Houten kozijnen

Wil je je woning renoveren en tegelijk energiezuinig maken, dan moet je beslist een keuze maken voor nieuwe kozijnen. Kozijnen bepalen een groot stuk de look van je woning. Dankzij raamkozijnen kun je gaan voor een uitgesproken strakke look voor je woning, of eerder kiezen voor een traditioneel uitzicht. Wil je een woning met een uitgesproken dorps karakter of ga je voor een stedelijke blitse look? Met raamkozijnen zet je hier meteen al een stap in de richting van de stijl die je wenst voor je woning of voor je appartement. Houten kozijnen zijn een klassieke en goede keuze. Eigentijdse houten kozijnen hebben een sterk isolerende waarde en bovendien kun je er qua uitzicht alle kanten mee uit.

Raamkozijnen zijn kampioenen in het isoleren

Kozijnen hebben verder een hele belangrijke functie in het isoleren van je woning. Koude en vocht krijgt altijd een kans om je woning te infiltreren op de punten waar verschillende structuren van een woning samenkomen. Denk bijvoorbeeld maar aan de overgang tussen de structuur van het dak en de muren. De overgang van het vloerniveau naar de muren is ook een kritiek punt, waar je bijvoorbeeld met opstijgend vocht te maken kunt krijgen.

Hetzelfde geldt voor de overgang tussen de muren en het glas van de ramen. Om glas stevig op zijn plaats te houden, heb je nood aan een kozijn, dat op zichzelf sterk isolerend is.

Houten kozijnen laten plaatsen

Wil je graag nieuwe kozijnen in je woning? Dan is het aan te raden om hiervoor een specialist in te schakelen. Vraag offertes bij meerdere vakmensen inde buurt op, waardoor je een goede vergelijking kunt maken. De geschikte vakman komt vervolgens spoedig je nieuwe houten kozijnen plaatsen.

Welke soorten houten kozijnen bestaan er?

Er bestaan heel wat verschillende types van houten kozijnen. Laat ons eerst even naar de vorm kijken. In zijn meest eenvoudige vorm bestaat een kozijn uit twee stijlen (een linker- en een rechter stijl) en twee dorpels (een onder- en een bovendorpel). Een tussendorpel, bijvoorbeeld tussen twee ramen, bestaat ook en wordt wel eens “kalf” genoemd. Belangrijk om weten is dat een kozijn een onderdeel is van een wand of gevel, maar dat dit kozijn op zich geen dragende functie heeft. Wanneer de muuropening te breed is, moet je een betonbalk boven het kozijn aanbrengen om het kozijn en de muur tegen instorten te beschermen.

Welke soorten houten kozijnen bestaan er

Wil je graag nieuwe houten kozijnen in je woning? Dan is het aan te raden om hiervoor een specialist ter zake in te schakelen. Een offerte hiervoor aanvragen doe je eenvoudig via onderstaande knop. Je krijgt vanzelf meerdere offertes van vakmannen, waarna je direct met de gewenste plaatser een afspraak in kunt plannen.

  • Binnen en buitenkozijnen
  • Kozijnen voor ramen of voor deuren

Binnen- en buitenkozijnen

Bij houten kozijnen kun je een onderscheid maken tussen binnen- en buitenkozijnen, net zoals bij kozijnen in andere materialen trouwens. Binnen- en buitenkozijnen hebben andere vereisten.

Binnenkozijnen zijn kozijnen die in een gebouw worden toegepast. Om die reden hoeven ze vaak iets minder sterk te zijn en kan de vorm tegelijk ook speelser zijn. Kozijnen zijn soms ook verplaatsbaar, denk maar aan bedrijfsgebouwen waarin de muren en de kozijnen verplaatst kunnen worden om een andere indeling aan een verdieping te geven.

Buitenkozijnen bevinden zich in de gevel van een gebouw en zijn zo onderdeel van de scheiding tussen binnen en buiten. Bij buitenkozijnen is de isolatiewaarde van groot belang.

Kozijnen voor ramen of voor deuren

We spreken vaak over raamkozijnen, maar om een deur of een schuifpui te plaatsen, heb je evengoed een kozijn nodig. Voor elk mogelijk type is het mogelijk om een houten kozijn te gebruiken. Een houten kozijn kan dienen om een eenvoudige deur in te plaatsen, maar bijvoorbeeld ook voor een goed beveiligde voordeur. Verder is een houten kozijn eveneens perfect geschikt voor een gevelbrede schuifpui. De mogelijkheden zijn met andere woorden eindeloos.

Houten kozijnen laten plaatsen

Wil je graag nieuwe kozijnen in je woning? Dan is het aan te raden om hiervoor een specialist in te schakelen. Vraag offertes bij meerdere vakmensen inde buurt op, waardoor je een goede vergelijking kunt maken. De geschikte vakman komt vervolgens spoedig je nieuwe houten kozijnen plaatsen.

