Aanbouw kosten

Wil je graag meer ruimte in je woning? Zou je bijvoorbeeld graag je droomkeuken met een kookeiland realiseren, maar kun je dit gewoonweg niet in je huis zoals het nu is? Dan kun je overwegen om een aanbouw aan je woning te laten bouwen. Met een aanbouw creëer je de nodige ruimte om meer comfortabel te leven en te wonen. Je vergroot als het ware een woning door er een stuk aan toe te voegen.

Een aanbouw is dus een bijgebouw dat wordt toegevoegd aan een hoofdgebouw. Tussen het hoofdgebouw en de aanbouw is er dan bijvoorbeeld een deur om beide delen fysiek van elkaar af te sluiten. Je kunt ook een stuk muur van de woning wegnemen en de aanbouw op deze opening laten aansluiten zonder deur, waardoor je nog voor een grotere ruimtelijkheid zorgt.

Aanbouw laten plaatsen

Wil je graag meer ruimte in je woning? Dan is het aan te raden om een aanbouw aan je woning aan te laten plaatsen. Een offerte hiervoor aanvragen doe je eenvoudig via onderstaande button. Je krijgt vanzelf meerdere offertes van vakmannen, waarna je direct met de gewenste vakman een afspraak in kunt plannen.

Aanbouw, uitbouw, opbouw? Wat terminologie

We spreken in dit artikel over een “aanbouw”. Een ander woord voor aanbouw is uitbouw. Belangrijk om weten is dat een aanbouw op het gelijkvloers gebeurt. Je kunt ook in de hoogte extra ruimte creëren. Dan spreken we over een opbouw.

Een dakkapel (zoals we in dit artikel over kosten van een dakkapel besproken hebben) is eveneens een manier om meer ruimte te voorzien, en dit in een hellend dak.

Aanbouw, uitbouw, opbouw Wat terminologie

Er is verder een verschil tussen een aanbouw en een veranda. Bij het bouwen van een veranda verandert er niets aan de structuur van je woning. Je woning blijft zoals hij is, maar je installeert er een structuur tegen, die dan meestal lichtdoorlatend is. Een veranda is over het algemeen een minder grondige verbouwing dan het plaatsen van een aanbouw.

Functies van een aanbouw

Een aanbouw kan verschillende functies hebben. Zo kun je je woonkamer doortrekken en een stuk groter maken of je kunt eindelijk je droomkeuken realiseren zoals we hierboven stelden. De mogelijkheden zijn legio. Je kunt een aparte werkruimte creëren om thuis te werken in een aanbouw, of er bijvoorbeeld een sportkamer van maken. Een speelkamer voor de kinderen is ook leuk in een aanbouw.

Hoe kun je nu een aanbouw realiseren?

Er zijn twee verschillende mogelijkheden om dit te doen.

Eerste optie: een op maat gemaakte aanbouw

Je kunt om te beginnen gaan voor een volledig op maat gemaakte aanbouw. In de praktijk voorziet een bouwfirma dan een fundering en bouwt er letterlijk een aanbouw op. De meest voorkomende formules om een dergelijke aanbouw te maken zijn houtskeletbouw of een gemetseld bouwwerk. In de aanbouw voorziet de bouwfirma dan bijvoorbeeld een deur naar de tuin of naar het terras en enkele ramen. Op die manier kun je het bouwen van een aanbouw vergelijken met het bouwen van een woning, waarbij je alle mogelijke bouwtechnieken kunt gebruiken:

 • Houtskeletbouw of traditionele bouw met bakstenen
 • Deuren en raamkozijnen in aluminium, hout of pvc
 • Afwerking van de aanbouw in hout, baksteen of sidings een materiaal zoals trespa.
 • Isolatie met vloerisolatie, isolatieglas en desgewenst spouwmuurisolatie.

