Zaagmachines

Als je iets moet gaan zagen, moet je daarvoor de juiste apparatuur tot je beschikking hebben. Het is namelijk een fabel dat een zaagmachine zomaar een zaagmachine is. Er bestaan namelijk behoorlijk veel verschillende soorten zaagmachines, zoals je ook op onze website kunt zien. Op tresna.nl hebben wij vele reviews over zaagmachines geplaatst. Bij deze reviews kwamen de voor- en nadelen van de desbetreffende zaagmachines naar voren. Ook keken we naar de ideale toepassingen. Oftewel: in welke situatie is een bepaalde zaagmachine nou geschikt?

Verschillende soorten zaagmachines

Het zit namelijk zo. Een zaagmachine heeft vaak een bepaalde samenstelling en daardoor ook een bepaald formaat, bepaalde eigenschappen en bepaalde voor en tegens. Al deze kenmerken tezamen maken sommige zaagmachines voor bepaalde situaties wél geschikt, terwijl andere zaagmachines voor bepaalde situaties totaal niet geschikt zijn.

In dit informatieve artikel willen wij graag alle soorten zaagmachines op een rijtje voor je zetten. Je kunt hieronder dan ook de soorten zaagmachines vinden, inclusief de belangrijkste voor- en nadelen van deze machines. Daarbij kijken we ook naar de verschillende toepassingen waar de zaagmachines voor geschikt zijn.

Voor welke zaagmachine ga jij?

Sta jij aan de vooravond van een bepaalde klus in of rondom je huis? Of ben je wellicht een professional en heb je behoefte aan een professionele zaagmachine? Voor welke variant ga je dan? Het antwoord op die vraag is compleet afhankelijk van jouw exacte situatie.

We willen je dan ook het volgende advies geven: bepaal vooraf goed waar je de zaagmachine voor gaat gebruiken. Stel jezelf daarbij de volgende vraag:

 • In welke situaties heb ik de zaag nodig?
 • In welk materiaal moet ik gaan zagen?

Door op die twee vragen antwoord te geven, kan je uiteindelijk de geschikte zaagmachine vinden. De verschillende soorten zaagmachines hebben, zoals hierboven reeds gezegd, verschillende kenmerken. Het is dan ook zaak dat je deze kenmerken op de uiteindelijke toepassing af weet te stemmen. Lees hieronder alles over de verschillende soorten zaagmachines!

Het overzicht

Om dit artikel overzichtelijk te houden, hebben we een overzicht gemaakt met daarin alle zaagmachines. In de onderstaande lijst kan je alle zaagmachines vinden waar wij recent één of meerdere reviews over hebben geplaatst.

 • Afkortzaag
 • Decoupeerzaag
 • Cirkelzaag
 • Zaagtafel
 • Reciprozaag
 • Invalzaag
 • Lintzaag
 • Figuurzaagmachine
 • Mini cirkelzaag
 • Cirkelzaag met geleiderail

AfkortzaagMakita LS1018L afkortzaag

We trappen dit artikel af met een veelgebruikte zaag. De afkortzaag vind je namelijk in vele gereedschapskisten van zowel doe-het-zelvers als professionals terug. In de basis gebruik je een afkortzaag met name als je grote stukken hout op maat wenst te gaan zagen.

Een bijkomende mogelijkheid is om met een afkortzaag in verstek te zagen. Dat betekent in feite dat je in een bepaalde hoek kunt zagen. Dit is mogelijk zonder hiervoor extra accessoires voor te gebruiken.

We zien daarnaast ook dat een afkortzaag veelal vergeleken wordt met een ouderwetse handzaag. Die vergelijking is inderdaad kloppend. Je kunt tenslotte met een afkortzaag en met een handzaag een houten object op de juiste afmetingen doorzagen. Het belangrijkste verschil daarbij is dat een afkortzaag een gemechaniseerd apparaat is. Je hoeft zelf dus niet al te veel kracht te zetten, terwijl dat bij een handzaag zeker wel het geval is.

