Vloerwarming kosten

In het artikel over vloerverwarming op deze website hebben we de voor- en nadelen van vloerverwarming behandeld, net zoals de diverse soorten vloerverwarming die er bestaan.

Zo is het mogelijk om de leidingen van vloerverwarming in een natte bodem van chape of mortel te laten plaatsen.

Je kunt er eveneens kiezen voor een droge methode. Hierbij legt de installateur dan leidingen in een sleuf in de bestaande chape of in een speciaal voor vloerverwarming bestemd noppenbord, waarboven dan de eigenlijke vloerplaat komt.

In dit artikel gaan we meer uitgebreid in op de prijs van vloerverwarming. De soort vloerverwarming die je kiest en de afwerking die je wenst, gaan mee de prijs bepalen die je voor het plaatsen van vloerverwarming betaalt. Een andere factor die de prijs bepaalt is de situatie in je woning.

Plaats je een nieuwe vloer en kun je daarom van de opportuniteit gebruik maken om er vloerverwarming in te plaatsen?

Of wil je een bestaande ondervloer blijven behouden en daarin de ruimte voor vloerverwarming laten frezen?

Vloerverwarming laten aanleggen

Wil je in je woning graag van een warme vloer verzekerd zijn? Dan is het aan te raden om vloerverwarming in je woning aan te laten leggen. Een offerte hiervoor aanvragen doe je eenvoudig via onderstaande button. Je krijgt vanzelf meerdere offertes van vakmannen, waarna je direct met de gewenste vakman een afspraak in kunt plannen.

Hoe wordt de prijs van vloerverwarming opgebouwd?

Net zoals bij de meeste klussen in huis, is er bij het aanleggen van vloerverwarming sprake van een typische kostenopbouw. De kosten van vloerverwarming bestaan uit volgende onderdelen:

Arbeidskosten. Dit zijn met andere woorden de werkuren van de mensen die de vloerverwarming plaatsen.

Materiaalkosten. Dit zijn de leidingen, de aansluitingen op de cv-ketel en dergelijke, maar ook de thermostaat en een eventuele nieuwe cv-ketel of warmtepomp.

Afvoerkosten. Dit zijn optionele kosten, want in de meeste gevallen kun je het puin en de rommel die komt kijken bij het aanleggen van vloerverwarming zelf afvoeren.

Voorrijkosten. Dit is eveneens een optionele kost. Vaak zijn de voorrijkosten inbegrepen in de totale prijs. Het is belangrijk om in dit verband een aannemer te kiezen die vaak in jouw regio, stad of gemeente werkt. Dan is de kans veel kleiner dat deze voorrijkosten gaat aanrekenen. Via het offertesysteem Zoofy vraag je verschillende offertes aan bij aannemers uit jouw buurt.

De kosten van vloerverwarming berekenen per vierkante meter

De prijs voor vloerverwarming wordt vaak uitgedrukt in een bedrag per vierkante meter.

Maar dit zegt nog niet alles. Veel hangt hierbij nog af van verdere keuzes die je maakt.

 • Wil je de verwarming gebruiken als hoofdverwarming of als bijverwarming? Ga je voor de eerste optie, dan ligt de prijs een stukje hoger dan de prijs die je betaalt als je vloerverwarming enkel als bijverwarming wenst te gebruiken.
 • Verder kunnen een aantal opties de prijs verhogen. Denk bijvoorbeeld maar aan het werk dat erbij komt kijken om bestaande radiatoren te verwijderen of om een leidingnetwerk van vloerverwarming aan te sluiten op een warmtepomp.
De kosten van vloerverwarming berekenen per vierkante meter

Het infrezen van vloerverwarming

Wat er komt kijken bij het plaatsen van vloerverwarming in een nieuwbouw, hebben we besproken in een ander artikel. Hier willen we nog wat uitgebreider stilstaan bij het laten infrezen van vloerverwarming in een bestaande vloer. Twijfel je nog tussen vloerverwarming frezen of je bestaande vloer te laten verwijderen? Om een doordachte keuze te maken is het belangrijk om de voor- en nadelen van vloerverwarming frezen tegen elkaar af te wegen. We zetten ze kort op een rij:

Wat zijn de voordelen van het infrezen van vloerverwarming?