Tweede optie: een prefab aanbouw

Naast een op maat gemaakte aanbouw zijn er ook diverse firma’s die voor je woning een prefab aanbouw kunnen leveren. Dit kun je vergelijken met firma’s die bijvoorbeeld een dakkapel in standaard maten op je dak plaatsen. Bij een prefab aanbouw heb je de keuze tussen een aantal standaardmaten waarbij er dan bijvoorbeeld een raam of een deur op een vaste plaats voorzien is. Het voordeel is dat het plaatsen van een prefab aanbouw vrij snel gaat, maar het nadeel is dat er net iets minder vrijheid is om de aanbouw aan je specifieke wensen aan te passen.

Zowel bij een op maat gemaakte aanbouw als een aanbouw in prefab is het aspect isolatie erg belangrijk. Bijkomende ruimte betekent immers meer verwarmen en meer elektriciteit verbruiken. Door goede isolatie bespaar je een mooi stuk op je energiefactuur. Lees onze artikels over vloerisolatie, isolatieglas en spouwmuurisolatie voor meer informatie over de kosten en de premies die je hiervoor kunt krijgen.

De isolatie van de ramen, de vloer, het dak en de muren is belangrijk, maar ook de aansluiting van de aanbouw op de woning is cruciaal. Als dit niet goed gebeurt en de aansluiting niet goed geïsoleerd is, kun je te maken krijgen met vochtproblemen en tochtproblemen.

Aanbouw laten plaatsen

Wil je graag meer ruimte in je woning? Dan is het aan te raden om een aanbouw aan je woning aan te laten plaatsen. Een offerte hiervoor aanvragen doe je eenvoudig via onderstaande button. Je krijgt vanzelf meerdere offertes van vakmannen, waarna je direct met de gewenste vakman een afspraak in kunt plannen.

Wat kost een aanbouw?

Bij het plaatsen van een aanbouw komen veel dingen kijken. Je kunt met een aantal eenvoudige zaken rekening houden. Een aanbouw met rechte muren, in de vorm van een rechthoek dus, is in de regel een stuk goedkoper dan wanneer je voor een grillige vorm gaat. 

Een traditioneel gebouwde aanbouw is ook altijd een stuk duurder dan een aanbouw in houtskeletbouw. Verder heeft een aanbouw altijd een plat dak. Ga je voor een aanbouw met een hellend dak of bijvoorbeeld een dak in stro, dan zijn de kosten gegarandeerd een stuk hoger.

Wat kost een aanbouw

Om het berekenen van de kosten voor een aanbouw mogelijk te maken, gaan we op twee manieren te werk. Je kunt de kosten berekenen op basis van de omtrek van de aanbouw, dus met andere woorden op basis van het aantal vierkante meter. Daarnaast kun je behalve met de omtrek ook rekening houden met de hoogte. Dan kom je tot een berekening per kubieke meter. In onze tabel zie je een voorbeeld van beiden.

Afmeting aanbouw

Kosten

Kosten per m2

Kosten per m3

2 x 3 x 3 meter (b x l x h)

€ 14.500

€ 2465

€ 821

3 x 3 x 3 meter (b x l x h)

€ 17.000

€ 1885

€ 628

4 x 3 x 3 meter (b x l x h)

€ 19.000

€ 1580

€ 527

5 x 3 x 3 meter (b x l x h)

€ 19.000

€ 1260

€ 420

Ga je voor een berekening per kubieke meter, dan beginnen de prijzen bij €420 per m³. Deze kunnen oplopen tot ruim € 800 per m³. Hoe groter de aanbouw, hoe lager de prijs per kubieke meter. Dit is ergens logisch, omdat een aantal kosten altijd dezelfde zijn, zoals het opmeten, het aankopen van materialen en bijvoorbeeld ook het aanvragen van een vergunning. Verder lopen de prijzen per bouwfirma ook sterk uiteen. Daarom hebben we hier een gemiddelde getoond dat een richtprijs aangeeft.

Factoren die de prijs van een aanbouw mee helpen bepalen

In onze tabel hierboven zijn een aantal prijsbepalende factoren meegerekend. Het gaat dus echt om een totaalplaatje per vierkante of kubieke meter. De prijsbepalende factoren zijn volgende.

