Beste buxusschaar
Een buxusschaar is een werktuig dat je gebruikt om een heg of struik precies en nauwkeurig te snoeien. Het werktuig is klein en wendbaar, waardoor je heel nauwkeurig struiken kunt trimmen. Je knipt er ronde of andere mooie vormen mee in je buxusjes of andere planten.
Onze top 5 buxusscharen
Er bestaan verschillende soorten buxusscharen:
Handmatige buxusscharen. Deze werktuigen kun je vergelijken met grote scharen. Ze hebben twee handvatten en twee metalen bladen die langs elkaar glijden. Grote handmatige buxusscharen moet je met twee handen bedienen. Er bestaan ook kleinere handmatige buxusscharen, die je met een hand kunt gebruiken. Een veer zorgt er bij deze kleine werktuigen voor dat de messen telkens opengaan nadat je geknipt hebt.
Elektrische buxusscharen. Dit zijn buxusscharen die op een accu of op netstroom werken. Elektrische buxusscharen werken als een kleine elektrische heggenschaar. Ze zijn dus anders opgebouwd dan handmatige buxusscharen, die grote scharen zijn. Typisch voor elektrische buxusscharen is dat je de snoeikop kunt veranderen, zodat je op verschillende manieren kunt snoeien.
Een buxusschaar is niet alleen handig voor wie buxusplanten in de tuin heeft. Het is een veelzijdig werktuig dat je voor veel snoeiklusjes in de tuin kunt inzetten. Een buxusschaar is bijvoorbeeld handig om grasranden te knippen.
Wil je in de hoogte werken, dan bestaan er ook telescopische buxusscharen. Hierbij plaats je dus de buxusschaar op een verlengstuk, waardoor je op moeilijk bereikbare plaatsen kunt snoeien. Je kunt hierbij vaak de hoek van het snoeien aanpassen.
Wat is het verschil tussen een elektrische buxusschaar en een elektrische heggenschaar?
Vergelijk je een buxusschaar en een heggenschaar, dan merk je al gauw enkele grote verschillen op.
Een heggenschaar heeft een lang zaagblad, tussen de 30 en de 75 centimeter. Een buxusschaar heeft een kort zaagblad van maximaal 25 centimeter. Met heggenscharen moet je sneller en efficiënt kunnen werken, terwijl je met een buxusschaar ook een esthetisch effect wil verkrijgen.
Een heggenschaar is groot en moet je met je twee handen bedienen. Een buxusschaar is klein en kun je met één hand bedienen. Omdat je het werktuig met één hand bedient, kun je het vrijer bewegen.
Een heggenschaar heeft één functie, namelijk het recht scheren van hagen en natuurlijke afsluitingen. Een buxusschaar is multifunctioneel. Je kunt het opzetstuk aanpassen al naargelang de klus die je wenst op te knappen. De ene keer knip je een grasrand korter, een andere keer snoei je een boompje in een mooie vorm.
Met een buxusschaar wil je een vrije vorm kunnen snoeien. Daarom is het zaagblad korter of eindigt het in een punt. De zaagtanden zijn iets lichter dan deze van een heggenschaar omdat je minder dikke takken door moet snijden.
Een heggenschaar dient voornamelijk om heggen in een rechte vorm te snoeien. Veel tuinliefhebbers hebben ook kleine buxushaagjes. Deze kun je zowel met een heggenschaar als met een buxusschaar snoeien. Gebruik je een te grote heggenschaar voor een klein hegje, dan is het evenwel niet zo gemakkelijk om recht te snoeien. Met een buxusschaar lukt dit beter, omdat je telkens kleinere stukjes snoeit.
Hoe gebruik je een buxusschaar?
Om te weten hoe en waarvoor je een buxusschaar kunt gebruiken, moeten we eerst even stilstaan bij de soorten planten die er bestaan en de manier waarop je ze snoeit.
In je tuin kun je struiken, heesters of heggen hebben. Deze termen worden nogal eens verward.
