Beste kabelstripper

Een kabelstripper is een bijzonder handig werktuig wanneer je in huis een nieuwe elektriciteitsleiding aanlegt. Met een kabelstripper verwijder een stukje van de behuizing, waardoor de kabel klaar is om te monteren. Hierdoor kun je het uiteinde van de draad die je op maat geknipt hebt meteen vastschroeven in je elektriciteitskast of in een stopcontact. In dit artikel vind je alle informatie over de beste kabelstrippers van dit moment!

Onze top 5 kabelstrippers

Afbeelding

Product


STANLEY FATMAX Striptang - 160 mm

Onze beste koop!

STANLEY FATMAX Striptang - 160 mm

Beste koop kabelstripper

of

Optimus kabelstripper

Optimus kabelstripper

Beste professionele kabelstripper

of

Gedore 8098

Gedore 8098

Beste professionele striptang

of

Gedore 8148

Gedore 8148

Beste precisie kabelstripper

of

Peachy kabelstripper

Peachy kabelstripper

Beste multifunctionele kabelstripper

of

Producteigenschappen

ONZE BESTE KOOP

STANLEY FATMAX Striptang - 160 mm

Beste koop kabelstripper

STANLEY FATMAX Striptang - 160 mm

of

Optimus kabelstripper

Beste professionele kabelstripper

Optimus kabelstripper

of

Gedore 8098

Beste professionele striptang

Gedore 8098

of

Gedore 8148

Beste precisie kabelstripper

Gedore 8148

of

Peachy kabelstripper

Beste multifunctionele kabelstripper

Peachy kabelstripper

of

Informatie over een kabelstripper

Heb je bij elke elektriciteitsklus een kabelstripper nodig?

Het is op zich niet strikt noodzakelijk om een kabelstripper te gebruiken. Je kunt draad met om het even welke tang afknippen en dan bijvoorbeeld de behuizing met een cutter verwijderen. Toch heeft het gebruik van een kabelstripper heel wat voordelen:

 • Je werkt snel.
 • Je werkt accuraat. Een kabelstripper stel je op zo’n manier in dat je hetzelfde resultaat keer op keer kunt herhalen. Bij elke draad verwijder je de behuizing op een uniforme manier. Dit is handig als je bijvoorbeeld verschillende stopcontacten wil aansluiten: je bent dan altijd zeker dat de behuizing van de draad op de juiste manier verwijderd is.
 • Je spaart je handen. Wie al eens manueel de behuizing van koperdraad heeft proberen te verwijderen, weet dat dit behoorlijk arbeidsintensief is en dat je al snel pijnlijke handen vol blaren en kloven krijgt. Dankzij het gebruik van een kabelstripper blijven je handen gespaard.

Moet je dan onmiddellijk een kabelstripper kopen als je er nog maar aan denkt om een elektriciteitsklusje op te knappen? Het antwoord op deze vraag is dat je er toch even kritisch over nadenkt.

 • Met een kabelstripper ga je niet direct professioneel werk leveren. Je moet wat met dit toestel leren werken vooraleer je een mooi resultaat krijgt. Wil je bijvoorbeeld één stopcontact in je woning toevoegen, dan kun je gerust met de werktuigen die je hebt de kabels op maat snijden.
 • Een goede kabelstripper kost wel wat. Dus ook hier, als je slechts heel af en toe een elektriciteitsklusje opknapt, dan kun je al zo goed een tang en een cutter gebruiken om de klus te klaren.

In dit artikel hebben we vijf vaak verkochte kabelstrippers voor jou geselecteerd. We geven duidelijk de voor- en de nadelen van elk model uit onze selectie aan. We hebben gekeken naar de prijs-kwaliteitsverhouding, de duurzaamheid, het comfort en de handigheid van de kabelstrippers. Sowieso zijn alleen kabelstrippers met een hoge score op alle vlakken in onze selectie terecht gekomen.

Ben je op zoek naar een kabelstripper om klussen snel en met weinig moeite op te knappen, dan raden we je aan onze top 5 en de reviews als leidraad bij je aankoop te gebruiken. Denk hierbij aan de hoeveelheid werk en je eigen handigheid en ervaring. Pas dan kies je de juiste kabelstripper voor de juiste klus.

