Beste soldeerbout
Op deze pagina
Solderen is, net zoals lassen, een techniek om metalen werkstukken met elkaar te verbinden. Om te solderen heb je een soldeerbout en soldeertin nodig.
- Een soldeerbout is een toestelletje met een metalen punt, die verwarmd wordt.
- Soldeertin is het product dat je tegen het werkvlak houdt en smelt. Dit soldeertin zorgt dan voor de verbinding.
Onze top 5 soldeerbouten
Er bestaan verschillende types van soldeerbouten. Zo heb je bijvoorbeeld:
- Soldeerpennen
- Soldeerstations
- Soldeerpistolen
In de koopgids komen we terug op de verschillen en de voor- en nadelen van deze verschillende soorten soldeerbouten.
Het soldeertin kan zowel een draad zijn als een staafje in metaal. Beiden bestaan meestal uit een legering van lood en tin. Lood is giftig, en verdwijnt echter meer en meer uit het soldeer dat je kunt kopen.
Let echter wel goed op vooraleer je soldeermiddel koopt. Het is immers zo dat je voor bepaalde materialen ook een bepaald soort soldeermiddel nodig hebt. Je kunt immers niet zomaar alle types van metalen met elkaar solderen.
Zeker, je kunt diverse soorten metaal met elkaar solderen. Voor verchroomde metalen of aluminium is dit een beetje moeilijk, maar het lukt ook. Om verchroomde metalen of stukken aluminium te solderen moet je immers eerst vloeimiddel op het werkoppervlak toevoegen. Dit verhindert oxidatie van het werkstuk en zorgt ervoor dat een stukje van het werkstuk smelt, waardoor de verbinding beter tot stand komt en sterk blijft.
Wat zijn de gelijkenissen en verschillen tussen solderen en lassen?
Twee metalen werkstukken met elkaar verbinden, dat klinkt toch hetzelfde als lassen? Lassen en solderen hebben inderdaad wel veel gemeenschappelijk, maar toch zijn er ook wel grote verschillen:
- Het grote verschil tussen lassen en solderen is bijvoorbeeld dat lassen op een veel hogere temperatuur gebeurt dan solderen. De toestellen om te lassen verschillen dan ook sterk van de toestellen om te solderen.
- Lassen doe je vooral als je een heel sterke verbinding nodig hebt. Deze techniek pas je toe om bijvoorbeeld een auto, boot of bijvoorbeeld ook een poort te herstellen.
- Omdat lassen zoveel krachtiger is heb je er dikwijls ook al een speciale werkbank of een beschermende kledij voor nodig. Dit is voor solderen niet het geval. Solderen gebeurt dus op een lagere temperatuur. Daardoor is het ook bij wijze van spreken geschikt om aan de keukentafel te doen. Soms kan het soldeersel wel geuren, zeker als je een hoge temperatuur gebruikt.
- Als je wil solderen, kun je ook verschillende metaalsoorten met elkaar verbinden. Er zijn minder beperkingen dan bij het lassen.
- In veel gevallen gebruik je de soldeerbout om heel kleine zaken met elkaar te verbinden. Denk bijvoorbeeld aan een metalen draadje vastsolderen aan een pcb (printed circuit board of ook printplaat genoemd).
Typische soldeerklussen
Een soldeerbout is een klein toestelletje, maar je kunt er heel wat verschillende klussen mee opknappen. Denk bijvoorbeeld maar aan volgende zaken:
- Toepassingen in de elektronica. Het gebeurt bijvoorbeeld dikwijls dat een draadje in een toestel loskomt, waardoor het toestel niet meer werkt. Je denkt dan misschien dat het toestel goed is voor de schroothoop. Door de defecte draad terug te solderen, kun je het toestel vaak nog lang verder gebruiken.
- Kleine huishoudelijke reparaties, zoals kleine defecten aan waterleidingen.
- Kleine herstellingen aan huisraad, bijvoorbeeld voor een metalen geraamte van een tafeltje of van een staande lamp. Let er echter op dat de onderdelen die je aan elkaar soldeert niet te veel weerstand ten opzichte van elkaar hebben.
