Beste elektrische vloerverwarming

Met vloerverwarming verwarm je je woning dankzij een systeem van leidingen onder het vloerniveau. Deze leidingen warmen op en verwarmen hierdoor de ruimte boven het vloerniveau. De leidingen van vloerverwarming kunnen gevuld zijn met warm water. Dit is het klassieke systeem van verwarmen, dat je kunt vergelijken met dat van radiatoren die met water gevuld zijn. Daarnaast is een systeem van vloerverwarming met elektrische leidingen eveneens mogelijk. In dit laatste geval spreken we over “elektrische vloerverwarming”, wat meteen het hoofdonderwerp van dit artikel is.

De voordelen en typische kenmerken van vloerverwarming hebben we in dit artikel op onze website over vloerverwarming besproken. Vloerverwarming heeft inderdaad veel voordelen. Zo is het een handige manier om je woning te verwarmen; je hebt meer ruimte omdat je geen hinderlijke radiatoren aan de muur hangen hebt. Daarnaast is vloerverwarming een ecologisch verantwoorde manier van verwarming. Je kunt de temperatuur ongeveer 2°C lager instellen dan bij klassieke radiatoren. Goed voor het milieu zeggen we, maar in het bijzonder goed voor je portemonnee want zo heb je minder stookkosten. Verder is vloerverwarming gewoon heerlijk genieten. Je voelt de warmte egaal doorheen de hele ruimte opstijgen en je hoeft niet dicht bij een radiator te zetten om het warm te hebben.

Zoals we in ons artikel over vloerverwarming gezien hebben, bestaan er verschillende manieren om vloerverwarming te laten werken. Dit kan bijvoorbeeld op een fossiele brandstof zoals aardgas of stookolie. De meest vernieuwende manier van werken is door gebruik te maken van een warmtepomp.

Verder kun je vloerverwarming laten inbouwen of infrezen in een bestaande chape, maar het is eveneens mogelijk om deze op een bestaande vloer aan te brengen en daarna de vloer terug af te werken.

Elektrische vloerverwarming aan laten leggen

Wil je graag elektrische vloerverwarming in je woning aan laten leggen? Het is van belang dat je dit door een specialist laat doen. Ook is het van belang dat je een eerlijke prijs voor deze klus gaat betalen. Om inzicht in de kosten te krijgen, kun je direct een offerte bij meerdere vakmensen opvragen. Je bepaalt vervolgens zelf voor welke vakman je kiest én wanneer de vakman de elektrische vloerverwarming aan komt leggen.

Wanneer elektrische vloerverwarming kiezen?

Ben je ervan overtuigd dat je vloerverwarming wil plaatsen in je woning, dan kun je kiezen voor elektrische vloerverwarming. Elektrische vloerverwarming is ideaal:

 • Als je de bestaande ondervloer wil behouden.
 • Als je in een bepaalde ruimte, zoals bijvoorbeeld een badkamer of hobbykamer, extra verwarming wil voorzien.
Wanneer elektrische vloerverwarming kiezen

Hieronder zetten we de prijs, de voor- en de nadelen en de soorten vloerverwarming even op een rij.

Zoals we hierboven stelden is elektrische vloerverwarming ideaal en gemakkelijk te installeren in ruimtes die niet continu gebruikt worden. Denk bijvoorbeeld aan een garage, badkamer of hobbyruimte. Er zijn verder verschillende soorten vloerverwarming op de markt. Ze hebben elk een eigen capaciteit en opbouw. Laat je door een vakman adviseren over de keuze en vraag diverse offertes aan bij onze partner Zoofy.

Elektrische vloerverwarming met matten

Ken je nog de elektrische radiatoren die je los in een winkel kon kopen en dan gebruiken om een koude plaats extra te verwarmen tegen een behoorlijk hoge energiekost? Welnu, matten zijn daar het equivalent van in de vorm van vloerverwarming.

Kant-en-klare elektrische vloerverwarming in de vorm matten is heel populair. Het is een relatief eenvoudig systeem om te installeren. Het systeem bestaat uit elektrische kabels die geplaatst zijn in een mat van glasvezel van ongeveer 4 mm dik. Door deze geringe dikte kun je de matten rechtstreeks op een bestaande afgewerkte vloer plaatsen. Op de matten breng je dan bijvoorbeeld vloertegels met een laag vloerlijm aan. Je kunt de vloer eveneens met een dunne chape afwerken, die de warmte geleidt en waarboven je een afgewerkte vloer plaatst. Matten zijn ideaal voor niet permanent gebruikte ruimtes, zoals bijvoorbeeld een toilet, een badkamer en een garage. Inderdaad, de ruimtes waar je vroeger een extra radiator zou plaatsen.

