Beste decoupeerzaagjes

Ben je voornemens om een decoupeerzaag aan te gaan schaffen? Dan heb je al een eerste goede keuze gemaakt. Met een decoupeerzaag kan je namelijk vele kanten op. Uit ervaring weten wij dat je een decoupeerzaag bij bijzonder veel professionals én doe-het-zelvers in de gereedschapskist terug ziet komen. Hoe dat komt? Wel, dat heeft uiteraard alles te maken met de unieke voordelen van een decoupeerzaag.

Dat zaagje heeft een ongelooflijk belangrijke functie. Het is namelijk het contactpunt tussen je zaag en het te zagen object. Voor een perfecte zaagsnede is het dan ook wenselijk dat dit zaagje van de hoogste kwaliteit is. Daarnaast wil je ook nog eens snel en veilig kunnen zagen. Ook daar zorgt het zaagje van een decoupeerzaagje min of meer voor.

Wij zijn speciaal voor jou op zoek gegaan naar de beste decoupeerzaagbladen. Aan de hand van een uitgebreid onderzoek hebben we een top 5 samen weten te stellen van de beste decoupeerzaagbladen. In onderstaande tabel vind je alvast de zaagbladen voor een decoupeerzaag waar wij voor gekozen hebben:

Onze top 5 decoupeerzaagbladen

Afbeelding

Product


Bosch Decoupeerzaagbladen Set

Onze beste koop!

Bosch Decoupeerzaagbladen Set

Beste koop - geschikt voor meerdere materialen en voor meerdere soorten decoupeerzagen.

of

VONROC decoupeerzaagbladen - T-schacht

VONROC decoupeerzaagbladen - T-schacht

Beste decoupeerzaagbladen met T-schacht

of

Bosch Decoupeerzaagbladen Set - 10-delig – hout

Bosch Decoupeerzaagbladen Set - 10-delig – hout

Beste decoupeerzaagbladen voor in hout

of

Bosch Decoupeerzaagbladen Set – 10-delig – metaal

Bosch Decoupeerzaagbladen Set – 10-delig – metaal

Beste decoupeerzaagbladen voor in metaal

of

FERM Zaagbladenset – 10 stuks – plastic

FERM Zaagbladenset – 10 stuks – plastic

Beste decoupeerzaagbladen voor in plastic

of

Producteigenschappen

ONZE BESTE KOOP

Bosch Decoupeerzaagbladen Set

Beste koop - geschikt voor meerdere materialen en voor meerdere soorten decoupeerzagen.

Bosch Decoupeerzaagbladen Set

of

VONROC decoupeerzaagbladen - T-schacht

Beste decoupeerzaagbladen met T-schacht

VONROC decoupeerzaagbladen - T-schacht

of

Bosch Decoupeerzaagbladen Set - 10-delig – hout

Beste decoupeerzaagbladen voor in hout

Bosch Decoupeerzaagbladen Set - 10-delig – hout

of

Bosch Decoupeerzaagbladen Set – 10-delig – metaal

Beste decoupeerzaagbladen voor in metaal

Bosch Decoupeerzaagbladen Set – 10-delig – metaal

of

FERM Zaagbladenset – 10 stuks – plastic

Beste decoupeerzaagbladen voor in plastic

FERM Zaagbladenset – 10 stuks – plastic

of

Beste koop – Bosch Decoupeerzaagbladen Set

In het huidige aanbod van decoupeerzaagbladen vind je onwijs veel verschillende varianten terug. Mede doordat het aanbod zo divers is, is het lastig om het geschikte decoupeerzaagblad uit te kiezen. Aangezien je met een decoupeerzaag in meerdere soorten materialen kunt zagen, is dat één van de belangrijkste criteria waar je rekening mee moet houden.

