Beste schroefmachine
Op deze pagina
Zoals de naam het zegt, is een schroefmachine een toestel om schroeven machinaal aan te draaien of los te maken.
Een meubel monteren? Een nummerplaat aan je fietsendrager hangen? Schroeven is bijna echt een dagelijks karweitje. Zelfs op reis kan een schroefmachientje handig zijn om bijvoorbeeld iets in een caravan te herstellen of een ander probleempje aan te pakken.
Onze top 5 schroefmachines
En dit zijn dan nog maar de kleine klusjes. Je huis renoveren is bijvoorbeeld een opgave van een hele andere orde. Ben je met een ingrijpende renovatie bezig? Dan kan het bijvoorbeeld nodig zijn om OSB- of gipsplaten met schroeven te plaatsen en vast te maken. Voor deze klus bestaan er ook geschikte schroefmachines.
Dankzij het modulaire systeem met inwisselbare bits, zijn schroefmachines telkens geschikt voor alle types schroeven. Deze bits hebben allemaal een universele zeshoekige voet, zodat je ze dus in elke schroefmachine kunt gebruiken. Dit maakt het mogelijk om met een schroefmachine elke mogelijke schroef, vijs of bout perfect aan te spannen.
Bekijk zeker ook de grote sets van bits bij de online dealers. Sommige koffers bevatten meer dan 100 stuks. Bij een dergelijke collectie komt elke bit vroeg of laat ooit wel eens van pas.
Kortom, schroefmachines komen “to the rescue” voor een brede waaier klussen. In dit artikel bespreken we vijf modellen die voor ons elk in hun categorie de beste koop zijn. Zoals steeds hebben we oog voor handige functies als het kan, maar zijn we ook kritisch als het moet.
Beste slagschroefmachine voor intensief schroeven – Bosch GDX 18V-EC
De Bosch GDX 18 V-EC is voor ons de beste slagschroefmachine voor intensief gebruik. Grote moeren of zelf borende schroeven draai je met dit toestel probleemloos vast.
Het toestel is zeer handig en gemakkelijk te gebruiken. Om te beginnen is het een heel compacte schroefmachine. Zelfs in kleine hoekjes kun je daardoor schroeven. De rode schakelaars zijn vlot te bedienen en ook het wisselen van de bits gebeurt heel efficiënt.
Sta je op een ladder, dan kun je deze schroefmachine met een speciale klem aan je riem hangen zodat je het toestel steeds binnen handbereik hebt.
Ook de motor is het bespreken waard. De Bosch GDX 18 V-EC heeft een koolborstelloze motor. Dit garandeert een lange levensduur en een zuinig gebruik van energie, waardoor je lang aan één stuk kunt doorwerken.
Zeer handig is dat er een LED-lichtje in dit toestel voorzien is. Zo is de plaats waar je schroeft steeds goed verlicht en kun je ‘s winters bijvoorbeeld ook ‘s avonds nog doorwerken.
Het toestel heeft niet alleen een slagfunctie, er is ook een klopfunctie voorzien. Daardoor gaat het toestel nog eens extra kloppen. Dit is handig om grote, zelf borende schroeven vast te draaien.
Met een maximaal koppel van 185 Nm boor je de schroeven in de hardste materialen vast. Je kunt het koppel trouwens zelf instellen in drie standen. Dit is de zogenaamde drietraps PowerControl-functie van Bosch. Het toerental is ook variabel in te stellen, net als het aantal slagen dat je het toestel wil laten maken.
Je koopt deze slagschroefmachine bovendien met twee 18V 5 Ah Li-ion batterijen. Daardoor kun je een hele dag continu doorwerken. Is de ene accu leeg, dan werk je verder met de andere, tot de eerste weer is opgeladen.
Deze slagschroefmachine van Bosch is geschikt om verschillende types bits te gebruiken, van 1/2″ vierkant tot 1/4″ zeskant bits. Het aantal klussen waarvoor je het toestel kunt gebruiken is dus zeer uitgebreid. Je kunt er zelfs aan je motorfiets of auto mee sleutelen.
Toch zijn er wel wat nadelen te noteren bij de Bosch GDX 18 V-EC. Het toestel mag dan wel handig zijn, het gewicht van 1,7 kilogram is toch wat zwaar. De slagschroefmachine heeft ook geen opbergkoffer en evenmin een accessoirekoffer, wat we wel een nadeel vinden.
Het gewicht van 1,7 kilogram is net iets te zwaar.
Dit product is vooral geschikt voor wie de beste slagschroefmachine zoekt zonder beperkingen qua budget. Met het krachtige koppel schroef je alle mogelijke types schroeven vast. De vorm is handig en de motor is zeer duurzaam.
