Warmtepomp

In deze tijden waarin energieprijzen de pan uit rijzen, winnen alternatieve vormen van verwarming steeds meer aan belang. Daarom zijn warmtepompen tegenwoordig helemaal in. Een warmtepomp is een interessant alternatief voor een traditionele verwarmingsketel. Maar wat is een warmtepomp precies, en hoe werkt dit toestel? Bestaan er verschillende soorten warmtepompen? En is een warmtepomp voor elke woning geschikt? Deze vragen beantwoorden we in dit artikel. We besteden ook aandacht aan deze andere belangrijke vragen:

  • Hoeveel kost een warmtepomp?
  • Hoelang duurt het vooraleer je de investering terugverdiend hebt?

Misschien denk je dat een warmtepomp een volledig nieuwe uitvinding is, maar dit is helemaal niet zo. Iedereen heeft een toestel in huis dat op dezelfde manier werkt als een warmtepomp, met name een koelkast. Installeer je een warmtepomp in huis, dan kunnen we je trouwens al meteen meegeven dat dit toestel niet alleen te gebruiken is om je woning te verwarmen, maar desgewenst ook om je woning af te koelen, wat meteen een van de voordelen is van een warmtepomp.

Een warmtepomp (en dus ook een koelkast) is een toestel dat energie uit de omgeving omzet in bruikbare warmte. Met bruikbare warmte bedoelen we warmte die je kunt inzetten, bijvoorbeeld om je huis te verwarmen of om warm water voor het douchen te voorzien. Hoewel koude douches volgens Nederlander Wim Hof goed zijn voor je gezondheid, is het nog altijd zo dat de meerderheid van de mensen houdt van een comfortabele en enigszins warme douche. Het water hiervoor verwarmen kan dan op een ecologische en energiezuinige manier met een warmtepomp.

Warmtepomp laten plaatsen

Voor de investering in een warmtepomp heb je met twee kostenposten te maken; de warmtepomp zelf en de installatie hiervan. Het advies is om de installatie uit te laten voeren door een specialist bij je in de buurt. Vraag offertes aan om de beste prijs te vergelijken.

Welke soorten warmtepompen bestaan er?

Vooraleer we de werking van een warmtepomp verder uitleggen, is het goed om weten dat er verschillende soorten warmtepompen bestaan.

Voor een goed begrip geven we hier de soorten en wat terminologie over dit toestel mee.

Drie soorten warmtepompen

Soorten warmtepompen
  • Een lucht/water warmtepomp haalt de energie uit de lucht. Het is de meest voorkomende warmtepomp in het huidige energielandschap. Er zijn relatief weinig investeringen nodig om dit type van warmtepomp te plaatsen.
  • Een bodem/water warmtepomp (ook wel geothermische warmtepomp genoemd) haalt energie uit de grond. Hiervoor boort een aannemer gaten van tot 100 meter diep in de grond. Dit is meteen een grote investering. Anderzijds behaalt een bodem/water warmtepomp over het algemeen een hoger rendement dan een lucht/water warmtepomp.
  • Een water/water warmtepomp haalt zijn energie uit grondwater. Dit type van warmtepomp is eveneens een grote investering. Over het algemeen behaalt een dergelijke warmtepomp ook een hoog rendement.

De keuze voor het type van warmtepomp dat je wenst te installeren, hangt van je voorkeur en de concrete situatie af. Het kan bijvoorbeeld ook zo zijn dat projectontwikkelaar een nieuwe wijk bouwt en voor elke woning een bodem/water warmtepomp voorziet. In de praktijk blijkt dikwijls dat bodem/water warmtepompen en water/water warmtepompen enkel haalbaar zijn als ze in een collectief verband gerealiseerd worden, met een gezamenlijke aankoop voor het materiaal voor verschillende woningen.

Warmtepompen en hybride warmtepompen

Qua terminologie moeten we ook nog een onderscheid maken tussen warmtepompen en hybride warmtepompen.

