Gevel impregneren

Het impregneren van je gevel laat je woning stralen en beschermt tegen vocht

Een gevel impregneren wil zeggen dat je een waterafstotende en beschermende vloeistof op de gevel van je woning aanbrengt. De vloeistof, die transparant is, dringt tot diep in de poriën door en maakt muren en wanden waterdicht en vuilafstotend. Zodoende is het impregneren van je gevel een uitstekende manier om het exterieur van je woning schoon te houden en te beschermen. De beschermende laag helpt schade door vocht, vorst, vervuiling en andere externe factoren te verminderen, waardoor de gevel langer meegaat en je gevel er gewoonweg piekfijn uitziet.

Gevel laten impregneren
Wil je graag de gevel van je woning laten impregneren? Dan is het aan te raden om hiervoor een specialist ter zake in te schakelen. Een offerte hiervoor aanvragen doe je eenvoudig via onderstaande knop. Je krijgt vanzelf meerdere offertes van vakmannen, waarna je direct met het gewenste bedrijf een afspraak in kunt plannen.

Wanneer is het een goed idee om een gevel te impregneren?  

Wanneer is het een goed idee om een gevel te impregneren

Er zijn verschillende situaties waarin het een goed idee is om een gevel te impregneren.

 • Je kunt dit bijvoorbeeld doen als je te maken hebt met vochtproblemen in je woning. Dan merk je bijvoorbeeld dat er zich binnen schimmel vormt op de muren of dat je woning of bepaalde kamers minder aangenaam ruiken. De kans is groot dat er vocht in je woning infiltreert en sporen nalaat in het interieur van je woning.
 • Anderzijds is het impregneren van een gevel ook iets wat je preventief kunt aanpakken. Door je gevel op een goede manier te behandelen, zorg je ervoor dat je mogelijke vochtproblemen te snel af bent.
 • Bovendien geniet je het hele jaar door van een mooie en stralende gevel als je je gevel laat impregneren. De gevel is immers het visitekaartje van je woning. Het geeft altijd een leuk gevoel om thuis te komen en te zien dat de gevel er onberispelijk uitziet.
 • Een mooi verzorgde gevel kan bovendien de waarde van je woning laten stijgen. Dit omdat een eerste goede indruk vaak bepalend is, maar anderzijds ook omdat een verzorgde en waterdichte gevel ervoor zorgt dat vochtproblemen binnenin de woning dus geen kans krijgen.

In een notendop

Het impregneren van een gevel

 • Maakt de gevel vochtafstotend
 • Stoot vuil af
 • Geeft een mooie en nette look aan je woning.

Meerdere offertes vergelijken

Wil je je gevel laten impregneren, dan is het een goed idee om verschillende offertes aan te vragen. Dit kan via onze website in enkele muisklikken gebeuren. Bekijk je de offertes die je eenvoudig in je mailbox ontvangt, dan sta je vaak versteld van de onderlinge prijsverschillen voor hetzelfde werk. Bovendien geeft een offerte ook een goed inzicht in hoe een aannemer een klus wil aanpakken. Dit kan ook de doorslag geven om voor een bepaalde aannemer te kiezen. Een goedkope offerte is oké, maar ook de vakkennis en expertise zijn belangrijk en een offerte is hier een goede staalkaart voor.

Op zoek gaan naar een goede aannemer voor het impregneren van je gevel is niet zo gemakkelijk. Soms ken je de regio waarin je een woning gekocht hebt nog niet zo goed. Bepaalde firma’s scoren dan misschien wel goed qua naambekendheid, maar deze zijn daarom niet altijd de goedkoopste of de beste. Vraag je offertes via ons systeem aan, dan geef je een eerlijke kans aan de diverse aannemers die zich geregistreerd hebben. De beste en de goedkoopste wint zodoende altijd, en daar doe jij dan natuurlijk je voordeel mee!

Vraag dus vandaag nog je offertes aan voor het impregneren van je gevel!