Met dat in ons achterhoofd zijn wij op zoek gegaan naar de beste set decoupeerzaagbladen voor in verschillende materialen. Uiteindelijk zijn we daarvoor uitgekomen bij deze Bosch decoupeerzaagbladen set. Met deze set kan je prima uit de voeten, waarbij je in meerdere materialen moeiteloos kunt zagen.

Met deze decoupeerzaagbladen set ben je in staat om in zowel hout als in metaal te zagen. Zoals je op de foto hiernaast kunt zien, staat per zaagblad aangegeven voor welk materiaal het zaagje geschikt is. Aan de rechterkant zie je vier metaalzaagjes (blauwe bovenkant) en aan de linkerkant 6 verschillende houtzaagjes.

Voor het overzicht zetten we graag even de verschillende zaagjes op een rijtje. Je krijgt de volgende decoupeerzaagjes geleverd in deze set:

 • 2x T 101 B zaagje; geschikt voor hout
 • 2x T 144 D zaagje; geschikt voor hout
 • 2x T 199 BO zaagje; geschikt voor hout
 • 2x T 188 A zaagje; geschikt voor metaal
 • 2x T 127 D zaagje; geschikt voor metaal

Dit rijtje laat één ding duidelijk zien; je kunt werkelijk waar alle kanten op met deze set van decoupeerzaagjes. Bijkomend voordeel is ook nog eens dat je deze set in combinatie met allerlei verschillende soorten decoupeerzagen kunt gebruiken. Als jij een decoupeerzaag van één van de volgende merken hebt, is deze set geschikt: Metabo, Makita, Bosch, Black & Decker en Skil.

Hoe het komt dat deze set passend is voor al deze merken decoupeerzagen? Dat is te danken aan de T-schacht aansluiting. Mocht je precies willen weten wat dit is, verwijzen wij je graag naar de volgende review óf naar de koopgids (onderaan in dit artikel).

Bosch Decoupeerzaagbladen Set hout

Over de prijs-kwaliteitsverhouding van deze set kunnen wij ook kort zijn; die is nagenoeg perfect. Voor deze set van 10 decoupeerzaagjes betaal je een bedrag van 17,69 euro bij onze partner Bol.com. Voor dat relatief lage bedrag geniet je lange tijd van deze hoogwaardige decoupeerzaagjes. Hoelang je hier precies mee kunt doen, is afhankelijk van de frequentie en intensiteit waarmee je jouw decoupeerzaag gebruikt.

Hebben we ook nog nadelen ondervonden aan deze decoupeerzaagjes set? Nou, eigenlijk aan de set zelf niet, maar wel aan de verpakking van de set. We hebben namelijk gemerkt dat de verpakking van deze set relatief snel ‘lam’ wordt, waardoor de zaagjes mogelijk uit de verpakking kunnen vallen. Houd daar goed rekening mee.

De verpakking had iets beter/sterker gekund.

Voordelen
 • Geweldige set
 • Geschikt voor zowel hout en metaal
 • Gunstig geprijsd
 • Geschikt voor veel verschillende merken decoupeerzagen
Nadelen
 • Verpakking had sterker gekund
Conclusie

Deze Bosch decoupeerzaagbladen set is volgens ons de beste koop in de wereld van decoupeerzaagjes. Met deze set kom je eigenlijk niks meer te kort; je kunt moeiteloos in zowel hout en metaal zagen dankzij deze set. Bijkomend voordeel is dat je de set in combinatie met decoupeerzagen van meerdere merken kunt gebruiken. Al met al een geweldige set mét een gunstig prijskaartje.

Beste decoupeerzaagbladen met T-schacht – VONROC decoupeerzaagbladen

Als je op zoek naar nieuwe decoupeerzaagjes gaat, is het zeer belangrijk om op de verbinding te letten. Het draait hierbij om de verbinding tussen het zaagje en de machine zelf. Hierbij kan onderscheid gemaakt worden tussen een T-schacht en een U-schacht.

