Nieuwe kunststof kozijnen kopen, waar moet je op letten?

Kunststof kozijnen zijn een prima keuze wanneer je een woning bouwt of renoveert en aan nieuwe ramen en deuren toe bent. Kozijnen in kunststof hebben immers heel wat voordelen. Zoals we in ons artikel over diverse materialen voor kozijnen gezien hebben, scoren kozijnen in kunststof hoog op het vlak van isolatie. En uitstekende isolatiewaarden zijn heel belangrijk tegenwoordig, aangezien de prijzen voor energie zowat de pan uit rijzen.

Wat terminologie in verband met kozijnen in kunststof

We spreken in dit artikel over kunststof. Kozijnen in kunststof zijn hetzelfde als kozijnen in pvc. De term “pvc” hoor je vaak in verband met kozijnen, maar wij houden het op kunststof, omdat er ook andere materialen dan pvc gebruikt kunnen worden. De technologie en productontwikkeling staat op dit vlak niet stil.

Voordelen van kozijnen in kunststof

We kunnen voor kozijnen in kunststof heel wat voordelen aanstippen:

 • Kozijnen in kunststof hebben een hoge isolatiewaarde.
 • Kozijnen in kunststof hebben weinig onderhoud nodig. Je hoeft ze niet te schilderen. Je maakt ze samen met de ramen schoon met wat lauw water en een spons.
 • Wie denkt dat kunststof kozijnen na verloop van tijd de doffe look hebben van oude en verkleurde tuinstoelen in plastic heeft het verkeerd voor. Zo zijn er heel wat kleuren waaruit je kunt kiezen. De oppervlakte blijft intact ondanks regen, wind en zon. Daarnaast kies je voor de kozijnen een specifieke look en structuur, bijvoorbeeld deze van houtnerf. Je ziet het verschil niet met authentieke kozijnen in hout.
 • Laat je je kozijnen door een erkende installateur plaatsen, dan geniet je bovendien van een lange garantie van wel 20 jaar.
 • Verder zijn kunststof kozijnen budgetvriendelijk in vergelijking met houten, aluminium of stalen kozijnen.

In dit artikel gaan we verder in op de diverse voor- en nadelen van kunststof kozijnen en de prijs ervan. Weet je nog niet of je gaat voor aluminium, houten of kunststof kozijnen? Lees dan eerst ons artikel over de diverse types kozijnen.

Kunststof kozijnen prijzen opvragen

Is je keuze op nieuwe kozijnen van kunststof gevallen? Er is veel keuze en ook best wat prijsverschil bij de verschillende aanbieders. Vraag direct meerdere offertes aan, maak een goede vergelijking en schakel de beste vakman direct in.

De isolatiewaarde van kunststof kozijnen

Kunststof is een uitstekend isolerend materiaal. Specifiek voor kozijnen geldt bovendien dat niet alleen het materiaal zelf isolerend is. De constructie van de kozijnen en in het bijzonder van kunststof kozijnen is heel ingenieus.

Zo is een raamkozijn opgebouwd uit verschillende “compartimenten” of “kamers”, die bijdragen tot het isolerend effect. Er zijn eveneens dichtingen in elk raamkozijn voorzien die allemaal een functie hebben. Denk bijvoorbeeld maar aan een buitendichting die je woning extra beschermt tegen koude, neerslag en stof. Dichtingen die zich midden in het kozijn bevinden, houden water en wind tegen. De dichtingen aan de binnenkant van je woning houden dan weer het geluid buiten. Zo zie je maar dat kozijnen in kunststof het verschil maken qua comfort in je woning!

De isolatiewaarde van kunststof kozijnen

Het aantal kamers of compartimenten in een raamkozijn heeft eveneens betekenis. Hoe meer kamers, hoe hoger de isolatiewaarde. Bij sommige types van kozijnen is een kamer gevuld met purschuim of isolerende strips. Het aantal kamers bepaalt trouwens ook de sterkte van het kozijn.

Heel vaak stelt een plaatser een kunststof kozijn voor als je geïnteresseerd bent in isolatieglas of driedubbel glas. En waarom zou je dit niet overwegen als je graag zo veel mogelijk wil besparen op verwarming? Kunststof kozijnen en isolerend hoogrendementsglas gaan perfect samen. Je kunt in kunststof kozijnen perfect hoogrendementsglas plaatsen met UG-waarden van 1,1 tot 0,5.

Isolatieglas is een van de meest efficiënte manieren om je woning te isoleren. Dankzij isolatieglas geniet je van lagere energiekosten en stijgt het wooncomfort in je woning. Je hebt minder last van omgevingslawaai en in de zomer houd je de ergste warmte buiten.