Solitaire planten zijn ofwel heesters of struiken. Bij heesters hebben een stam, en gelijken daardoor wat op boompjes. Struiken zijn houtachtige planten met meer dan één tak die vanuit de grond groeit. Zowel heesters als struiken kun je op een natuurlijke manier laten groeien. Je kunt ze echter ook in een bepaalde vorm snoeien. Dit is dan de zogenaamde vormsnoei. Snoei je een struik vaak, dan krijg je steeds nieuwe afsplitsingen van nieuwe takken. De takken groeien dus steeds dichter bij elkaar, waardoor je een mooi vol effect krijgt. Daardoor kun je ook gemakkelijk vormen in bepaalde struiken snoeien.
Plant je struiken in een rij of dicht tegen elkaar aan, dan vormen ze een heg. Bij heggen spreken we over een natuurlijke afsluiting. Een heg vormt met andere woorden altijd een grens, die dus ontstaat omdat een aantal struiken dicht bij elkaar groeien. Een heg schermt bijvoorbeeld je tuin af. Heggen wil je in principe gewoon rechttoe rechtaan snoeien. Vormsnoei is hier niet nodig, al zijn er wel tuinliefhebbers die hier toch van houden.
Besluit:
- Om struiken of heesters in een mooie te snoeien gebruik je een buxusschaar
- Om heggen in vorm te houden gebruik je dus beter een heggenschaar.
De beste koop onder 50 euro - Powerplus POWXG2032
Ben je op zoek naar een buxusschaar onder de 50 euro, dan is de Powerplus POWXG2032 de beste koop. Het toestel is licht en handig in gebruik. Het heeft een mes van 12 centimeter waarmee je mooie vormen in buxusplanten of andere struiken kunt snoeien. Je neemt het toestel overal mee in je tuin. Dankzij de accu hoef je immers geen snoer achter je aan te slepen om dit toestel te gebruiken. Je kunt heel nauwkeurig snoeien met deze buxusschaar.
Een ander voordeel is dat je bij je aankoop een grasmes meegeleverd krijgt. Beide accessoires bescherm je met een op maat gemaakte beschermhoes.
Veiligheid is steeds belangrijk bij buxusscharen. Om veilig te werken moet je bij dit toestel van Powerplus twee knoppen indrukken. Mooi meegenomen is dat dit werktuig stil is voor een elektrische buxusschaar.
Een nadeel is dat de Powerplus POWXG2032 met 1,7 kilogram behoorlijk zwaar is. We hadden liever gezien dat je het werktuig op meerdere manieren kon vasthouden. Nu missen we enkele greepzones om bijvoorbeeld gemakkelijk verticaal of horizontaal te snoeien. De accu kun je niet van het toestel losklikken, wat we jammer vinden. De maximale takdikte van 1 centimeter is niet zo groot, maar natuurlijk kun je een takkenschaar of snoeischaar gebruiken als je dikkere takken wil doorknippen.
Het gewicht van 1,7 kilogram.
Voordelen
Nadelen
Conclusie
Dit product is vooral geschikt voor wie de beste elektrische buxusschaar onder de 50 euro zoekt. De Powerplus POWXG2032 is voor ons een werktuig dat gewoonweg doet wat het moet doen, namelijk snoeien. Vooral voor kleinere klusjes is het handig een handige buxusschaar.
Bekijk prijzen van de Powerplus POWXG2032 bij verschillende winkels:
Beste prijs-kwaliteitsverhouding in het segment tussen 100 en 150 euro - Bosch ASB 10,8 Li 3 set
Wil je graag een veelzijdige buxusschaar, dan zit je goed met de Bosch ASB 10,8 Li 3. Met dit toestel koop je als het ware drie machines voor de prijs van één. Je krijgt immers drie opzetstukken bij je aankoop:
een grasschaar, een kort zaagblad van 12 centimeter dat ideaal is voor de vormsnoei van buxusjes, en tenslotte een zaagblad van 20 centimeter voor allround snoeiklussen. Het toestel werkt op een krachtige lithium-ion accu.