In de praktijk zien we dat de bekendste merken meestal voor decoupeerzaagjes met een T-schacht aansluiting kiezen. Mede daarom zijn wij op zoek gegaan naar de beste decoupeerzaagbladen met T-schacht, waarbij wij uiteindelijk op deze set van VONROC uitgekomen zijn. Deze set brengt meerdere voordelen met zich mee!

Waarom we specifiek de beste decoupeerzaagbladen met T-schacht bespreken? Nou, bij veel decoupeerzagen is het zo dat je uitsluitend de zaagbladen met een T-schacht kunt gebruiken. Mocht jij op dit moment een decoupeerzaag met een T-schacht aansluiting hebben, is dat ook de aansluiting waar je nu wederom voor moet kiezen. In dat geval is deze set van VONROC dus de beste keus.

Zoals je op de foto schuin hierboven al kunt zien, is deze set behoorlijk uitgebreid. De set bestaat in totaal uit vijf verschillende decoupeerzaagjes, waarmee je in zowel hout en metaal kunt zagen. Voor het overzicht hebben wij de verschillende zaagjes, inclusief toepassing, in onderstaand lijstje opgesomd:

 • JS800AA-W1; geschikt voor het zagen in hout en plastic. Tandgrootte van 2,5 mm en een getande lengte van 75 mm.
 • JS800AA-W2; geschikt voor het zagen in hout. Tandgrootte van 4 mm en een getande lengte van 75 mm.
 • JS800AA-W3: geschikt voor het zagen in hout en voor het maken van rondingen. Tandgrootte van 2,5 mm en een getande lengte van 75 mm.
 • JS800AA-M1; geschikt voor het zagen in metaal en roestvrijstaal. Tandgrootte van 1,2 mm en een getande lengte van 55 mm.
 • JS800AA-M2; geschikt voor het zagen in metaal, roestvrijstaal, non-ferrometaal en aluminium. Tandgrootte van 2 mm en een getande lengte van 55 mm.

Moraal van bovenstaande lijstje; je kunt werkelijk waar alle kanten op met deze set van VONROC. Bijkomend voordeel is dus dat deze set een T-schacht aansluiting heeft, waardoor je deze decoupeerzaagjes set ook voor veel andere decoupeerzagen kunt gebruiken.

De enige vereiste daarbij is dus dat de decoupeerzaag een T-schacht aansluiting heeft. Mocht dat het geval zijn, is dit verreweg de beste set waar je voor kunt kiezen. VONROC heeft namelijk ook voor een hoge kwaliteit gezorgd, waardoor je van een lange levensduur geniet.

Bijkomend voordeel; voor deze set betaal je een bedrag van slechts 9,95 euro. Voor nog geen 10 euro kan jij dus de trotse bezitter van een uitgebreide en hoogwaardige decoupeerzaagjes set worden met een T-schacht aansluiting.

Het enige nadeel is dat deze set in een onhandige verpakking geleverd wordt. Ons advies is daarom om de verschillende decoupeerzaagjes op een handige manier in bijvoorbeeld jouw gereedschapskoffer op te bergen, zodat je deze zaagjes in ieder geval niet kwijt gaat raken.

Daarbij willen we wel opmerken dat deze set minder uitgebreid is dan de hierboven genoemde set van Bosch. Mocht je liever de beschikking over nóg meer decoupeerzaagjes hebben, kan je beter voor de hierboven genoemde set kiezen.

De verpakking is behoorlijk onhandig te noemen.

Voordelen
 • Uitgebreide set
 • T-schacht aansluiting
 • Hoge kwaliteit
 • Gunstig geprijsd
 • Geschikt voor meerdere merken decoupeerzagen
Nadelen
 • Onhandige verpakking
Conclusie

De VONROC decoupeerzaagbladen - T-schacht is volgens ons de beste set van decoupeerzaagjes met een T-schacht aansluiting. Deze set is van een hoge kwaliteit, is geschikt voor het zagen in zowel hout en metaal én heeft dus een T-schacht aansluiting. Je kunt deze set daardoor gebruiken in combinatie met decoupeerzagen van meerdere merken!

