevig. Ze snijden echt als een mes door de grond en verbrokkelen kluiten aarde zonder probleem. Dankzij de meegeleverde wielen kun je het toestel gemakkelijk vooruit rollen en over verschillende dieptes frezen.

Om te beginnen duw je dit toestel gemakkelijk vooruit dankzij de handige duwhendel. Daarnaast heeft deze frees een handige veiligheidshendel, waarmee je het frezen kunt starten en stoppen, zoals je bij een grasmachine met duwhendel zou doen. De elektrische kabel is mooi langs de duwhendel omgeleid en connecteer je bovenaan met de verlengkabel, waardoor je steeds veilig kunt werken.

De afwerking van de toestel is prima. Zo kun je de kunststof- en metalen stukken steeds gemakkelijk schoonmaken en onderhouden. Als je hem goed onderhoudt, ziet de grondfrees er telkens als nieuw uit op het moment dat je in het voorjaar de tuin wil aanpakken. Het resultaat van je werk is een mooi gefreesd oppervlak, waarop het een plezier is om te zaaien of plantjes aan te planten.

Deze Wolf Garden grondfrees maakt wortels van onkruid verder gemakkelijk en doeltreffend stuk. Het toestel heeft een freesbreedte van 38 centimeter en je kunt er 23 cm diep mee frezen. Dankzij het vermogen van 1400 watt kun je naar hartenlust frezen in de tuin zonder dat het toestel oververhit geraakt. Het geluidsniveau van 81 decibel is ook aardig beperkt.

De nadelen van dit toestel? Het aanpassen van de hoogte van de wielen gaat niet zo gemakkelijk als we wel gehoopt hadden. Verder hadden we ook liever een duwhendel gezien met stevige handgrepen. En zoals bij elke grondfrees moet je toch wat oppassen bij erg vaste grond of mergel.

Het aanpassen van de wielhoogte is niet zo praktisch.

Voordelen

 • Handig
 • Stevige frezen
 • Sterk

Nadelen

 • Niet goedkoop
 • Wielen konden praktischer

Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een grondige en bijna professionele tuinfrees zoekt. We denken hierbij aan ervaren liefhebbers van de moestuin en mensen die niet van half werk houden. Het toestel is niet goedkoop, maar de aankoop is zeker zijn geld waard.

Einhell GC-MT 1636/1 - Beste koop op benzine

Ben je op zoek naar een grondfrees voor intensief gebruik, dan bevelen we je een toestel op benzine aan. De beste koop in dit segment is voor ons een toestel van Einhell, de GC-MT 1636/1.

Het vraagt een beetje oefening om dit toestel te gebruiken. Zo heeft het een wiel vooraan het toestel waarmee je de frees vooruit rolt.

De motor en benzinetank staat bovenaan op dit wiel, waardoor het zwaartepunt wat hoog ligt en het toestel voor sommigen misschien niet zo stabiel is. Gelukkig heeft het een goede duwbeugel en handgrepen.

De Einhell GC-MT 1636/1 heeft stevige frezen die de grond goed vermalen. De handvatten kun je bovendien in de hoogte verstellen, zodat je voor jezelf de beste manier van werken kunt vinden.

Het frezen zelf gaat echt wel super goed met dit toestel. De diepte waarop je kunt frezen is ideaal om een moestuin of een stuk grond waar je een nieuw gazon wil aanleggen voor te bereiden. Met dit toestel merk je snel dat je heel wat tijd bespaart in vergelijking met een elektrische grondfrees. Achteraf is de aarde gemakkelijk en goed te bewerken.

Om het toestel hanteerbaar te houden is de werkbreedte beperkt tot 36 cm. De freesdiepte bedraagt 22 centimeter. Dit is ruim voldoende en bovendien werk je dus ook heel snel.

Nadelen aan dit toestel zijn er ook wel. Het is altijd wat gedoe om benzine bij te vullen bij dit type van grondfrees. De benzinedop sluit ook niet zo goed af, waardoor er zich soms lucht in de tank zuigt.

Het maximale geluidsniveau van 96 decibel is behoorlijk luid. Hoewel er veel inspanningen gedaan zijn om er een handig en vrij compact toestel van te maken is, het met zijn gewicht van 29 kilo toch niet zo'n makkie om het op te bergen.

Het toestel is zwaar.

Voordelen

 • Krachtig
 • Handig
 • Werkbreedte van 36 cm

Nadelen

 • Zwaar
 • Benzinedop sluit niet goed af

Conclusie

Dit toestel is vooral geschikt voor wie een handige grondfrees op benzine zoekt. In dit segment is dit wel de beste koop. Je kunt er aardig mee doorwerken, het rendement is groot en je moestuin is perfect in orde om groenten te zaaien of prei te planten. Houd je er rekening mee dat het toestel zwaar is en dat je wel wat ruimte nodig hebt om het op te bergen.