Bij een afkortzaag valt er onderscheid te maken in verschillende soorten. deze verschillende soorten hebben met name betrekking op de mogelijke functies en accessoires. Zo kan je kiezen voor een afkortzaag met een trekfunctie, voor een afkortzaag met een onderstel, voor een afkortzaag met een trekfunctie én een onderstel en voor een afkortzaag voor professionals. Kortom: op het gebied van afkortzagen heb je voldoende keus.

Tip: heb je interesse om een afkortzaag aan te schaffen? Wij hebben recent een artikel geschreven over de beste afkortzagen. Daarin benoemen we de 6 beste afkortzagen. Neem direct een kijkje naar het artikel door op bovenstaande link te klikken. In dat artikel kan je tevens direct je gewenste zagen bij één van onze partners (Coolblue en Bol.com) aanschaffen!

DecoupeerzaagMakita decoupeerzaag

Een andere variant van een zaag is een decoupeerzaag. Net zoals de afkortzaag is een decoupeerzaag een behoorlijk populaire variant. Ook deze zaag vind je bij vele doe-het-zelvers en professionals terug.

Met een decoupeerzaag heb je een relatief unieke zaagmachine tot je beschikking. Een decoupeerzaag bestaat uit een zaagblad dat op en neer gaat én een basisvlak. Dat basisvlak glijdt over het materiaal, terwijl het zaagblad dus door het materiaal heen gaat. Op deze manier kan je door allerlei soorten materialen heen zagen. Daarbij is het wel van belang dat je het juiste zaagblad gebruikt. Voor alle materiaalsoorten (metaal, hout, kunststof etc.) bestaan namelijk andere zaagbladen

Een opvallend kenmerk van een decoupeerzaag is het formaat. Dit is namelijk één van de kleinste zagen op de markt. Dankzij dit compacte formaat is de zaag erg handzaam. Je kunt de zaag op elke gewenste manier gebruiken. Daarbij komt ook nog eens dat de aanschafprijs van een decoupeerzaag vaak lager is dan van andere zaagmachines.

Even kort samengevat kan je een decoupeerzaag voor de volgende toepassingen gebruiken:

 • Het zagen van kleinere objecten
 • Gedetailleerd zaagwerk uitvoeren
 • Decoratieve figuurtjes uitzagen

Tip: wil jij ook graag een decoupeerzaag hebben? Lees dan ons uitgebreide artikel over de decoupeerzagen. In dit artikel hebben wij de beste decoupeerzagen voor jou op een rijtje gezet. Met dit artikel heb je dan ook een goede leidraad zodat je de beste keuze kunt gaan maken.

Cirkelzaag

Bosch cirkelzaag

Heb jij enig idee waar de naam cirkelzaag vandaan komt? Juist, het zaagblad heeft een ronde vorm. Onder meer dankzij die vorm van het zaagblad is dit een relatief unieke zaag. Het is een zaag waar je ondertussen ook vele kanten mee op kunt.

Dat is onder meer te danken aan het compacte formaat van een cirkelzaag. Daaruit voortvloeiend is een cirkelzaag ook niet al te zwaar te noemen. Je kunt een cirkelzaag dus perfect bedienen en daarmee je zaagklussen tot in perfectie af ronden.

Maar, welke zaagklussen kan je nou het beste met een cirkelzaag uitvoeren? Je kunt met name grote mdf- of osb-platen op maat zagen met een cirkelzaag. Dat heeft met name te maken met de werking van een zaag. Bij andere zaagmachines is het de bedoeling dat je het werkstuk over/door de zaag heen beweegt. Bij de cirkelzaag werkt dat juist precies andersom. Je tekent een lijn op het werkstuk af en vervolgens beweeg je de cirkelzaag simpel en gemakkelijk over die lijn heen. Op die manier ben je in staat om nauwkeurige én lange zaagsnede te maken.

