Beste knabbelschaar
Op deze pagina
Met een knabbelschaar knip je aluminium of staal op maat. Werk je vaak met metalen werkstukken, dan is het belangrijk dat je metaal zoals roestvrij staal of aluminium mooi en netjes op maat kunt snijden. Er bestaan hier een aantal tools voor die je kunt gebruiken, maar met een knabbelschaar werk je het snelst en is het resultaat het mooist.
Onze top 5 knabbelscharen
Afbeelding | Product | ||
---|---|---|---|
Onze beste koop! Makita JN1601 Knabbelschaar - 550W Beste koop knabbelschaar | of | ||
Makita-DJN161ZJ-18v Beste koop knabbelschaar op accu | of | ||
MSW Perslucht-knabbelschaar Beste koop pneumatische knabbelschaar | of | ||
Bosch GNA 3,5 Knabbelschaar - 620W Beste professionele knabbelschaar | of | ||
Lemato Type D Beste voordelige knabbelschaar | of |
Producteigenschappen |
---|
ONZE BESTE KOOP Makita JN1601 Knabbelschaar - 550W Beste koop knabbelschaar of |
Makita-DJN161ZJ-18v Beste koop knabbelschaar op accu of |
MSW Perslucht-knabbelschaar Beste koop pneumatische knabbelschaar of |
Bosch GNA 3,5 Knabbelschaar - 620W Beste professionele knabbelschaar of |
Lemato Type D Beste voordelige knabbelschaar of |
Hoe werkt een knabbelschaar?
Een knabbelschaar werkt als een elektrisch aangedreven schaar. Qua bouw kun je een knabbelschaar wat vergelijken met een multitool of een decoupeerzaagmachine.
Er is een motorblok met behuizing met de schakelaars om het toestel aan en uit te zetten. Je houdt dit motorblok ook vast om het toestel te bedienen.
Op het motorblok is er een snijkop aangebracht. Deze snijkop kun je dan vergelijken met een opzetstuk van een decoupeerzaag of multitool. Je klemt de plaat tussen de gemarkeerde uitsparing, zet de schakelaar in en de machine begint zijn werk te doen.
Met een knabbelschaar snij je dus metalen plaatmateriaal perfect op maat. Dit is ideaal om bijvoorbeeld
- Dakbedekking van een tuinberging op maat te zagen.
- Dakgoten op maat te zagen
- Kleine herstellingen aan de carrosserie van een werktuig of wagen uit te voeren
- Zelf machines en constructies te maken.
Wil je een knabbelschaar kopen, dan heb je de keuze tussen toestellen die werken op netstroom, op een accu of toestellen die pneumatisch aangedreven worden. In onze koopgids staan we hier verder bij stil.
In dit artikel hebben we vijf vaak verkochte knabbelscharen voor jou geselecteerd. We geven duidelijk de voor- en de nadelen van elk model uit onze selectie aan. We hebben gekeken naar de prijs-kwaliteitsverhouding, de duurzaamheid, het comfort en de handigheid van de knabbelscharen. Sowieso zijn alleen knabbelscharen met een hoge score op alle vlakken in onze selectie terecht gekomen.
Ben je op zoek naar een knabbelschaar om klussen snel en met weinig moeite op te knappen, dan raden we je aan onze top 5 en de reviews als leidraad bij je aankoop te gebruiken. Denk hierbij ook aan de grootte van je project en je eigen kennis van het werken met metalen plaatmateriaal en knabbelscharen. Pas dan kies je de juiste knabbelschaar voor de juiste klus.
Beste koop knabbelschaar – Makita JN1601 Knabbelschaar - 550W
Ben je op zoek naar een knabbelschaar om plaatmateriaal zoals dakgoten of koetswerk van een machine aan te pakken? Wil je graag zelf machines en constructies in metaal maken? Dan moet je zeker investeren in een goede knabbelschaar. De beste koop voor ons is de Makita JN1601 knabbelschaar met een vermogen van 550 watt.
De Makita JN1601 beschikt over een sterke motor die je gemakkelijk door diverse metalen laat snijden. Staal, aluminium en dit met verschillende dichtheden, je snijdt er overal door met een minimum aan inspanning en afval.