Beste decoupeerzaagbladen voor in hout – Bosch Decoupeerzaagbladen Set - 10-delig hout

Gebruik jij jouw decoupeerzaag uitsluitend voor het zagen in hout? Dan heb je eigenlijk niks aan bovengenoemde sets, aangezien in die sets ook zaagjes voor metaal te vinden zijn. Mocht je uitsluitend in hout willen zagen , kan je volgens ons het beste voor deze 10-delige set van Bosch kiezen.

In deze set vind je namelijk louter houtzaagjes terug, oftewel; zaagjes waarmee je perfect in hout kunt zagen. Bosch heeft bij het samenstellen voor een behoorlijk uitgebreide set gekozen. Indien je besluit om deze decoupeerzaagjes set aan te schaffen, krijg je de volgende zaagjes namelijk geleverd:

 • 2x T 144 D zaagje
 • 2x T 244 D zaagje
 • 2x T 101 B zaagje
 • 2x T 101 AO zaagje
 • 2x T 144 DP zaagje

Al deze zaagjes hebben een unieke tandgrootte, waardoor je voor elke zaagklus wel een geschikt zaagje bij de hand hebt. Zoals we van het merk Bosch gewend zijn, zijn ook deze zaagjes van de hoogst mogelijke kwaliteit. Je geniet hierdoor moeiteloos jarenlang van deze sublieme decoupeerzaagbladen set.

Met deze set kan je, zoals gezegd, perfect in hout zagen. Maar, je kunt ook in onder meer spaanplaten, meubelplaten en vezelplaten met deze zaagjes zagen. Je kunt met deze set dus behoorlijk veel kanten op en geniet daarbij dus ook van een hoge kwaliteit.

Daarbij willen we ook nog benoemen dat deze set louter bestaat uit decoupeerzaagjes met een T-schacht. Dit brengt één belangrijk voordeel met zich mee; je kunt deze setjes in combinatie met allerlei soorten decoupeerzagen gebruiken. Deze zaagjes zijn onder meer geschikt voor de decoupeerzagen van Bosch, Black & Decker, Makita en Metabo.

Als je deze set aanschaft, krijg je de 10 zaagjes in een soort van doosje geleverd. Uit eigen ervaring weten wij echter dat dit doosje niet van de hoogste kwaliteit is, waardoor de zaagjes uit het doosje kunnen vallen. Wij raden je dan ook aan om hier scherp op te zijn en voor een veilige opbergplek van deze zaagjes te zorgen.

Bosch Decoupeerzaagbladen Set - 10-delig – hout decoupeerzaag

Tot slot willen we graag het prijskaartje van deze set nog benoemen. Bij onze partner Bol.com betaal je voor 10-delige set met houtzaagjes een bedrag van 16,89 euro. Dat is op zich niet al te veel, maar je kunt hier dus wel alleen mee in hout zagen. Mocht je af en toe ook in metaal willen zagen, kan je beter voor één van de hierboven genoemde sets kiezen.

De verpakking is niet helemaal naar wens; na verloop van tijd wordt de verpakking ‘lam’, waardoor de zaagjes eruit kunnen vallen.

Voordelen
 • Perfect voor hout
 • Gevarieerde set
 • Hoge kwaliteit
 • Geschikt voor verschillende merken decoupeerzagen
Nadelen
 • Relatief aan de prijs
 • Verpakking had beter gekund/gemoeten
Conclusie

De Bosch Decoupeerzaagbladen Set - 10-delig – hout is volgens ons de beste set met houtzaagjes voor een decoupeerzaag. Met deze 10-delige set kom je helemaal niks tekort, indien je in hout wilt zagen. Ook in andere materialen, zoals spaan-, meubel- en vezelplaten, kan je met deze zaagjes zagen. Al met al een prima set van een behoorlijk hoge kwaliteit!