Bij het uitzoeken van een nieuwe cirkelzaag moet je met meerdere aspecten rekening houden. Zo is het uiteraard van belang om op het prijskaartje te letten. Maar, ook bepaalde functies, het merk, de motor, de meegeleverde accessoires en de aandrijving spelen een belangrijke rol. Je hebt bijvoorbeeld een cirkelzaag die op een accu werkt en een cirkelzaag die op het netstroom werkt. Naar welke variant gaat jouw keuze?

Tip: wil je de zoektocht naar je nieuwe cirkelzaag een stuk vergemakkelijken? Wij schreven recent een uitgebreid artikel over de beste cirkelzagen. Bij onze reviews van de cirkelzagen bespreken we alle kenmerken, de voor- en nadelen en uiteraard ook het prijskaartje. Heb je in één van de reviews jouw gewenste cirkelzaag gevonden? Dan kan je deze tevens direct bij één van onze partners kopen.

Zaagtafel

 

Bosch Professional GTS 10 J Zaagtafel

Zoals we in de inleiding van dit artikel al zeiden, bestaan er vele verschillende soorten varianten. De hierboven genoemde varianten zijn bijvoorbeeld weer anders dan een zaagtafel. Heb jij enig idee wat een zaagtafel is? Of wil je een nieuwe zaagtafel aanschaffen, maar weet je nog niet helemaal welke? Wij hebben vele reviews over zaagtafels geschreven, maar daarover later meer.

Een zaagtafel bestaat, zoals de naam al enigszins doet vermoeden, uit een zaag en een tafel. De zaag bevindt zich in de tafel en is hierdoor geschikt om grote objecten nauwkeurig door te zagen. Leg een parallelgeleider op de tafel, plaats het object op de tafel en beweeg deze naar de zaag toe. Eenmaal bij de zaag aangekomen, zorgt de zaag ervoor dat het object op het gewenste formaat afgesneden wordt. Je hoeft hier zelf amper kracht voor te zetten, terwijl je wel verzekerd van een optimaal resultaat bent.

In sommige gevallen wordt een zaagtafel met een onderstel geleverd, terwijl dat bij andere zaagtafels weer niet het geval is. Dat is dan ook één van de criteria waar je goed op moet letten bij het aanschaffen van een nieuwe zaagtafel. Heeft de desbetreffende zaagtafel een onderstel of niet? Met een onderstel bevindt de zaagtafel zich op de gewenste hoogte, maar zonder een onderstel ben je wellicht weer iets flexibeler. Alhoewel: je hebt ook onderstellen met wieltjes tegenwoordig op de markt. Moraal van het verhaal: zoek een zaagtafel die volledig op je wensen aansluit.

Tip: ben je op zoek naar de beste zaagtafels? Dan heb je geluk. Wij hebben namelijk recent een artikel geplaatst met daarin de beste zaagtafels. Hierbij hebben we onderscheid gemaakt tussen verschillende varianten (onderstel of geen onderstel), verschillende prijsklassen en voor verschillende doelgroepen (doe-het-zelver of professional). Lees de reviews door, vergelijk de verschillende modellen en schaf direct één van de beste zaagtafels via onze website aan!

Reciprozaag

Makita reciprozaag

Dit is wellicht de zaag met de meest vreemde naam. Als je deze naam ziet staan, moet je wellicht twee keer kijken. Ondanks de ietwat vreemde naam is dit wel een zaag met unieke toepassingsmogelijkheden. Het is daarnaast een zaag met vele voordelen.

Een absoluut uniek kenmerk van een reciprozaag is de vorm van het zaagblad. Bij veel varianten, waaronder de cirkelzaag, is het zaagblad rond. Bij een reciprozaag is er echter sprake van een langwerpig zaagblad. Dit langwerpige zaagblad maakt een ouderwetste zaagbeweging. Oftewel: de zaagbeweging die je met een handzaagje ook maakt.

Het verschil ten opzichte van een dergelijk handzaagje is echter dat een reciprozaag veel kracht met zich mee brengt. Je hoeft de zaag dus alleen te sturen. Verder hoef je absoluut zelf geen kracht te zetten. Ideaal!

