Beste ratel

Een ratelsleutel is een werktuig waarmee je verrassend snel moeren en bouten kunt aanspannen of losmaken. Zelfs op moeilijk bereikbare plaatsen werk je over het algemeen vlot met een ratelsleutel. Daarnaast mogen moeren en bouten ook hard spannen, je krijgt ze bijna altijd los. Een ratelsleutel is bijvoorbeeld onmisbaar om een wiel van je wagen te vervangen. Een goede ratelsleutel of een ratelsleutelset behoort dan ook tot je basisuitrusting van werkmateriaal in huis.

Onze top 5 ratels

Afbeelding

Product


Stanley Ratelset 11-delig

Onze beste koop!

Stanley Ratelset 11-delig

Beste koop ratel

of

Gedore Red R07100130

Gedore Red R07100130

Beste koop combinatie steeksleutel/ratel

of

Werckmann Ratel- en Doppenset

Werckmann Ratel- en Doppenset

Beste koop ratelset met telescopische steel

of

Hosel ratelsleutelset

Hosel ratelsleutelset

Beste budget ratelsleutelset

of

Bahco SL25

Bahco SL25

Beste koop combinatie ratelsleutelset en bitset

of

Producteigenschappen

ONZE BESTE KOOP

Stanley Ratelset 11-delig

Beste koop ratel

Stanley Ratelset 11-delig

of

Gedore Red R07100130

Beste koop combinatie steeksleutel/ratel

Gedore Red R07100130

of

Werckmann Ratel- en Doppenset

Beste koop ratelset met telescopische steel

Werckmann Ratel- en Doppenset

of

Hosel ratelsleutelset

Beste budget ratelsleutelset

Hosel ratelsleutelset

of

Bahco SL25

Beste koop combinatie ratelsleutelset en bitset

Bahco SL25

of

Er bestaan diverse soorten sleutels. Als we in dit artikel spreken over ratelsleutels, dan hebben we het over een combinatie van twee werktuigen.

 • Een dopsleutel. Een dop is een metalen instrument dat je over de volledige moer of bout plaatst, om er zodoende een goede grip op te hebben.
 • Een ratel. Een ratel kun je omschrijven als een systeem dat werkt volgens het ratelmechanisme. Dit mechanisme houdt de draairichting vast. Je geeft een draai aan je ratelsleutel tot je niet meer verder kunt. Daarna breng je de arm terug op het oorspronkelijke punt. Dan kun je opnieuw draaien en de moer of bout verder losmaken of aanspannen.

Een ratel werkt ook met het hefboomprincipe. Hoe langer de steel, hoe minder kracht je moet geven. Tip: krijg je een bout niet los, dan kun je een sterke holle buis over de steel van je moersleutel plaatsen en proberen of het dan lukt door op het uiteinde van de buis te drukken.

In dit artikel hebben we vijf vaak verkochte ratels voor jou geselecteerd. We geven duidelijk de voor- en de nadelen van elk model uit onze selectie aan. We hebben gekeken naar de prijs-kwaliteitsverhouding, de duurzaamheid, het comfort en de handigheid van de ratels. Sowieso zijn alleen ratels met een hoge score op alle vlakken in onze selectie terecht gekomen.

Ben je op zoek naar een ratel om klussen snel en met weinig moeite op te knappen, dan raden we je aan onze top 5 en de reviews als leidraad bij je aankoop te gebruiken. Denk hierbij ook aan de grootte van je project en je eigen sterkte. Pas dan kies je de juiste ratel voor de juiste klus.

Beste koop ratel – Stanley Ratelset 11-delig

Ben je op zoek naar de beste koop als ratelset, dan raden we de 11-delige set van het bekende merk Stanley aan. Deze ratelset kun je eigenlijk blind kopen. Er is altijd wel eens een klus waarvoor je dit product kunt gebruiken. Denk maar aan het monteren van legplanken, het installeren van een tv-meubel, een werkbank in elkaar zetten, noem maar op. De ratelset van Stanley is om te beginnen gewoonweg heel sterk. Er zijn weinig klussen die je niet met de ratel kunt opknappen. 