We spreken over een warmtepomp als we het in het algemeen over dit soort toestel hebben, maar ook als er in een woning geen enkele andere vorm van verwarming is dan deze die geproduceerd wordt door een warmtepomp. Andere benamingen die je soms hoort zijn een volledig elektrische warmtepomp of een zelfstandige warmtepomp.

We spreken over hybride warmtepompen als je een warmtepomp gebruikt in combinatie met een andere bron van verwarming, zoals bijvoorbeeld een cv-ketel op aardgas of een cv-ketel op stookolie. De warmtepomp zorgt dan voor het grootste stuk van de verwarming en het warme water, maar tijdens de winter of tijdens koudere periodes neemt de klassieke verwarmingsinstallatie het over. Je kunt dit principe vergelijken met dat van een hybride wagen, die in sommige situaties elektrisch rijdt en op andere momenten overschakelt op benzine of diesel.

Ga je op zoek naar het aanbod hybride warmtepompen online, dan zie je dat spelers in cv-ketels zich op deze markt gestort hebben, maar ook klassieke producenten van airco-systemen. In de eerste groep denken we dan aan merken zoals Bosch of Vaillant. Bij de tweede groep zie je dat een merk als Daikin sterk vertegenwoordigd is. Merken die ook verwarmingsinstallaties produceren, promoten volop hybride warmtepompen. Dit doen ze onder het motto dat het goed is voor het milieu, maar ook om hun eigen markt van cv-installaties voor een stuk te beschermen.

Een binnenunit en een buitenunit

Een lucht/water warmtepomp en een hybride warmtepomp bestaan uit twee delen: een binnenunit en een buitenunit. Beide units zijn aan elkaar gekoppeld. Zoals de naam het zegt, staat het ene deel binnen, en het andere deel buiten. Een geothermische warmtepomp haalt zijn energie uit de aardwarmte (de aardbodem of het grondwater). Dergelijke systemen hebben geen buitenunit nodig om warmte uit de buitenlucht te halen.

Warmtepomp laten plaatsen

Voor de investering in een warmtepomp heb je met twee kostenposten te maken; de warmtepomp zelf en de installatie hiervan. Het advies is om de installatie uit te laten voeren door een specialist bij je in de buurt. Vraag offertes aan om de beste prijs te vergelijken.

Hoe werkt nu een warmtepomp?

Om de werking van een warmtepomp goed te begrijpen, moet je het proces in een aantal stappen bekijken. We leggen het principe uit aan de hand van een lucht/water warmtepomp. Er zijn drie cyclussen: de warmte uit de lucht halen, de warmtepomp verhoogt de temperatuur en levert thermische energie voor de verwarming

Online vind je verschillende interessante filmpjes of presentaties die aantonen hoe een warmtepomp werkt. Bekijk bijvoorbeeld eens dit filmpje:

Stap 1: Warmte uit de lucht halen

Hierbij wordt lucht aangezogen en vervoerd langs een buizensysteem dat een vorstvrije vloeistof (ook wel koelvloeistof genoemd) bevat. Deze vloeistof stroomt continu door de buizen. De vorstvrije vloeistof is altijd kouder dan de omgevingstemperatuur. Hierdoor kan dit systeem warmte onttrekken aan de lucht.

Dit werkt vreemd genoeg ook bij temperaturen onder nul. De vloeistof is vorstvrij en het is het verschil tussen de temperatuur van de koelvloeistof en de omgevingstemperatuur dat doorslaggevend is, niet de absolute temperatuur. De in deze fase gewonnen warmte wordt vervoerd naar de tweede cyclus.

Stap 2: Warmtepomp verhoogt de temperatuur

De vorstvrije vloeistof stroomt nu door het deel van de warmtepomp dat de temperatuur van de lucht verhoogt. Hoe gaat dit verhogen van de temperatuur in zijn werk? Welnu, een typisch kenmerk van koelvloeistof is dat deze vloeistof verdampt, zelfs bij lage temperaturen. Dit gebeurt omdat de koelvloeistof de warmte absorbeert en al snel begint te koken, waardoor de vloeistof verdampt.