Bekijk prijzen van de Bosch GDX 18V-EC bij verschillende winkels:
Beste schroefmachine met snoer – Hitachi D10VC2(WC)
Heb je veel schroefwerk voor de boeg en wens je een daarvoor schroefmachine te kopen? Maar heb je het toch niet zo begrepen op toestellen met accu? Dan raden we de Hitachi D10VC2(WC) boor-schroefmachine aan. Dit toestel is een combinatie van een lichte boormachine en een schroefmachine die op netstroom werkt.
Met een gewicht van amper 1,3 kilogram is dit een handige en lichte machine. De knoppen zijn zo geplaatst dat je het toestel gemakkelijk met één hand kunt bedienen. Met een snoer van drie meter heb je bovendien heel wat bewegingsvrijheid.
De soft grip handgrepen dragen eveneens bij tot het gebruiksgemak en de handigheid van het toestel. Je kunt het toerental op een variabele manier regelen, dit is handig om verschillende types schroeven goed te kunnen aandraaien.
Zoals we zeiden is de Hitachi D10VC2(WC) ook een boormachine. In principe is dit een voordeel, maar we raden toch aan om geen al te zware boren te gebruiken en de diameter van de boren te beperken tot maximum 8 mm. Het is best een vinnig toestel, waardoor je ook zou kunnen verwachten dat het een snijdend lawaai maakt, maar met een maximaal geluidsniveau van 75 dB valt dit gelukkig goed mee.
De draairichting van de kop kun je met een knop aanpassen en de snelspanboorkop is met één hand te bedienen. Met een vermogen van 460 watt is het toestel voor heel wat klussen geschikt. Het maximale koppel bedraagt evenwel maar een beperkte 10 Nm.
Daarmee zijn we bij de nadelen van dit toestel aangekomen. Hoewel het zeker een goede koop is en een handige machine, vinden we het bijvoorbeeld jammer dat er geen koffer meegeleverd is. Er is ook geen mogelijkheid om de diepte te beperken, tenzij je daarvoor speciale bits koopt. Als je gipsplaten plaatst, moet je dus ervoor uitkijken dat je niet dwars doorheen de plaat schroeft.
Geen dieptebeperking.
Dit toestel is vooral geschikt voor wie veel schroefwerk wil doen, maar toch liever geen aparte schroefmachine op accu koopt. Voor minder dan 100 euro heb je een lichte boormachine en een handige schroefmachine in één apparaat.
Bekijk prijzen van de Hitachi D10VC2(WC) bij verschillende winkels:
Beste allround schroefmachine op accu – Makita DDF453SFE
Ben je op zoek naar een schroefmachine om intensief te gebruiken voor lichte én zware klussen? Dan is de Makita DDF453SFE voor ons de beste keuze.
Je kunt het toestel omschrijven als een handige allrounder. Omwille van zijn consistentie en gebruiksvriendelijk ontwerp is het toestel een handige hulp bij veel klussen.
Bovendien kun je het dus intensief en langdurig gebruiken. De softgrip handgrepen liggen goed in de hand. Heel interessant zijn ook de verluchtingsgaten achteraan het toestel, waardoor de motor niet snel oververhit is.
Waarom dit voor ons een allround toestel is? Bijvoorbeeld omdat je het toerental variabel kunt instellen en zo voor elke schroef de juiste snelheid kunt kiezen. Bovendien kun je het toestel best wel gebruiken om kleine gaten te boren. Dit is iets waar slagschroefmachines dan weer niet geschikt voor zijn.
Met een maximaal geluidsniveau van 72 dB is dit bovendien een relatief stil toestel. Handig als je uren aan een stuk door wil werken zonder last te hebben van het lawaai.
Het koppel kun je regelen met een handige draaiknop achter de boorkop. Met een koppel dat varieert tussen de 27 en de 42 Nm kun je gemakkelijk zelf borende schroeven plaatsen, maar even goed monteer je een Ikea-kastje. De draairichting van de kop kun je handig switchen.
Bovendien is de motor van dit toestel heel duurzaam. De tandwielen zijn gemaakt van gehard staal. Zodoende is dit best wel een toestel dat je gemakkelijk tien, vijftien jaar intensief kunt gebruiken.
Is er dan geen enkel minpuntje? Als we heel kritisch zijn vinden we er toch enkele. De schroefmachine is misschien ietwat te groot, waardoor je niet zo gemakkelijk langdurig boven je hoofd zult schroeven. Dit maakt het ook net niet altijd gemakkelijk om het toestel met één hand te bedienen.