Het is een plezier om met deze buxusschaar te werken. Het werktuig is immers compact en handig. Verder ligt het goed in de hand dankzij de soft grip rubberen handgreep. De handgreep is dan nog eens opgedeeld in een aantal zogenaamde greepzones. Dankzij deze zones kun je het toestel op verschillende manieren hanteren.
De accu is goed voor een werktijd van 100 minuten, dus je kunt al aardig wat heesters snoeien zonder een pauze in te lassen. Wil je graag je werk plannen zonder dat je plots zonder stroom valt? Dankzij het led-schermpje zie je de status van je accu of de laadtoestand als je de accu oplaadt. Met een gewicht van 900 gram is het een van de lichtste elektrische buxusscharen op de markt.
De Bosch ASB 10,8 Li 3 is uitgerust met het anti-blokkeer systeem. Dit zorgt ervoor dat je continu kunt doorwerken, zelfs al stoot je per ongeluk eens op een dikkere tak. Het grasblad en beide heesterbladen zijn van een prima kwaliteit. De heesterbladen hebben een lengte van 12 en 20 centimeter.
Met het grasblad kun je over een breedte van 10 centimeter maaien. Dit is ideaal voor grasranden of plaatsjes waar je niet gemakkelijk met de grasmaaier bij kunt. De messen zijn heel snerp geslepen en zijn erg duurzaam. Ze hebben een goede coating, waardoor ze niet roesten. Bovendien maak je ze in een handomdraai schoon. Sappen of grasresten blijven niet aan de messen kleven.
De verschillende messen kun je wisselen zonder extra gereedschap zoals een inbussleutel. Voor de prijs krijg je naast de accessoires een plastic draagtas waarin je het toestel netjes kunt opbergen.
Als nadeel noteren we de lange laadtijd van de accu. Maar liefst 3,5 uur heeft de batterij nodig om op te laden. Het werktuig mocht wat meer power hebben. Snoei je stug en lang gras, dan merk je dat het toestel wat geforceerd werkt. De lader mocht voor ons wat handiger zijn.
Het laden van de accu duurt lang; 3,5 uur om precies te zijn.
Voordelen
Nadelen
Conclusie
Dit product is vooral geschikt voor wie een handige en veelzijdige elektrische buxusschaar zoekt. Je gebruikt dit toestel zowel om heesters te snoeien als om graskanten te maaien. De messen zijn van een uitstekende kwaliteit.
Bekijk prijzen van de Bosch ASB 10,8 Li 3 bij verschillende winkels:
Gewoonweg de beste elektrische buxusschaar - Makita DUM604ZX 18V Li-Ion accu
Zoek je gewoonweg het beste toestel, kies dan voor de Makita DUM604ZX. Dit is wat je noemt een professionele buxusschaar. Je krijgt bij de aankoop meteen twee accessoires meegeleverd. Dit zijn een zijdelings snijdende heggenschaar van 20 centimeter en een grassnijder met een maaibreedte van maar liefst 16 cm breed.
Over elk onderdeel van dit toestel is er goed nagedacht. Zo kun je dit toestel op verschillende manieren vastnemen en bedienen. De beugelhandgreep is hiervoor heel handig. Dankzij de handgreep neem je het toestel aan de bovenkant vast, terwijl je met je andere hand het toestel kunt ondersteunen. De greepzones zijn bovendien nog eens belegd met soft grip rubber, waardoor vormsnoei en heesters trimmen een koud kunstje is.
Veilig is het toestel zeker. Als een van de enige buxusscharen op de markt heeft de Makita DUM604ZX een scherm dat je handen beschermt. Grasranden van het gazon perfect onderhouden en daarna de buxusplanten in een mooie vorm snoeien? Het kan met deze Makita DUM604ZX. De messen zijn werkelijk vlijmscherp en snijden elk takje af. Daarnaast zijn deze opzetstukken belegd met een hars- en vuilafstotende nikkelcoating.
Het toestel maakt maar liefst 2500 korte snijbewegingen per minuut, waardoor je razendsnel en doeltreffend werkt. Om de veiligheid te garanderen is er een zogenaamde dodemansknop. Laat je de knop los, dan valt het toestel helemaal uit.