 • Het is een snelle en praktische methode. Bij het infrezen van vloerverwarming blijft de laag chape gewoon liggen. Daardoor kan een vakman je vloerverwarming leggen in 1 à 2 dagen. Bovendien komt er bij de werken geen stof vrij dankzij de afzuiger van de freesmachine. En is de vloerverwarming geplaatst? Dan kan je je vloer onmiddellijk afwerken met een nieuwe eindvloer.
 • Vloerverwarming infrezen is goedkoper dan chape uitbreken. Laat je de chape volledig uitbreken om vloerverwarming te leggen? Dan zullen de kosten door de vele werkuren flink hoger liggen dan bij vloerverwarming frezen.
 • Je vloer blijft op hetzelfde niveau. Nadat het leidingnetwerk geplaatst is, blijft je vloer even hoog als daarvoor. Ideaal als de ruimte waarin je vloerverwarming wenst te plaatsen beperkt is qua hoogte.
 • Er is een snelle opwarmtijd voor ingefreesde vloerverwarming. De buizen en kabels liggen immers vlak onder de toplaag, bijvoorbeeld onder keramische tegels of onder je nieuwe laminaat.
 • Wil je vloerverwarming plaatsen als bijverwarming of als hoofdverwarming? Voor beide opties kun je vloerverwarming laten infrezen.
 • Vloerverwarming laten infrezen is ideaal voor vloerverwarming die werkt op warm water, net zoals voor vloerverwarming die op elektriciteit werkt.

Bij het infrezen van vloerverwarming komen evenwel enkele nadelen kijken.

 • Een laag chape werkt iets minder isolerend dan een mat of een noppenbord dat speciaal voor het plaatsen van vloerverwarming gemaakt is. Er gaat dus wat warmte verloren. Je kunt dit deels opvangen door in de sleuven in de chape een isolerend materiaal aan te brengen, maar toch blijf je een verlies hebben
 • Vloerverwarming laten infrezen in een chape is een werk voor specialisten. Het vraagt een speciale freesmachine en de nodige expertise om het juiste patroon te frezen.

Wat zijn de kosten om vloerverwarming te laten frezen?

In dit overzicht geven we met concrete afmetingen aan hoeveel het kost om vloerverwarming te laten infrezen. We maken hierbij een onderscheid tussen een systeem van bijverwarming, uitgebreide bijverwarming en hoofdverwarming. De gemiddelde prijs geven we met een te verwachten minimum (eerste getal) en een te verwachten maximum (tweede getal) aan. De prijzen gaan telkens om vloerverwarming met waterleidingen. Verder in dit artikel komen we terug op de prijs van vloerverwarming met elektrische leidingen. Alle prijzen in dit artikel gelden enkel voor het plaatsen van vloerverwarming, dus niet voor de afwerking.

Wat is nu precies nodig: bijverwarming, uitgebreide bijverwarming of hoofdverwarming? Aan de hand van deze definities weet je wat je moet kiezen:

 • Bijverwarming kun je vergelijken met een extra radiator die je bijvoorbeeld in een badkamer plaatst om extra warmte te geven. De leidingen van de bijverwarming kunnen tot wel 20 cm uit elkaar liggen.
 • Uitgebreide bijverwarming gaat een stap verder. Het is een vorm van luxe bijverwarming om het extra warm aan je voeten te hebben in je badkamer of slaapkamer. De leidingen van de uitgebreide bijverwarming kunnen tot wel 15 cm uit elkaar liggen.
 • Hoofdverwarming betekent dat vloerverwarming de belangrijkste bron van verwarming in je woning is. Wil je je hele woning verwarming met vloerverwarming, dan mogen de leidingen slechts 10 cm uit elkaar liggen.