De opname van kleine bits is niet zo handig, tenzij je er een tussenstuk voor gebruikt, wat dan weer voor extra lengte en iets minder handigheid zorgt.
Het toestel is net iets te groot om altijd met één hand te gebruiken.
Dit product is vooral geschikt voor wie een handig toestel zoekt om veel verschillende klussen op te knappen. Het toestel is wat groot, maar de duurzame en betrouwbare motor maken veel goed.
Bekijk prijzen van de Makita DDF453SFE bij verschillende winkels:
Beste gipsschroefmachine met magazijn – Metabo SE 6000
Wil je als een echte professional schroeven met een grote precisie? En wil je een enorme frequentie en snelheid aanhouden bij het plaatsen van bijvoorbeeld gipsplaten? Dan raden we een schroefmachine met magazijn aan (zie koopgids voor meer uitleg). Het handigste toestel in dit segment is voor ons de Metabo SE 6000 gipsschroefmachine.
Om te beginnen is het ontwerp van dit toestel zeer interessant. Het toestel ligt goed in de hand, waardoor je het gemakkelijk met één hand kunt gebruiken.
Ook de meegeleverde accessoires bij dit toestel zijn zeker de moeite waard. Naast het schroefmagazijn is er een magnetische bithouder.
De diepte-inslag van de schroeven kun je met dit toestel heel precies instellen. Je zult dus nooit een schroef helemaal doorheen je gipsplaat boren. Dit is een groot voordeel, want zo zal elke schroef even diep zitten en kun je snel doorwerken.
Bovendien zijn er ook heel wat elektronische en automatische snufjes in dit toestel. Zo zorgt de Vario V-elektronica ervoor dat het toerental zich automatisch aanpast aan het materiaal. Je hoeft dus niet uit te proberen met welk koppel je best in die ene harde plank schroeft. Dit is superhandig en zorgt er opnieuw voor dat je veel tijd bespaart.
De Metabo SE 6000 Gipsschroefmachine is een toestel dat op netstroom werkt. Handig daarbij is de extra lange kabel van wel vijf meter. Daardoor kun je lang doorwerken in de hoogte of in de breedte, zonder de stekker van stopcontact te hoeven wisselen.
Met een vermogen van 600 watt is het bovendien een zeer krachtig toestel. Heb je het magazijn niet nodig en wens je gewoon enkele schroeven aan te draaien? Dan verwijder je dit magazijn en gebruik je het toestel als “gewone” schroefmachine.
Bekijken we dan toch ook even de nadelen. Met een maximaal geluid van 80 dB is het best wel een luid toestel. Zeker als je continu doorwerkt, doe je er goed aan om voor gehoorbescherming te zorgen. Ook is dit een echt professioneel toestel, dat niet zo geschikt is om kleine klusjes op te knappen. Het vergt wat oefening om met een schroefmagazijn te leren werken. Af en toe zit er ook wel eens een schroefje vast in het magazijn.
Enkel voor specifieke en intensieve klussen zoals gipsplaten vastzetten.
Dit product is vooral geschikt voor wie de meest performante en handige machine zoekt om gipsplaten te plaatsen. Het magazijn is een handige en efficiënte feature. Nu en dan zal er toch wel eens een schroefje vast zitten, maar dit weegt niet op tegen de voordelen.
Bekijk prijzen van de Metabo SE 6000 bij verschillende winkels:
Beste schroefmachine onder €100 (voor alleen schroeven) – Bosch IXO V Basic
Sluiten we dan onze top vijf af met een kleine maar fijne schroefmachine, de Bosch IXO V Basic. Dit is een heel handig toestelletje dat je zowat voor elke mogelijke kleine schroefklus kunt gebruiken. Beweren dat alle manuele schroevendraaiers de deur uit kunnen eens je dit toestel hebt, is misschien wat overdreven, maar veel zal het toch niet schelen.
Het toestel zelf weegt maar 300 gram en is perfect met één hand te bedienen. De boorkop is geschikt voor elke mogelijke zeshoekige bit. Er is een verlichting ingebouwd waardoor je de plaats waar je schroeft steeds goed verlicht.
Bovendien krijg je bij de aankoop ook leuke accessoires. Zo is er een opzetstuk om in een hoek van 90 graden te schroeven. Ook excentrisch schroeven is mogelijk dankzij een speciaal accessoire. Zo kun je tegen een rand van een werkstuk schroeven en de schroef toch mooi recht aandraaien. Ook krijg je bij je aankoop een setje van tien bits, waarmee je de meeste klussen wel kunt opknappen.