- Creatieve toepassingen, zoals het maken van juwelen. Er bestaat al een lange traditie van juwelen, waarbij men door te solderen met edelmetalen mooie resultaten verkrijgt.
- Glas-in-loodramen. Hierbij soldeer je de zogenaamde kruispunten van de stroken lood.
Is solderen moeilijk?
Als je de typische soldeerklussen ziet, denk je misschien dat solderen niet zo gemakkelijk is. Het duurt waarschijnlijk wel lang vooraleer je het onder de knie hebt?
Goed solderen is helemaal niet zo moeilijk. Je moet alleen goed rekening houden met enkele factoren. Als je de basis beheerst en als je eenmaal vertrouwd bent met je aangekochte toestel, dan verbeter je je techniek steeds verder en kun je ook fijnere klussen aan.
Hieronder enkele typische zaken waar je op kunt letten:
- Het werkoppervlak, met andere woorden de plaats waar je wenst te solderen, moet helemaal netjes en zuiver zijn. Je kunt bijvoorbeeld met schuurpapier het oppervlak van de stukken een beetje opruwen. Ook kun je bijvoorbeeld soldeerwater gebruiken om de oppervlakken schoon te maken.
- Verder moet je voor het juiste soldeertin zorgen. Dit is dan bijvoorbeeld soldeertin met harskern. Deze hars zorgt voor extra stevigheid en verhindert eventuele oxidatie. Oxideren wil zeggen dat je werkstuk “vreemd” reageert op het soldeersel en bijvoorbeeld roest of vervormt. Daardoor kun je geen sterke verbinding tot stand brengen. Bij soldeertin met harskern zorgt deze harskern mee voor een goede hechting.
- Als je wil leren solderen, is het ook handig om een soldeerbout te kopen met verschillende punten (zie koopgids).
- Zorg ervoor dat je de soldeerpunt zeker “vertint” vooraleer je hem voor de eerste keer gebruikt. Dit doe je door soldeersel te smelten op de punt en vervolgens weg te vegen met een vochtig doekje. Als je dit een paar keer herhaalt, is de soldeerpunt klaar om echt te solderen. De punt zelf is dan minder vatbaar voor corrosie.
- Solderen kun je in principe overal doen. Als je investeert in een goede werkbank of werkvlak, maak je het werk een stuk gemakkelijker. De stukken die je aan elkaar wil solderen moeten immers goed op hun plaats blijven tot het soldeersel volledig is gedroogd. Dit is moeilijk als je na je klus je werktafel vrij moet maken. Gelukkig is soldeer nu ook wel snel hard.
Omdat de keuze voor een goede soldeerbout niet altijd gemakkelijk is, hebben we voor jou vijf toestellen geselecteerd. Deze toestellen zijn allemaal soldeerbouten, maar ze verschillen allemaal qua concept en werking. Aan jou om te bepalen wat de beste keuze is!
Beste koop soldeerbout – Velleman VTSS7
Het beste soldeerstation (zie koopgids) aan een scherpe prijs is voor ons de VTSS7 48 W van Velleman. Je koopt dit soldeerstation voor een heel interessante prijs bij onze partner bol.com. Tegelijkertijd heeft het heel wat interessante eigenschappen.
Zo kun je tijdens het solderen een temperatuur tussen de 160 en 480° instellen. Daardoor is het toestel geschikt voor een brede waaier aan soldeerklussen (hard- en zacht solderen). Op het werkstation vind je een led lichtje. Dit toont bijvoorbeeld of het toestel ingeschakeld is. Op hetzelfde werkstation bevindt zich bovendien ook de aan- en uitschakelaar en een handige houder voor de soldeerpen.
Op het sponsje van het soldeerstation kun je de soldeerpen na gebruik gemakkelijk schoonmaken. Het geheel van het werkstation en de soldeerpen weegt ongeveer 650 gram.
Wij vinden het een groot voordeel dat je de temperatuur gemakkelijk kunt instellen. Het is dus een duurzaam apparaat dat bovendien handig in het gebruik is.