Greenworks G40TLK2X - Beste toestel op accu

Ben je op zoek naar een grondfrees op accu, dan raden we je de Greenworks G40 aan. Dit toestel is niet goedkoop, maar heeft wel heel veel voordelen. Zo is het toestel vrij licht en kun je flexibel werken, zonder dat je last hebt van een zware benzinetank of van een elektriciteitskabel die je achter je aan sleept.

Met dit toestel kun je frezen met een breedte van maximaal 15 centimeter. Dit is inderdaad niet zo breed, maar het laat je wel toe een perk of een moestuin mooi tot de randen om te frezen. Het frezen zelf is echt een plezier met dit toestel. Je moestuin zal je dankbaar voor deze aankoop, want je voorziet de bodem immers maximaal goed van lucht. Het toestel heeft vier frezen met een diameter van 20 cm. De maximale freesdiepte hierbij is dus 13 cm.

Het toestel is gemakkelijk te onderhouden. De diverse onderdelen zijn van een zeer goede kwaliteit. We denken bijvoorbeeld aan de metalen tandwielen die voor de transmissie zorgen.

Een nadeel bij dit toestel is dat je de accu nog apart moet kopen. Je hebt hierbij de keuze tussen een 2.0 Ah accu of een 4.0 Ah accu. Deze laatste laat je toe dubbel zo lang te werken als met de eerste soort. De accu’s kopen is een aardige investering, maar je kunt dezelfde accu's gebruiken voor andere Greenworks tuinmachines, zoals grasmaaiers of heggenscharen. De oplaadtijd is behoorlijk lang. Je moet rekenen op minstens een uur, afhankelijk van het type batterij dat je kiest.

Accu's zijn duur.

Voordelen

 • Werkt op accu
 • Ook geschikt voor kleine percelen
 • Licht

Nadelen

 • Niet goedkoop
 • Niet voor hele grote percelen

Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie de beste koop zoekt voor een grondfrees op accu. Het toestel is niet goedkoop, maar je levert er wel prima werk mee. Na je werk ziet de grond van je moestuin er perfect uit en is de grond goed belucht en bewerkt.

Koopgids

Een geschikte tuinfrees kopen is niet zo gemakkelijk. Je moet om te beginnen goed nadenken over hoe vaak en hoe intensief je de tuinfrees wil gebruiken. Een andere belangrijke vraag is hoe groot het stuk grond is dat je wil bewerken. Wil je een sierperk aanleggen waarin je bloembollen kunt planten? Of heb je een grote moestuin die je elk jaar opnieuw aanplant? Dit zijn allemaal factoren die een rol spelen bij je beslissing. Hieronder zetten we de belangrijkste kenmerken van een tuinfrees op een rijtje. Heb je hier een goed zicht op, dan is de beslissing welke tuinfrees te kopen wellicht een stuk gemakkelijker.

Stroombron

Zoals bij veel tuintoestellen vind je grondfrezen die werken op netstroom, op accu of op benzine. Deze verschillende types van toestellen hebben meestal hun eigen specifieke voor- en nadelen.

 • Toestellen op accu. Deze grondfrezen zijn ideaal om in kleine tuinen en voor lichte freeswerken te gebruiken. Ze zijn over het algemeen licht en handig. Ze hebben een eerder beperkte freesbreedte, maar dit kan op zich ook een voordeel zijn. Zo kun je immers goed tot in de hoeken van je perceel frezen. Een groot voordeel is dat je met toestellen op accu draadloos werkt. Je moet er wel rekening mee houden dat je de accu regelmatig moet opladen. Frezen is immers een klus die veel van een motor vraagt, waardoor de accu bijgevolg vaak en snel leeg is. Dit kun je enigszins verhelpen door twee accu's te kopen, waarbij je de ene door de andere vervangt op het moment dat de eerste leeg is. Veel merken zorgen ervoor dat je hun accu's voor verschillende toestellen van hetzelfde merk kunt gebruiken. En dit is best wel meegenomen, want accu's zijn meestal niet zo goedkoop. Bewaar ze tijdens de winter ook zeker binnen in een verwarmde ruimte en niet zomaar in een koele tuinberging.
 • Elektrische grondfrezen. Deze tuinfrezen vind je in verschillende soorten en afmetingen. Elektrische tuinfrezen zijn het meest geschikt om de aarde van kleine tuinen, moestuinen en bloembedden licht op te frezen. Je vindt elektrische toestellen met een freesbreedte die tussen de 30 en de 45 centimeter ligt. Bij deze toestellen moet je altijd zelf voor een verlengkabel zorgen, die je met het toestel verbindt en dan op de netstroom aansluit. Hierbij is het uiteraard belangrijk om niet door de verlengkabel zelf te frezen. Gelukkig hebben alle toestellen hier hun eigen systeem van beveiliging voor. Een groot voordeel van de elektrische grondfrezen is dat ze goedkoop zijn in vergelijking met toestellen die op een accu of op benzine werken.
 • Tuinfrezen op benzine. Heel veel tuinfrezen werken op benzine. Je vindt grondfrezen die je zoals een grasmaaier vooruit duwt, maar er bestaan ook heuse tuinfrezen waarop je kunt zitten, of aanhangstukken voor tractors die de grond frezen. Deze zware categorieën laten we hier buiten beschouwing. Als gewone tuinliefhebber kun je zeker je voordeel doen met een grondfrees op benzine. Veel toestellen op benzine werken comfortabel en hebben bijvoorbeeld een groot koppel, waardoor je het toestel niet op volle kracht hoeft laten werken om er een goed rendement mee te halen, wat wel comfortabel is voor jou als tuinier. Toestellen op benzine vragen veel onderhoud en je moet natuurlijk ook regelmatig benzine bijvullen.