Beste koop kabelstripper – STANLEY FATMAX Striptang - 160 mm

De beste koop als kabelstripper is voor ons gewoonweg de Stanley FatMax van 160 mm. Of je nu een beginner of een ervaren doe-het-zelver bent, met deze kabelstripper lever je steeds goed werk.

Om te beginnen is dit echt wel een sterke kabelstripper die perfect doet wat hij moet doen. Je wint er enorm veel tijd mee als je deze kabelstripper in huis haalt en even de tijd neemt om ermee te leren werken. De kabelstripper knipt de draad op de juiste plaats af en verwijdert tegelijk het stuk van de behuizing dat je niet nodig hebt. Verder vinden we ook dat de kabelstripper goed in de hand ligt. Het gebruik van soft grip rubber heeft hier zeker mee te maken. Goed om weten is dat deze kabelstripper geproduceerd is in overeenstemming met de DIN-normen (zie koopgids).

Hiermee komen we bij de nadelen van de Stanley FatMax striptang. Om te beginnen moet je wat je weg zoeken met deze striptang. Zo zijn er geen vaste vormen voor bepaalde typische maten van kabels. Je moet zelf schatten hoe dik de behuizing is. Eens je dit gedaan hebt, hoef je er maar weinig meer aan te veranderen en blijft de gekozen knipstand behouden. Daarnaast is deze kabelstripper, zeker geopend, wat groot voor gebruikers met kleine handen. Je moet al behoorlijke kolenschoppen van handen hebben om vlot de kabelstripper open en dicht te knijpen.

Breedte kabels moet je op het gevoel bepalen.

Voordelen
 • Sterk
 • Ligt goed in de hand
 • Knipt exact
Nadelen
 • Geen voorgedefinieerde maten
 • Voor sommige gebruikers wat groot
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een kabelstripper zoekt om handig en snel elektrische kabels klaar te maken voor een aansluiting. Verwacht van deze kabelstripper geen uitgebreide features, maar eens je ermee aan de slag bent, is het als het ware jouw tweede hand om kabels perfect af te werken.

Beste professionele kabelstripper – Optimus kabelstripper

Ben je een meer ervaren doe-het-zelver die graag precies en uniform werk levert, dan is de kabelstripper van het merk Optimus iets voor jou. Deze sluit precies aan op de verwachtingen die jij als liefhebber van gaaf werk hebt.

Om te beginnen valt de grote kracht van deze kabelstripper op. Knijp je de tang met een zachte beweging dicht, dan is het een plezier om te zien hoe de behuizing van de kabel eveneens op een zachte manier verwijderd wordt. Daarnaast is het mooi meegenomen dat je met deze kabelstripper diverse soorten kabels kunt behandelen. Je werkt er op een snelle manier mee, en bovendien ook op een uniforme manier, want elke kabel is op exact dezelfde manier afgewerkt.

Hiermee komen we bij de nadelen van deze professionele kabelstripper van Optimus. Om te beginnen merken we hier op dat je behoorlijk grote handen moet hebben om de kabelstripper makkelijk open te maken en toe te knijpen. Verder is het inderdaad een kabelstripper die zo goed als automatisch werkt, maar je moet wel de nodige aandacht besteden aan hoe je de kabel in de bek van de tang aanbrengt. Het toestel werkt voor diverse kabeltypes, maar bij een zwaardere stroomdraad, bijvoorbeeld een aardingsdraad, durft het mechanisme wel eens te haperen.

Heb je kleine handen? Dan is deze kabelstripper iets minder gemakkelijk te bedienen.

Voordelen
 • Krachtig
 • Geschikt voor diverse types kabels
 • Je werkt snel en uniform
Nadelen
 • Grote handen nodig
 • Veel aandacht besteden aan manier waarop je kabel invoert
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie van precisie houdt en elke kabel netjes en precies op dezelfde manier wil strippen. Je stelt het gewenste deel van de kabel dat gestript moet worden in en gaat ermee aan de slag. We vinden het jammer dat de tang net iets minder handig is voor mensen met kleine handen.

Beste professionele striptang – Gedore 8098

Als professionele elektricien komt het erop aan om kabels altijd snel en steeds op dezelfde manier te strippen. Zo win je heel veel tijd bij het monteren van de draden. Ben je op zoek naar een professionele kabelstripper, dan raden we je de Gedore 8098 aan.