We vinden het jammer dat je bij de aankoop is dat je deze accu niet bij de aankoop meegeleverd krijgt. Met een gewicht van 1,1 kilogram, zonder accu, is dit zeker een zware buxusschaar. Het toestel is groot in vergelijking met sommige andere buxusscharen.
Geen accu bij de aankoop meegeleverd.
Voordelen
Nadelen
Conclusie
Dit product is vooral geschikt voor wie een professionele buxusschaar zoekt om perfecte vormen te snoeien. Het toestel is niet goedkoop, maar je krijgt een machine die jarenlang meegaat voor je geld.
Bekijk prijzen van de Makita DUM604ZX bij verschillende winkels:
Beste koop als manuele buxusschaar - Talen Tools D531
Zweer je bij een manuele buxusschaar? Dan is de beste koop Talen Tools D531. Dit is een eenvoudige en handige buxusschaar waarmee je doet wat je wil doen, namelijk snel en efficiënt struiken trimmen.
De messen van deze buxusschaar zijn recht en 20 centimeter lang. Daardoor kun je in één keer heel wat jonge takjes wegknippen en een struik een mooie vorm geven. Omdat de messen gemaakt zijn uit gehard chroom gaan ze jarenlang mee.
De draaibout die de messen verbindt is stevig, waardoor je vlot en handig kunt werken zonder te veel kracht te gebruiken. Dankzij deze draaibout kun je de messen gemakkelijk losmaken en terug aanspannen. De punt van de buxusschaar laat je toe ver in de struik door te dringen om dieper gelegen takken weg te knippen.
Verder vinden we de rubberen bumpers tussen de twee handvatten heel handig. Deze bumpers vangen keer op keer de schok op als je de handvatten toedrukt. Dit mechanisme is ideaal als je een langere tijd wil snoeien en tegelijk je gewrichten wil sparen.
Als nadeel noteren we dat de handvatten geen soft grip rubber handgrepen hebben. De houten handvatten zijn duurzaam en gaan lang mee, al voelen ze na verloop van tijd voor ons wat hard aan. De messen mochten belegd zijn met een antikleeflaagje in teflon. Wil je deze buxusschaar lang gebruiken, dan moet je investeren in een slijpsteen om zelf de messen te slijpen.
Geen handvatten in soft grip rubber.
Voordelen
Nadelen
Conclusie
Dit product is vooral geschikt voor de manuele buxusschaar met de beste prijskwaliteitsverhouding zoekt. Je kunt er je tuin piekfijn mee onderhouden en sierlijke vormen in bonussen en andere struiken knippen. De messen uit gehard chroom zijn duurzaam en vlijmscherp.
Bekijk prijzen van de Talen Tools D531 bij verschillende winkels:
Koopgids manuele buxusschaar
Hoe kies je nu een buxusschaar? Deze keuze is niet zo gemakkelijk als het lijkt. Buxusscharen kun je kopen in verschillende maten, stijlen en prijsklassen. Het beste gereedschap voor jou is misschien een miskoop voor je buurman. Je staat er best even bij stil voor welke klussen je de buxusschaar wil gebruiken. Heb je verschillende soorten heesters of struiken die je wilt onderhouden? Dan kies je best voor een allround buxusschaar. Ben je een liefhebber van vormsnoei en wil je van je tuin graag een mini-Versailles maken, dan moet je hiervoor een specifieke schaar kopen.
Gewicht en grootte
Omdat het knippen van heggen een repetitieve taak is, waarbij je vaak tot boven schouderhoogte werkt, is het gewicht van het gereedschap belangrijk. Zwaar gereedschap kan leiden tot vermoeidheid. Toch heb je voor sommige klussen wel een robuuste buxusschaar nodig. Je moet hierbij rekening houden met je eigen lichaam en de kracht die je op een buxusschaar kunt geven.
Ben je specifiek op zoek naar een lichte buxusschaar? Dan vind je zeker exemplaren met handvatten uit aluminium of glasvezel. Buxusscharen met stalen of houten handgrepen zijn over het algemeen een stuk zwaardere.