Daarnaast is het op zich een vrij lichte machine. Het toestel weegt 1,6 kg, waardoor je het goed kunt hanteren. Je snijdt in diverse richtingen door het metaal, dankzij de 360° draaibare kop kun je bijvoorbeeld ook gebogen profielen of zaken zoals dakgoten doorknippen.
Hiermee komen we bij de nadelen van de Makita JN1601. Er bestaan zeker goedkopere knabbelscharen, maar deze heeft zijn kwaliteit hierbij als voordeel, waardoor de aankoop zichzelf uitwint. Er is geen extra handvat voorzien om de machine te sturen. Het is toch vooral een machine om door lichtere metalen te snijden, het mist het vermogen om de hele dag door zware metalen platen op maat te zagen.
Geen extra handvat om machine te sturen.
Dit product is vooral geschikt voor wie de beste knabbelschaar op de markt zoekt qua prijs-kwaliteitsverhouding. Echt goedkoop is het toestel niet, maar omwille van de sterkte win je de aankoop snel uit. Het is immers een machine waar je volledig op kunt vertrouwen voor eerder lichtere materialen.
Bekijk prijzen van de Makita JN1601 bij verschillende winkels:
Beste koop knabbelschaar op accu – Makita-DJN161ZJ-18v
Ben je specifiek op zoek naar een knabbelschaar die op een accu werkt? Goed idee! Met een knabbelschaar op accu werk je zonder stroomkabel die je eventueel hindert in je werk. Bovendien heb je nog meer vrijheid tijdens het zagen in metaal om bijvoorbeeld specifieke uitgetekende lijnen te volgen. De beste koop in dit verband is de Makita-DJN161ZJ-18v.
Hierbij heb je de keuze tussen een uitvoering zonder accu’s en een uitvoering met twee accu’s inbegrepen. De laatste kost daarbij natuurlijk een stuk meer dan de eerste. Als je al 18V accu’s van Makita gebruikt voor andere toestellen, dan doe je je voordeel met de eerste uitvoering.
Wil je metalen werkstukken op maat maken, dan moet je een knabbelschaar hebben waar je snel mee kunt werken en die goed in de hand ligt. Dit is bij de Makita-DJN161ZJ-18v zeker het geval. Deze snoerloze metaalknabbelschaar heeft een compacte en kleine constructie zoals we van Makita gewoon zijn en een licht ontwerp. Het apparaat werkt op een 18-volts batterijsysteem, dat zeker sterk genoeg is om door metaal te snijden.
De Makita-djn161zj-18v-li-ion-accu krijg je geleverd met een knabbelschaarhouder die in een hoek van 360 graden kan draaien om in verschillende hoeken en posities te snijden. De handige afvoer van metaalsplinters bevindt zich onder het snijmateriaal om fouten op het snijoppervlak te verminderen.
Hiermee komen we bij de nadelen van de Makita-DJN161ZJ-18v. Het is zeker geen goedkoop toestel, maar je krijgt anderzijds wel waar voor je geld. Knap je regelmatig klussen op met een knabbelschaar, dan win je het toestel zo uit. We vinden het jammer dat er geen dwars handvat voorzien is. Dit zou ervoor zorgen dat je een betere grip op het toestel hebt.
De hoge kostprijs.
Dit product is vooral geschikt voor wie een goed presterende knabbelschaar op accu zoekt. Met de Makita-DJN161ZJ-18v kun je gewoon geen miskoop doen, zeker niet als je al gebruik maakt van het 18V batterijsysteem van Makita. Er ontbreekt een dwars handvat voor een soepele bediening, maar het lichte gewicht van het toestel maakt veel goed.
Bekijk prijzen van de Makita-DJN161ZJ-18v bij verschillende winkels:
Beste koop pneumatische knabbelschaar – MSW Perslucht-knabbelschaar
Ben je specifiek op zoek naar een knabbelschaar op perslucht om door dikke metalen platen te snijden, dan raden we je de knabbelschaar aan van het merk MSW. Dit is een vrij goedkoop maar tegelijk krachtig en gebruiksvriendelijk toestel. Het weegt amper 800 gram en laat zich zodoende gemakkelijk dragen en bedienen. Er is een perslucht en olieverdeler in het toestel ingebouwd, waardoor het een duurzame investering is.