Zoals je in de tabel merkt, kun je voor een bepaalde prijs een minder groot oppervlak bedekken als je gaat voor hoofdverwarming in vergelijking met bijverwarming of uitgebreide bijverwarming.

Bijverwarming

Uitgebreide bijverwarming

Hoofdverwarming

Gemiddelde prijs

Tot 20 m2

Tot 15 m2

Tot 10 m2

€750 - €875

Tot 40 m2

Tot 30 m2

Tot 20 m2

€875 - €1050

Tot 60 m2

Tot 45 m2

Tot 30 m2

€1000 - €1150

Tot 80 m2

Tot 60 m2

Tot 40 m2

€1100 - €1275

Tot 100 m2

Tot 75 m2

Tot 50 m2

€1250 - €1400

Tot 120 m2

Tot 90 m2

Tot 60 m2

€1450 - €1650

Tot 140 m2

Tot 105 m2

Tot 70 m2

€1700 - €1925

Let er wel op dat dit indicatie prijzen zijn en dat jouw vloerverwarmingssysteem duurder of goedkoper kan uitvallen. Soms is er een premie te krijgen vanuit de overheid of de lokale gemeenten. Dit zal de terugverdientijd doen verlagen en het rendement verhogen.

Vloerverwarming laten aanleggen

Wil je in je woning graag van een warme vloer verzekerd zijn? Dan is het aan te raden om vloerverwarming in je woning aan te laten leggen. Een offerte hiervoor aanvragen doe je eenvoudig via onderstaande button. Je krijgt vanzelf meerdere offertes van vakmannen, waarna je direct met de gewenste vakman een afspraak in kunt plannen.

Wat zijn de kosten van een systeem van vloerverwarming in natbouw?

Binnen de installatie van een natbouw vloerverwarming gelden gevarieerde tarieven.

In dit overzicht geven we met concrete afmetingen aan hoeveel het kost om vloerverwarming nat in de chape te laten plaatsen. We maken hierbij eveneens een onderscheid tussen een systeem van bijverwarming, uitgebreide bijverwarming en hoofdverwarming. De gemiddelde prijs geven we met een te verwachten minimum (eerste getal) en een te verwachten maximum (tweede getal) aan.

Wat zijn de kosten van een systeem van vloerverwarming in natbouw

Zoals je in de tabel merkt, kun je voor een bepaalde prijs een minder groot oppervlak bedekken als je gaat voor hoofdverwarming in vergelijking met bijverwarming of uitgebreide bijverwarming.

Bijverwarming

Uitgebreide bijverwarming

Hoofdverwarming

Gemiddelde prijs

Tot 60 m2

Tot 45 m2

Tot 30 m2

€1150 - €1300

Tot 80 m2

Tot 60 m2

Tot 40 m2

€1300 - €1450

Tot 100 m2

Tot 75 m2

Tot 50 m2

€1450 - €1600

Tot 120 m2

Tot 90 m2

Tot 60 m2

€1600 - €1750

Tot 140 m2

Tot 105 m2

Tot 70 m2

€1750 - €1900

Let er hier op dat dit indicatie prijzen zijn en dat jouw vloerverwarmingssysteem duurder of goedkoper kan uitvallen. Soms is er een premie te krijgen vanuit de overheid of de lokale gemeenten. Dit zal de terugverdientijd doen verlagen en het rendement verhogen.

Wat zijn de kosten van een systeem van vloerverwarming in droogbouw?

Een droogbouw installatie is ideaal voor een woning met een minder sterke fundering, zoals een houtskelet bouw. Vloerverwarming in droogbouw heeft onder andere de volgende voordelen:

 • Aangename warmte door het hele huis.
 • Kan naast verwarmen ook koelen.
 • Zorgt voor snelle opwarming, maar eveneens voor snelle afkoeling, waardoor het een milieubewuste optie is.
 • Het systeem is makkelijk te installeren.