Zijn er dan ook nadelen aan het toestel, hoe we je al vragen? We noteren inderdaad toch wel enkele minpuntjes. Zo vinden we het jammer dat je maar één reserve soldeerpunt hebt. De pen is wel van goede kwaliteit, maar je kunt er ook niet alles mee doen. Het snoer dat de soldeerbout met het werkstation verbindt, is wat stug. De wattage is al met al ietwat wat laag.
Weinig accessoires.
Dit product is vooral geschikt voor wie het soldeerstation met de beste prijs-kwaliteitsverhouding zoekt. En bovenal is het toestel ideaal om te leren solderen. Handige features zijn ook volop aanwezig op dit apparaat, waaronder de handmatige instelling van de soldeertemperatuur. Helaas worden er weinig accessoires meegeleverd, waaronder maar één reserve soldeerpunt.
Bekijk prijzen van de Velleman VTSS7 bij verschillende winkels:
Beste soldeerpistool op accu – Milwaukee M12 SI-201C 12V
Het beste soldeerpistool op de markt is voor ons de Milwaukee M12 SI-201C. Dit is een toestel dat werkt op een 12 volt lithium-ion accu. Daardoor heb je ook nog eens een grote bewegingsvrijheid en werk je snoerloos.
De Milwaukee heeft een gebruiksvriendelijk handvat, waar je als gebruiker een goede grip op hebt. Bovendien kun je ook nog eens de soldeerkop handig richten in een hoek. Deze draaihoek maakt het handig om op de kleinst mogelijke plekjes te solderen.
Je koopt de toestel met een accu, een oplader en een koffer. De opwarmtijd van de soldeerpunt is heel kort. Daardoor kun je het toestel al binnen de 20 tot 30 seconden na het inschakelen gebruiken.
Bovendien kun je ook nog eens de soldeerpunten wisselen al naar gelang de taak die je wenst op te knappen. Dankzij de led lichtjes op het toestel werk je steeds veilig. Een knipperend groen lichtje wil bijvoorbeeld zeggen dat het toestel aan het opwarmen is. Als het helderrood is, betekent dit dat het uiteinde nog warm is, maar dat het gereedschap toch uitgeschakeld is.
Het toestel is ook nog eens uitgerust met een thermostaat (ook wel temperatuurscontrole genoemd, zie koopgids) om de juiste temperatuur te blijven behouden. En werk je graag ‘s avonds door, dan gebruik je het lichtje op de soldeerpunt.
Zijn er ook nadelen aan het toestel verbonden, horen we je vragen? Wel, we noteren er toch wel enkele. Zo is het een vrij duur toestel. Je betaalt er ongeveer een kleine €150 voor.
Solderen is een werkje waarbij het toestel veel energie verbruikt. Daardoor is de accu ook snel leeg. Als je een snoer hebt kun je sneller en langer doorwerken, terwijl je bij dit toestel de nodige tijd moet incalculeren om je accu op te laden. Wil je kunnen doorwerken, dan moet je nog een tweede accu kopen.
Het toestel is vrij duur.
Dit toestel is vooral geschikt voor wie de handigste soldeerbout in pistoolvorm zoekt. Het toestel is handig en je kunt er tot op de moeilijkste hoekjes mee solderen. Hou wel rekening met de ietwat dure aankoopprijs en het feit dat je de accu regelmatig moet opladen.
Bekijk prijzen van de Milwaukee M12 SI-201C 12V bij verschillende winkels:
Beste soldeerbout op gas – Ersa Independent 75
Naast soldeerbouten die je aansluit op het elektriciteitsnet of soldeerbouten op accu, kun je ook opteren voor soldeerbouten op gas. De beste koop in dit segment is voor ons een toestel van het merk Esra. Dit toestel scoort hoog op vermogen en gebruiksgemak.
Hoe moet je je nu een gassoldeerbout voorstellen? Je kunt het een beetje vergelijken met een toestel dat op accu werkt. In plaats van de accu heb je echter een gasvulling. Is deze vulling leeg, dan kun je hem navullen, zoals bij bepaalde aanstekers.
