Beste kolomboormachine
Op deze pagina
Klussers en doe-het-zelvers die van maatwerk houden, gebruiken heel vaak een kolomboor. Met een kolomboor kun je de plaats waar je een gat wil boren perfect positioneren. Bovendien kun je heel precies de gewenste diepte van het boren instellen. Dankzij de verticale kolom laat je een draaiende boorkop loodrecht in het materiaal zakken. Bij een kolomboor druk je ook niet manueel op de boormachine om het gat dieper te maken, maar laat je een hefboom het werk doen. Daardoor is de beweging van de boorkop egaler en preciezer.
Een kolomboor is een grote hulp voor wie frequent gaten wil boren in werkstukken.
Onze top 4 kolomboormachines
Alhoewel een kolomboor het ei van Columbus is voor wie veelvuldig moet boren, is het kiezen van een geschikt exemplaar niet zo gemakkelijk. Er zijn heel wat vereisten en zaken waar je rekening mee moet houden.
Zo moet de motor krachtig genoeg zijn en moet het toestel ook hoog genoeg zijn voor het soort werkstukken dat je wenst te bewerken. Bovendien hebben bepaalde kolomboren ook handige eigenschappen en gadgets. Bij een aantal kolomboren kun je de tafel van de kolomboor bijvoorbeeld zo positioneren dat je schuin in je werkstuk kunt boren.
Je informeert je dus best heel goed vooraleer je een beslist welke kolomboor je koopt. Ook loont het de moeite om al eens na te denken over de mogelijke klussen die je wenst te doen. Wil je vooral in houten werkstukken boren om bijvoorbeeld meubels te maken? Of maak je metalen constructies waarbij je volgens een heel regelmatig patroon gaatjes wil boren?
Om je te helpen, hebben wij voor jou al een keuze gemaakt. We zetten in dit artikel de vier meest interessante kolomboren op de markt op een rij. Ze hebben elk hun eigen specialiteit en budget. Want zoals bij elke tool geldt ook voor kolomboren dat het duurste toestel niet automatisch het beste is.
Beste koop kolomboormachine – Airpress 16-980
Ben je op zoek naar een professionele kolomboormachine om veelvuldig en intensief te gebruiken? Ben je iemand die voor het handigste materiaal gaat en alleen wil investeren in de allerbeste tools, ongeacht het budget? Als je je hierin herkent, dan raden we voor jou de Airpress 16-980 kolomboormachine aan. Airpress is een merk dat vooral bekend is van compressoren, maar ook gebruiksvriendelijke kolomboormachines produceert.
Het toestel heeft heel wat sterke punten. Vooreerst valt de hoogte van bijna één meter op. De basis is gemaakt uit gietijzer, afgewerkt met rubber onderaan. Deze zorgt voor een goede stabiliteit. Daardoor kun je het toestel los op de grond plaatsen. In de voet zijn er enkele gaten voorzien waarmee je het toestel ook kunt vastschroeven.
Het boren van gaten gaat heel vlot. Eens je je werkstuk geplaatst hebt en de juiste boor gemonteerd hebt, laat je de boormachine zakken aan de hand van een wiel met hefbomen. Je kunt de snelheid goed aanpassen aan het materiaal en krijgt een precies en nauwkeurig resultaat. Je hebt dan ook een goed zicht op het punt waarop je boort dankzij het laserkruis, dat zich focust op het punt waar de boor in het werkstuk gaat.
Bij kolomboormachines is veiligheid heel belangrijk. Bij de Airpress 16-980 is hier zeker aan gedacht. Dit zie je bijvoorbeeld aan de transparante beschermkap van de boorkop. Daarmee bescherm je jezelf en je werkstuk tegen rondspattende gensters of ijzervijlsel, maar blijf je tegelijk een goede zichtbaarheid behouden. Ook is er een handige veiligheidsschakelaar. De aan-uitknop zit bovendien nog eens mooi weggeborgen achter een klepje.
Met deze kolomboor kun je uren aan een stuk werken. Het toestel heeft een hoogte van bijna een meter, waardoor je ook comfortabel op hoogte boort. Je kunt in functie van je materiaal kiezen tussen vijf boorsnelheden.
Toch zijn er ook enkele nadelen aan dit toestel. Vooreerst moet je weten dat je er wel een aardige duit voor moet betalen.
Een ander nadeel van het toestel is het gewicht. Je kunt de kolomboor dan wel op een werkbank of op de grond gebruiken, maar met een gewicht van 42 kilogram ga je het niet om de haverklap verplaatsen of verhuizen.