Bekijk prijzen van de Bosch Decoupeerzaagbladen Set - 10-delig – hout bij verschillende winkels:

Beste decoupeerzaagbladen voor in metaal – Bosch Decoupeerzaagbladen Set 10-delig metaal

Waar gebruik je jouw decoupeerzaag het meeste voor? Gebruik je jouw apparaat het meeste in om metaal te zagen? Dan is het advies om voor een set van decoupeerzaagbladen te kiezen die speciaal voor metaal geschikt zijn. Wij zijn voor jou op zoek gegaan naar de beste decoupeerzaagbladen voor het zagen in metaal en hebben we uiteindelijk een perfecte set weten te vinden.

Deze 10-delige set van het gekende merk Bosch voldoet aan al onze verwachtingen. Dankzij deze set kan je moeiteloos met jouw decoupeerzaag in metaal zagen. Bijkomend voordeel; ook het zagen in bijvoorbeeld roestvrijstaal is mogelijk met deze set. Al met al is dit volgens ons de beste set van decoupeerzaagbladen voor het zagen in metaal.

Bij aanschaf van deze set krijg je maar liefst 10 zaagbladen geleverd. Om je een duidelijk overzicht van deze 10 zaagbladen te geven, hebben wij ze even op een rijtje gezet:

 • 2x T 118 B zaagje
 • 2x T 118 A zaagje
 • 2x T 118 G zaagje
 • 2x T 127 D zaagje
 • 2x T 227 D zaagje

Door de variëteit in deze set kan je eigenlijk alle zaagklussen in metaal naar wens uitvoeren. De bovengenoemde zaagjes hebben namelijk allemaal een andere tandgrootte en andere specifieke eigenschappen. Mede hierdoor is geen enkele zaagklus in metaal nog teveel voor jou; dankzij deze set zaag je onwijs snel en krachtig.

Bijkomend voordeel is het feit dat je deze zaagjes in combinatie met decoupeerzagen van allerlei verschillende merken kunt gebruiken. Bosch heeft bij deze set namelijk gekozen voor zaagjes met een T-schacht. Heb jij een decoupeerzaag van één van de volgende merken met een T-schacht? Dan is deze set voor jouw decoupeerzaag geschikt: Bosch, Black & Decker, Makita, Metabo of Skil. Daar blijft het echter niet bij; volgens Bosch zelf zijn deze zaagjes zelf voor alle merken decoupeerzagen geschikt.

Tot slot willen we graag nog twee kleine nadelen aanstippen. Zois het jammer dat Bosch ook bij deze set weer voor een onhandige verpakking gekozen heeft. Zoals je op de foto hiernaast kunt zien, is de verpakking niet al te stevig. De kans is dus groot dat je de decoupeerzaagjes binnen mum van tijd kwijt raakt. Berg deze daarom op een veilige/handige manier op.

 Daarnaast is het een feit dat deze set met metaalzaagjes relatief prijzig is. Voor deze set van 10 zaagjes betaal je een bedrag van 23,89 euro. Dat is veel als je het vergelijkt met bijvoorbeeld de beste koop uit dit artikel (zie eerste review in dit artikel).

Bosch Decoupeerzaagbladen Set – 10-delig – metaal decoupeerzaag

Deze set is relatief aan de prijs; dat is zeker het geval als je deze vergelijkt met de ‘beste koop’ uit dit artikel.

Voordelen
 • Perfect voor metaal
 • Vrij gevarieerde set
 • Hoge kwaliteit
 • Geschikt voor alle merken decoupeerzagen
Nadelen
 • Relatief prijzig
 • Onhandige verpakking
Conclusie

De Bosch Decoupeerzaagbladen Set – 10-delig – metaal is volgens ons de beste set voor het zagen in metaal. Met deze set kan je moeiteloos met jouw decoupeerzaag allerlei zaagklussen in metaal tot een goed einde brengen. De decoupeerzaagjes zijn van een hoge kwaliteit, zijn vrij divers te noemen en zijn geschikt voor decoupeerzagen van alle verschillende merken.