Met een reciprozaag is het overigens mogelijk om door veel verschillende materialen heen te zagen. Zo kan je steen, metaal, hout en pvc door midden zagen met deze reciprozaag. Hier komt de naam reciprozaag dan ook vandaan! De term ‘recipro’ staat in het Engels namelijk voor ‘alles’. Je kunt in feite dus alles doorzagen met een reciprozaag.

Wat zijn nou de belangrijkste voordelen van een reciprozaag?

 • Een reciprozaag is flexibel in het gebruik, onder andere vanwege het minieme gewicht.
 • Een reciprozaag kan alles én is dus ook geschikt voor sloopwerken. Als je hout doormidden zaagt, hoef je niet eens de spijkers uit het hout te halen.
 • Een reciprozaag is ongelooflijk handig bij lastige en moeilijke klussen.

Tip: ben je door dit verhaal enthousiast geworden over een reciprozaag? Dan helpen we jou graag een handje om de beste reciprozaag voor jou uit te kiezen. Je kunt hiervoor ons artikel ‘de beste reciprozagen’ lezen. In dit artikel hebben wij de beste varianten uiteengezet, waarbij we ook nog onderscheid maken tussen verschillende varianten. Zo bestaan er speciale varianten voor professionals en voor doe-het-zelvers.

Invalzaag

Invalzaag

Elke zaag brengt een unieke functie met zich mee. Dat is iets wat ook zeker voor de invalzaag geldt. Met een invalzaag ben je in staat om bepaalde werkzaamheden moeiteloos uit te voeren. Dergelijke werkzaamheden zouden met een andere zaag veel lastiger uit te voeren zijn. Mede daarom kiezen voor doe-het-zelvers én professionals er voor om een invalzaag aan te schaffen. Wil jij ook een nieuwe invalzaag gaan kopen? Lees aan het einde van dit stukje onze tip door en profiteer direct van de voordelen van een invalzaag.

Met een invalzaag is het mogelijk om halverwege een object te beginnen met zagen. Je kunt de zaag in het werkstuk laten vallen, waarmee je vervolgens het werkstuk op het gewenste formaat af kunt zagen. Dankzij een invalzaag worden je zaagwerkzaamheden in sommige situaties dus een stuk simpeler.

Daarnaast is het ook nog eens een voordeel dat een invalzaag behoorlijk nauwkeurig is. Dat komt onder andere als je gebruik maakt van een invalzaag met geleiderail. Deze geleiderail zorgt ervoor dat het zagen van het werkstuk erg nauwkeurig uitgevoerd wordt.

Overigens is het goed mogelijk om een invalzaag met een cirkelzaag te vergelijken. Het belangrijkste verschil is dus dat je met een invalzaag halverwege een object/werkstuk kunt beginnen met zagen.

Tip: wil je graag een nieuwe invalzaag kopen? Zie je door de bomen het bos niet meer? Wij hebben ons best alvast voor jou gedaan. In ons artikel kan je namelijk de beste invalzagen vinden. We hebben hierbij de invalzagen per toepassing beoordeeld en vervolgens een ranking gegeven. Uiteindelijk hebben we enkele invalzagen tot ‘de beste in zijn soort’ uit kunnen roepen. Uiteraard hebben we daarbij ook verschillende categorieën gehanteerd; een invalzaag voor een professional is anders dan een invalzaag voor een doe-het-zelver.

Lintzaag

Lintzaagmachine

Als je bij een professioneel houtbedrijf naar binnen loopt, zie je vaak enkele specifieke gereedschappen staan. Een typerend voorbeeld daarvan is een lintzaag. Een lintzaag zie je in veel fabrieken staan, maar is ook handig voor een doe-het-zelver. We zijn er in ieder geval van overtuigd dat een lintzaag een ongelooflijk handig apparaat is.

Met een lintzaag is het mogelijk om brede balken of boomstammen tot planken te verzagen. Dat is weer te danken aan het unieke zaaglint. Dit zaaglint beweegt continue in een gesloten kring rond en zorgt daarmee voor een lange zaaglijn. Voor een lintzaag is het dan ook een fluitje van een cent om lange objecten door te zagen.