De bijbehorende doppen, 10 in totaal, zijn voor alle gangbare groottes van moeren en bouten geschikt. Verder valt ook het stevige handvat op, dat belegd is met soft grip rubber. Is het nodig net iets meer kracht te geven op de ratel, dan spaar je alvast je handen en krijg je geen last van blaren. De draairichting van de ratel verander je eenvoudig door aan een knopje te draaien. De 10 meegeleverde doppen zijn op een handige rail gemonteerd.

Hiermee komen we bij de nadelen van deze Stanley 11-delige ratelset. We vinden de steel van de ratel wel wat aan de korte kant. Hierdoor is het niet mogelijk om het hefboomeffect optimaal te laten werken om een bout los of vast te draaien. Daarnaast is de rail voor de doppen wel handig, maar we missen ook wel een opbergdoos waarin elk stuk zijn plaats heeft. En tenslotte is het ook jammer dat je deze aankoop niet combineert met een set bits, die je dan ook nog eens apart moet kopen.

De steel is wat kort om gemakkelijk te gebruiken.

Voordelen
 • Sterk
 • Goede kwaliteit doppen
 • Stevig handvat
 • Uitgebreide set
Nadelen
 • Wat kort om hefboomeffect te gebruiken
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie gewoonweg de beste koop als ratelset zoekt. Omdat je 11 doppen meegeleverd krijgt ,is dit een set die zowat voor alle klussen geschikt is wanneer je moeren wil losmaken of aanspannen. Bits of verlengstukken zijn niet meegeleverd, maar dit kun je voor deze prijs niet verwachten.

Beste koop combinatie steeksleutel/ratel – Gedore Red R07100130

Ben je op zoek naar een ratel, maar wil je de hoeveelheid gereedschap in huis tot een minimum beperken, dan raden we je aan een combinatie van een steeksleutel en een ratel te kopen. Dit werktuig van Gedore Red is een combinatie van een ratel en een steeksleutel. Zowel de ratel als de steeksleutel hebben maat 17. Bovendien kun je dan later nog je gereedschapscollectie aanvullen en een combinatie ratel-steeksleutel met een andere maat kiezen bijvoorbeeld.

De steeksleutel van het merk Gedore is verder handig en veelzijdig. Het spreekt voor zich dat het niet zo moeilijk is om dit werktuig op te bergen. Je geeft het gewoon een plaatsje in je gereedschapskoffer en het is netjes opgeborgen. Daarnaast is het dus ook een instrument dat je voor verschillende klussen kan gebruiken. Zowel lichte reparaties aan sanitaire leidingen als een band van je fiets vervangen, voor alles komt deze steeksleutel wel van pas.

Hiermee komen we bij de nadelen van dit werktuig van Gedore. We merken op dat de bekstand van 15° niet zo goed zit om in nauwe openingen te werken. Daarnaast is het ook een lichte ratel en sleutel, die niet ideaal is voor zware klussen. Dit weet je natuurlijk als je beslist de sleutel aan te kopen, dus een echt nadeel kun je het niet noemen.

Heel licht waardoor het moeilijk is om strak gespannen moeren los te draaien.

Voordelen
 • Handig en veelzijdig
 • Gemakkelijk op te bergen
 • Voor verschillende klussen in te zetten
Nadelen
 • Wat te licht
 • Bekstand van 15° is niet zo geschikt voor nauwe openingen
Conclusie

Dit product is vooral handig voor wie een combinatie van een ratel en een moersleutel zoekt, om bijvoorbeeld altijd mee te nemen op vakantie of op fietstochten.

Beste koop ratelset met telescopische steel – Werckmann Ratel- en Doppenset

Voor veel klussen waar je een ratel voor nodig hebt, is een telescopische steel geen overbodige luxe. Denk bijvoorbeeld maar even hoe moeilijk het soms is om bepaalde hard vastzittende moeren los te krijgen. Met een telescopische steel kun je optimaal gebruik maken van het hefboomeffect. Je hoeft dus veel minder kracht te geven om een moer los te draaien of ook aan te spannen.

