Beste griptang

Een griptang is een tang die je gebruikt om een of meerdere werkstukken langere tijd vast te klemmen. Als je voor één van onderstaande griptangen kiest, doe je wat ons betreft een prima aankoop. In dit artikel hebben we vijf vaak verkochte griptangen voor jou geselecteerd. We geven duidelijk de voor- en de nadelen van elk model uit onze selectie aan. We hebben gekeken naar de prijs-kwaliteitsverhouding, de duurzaamheid, het comfort en de handigheid van de werktuigen. Sowieso zijn alleen griptangen met een hoge score op alle vlakken in onze selectie terecht gekomen.

Onze top 5 griptangen

Afbeelding

Product


Stanley 0-84-812

Onze beste koop!

Stanley 0-84-812

Beste griptang met puntige bek

of

Stanley FMHT0-75409 FatMax

Stanley FMHT0-75409 FatMax

Beste griptang met gebogen bek

of

Skandia Griptang 250 mm

Skandia Griptang 250 mm

Beste griptang van 25 cm

of

Irwin Griptang gebogen bek Origineel 10CR 250

Irwin Griptang gebogen bek Origineel 10CR 250

Sterkste griptang

of

Steelwood set van 4 griptangen

Steelwood set van 4 griptangen

Beste griptang set

of

Producteigenschappen

ONZE BESTE KOOP

Stanley 0-84-812

Beste griptang met puntige bek

Stanley 0-84-812

of

Stanley FMHT0-75409 FatMax

Beste griptang met gebogen bek

Stanley FMHT0-75409 FatMax

of

Skandia Griptang 250 mm

Beste griptang van 25 cm

Skandia Griptang 250 mm

of

Irwin Griptang gebogen bek Origineel 10CR 250

Sterkste griptang

Irwin Griptang gebogen bek Origineel 10CR 250

of

Steelwood set van 4 griptangen

Beste griptang set

Steelwood set van 4 griptangen

of

Voor- en nadelen van een griptang

Een griptang is een veelzijdig werktuig dat altijd wel van pas komt:

 • Met een griptang klem je bijvoorbeeld werkstukken die je wil verlijmen samen.
 • Je kunt ook twee werkstukken fixeren om zo je handen vrij te hebben om ze vast te schroeven.
 • Werkstukken met een griptang vastklemmen om ze te lassen is ook een vaak gebruikte toepassing.
 • Doorheen meerdere dunne platen tegelijk een gat boren is ook mogelijk als je ze met een of meerdere griptangen vastklemt.

In die zin kun je de functie van een griptang vergelijken met een bankschroef.

Een griptang bestaat zoals elke tang uit volgende onderdelen:

 • De bek, waarin je in dit geval de werkstukken klemt.
 • Twee benen die je samendrukt om de bek te sluiten en die je uit elkaar haalt om de bek te openen.

Daarnaast heeft een griptang meestal een stelschroef op een van de handvatten. Heb je de tang vastgeknepen, dan draai je deze schroef aan om de tang op zijn plaats te houden en extra hard te spannen.

Op de andere arm zit er dan een hendeltje, waarmee je de griptang los kunt maken.

De griptang heeft een getande bek met ronde uitsparing in het midden om diverse materialen te kunnen omklemmen.

Iedereen die iets op zijn plaats wil houden en de handen vrij wil hebben, kan wel een griptang gebruiken. Griptangen zijn ideaal om moeren en bouten vast te houden, maar ook om buizen vast te klemmen of andere voorwerpen en werkstukken die je wil fixeren. Ze zijn vooral nuttig wanneer je allround gereedschap nodig hebt om plaats vrij te maken of een beter zicht te krijgen, bijvoorbeeld wanneer je met een moersleutel iets onder de motorkap van je auto wil aanspannen en er enkele draden en buizen in de weg liggen.

Ben je op zoek naar een griptang om klussen snel en met weinig moeite op te knappen? Dan raden we je aan onze top 5 en de reviews als leidraad bij je aankoop te gebruiken. Denk hierbij ook aan de grootte van je werkstukken en je eigen sterkte. Pas dan kies je de juiste griptang voor de juiste klus.