Gevel laten impregneren
Wil je graag de gevel van je woning laten impregneren? Dan is het aan te raden om hiervoor een specialist ter zake in te schakelen. Een offerte hiervoor aanvragen doe je eenvoudig via onderstaande knop. Je krijgt vanzelf meerdere offertes van vakmannen, waarna je direct met het gewenste bedrijf een afspraak in kunt plannen.

Welke vloeistof gebruik je voor het impregneren van je gevel?

Het eigenlijke impregneren gebeurt met een transparante, waterachtige vloeistof. Er is een hele waaier aan producten op de markt om gevels te impregneren. Denk bijvoorbeeld maar aan Hydrastop of producten van merken als Remmers en GreenSeal Solutions. Vaak hoor je ook de term “hydrofuge”, waarmee men in het algemeen de gebruikte vloeistof bedoelt.

Stappenplan voor het impregneren van je gevel

Je gevel impregneren is dus een belangrijke stap in het beschermen van je woning tegen vocht, tegen vuil en de vorming van algen. Maar hoe kun je nu het beste van start gaan om dit project tot een goed einde te brengen?

Je kunt het impregneren van een gevel tot op zekere hoogte vergelijken met schilderwerken.

 1. Laat je adviseren over de keuze van het impregneermiddel en koop het in de juiste hoeveelheid aan. Er zijn verschillende soorten impregneermiddelen beschikbaar, zoals op waterbasis, oplosmiddelhoudend of silaan/siloxaan. Kies het juiste impregneermiddel op basis van het type gevelmateriaal en de gewenste eigenschappen.
 2. Je moet het geveloppervlak vervolgens helemaal schoon en vrij van stof of vuil maken. Losse verf, algen of restjes cement? Je verwijdert ze best allemaal. Werk je niet graag op een hoogte of heb je niet het nodige materiaal om je gevel schoon te maken, vraag dan advies aan een bedrijf voor gevelreiniging.  
 3.  Verder moet je de gevel zorgvuldig controleren op schade zoals scheuren of loskomende voegen. Dit is het uitgelezen moment om kleine herstellingen aan je gevel aan te brengen.  
 4. Zorg voor een goede bescherming van de ruimte voor je gevel. Bescherm planten en ook ramen en deuren met een gepaste afdekfolie.  
 5. Verdun het product op de juiste manier. Daarna kun je het product eerst even testen op een proefvlak, bijvoorbeeld een hoekje van je gevel onderaan of helemaal bovenaan dat niet meteen in het gezichtsveld ligt. Zo kun je al meteen beoordelen of het product het gewenste effect heeft. Je kunt overwegen om eerst een kleine verpakking of een testverpakking aan te kopen vooraleer je een grote hoeveelheid van een bepaald impregneermiddel koopt.
 6. Verloopt alles naar wens, dan kun je het impregneermiddel over de hele gevel aanbrengen. De beste methode bestaat erin om dit met een spuitapparaat gelijkmatig over de gevel aan te brengen, al zijn er ook producten waarbij je het best een brede kwast of borstel gebruikt. Zoals bij het schilderen van een muur, werk je het best in zones, waarbij je telkens een ongeveer een vierkante meter behandelt. Je spuit het best horizontaal van links naar rechts en dan nog eens verticaal van onder naar boven. Te veel impregneermiddel aanbrengen is niet goed, omdat het dan kan gaan druppen en een kleurverschil kan geven op plaatsen waar te veel product is aangebracht.  
 7. Daarna laat je het vocht voldoende drogen en kun je de bescherming wegnemen. Belangrijk om weten is dat je jezelf altijd goed moet beschermen. Handschoenen zijn geen overbodige luxe en gezichtsbescherming is eveneens een must, ook al werk je in open lucht.

Wat gebeurt er na het impregneren van je gevel?