Doordat het toestel op gas werkt, is het een ideale soldeerbout om te gebruiken als je geen enkel stopcontact in de buurt hebt. Je kunt het ook buiten gebruiken voor kleine herstellingen.
Het toestel zelf is van een professionele kwaliteit. Het vermogen kun je instellen tussen de 15 en 75 watt. Als je weet dat je met 60 watt een krachtig toestel in huis hebt, dan is dit met deze Esra zeker het geval. De maximale temperatuur die de soldeerbout kan genereren is 500°C.
Verder vinden we het leuk dat je de temperatuur handig op de soldeerbout zelf bij kunt regelen. De pen haalt ook heel snel de gewenste temperatuur.
Je koopt deze soldeerbout in een handige en stevige doos. De doos is bovendien ook compact, zodat je hem overal kunt meenemen. Bij de aankoop krijg je een fijne en een platte punt om te solderen. Zodoende kun je al direct op verschillende manieren solderen.
Heb je een soldeerstation in je atelier, dan kun je dit toestel eventueel aankopen als reserve-soldeerbout. Als de stroom het even laat afweten of als je buiten een klusje zonder stopcontacten wil opknappen, komt het toestel je goed van pas.
Heeft dit toestel ook nadelen? Kritisch als we zijn noteren we er toch wel enkele. Het toestel is zeer compact, maar de standaard om je soldeerbout even op te laten rusten is ook heel klein. Ook het schoonmaak sponsje is uiterst klein. Je kunt ongeveer één uur onafgebroken solderen met een vulling.
Minder veilige houder voor de soldeerbout.
Dit product is vooral geschikt voor wie een handige soldeerbout op gas zoekt. Je kunt dit toestel overal gebruiken, ook al is er geen stopcontact in de buurt. Je koopt het toestel in een handige en stevige doos die je gemakkelijk kunt opbergen bij andere spulletjes om klusjes op te knappen.
Bekijk prijzen van de Ersa Independent 75 bij verschillende winkels:
Beste soldeerbout met veilig handvat – Soldeerbout Elektrisch 60W
Ben je op zoek naar een eenvoudige soldeerpen die toch heel wat verschillende klussen aan kan? Dan is deze elektrische soldeerbout van 60 Watt met temperatuurregelaar een hele goede keuze.
Om te beginnen heeft de toestel best wel een sterk vermogen van 60 Watt. Daardoor kun je het toestel lang en intensief gebruiken. De maximale temperatuur die je kunt halen is 450°C.
Bovendien maakt de compacte toestelletje gebruik van een nieuw soort verwarmingstechnologie, meer bepaald de keramische inductietechnologie. Dit is een efficiënte en snelle manier van verwarmen, waarbij de hitte bovendien ook aan de zijkant van de pen kan ontsnappen. Samen met het ergonomisch handvat zorgt dit voor een groot gebruiksgemak.
Het handvat is belegd met rubber dat je hand beschermt tegen warmte.
Bij de aankoop van dit toestel krijg je bovendien ook nog enkele leuke accessoires. Zo zijn er maar liefst vijf extra pennen voorzien. Deze pennen hebben uiteraard verschillende vormen en laten je toe verschillende soldeerklussen op te knappen. Er is bijvoorbeeld een soldeerpen in de vorm van een mesje. Een andere pen heeft een stompe punt.
Dankzij het bobijntje soldeertin dat ook in de aankoop inbegrepen is, kun je meteen aan de slag. Nog een pluspunt is dat de kabel 140 centimeter lang is. Daardoor heb je de nodige bewegingsvrijheid.
De temperatuur stel je in met een draaiknop op de pen zelf. Daar heb je ook een lichtje dat je bijvoorbeeld toont dat de pen nog steeds ingeschakeld is.
Heeft dit handige toestel ook nadelen? We noteren er toch wel enkele. Zo is het jammer dat de standaard waarop je de pen kunt laten rusten een beetje basic is. De pen ligt er niet bepaald stabiel op, en je kunt nog altijd per ongeluk met je hand de punt aanraken.