Je kunt een lintzaag voor meerdere doeleinden gebruiken:

 • Een strook van een houten plank in de lengte afzagen.
 • Een brede balk in dunne planken stukken zagen.
 • Vrije vormen zagen

Door deze doeleinden zie je een lintzaag vaak in een fabriek of bij een loodgieter. Voor een doe-het-zelver kan een lintzaag echter ook ongelooflijk handig zijn! Feit is dat je bij het gebruik van een lintzaag wel de nodige ruimte moet hebben. Je hebt namelijk met grote objecten te maken die verzaagd moeten worden. Als jij houten plankjes van een boomstam wenst te maken, moet je die boomstam uiteraard wel kwijt kunnen. Zorg daarom altijd voor voldoende ruimte rond een lintzaag heen!

Tip: wil je ook graag een lintzaag kopen? Dan heb je meer dan voldoende keuze. Gelukkig hebben wij alvast het nodige voorbereidingswerk gedaan. Je kunt in ons artikel ‘de beste lintzagen’ namelijk de beste lintzagen terug vinden. Lees de reviews door, vergelijk de verschillende varianten en kom op die manier uiteindelijk tot de juiste keuze.

Figuurzaagmachine

Figuurzaagmachine

Niet bij elke zaagklus is het noodzakelijk dat je grote objecten door moet zagen. Nee, sterker nog: bij sommige zaagklussen draait het om minuscule zaagbewegingen. Voor een dergelijke klus ben je wellicht gebaat bij een figuurzaagmachine.

Een figuurzaagmachine is niet alleen geschikt voor decoratieve doeleinden. Nee, je kunt met deze zaagmachine ook prachtig bogen of kleine hoekjes in een bepaald object zagen. Met deze machine kan je in feite de finishing touch aan je zaagmachine geven.

Je kunt qua toepassing een figuurzaagmachine het beste met een naaimachine vergelijken. Beide apparaten hebben tenslotte dezelfde soort onderdelen, een zelfde soort werking en ook dezelfde soort vorm.

Hoe kan je nou een figuurzaagmachine gebruiken? Het is redelijk simpel. De zaagmachine inclusief zaag staat voor je klaar. De zaag ‘hangt’ in een verticale houding. Je kunt dus gemakkelijk je object door de zaag heen leiden. In feite geleidt jij dus het werkstuk in plaats van de zaag. Op die manier is het mogelijk om prachtige hoekjes op een object aan te brengen of om mooie bogen of andere vormen te maken.

Tip: een figuurzaagmachine is niet zomaar een figuurzaagmachine. Nee, in tegenstelling zelfs. Er bestaan behoorlijk veel verschillende varianten. Het onderscheid wordt onder andere gemaakt door functies, door de fabrikant en door meegeleverde accessoires. Lees daarom direct ons artikel over de beste figuurzaagmachines en laat je op de juiste manier informeren. Vervolgens kan je direct via onze website jouw nieuwe figuurzaagmachine aanschaffen. Wat wens je nog meer?

Mini cirkelzaag

Mini cirkelzaag

We hebben hierboven reeds de cirkelzaag uitgebreid besproken. Je kon daarbij onder andere lezen dat de naam te danken is aan de vorm van het zaagblad. Ja, een cirkelzaag heeft een groot rond zaagblad waarmee je makkelijk lange afstanden af kunt leggen. Heb je echter niet zo’n behoefte om lange afstanden af te leggen? Nee, wil je liever gedetailleerde zaagklussen uitvoeren? Het is één van de nadelen van een normale cirkelzaag dat die gedetailleerde zaagklussen niet mogelijk zijn.

Gelukkig bestaat er ook nog een mini cirkelzaag. Deze variant van een cirkelzaag is te vergelijken met de normale variant. Het belangrijkste verschil is dat een mini cirkelzaag een stuk kleiner is. Hierdoor kan je probleemloos gedetailleerde zaagklussen uitvoeren.