 De beste koop als ratelset met een telescopische steel is voor ons de Werckmann ratel- en doppenset. Zoals de naam het al zegt is dit een vrij complete set met een ratel, tien opzetbare doppen, een hoekverlenger en een telescopische steel. De doppen plaats je gemakkelijk op de ratel, waardoor je elke klus snel kunt opknappen. Daarnaast is ook de hoekverlenger een aardig pluspunt, want heel vaak gebeurt het dat je net op die ene onmogelijke plaats een bout of een moer moet vast zien te krijgen.

De telescopische steel is het grote voordeel van dit werktuig. Door eenvoudig aan het handvat te draaien, kun je het verlengstuk losmaken en de steel van de ratel verlengen. Zo heb je een variabele lengte tussen de 30 cm en de 43 cm. Als je dan nog weet dat de ratel gemaakt is uit duurzaam chroom-vanadium staal en een handvat heeft in soft grip rubber, dan besef je dat dit inderdaad wel een goede koop is.

Hiermee komen we bij de nadelen van de Werckmann ratel- en doppenset. Het is een complete set, maar we vinden het wel jammer dat er geen bits voorzien zijn. Voor veel klussen heb je die nodig, en het is altijd handig als deze samen met de doppen en de ratel in een set voorzien zijn. Verder vinden we het niet zo praktisch om de ratel bijvoorbeeld aan een gereedschapsbord op te hangen. Hiervoor is de opening in de steel wat klein. Dit is natuurlijk maar een detail. Verder is het jammer dat er geen koffer voorzien is met een vaste plaats voor elk stuk.

Geen bits om de set echt volledig te maken.

Voordelen
 • Hoekverlenger
 • Soft grip rubber
 • 10 doppen
 • Telescopische steel
Nadelen
 • Geen bits voorzien
 • Gaatje om ratel aan lus op te hangen is wat klein
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een ratelset zoekt met een steel die je desgewenst kunt uitlengen. Het is een stevige ratel met 10 doppen en een hoekverlenger, die je in veel situaties kunt gebruiken. Bovendien heeft deze ratel een prima prijs-kwaliteitsverhouding.

Beste budget ratelsleutelset – Hosel ratelsleutelset

Ben je op zoek naar een ratelsleutelset en hou je bij je aankopen graag de knip op de beurs, dan raden we deze set van het merk Hosel aan. Hier krijg je immers heel wat leuke werktuigen voor je geld. Je krijgt hier bij je aankoop maar liefst 45 stukken in een set. Dit is dan een hele reeks doppen die je op de ratel kunt plaatsen, maar ook een hoekverlenger en enkele inbussleutels. 

Het is de ideale starterset voor iedereen die in huis wel eens een klusje wil opknappen. Naast de genoemde stukken, tref je in deze doos ook nog een aantal bits aan. Dit alles is opgeborgen in een sterke en praktische doos, waarin elk stuk zijn vaste plaats heeft. Het leuke aan deze ratelsleutelset is dat je er diverse combinaties van bits mee kunt maken om een aartsmoeilijke klus op te knappen.

Hiermee komen we bij de nadelen van de Hosel ratelsleutelset. Alhoewel je er heel wat diverse accessoires bij krijgt, vinden we het jammer dat er geen telescopische steel voorzien is. Met een gewicht van ruim anderhalve kilo is het pakket bovendien ook wat zwaar. Niet iedereen neemt deze koffer zo maar even mee om een klusje op te knappen. Meer specifiek vinden we het jammer dat het mechanisme om de draairichting bij de ratel te keren soms vast loopt.

Geen telescopische steel voor de ratel.

Voordelen
 • 45 stukken in één set
 • Sterke opbergdoos
 • Naast ratel ook inbussleutels en bits
Nadelen
 • Geen telescopische steel
 • Met 1,5 kg is het geheel wat zwaar
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie een uitgebreide ratelset zoekt met aanvullend gereedschap zoals inbussleutels en bits. Voor een scherpe prijs krijg je behoorlijk wat materiaal, dat altijd wel eens goed van pas komt. De stevige opbergdoos met vaste plaatsen voor elk stuk is hierbij een extra meerwaarde.