Beste griptang met puntige bek – Stanley 0-84-812

Vind je het zoals iedereen soms jammer dat je maar twee handen hebt, dan kun je je werkcomfort aanzienlijk verhogen met een griptang. De beste koop voor wie voor het eerst een dergelijk werktuig wil aanschaffen is voor ons de Stanley 0-84-812.

Om te beginnen kun je op deze griptang een grote kracht geven. Twee multiplex platen tegen elkaar aandrukken, of een koppeling die je wil lijmen goed aandrukken zonder je handen te gebruiken: het kan allemaal perfect met deze Stanley 0-84-812. Eens je de werkstukken in de tang geplaatst hebt, span je de tang aan met een schroef op het uiteinde van een van de benen van de tang. Dit gaat bij deze griptang vlot en gemakkelijk, je hoeft geen krachtpatser te zijn om een mooi resultaat te hebben. Verder is de binnenkant van de bek voorzien van stevige tanden die voor extra grip op het werkstuk zorgen.

Hiermee komen we bij de nadelen van de Stanley 0-84-812. Het is niet zo eenvoudig om minpunten bij deze griptang te bedenken. We merken op dat de Stanley 0-84-812 net iets minder goed in de hand ligt in vergelijking met andere griptangen. Daarnaast is de platte bek ook niet voor elke toepassing geschikt. Anderzijds kies je hier precies voor een griptang met een platte bek, dus een echt nadeel kun je dit niet noemen.

Ligt niet zo goed in de hand.

Voordelen
 • Sterk
 • Klemkracht bij te regelen met schroef
 • Vertanding over de volledige bek
Nadelen
 • Ligt wat minder goed in de hand
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een sterke en universele griptang zoekt voor een betaalbare prijs. De platte bek is voor veel toepassingen geschikt en je leert snel om mooie resultaten te krijgen met deze griptang. De tang zelf ligt wat minder goed in de hand en de platte bek beperkt ook wel een beetje de mogelijke toepassingen.

Beste griptang met gebogen bek – Stanley FMHT0-75409 FatMax

Ken je de voordelen van een griptang en weet wat je allemaal met dit werktuig kunt doen? Of beschik je over een griptang met een platte bek, en wens je je arsenaal uit te breiden met een griptang met een gebogen bek? Dan is de Stanley FMHT0 een goede aankoop.

Met de Stanley FMHT0 haal je een stevig en duurzaam werkstuk in huis voor een behoorlijk scherpe prijs. Typisch voor griptangen van Stanley is de enorme kracht die je ermee op werkstukken kunt overbrengen, zonder dat je zelf een krachtpatser moet zijn. Daarnaast is het eenvoudig en gemakkelijk om de tang te ontgrendelen. Het draaiwieltje op het einde van een van de benen draait soepel rond en het is leuk om zien dat je zo een grote kracht kunt overbrengen.

Zijn er ook nadelen aan de Stanley FMHT0-75409 FatMax, horen we u al vragen? Wel, we noteren er toch wel enkele. Zo is het gewoonweg een vrij grote griptang. De hefbomen of benen van de tang zijn iets te groot en te wijd, waardoor je de griptang moeilijk met een hand kunt bedienen en vastzetten. De zwarte coating zorgt ervoor dat de griptang niet kan roesten, maar hierdoor valt de tang wel minder goed op in een donkere ruimte. En tenslotte vinden sommige gebruikers deze griptang iets te zwaar om vlot en handig te gebruiken, al hangt dit ook voor een groot stuk van je persoonlijke kracht af.

Moeilijk om met 1 hand te bedienen.

Voordelen
 • Roestvrij
 • Vlotte ontgrendeling
 • Heel krachtig
Nadelen
 • Hefboom iets te groot
 • Net iets te zwaar
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een betaalbare en tegelijk bijzonder sterke griptang met een gebogen bek zoekt. Het roestvrije materiaal en de gebruiksvriendelijke hendel en schroef maken het een plezier om met deze griptang te werken. De tang zelf vinden we net iets te zwaar om perfect te zijn, het is daardoor wat moeilijk om de tang met een hand te bedienen.