Het gewicht bepaalt hoe lastig het werken met een buxusschaar is. De snijkracht van de messen speelt hier ook een belangrijke rol in. Hoe moeilijker het knippen door de botheid van de messen, hoe lastiger het wordt.
Een lichte maar sterke buxusschaar maakt het snoeien een stuk gemakkelijker.
Een grote buxusschaar is niet altijd beter. Werk je vooral dicht bij je lichaam, dan is een buxusschaar met kortere messen vaak interessanter. Wil je een grote liguster snoeien, dan is een buxusschaar met lange messen wel handig.
De meeste snijbladen van manuele buxusscharen bestaan uit gesmeed staal. Ze zijn stevig en robuust. Een bijkomend voordeel is dat je ze zelf kunt slijpen met een slijpsteen of molensteen.
Draaibout
De draaibout is de bout die beide messen van een buxusschaar samenhoudt. Het is een goed idee om een manuele snoeischaar te kiezen waarbij je de messen los kunt schroeven om ze dan gemakkelijk te slijpen. Met een goed instelbare draaibout kun je de messpanning aanpassen als dit nodig is. Een slechte draaibout gaat vaak stuk. Het is vaak het eerste onderdeel van een buxusschaar dat kapot gaat.
Messen met tanden
Wil je takken die dikker dan een halve centimeter zijn doorknippen met een buxusschaar? Dan kun je kiezen voor een exemplaar dat tanden heeft op een of beide messen. Daarmee kun je een tak als het ware beter vastgrijpen tussen de messen.
Snijmechanisme
Met snijmechanisme bedoelen we de manier waarop de messen over elkaar grijpen. Om ervoor te zorgen dat je zelf minder kracht moet gebruiken, kan je een buxusschaar kopen met tandwieloverbrengingen. Daardoor maak je het snoeien een stuk gemakkelijker en hoef je de buxusschaar zelf ook niet te forceren. Snoei je je struiken vaak, dan hoeft het snijmechanisme niet zo zwaar en sterk te zijn. De nieuwe takken die aangroeien zijn telkens dun, buigzaam en gemakkelijk te snoeien.
Snijcapaciteit
Met de meeste handmatige buxusscharen kun je takken van maximum een centimeter doorknippen. Beschik je over een buxusschaar met tanden, dan kun je die capaciteit een beetje verhogen. Wil je grotere takken doorknippen, dan gebruik je beter een takkenschaar.
Handigheid
Een buxusschaar moet zeker handig zijn. Handvatten die uitgerust zijn met soft grip rubber zorgen ervoor dat je je handen niet hoeft te vermoeien. Deze handvatten vangen een groot stuk van de kracht op. Schokabsorberende bumpers zijn ook handig. Dit zijn rubberen stukken die tegen elkaar duwen op het moment dat je de handgrepen helemaal toeknijpt. Er bestaan ook buxusscharen met een veer die de handvatten automatisch openduwen op het moment dat je ze helemaal toegeknepen hebt en ze daarna terug loslaat. Dit zijn allemaal functies die het werken met een buxusschaar een stuk gemakkelijker maken.
Vervangstukken beschikbaar?
Net als bij snoeischaren bieden de betere merken vervangende messen en andere onderdelen aan. Als je je gereedschap regelmatig reinigt, slijpt en opknapt, is de beschikbaarheid van vervangingsonderdelen een groot pluspunt.
Welke buxusschaar heb je nodig?
Maak eerst eens een lijstje van alle planten die je met een buxusschaar wenst te onderhouden. Wil je vooral oud hout wegknippen of vooral jonge twijgjes? Hoeveel heesters of struiken wens je te snoeien? Dit alles samen bepaalt het gewicht en de lengte van de buxusschaar die je nodig hebt.
Uiteraard is het budget ook belangrijk. Het komt er vooral op aan om het werktuig met de beste prijs-kwaliteitsverhouding te kiezen. Zoals we in onze selectie aantoonden, zijn het niet altijd de dure buxusscharen die de beste zijn.
Koopgids elektrische buxusschaar
Omdat een elektrische buxusschaar qua concept een volledig ander werktuig is dan een manuele buxusschaar, moet je bij de aankoop ook op een aantal specifieke zaken letten. We zetten ze hieronder even op een rij.