Een compressor in de warmtepomp verhoogt dan de druk op de warme lucht of damp. Hierdoor stijgt de temperatuur nog verder. Je kunt dit vergelijken met een fietspomp, waarbij je je duim op het luchtgat houdt en pompt. Als je dit ooit gedaan hebt, dan weet je dat je duim na verloop van tijd aardig warm aan begint te voelen. De lucht of damp wordt dus heel warm en heet genoeg om in het verwarmingssysteem te gebruiken. De koelvloeistof geeft hierbij zijn warmte af aan het verwarmingssysteem.

3. De warmtepomp levert thermische energie voor verwarming

Met de gewonnen warmte kun je je huis verwarmen en water voorzien voor de douche. Maar hoe begint de cyclus dan opnieuw? De koelvloeistof die zijn warmte afgaf en hierdoor afkoelt, keert terug naar het middelste deel van de warmtepomp, het deel waarin de temperatuur verhoogd wordt. De vloeistof is afgekoeld, condenseert en wordt opnieuw vloeibaar. De koelvloeistof staat evenwel nog steeds onder hoge druk.

Verder is de vloeistof nog te warm om al opnieuw warmte te onttrekken aan de omgeving. De vloeistof moet dus nog meer afkoelen. Een expansieventiel zorgt ervoor dat de druk verlaagd wordt en zorgt voor een snelle daling qua temperatuur. Je kunt dit vergelijken met een spuitbus. Druk je gedurende een langere tijd op het ventiel, dan begint de spuitbus erg koud aan te voelen. Is de koelvloeistof koud genoeg, dan kan de cyclus opnieuw beginnen en opnieuw warmte opnemen.

Warmtepomp laten plaatsen

Voor de investering in een warmtepomp heb je met twee kostenposten te maken; de warmtepomp zelf en de installatie hiervan. Het advies is om de installatie uit te laten voeren door een specialist bij je in de buurt. Vraag offertes aan om de beste prijs te vergelijken.

Wanneer is een warmtepomp een interessante investering?

Een warmtepomp lijkt een aantrekkelijk alternatief voor een klassieke verwarmingsinstallatie. Maar is het nu echt aangeraden om als de wiedeweerga een aannemer te zoeken die een warmtepomp bij je installeert? We proberen hier even op een rij te zetten wanneer dit een goed idee is en wanneer het een minder goed idee lijkt.

Investeren in een warmtepomp is pas interessant als je woning tot in de puntjes geïsoleerd is. Voor veel mensen is op dit vlak nog het nodige werk aan de winkel. In plaats van onmiddellijk een warmtepomp te installeren, kun je dus beter eerst onderzoeken of je woning afdoende geïsoleerd is. Als vuistregel kun je stellen dat er minstens twee van volgende investeringen achter de rug moeten zijn:

Vloerisolatie. Omdat er veel koude uit de grond opstijgt, is goed om de warme luchtlaag in je woning te behouden door middel van vloerisolatie. Je vindt hier alle informatie over in dit artikel op onze website.

Dakisolatie. Warmte stijgt op, dus je kunt deze warmte maar beter behouden door een goed afgesloten en geïsoleerd dak. Je vindt hier alle informatie over in dit artikel op onze website.

Spouwmuurisolatie. Veel warmte gaat verloren door kleine gaatjes en kieren in spouwmuren. Hoewel spouwmuren op zich goed isoleren, gaat er toch veel warmte verloren langs de muren. Je vindt alle informatie over spouwmuurisolatie in ons artikel over dit onderwerp.

Isolerende raamkozijnen en isolatieglas. Isolerende raamkozijnen en isolatieglas zijn echt een must vooraleer je ook maar denkt aan een warmtepomp. Anders bestaat het risico dat je je woning niet warm genoeg kan stoken met deze vorm van verwarming alleen.