Isolatieglas is trouwens niet hetzelfde als klassiek dubbel glas. Dubbel glas heeft net zoals isolatieglas twee glazen platen, met daartussen een spouw van lucht. Bij klassiek dubbel glas is deze spouw gevuld met lucht, bij isolatieglas is de spouw gevuld met edelgas dat beter isoleert. Naast dubbel isolatieglas bestaat er trouwens ook driedubbel isolatieglas. Hier zie je dus drie glazen platen, met tussen elke plaat een spouw gevuld met edelgas.

De keuze voor een bepaald soort isolatieglas hangt af van je persoonlijke wensen. Wil je een goede isolatiewaarde voor een behoorlijke prijs, dan kun je gaan voor HR++ glas. Dit scoort goed op het vlak van isolatie en prijs. Wil je extra energie besparen of verwarm je bijvoorbeeld je woning met een warmtepomp of zonneboiler, dan investeer je het best in driedubbel HR+++ glas. Dit is iets duurder in aankoop, maar je wint de ramen sneller terug omdat het verbruik van aardgas of stookolie fors daalt. Een andere overweging om voor HR+++ glas te kiezen is dat het je woning veiliger maakt tegen inbraken en omdat het brandwerend is.

Ga je voor kunststof kozijnen, dan zijn er geen beperkingen in de keuze van het isolatieglas. De ontwikkeling van kunststof kozijnen evolueert bovendien voortdurend. Om de glazen platen van elkaar te scheiden, zie je “in” het raam normaal aluminium strips. Bij de nieuwste types van kozijnen is dit bijvoorbeeld vervangen door strips in isolerende kunststof.

Kunststof kozijnen prijzen opvragen

Is je keuze op nieuwe kozijnen van kunststof gevallen? Er is veel keuze en ook best wat prijsverschil bij de verschillende aanbieders. Vraag direct meerdere offertes aan, maak een goede vergelijking en schakel de beste vakman direct in.

Kunststof kozijnen: wat is de prijs?

Overweeg je om kunststof kozijnen te kopen? Goed idee! Kunststof isoleert goed, is gemakkelijk te onderhouden en de prijs valt reuze mee. Vooraleer je een goed idee van de prijs kunt vormen, willen we nog even deze aspecten die de prijs mee bepalen, overlopen:

 • Kunststof kozijnen worden op maat van je woning gemaakt. Om de exacte prijs te bepalen, moet een plaatser langskomen om een en ander op te meten. Wij geven in dit artikel een prijs per vierkante meter die het mogelijk maakt om een grondige berekening te maken.
 • Verder is er een grote keuze in types van profielen, die ook mee de prijs bepalen. Kies je bijvoorbeeld voor een strak en slank kozijn, of eerder prominente en “zwaardere” kozijnen? Dit bepaalt mee de prijs. Bij de meeste bouwfirma’s heb je de keuze tussen een tiental types, die elk een verschillende prijs hebben.
 • Je kiest voor dubbel, driedubbel glas of veiligheidsglas? Dit gaat eveneens de prijs mee bepalen.
 • De kleur is eveneens een belangrijke factor. Een kozijn in een weinig voorkomende RAL-kleur gaat je meer kosten dan een kozijn in een vaak voorkomende kleur.
 • Wil je graag sierlijsten, glaslatten of beslag verwerken in je kozijnen? Of ga je resoluut voor kunststof kozijnen met houtnerfimitatie of een metaalstructuur? Het kan allemaal, maar deze opties kosten je wel wat.
 • Bekijk zeker ook de mogelijkheden qua sluitwerk. Wij raden je bijvoorbeeld aan om te kiezen voor sluitwerk met een veiligheidskeurmerk. Hiervoor betaal je misschien wel wat meer, maar je krijgt zeker een bepaalde gemoedsrust en een gevoel van veiligheid.

Om de prijzen te berekenen bestaan er diverse online calculators. We geven hier een overzicht per vierkante meter.

Wil je in een standaard rijwoning kunststof kozijnen plaatsen, dan moet je gemiddeld rekenen op een prijs tussen de € 15.000 tot € 20.000, inclusief montage en HR++ glas. De prijs varieert natuurlijk en hangt af van de factoren die we schetsen in dit artikel. Per m2 ligt de prijs gemiddeld tussen de € 750 en € 1.000. Om dit overzichtelijk te maken, geven we hieronder in de tabel enkele concrete voorbeelden mee.