In dit overzicht geven we met concrete afmetingen aan hoeveel het kost om vloerverwarming in droogbouw te laten plaatsen. We maken hierbij een onderscheid tussen een systeem van bijverwarming, uitgebreide bijverwarming en hoofdverwarming. De gemiddelde prijs geven we met een te verwachten minimum (eerste getal) en een te verwachten maximum (tweede getal) aan.

Zoals je in de tabel merkt, kun je voor een bepaalde prijs een minder groot oppervlak bedekken als je gaat voor hoofdverwarming in vergelijking met bijverwarming of uitgebreide bijverwarming.

Bijverwarming

Uitgebreide bijverwarming

Hoofdverwarming

Gemiddelde prijs

Tot 60 m2

Tot 45 m2

Tot 30 m2

€1150 - €1300

Tot 80 m2

Tot 60 m2

Tot 40 m2

€1300 - €1450

Tot 100 m2

Tot 75 m2

Tot 50 m2

€1450 - €1600

Tot 120 m2

Tot 90 m2

Tot 60 m2

€1600 - €1750

Tot 140 m2

Tot 105 m2

Tot 70 m2

€1750 - €1900

Let er op dat dit indicatie prijzen zijn en dat jouw vloerverwarmingssysteem duurder of goedkoper kan uitvallen. Soms is er een premie te krijgen vanuit de overheid of de lokale gemeenten. Dit zal de terugverdientijd doen verlagen en het rendement verhogen.

Vloerverwarming laten aanleggen

Wil je in je woning graag van een warme vloer verzekerd zijn? Dan is het aan te raden om vloerverwarming in je woning aan te laten leggen. Een offerte hiervoor aanvragen doe je eenvoudig via onderstaande button. Je krijgt vanzelf meerdere offertes van vakmannen, waarna je direct met de gewenste vakman een afspraak in kunt plannen.

Oppassen voor elektriciteitskabels!

Tijdens het infrezen van de vloer kan het zijn dat een elektriciteitskabel geraakt wordt. Goede vloerverwarming bedrijven zijn verzekerd en weten hoe ze dit soort problemen snel en goed kunnen oplossen. Let er dus op dat er een goede garantieregeling is. De garantie die komt kijken bij vloerverwarming, spreek je vaak af in samenspraak met het bedrijf die de klus voor je doet. In elk geval ben je uitgesloten van garantie op het moment dat je de vloerverwarming niet op een correcte manier hebt gebruikt. Garantie kun je krijgen op de volgende onderdelen:

 • Arbeid (monteurs van het bedrijf).
 • Aansluitmateriaal.
 • Verwarmingsbuizen van de vloerverwarming.
 • Gevolgschade na aanleg.

Er bestaan geen vaste regels voor de garantie van je vloerverwarming, dus ga dit goed na bij verschillende aanbieders voordat je een keuze maakt.

Kosten elektrische vloerverwarming

De kosten per vierkante meter die we hierboven besproken hebben, gelden voor vloerverwarming met water. Je kunt daarnaast kiezen voor elektrische vloerverwarming. Maar welke prijs betaal je hier dan voor? Elektrische vloerverwarming als bijverwarming is goedkoper dan elektrische verwarming als hoofdverwarming. Dit vertaalt zich in de keuze van het product. Voor bijverwarming is bijvoorbeeld elektrische verwarmingsfolie voldoende, terwijl voor een systeem van hoofdverwarming beter uitgeruste verwarmingsmatten aangeraden zijn. Alle prijzen die we noemen, gaan puur over het plaatsen van vloerverwarming; de afwerking van de vloer is niet inbegrepen.

 • Verwarmingsfolie (voor bijverwarming): € 15 à 20 per vierkante meter. Hierbij is de kostprijs voor eventuele voorbereidende werken zoals isolatie voorzien, nog niet inbegrepen.
 • Verwarmingsmatten (voor hoofdverwarming): hangt voor een stuk af van de gewenste hoeveelheid, maar een goed gemiddelde is € 60 per vierkante meter.