Beste griptang van 25 cm – Skandia Griptang 250 mm

Mag een griptang voor jou behoorlijk sterk grijpen in materialen?  En hou je van degelijk en duurzaam gereedschap? Dan is de Skandia griptang met een lengte van 250 mm misschien wel je volgende aankoop.

De griptang van het merk Skandia is gemaakt van chroom vanadium. Dit is een duurzaam en zo goed als onverwoestbaar metaal dat je misschien kent van professionele dopsleutels en andere heavy duty werktuigen. Het is dan ook een griptang waarmee je je hele leven werkt en waarmee je een grote kracht kunt overbrengen.

De instelschroef om de bek van de tang extra hard te sluiten doet zijn werk perfect. Zelfs al ben je niet zo sterk, je klemt hier werkstukken vlot op elkaar zodat je je handen vrij hebt om andere klussen op te knappen.

Hiermee komen we bij de nadelen van de Skandia Griptang. Het valt wel op dat de griptang niet zo soepel open en toe gaat, je moet hier wat kracht voor gebruiken, en dit maakt het minder gemakkelijk om de griptang goed te positioneren. We denken dat de mechanische onderdelen wat gevoelig zijn voor vocht en dat de scharnieren minder goed werken in een vochtige ruimte. Anderzijds is de griptang ook gewoonweg wat zwaar voor verschillende gebruikers. Je moet sowieso de nodige kracht gebruiken om objecten vast te zetten. Als detail hadden we liever gezien dat de hendel en schroef in een opvallende kleur uitgevoerd waren.

De tang gaat niet zo soepel open.

Voordelen
 • Heel krachtig
 • Met instelschroef
 • Gemaakt uit Chroom Vanadium
Nadelen
 • Gaat niet zo soepel open
 • Mechanica gevoelig voor vocht
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een griptang zoekt waarbij een krachtige grip alles is. De robuuste stelschroef, de geplooide bek en het materiaal (chroom vanadium), maken van deze griptang een onverwoestbaar en sterk werktuig. Je moet zelfs oppassen om de tang niet te krachtig aan te spannen en je moet er ook rekening mee houden dat de tang niet zo gemakkelijk open kan.

Sterkste griptang – Irwin Griptang gebogen bek Origineel 10CR 250

De sterkste griptang uit het grote aanbod voor een betaalbare prijs, dat is voor ons de Irwin Griptang met een gebogen bek.

De griptangen die we tot nu toe besproken hebben zijn allemaal heel krachtig, maar de Irwin Griptang met gebogen bek is toch de sterkste van allemaal. De hendels en de instelschroef van deze griptang zijn gebruiksvriendelijk en doen perfect wat ze moeten doen. 

Daarnaast is de bek ook zo gevormd dat hij voor heel wat toepassingen perfect past. Zo knijpt u plaatmateriaal, maar ook buien of afgeronde werkstukken perfect in de tang. Het materiaal is duurzaam en bijzonder sterk, zodat er als het ware een tractor over kan rijden zonder dat de tang beschadigd is.

De Irwin Griptang is een echte krachtpatser, maar toch noteren we ook enkele kleine nadelen bij deze griptang. Zo hebben we de indruk dat hij nu en dan wat glijdt in je hand of dat het moeilijk is om er met je hand goed in te knijpen. Soft grip rubber op het handvat was hier mogelijk een oplossing voor geweest. Daarnaast moet je nu en dan het scharnier smeren en de hendel en schroefknop wat bijstellen. Het werktuig goed onderhouden doet wonderen. Omdat het zo’n krachtige griptang is, let je er ook best voor op dat je je werkstukken er niet mee beschadigt.

Uitkijken om geen schade toe te brengen aan je werkstuk. Gebruik eventueel een doek of beschermingsstukken.

Voordelen
 • Bijzonder krachtig
 • Gebruiksvriendelijke hendels en schroeven
 • Getande bek
Nadelen
 • Oppassen voor schade door de vorm van de bek
 • Nu en dan wat bijstellen
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie de sterkste griptang van allemaal zoekt. Je moet de mechanica van de griptang nu en dan wat afstellen en moet uitkijken dat de tang niet uit je handen wegglijdt, maar dit neemt niet weg dat het een gebruiksvriendelijke en bijzonder krachtige griptang is.