Je moet er bij het instellen van de temperatuur ook rekening mee houden dat de gemeten temperatuur een beetje kan afwijken. Dit maakt het moeilijk om het toestel te gebruiken voor bepaalde edelmetalen zoals zilver.
De kleine standaard om pen op te laten rusten.
Dit product is vooral geschikt voor wie een eenvoudige soldeerpen zoekt met heel wat extra eigenschappen. Ben je op zoek naar een soldeerbout met hoog vermogen en met een aantal extra pennen en een bobijn soldeertin, dan is dit de beste deal.
Bekijk prijzen van de Soldeerbout Elektrisch 60W bij verschillende winkels:
Beste simpele en krachtige soldeerbout – Brüder Mannesmann 49122 Soldeerbout
Ben je vooral op zoek naar een heel krachtige soldeerbout, zonder toeters of bellen zoals een instelbare temperatuur of temperatuurscontrole (zie koopgids)? Zoek je met andere woorden een toestel dat zonder meer doet wat het moet doen voor een scherpe prijs? Dan is de Brüder Mannesmann 49122 een goede keuze.
Dit toestelletje heeft een vermogen van maar liefst 100 watt. Dit is meer dan de andere toestellen uit onze reviews. Daarmee kun je niet alleen handig solderen, het toestel heeft bijna het effect van een lasapparaat. Je kunt er dan bijvoorbeeld ook kleine herstellingen aan waterleidingen mee uitvoeren, op voorwaarde dat je geen soldeer met lood gebruikt.
Verwacht bij dit toestel niet te veel gadgets of nieuwe technologieën. Zo kun je de temperatuur niet regelen. Het is dan ook vooral een toestel voor hardsolderen, waarbij de temperatuur boven de 450°C klimt. Je krijgt bij de aankoop van dit toestelletje één soldeerpunt. Deze zit vast door middel van een schroefje. De punt kun je dus wel vervangen met andere soldeerpunten. De soldeerpunt is vernikkeld en vrij sterk.
Wat kunnen we verder over dit toestel zeggen? Bijvoorbeeld dat het een zeer betrouwbaar en krachtig toestelletje is. Je merkt bijvoorbeeld al snel het verschil met een soldeerbout die slechts 30 watt als vermogen heeft. Gebruik je dit toestel van Brüder Mannesmann, dan smelt het soldeertin sneller en kun je lang doorwerken.
Toch heeft het toestel zeker ook zijn nadelen. Als je ongeveer 20 uur gesoldeerd hebt, is het toestel hoogstwaarschijnlijk aan vervanging toe. De standaard die is meegeleverd om de soldeerbout op te laten rusten is zeer basic. Je moet dus steeds opletten dat je je vingers niet brandt.
De handgreep is ook vrij basic en kan echt warm worden. We hadden graag een thermisch beschermend handvat gezien. Het toestel heeft ook de nodige tijd nodig om op te warmen.
Geen thermisch handvat.
Dit product is vooral geschikt voor wie een eenvoudige en goedkope soldeerbout met een groot vermogen zoekt. Verwacht geen technologische snufjes. Het toestelletje doet wel perfect wat het moet doen.
Bekijk prijzen van de Brüder Mannesmann 49122 Soldeerbout bij verschillende winkels:
Koopgids
Je hebt het vast zelf al opgemerkt: een soldeerbout is een heel handige tool. Een goed toestel kiezen is echter niet gemakkelijk. Er is een grote waaier aan soldeerbouten op de markt. Kies dan maar eens het meest geschikte exemplaar voor jouw klussen! Gelukkig hebben we voor jou al een vijftal handige toestellen geselecteerd. In onze koopgids overlopen we ook nog eens de belangrijkste kenmerken van een soldeerbout.
Houd er rekening mee dat “de” soldeerbout niet bestaat. Bij onze partners vind je soldeerpennen, -pistolen of heuse soldeerstations. Het verschil en de voor- en nadelen van deze types leggen we hieronder uit.