Waarom zijn houten kozijnen duurzaam?

Wil je nieuwe kozijnen plaatsen, dan heb je de keuze uit verschillende materialen: hout, maar bijvoorbeeld ook pvc of aluminium. Over kozijnen in kunststof of pvc hebben we op onze website een artikel geschreven. Hier staan we stil bij de kenmerken, de voordelen en de nadelen van houten kozijnen.

Houten raamkozijnen ken je vast en zeker wel. Mensen maken al eeuwen raamkozijnen in dit natuurlijke materiaal. Kies je voor kozijnen in hout, dan is de keuze qua soort hout nog steeds groot.

Hardhout of zacht hout

Bij houten raamkozijnen kun je kiezen tussen hardhout en zachthout. Hardhout is hout dat afkomstig is van loofbomen. Denk bijvoorbeeld aan mahonie, meranti of merbau. Zachthout is daarentegen hout dat afkomstig is van naaldbomen. Naaldbomen groeien sneller dan loofbomen. Daarom is zachthout over het algemeen goedkoper dan hardhout. Zowel hardhout als zachthout zijn populair voor raamkozijnen. De sterkte van het hout is een ding, hoe het behandeld is bepaalt ook een groot stuk de sterkte en duurzaamheid. Zacht hout is dus niet per definitie slecht. De duurzaamheid wordt uitgedrukt in de duurzaamheidsklasse.

Duurzaamheidsklasse van hout

De duurzaamheidsklasse is de weerstand van een houtsoort tegen elementen als houtrot en schimmels.

De indeling gebeurt op basis van een test waarbij men een paaltje van 50x50mm in de grond steekt. Hoe langer het paaltje gaaf blijft, hoe duurzamer het hout is. De test wordt enkel uitgevoerd met kernhout, omdat spinthout nooit als duurzaam wordt beschouwd en altijd tot duurzaamheidsklasse V behoort. Kernhout is het meestal wat donkerder en zwaarder hout in het binnenste van de boom. Dit is anders dan het spinthout dat aan de buitenkant van een boom zit, onder de bast. Het spinthout verzorgt het transport van water naar boven.

Let wel, hout kan beschikken over een natuurlijke duurzaamheidsklasse, maar kan ook duurzamer worden gemaakt door een bepaalde behandeling. De eigenschappen van hout worden dan kunstmatig aangepast door het te impregneren, in een bepaalde substantie te dompelen of te verhitten. Op die manier kan een houtsoort met een natuurlijke lage duurzaamheidsklasse toch aangepast worden om een hogere duurzaamheidsklasse te behalen bij ingebruikname. Zo kan essenhout - met een natuurlijke duurzaamheidsklasse V - na thermische verduurzaming ingedeeld worden in duurzaamheidsklasse I.

Tropisch hardhout

Met zachthout en hardhout beperkten we ons tot nu toe tot het klassieke, zogenaamd Atlantische hout. Dit is hout dat afkomstig is uit Europa in de breedste zin en uit Amerika.

Naast dit Atlantische hout, kun je ook gebruik maken van tropisch hardhout om raamkozijnen te maken. Dit heeft per definitie een hoge duurzaamheidsklasse. Padoek, bijvoorbeeld heeft duurzaamheidsklasse I, en gaat zonder behandeling gemakkelijk 25 jaar mee.

Houten kozijnen laten plaatsen

Wil je graag nieuwe kozijnen in je woning? Dan is het aan te raden om hiervoor een specialist in te schakelen. Vraag offertes bij meerdere vakmensen inde buurt op, waardoor je een goede vergelijking kunt maken. De geschikte vakman komt vervolgens spoedig je nieuwe houten kozijnen plaatsen.

Wat zijn de voordelen van houten kozijnen?

Houten kozijnen hebben heel wat voordelen. Het is een sterk en duurzaam materiaal, dat vele jaren meegaat. Bovendien zijn heel wat bedrijven en aannemers gespecialiseerd in houten kozijnen. Hierdoor kun je goed kiezen met welke aannemer je in zee gaat. Deze bedrijven maken dan kozijnen speciaal op maat voor jouw woning. Een ander voordeel is dat houten kozijnen geschikt zijn voor elk type van glas. Wil je gaan voor superisolerend en driedubbel glas. Massieve houten ramen vormen als het ware een sterk isolerend blok tegen de koude.

Wat zijn de voordelen van houten kozijnen

Hebben houten kozijnen ook nadelen?

Overweeg je om houten kozijnen te plaatsen, dan raden we je aan om deze bedenkingen even te overwegen. Je kunt het nadelen noemen, maar dit hangt voor een groot stuk af van je wensen en de situatie.