Uiteraard kun je met dit toestel niet elke klus aan. Zo is het toerental op de hoogste stand 215 toeren per minuut, wat toch wel een beetje beperkt is. Ook het koppel van 4,5 Nm is niet zo handig om bijvoorbeeld zelfborende schroeven vast te maken.
Wat we echt als minpunt ervaren is de lange oplaadtijd. Als de accu leeg is dan duurt het drie uur om hem terug op te laden, wat we wel een nadeel vinden. Een ander nadeel is dat je de accu niet kunt loskoppelen. Je moet dus met andere woorden het hele toestel aansluiten op netstroom om het op te laden.
Geen aparte accu.
Dit toestel is vooral geschikt voor wie een handig toestelletje zoekt om kleine huis-tuin-en-keuken klussen op te knappen. Het ligt goed in de hand en je krijgt er handige accessoires bij.
Bekijk prijzen van de Bosch IXO V Basic bij verschillende winkels:
Koopgids
Wat is het verschil tussen een schroefmachine en een slagschroefmachine?
“Ik zag online dat er schroefmachines zijn, maar ook slagschroefmachines. Wat is nu het verschil?”. Dit is een vraag die wij vaak terug zien op het internet.
Om te beginnen zijn de meeste slagschroefmachines een stuk sterker dan “gewone” schroefmachines. Ze zijn ontworpen om langdurig schroeven aan te draaien en de motor is daarom ook een stuk krachtiger en duurzamer. Met een slagschroefmachine kun je zonder extra inspanning bijvoorbeeld ook zelfborende vijzen vastzetten.
Daarnaast is er nog een ander groot verschil tussen een schroefmachine en een slagschroefmachine. De kop van een slagschroefmachine laat je ook toe om bouten en moeren aan te draaien of los te maken.
Denk hier bijvoorbeeld aan een bezoek aan de bandencentrale. Om een band te vervangen maken medewerkers van de bandencentrale met een grote slagschroefmachine de bouten van de wielen los. Typisch hierbij is een hoorbare “slag”, nietwaar? Deze slag is er zowel bij het aandraaien als bij het losmaken. Als je een bout vast zet met een slagschroefmachine, gaat het toestel nog een extra “slag” geven zodat de bout nog steviger vastzit.
Als je zelf een slagschroefmachine gebruikt, merk je al snel dat deze slagbeweging zeer handig is. Een gewone schroefmachine zal al eens “meedraaien” als de schroef helemaal tot het einde vastschroeft. In sommige gevallen kun je daardoor zelfs je pols bezeren.
Bij een slagschroefmachine gebeurt de ronddraaiende beweging in kleine, gedoseerde slagen en niet in een continue beweging. Dit spaart je polsen en je armen veel meer tijdens het gebruik.
Voordelen “gewone” schroefmachines:
- Niet duur
- Handig
Nadelen “gewone” schroefmachines:
- Enkel om te schroeven
- Niet om repetitieve werken te doen
Voordeel slagschroefmachines:
- Beter voor de armen
- Krachtig
- Ook voor bouten
Nadeel slagschroefmachines:
- Bits verslijten sneller
- Toestel maakt ratelend geluid
Is een schroefmachine geschikt om te boren?
Een schroefmachine ziet er een ongeveer hetzelfde uit als een accuboormachine . Toch zijn er belangrijke verschillen. Boren doe je daarom beter niet met een schroefmachine. Bij de lichtere schroefmachines is de motor sowieso niet gemaakt om te boren. Als je er toch mee boort, verslijt het toestel sneller.
Bij slagboormachines is het draaimechanisme door de schokken en slagen an sich niet geschikt om te boren. Hoe krachtig de slagen ook zijn, boren zal niet vlot verlopen. Om gaten te boren is een schroefmachine dus niet geschikt.
Welke eigenschappen zijn belangrijk bij schroefmachines?
Compactheid
Voor ons moet een schroefmachine compact zijn en goed in de hand liggen. Vuistregel is dat je een schroefmachine met één hand moet kunnen gebruiken. Met je vrije hand kun je dan bijvoorbeeld een werkstuk, gipsplaat of plank op zijn plaats houden.
Ergonomie
Soft grip handgrepen, een goed handvat, snelle wissel van bits, dit zijn allemaal belangrijke ergonomische eigenschappen, die voor ons een must zijn. De slagschroefmachines die we beschreven hebben zijn bovendien ergonomisch in de zin dat ze je polsgewrichten sparen.
Wat zijn schroefmachines met een magazijn of bandschroefmachines?