Combinatie gras en buxusschaar
Ben je op zoek naar een elektrisch toestel, dan betaal je een hogere prijs in vergelijking met een manuele snoeischaar. Het is dan handig dat je het toestel dan ook voor meerdere klussen kunt gebruiken. We denken hierbij aan toestellen die een combinatie zijn van een buxusschaar en een grasschaar. Dit type van toestel beschikt over twee soorten messen:
- Een kort heggenschaarblad. Dit wil zeggen een snoeiblad met tanden die over elkaar grijpen. Hiermee kun je verschillende takken in één keer snoeien, vergelijkbaar met een heggenschaar.
- Een grasschaarblad. Dit accessoire kun je vergelijken met een schaar, alleen heb je hier dan meerdere scharen naast elkaar. Je plaatst dit accessoire op je buxusschaar en duwt het door het gras. Dit is dan typisch langs de rand van het gras bijvoorbeeld, of op andere plaatsen die moeilijke bereikbaar zijn voor een grasmaaier.
Accu of netsnoer
Bij de elektrische buxusscharen vind je toestellen die je met een snoer op het elektriciteitsnet aansluit. Je hebt ook toestellen die op een accu werken.
Beide types toestellen hebben hun voor- en nadelen.
Hoewel een accu handig is, omdat je het toestel op die manier kunt bedienen zonder een kabel achter je aan te slepen, moet je bij deze soort toestellen ook rekening houden met een aantal nadelen. Zo kan het gebeuren dat de accu plots leeg is en je niet verder kunt werken. Om de batterij op te laden moet je al gauw een uurtje uittrekken.
Bij goede toestellen zie je op een led-display de status van de batterijen, zodat je je werk wel kunt plannen.
Dit probleem heb je niet met een werktuig dat een elektriciteitskabel heeft. De toestellen met een snoer zijn ook steeds iets goedkoper dan toestellen met een accu. Een nadeel van een toestel dat je op de netstroom aansluit is dat je vrijheid beperkt wordt door het netsnoer. Je kunt niet zomaar om het even waar snoeien.
Veiligheid
Veiligheid is heel belangrijk voor elektrische buxusscharen. Je bedient het toestel meestal met een hand. Daardoor heb je een andere hand vrij. Je kunt dan de neiging hebben om bijvoorbeeld een tak dichter naar je toe te trekken om hem te kunnen afknippen, waardoor je met de buxusschaar in je vinger snijdt.
Hou er steeds rekening mee dat je de veiligheidsvoorschriften van je buxusschaar moet nakomen. Gelukkig zijn goede buxusscharen ook met enkele veiligheidsfeatures uitgerust. Zo blokkeren veilige elektrische buxusscharen automatisch als je op een te dikke tak snijdt. Dit geeft je de tijd en de mogelijkheid om de buxusschaar los te maken, en even aan de kant te leggen om die dikke tak met een takkenschaar te verwijderen.
Besluit
Hiermee zijn we op het einde van dit artikel gekomen. Je merkt dat er heel wat komt kijken bij de keuze van een buxusschaar. Alleen al de keuze tussen een elektrische of een handmatige buxusschaar is niet zo gemakkelijk.
We hopen dat we het keuzeproces met onze reviews en koopgids een stuk gemakkelijker gemaakt hebben. Weet je het allemaal nog niet zo goed, overhaast je beslissing dan zeker niet. Je kunt een miskoop zeker voorkomen door nog eens alle voor- en nadelen van een werktuig op een rijtje te zetten.
Lees er nog eens de review op na vooraleer je beslist. Je kunt ook contact opnemen met de klantendienst van onze partners als je nog bepaalde vragen of een werktuig hebt. De medewerkers van de online shops helpen je graag verder met alle antwoorden op je vragen. Het voordeel is dat je dit alles vanuit je luie stoel kunt doen. Je gebruikt je kostbare tijd liever om te genieten dan het resultaat van je werk. We wensen je veel plezier met de aankoop van een buxusschaar.