Een eerste voordeel van deze kabelstripper is dat hij geschikt is om een brede waaier van kabels te bewerken. Het is een sterk werktuig dat bovendien ook nog eens goed in de hand ligt. Kabels strippen is echt een plezier met deze Gedore 8098. Verder valt de compacte vorm ook op. Hierdoor kan iedereen wel met deze kabelstripper werken, of je nu grote of kleine handen hebt. De compacte vorm maakt het ook gemakkelijk om de kabelstripper op te bergen in een vakje van een werkbroek.

Heeft een professionele kabelstripper zoals de Gedore 8098 ook nadelen, horen we je al vragen? Welnu, we noteren er toch wel enkele. Om te beginnen is het inderdaad een professioneel toestel, maar is het tegelijk ook wat beperkt in het gebruik. Deze Gedore 8098 is vooral interessant om aan de lopende band kabels volgens eenzelfde specificatie te knippen. Wil je er een andere instelling voor zoeken, dan kan dit, maar je bent er wel even zoet mee. Gewoon kabels doorknippen of de tang ook als cutter gebruiken, is iets wat met deze Gedore 8098 niet kan.

De tang is niet goedkoop.

Voordelen
 • Voor verschillende kabel breedtes
 • Sterk
 • Ligt lekker in de hand
 • Makkelijk op te bergen bijvoorbeeld in werkbroek
Nadelen
 • Geen voorgedefinieerde kabel breedtes
 • Geen cutter
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie snel en heel veel elektrische kabels op maat wil knippen. Je stelt de striptang op de gewenste afstand in en werkt zo de hele dag door aan elektriciteitsleidingen. De tang ligt goed in de hand en is zo goed als onverwoestbaar.

Beste precisie kabelstripper – Gedore 8148

Ga je aan de slag met fijne data- of andere kabels voor een elektronisch project? Dan is een goede kabelstripper even belangrijk als voor een elektricien die een nieuw elektriciteitsnet aanlegt. De beste koop voor precisieklussen is voor ons de Gedore 8148.

Om te beginnen werkt de kabelstripper heel precies, ook voor dunne en kleine draadjes voor elektronicatoepassingen. Een werktuig zoals deze Gedore 8148 zorgt ervoor dat kleine en arbeidsintensieve projecten een succes worden. De draadstripper zelf ligt goed in de hand en is gemakkelijk te bedienen, ook voor wie pas met een precisie kabelstripper leert werken.

Hiermee komen we bij de nadelen van deze precisiekabelstripper van het merk Gedore. Om te beginnen is het wel een erg dure aankoop, al krijg je natuurlijk een professioneel toestelletje voor je geld. Een ander nadeel is dat het toestelletje zo klein is, dat je gemakkelijk vergeet waar je het gelegd hebt en het niet meer terug vindt. Geef het dus zeker een vaste plaats in je werklade of hang het met een lint rond je hals, waarom niet.

Bepaald niet goedkoop.

Voordelen
 • Heel precies
 • Ligt goed in de hand
 • Gemakkelijk te bedienen, ook voor nieuwe gebruikers
Nadelen
 • Duur
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een handige kabelstripper zoekt om datakabels op de juiste manier af te knippen. Het toestelletje is compact en heel precies. Het snijdt rondom de kabel de isolatie weg zonder de kabel zelf te beschadigen.

Beste multifunctionele kabelstripper – Peachy kabelstripper

De kabelstripper van het merk Peachy is de beste koop voor wie een soort multifunctionele kabelstripper koopt. Hiermee bedoelen we een kabelstripper waarmee je de behuizing van verschillende soorten kabels kunt verwijderen, dik of dun.

Een voordeel van deze Peachy kabelstripper is dat je in een oogopslag de verschillende standaard diktes van kabels op de tang kunt aflezen. Weet je de dikte van de kabel, dan strip je er dus zo de behuizing van zonder gedoe met een stelschroef die je eerst moet aanspannen. Dit scheelt ook weer wat tijd die je dan voor andere zaken kunt gebruiken. 

Daarnaast ligt de kabelstripper op zich wel goed in de hand. Het is prettig werken met de Peachy kabelstripper en je bergt hem gemakkelijk op in een gereedschapsdoos zonder veel plaats te verliezen. Tenslotte vinden we de veer tussen de hefbomen van de tang goed gevonden. Zo springt de tang vanzelf terug open en kun jij wat van je krachten sparen.