Verder valt de sterke snijcapaciteit van dit toestel op. Je snijdt probleemloos door staal, aluminium of plastic met een snelheid van ongeveer een meter per minuut. Tegelijk snijdt de MSW perslucht knabbelschaar ook precies en met een mooie snijlijn tot platen met een maximale dikte van 12mm. De 360° kop laat je toe om in diverse houdingen en in diverse hoeken te snijden.
Hiermee komen we bij de nadelen van de MSW knabbelschaar op perslucht. We vinden het jammer dat het toestel niet beschikt over een dwars handvat, wat het werk meestal iets gemakkelijker en sneller maakt. Anderzijds is dit toestel ook wel behoorlijk licht, waardoor je het gemakkelijk onder controle houdt. Verder krijg je de nodige accessoires meegeleverd, maar het is een behoorlijk zoekwerk om te controleren of ze nu op jouw specifieke compressor met perslucht passen.
Geen dwars handvat.
Dit product is vooral geschikt voor wie een goed uitgerust atelier met compressoren heeft en een handige knabbelschaar op perslucht zoekt. Je werkt snel en efficiënt en het toestel ligt beslist goed in de hand. Als nadeel noteren we dat je hier geen dwars handvat vindt, maar dit is vooral een kwestie van eigen voorkeuren natuurlijk.
Bekijk prijzen van de MSW Perslucht-knabbelschaar bij verschillende winkels:
Beste professionele knabbelschaar – Bosch GNA 3,5 Knabbelschaar - 620W
Ben je een professional die regelmatig metalen werkstukken op maat wil snijden, of hou je van oerdegelijke en sterke werktuigen voor klussen die je als doe-het-zelver opknapt? Dan raden we je aan om een professionele knabbelschaar te kopen. De Bosch GNA 3,5 knabbelschaar is de beste aankoop
Om te beginnen valt de motor met een vermogen van 620 watt op. Dit vermogen is geschikt om door dikke metalen platen te snijden en je kunt er bovendien ook langdurig mee werken zonder dat je de machine overbelast. Gelagerd staal en roestbestendig plaatstaal, je pakt het allemaal aan met dit toestel van Bosch professional.
Verder merken we op dat er heel weinig trillingen zijn tijdens het zagen doorheen metalen. De kop stel je haarfijn af en je krijgt dan ook een mooi snijresultaat. Bijzonder geschikt voor het draaiingsvrije doorslijpen van gelegeerd staal en roestbestendig plaatstaal.
Hiermee komen we bij de nadelen van dit toestel. We merken op dat het een vrij zware machine is, met een gewicht van maar liefst 3,5 kg. Gelukkig is er een dwars handvat waardoor je een betere grip op het toestel behoudt.
Het toestel is behoorlijk zwaar.
Dit product is vooral geschikt voor wie een knabbelschaar van een professionele kwaliteit op netstroom zoekt. Zeker als je vaak en langdurig met een knabbelschaar werkt, is een toestel zoals de Bosch GNA 3,5 knabbelschaar aangeraden. Het toestel is behoorlijk zwaar, maar de complete afwezigheid van trillingen tijdens je werk maakt veel goed.
Bekijk prijzen van de Bosch GNA 3,5 bij verschillende winkels:
Beste voordelige knabbelschaar – Lemato Type D
Ben je op zoek naar een knabbelschaar voor een beperkt budget, waar je toch snijklussen mee kunt opknappen? Dan raden we je aan de knabbelschaar van het merk Lemato te kopen. Dit is een handige en vrij lichte knabbelschaar die werkt op netstroom.
Dankzij de instelbare kop kun je ook doorheen golvend en bol lopend plaatwerk knippen. Het is een echt allround werktuig waarmee je door vlot door allerhande materialen kunt snijden.
Bovendien ligt het toestel met een gewicht van amper 1 kg goed in de hand.