Wie bijvoorbeeld de binnenkant van een dak met gipsplaten wil bezetten, kan een handige tool vinden in een bandschroefmachine.
Een bandschroefmachine is een schroefmachine die letterlijk een magazijn van schroeven gebruikt. Je hoeft dus met andere woorden niet steeds opnieuw een schroef uit te halen en met je vrije hand op zijn plaats te positioneren.
Met dit toestel kun je letterlijk aan de lopende band schroeven plaatsen en aandraaien. De schroeven zitten vast aan een lint. Elke keer als er eentje gebruikt is, gaat het lint automatisch verder zodat de volgende schroef klaar zit.
Het spreekt voor zich dat dit een professionele toepassing is, die erop gericht is een groot rendement te behalen. Je vindt bandschroefmachines dan ook vooral in het segment van professionele machines zoals Metabo of Makita ze produceren.
Toch kan het als klusser zeker handig zijn om in een dergelijk toestel te investeren. Voor je het beseft, verlies je heel wat tijd tijdens het vastschroeven van gipsplaten. Met dit type schroefmachine kun je enorm veel tijd en kracht sparen. Bovendien is het resultaat vaak ook mooier en professioneler.
Bandschroefmachines zijn zo ontworpen dat ze licht en wendbaar zijn en dat je ze dus gemakkelijk met één hand kunt gebruiken. Je kunt ook eerst in de schroefmachine investeren en later het magazijn kopen, bij het toestel van Metabo dat we hierboven besproken hebben, is dit immers een modulair systeem.
Accu of snoer
De meeste schroefmachines of slagschroefmachines werken op accu. Over het algemeen is de sterkte van de accu's zeker geschikt om alle mogelijke schroeven in hout te boren. Zelfs zelfborende schroeven zijn geen probleem als je een toestel hebt dat een motor heeft die krachtig genoeg is.
Twee draairichtingen
Schroeven moet je kunnen aandraaien, maar in veel gevallen moet je ze ook kunnen losmaken, bijvoorbeeld om een oude kast uit elkaar te halen. Daarom is het zeker belangrijk erop te letten dat je de snelspanhouder in beide richtingen kunt laten draaien.
Variabele snelheid, hoog én laag
Lang, kort, dik, dun: er bestaan heel veel soorten schroeven. Het is niet mogelijk om al deze schroeven met eenzelfde kracht of op een gelijke manier aan te draaien. Voor kleine schroefjes heb je bijvoorbeeld minder snelheid nodig. Daarom is het belangrijk dat je:
- De snelheid variabel kunt instellen.
- De schroefmachine ook heel traag kunt laten draaien
Ontkoppeling
Als je heel veel schroeven op een uniforme manier moet aandraaien, dan is een automatische ontkoppeling handig. We denken hierbij vooral aan het plaatsen van gipsplaten. Deze ontkoppeling is een functie waarbij het schroeven stopt als er een beetje weerstand is.
Met deze functie kun je echt enorm veel tijd, kracht en energie sparen. De ontkoppeling zal er voor zorgen dat de schroeven egaler in het oppervlak zitten. Heb je deze functie niet, dan kan het wel eens gebeuren dat de kop van de schroef het materiaal helemaal doorboort, waardoor de gipsplaat niet meer netjes vast zit zoals het hoort.
Slotwoord
Je merkt het, over schroefmachines valt er heel wat te vertellen. Er bestaan heel veel verschillende types, modellen en serienummers. Voor veel mensen is het dan ook zeker niet evident om de bomen door het bos te zien in het grote aanbod.
Eén ding is zeker, je zult je de aankoop van een goede schroefmachine zeker niet beklagen. Het toestel heeft absoluut zijn plaats in je collectie werktuigen. Telkens je het nodig hebt, hoef je het maar uit te halen om de klus voor je te klaren.
Denk niet dat je geen schroefmachine hoeft te kopen omdat je al een boormachine of een accuboormachine hebt. Deze verschillende toestellen hebben elk hun specialiteit en je kunt het ene toestel moeilijk door het andere vervangen.
Er zijn letterlijk honderden schroefmachines op de markt, en we hopen dat we je met onze koopgids en het overzicht van de vijf beste schroefmachines geholpen hebben bij je keuze. Twijfel je nog, bekijk dan zeker verder de modellen op de sites van onze partners. Je kunt bijvoorbeeld de specificaties vergelijken en nadenken welk type toestel je echt nodig hebt.
Ook is de klantendienst van de partners steeds tot jouw beschikking om je te helpen met vragen. We wensen je veel succes met je aankoop en wensen je veel werkplezier toe!