Type kozijn

Prijs inclusief glas, plaatsing en btw

Vast raam (150 cm x 100 cm)

€ 1.000 - € 1.500

Draai/kiepraam (150 cm x 100 cm)

€ 1.250 - € 1.750

Openslaande deuren

Vanaf € 3.000

Is er subsidie voor kunststof kozijnen?

Geeft de overheid subsidie op kozijnen? Je kunt subsidie krijgen voor kozijnen als je dit combineert met het plaatsen van isolatieglas. Er zijn daarnaast ook eisen voor de U-waarde van het gekozen glas en bij triple glas is het installeren van isolerende kozijnen zelfs verplicht. De U-waarde geeft de isolerende waarde van het glas aan. Deze waarde geeft aan hoeveel warmte door het glas afgegeven wordt. Hoe lager deze waarde, hoe beter de isolatie. Om tot de juiste keuze te komen, is het advies om goed naar de U-waarde in combinatie met de kosten te kijken. Wat nou de beste glassoort is? Als we puur naar de U-waarde kijken, is die eer weggelegd voor HR+++ glas. Je kunt echter ook kiezen voor bijvoorbeeld HR++ glas, HR+ glas, HR glas of dubbel glas. In dit artikel over glas en het isoleren van je woning vind je meer informatie over de verschillende glassoorten in combinatie met de kosten per vierkante meter.

Vooraleer je beslist, is het altijd een goed idee om een plaatser of adviseur bij je thuis uit te nodigen. Deze specialist kan de situatie bekijken en de nodige opmetingen doen. Een plaatser kan je ook helpen bij het bepalen van de beste isolatiewaarde voor het glas. De U-waarde is hierbij belangrijk. Hoe lager deze ligt, hoe beter het kozijn isoleert.

Kunststof kozijnen prijzen opvragen

Is je keuze op nieuwe kozijnen van kunststof gevallen? Er is veel keuze en ook best wat prijsverschil bij de verschillende aanbieders. Vraag direct meerdere offertes aan, maak een goede vergelijking en schakel de beste vakman direct in.

Zijn kozijnen van kunststof veilig?

We noemden het al even bij de prijsbepalende factoren, en het is inderdaad een belangrijk kenmerk van kunststof kozijnen: ze zijn inbraakveilig en beschermen je eigendom. Ramen die je kunt draaien of kiepen, zijn het best voorzien van stalen pinnen met meerpuntssluitingen die inbreken onmogelijk maken.

Verder zijn kunststof kozijnen helemaal brandveilig. Als je dit wenst, kun je kozijnen nog eens extra beveiligen tegen inbraken. Denk dan bijvoorbeeld aan veiligheidscilindersloten, anti-kerntrekbeslag of afneembare handgrepen. Inbraakwerend glas en lashoekverstevigingen zijn eveneens mogelijk.

Zijn kozijnen van kunststof veilig

Vooral een driepuntsslot heeft veel voordelen naar veiligheid toe. De meeste driepuntssloten hebben een SKG-certificering van drie sterren. Hier kun je bij de keuze van kozijnen rekening mee houden. Als een driepuntsslot een SKG-certificering van drie sterren heeft, ben je bijvoorbeeld zeker dat het slot ook een veilige cilinder heeft en uitgerust is met speciaal beslag om het kerntrekken te bemoeilijken. Een cilinderslot met een 3-sterren SKG keurmerk betekent dat inbrekers minstens zes minuten nodig hebben om binnen te breken. Meestal blijkt dat inbrekers bij het zien van anti-kerntrekbeslag kiezen voor een volgende woning die niet uitgerust is met een dergelijke beveiliging.

Wat is het verschil tussen een cilinderbediend of krukbediend driepuntsslot voor raam- en deurkozijnen?

Bij sommige raamkozijnen, maar vooral bij deurkozijnen in pvc is de bediening van het slot belangrijk. We maken een onderscheid tussen cilinderbediende en krukbediende sloten.

Een cilinderbediend slot gebruik je precies op dezelfde manier als een cilinderslot. Je draait de sleutel in het slot om de deur te openen of te sluiten. In plaats van op een punt, sluit het slot gewoon op meerdere plaatsen de deur af.

Een krukbediend driepuntsslot werkt op een andere manier. Door de kruk omhoog te trekken, sluiten de nachtschoten de deur af. Daarna vergrendel je de deur met de sleutel. Voor krukbediende driepuntsslot is zowel binnen als buiten een deurklink aan het kozijn nodig. Druk je de deurklink omlaag zonder de deur af te sluiten, dan ontgrendel je de nachtschoten terug.