Er zijn tegelijk ook wel enkele nadelen aan deze knabbelschaar van Lemato. Zo is het motorvermogen met 380 watt wel wat beperkt. Gebruik je dit toestel te intensief, dan slijt de motor wel snel of moet je de koolborstels vervangen. Gelukkig krijg je bij de aankoop een reserveset koolborstels meegeleverd, maar ideaal is het niet. Je krijgt wel wat trillingen te verwerken tijdens het snijden van je metalen werkstukken.
Niet geschikt om intensief en langdurig te gebruiken.
Dit product is vooral geschikt voor wie een knabbelschaar zoekt om vooral lichtere metalen werkstukken op maat te zagen. Het toestel is niet geschikt om intensief te gebruiken, maar als het je bedoeling is om de knabbelschaar af en toe eens te gebruiken, dan is dit een goede aankoop.
Bekijk prijzen van de Lemato Type D bij verschillende winkels:
Koopgids
Nu we de beste knabbelscharen op de markt besproken hebben, is het tijd voor de koopgids. Hierin staan we wat langer stil bij de kenmerken waarop je moet letten als je een knabbelschaar koopt. Ben je nog niet helemaal zeker van je keuze, dan helpt de koopgids je om een goed zicht te krijgen op de eigenschappen waaraan een knabbelschaar moet voldoen.
Wil je een knabbelschaar kopen voor persoonlijk gebruik of voor professionele doeleinden? Dan moet je alle aspecten en eigenschappen van het toestel goed bekijken. We zetten hier even de belangrijkste eigenschappen van een knabbelschaar op een rij.
Materialen en materiaaldikte
Het belangrijkste wat je moet nagaan bij de keuze van een knabbelschaar is welke materialen je er precies mee kunt bewerken. Afhankelijk van het vermogen en de meegeleverde snijkop, kun je bijvoorbeeld plaatmateriaal van een bepaalde dikte bewerken.
Is het vermogen beperkt tot bijvoorbeeld 380W, dan is de knabbelschaar zeker geschikt om door aluminium golfplaten te snijden. Om roestvrij staal met een dikte van 10 mm te bewerken, moet je evenwel een aangepaste machine kiezen. Dit is dan bijvoorbeeld een knabbelschaar met een vermogen van 650W.
Werken met accu, perslucht of netstroom
Zoals we in de inleiding al zagen, heb je de keuze tussen knabbelscharen die werken op accu, op netstroom of op perslucht. Hieronder zetten we even de voor- en de nadelen van deze systemen op een rijtje.
Type | Voordelen | Nadelen |
Knabbelschaar op accu | Je hoeft geen draad achter je aan te slepen om met een knabbelshaar te werken Je bent meer mobiel met je toestel om bijvoorbeeld doorheen golvend materiaal te snijden. | Je moet er steeds op letten dat de accu voldoende geladen is. Toestellen die werken op accu zijn over het algemeen iets duurder dan toestellen op netstroom of pneumatische toestellen. |
Knabbelschaar op perslucht | Een knabbelschaar die werkt op perslucht uit een compressor is heel licht en daardoor goed wendbaar Heb je een investering gedaan in materiaal om met perslucht te werken zoals een compressor, dan is een knabbelschaar goedkoop en dus een kleine investering voor een groot werkcomfort | Het toestel werkt niet op zichzelf. Je moet het aansluiten op een compressor. Je bent wat meer gebonden aan een bepaalde werkplek, en gaat het toestel minder snel op verplaatsing gebruiken, omdat je daarvoor bijkomend materiaal moet verplaatsen. |
Knabbelschaar op netstroom | Je kunt lang doorwerken met een knabbelschaar op netstroom en hoeft enkel een stopcontact te hebben om het toestel aan te sluiten. Een knabbelschaar op netstroom is licht en snel inzetbaar. | Soms hindert de kabel je wat of heb je bijvoorbeeld een verlengkabel nodig. Je kunt enkel werken op plaatsen waar er netstroom is, dus niet op plaatsen waar er nog een elektriciteitsleiding geplaatst moet worden. |
Wat is het vermogen van de knabbelschaar?