Hiermee komen we bij de nadelen van de Peachy kabelstripper. De snijvlakjes die mooi en netjes per soort kabel verdeeld zijn, werken in het begin goed, maar worden al snel wat bot, waardoor het een heel karwei wordt om een stukje behuizing van een kabel weg te nemen. Voor ons mocht het handvat zelf ook een stuk meer ergonomisch zijn. We begrijpen niet zo goed waarom deze tang volledig plat is, waardoor je het risico loopt om hem te verplooien. Wie zweert bij een multifunctionele kabelstripper doet hier zeker een goede koop, maar het is tegelijk ook geen professioneel werktuig.

De snijvlakken worden snel bot, waardoor je de behuizing soms niet helemaal in een keer verwijdert.

Voordelen
 • Voorgedefinieerde kabeldiktes
 • Ligt goed in de hand
 • Werkt kracht besparend
Nadelen
 • Snijvlakjes worden snel bot
 • Plooit snel verkeerd
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een handige striptang zoekt waar er al een aantal diktes van draad en behuizing in verwerkt zijn. Je moet er wat mee leren werken, maar om occasioneel een klus op te knappen is dit een goede aankoop.

Koopgids

Nu we de beste kabelstrippers op de markt besproken hebben, is het tijd voor de koopgids. Hierin staan we wat langer stil bij de kenmerken waarop je moet letten als je een kabelstripper koopt. Ben je nog niet helemaal zeker van je keuze, dan helpt de koopgids je om een goed zicht te krijgen op de eigenschappen waaraan een kabelstripper moet voldoen.

Wil je een kabelstripper kopen voor persoonlijk gebruik of voor professionele doeleinden, dan moet je alle aspecten en eigenschappen van het werktuig goed bekijken. We zetten hier even de belangrijkste eigenschappen van een kabelstripper op een rij.

Soorten kabelstrippers

Er bestaan verschillende soorten kabelstrippers. Hieronder noemen we even de belangrijkste soorten

 • Manuele kabelstrippers. Manuele kabelstrippers kun je vergelijken met een kniptang, met enkele extra toevoegingen. Zo vind je in een manuele kabelstripper een stelschroef, die je zo instelt dat de bek van de tang op een bepaald punt niet verder toe kan. Dit is dan het punt waarop je de behuizing doorgeknipt hebt, maar de eigenlijke koperdraad nog niet.
 • Automatische kabelstrippers. Dit zijn kabelstrippers die, zoals de naam het zegt, kabels automatisch strippen. Je voegt een stuk kabel in de bek van de tang in, maakt een knipbeweging en de kabelstripper knipt de behuizing weg op de juiste manier. Bovendien merk je hier ook dat de koperdraad ook op maat geknipt is, en bijvoorbeeld een centimeter uit de behuizing steekt.
 • Kabelstripmachines. Deze gaan nog een stuk verder en laten je toe om aan de lopende band kabels op maat te knippen en te strippen.
 • Kabelstrippers met een voorselectie van kabelmaten. Dit is een tang met verschillende maten van behuizing. Je leest de juiste maat af, en brengt vervolgens de kabel in de juiste opening om de behuizing te verwijderen.
 • Kabelmessen. Dit zijn een soort gespecialiseerde cutters om de behuizing van kabels te verwijderen.

De prijs

Ga je op zoek naar een kabelstripper, dan moet je er rekening mee houden dat een goed model wel wat kost. Er bestaan wel goedkopere modellen, maar deze zijn vaak niet sterk en begeven het al snel. En aangezien het net de bedoeling is dat je met een kabelstripper snel en repetitief werkt, moet je er 100% op kunnen vertrouwen.

Kabelstripmachines zijn zoals je kunt verwachten een stuk duurder dan kabelstrippers. De machines zijn gericht op professionals die honderden kabels op een dag op maat moeten knippen.

Wens je slechts heel af en toe een kabelstripper te gebruiken, dan investeer je het best in een klassieke kabelstripper of kabelstriptang.