Het gewicht van 42 kilogram.
Dit product is vooral geschikt voor mensen die een professionele kolomboormachine zoeken. Je kunt er heel lang onafgebroken mee werken en nauwkeurig gaten boren. Houd er evenwel rekening mee dat dit toch een grote investering is.
Bekijk prijzen van de Airpress 16-980 bij verschillende winkels:
Beste kolomboormachine voor doe-het-zelvers die graag meubels maken – Bosch PBD 40
Doe-het-zelvers of hobbyisten die graag veel gaten boren om bijvoorbeeld eigen tuinmeubels te maken, raden we de Bosch PBD 40 aan. Zoals je zult merken is dit een handig en veelzijdig toestel.
Om te beginnen is het design zeer praktisch. Alle functieknoppen zijn in het rood uitgevoerd, waardoor je direct weet hoe je het toestel moet bedienen. Dit draagt zeker ook bij tot de veiligheid.
Zeer handig vinden we ook het elektronische display. Daar kun je bijvoorbeeld de ingestelde boordiepte van aflezen. Voor ons is dit op zich al een reden om dit toestel te kopen.
Er zijn nog wel meer elektronische functies. Zo zorgt de Constant Electronic-functie ervoor dat het toerental perfect afgesteld wordt op het materiaal.
Met een motor van 710 watt kun je heel wat werk handig en gemakkelijk uitvoeren. Dankzij de twee versnellingen en het laserkruis boor je ook heel precies op de plaats die je bijvoorbeeld met potlood aangeduid hebt.
Is dit dan een perfecte machine zonder maar enig nadeel? Toch niet. Met een gewicht van 20 kilo is de machine wat zwaar. Een ander nadeel zit wat ons betreft in het hanteren van de boor. De boorkop laat je bij dit toestel zakken met een draaiwiel, wat wij minder handig vinden dan een echte hefboom. Boren met een diameter kleiner dan 1,5 mm kun je niet gebruiken met dit toestel.
Qua accessoires is het basispakket niet zo interessant. Bij dit toestel moet je zelfs een set boren kopen. Soms zijn er andere of tijdelijke uitvoeringen van dit toestel waarbij je wél meer accessoires krijgt, dus het loont zeker de moeite om de websites van onze partners te blijven volgen!
Niet geschikt voor boren kleiner dan 1,5 mm.
Dit product is vooral geschikt voor een doe-het-zelver- die een allround kolomboormachine zoekt. Meubels van houten planken voorzien van deuvelverbindingen, zelf rekken maken, het kan allemaal perfect.
Bekijk prijzen van de Bosch PBD 40 bij verschillende winkels:
Beste kolomboormachine onder €100 – Powerplus POWX152
Overweeg je om een kolomboormachine te kopen, maar wil je de prijs van je aankoop toch enigszins beperken? Dan raden we de Powerplus POWX152 aan.
Laat ons beginnen met de voordelen van het toestel. Dankzij het opgenomen vermogen van 350 watt kun je door veel verschillende materialen zoals metaal, hout of kunststof boren. Ook heel handig is het laserkruis, waarmee je het punt waar je wil boren goed kunt positioneren. Als je uitgemeten en gemarkeerd hebt waar het boorgat moet komen, positioneer je dit op het prisma van het laserkruis.
Nog een voordeel is dat de kolom gemaakt is uit stevig staal en heel stabiel is. De kolomhoogte is 65 centimeter, en daarmee kun je al heel wat werkstukken aan.
De grootte van de boortafel springt ook in het oog. Dit vlak is 152 op 170 mm groot. En met een kabel van ruim 2 meter lang, kun je dit toestel handig plaatsen waar het jou het beste past.
Wat ook erg interessant is, is het feit dat je op deze kolomboormachine drie jaar garantie krijgt.
Minder handig vinden we de manier waarop je de boor fixeert. Dit gebeurt met een wat ons betreft ouderwetse boorhoudersleutel. We hadden hier liever een snelspanboorkop gezien. Je moet redelijk wat kracht geven en je arm in een bocht wringen om de boor aan te spannen.
Nog een nadeel is dat je het toerental moet instellen door een riem te verstellen. Daarvoor moet je eerst een deksel openmaken en dan de riem plaatsen, wat toch wel een gedoe is. De hefboom om de boor te laten zakken is een wiel met drie bollen. Dit vinden we niet zo geslaagd als concept.