Krukbediende driepuntssluitingen zijn over het algemeen minder duurzaam en handig dan sleutelbediende driepuntssluitingen. Dit is zo, omdat je op de kruk veel druk moet geven. Als je slot dan wat moeilijker sluit, ben je geneigd om de kruk met een extra harde ruk naar omhoog te trekken. Precies hierdoor beschadig je soms het slot of trek je de deurklink gewoonweg los.

De meeste krukbediende modellen zijn ook verkrijgbaar in sleutelbediende uitvoering. Wil je een krukbediend slot vervangen, dan is het de moeite waard om te kijken of je het kunt vervangen door een sleutelbediend driepuntsslot.

Veiligheid voor de gebruikers van raamkozijnen

Veilige kozijnen zijn voorzien van veiligheidsmechanismen voor de bewoners. Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk om een raam te kiepen als het in een draaistand staat. Dit voorkomt beschadiging aan een raam. Als je kinderen de ramen openen, ben je er zeker van dat dit op een veilige manier gebeurt.

Brandveiligheid

Verder zorgen kunststof kozijnen voor de nodige brandveiligheid. Ze zijn brandbestendig en gaan remmend werken op de verspreiding van vuur in een ruimte. Als er een brand uitbreekt in de buurt van een kozijn, dan wakkeren deze kozijnen het vuur niet aan, integendeel, ze remmen het af.

Kunststof kozijnen prijzen opvragen

Is je keuze op nieuwe kozijnen van kunststof gevallen? Er is veel keuze en ook best wat prijsverschil bij de verschillende aanbieders. Vraag direct meerdere offertes aan, maak een goede vergelijking en schakel de beste vakman direct in.

Stijlen en kleuren van kunststof raamkozijnen

Met kunststof kozijnen ga je voor hoogwaardige materialen voor een aantrekkelijke prijs. Kunststof is veelzijdig, en biedt ruimte in stijlen en kleuren.

Net zoals kleur belangrijk is voor je kleding en je kleding bij jou als persoon moet passen, zo zijn ook raamkozijnen belangrijk voor de look van je woning. Je staat dus best stil bij de kleur.

Afhankelijk van de plaatser en de leverancier heb je de keuze uit veel kleuren. Welke leverancier je kiest, bepaalt mee de mogelijkheden qua kleuren. Een plaatser kan je een staalkaart tonen met de beschikbare kleuren. Een andere mogelijkheid is dat je in een showroom de mogelijke kleuren gaat bekijken.

Hou je bijvoorbeeld van een moderne en strakke look of maakt een look van hout je helemaal warm? De keuze met kozijnen in kunststof is helemaal aan jou!

Hoe moet je kunststof kozijnen onderhouden?

Kunststof kozijnen onderhouden is een koud kunstje.

Om jarenlang van gloednieuwe kozijnen te genieten, volstaat het om ze samen met je ramen te poetsen.

Verder bestaat er een keuze aan producten om kozijnen in kunststof te onderhouden. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om met een weinig specifieke olie je kozijnen helemaal terug een perfecte glans te geven.

Maar hoe was je en onderhoud je kozijnen in kunststof het beste? We geven je hier enkele tips.

 • Gebruik het best zuiver water en een zachte spons om kozijnen schoon te maken. Regenwater gebruiken is ook een goed idee. Dit is vrij van kalk en laat geen sporen na op het kozijn. Gebruik in elk geval nooit een schurend schoonmaakmiddel of een bijtend middel op kunststof kozijnen. Een schuursponsje gebruiken is evenmin een goed idee. Eens je schade aanbrengt, kun je deze niet meer herstellen. Een heel klein beetje zacht schoonmaakmiddel is voldoende, net als een zachte spons.
 • Een keer per jaar de kunststof kozijnen grondig onderhouden is een goed idee. Gelukkig is dit een minimale klus. Dit is vooral belangrijk voor de bewegende delen van het venster. Deze geef je een keer per jaar een smeerbeurt met wat olie.

Is er sprake van schade of een hardnekkige vlek, dan kun je best contact opnemen met de plaatser van de ramen. Deze kan je dan helpen om de ramen terug in de best mogelijke staat te brengen of je adviseren om een speciaal product te gebruiken.

Kun je kozijnen van kunststof schilderen?

Schilderen van kunststof kozijnen is niet nodig. Wens je na verloop van tijd de kozijnen een andere kleur te geven, dan kan dit evenwel, zoals we in ons artikel over het verven van kozijnen beschrijven. Dan moet je eerst een speciale coating op de ramen aanbrengen. Daarna kun je om het even welke houtverf of buitenverf aanbrengen.