Wat gebeurt er na het impregneren van je gevel

Eens de klus geklaard is, begint het impregneren al snel effect te hebben. De vloeistof die je bij het impregneren gebruikt, dringt in tot in het oppervlak van je gevel. Het maakt op zich niet uit van welk materiaal je gevel gemaakt is. Je kunt bijvoorbeeld een gevel in baksteen impregneren, maar ook betonnen oppervlakken of gevels in hout kun je perfect behandelen.

Na het impregneren vormt er zich een waterdichte en vuilafstotende barrière. Regen of ander vocht druppelt vanaf dan gewoon van op de gevel naar beneden. Bovendien krijg je ook minder met ophopingen van vuil te maken. Stof en ander vuil glijdt gemakkelijk weg van de gevel en blijft niet kleven. Dit omdat de gevel zelf minder poreus is.

Belangrijk hierbij om op te merken is dat de gevelsteen wel degelijk nog lucht en zuurstof kan doorlaten. Het is niet zo dat je je woning hermetisch afsluit. Dit is een verschil met sommige soorten gevelverf, waar we verder in dit artikel op terugkomen.

Hoe is de prijs voor het impregneren van een gevel opgebouwd?

De prijs voor het impregneren van een gevel wordt het meest berekend op basis van het aantal vierkante meter dat je gevel groot is. Het exacte bedrag per m² kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de moeilijkheidsgraad van het project, het type gevelmateriaal, de bereikbaarheid van de gevel en de locatie.

Vooraleer een bedrijf een prijs opstelt, komt er vaak eerst iemand langs om de nodige opmetingen te doen en de staat van de gevel te bekijken. Als de gevel bijvoorbeeld extra voorbereiding nodig heeft, zoals het repareren van scheuren of het verwijderen van oud verfwerk, kan dit de totale kosten verhogen.

Verder bepaalt het type van impregneermiddel ook voor een stuk de kosten. Sommige producten zijn nu eenmaal duurder vanwege hun speciale eigenschappen of kwaliteit.

Als de gevel moeilijk toegankelijk is, kan het nodig zijn om extra stellingen of ladders te plaatsen en gespecialiseerde apparatuur in te schakelen, wat de prijs kan verhogen. Wil je dat de aannemer meteen ook de gevel reinigt, dan kun je hier een gezamenlijke prijs voor laten opmaken, die goedkoper is dan de prijs van beide klussen apart.

Gevel laten impregneren
Wil je graag de gevel van je woning laten impregneren? Dan is het aan te raden om hiervoor een specialist ter zake in te schakelen. Een offerte hiervoor aanvragen doe je eenvoudig via onderstaande knop. Je krijgt vanzelf meerdere offertes van vakmannen, waarna je direct met het gewenste bedrijf een afspraak in kunt plannen.

Is schilderen van een gevelsteen hetzelfde als impregneren?

Nee, er zijn toch behoorlijk wat verschillen tussen het impregneren van een gevel en het schilderen van een gevel. Ga je voor het schilderen van een gevel, dan kun je kiezen voor een product dat je gevel impregneert, maar schilderen betekent ook dat je een dekkende laag in een kleur over je gevel legt.

We raden je aan om te kiezen voor het schilderen als je bijvoorbeeld een totaal nieuwe look aan je woning wil geven. Een nieuwe kleur is meteen een leuke manier om je gevel zonder al te grote inspanningen te renoveren. Anderzijds kun je ook voor het schilderen van een gevel kiezen als je bepaalde onvolmaaktheden of defecten wil verbergen. Heb je ooit herstellingen uitgevoerd in het metselwerk en lijkt de gevel een beetje een lappendeken, dan is het een goed idee om hem mooi en egaal te schilderen.

Het impregneren van de gevel is dan weer een goed idee als je houdt van het huidige karakter en de huidige look van je woning. Een laagje impregneermiddel beschermt dan je woning, maar verandert niets aan de look van de huidige gevel, behalve dat hij dan langer net en schoon blijft.