Over het algemeen is nauwkeurigheid ook een beetje een issue bij de Powerplus POWX152, al hangt het er voor een groot stuk van af hoe voorzichtig of nauwgezet je het toestel gebruikt.
Het toerental moet je instellen met een riem.
Dit product is vooral geschikt voor een doe-het-zelver die een kolomboormachine voor een scherpe prijs zoekt. Voor deze prijs haal je misschien niet de beste, maar wel een best handige machine in huis. Veel features en gadgets kun je niet verwachten voor deze prijs, maar anderzijds heeft het toestel wel verschillende voordelen.
Bekijk prijzen van de Powerplus POWX152 bij verschillende winkels:
Standaard voor boormachine als kolomboormachine – Makita A-36712
Veel klussers houden van werktuigen die op accu werken. Boormachines met accu gaan heel vlot over de toonbank. Kun je dan ook een kolomboor op accu kopen? Jammer genoeg bestaat er geen kolomboor op accu. Producenten gaan er blijkbaar vanuit dat je de kolomboor altijd op een vaste werkplaats gebruikt en dat er een stopcontact in de buurt is.
En wat als je al een goede boormachine hebt, moet je dan ook nog een kolomboor kopen? Een goed alternatief voor een kolomboormachine is dan een boorstandaard. Dit is een statief waarin je een boormachine kunt plaatsen en dan met een hefboom druk kunt uitoefenen.
Bij deze tools zijn we het meest onder de indruk van de Makita A-36712 boorstandaard. Alle types boormachines met een hals van 43 mm passen in deze standaard. De Makita boorstandaard is stabiel en de hefboom ligt goed in de hand. De voet is gemaakt uit stevig gietijzer. Het werktuig is bovendien geschikt om op een werkbank te monteren. Je positioneert je werkstuk en laat vervolgens de boormachine zakken.
Toch zijn er ook wel wat nadelen in vergelijking met een echte kolomboor. Zo is de hoogte van 45 centimeter een beetje aan de beperkte kant. Bovendien is er geen boortafel die je kunt verstellen, je boort met andere woorden meteen op de voet.
Niet geschikt om in 45° verstek te boren.
Dit product is vooral geschikt voor de doe-het-zelver al een goede boormachine (op accu) in huis heeft en graag deze tool combineert met een tool om rechte gaatjes te boren in een werkstuk.
Bekijk prijzen van de Makita A-36712 bij verschillende winkels:
Koopgids
Wil je heel accuraat boren, dan zul je heel wat werk en zorgen besparen als je gebruik maakt van een kolomboor. Een kolomboor maakt het boren heel eenvoudig en zorgt ervoor dat de gaatjes die je in het werkstuk wil maken goed gepositioneerd zijn. Je behoudt met andere woorden de totale controle over hoe en waar je boort. Zeker bij losse onderdelen voor een meubel bijvoorbeeld is dit zeer interessant.
Waarop moet je letten bij de aankoop?
Om te beginnen moet je een goed idee hebben van de diverse onderdelen die je in elke kolomboor vindt:
- De basis of voet = dit is het vlakke stuk onderaan waardoor de kolomboor stabiel op de grond of op je werktafel kan staan.
- De kolom = dit is de schacht waarlangs de boor naar beneden geleid wordt. Deze komt voor in verschillende lengtes.
- De tafel = dit is het vlak waarop je boort.
- De boormachine zelf, met verschillende sterktes qua motor.
- De boorkop = deze boorkop is gelijkaardig als bij gewone boormachines. Bij sommige toestellen is er een snelspanboorhouder, bij andere een boorkop waarin je de boor met een boorkopsleutel moet vastmaken.
Als je deze verschillende kenmerken combineert, kun je je wel voorstellen dat er veel soorten kolomboren bestaan. Daardoor zijn er nogal wat zaken waar je op moet letten. In onze koopgids bekijken we nog enkele zaken meer in detail.
Vrijstaand of te monteren op een werkbank?
Er zijn kolomboren die je op een werkbank moet monteren om te gebruiken. Andere exemplaren kun je plaatsen waar je maar wilt, ook bijvoorbeeld op de grond. Over het algemeen zijn de kolomboren die je op een werkbank monteert iets minder krachtig dan de vrijstaande. Ze dienen ook vooral om kleine gaatjes te maken en heel gespecialiseerd en nauwkeurig te werken. De vrijstaande zijn polyvalenter en vind je in verschillende sterktes. Zeker een hoge kolomboor, zoals onze nummer 1 van Airpress vinden we bijzonder handig.