De voordelen van elektrische vloerverwarming in de vorm van matten spreken voor zich:

 • Het systeem is eenvoudig te installeren op een bestaande vloer. Het uitfrezen van de vloer is niet nodig.
 • De vloer warmt snel op omdat het niveau dicht bij het vloeroppervlak ligt.

Er zijn evenwel nadelen aan matten:

 • Het systeem is vooral geschikt voor kleinere ruimtes die je niet permanent wil verwarmen

Elektrische vloerverwarming met elektrische kabels

Elektrische vloerverwarming met een kabelsysteem kun je zien als een lange elektrische kabel die in een bepaald patroon in de chape wordt gelegd. Denk maar aan een slakkenhuispatroon. De kabel is flexibel, en kun je op bepaalde punten fixeren met haakjes. Verder sluit je de kabel aan op een transformator en regel je de temperatuur met een slimme thermostaat.

Deze vorm van elektrische vloerverwarming is geschikt voor je hele woning. Omdat je de warmtecapaciteit geleidelijk verdeelt, is het systeem zuiniger dan het werken met verwarmingsmatten. Werken met elektrische kabels als vloerverwarming is een volwaardig alternatief voor het werken met leidingen op warm water.

De voordelen van een elektrische vloerverwarming in de vorm van een kabel:

 • Het is een voordelig systeem in aanschaf en energieverbruik.
 • Je kunt het in een bestaande vloer laten infrezen of in een natte chape verwerken.
 • Het is geschikt als hoofdverwarming of als bijverwarming.
 • De warmte blijft lang hangen.

De nadelen van elektrische vloerverwarming in de vorm van een kabel:

 • Bij bestaande vloeren moet je sowieso frezen en misschien wil je dit niet. In een nieuwbouwwoning waar je de vloer nog moet plaatsten, stelt dit probleem zich niet.
 • De vloer warmt iets trager op, maar de warmte blijft dan wel beter hangen. Dit is enkel een nadeel als je een ruimte snel wenst te verwarmen, wat echter nooit een goed idee is omdat je zo te veel energie verbruikt en waarschijnlijk te weinig isoleert.

Elektrische vloerverwarming met foliesystemen

Naast kabels en matten bestaat er elektrische verwarming in de vorm van een folie. Dit moet je zien als een dunne kunststof folie waarin koperen verwarmingsbanen verwerkt zijn. Deze elektrische folie is haarfijn en slechts 0,3 mm dik. Het is een type van vloerverwarming dat voornamelijk geschikt is voor gebruik onder een houten vloer, parketvloer of laminaat. Daarom wordt dit type vloerverwarming eveneens laminaatverwarming genoemd. De folie is eenvoudig op maat te maken en wordt op dunne polystyreen isolatieplaten bevestigd. Deze isolatieplaten zijn nodig om warmteverliezen aan de onderzijde van de folie te voorkomen. Direct op de folie komt een dun vochtscherm te liggen en hierop plaats je de houten vloer of het laminaat.

De voordelen van een elektrische vloerverwarming in de vorm van een folie spreken voor zich:

 • Snelle plaatsing als je weet hoe de klus aan te pakken
 • Er zijn verschillende warmtezones mogelijk
 • De folie is dun, dus er is weinig verhoging van het vloerniveau

Er zijn ook enkele nadelen aan elektrische vloerverwarming in de vorm van folie:

 • Het is niet zo gemakkelijk te leggen, er is altijd een kans dat je de folie beschadigt.
 • Vooral voor beperkte oppervlakken, kan niet zo goed renderen over grote oppervlakken.

Elektrische vloerverwarming aan laten leggen

Wil je graag elektrische vloerverwarming in je woning aan laten leggen? Het is van belang dat je dit door een specialist laat doen. Ook is het van belang dat je een eerlijke prijs voor deze klus gaat betalen. Om inzicht in de kosten te krijgen, kun je direct een offerte bij meerdere vakmensen opvragen. Je bepaalt vervolgens zelf voor welke vakman je kiest én wanneer de vakman de elektrische vloerverwarming aan komt leggen.

Wat kost elektrische vloerverwarming?

De kostprijs van elektrische vloerverwarming is afhankelijk van het aantal vierkante meters. 

Voor een set van 5m² elektrische matten betaal je 275 tot 325 euro. Dit is inclusief een klassieke klokthermostaat. De vloermatten hebben in de regel een vermogen van 160 watt per vierkante meter.

Soorten vloerverwarming

Is elektrische vloerverwarming wel veilig in de badkamer?