Beste koop combinatie ratelsleutelset en bitset – Bahco SL25

Ben je specifiek op zoek naar een combinatie van een ratelset en een bitset, dan raden we de Bahco SL25 aan. Bahco is een Duits merk van kwaliteitsgereedschap. Ga je voor een aankoop van deze set, dan ben je dus zeker dat je kwaliteitsmateriaal in huis haalt. De doppen voor de ratel zijn inderdaad heel erg sterk en duurzaam. Hou je ze zelf goed bij en verzorg je je materiaal wel, dan hoef je maar een ratel in je leven te kopen. Het is een plezier om met het gereedschap te werken. De draairichting van de ratel is gemakkelijk in te stellen en te wijzigen. 

Plaats je de doppen op de ratel, dan zitten ze stevig vast en hoef je weinig kracht te geven om een moer vast te zetten of los te maken. De soft grip handgreep houdt je handen vrij van blaren en het werktuig ligt gewoon lekker in de hand. Dat je bij de aankoop van deze Bahco-doos meteen ook over een set standaard-bits beschikt, is mooi meegenomen. Dankzij de hoekverlenger (zie koopgids), draai je ook in moeilijke hoeken moeren stevig vast.

Hiermee komen we bij de nadelen van de Bahco SL25. Het is jammer dat je met deze set enkel de meest belangrijke bits geleverd krijgt zoals een bit voor een platte schroevendraaier: een kruiskop, een platte kop of een inbussleutel. De kans is groot dat je op een bepaald moment een bit nodig hebt, die hier niet voorzien is, waardoor je er nog extra moet kopen. Verder merken we op dat de doos gemakkelijk breekt. Als je deze set vaak meeneemt op verplaatsing, moet je wat uitkijken. Tenslotte is de steel ook wat kort. Zo is het met deze Bahco-ratel moeilijk om het hefboomeffect volop te laten werken.

Korte steel.

Voordelen
 • Sterke ratel doppen
 • Soft grip handgreep
 • Hoekverlenger
Nadelen
 • Enkel de meest belangrijke bits
 • Korte steel
Conclusie

Dit product is vooral geschikt voor wie als ervaren klusser of professional een ratelsleutelset of bitset zoekt. De doppen en de sleutel zijn duurzaam en gaan je leven lang mee. Hou er evenwel rekening mee dat de steel eerder kort is.

Koopgids

Nu we de beste ratels op de markt besproken hebben, is het tijd voor de koopgids. Hierin staan we wat langer stil bij de kenmerken waarop je moet letten als je een ratel koopt. Ben je nog niet helemaal zeker van je keuze, dan helpt de koopgids je om een goed zicht te krijgen op de eigenschappen waaraan een ratel moet voldoen.

Verschil tussen ratel, steeksleutel en moersleutel

Wat is nu het verschil tussen een ratel, een steeksleutel en moersleutel?

Het verschil tussen een steeksleutel en een moersleutel zit hem in het feit dat je bij een steeksleutel de grootte van de bek niet kunt aanpassen.

Bij een ratel is er sprake van een dop, die je over een moer of een bout plaatst. Een ratel is hierdoor geschikt om schroeven of bouten los te maken die je volledig kunt omklemmen.

Verschil tussen ratel, steeksleutel en moersleutel

Met een ratel is het dan weer niet mogelijk een koppeling van een waterleiding los te draaien, omdat je met de dop van de ratel de koppeling niet kunt omklemmen. Hiervoor heb je dan een moersleutel of steeksleutel nodig.

Bij een moersleutel pas je de opening van de bek aan met een zogenaamd wormwieltje. Dit is eigenlijk een spiraal die grijpt in een stuk metaal. Dit gekarteld stuk metaal maakt de opening van de bek groter of kleiner. Een steeksleutel heeft dan weer een vaste maat.