Vrijstaande kolomboren zijn over het algemeen wel vrij zwaar. Maar net daardoor zijn ze ook geschikt om “heavy duty” boorwerk aan te kunnen. Daarmee bedoelen we zowel diepe gaten als grote gaten qua diameter.
Er bestaan ook krachtige kolomboren die je zowel vrijstaand als op een werkbank kunt gebruiken. In de basis zijn er dan gaten voorzien waarmee je de kolomboor kunt vastschroeven in een werkblad.
Het vermogen
Het vermogen van een kolomboor is zeer belangrijk. De motoren werken op elektriciteit. Hoe meer vermogen de motor heeft, hoe sneller en eenvoudiger je doorheen een werkstuk zult kunnen boren. Ga voor een kolomboor met een vermogen van minstens 350 watt. Anders loop je al snel vast als je door een hard werkstuk wil boren of verslijt de motor te snel. Een krachtige motor is ook gebruiksvriendelijker omdat je zelf minder je spierkracht moet gebruiken.
Rotatiesnelheid
Om goed werk te kunnen leveren, moet je de rotatiesnelheid van de boor kunnen aanpassen aan het materiaal waarin je werkt. Niet elk gat kun je op dezelfde krachtige snelheid boren. Dikwijls moet je dit een beetje aanpassen, net zoals bij een gewone boormachine trouwens.
De snelheid wordt uitgedrukt in omwentelingen per minuut. Als je verschillende snelheden kunt kiezen of de snelheid flexibel kunt bijregelen, zit je over het algemeen goed. In kunststof boor je het best met een lage snelheid. Bij hardhout mag de snelheid hoog zijn.
De afmetingen van het toestel
Om veel soorten boorwerk te doen, is de kolomboor best niet al té klein. Je moet met een zeker comfort planken of balken op de boortafel kunnen plaatsen. De kolom moet ook hoog genoeg zijn. Om te berekenen hoe dik de werkstukken kunnen zijn, moet je de afstand bekijken tussen het onderste punt van de boor en de basis.
Kun je in hoeken boren?
De voornaamste functionaliteit van een kolomboor is dat je er loodrecht naar beneden mee kunt boren. Bij sommige toestellen kun je de tafel ook in een hoek positioneren, waardoor je op een schuine zijde loodrecht naar beneden kunt boren. Deze functionaliteit staat of valt met de veiligheid en de gebruiksvriendelijkheid. De klemmen waarmee je de tafel kunt draaien moeten bijvoorbeeld stevig zijn en je moet je werkstuk goed kunnen fixeren, eventueel met behulp van een verlengstuk.
Tip:
Een kolomboor kun je voor veel meer gebruiken dan om te boren. Je kunt er bijvoorbeeld ook frezen op monteren of een cilinder bedekt met schuurpapier. Dan laat je de boormachine roteren en kun je een werkstuk vrij bewegen. In die zin kun je een kolomboor op dezelfde manier gebruiken als een bovenfrees. Een tip is dan ook om de accessoires van je kolomboor uit te breiden met een set bits waarmee je allerlei leuke klussen kunt doen.
Nog enkele korte aandachtspunten bij de aankoop van een kolomboor:
- Is de basis gemaakt uit robuust staal of gietijzer?
- Is er rond de boorkop een schermpje dat de boor afschermt?
- Is de aan-uitknop duidelijk zichtbaar en goed te bedienen? Je moet het toestel op elk moment kunnen uitschakelen.
- Kun je de boor gemakkelijk fixeren?
- Is er een boorstop? Met andere woorden, kun je precies bepalen tot welke diepte je boort?
Slotwoord
Met deze tips zijn we op het einde van de koopgids en dit artikel gekomen. Een kolomboor kan veel klussen voor je gemakkelijker maken, maar anderzijds is het niet zo eenvoudig om er zo maar een te kiezen. We hopen dat we je goed geïnformeerd hebben en dat je nu bewuster en beter een keuze zult kunnen maken.
De toestellen in onze top vijf hebben elk hun sterke en minder sterke punten. Maar op het vlak van veiligheid en gebruiksvriendelijkheid scoren ze allemaal goed. Heb je nog vragen over specifieke features of kenmerken, dan kun je contact opnemen met de klantendienst van onze partners. De links op deze pagina leiden je steeds naar de beste deals voor kolomboren. Heel dikwijls passen onze partners de prijs aan in functie van de concurrentie, maar als je de links op deze pagina gebruikt dan ben je altijd zeker van de beste deal! We wensen je veel succes met je aankoop en hopen dat je er veel werkplezier aan hebt!