Kies je voor houten kozijnen, dan moet je ze gemiddeld elke tien jaar opnieuw beitsen of schilderen, behalve als je kiest voor kozijnen in tropisch hardhout zoals padoek. Onderhoud je het schilderwerk niet, dan kunnen houten kozijnen in het slechtste geval met houtrot te maken krijgen. Ramen aan de kant van je woning die veel regen en wind te verduren krijgt, moet je extra goed onderhouden, zelfs al schilder je ze op de best mogelijke manier.

Een ander aandachtspunt is dat houten ramen iets duurder zijn dan kunststof ramen.

Verder moet je er rekening mee houden dat houten kozijnen kunnen krimpen en uitzetten. In een extra koude winter of in een extra warme zomer verliezen ze iets van hun isolerende capaciteit. Houten kozijnen scoren goed qua isolatiewaarde, maar scoren net iets minder dan kozijnen in pvc, aluminium of staal.

Kozijnen in pvc, aluminium of staal zijn op een andere manier opgebouwd dan kozijnen in hout. Ze bestaan uit zogenaamde kamers. Dit zijn verschillende compartimenten die van elkaar afgesloten zijn. Zo krijg je een extra goede isolatie. Houten kozijnen zijn gemaakt uit balken of latten uit één stuk en hebben dit voordeel niet. Al blijft het natuurlijk een sterk isolerend materiaal. Je vakman weet ook zeker raad om houten kozijnen perfect af te sluiten en af te dichten.

De isolatiewaarde is vooral belangrijk voor buitenkozijnen. Bij binnendeuren en -ramen is dit minder belangrijk. Je kunt trouwens perfect voor houten binnenkozijnen kiezen en buitenkozijnen laten plaatsen in kunststof of pvc.

Binnenkozijnen in hout

Ook voor binnen is er een grote keuze in houten kozijnen. Om te beginnen zijn er een aantal soorten kant-en-klare deurkozijnen en deuren, die je aannemer meestal als pakket bij een houthandelaar koopt. Dit kan dan in een houtproduct zoals mdf zijn of in massief hout. Een houten kozijn belegd met een dun laagje hoogwaardig fineerhout kan ook.

Een opmerking over het schilderen van houten kozijnen

Gebruik altijd een kwalitatieve lakverf voor het schilderen van kozijnen. Een kozijn van een deur of een raam is immers een onderdeel dat behoorlijk veel te verduren krijgt in je woning. De zon schijnt bijvoorbeeld volop op raamkozijnen binnen en buiten. Raam- en deurkozijnen buiten moeten dan weer het hele jaar door regen, wind en sneeuw doorstaan. Is je een kozijn goed geschilderd met een sterke en duurzame verf? Dan kan het tegen een stootje en is je huis goed beschermd.

Een ding moet je zeker weten: kies verf voor kozijnen zeer zorgvuldig. Gebruik bijvoorbeeld nooit latex of muurverf om kozijnen van ramen of deuren te schilderen. Deze laag bladert snel af en vuil blijft er in kleven, zodat het kozijn er snel dof en vuil bij staat. Koop je de verf uit onze top 5 voor lakverven voor kozijnen, dan zit je zeker goed. Veel leesplezier!

Houten kozijnen laten plaatsen

Wil je graag nieuwe kozijnen in je woning? Dan is het aan te raden om hiervoor een specialist in te schakelen. Vraag offertes bij meerdere vakmensen inde buurt op, waardoor je een goede vergelijking kunt maken. De geschikte vakman komt vervolgens spoedig je nieuwe houten kozijnen plaatsen.

Wat kosten houten kozijnen?

Houten raamkozijnen prijs

De exacte prijs verschilt natuurlijk per situatie, maar we komen aardig in de buurt met een gemiddelde van €1000 tot €1200 per vierkante meter. Dit is dan de prijs voor een raam van 1 vierkante meter, inclusief houten kozijn en dubbel glas. Voor het vervangen van pakweg zes houten ramen met een totaal oppervlakte van 8 m2 zul je gemiddeld € 8000 betalen, inclusief kozijnen, glas, plaatsing en exclusief btw.

Houten voordeur prijs

Afhankelijk van de soort voordeur, kun je zeggen dat de prijs van een houten voordeur inclusief houten kozijn tussen de €1200 en €1500 ligt. Dit voor de plaatsing van een voordeur met standaard afmetingen uit een houtsoort uit het middensegment.

Houten achterdeur prijs

Afhankelijk van de soort achterdeur die je kiest, kun je zeggen dat de prijs schommelt tussen €1000 en €1200. Dit voor de plaatsing van een houten kozijn en een houten achterdeur met standaard afmetingen uit een houtsoort uit het middensegment.