Welke soldeerbout je best kiest? Dit hangt voor een groot stuk af van de klussen die je wenst op te knappen. Hoe vaak of hoe intensief je een soldeerbout wilt gebruiken, is ook belangrijk bij je keuze. Waar kun je nu op letten bij de aankoop van een soldeerbout?
Wattage
Het aantal watt (met andere woorden het vermogen) van een soldeerbout is een heel belangrijke factor. Dit bepaalt de taken die je met je soldeerbout kan opknappen.
De meeste soldeerbouten hebben een vermogen dat varieert tussen de 20 en de 60 Watt. Voor heel veel zaken is 50 watt prima als vermogen. Kun je een vermogen van 60 watt halen, dan zit je zeker goed. Dan kun je de soldeerbout langdurig gebruiken.
Let wel, een hoger wattage wil niet zeggen dat soldeerbouten ook een hogere temperatuur kunnen behalen. Wattage betekent dus vooral hoe comfortabel en hoe lang je met een soldeerbout kunt doorwerken.
Types van soldeerbouten
Zoals gezegd, bestaan er verschillende soorten soldeerbouten. Ze hebben elk hun eigen sterke kanten en voor- en nadelen. We noemen er hier eens enkele op.
Soldeerpen
Dit is de meest eenvoudige soldeerbout. Je kunt het toestelletje beetje vergelijken met een grote balpen. Voorbeeld uit de reviews: Brüder Mannesmann 49122 Soldeerbout.
Voordelen:
- Eenvoudig in gebruik
- Goedkoop
Nadelen:
- Vooral voor eenvoudige projectjes
- Instelling van de temperatuur niet altijd mogelijk
- Wordt de soldeerpunt te heet, dan kun je het werkstuk beschadigen
Tip: Wil je een soldeerpen kopen? Let er dan vooral op of het handvat thermisch geïsoleerd is.
Soldeerstation
Een soldeerstation bestaat uit een soldeerpen met een bijhorend station. Dit is een soort transformator waarop je de soldeerbout kunt inschakelen en nog een aantal andere instellingen kunt doen. Voorbeeld uit de reviews: Velleman Instelbaar Soldeerstation VTSS7 48 W.
Voordelen:
- Je kunt de temperatuur bijregelen. Daardoor kun je het toestel gebruiken voor verschillende materialen
- Je kunt veilig werken. De meeste soldeerstation hebben bijvoorbeeld een soldeerpenhouder in de vorm van een huls
Nadelen:
- Duurder dan een eenvoudige soldeerpen.
Soldeerpistool
Een speciaal type van soldeerbout is een soldeerpistool. Zoals de naam het zegt heeft dit de vorm van een pistool, inclusief een loop en een trekker. Door deze trekker te gebruiken, regel je de temperatuur van het soldeerpunt. Voorbeeld uit de reviews: Milwaukee M12 SI-201C.
Voordeel:
- Ligt goed in de hand
- Wendbaar
Nadeel:
- Duur
Temperatuurcontrole
Bij het solderen is de juiste temperatuur belangrijk. Dit is nu net een kenmerk waarin soldeerbouten vaak van elkaar verschillen.
- Er zijn soldeerbouten zonder ook maar enige temperatuurbewaking. Een voorbeeld daarvan is de Brüder Mannesmann 49122. Schakel je dit toestelletje in, dan verwarmt de soldeerpunt en kun je solderen. Je weet echter niet hoe warm de punt op welk moment is. Zo kan het gebeuren dat de temperatuur te hoog of te laag ligt voor een bepaalde toepassing. Dit soort toestel is goedkoop, omdat er geen thermostaat voorzien is, en is ideaal voor gewone huis-tuin-en-keukenklussen.
- Dan zijn er ook de soldeerbouten met temperatuurcontrole, zoals bijvoorbeeld de Milwaukee M12 SI-201C. Stel je een bepaalde temperatuur in, dan bewaakt dit toestel ook deze temperatuur. Vergelijk het met een thermostaat voor de centrale verwarming. Wordt het kouder, dan gaat de verwarming harder werken. Met andere woorden, je bent zeker dat de soldeerpunt niet warmer wordt dan ingesteld. Dit is belangrijk als je bijvoorbeeld met kostbare metalen werkt.