Het zaagblad van een mini cirkelzaag is een stuk kleiner. Doordat dit zaagblad kleiner is, heb je meer mogelijkheden om het zaagblad met kleine bewegingen aan te sturen. Op die manier is het dus mogelijk om gedetailleerde zaagklussen uit te voeren.

Een ander voordeel van een mini cirkelzaag is dat je maar één hand voor de bediening nodig hebt. De andere hand kan je het object vasthouden. Ideaal dus als je bijvoorbeeld laminaat op maat wilt zagen, waarbij nauwkeurigheid erg belangrijk is. Houd met je vrije hand het laminaat vast en maak een perfecte zaagsnede.

Tip: door de jaren heen zijn er steeds meer mini cirkelzagen op de markt gekomen. Deze mini cirkelzagen hebben allemaal hun eigen voor- en nadelen. Om dit allemaal uit te zoeken, moet je behoorlijk veel tijd investeren. Wij hebben daarom een artikel over de beste mini cirkelzagen geschreven. Lees het artikel, bekijk de verschillende modellen en doe direct de gewenste aankoop. Via onze website is het mogelijk om de modellen bij één van onze partners aan te schaffen!

Cirkelzaag met geleiderail

Cirkelzaag met geleiderail

Met een cirkelzaag ben je in staat om grote objecten af te zagen. Bij grote objecten is het uiteraard wel van belang dat de zaagsnede erg nauwkeurig is. Als jij een scheve zaagsnede hebt, is dat tenslotte duidelijk zichtbaar op een lang/groot object. Wil je voor het optimale resultaat gaan? Kijk dan naar een cirkelzaag met een geleiderail.

Een cirkelzaag met een geleiderail is een perfecte combinatie voor het verkrijgen van nauwkeurige zaagsnede. De geleiderail zorgt er namelijk voor dat je perfect over het gehele object heen kunt zagen. Dit gaat niet alleen soepel, maar ook nog eens héél nauwkeurig. Je weet dus 100% zeker dat je een perfecte zaagsnede hebt met behulp van de geleiderail.

Tot enige tijd terug was een cirkelzaag met geleiderail nog niet zo populair. Daar is ondertussen wel verandering in gekomen. Steeds meer mensen hebben oren naar een dergelijke zaag. Dat is in de basis te danken aan de voordelen van de cirkelzaag gecombineerd met de voordeel van een geleiderail.

Tip: wil jij ook toekomstige eigenaar van een cirkelzaag met geleiderail worden? Wij helpen jou graag een handje. Lees ons artikel over de beste cirkelzagen met geleiderail door en doe de nodige productkennis op. Bepaal vervolgens je behoeften en stem die op de beste modellen af. Uiteindelijk kom je op die manier tot de beste optie voor jou. Schaf vervolgens het model direct via onze website aan bij één van onze partners.

Besluit

Je hebt hierboven een overzicht kunnen zien van alle soorten zaagmachines. Deze zaagmachines hebben allen één gemeenschappelijk doel: het doorzagen van objecten. Het is hierbij echter wel de bedoeling dat dit zéér nauwkeurig gaat. Mede daardoor zijn de zaagmachines door de jaren heen ongelooflijk erg verbeterd.

Bovendien heb je tegenwoordig ontzettend veel keus. Dit geldt zowel voor de verschillende soorten, maar ook voor bijvoorbeeld verschillende functies en verschillende aandrijvingen. Zo kan je er voor kiezen om een accu of stopcontact te gaan gebruiken. Het is maar net wat jij prettiger vindt.

In dit artikel heb je bij elke zaagmachine een tip kunnen vinden. Bij deze tip hebben wij een handige link geplaatst naar de pagina met reviews van verschillende zaagmachines. Wij hebben het voorbereidende werk gedaan. Jij moet alleen nog even deze reviews door lezen en vervolgens bepalen welk model het beste aansluit op jouw behoeften. Schaf daarna direct één van de gewenste zaagmachines direct via onze webshop aan bij één van onze partners. We wensen je veel succes (en plezier) met je nieuwe zaagmachine!

Tresna.nl
Logo