Bij het impregneren blijft de gevel beter ademen. Het impregneren van een gevel doe je in principe een keer, terwijl je het schilderen van je gevel best om de vijf à tien jaar herhaalt.

Wanneer kun je met vochtproblemen te maken krijgen?

Een gevel impregneren is dus een goede methode om vocht in je woning tegen te gaan. De oorzaken van vochtproblemen zijn meestal niet zo gemakkelijk te detecteren.

 • Er kan bijvoorbeeld een lek zijn in het dak of in een dakraam. Bij felle regen stroomt het water dan binnen. Dit valt meteen op, maar ongemerkt kan er ook heel wat vocht binnenkomen. Elke dag enkele druppels zijn na verloop van tijd al voldoende om een muur of een plafond aan te tasten.
 • Een typische plaats waar je met vochtproblemen te maken kunt krijgen zijn overgangen tussen structuren. Denk bijvoorbeeld de overgang tussen het dak en de muren of de overgang tussen de muren en de raam- en deurkozijnen. Schuine ramen en lichtkoepels zijn ook gevoelig voor vochtproblemen als ze niet goed geplaatst zijn.
 • Gevelstenen zelf kunnen in de loop van de jaren poreus worden en vocht opnemen. Muren met een zuidwestelijke richting zijn hier extra gevoelig aan. Bij oudere woningen zonder spouwmuren vormt de gevelsteen een rechtstreekse verbinding tussen het exterieur en het interieur. Maar ook bij spouwmuren kunnen de gevelstenen aangetast worden door vocht.

Vochtproblemen grondig aanpakken is vaak de eerste stap in het renoveren en onderhouden van een woning. Het heeft bijvoorbeeld weinig zin om isolerende maatregelen te nemen als je met een vochtprobleem te maken hebt. Vooraleer je je gevel wil opknappen en impregneren, pak je sowieso best de vochtproblemen aan.

Wanneer heeft een gevel impregneren minder zin?

Zoals voor alle klussen in huis, informeer je je het best goed. Zo kan het zijn dat het impregneren van een gevel in sommige situaties minder zin heeft.

Om te beginnen moet de gevel in een goede staat zijn. Het heeft geen zin om een defecte gevel met scheuren en barsten te behandelen. Dan herstel je beter eerst deze problemen vooraleer je aan het impregneren van de gevel denkt.

Verder verliezen de muren voor een stuk hun ventilatiefunctie. Bakstenen blijven wel ademen, maar toch iets minder dan voorheen.

Geglazuurde en geverfde gevels zijn niet geschikt voor het impregneren. De stof kan immers niet goed in de onderlaag doordringen.

Slotwoord

Hiermee zijn we op het einde van dit artikel gekomen. We hopen dat je een goed zicht hebt op de mogelijkheden van het impregneren van gevels. Met een goede beschermende laag ziet je gevel er altijd stralend uit en bestrijd je vocht in je woning.

Wens je nog verder te gaan en naast het impregneren van je gevel ook op andere vlakken je woning te verbeteren? Lees dan zeker onze artikels over spouwmuurisolatie, gevelisolatie of vloerisolatie. Vaak bieden bedrijven deze oplossingen ook samen aan, waardoor je een prijsvoordeel kunt doen.

Een beroep doen op een specialist om je gevel te impregneren kost wel wat, maar dan ben je meteen zeker dat het werk voldoet aan alle normen en kwaliteitseisen. En dankzij dit vakwerk wordt je woning gewoonweg een pareltje. Vraag vandaag nog via onze website vrijblijvend verschillende offertes voor het impregneren van je gevel aan!

Gevel laten impregneren
Wil je graag de gevel van je woning laten impregneren? Dan is het aan te raden om hiervoor een specialist ter zake in te schakelen. Een offerte hiervoor aanvragen doe je eenvoudig via onderstaande knop. Je krijgt vanzelf meerdere offertes van vakmannen, waarna je direct met het gewenste bedrijf een afspraak in kunt plannen.
Tresna.nl
Logo