Een energielabel of energiecertificaat toont je na een energieaudit aan hoe goed je woning geïsoleerd is.

Verder is een warmtepomp een goed idee als je met vloerverwarming werkt. Met vloerverwarming stijgt warme lucht gelijkmatig over een hele ruimte op. Hierdoor kun je de gevraagde temperatuur aan je thermostaat enkele graden laten zakken. Een warmtepomp geeft net iets minder intensief warmte af dan een verwarming op een fossiele brandstof. Maar beschik je over vloerverwarming, dan is dit helemaal geen probleem.

Een warmtepomp is een must bij een nieuwbouwwoning

Als je deze voorwaarden leest, lijkt het een stuk interessanter is om bij een nieuwbouw in verwarming met een warmtepomp te investeren. Ga je voor een nieuwbouw, dan kun je meteen alle randvoorwaarden (vloerverwarming, isolatie en dergelijke) vervullen en tegelijk een warmtepomp plaatsen.

Warmtepomp in een bestaande woning gebruiken?

Bij een bestaande woning raden we je aan om deze eerst volledig energiezuinig te maken en pas daarna over te schakelen op een warmtepomp.

Je moet er rekening mee houden dat je diverse nieuwe leidingen moet leggen, bijvoorbeeld de leidingen die de buitenunit en de binnenunit van de warmtepomp met elkaar verbinden.

Dit is niet zo leuk als je net je hele woning gerenoveerd hebt. Dit alles om te zeggen dat het minder eenvoudig is om een warmtepomp in een bestaande en gerenoveerde woning te integreren.

Warmtepomp laten plaatsen

Voor de investering in een warmtepomp heb je met twee kostenposten te maken; de warmtepomp zelf en de installatie hiervan. Het advies is om de installatie uit te laten voeren door een specialist bij je in de buurt. Vraag offertes aan om de beste prijs te vergelijken.

Wanneer is een warmtepomp minder interessant?

Je kunt het al een beetje afleiden uit het voorgaande: in sommige situaties is het niet zo interessant om een warmtepomp te installeren.

  • Het heeft bijvoorbeeld geen zin om een warmtepomp te installeren als je woning niet tiptop in orde en geïsoleerd is. De reden hiervoor is simpel. Een warmtepomp produceert warmte voor je verwarmingsinstallatie, maar haalt over het algemeen gesproken net iets minder hoge pieken in de temperatuur. Dit is op zich geen probleem, maar dan moet je woning goed geïsoleerd zijn. Is dit het geval, dan zorgt de isolatie ervoor dat de warmte die geproduceerd wordt beter behouden blijft en hoeft de verwarmingsinstallatie ook niet zo intensief te werken.
  • Verder moet je er ook rekening mee houden dat een warmtepomp zowel een buitenunit als een binnenunit nodig heeft. Het is niet altijd eenvoudig om de buitenunit een goede plaats te geven. Je kunt deze bij wijze van spreken in je voortuintje plaatsen, maar dat is niet meteen een mooi zicht. Achteraan de woning op een terras of in de tuin kan ook. In dit geval moet je er rekening mee houden dat een warmtepomp wat lawaai maakt. Hoeveel geluid maakt een warmtepomp? De buitenunit van een warmtepomp produceert ongeveer 40 dB aan geluid. Ter vergelijking; een vaatwasser haalt ongeveer 50 dB en een voorbijrijdende auto ongeveer 85 dB. Een warmtepomp maakt dus wel degelijk lawaai. Staat deze te dicht bij de buren, dan zijn ze wellicht net iets minder gelukkig. Wanneer je een warmtepomp, met of zonder omkasting, tegen een gevel of op een plat dak plaatst, kan bovendien contactgeluid doordringen in de (eigen) woning of die van je buren. Zorg daarom bij plaatsing tegen een gevel altijd voor een demping van de trillingen.