Bij onze partners varieert het vermogen tussen de 380 en de 710W. Kies je voor een toestel met een hoger vermogen, dan kun je er langer mee werken zonder dat de motor oververhit. Een hoog vermogen wil niet noodzakelijk zeggen dat je er ook dikkere platen mee kunt zagen.
Bij toestellen die werken op accu, zie je geen aanduiding van het vermogen. Daar heb je dan bijvoorbeeld wel de keuze tussen toestellen die werken op een 12V of een 18V accu. Met een 18V accu lever je sterkere prestaties en kun je door materialen met een grotere dikte knippen.
Wat is de slagfrequentie van de knabbelschaar?
Bij de aankoop van een knabbelschaar kun je letten op het aantal slagen per minuut. Deze slagfrequentie gaat van 1300 slagen tot 4500 slagen per minuut. Hoe hoger het aantal slagen per minuut, hoe sneller je in principe werkt. Let er echter op dat de snelheid waarmee je werkt is afgestemd op de dikte van het materiaal. Is het materiaal te dik, dan krijg je onregelmatige randen. Vaak is het dus beter om iets meer tijd uit te trekken om dan navenant mooi werk af te leveren.
Gebruik je een knabbelschaar of toch maar liever een ijzerzaag?
Metalen platen of andere metalen werkstukken op maat snijden, kun je dit dan ook niet met een ijzerzaag? Een ijzerzaag gebruiken om metaal te bewerken is inderdaad mogelijk. Het probleem is evenwel dat je dan veel kracht moet gebruiken.
Maar er bestaan toch ook decoupeerzaagjes die je gebruikt om doorheen metaal te zagen, horen we je nu al zeggen. Deze bestaan inderdaad. Het probleem hiermee is echter dat het metaal niet zo mooi afgewerkt is aan de zaagsnede. Bovendien krijg je ook al snel golven en onregelmatigheden te zien in je werkstuk, omdat een decoupeerzaagje voor metaal snel verslijt. Wil je veel metalen werkstukken bewerken in het kader van een bouwproject, dan is een knabbelschaar toch wel een goed idee.
Alternatieven voor een knabbelschaar?
Er bestaan nog enkele andere alternatieven:
Elektrische schaar. Dit toestel lijkt op een klassieke schaar of snoeischaar, maar in plaats van de hefbomen manueel te bedienen, gebeurt dit elektrisch. Je kunt een dergelijk toestel ook voor metalen plaatmateriaal gebruiken, al moet je er dan rekening mee houden dat de snijlijn niet zo mooi en dikwijls wat golvend is.
Een opzetstuk voor een boormachine. Om door metalen plaatmateriaal te snijden, kun je ook een speciaal opzetstuk voor een boormachine kopen. Dit opzetstuk kun je vergelijken met een draaiende vijl. Door de draaiende beweging schuurt of snijdt het zich door een werkstuk.
Slotwoord
Hiermee zijn we op het einde van dit artikel gekomen. We hopen dat we je heel wat informatie hebben kunnen bijbrengen over knabbelscharen. Een knabbelschaar kiezen is inderdaad niet zo gemakkelijk. Het komt erop aan goed na te denken over hoe je precies wil werken. Natuurlijk moet je ook bij stilstaan bij welk budget je wil uitgeven. Hoe vaak je een knabbelschaar gebruikt en voor welke lasten het toestel geschikt moet zijn, bepaalt eveneens mee de keuze. Wil je uit nieuwsgierigheid gewoon dit werktuig hebben? Of ken je de kneepjes van het vak als metaalbewerker en wil je meteen een professionele knabbelschaar? Het zijn allemaal factoren die hun rol spelen.
Heb je nog bepaalde vragen over knabbelscharen, aarzel dan niet en contacteer de klantendienst van onze partners. Ze helpen je graag verder met de keuze van de juiste knabbelschaar. Zo kies je helemaal uit je luie stoel een knabbelschaar die geschikt is voor jou. Misschien gebruik je ooit samen met je kleinkinderen deze knabbelschaar om klussen op te knappen. Veel succes met de aankoop van jouw nieuwe knabbelschaar!