 • Afmeting: hoe groot moet de aanbouw worden, en hoeveel materialen zijn hiervoor nodig?
 • Vergunning. Is er een vergunning nodig, dan moet je deze aanvragen bij de gemeente, wat wel wat kost.
 • Funderingsbehoefte. Voorzie je de aanbouw op een bestaande fundering, bijvoorbeeld van een terras of een andere verharding? Of moet deze fundering voorzien worden?
 • Opmetingskosten en tekenwerk. Ga je voor een aanbouw op maat, dan is het kwestie om alles goed op te meten en uit te tekenen. De bouwfirma voorziet dan bijvoorbeeld ook de nodige nutsleidingen voor water, gas of elektriciteit.
 • Moet er een sterkteberekening gemaakt worden voor de constructie? Dit hangt in grote mate af van de complexiteit van de aanbouw en de grootte ervan.
 • Welke soort materialen kies je voor de aanbouw? Een afwerking in tropisch hardhout zoals padoek is bijvoorbeeld een stuk duurder dan een afwerking in sidings in pvc.
 • Welke openingen moeten er voorzien worden in de gevel? En welke steunbalk moet er voorzien worden als dit in een dragende muur is?
 • Welke ramen moeten er voorzien worden, en komt er een raam in het dak? Ga je dan voor ramen in aluminium, hout of pvc?
 • Wil je graag dat het dak stevig genoeg is om bijvoorbeeld zonnepanelen te dragen?

Aanbouw laten plaatsen

Wil je graag meer ruimte in je woning? Dan is het aan te raden om een aanbouw aan je woning aan te laten plaatsen. Een offerte hiervoor aanvragen doe je eenvoudig via onderstaande button. Je krijgt vanzelf meerdere offertes van vakmannen, waarna je direct met de gewenste vakman een afspraak in kunt plannen.

Is er een vergunning nodig om een aanbouw te plaatsen?

Je bent nu misschien overtuigd om een aanbouw te plaatsen, maar dan moet je je nog de vraag stellen of je een vergunning nodig hebt om deze aanbouw te realiseren.

Heb je een vergunning nodig voor een aanbouw? Het antwoord op deze vraag hangt van een aantal factoren af.

Waar wil je de aanbouw plaatsen? Vooraan of achteraan?

Wil je een aanbouw vooraan aan je woning plaatsen, dan is er geen twijfel mogelijk: je hebt altijd een vergunning nodig. De motivatie hierachter is eenvoudig. De voorkant van je huis is zichtbaar voor iedereen en een aanbouw vooraan kan bijvoorbeeld ook het karakter van een bepaalde straat of gemeente verstoren. Wil je toch een aanbouw aan de voorkant van je woning plaatsen, dan moet je naar je gemeentebestuur stappen en laten onderzoeken of dit mogelijk is. Er kan je een vergunning hiervoor verleend worden, die je dan evenwel wel wat gaat kosten: voor een bouwvergunning voor een aanbouw moet je tussen de € 150 en € 350 betalen.

Wil je een aanbouw aan de tuinzijde plaatsen?

Dan moet je bekijken hoe groot je tuin is.

 • Is de tuin 100m² groot, dan kun je een aanbouw plaatsen die maximaal de helft van de tuin is, dus 50m². Dit kan zonder vergunning.
 • Is je tuin tussen de 100 en de 300m², dan kun je een aanbouw plaatsen van maximum 90m² plus 10 procent van het totale oppervlak van de tuin.

Verder is het ook zo dat de afmetingen van de aanbouw in verhouding moeten staan tot het gebouw. Dit geldt in het bijzonder voor de hoogte.

 • Heeft je woning meerdere verdiepingen, dan mag de aanbouw tot maximum 30 cm boven de onderste bouwlaag uitkomen.
 • Bestaat je woning uit een bouwlaag, dan mag de aanbouw niet hoger zijn dan het gebouw zelf.