Bekijk prijzen van de Irwin Griptang gebogen bek Origineel 10CR 250 bij verschillende winkels:

Beste griptang set – Steelwood set van 4 griptangen

Ben je helemaal overtuigd van het nut van een griptang, en koop je het liefst een set met vier tangen die op een identieke manier werken? Dan moet je deze Steelwood set met vier griptangen kopen.

Inderdaad, voor een behoorlijke prijs koop je hier meteen vier griptangen. Deze zijn allemaal behoorlijk stevig en doen perfect wat ze moeten doen, namelijk je werkstukken verbinden en op hun plaats houden. Omdat je vier tangen hebt, kun je dan ook grotere werkstukken behandelen of de druk egaal verdelen over een grote plaat. De hendels en knoppen van de griptangen zijn eenvoudig te bedienen en laten je toe om een grote kracht over te brengen zonder zelf grote inspanningen te leveren.

Heeft deze Steelwood set van vier griptangen ook nadelen, vraagt u zich misschien wel af? Kritisch als we zijn, noteren we er toch wel enkele. Het klembereik is met 43 mm iets minder groot dan bij de meeste griptangen, al kan dit ook een voordeel zijn natuurlijk. Daarnaast liggen de griptangen van deze set ook niet zo lekker in de hand. De vorm van de bek is geschikt om de griptangen voor verschillende materialen te gebruiken, maar de tanden mochten iets minder ruw zijn.

Het bereik van de klemmen kon iets groter zijn.

Voordelen
 • Stevige bek
 • Set met drie griptangen
 • Handige hendels en knoppen
Nadelen
 • Klembereik tot 43 mm
 • Liggen iets minder goed in de hand
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een set met vier griptangen zoekt om vlot allerlei klussen op te knappen. De handige hendels en knoppen laten je toe de griptangen stevig en goed vast te zetten. Hou er rekening mee dat het klembereik met 43 mm niet echt groot is en dat de griptangen misschien wat minder goed in de hand liggen.

Koopgids

Nu we de beste griptangen op de markt besproken hebben, is het tijd voor de koopgids. Hierin staan we wat langer stil bij de kenmerken waarop je moet letten als je een griptang koopt. Ben je nog niet helemaal zeker van je keuze, dan helpt de koopgids je om een goed zicht te krijgen op de eigenschappen waaraan een griptang moet voldoen.

Een griptang wordt vooral gebruikt om dunne, harde metalen delen samen te klemmen voor ze als een geheel te bewerken, bijvoorbeeld om te lassen of te boren. Andere materialen kunnen gemakkelijk beschadigd raken of breken door de hoge druk die wordt uitgeoefend.

Welke soorten griptangen bestaan er?

Er bestaan verschillende soorten griptangen, maar het principe blijft altijd hetzelfde. Het belangrijkste verschil is terug te vinden in de vorm van de bek.

Een zogenaamde naaldbektang heeft bijvoorbeeld een puntig uiteinde om kleinere voorwerpen vast te pakken en vast te klemmen. Andere griptangen hebben een ronde bek, waarin je bijvoorbeeld buizen kunt klemmen. De tang zelf kun je dan fixeren, en als dit nodig is nog draaien.

Een goede griptang moet enerzijds een sterke greep hebben en anderzijds een object perfect vasthouden. Je moet de benen gemakkelijk en het liefst met een hand kunnen aandrukken en de tang moet goed in de hand liggen.

Materiaal en grootte

Het eerste waar je op moet letten is het materiaal van de tang. Je moet altijd tangen van gehard staal kiezen, want dat garandeert hun duurzaamheid en lange levensduur. Een andere belangrijke factor die in aanmerking moet worden genomen bij het vergelijken griptangen is de grootte. Als je een griptang wil gebruiken voor zwaar werk, is het beter dat het werktuig een lang handvat heeft, zodat je minder kracht moet geven om de tang te sluiten.

Het materiaal waarvan de tang is gemaakt, moet duurzaam genoeg zijn om zwaar gebruik te doorstaan. Chroom vanadium staal is zo goed als onverwoestbaar. Een roestwerende coating is ook altijd handig.