Freesbreedte en diepte

Bij je aankoop kun je rekening houden met de freesbreedte en -diepte van de tuinfrees.

De freesbreedte is de breedte van de grond die je in één keer kunt frezen. De freesbreedte hangt samen met het aantal freesmessen. De meeste toestellen op de markt hebben vier freesmessen. Afhankelijk van hoe ver deze messen van elkaar geplaatst zijn, overspannen ze een breedte van 30 tot 45 centimeter. Dit is dus de gemiddelde freesbreedte.

 Aan de hand van deze breedte en de oppervlakte van de tuin, kun je bepalen hoeveel stroken je moet frezen. Voor een echt groot perceel grond, kies je uiteraard dus beter een toestel met een voldoende grote freesbreedte. Dit zal je behoorlijk wat werk besparen. Voor kleinere percelen is deze breedte minder belangrijk. Daar kan een te breed toestel zelfs een beetje hinderlijk zijn.

De freesdiepte bepaalt hoe diep je met de frezen in de aarde kunt doordringen. De freesdiepte varieert tussen de 10 en de 20 centimeter. Behalve voor echte landbouwwerken is dit meestal ruim voldoende. Het is immers vaak kwestie om de aarde in het voorjaar en het najaar op een diepte van maximaal 10 centimeter los te frezen om te kunnen zaaien.

Veiligheidsfeatures

Een grondfrees is een toestel met een as die gemakkelijk 300 à 400 keer per minuut omwentelt. Neem hierbij vier scherpe frezen en je weet dat je met een grondfrees wel voorzichtig moet werken. In dit verband kun je controleren of de volgende veiligheidsfeatures aanwezig zijn.

 • Kun je het toestel automatisch laten stoppen, door de starthendel los te laten of een knop in te drukken?
 • Zijn de handvaten en is de duwhendel stevig genoeg om het toestel in bedwang te houden?
 • Kun je de draaibeweging van de frezen laten omdraaien, waardoor je los kunt komen uit de grond als je er te diep in gefreesd hebt?
 • Zijn er wielen aan het toestel die de draaifrees stabieler maken?

Ontwerp

Het ontwerp van het toestel is ook belangrijk.

 • Wil je hier de beste keuze maken, dan kan je het totale gewicht van de toestellen met elkaar vergelijken of kijken hoe de handvatten van het toestel precies gemaakt zijn.
 • Het is steeds handig als je de duwhendel van een toestel kunt veranderen van werkhoogte of kan opvouwen. Dit maakt het opbergen van het toestel gemakkelijker.
 • Een andere handige feature is een beschermkap die je benen tegen opspattende aarde beschermt. Deze kap zorgt er ook voor dat de aarde niet van in je bloemenperk op je terras terecht komt.

Is het toestel onderhoudsvriendelijk?

Een grondfrees is een toestel dat je meestal twee of maximaal drie keer per jaar gebruikt. Op de andere momenten staat het toestel dan in je tuinberging. Omdat aarde toch altijd een beetje vochtig is, moet je de frezen en de roterende as goed kunnen schoonmaken en onderhouden. Let er bijvoorbeeld bij je aankoop op hoe ver de messen van elkaar staan en of je er gemakkelijk met een doek, borstel of een spons bij kan. De behuizing van de motor maak je ook best minstens een keer per jaar schoon met een doek. Het is handig als stof en aarde gemakkelijk van het oppervlak weg te nemen zijn.

Besluit

Hiermee zijn we op het einde van dit artikel gekomen. Zoals bij elke koopgids hebben we een aantal toestellen kritisch besproken. Daarnaast schetsten we ook de belangrijkste kenmerken van een grondfrees. We hopen dat we je zo bij het aankoopproces van een tuinfrees geholpen hebben. Ben je nog niet helemaal zeker, neem dan zeker je tijd om alle toestellen nog eens grondiger te vergelijken. Je kunt ook steeds contact opnemen met de klantendienst van onze partners als je nog meer informatie wenst. We wensen je veel succes met de aankoop van je tuinfrees!

Tresna.nl
Logo