De plaatsing speelt niet alleen voor warmtepompen een rol, maar ook voor hybride warmtepompen. De binnenunit van een hybride warmtepomp moet je immers koppelen aan je cv-ketel. De vraag is dan waar je cv-ketel zich bevindt. Dit kan bijvoorbeeld in een kelder zijn, maar ook op zolder. Dan moet je de een zo kort mogelijke verbinding hebben tussen de binnenunit en de buitenunit van je warmtepomp. Sommige installateurs plaatsen hiervoor een warmtepomp op het dak van een woning, wat evenwel aan regels gebonden is.

Kun je rekenen op subsidies als je een warmtepomp plaatst?

Dit is zeker mogelijk. Dankzij deze subsidie ga je de kosten voor je warmtepomp sneler terugverdienen. De reden waarom de overheid subsidies hiervoor uitschrijft is duidelijk: men wil Nederland zo veel mogelijk op een ecologisch verantwoorde manier verwarmen. En elk huishouden kan hier dan zijn steentje toe bijdragen door te investeren in bijvoorbeeld een warmtepomp.

Als je een warmtepomp aanschaft, kun je een tegemoetkoming krijgen via de landelijke ISDE-subsidie. ISDE staat voor Investeringssubsidie Duurzame Energie. Het subsidiebedrag is afhankelijk van de soort warmtepomp. De subsidiebedragen zijn per 3 januari 2022 verhoogd. Voor een hybride warmtepomp van 4 kW kun je nu bijvoorbeeld €2400 subsidie krijgen. Afhankelijk van het model kan dat betekenen dat de aanschafkosten meer dan gehalveerd worden. De subsidie geldt alleen voor de aanschaf van een warmtepomp voor een bestaande woning. De hogere subsidiebedragen voor warmtepompen gelden voor aanvragen die vanaf 3 januari 2022 zijn ingediend. En de warmtepomp mag niet al voor 2022 geïnstalleerd zijn.

Verder is er ook een hogere subsidie voor een volledig elektrische warmtepomp. Voor een zelfstandig werkende volledig elektrische warmtepomp zijn hogere subsidiebedragen beschikbaar. Hoe hoger het vermogen, hoe hoger het subsidiebedrag. Maar de aanschafkosten zijn ook veel hoger.

Let op: je kunt pas subsidie aanvragen na installatie van de warmtepomp. Doe dit binnen 12 maanden. Op de website van de Rijksoverheid vind je meer informatie over subsidie. Daar staat ook een lijst met alle warmtepompen en de bijbehorende subsidiebedragen.

Bekijk zeker onderstaande video eens voor meer informatie en handige koopadviezen:

Wat kost een warmtepomp?

Een hybride warmtepomp kost meestal tussen €4000 en €7000 inclusief installatie en exclusief de cv-ketel. De subsidie van €2400 tot €2700 gaat daar nog vanaf.

Een zelfstandige warmtepomp is een stuk duurder. Daar kosten de toestellen minimum €6500. Deze prijs kan aardig oplopen en zelfs het dubbele kosten, afhankelijk van merk, type en vermogen.

Met een hybride warmtepomp kun je gemiddeld zo'n €200 tot €700 per jaar besparen in vergelijking met een situatie waarin je alleen een cv-ketel gebruikt. Gebruik je alleen een warmtepomp, dan kan de besparing nog hoger zijn. Ga je dan nog eens op inductie koken, dan kun je je gasaansluiting helemaal stop zetten. Hiermee bespaar je ook op typische kosten zoals netbeheerkosten.

Het is moeilijk te voorspellen hoe de prijzen van bijvoorbeeld aardgas gaan evolueren. Maar zoals de situatie nu is, medio 2022, vallen de berekende besparingen nog een stuk hoger uit. Afhankelijk van type woning en model en temperatuurinstellingen van de warmtepomp kun je €500 tot €1500 per jaar besparen.