Goed om weten is dat je elektrische vloerverwarming kunt aansturen op een milieuvriendelijke manier, bijvoorbeeld met zonne-energie. Een nadeel is dat de prijzen voor stroom sterk fluctueren de laatste jaren, maar dit geldt evenzeer voor fossiele brandstoffen zoals aardgas of stookolie.

Meerdere offertes vergelijken

Wil je vloerverwarming plaatsen, dan is het een goed idee om verschillende offertes aan te vragen. Dit kan via onze website en via het systeem Zoofy in enkele muisklikken gebeuren. Bekijk je de offertes die je eenvoudig in je mailbox ontvangt, dan sta je vaak versteld van de onderlinge prijsverschillen voor hetzelfde werk. Bovendien geeft een offerte een goed inzicht in hoe een aannemer een klus wil aanpakken. Dit kan evenzeer de doorslag geven om voor een bepaalde aannemer te kiezen. Een goedkope offerte is oké, maar de vakkennis en expertise zijn belangrijk en een offerte is hier een goede staalkaart voor.

Op zoek gaan naar een goede aannemer voor het plaatsen van vloerverwarming is niet zo gemakkelijk. Soms ken je de regio waarin je een woning gekocht hebt nog niet zo goed. Bepaalde firma’s scoren dan misschien wel goed qua naambekendheid, maar deze zijn daarom niet altijd de goedkoopste of de beste. Vraag je offertes via ons systeem aan, dan geef je een eerlijke kans aan de diverse aannemers die zich geregistreerd hebben. De beste en de goedkoopste wint zodoende altijd, en daar doe jij dan natuurlijk je voordeel mee!

Vraag dus vandaag nog je offertes aan voor het werken met vloerverwarming!

Vloerverwarming laten aanleggen

Wil je in je woning graag van een warme vloer verzekerd zijn? Dan is het aan te raden om vloerverwarming in je woning aan te laten leggen. Een offerte hiervoor aanvragen doe je eenvoudig via onderstaande button. Je krijgt vanzelf meerdere offertes van vakmannen, waarna je direct met de gewenste vakman een afspraak in kunt plannen.

Slotwoord

Hiermee zijn we op het einde van dit artikel gekomen. We hopen dat je overtuigd bent van het nut van vloerverwarming voor je woning. Met vloerverwarming creëer je een instant gezellige sfeer in huis en is het puur genieten van het comfort van je woning.

Wens je nog verder te gaan en meteen je woning te isoleren, lees dan onze artikels over spouwmuurisolatie of isolatieglas. Denk eveneens goed na over de keuze van de verwarmingsbron in je woning. Blijf je bij aardgas of stookolie, of overweeg je om te schakelen naar een warmtepomp en zonneboiler? Deze factoren vormen samen een onklopbare combinatie om energiekosten te besparen en je bijdrage te leveren voor een beter milieu.

Een specialist in vloerverwarming en in isolatie kiezen kan je wel wat kosten, maar dan ben je meteen zeker van alle normen en kwaliteitseisen. Je krijgt meteen netjes alle papieren die je nodig hebt om bijvoorbeeld je premie aan te vragen. Heel dikwijls heb je al in een dag een perfect verwarmde woning. En zonder radiatoren ziet je woning er nog eens mooier uit op de koop toe. En de kosten win je sowieso uit, dat staat vast. Vraag vandaag nog via onze website vrijblijvend verschillende offertes voor vloerverwarming aan!

Vloerverwarming laten aanleggen

Wil je in je woning graag van een warme vloer verzekerd zijn? Dan is het aan te raden om vloerverwarming in je woning aan te laten leggen. Een offerte hiervoor aanvragen doe je eenvoudig via onderstaande button. Je krijgt vanzelf meerdere offertes van vakmannen, waarna je direct met de gewenste vakman een afspraak in kunt plannen.

Tresna.nl
Logo