Bekijk prijzen van de Bosch Decoupeerzaagbladen Set – 10-delig – metaal bij verschillende winkels:

Beste decoupeerzaagbladen voor in plastic – FERM Zaagbladenset 10 stuks plastic

Over het algemeen wordt een decoupeerzaag met name gebruikt voor het zagen in metaal of in hout. Wil jij echter regelmatig in plastic gaan zagen met de decoupeerzaag? Dan heb je wel de juiste decoupeerzaagjes nodig; wij zijn daarom op zoek gegaan naar de beste decoupeerzaagbladen voor het zagen in plastic.

Tijdens onze zoektocht kwamen we al snel op deze set van het merk FERM uit. Deze set voldoet eigenlijk aan al onze verwachtingen en maakt het zagen in plastic voor jou een heel stuk makkelijker. Met deze set kan je ook nog eens in hout en in metaal zagen.

Bij het samenstellen van deze set heeft FERM voor een gevarieerde samenstelling van zaagjes gekozen. In deze set vind je namelijk de volgende zaagjes terug:

 • 6TPI HCS zaagblad (t-schacht): geschikt voor het zagen in hout. Getande lengte van 75 mm.
 • 10TPS HCS zaagblad (t-schacht): geschikt voor het zagen in hout én in plastic. Getande lengte van 75 mm.
 • 21TPS Bi-Metal zaagblad (t-schacht): geschikt voor het zagen in metaal, roestvrijstaal, non-ferrometaal en aluminium. Getande lengte van 50 mm
 • 12TPI HCS zaagblad (t-schacht): geschikt voor het zagen van rondingen in hout. Getande lengte van 50 mm

Dankzij de gevarieerde samenstelling van deze set kan je eigenlijk alle soorten zaagklussen uitvoeren. Het enige wat je daarvoor nodig hebt, is deze set in combinatie met een geschikte decoupeerzaag. Welke decoupeerzaag hiervoor geschikt is?

Nou, volgens de fabrikant FERM zijn dat alle decoupeerzagen met een T-schacht aansluiting. Dit geldt niet alleen voor de decoupeerzagen van het merk FERM zelf, maar ook voor de decoupeerzagen van andere merken. Je kunt al met al alle kanten op met deze geweldige set voor een decoupeerzaag!

Over de kwaliteit van deze zaagjes hebben wij ook niks op- of aan te merken. De kwaliteit is zelfs behoorlijk hoog te noemen, waardoor je van een lange levensduur geniet. Bovendien ben je in staat om alle zaagklussen snel én nauwkeurig tot een goed einde te brengen.

Als laatste voordeel willen we het gunstige prijskaartje aanstippen. Voor deze set van decoupeerzaagjes betaal je een bedrag van slechts 10,95 euro. Je betaalt dus iets meer dan 1 euro per decoupeerzaagje; dat is echt heel voordelig te noemen.

Is het dan allemaal zó goed bij deze set van FERM? Nou, we zijn eigenlijk alleen niet te spreken over de kwaliteit van de verpakking. Zoals je op de foto hiernaast kunt zien, is de verpakking niet al te handig. Je hebt dus ook geen handige plek waarin je de zaagjes direct op kunt bergen; zorg daar zelf voor door deze zaagjes bijvoorbeeld in jouw gereedschapskoffer een vast plekje te geven.

FERM Zaagbladenset – 10 stuks – plastic decoupeerzaag

De verpakking is nogal onhandig.