- Tenslotte zijn er ook geavanceerde soldeerstations met een workstation waar je de temperatuur digitaal kunt instellen en van een digitaal display kunt aflezen. Dit is handig als je je soldeerbout heel intensief gebruikt en weinig tijd wil verliezen met het bepalen van de juiste temperatuur.
Hard solderen of zacht solderen
Er bestaan twee manieren om te solderen, afhankelijk van het smeltpunt van het soldeertin.
- We spreken over hard solderen als het soldeer pas smelt boven de 450°C. Hard solderen is daardoor ideaal voor soldeerklussen waar een zekere stevigheid nodig is. Denk bijvoorbeeld aan reparaties aan je fiets of herstellingen aan een waterleiding. Let bij waterleidingen echter steeds goed op dat je geen loodhoudend soldeer gebruikt. Dit is namelijk verboden.
- • Zacht solderen is soldeerwerk waarbij het soldeer onder de 450°C smelt. Hier spreken we over typische kleine soldeerklussen zoals het verbinden van draadjes op printplaten.
Tip: Kan je toestel dus temperaturen boven de 500°C aan, dan weet je dat je het ook kunt gebruiken voor hard solderen.
Accessoires
Een soldeerbout is meer dan alleen een pen waarmee je soldeertin smelt om verbindingen te maken of om werkstukken aan elkaar te hechten. Met een fijne soldeerpen kun je ook creatief werken. Je kunt dan bijvoorbeeld details in edelmetaal op juwelen aanbrengen. Op andere momenten moet je voor een elektronicaproject een verbinding van een specifieke grootte maken op een printplaat.
Het is handig als je bij de aankoop verschillende soorten pennen krijgt. Is dit het geval, dan kun je het solderen echt al doende leren en verschillende zaken uitproberen. De soldeerpunt moet stevig zijn en moet goed warmte geleiden. Bovendien moet deze punt ook krasvast zijn. Kleine bramen kunnen hinderlijk zijn tijdens het solderen.
Koper is een uitstekend materiaal voor soldeerpunten. Het is echter ook vrij duur.
De meest kwalitatieve soldeerpunten zijn tegenwoordig gemaakt van nikkel of chroom. Deze punten zijn op zich vrij duur. Ze gaan echter ook heel lang mee. Voordeel is bovendien dat nikkel en chroom niet oxideren. Bij goedkopere soldeerbouten moet je regelmatiger de soldeerpunt vervangen. Soms zie je dat enkel de eigenlijke top van de soldeerpunt uit nikkel of chroom gemaakt is, dit is ook goed en werkbaar.
Soldeerpunten vind je bijvoorbeeld in volgende vormen:
- Soldeerpunt als mesje, bijvoorbeeld om overtollig warm soldeersel weg te nemen.
- Soldeerpunt met stompe top, bijvoorbeeld om een druppel soldeersel te pletten
Een ander handig accessoire bij een soldeerbout is een speciale penhouder. Daarin kun je de pen plaatsen als hij nog warm is. Idealiter zit de punt dan ook veilig opgeborgen, zodat je er je vingers niet aan brandt. Een voldoende groot sponsje waarmee je de punt van je pen schoon kunt maken is ook altijd handig.
Tenslotte is een vergrootglas of een statief ook handig als je minimale werkstukken wil solderen.
Slotwoord
Hiermee zijn we op het einde van dit artikel gekomen. Zoals je merkt, valt er veel over solderen en soldeerbouten te vertellen. Heb je besloten om een soldeerbout te kopen, denk dan vooral goed en kritisch na. Waar wil je dit toestel voor gebruiken? Hoe hoog moet de temperatuur kunnen zijn? Voor de antwoorden op deze vragen kun je je laten inspireren door de reviews en door onze koopgids. Wil je nog extra informatie inwinnen over een bepaald toestel, neem dan via Facebook of Twitter contact op met de klantendienst van onze partners. Ze helpen je graag verder. We wensen je veel succes met je aankoop van een soldeerbout!