Bij een ratel werk je het meest met een set van doppen. Je kiest een dop in functie van de moer die je wenst los of vast te draaien en klikt die op een ratel.

Materiaal

Een goede moersleutel moet uit stevig materiaal gemaakt zijn. Als je in de beschrijving leest dat een moersleutel gemaakt is uit chroom-vanadium staal, dan zit je meestal goed. Dit materiaal heeft de goede verhouding tussen hardheid, krasbestendigheid en taaiheid. Je kunt er met andere woorden behoorlijk wat kracht op geven zonder dat chroom-vanadium gaat barsten. Bovendien is chroom-vanadium bestand tegen materialen zoals zuren, water en het materiaal is niet gevoelig voor bepaalde temperatuurschommelingen.

De maat

Bij een ratel is de maat of de breedte primordiaal. Deze maten zijn geijkt en liggen vast in de standaard ISO 272. Laat je bijvoorbeeld een garagepoort plaatsen, dan moet in de montagehandleiding aangegeven worden dat je een ratel of steeksleutel van een bepaalde maat nodig hebt om moeren aan te spannen.

In de handel vind je ratels met een maat die varieert tussen 6 en 32 mm. De aanduiding M6 staat voor 6 mm, oftewel een ratel met een diameter van 6 mm.

Ze hebben een hoogwaardige afwerking en zijn daardoor bijzonder robuust en optimaal gehard. Je kunt er dus zeker van zijn dat het product dat je koopt lang meegaat bij dagelijks gebruik.

Terugloophoek

De terugloophoek is een belangrijk kenmerk van een ratel. De term terugloophoek geeft aan hoe ver je een moersleutel moet bewegen om hem weer over een moer of bout aan te brengen en dan verder te draaien.

We raden je aan een ratelsleutel te kiezen die de kleinst mogelijke terugloophoek heeft. Zo hoef je een steeksleutel niet te ver te bewegen en kun je drie tot tien keer sneller werken. Met kleine bewegingen span je een moer aan of maak je hem net los.

Soft grip rubber op de handgreep?

Als het op werkmateriaal aankomt, willen we comfortabel werken en onze handen sparen. Daarom is een moersleutel met een handvat in soft grip rubber voor ons wel een belangrijke eigenschap. Dit materiaal is zoals de naam het zegt zacht om vast te grijpen. Zodoende spaar je je handen tijdens het werken. Omdat je op een moersleutel vaak extra veel kracht moet geven, is een zachte handgreep nog belangrijker. 

Omdat je met een moersleutel aan sanitaire leidingen werkt, wordt een moersleutel vaak een beetje nat, en dan zorgt het soft grip rubber ervoor dat je een goede grip op het werktuig blijft behouden. En in de winter geeft het soft grip rubber net iets sneller een warm gevoel aan je handen dan koud metaal.

Softgrip handgreep ratel

Slotwoord

Hiermee zijn we op het einde van dit artikel gekomen. We hopen dat we je heel wat informatie hebben kunnen bijbrengen over ratels. Een ratel of een ratelset kiezen is inderdaad niet zo gemakkelijk. Het komt erop aan goed na te denken over hoe je precies wil werken. Natuurlijk moet je er ook bij stilstaan bij welk budget je wil uitgeven. Hoe vaak je een ratel gebruikt, bepaalt eveneens mee de keuze. Wil je uit nieuwsgierigheid gewoon dit werktuig hebben? Of ken je de kneepjes van het vak en wil je meteen een professionele ratel? Het zijn allemaal factoren die hun rol spelen.

Heb je nog bepaalde vragen over ratels, aarzel dan niet en contacteer de klantendienst van onze partners. Ze helpen je graag verder met de keuze van de juiste ratel. Zo kies je helemaal uit je luie stoel een ratel of ratelset die geschikt is voor jou. Misschien leer je dan wel ooit je kleinkinderen werken met deze ratel. Welk project je ook wil opknappen met je werktuig, we wensen je veel succes met de aankoop van jouw nieuwe ratel!

Tresna.nl
Logo