Voordelen
 • Perfect voor plastic
 • Ook geschikt voor hout en metaal
 • Zeer gunstig geprijsd
 • Hoge kwaliteit
 • Geschikt voor alle merken decoupeerzagen
Nadelen
 • Onhandige verpakking
Conclusie

De FERM Zaagbladenset – 10 stuks – plastic is volgens ons de beste set met decoupeerzaagjes voor het zagen in plastic. Bijkomend voordeel is dat je deze set ook kunt gebruiken voor het zagen in metaal en in hout. Tot slot is het ook bijzonder fijn dat deze set geschikt is voor alle merken decoupeerzagen. Al met al een prima set als je regelmatig in plastic moet zagen.

Koopgids

Je merkt het wel; bij de aanschaf van decoupeerzaagjes moet je op de nodige criteria letten. Aan de hand van bovenstaande reviews ben je hopelijk direct in staat om de gewenste decoupeerzaagjes uit te kiezen. Mocht je nog wat hulp kunnen gebruiken, verwijzen wij je graag naar onderstaande koopgids. In deze koopgids bespreken wij de criteria waar je goed op moet letten bij het uitkiezen van nieuwe decoupeerzaagjes.

Het zaagje

Op de afbeelding hiernaast kan je een decoupeerzaag zien. Zoals je kunt zien, maakt het zaagje maar een klein onderdeel uit van het gehele geheel. Voor de werking van een decoupeerzaag is dit zaagje echter van onschatbare waarde. Sterker nog: dit zaagje zorgt uiteindelijk voor de uitkomst van jouw zaagwerkzaamheden.

Het is dan ook absoluut wenselijk dat je in de juiste zaagjes voor je decoupeerzaag investeert. Maar, wat zijn dan de juiste zaagjes? Het juiste zaagje is voornamelijk afhankelijk van het materiaal waarin je wenst te gaan zagen.

Decoupeerzaag zaagje

Het materiaal

In welk materiaal wil je graag gaan zagen met je decoupeerzaag? Gaat het hierbij bijvoorbeeld om kunststof? Of toch om hout, aluminium of ijzer? Het antwoord op deze vraag is uiteindelijk bepalend voor het soort zaagje dat je nodig hebt. Dit heeft puur te maken met de samenstelling van het materiaal.

Elk soort materiaal heeft namelijk een unieke samenstelling. Deze samenstelling bepaalt bijvoorbeeld of het materiaal stevig of minder stevig is. Ook bepaalt deze samenstelling in bepaalde mate de dikte van het materiaal. Kortom: de samenstelling is uiteindelijk bepalend voor het materiaal en het te kiezen zaagje.

Maar, welk zaagje moet je dan bij welk soort materiaal kiezen? Dat is in feite de belangrijkste vraag die we in dit artikel gaan beantwoorden.

Voor welk zaagje moet je kiezen?

Bij het kiezen van een geschikt zaagje voor een decoupeerzaag moet je met meerdere zaken rekening houden. Mede daarom is het prettig als je op de hoogte van alle verschillen bent. In totaal kunnen we vijf verschillende kenmerken zaagjes voor een decoupeerzaag terug vinden. Te weten:

 • Tandzetting
 • Kwaliteit
 • Te zagen materiaal
 • De breedte
 • Het schachttype

In de paragrafen hieronder kan je alle kenmerken van een zaagje voor een decoupeerzaag nader uitgelicht vinden. We bespreken de belangrijkste zaken die bij bovengenoemde kenmerken om de hoek komen kijken.

Tandzetting

De tandzetting is absoluut bepalend voor de uiteindelijke keuze. Door de juiste tandzetting te kiezen, kan je het zaagproces namelijk een stuk makkelijker maken. Daarnaast kan je op deze manier de zaagsnede ook een stuk nauwkeuriger maken.

Bij de tandzetting maken we onderscheid tussen een positieve hoek, een neutrale hoek en een negatieve hoek.