Gebruik altijd een kwalitatieve lakverf voor het schilderen van kozijnen. Een kozijn van een deur of een raam is immers een onderdeel dat behoorlijk veel te verduren krijgt in je woning. De zon schijnt bijvoorbeeld volop op raamkozijnen binnen en buiten. Raam- en deurkozijnen buiten moeten dan weer het hele jaar door regen, wind en sneeuw doorstaan. Is je een kozijn goed geschilderd met een sterke en duurzame verf? Dan kan het tegen een stootje en is je huis goed beschermd.

Een ding moet je zeker weten: kies verf voor kozijnen zeer zorgvuldig, in het bijzonder als je kozijnen van kunststof wil schilderen. Gebruik bijvoorbeeld nooit latex of muurverf om kozijnen van ramen of deuren te schilderen. Deze laag bladert snel af en vuil blijft er in kleven, zodat het kozijn er snel dof en vuil bij staat.

Meerdere offertes vergelijken

Wil je nieuwe ramen en raamkozijnen plaatsen, dan is het een goed idee om verschillende offertes aan te vragen. Dit kan via onze website in enkele muisklikken gebeuren. Bekijk je de offertes die je eenvoudig in je mailbox ontvangt, dan sta je vaak versteld van de onderlinge prijsverschillen voor hetzelfde werk. Bovendien geeft een offerte ook een goed inzicht in hoe een aannemer een klus wil aanpakken. Dit kan ook de doorslag geven om voor een bepaalde aannemer te kiezen. Een goedkope offerte is oké, maar ook de vakkennis en expertise zijn belangrijk en een offerte is hier een goede staalkaart voor.

Op zoek gaan naar een goede aannemer voor het plaatsen van raamkozijnen is niet zo gemakkelijk. Soms ken je de regio waarin je een woning gekocht hebt nog niet zo goed. Bepaalde firma’s scoren dan misschien wel goed qua naambekendheid, maar deze zijn daarom niet altijd de goedkoopste of de beste. Vraag je offertes via ons systeem aan, dan geef je een eerlijke kans aan de diverse aannemers die zich geregistreerd hebben. De beste en de goedkoopste wint zodoende altijd, en daar doe jij dan natuurlijk je voordeel mee!

Vraag dus vandaag nog je offertes aan voor het plaatsen van nieuwe raamkozijnen!

Kunststof kozijnen prijzen opvragen

Is je keuze op nieuwe kozijnen van kunststof gevallen? Er is veel keuze en ook best wat prijsverschil bij de verschillende aanbieders. Vraag direct meerdere offertes aan, maak een goede vergelijking en schakel de beste vakman direct in.

Slotwoord

Hiermee zijn we op het einde van dit artikel gekomen. We hopen dat je overtuigd bent van het nut van degelijke en isolerende raamkozijnen voor je woning. Met perfect afsluitende raamkozijnen in kunststof creëer je een instant gezellige sfeer in huis en is het puur genieten van het comfort van je woning.

Wens je nog verder te gaan en meteen ook op andere vlakken je woning te isoleren, lees dan zeker onze artikels over spouwmuurisolatie, dakisolatie of vloerisolatie. Denk ook goed na over de keuze van de verwarmingsbron in je woning. Blijf je bij aardgas of stookolie, of overweeg je om te schakelen naar een warmtepomp en zonneboiler? Deze factoren vormen samen een onklopbare combinatie om energiekosten te besparen en je bijdrage te leveren voor een beter milieu. Een warmtepomp plaatsen heeft vaak maar zin als je woning perfect geïsoleerd is, en moderne raamkozijnen zijn dan een must.

Een beroep doen op een specialist om isolerende kozijnen te plaatsen kost je dan wel wat meer, maar dan ben je meteen ook zeker van alle normen en kwaliteitseisen. Je krijgt meteen netjes alle papieren die je nodig hebt om bijvoorbeeld je premie aan te vragen. Heel dikwijls heb je al in een dag een perfect verwarmde woning. En dankzij raamkozijnen in een mooie kleur ziet je woning er ook nog eens mooier uit ook. En de kosten win je sowieso uit, dat is zeker. Vraag vandaag nog via onze website vrijblijvend verschillende offertes voor het plaatsen van nieuwe kunststof kozijnen aan!

Kunststof kozijnen prijzen opvragen

Is je keuze op nieuwe kozijnen van kunststof gevallen? Er is veel keuze en ook best wat prijsverschil bij de verschillende aanbieders. Vraag direct meerdere offertes aan, maak een goede vergelijking en schakel de beste vakman direct in.

Tresna.nl
Logo