Tips bij de aankoop van een kabelstripper

Bekijk zeker de technische specificaties van elke kabelstripper. Voor welke soorten kabels is de kabelstripper geschikt? Zoekt hij automatisch de juiste maat van de behuizing, of moet je deze manueel met een stelschroef instellen? Is het toestel geschikt om telefonie- en datakabels te strippen? Dit zijn allemaal overwegingen die een rol spelen bij de aankoop van een kabelstripper.

De uitvoering

In welk materiaal is de kabelstripper gemaakt? Wij geven de voorkeur aan roestvrij staal. Bij sommige kabelstrippers met een voorselectie van kabelmaten, is de tang uit licht metaal gemaakt, wat er meestal voor zorgt dat de tang snel vervormt.

Extra functies en features?

Sommige kabelstrippers zijn uitgerust met een aantal handige eigenschappen. Zo is een klein liniaal handig om bijvoorbeeld een stukje kabel of behuizing te meten. Daarnaast kan een reservemes of verlichting in een kabelstripper ook handig zijn. Met enkele handige eigenschappen is een kabelstripper een handig en veelzijdig instrument.

Soft grip rubber

Werken met elektriciteitskabels is belastend voor je handen. Het lijkt eenvoudig, maar kabels trekken en plooien geeft na verloop van tijd krampen en pijn aan je handen, die je toch zo veel mogelijk wil sparen. Werken met een kabelstripper is een goed idee om je handen te sparen, maar let er zeker ook op dat het handvat uitgerust is met soft grip rubber. 

Dit zorgt voor een sterke grip op de tang, zonder dat je je handen te veel belast. Zoals een handzaag voor een houtbewerker ergonomisch moet zijn en goed in de hand moet liggen, is het noodzakelijk dat een kabelstripper perfect in je hand als elektricien past.

Soft grip rubber kabelstripper

Veiligheid

Werk je aan elektrische leidingen? Dan moet je zeker zijn dat je veiligheid gegarandeerd is. Let bijvoorbeeld op om kabels die aangesloten zijn door te knippen. Je kunt jezelf verwonden of grote schade aan de installatie toebrengen. Het is een goed idee om erop te letten dat de kabelstripper in overeenstemming is met de DIN-normen voor elektriciteit. DIN is eigenlijk een Duitse standaard (net zoals bijvoorbeeld TÜV, maar is ook internationaal geaccepteerd als norm.

De grootte van de kabelstripper

Net zoals er verschillende soorten kabelstrippers bestaan, vind je ook binnen het aanbod kabelstrippers toestellen met een verschillende grootte. Kleine kabelstrippers zijn handig om op zak te hebben in je werkkleding. Zo kun je zonder al te veel moeite op elke plaats kabels op de juiste manier van hun behuizing ontdoen. Daarnaast is een kleine kabelstripper bijvoorbeeld ook handig als je op een hoogte werkt of bovenarms moet werken.

Grote kabelstrippers of kabelmachines doen hun werk ook perfect, maar vragen wat meer voorbereiding en in zekere zin ook een taakverdeling. Zo kan een iemand met een grotere kabelstripper de kabels op de juiste manier van hun behuizing ontdoen, terwijl anderen ze dan monteren.

Slotwoord

Hiermee zijn we op het einde van dit artikel gekomen. We hopen dat we je heel wat informatie hebben kunnen bijbrengen over kabelstrippers. Een kabelstripper kiezen is inderdaad niet zo gemakkelijk. Het komt erop aan goed na te denken over hoe je precies wil werken. Natuurlijk moet je stilstaan bij welk budget je wil uitgeven. Hoe vaak je een kabelstripper gebruikt en voor welke soorten kabels het werktuig geschikt moet zijn, bepaalt eveneens mee de keuze. Wil je uit nieuwsgierigheid gewoon dit werktuig hebben? Of ken je de kneepjes van het vak als elektricien en wil je meteen een professionele kabelstripper? Het zijn allemaal factoren die hun rol spelen.

Heb je nog bepaalde vragen over kabelstrippers, aarzel dan niet en contacteer de klantendienst van onze partners. Ze helpen je graag verder met de keuze van de juiste kabelstripper. Zo kies je helemaal uit je luie stoel een kabelstripper die geschikt is voor jou. Misschien gebruik je ooit de kabelstripper om het elektriciteitsnet in het nieuwe huis van je kleinkinderen op te knappen. Veel succes met de aankoop van jouw nieuwe kabelstripper!

Tresna.nl
Logo