Stel dat je een warmtepomp van €8000 laat installeren, dan kun je daar ongeveer €2500 aan subsidies van aftrekken. Dan blijft er €5500 over. Bespaar je hier elk jaar €1000 mee, dan is je investering in iets meer dan 5 jaar volledig terugverdiend.

Meerdere offertes vergelijken

Wil je een warmtepomp plaatsen, dan is het een goed idee om verschillende offertes aan te vragen. Dit kan via onze website in enkele muisklikken gebeuren. Doe dit snel, want door de hoge energieprijzen lopen de wachttijden om een warmtepomp te plaatsen snel op.

Bekijk je de offertes die je eenvoudig in je mailbox ontvangt, dan sta je vaak versteld van de onderlinge prijsverschillen voor hetzelfde werk. Bovendien geeft een offerte ook een goed inzicht in hoe een aannemer een klus wil aanpakken. Dit kan ook de doorslag geven om voor een bepaalde aannemer te kiezen. Een goedkope offerte is oké, maar ook de vakkennis en expertise zijn belangrijk en een offerte is hier een goede staalkaart voor.

Op zoek gaan naar een goede aannemer voor het plaatsen van een warmtepomp is niet zo gemakkelijk. Soms ken je de regio waarin je een woning gekocht hebt nog niet zo goed. Sommige firma’s scoren dan misschien goed qua naambekendheid, maar deze zijn daarom niet altijd de goedkoopste of de beste. Vraag je offertes via ons systeem aan, dan geef je een eerlijke kans aan de diverse aannemers die zich geregistreerd hebben. De beste en de goedkoopste wint zodoende altijd, en daar doe jij dan natuurlijk je voordeel mee! Door de razendsnelle evolutie van technologieën zoals die van de warmtepomp, zie je in ons offertesysteem ook heel wat nieuwe aannemers die zich meteen in het plaatsen van warmtepompen specialiseren.

Vraag dus vandaag nog je offertes aan voor het plaatsen van een warmtepomp!

Slotwoord

Hiermee zijn we op het einde van dit artikel gekomen. We hopen dat je overtuigd bent van het nut van een warmtepomp je woning. Met een warmtepomp verwarm je op een milieuvriendelijke en energiezuinige manier je woning. Zodoende is het altijd aangenaam in je huis en is het puur genieten van alle moderne comfort.

Wens je nog verder te gaan en meteen ook je woning te isoleren? Lees dan zeker onze artikels over spouwmuurisolatie, gevelisolatie of vloerisolatie. Denk ook goed na over de keuze van de verwarmingsbron in je woning. Blijf je bij aardgas of stookolie in combinatie met een warmtepomp, of overweeg je om volledig over te schakelen naar een warmtepomp en bijvoorbeeld ook een zonneboiler? Deze factoren vormen samen een onklopbare combinatie om energiekosten te besparen en je bijdrage te leveren voor een beter milieu.

Een specialist in warmtepompen en in isolatie kiezen kan je wat kosten, maar dan ben je meteen ook zeker van alle normen en kwaliteitseisen. Je kunt ook eerst een volledige energie-audit van je woning laten uitvoeren en dan stap voor stap nieuwe investeringen doen volgens de mogelijkheden van je budget. Kies je voor een erkende aannemer, dan krijg je meteen netjes alle papieren die je nodig hebt om bijvoorbeeld je premie aan te vragen. Heel dikwijls heb je al in een dag een perfect verwarmde woning. En de kosten win je sowieso uit, dat is zeker. Vraag vandaag nog via onze website vrijblijvend verschillende offertes voor het plaatsen van een warmtepomp aan!

Warmtepomp laten plaatsen

Voor de investering in een warmtepomp heb je met twee kostenposten te maken; de warmtepomp zelf en de installatie hiervan. Het advies is om de installatie uit te laten voeren door een specialist bij je in de buurt. Vraag offertes aan om de beste prijs te vergelijken.

Tresna.nl
Logo