 • Een positieve hoek van het zaagje komt met name van pas als je snel wilt zagen. De punten van de tanden van het zaagje wijzen naar de decoupeerzaag toe. Door deze positie is het mogelijk om snel te zagen.
 • Bij een neutrale hoek van het zaagje is het zo dat de tanden recht op het zaagblad staan. In de praktijk kom je deze variant maar weinig tegen.
 • Tot slot zie je bij een negatieve hoek dat de tanden van het zaagje naar het object toe wijzen. Hierdoor is het mogelijk om te voorkomen dat het object gaat splinteren. Wel is het bij een negatieve hoek niet mogelijk om heel snel te zagen, zoals dat bij een positieve hoek wel het geval is.

Kwaliteit

Bij elk product is er sprake van verschillende kwaliteit. Als je op zoek naar een zaagje voor een decoupeerzaag gaat, kunnen we je één ding adviseren: bespaar hier niet op. Nee, het is absoluut aan te raden om voor kwaliteit te gaan. Dit gaat vaak hand in hand met bepaalde, grote merken binnen de wereld van (elektrische) gereedschappen.

Binnen het ‘kwaliteit kenmerk’ kunnen we onderscheid maken tussen een economische- en een professionele lijn. Voor een doe-het-zelver komen de zaagjes uit de economische lijn prima van pas. Voor de professionals is een zaagje uit de professionele lijn meer aan te raden.

Te zagen materiaal

Zoals we hierboven al zeiden, heeft elk soort materiaal een unieke samenstelling. Deze samenstelling zorgt ervoor dat je ook een ander zaagje nodig hebt. Probeer bijvoorbeeld maar eens achtereenvolgens in kunststof en in hardhout te zagen. Je snapt direct wat we hier mee bedoelen.

In feite kunnen we hier twee hoofdgroepen in onderscheiden: zaagjes voor hout en zaagjes voor metaal. Wat betreft het materiaal kunnen we nog hele pagina’s volschrijven. Wij kiezen er echter bewust voor om je naar onderstaande video van Makita te verwijzen. In de onderstaande video vind je namelijk alle informatie over de verschillende decoupeerzaagjes:

De breedte

Bij een zaagje voor een decoupeerzaag speelt ook de breedte een rol. Moet je een rechte lijn met je decoupeerzaag gaan zagen? Dan is een breder zaagblad aan te raden. Een breder zaagblad kan namelijk beter ‘de grip’ in het object vinden. Hierdoor is het beter te doen om een rechte lijn te zagen.

Daarentegen geldt ook dat je beter voor een dunner zaagje kunt gaan, indien je gedetailleerde en golvende vormen wilt zagen.

De breedte van het zaagje is dus met name bepalend voor het eindresultaat. Wil je rechte lijnen zagen? Kies voor een iets breder zaagje!

Schachttype

Tot slot speelt ook het schachttype nog een belangrijke rol. Het schachttype gaat om de verbinding van het decoupeerzaagje en de machine. Op welke manier kan deze verbinding plaatsvinden? Door een U-schacht of een T-schacht.

In de basis zien we dat een T-schacht het meeste voorkomt. Maar, het is ook prima om voor een U-schacht te kiezen. De uiteindelijke keuze is met name afhankelijk van het merk van je decoupeerzaag. Wens je hier meer informatie over te hebben? Neem dan contact op met de fabrikant van je decoupeerzaag.

Slotwoord

Het mag duidelijk zijn dat het uitkiezen van een geschikt zaagje voor je decoupeerzaag best wat voeten in aarde heeft. Je moet goed nadenken over de breedte van het zaagje én over het materiaal waarin je wenst te gaan zagen.

Uiteindelijk kunnen we je één ding sowieso adviseren: ga altijd voor de kwaliteitsmerken. Je kunt beter iets meer geld investeren, waarbij je zeker weet dat je van een lange levensduur kunt profiteren. Veel plezier/succes met jouw nieuwe decoupeerzaagblad!

Tresna.nl
Logo