Ergonomische handgreep

Bij een griptang is het belangrijk dat er een ergonomische handgreep is, zodat het gemakkelijk en comfortabel is om de tang vast te houden, zelfs bij moeilijke werkzaamheden of projecten.

Welke criteria moet je gebruiken om een griptang te kopen?

Wil je een griptang kopen, dan komt het er in de eerste plaats op aan om even te checken of je met de griptang kunt doen wat je wenst te doen. Als je bijvoorbeeld een griptang wil gebruiken om aan je elektriciteitsinstallatie te werken, dan check je best of de handvatten geïsoleerd zijn, kwestie van elektrische schokken te vermijden. Als je de tang echter alleen nodig hebt om moeren en bouten vast te grijpen, moet hij vooral lekker in de hand liggen. Pas als dit het geval is, ga je de griptang ook daadwerkelijk gebruiken.

Wat zijn de voor- en de nadelen van een griptang?

Voordelen

 • Een griptang is zo ontworpen dat hij een stevige greep op het voorwerp biedt.
 • Hij heeft een verstelbare bek die moeiteloos open en dicht gaat, waardoor hij ideaal is voor het grijpen van voorwerpen van objecten van verschillende afmetingen.
 • Een griptang is handig wanneer je iets moet vasthouden zonder het te beschadigen of jezelf pijn te doen.

Nadelen

 • Een griptang is niet zo veelzijdig als een gewone tang. Je gebruikt ze alleen om voorwerpen vast te grijpen en vast te houden, maar je gebruikt ze bijvoorbeeld niet om objecten te snijden of te buigen.
 • Je moet griptangen goed vasthouden om ze te gebruiken, want zeker als er geen soft grip rubber voorzien is glippen ze gemakkelijk uit je handen.

Is het gebruik van een griptang veilig?

Een griptang is een veilige manier om werkstukken vast te klemmen. Deze soort tang is zo ontworpen dat je hem alleen met je handen kunt gebruiken. Je kunt een griptang gebruiken als een gewone tang of een bankschroef en hem bovendien vergrendelen wanneer je de benen samenknijpt. Hierdoor kan iedereen gemakkelijk een griptang gebruiken zonder dat je een ervaren doe-het-zelver of een professional hoeft te zijn.

Wat zijn de alternatieven voor griptangen?

Er zijn verschillende alternatieven voor borgveertangen.

 • Een gewone nijptang. Dit werktuig is in veel gevallen ook voldoende om werkstukken vast te grijpen.
 • Bankschroeven. Deze zijn eveneens handig om materialen op elkaar te klemmen als je ze bijvoorbeeld aan elkaar wil lassen, schroeven of lijmen en je daarvoor je beide handen wil gebruiken.
 • Een ander alternatief is een paar verstelbare moersleutels die je kunt aanpassen om rond het voorwerp te plaatsen dat je stevig wilt vastpakken.
Multifunctionele bankschroef

Slotwoord

Hiermee zijn we op het einde van dit artikel gekomen. We hopen dat we je heel wat informatie hebben kunnen bijbrengen over griptangen. Een griptang kiezen is inderdaad niet zo gemakkelijk. Het komt erop aan goed na te denken over hoe je precies wil werken. Natuurlijk moet je er ook bij stilstaan welk budget je wil uitgeven. Hoe vaak je een griptang gebruikt, bepaalt eveneens mee de keuze. Wil je uit nieuwsgierigheid gewoon dit werktuig hebben? Of ken je de kneepjes van het vak en wil je meteen een professionele griptang? Het zijn allemaal factoren die een rol spelen.

Heb je nog bepaalde vragen over griptangen, aarzel dan niet en contacteer de klantendienst van onze partners. Ze helpen je graag verder met de keuze van de juiste griptang. Zo kies je helemaal uit je luie stoel een griptang die geschikt is voor jou. Misschien gebruik je ooit samen met je kleinkinderen deze griptang. Welk project je ook wil opknappen met je werktuig, we wensen je veel succes met de aankoop van jouw nieuwe griptang!

Tresna.nl
Logo