Er gelden verder ook nog speciale regels voor beschermde woningen of woningen die deel uitmaken van een specifiek stads- of dorpsgezicht. Vraag informatie bij je gemeente of omgevingsloket om zeker te zijn of je een aanbouw mag plaatsen.

Meerdere offertes vergelijken

Wil je een aanbouw plaatsen, dan is het een goed idee om verschillende offertes aan te vragen. Dit kan via onze website in enkele muisklikken gebeuren. Bekijk je de offertes die je eenvoudig in je mailbox ontvangt, dan sta je vaak versteld van de onderlinge prijsverschillen voor hetzelfde werk. Bovendien geeft een offerte ook een goed inzicht in hoe een aannemer een klus wil aanpakken. Dit kan ook de doorslag geven om voor een bepaalde aannemer te kiezen. Een goedkope offerte is oké, maar ook de vakkennis en expertise zijn belangrijk en een offerte is hier een goede staalkaart voor.

Op zoek gaan naar een goede aannemer voor het plaatsen van een aanbouw is niet zo gemakkelijk. Soms ken je de regio waarin je een woning gekocht hebt nog niet zo goed. Bepaalde firma’s scoren dan misschien wel goed qua naambekendheid, maar deze zijn daarom niet altijd de goedkoopste of de beste. Vraag je offertes via ons systeem aan, dan geef je een eerlijke kans aan de diverse aannemers die zich geregistreerd hebben. De beste en de goedkoopste wint zodoende altijd, en daar doe jij dan natuurlijk je voordeel mee!

Vraag dus vandaag nog je offertes aan voor het plaatsen van een aanbouw!

Aanbouw laten plaatsen

Wil je graag meer ruimte in je woning? Dan is het aan te raden om een aanbouw aan je woning aan te laten plaatsen. Een offerte hiervoor aanvragen doe je eenvoudig via onderstaande button. Je krijgt vanzelf meerdere offertes van vakmannen, waarna je direct met de gewenste vakman een afspraak in kunt plannen.

Slotwoord

Hiermee zijn we op het einde van dit artikel gekomen. We hopen dat je een inzicht gekregen hebt in de kosten van een aanbouw en wat hier allemaal bij komt kijken. Met een aanbouw creëer je extra ruimte in je woning. Bovendien is dit de uitgelezen kans om je woning beter te isoleren en klaar te maken voor de toekomst.

Wens je nog verder te gaan en meteen ook je woning te isoleren? Lees dan zeker onze artikels over spouwmuurisolatie, gevelisolatie of vloerisolatie. Denk ook goed na over de keuze van de verwarmingsbron in je woning. Blijf je bij aardgas of stookolie, of overweeg je om te schakelen naar een warmtepomp of een zonneboiler? Deze factoren vormen samen een onklopbare combinatie om energiekosten te besparen en je bijdrage te leveren voor een beter milieu.

Een specialist in verwarming en in isolatie kiezen kan je wel wat kosten, maar dan ben je meteen ook zeker van alle normen en kwaliteitseisen. Je krijgt meteen netjes alle papieren die je nodig hebt om bijvoorbeeld je premie aan te vragen. Heel dikwijls heb je al in een dag een perfect verwarmde woning of aanbouw. En kies je bijvoorbeeld voor vloerverwarming, dan ziet je aanbouw er ook nog eens mooier uit ook. En de kosten win je sowieso uit, dat is zeker. Vraag vandaag nog via onze website vrijblijvend verschillende offertes voor het plaatsen van een aanbouw aan!

Aanbouw laten plaatsen

Wil je graag meer ruimte in je woning? Dan is het aan te raden om een aanbouw aan je woning aan te laten plaatsen. Een offerte hiervoor aanvragen doe je eenvoudig via onderstaande button. Je krijgt vanzelf meerdere offertes van vakmannen, waarna je direct met de gewenste vakman een afspraak in kunt plannen.

Tresna.nl
Logo