Houten kozijnen plaatsen als onderdeel van het isoleren van je woning

Een aspect dat we tot nu toe nog niet behandeld hebben, is de isolerende waarde van goede kozijnen. Wil je een woning renoveren, dan is het plaatsen van degelijke kozijnen met isolatieglas een van de beste investeringen die je kun doen. Je leest er alles over in ons artikel over isolatieglas. De keuze voor een bepaalde soort isolatieglas hangt af van je persoonlijke wensen. Wil je een goede isolatiewaarde voor een behoorlijke prijs, dan kun je gaan voor HR++ glas. Dit scoort goed op het vlak van isolatie en prijs.

Wil je extra energie besparen of verwarm je bijvoorbeeld je woning met een warmtepomp of zonneboiler, dan investeer je het best in driedubbel HR+++ glas. Dit is iets duurder in de aankoop, maar je wint de ramen sneller terug omdat het verbruik van aardgas of stookolie fors daalt. Een andere overweging om voor HR+++ glas te kiezen is dat het je woning veiliger maakt tegen inbraken en omdat het brandwerend is. Je merkt het, stevige kozijnen met isolerend dubbel of driedubbel glas is vaak een basisvoorwaarde om aan andere energiebesparende investeringen te denken.

Plaats je houten kozijnen met isolatieglas, dan kun je verder gebruik maken van bepaalde premies die het isoleren van je woning aanmoedigen. In Nederland kun je vaak een beroep doen op een premie als je meerdere isolerende investeringen combineert. Bekijk dus zeker ook eens de mogelijkheden van spouwmuurisolatie, vloerisolatie en dakisolatie.

Meerdere offertes vergelijken

Wil je nieuwe ramen en raamkozijnen in hout plaatse? Dan is het een goed idee om verschillende offertes aan te vragen. Dit kan via onze website in enkele muisklikken gebeuren. Bekijk je de offertes die je eenvoudig in je mailbox ontvangt, dan sta je vaak versteld van de onderlinge prijsverschillen voor hetzelfde werk. Bovendien geeft een offerte ook een goed inzicht in hoe een aannemer een klus wil aanpakken. Dit kan ook de doorslag geven om voor een bepaalde aannemer te kiezen. Een goedkope offerte is oké, maar ook de vakkennis en expertise zijn belangrijk en een offerte is hier een goede staalkaart voor.

Op zoek gaan naar een goede aannemer voor het plaatsen van houten kozijnen is niet zo gemakkelijk. Soms ken je de regio waarin je een woning gekocht hebt nog niet zo goed. Bepaalde firma’s scoren dan misschien wel goed qua naambekendheid, maar deze zijn daarom niet altijd de goedkoopste of de beste. Vraag je offertes via ons systeem aan, dan geef je een eerlijke kans aan de diverse aannemers die zich geregistreerd hebben. De beste en de goedkoopste wint zodoende altijd, en daar doe jij dan natuurlijk je voordeel mee!

Vraag dus vandaag nog je offertes aan voor het plaatsen van houten kozijnen!

Houten kozijnen laten plaatsen

Wil je graag nieuwe kozijnen in je woning? Dan is het aan te raden om hiervoor een specialist in te schakelen. Vraag offertes bij meerdere vakmensen inde buurt op, waardoor je een goede vergelijking kunt maken. De geschikte vakman komt vervolgens spoedig je nieuwe houten kozijnen plaatsen.

Slotwoord

Hiermee zijn we op het einde van dit artikel gekomen. We hopen dat je overtuigd bent van het nut en de voordelen van houten raamkozijnen voor je woning. Met perfect afsluitende raamkozijnen creëer je een instant gezellige sfeer in huis en is het puur genieten van het comfort van je woning.

Wens je nog verder te gaan en meteen ook op andere vlakken je woning te isoleren, lees dan zeker onze artikels over spouwmuurisolatie, gevelisolatie of vloerisolatie. Denk ook goed na over de keuze van de verwarmingsbron in je woning. Blijf je bij aardgas of stookolie, of overweeg je om te schakelen naar een warmtepomp en zonneboiler? Deze factoren vormen samen een onklopbare combinatie om energiekosten te besparen en je bijdrage te leveren voor een beter milieu. Een warmtepomp plaatsen heeft vaak maar zin als je woning perfect geïsoleerd is, en moderne raamkozijnen zijn dan een must.

Een beroep doen op een specialist om isolerende houten kozijnen te plaatsen kost je dan wel wat meer, maar dan ben je meteen ook zeker van alle normen en kwaliteitseisen. Je krijgt meteen netjes alle papieren die je nodig hebt om bijvoorbeeld je premie aan te vragen. Heel dikwijls heb je al in een dag een perfect verwarmde woning. En dankzij raamkozijnen in een mooie kleur ziet je woning er ook nog eens mooier uit ook. En de kosten win je sowieso uit, dat is zeker. Vraag vandaag nog via onze website vrijblijvend verschillende offertes voor het plaatsen van nieuwe raamkozijnen aan!

Tresna.nl
Logo