Elektrische vloerverwarming is veilig en interessant in ruimtes die niet constant verwarmd hoeven te worden. Dit zijn bijvoorbeeld de badkamer, het toilet, garage en hobbyruimte. Dit type verwarming is makkelijk aan te leggen waardoor de installatiekosten beperkt blijven. Je hebt geen dure cv-ketel of ander verwarmingstoestel nodig. Wanneer je de verwarming niet continu hoeft te gebruiken kan een dergelijk systeem economisch gezien aantrekkelijk zijn.

Hoewel je elektrische leidingen gebruikt, is elektrische vloerverwarming veilig in vochtige ruimtes zoals een badkamer. De systemen zijn geaard en zijn gekeurd om in vochtige ruimtes te gebruiken, op voorwaarde dat ze correct geplaatst zijn en dat de vloer boven de vloerverwarming geen water doorlaat.

Voor ruimtes die continu moeten worden verwarmd, zoals een woonkamer of keuken, is elektrische vloerverwarming minder geschikt omdat de stroomkosten op lange termijn dan te ver gaan oplopen. Voor dit soort ruimtes kun je beter kiezen voor de traditionele vloerverwarming.

Welke vloerbedekking is geschikt als afwerking voor elektrische vloerverwarming?

In principe kun je alle soorten vloerbedekking in combinatie met vloerverwarming gebruiken. Niet alle soorten vloerbedekking laten de warmte evenwel even goed door. Om vloerverwarming te laten renderen, is het van belang dat de warmte uit de vloer zoveel mogelijk ongehinderd kan opstijgen. Steen geleidt warmte beter dan hout. Daarom is een stenen vloerbedekking beter geschikt voor vloerverwarming dan een houten vloerbedekking. Je kunt andere soorten vloerbedekking toepassen in combinatie met vloerverwarming, al zijn er steeds enkele voorwaarden.

 • Keramische tegels of natuursteen perfect geschikt voor elektrische vloerverwarming. De warmte wordt goed opgenomen en afgegeven.
 • Tapijt kun je gebruiken in combinatie met elektrische vloerverwarming maar niet alle soorten tapijt zijn even geschikt. Op het label van de vloerbedekking kun je zien of het tapijt geschikt is voor vloerverwarming. Tapijt met een rug van foam is sowieso niet geschikt.
 • Vinyl en andere soorten kunststof vloerbedekkingen zijn geschikt voor gebruik in combinatie met elektrische vloerverwarming. Het is net als tapijt niet het meest ideale materiaal maar meestal beter geschikt dan hout.
 • Een houten vloerbedekking kan gebruikt worden maar er moet dan wel isolatie onder de verwarmingsfolie worden aangebracht om te voorkomen dat de warmte niet aan de onderzijde van de folie verloren gaat. De houten vloerbedekking mag niet te dik zijn en moet speciaal geschikt zijn voor vloerverwarming. Hout is een goede isolator en in het geval van vloerverwarming is dit juist nadelig.

Elektrische vloerverwarming aan laten leggen

Wil je graag elektrische vloerverwarming in je woning aan laten leggen? Het is van belang dat je dit door een specialist laat doen. Ook is het van belang dat je een eerlijke prijs voor deze klus gaat betalen. Om inzicht in de kosten te krijgen, kun je direct een offerte bij meerdere vakmensen opvragen. Je bepaalt vervolgens zelf voor welke vakman je kiest én wanneer de vakman de elektrische vloerverwarming aan komt leggen.

Wat is de benodigde capaciteit voor elektrische vloerverwarming?

De benodigde capaciteit is voornamelijk afhankelijk van het beschikbare vloeroppervlak en de wijze waarop de ruimte is geïsoleerd. In standaard geïsoleerde ruimtes, waar het gehele vloeroppervlak beschikbaar is, heb je een vermogen van ongeveer 100 watt per vierkante meter nodig om de ruimte comfortabel te kunnen verwarmen. 

Reken 120 watt voor een minder goed geïsoleerde ruimte. Als je de vloerverwarming gebruikt als bijverwarming, dan is 80 watt per vierkante meter meestal voldoende. In ruimtes waar niet het gehele vloeroppervlak beschikbaar is, bijvoorbeeld in een badkamer of WC, heb je in de regel minimaal 150 watt per vierkante meter nodig.

Meerdere offertes vergelijken

Wil je elektrische vloerverwarming plaatsen Dan is het een goed idee om verschillende offertes aan te vragen. Dit kan via onze website en via het systeem Zoofy in enkele muisklikken gebeuren. Bekijk je de offertes die je eenvoudig in je mailbox ontvangt, dan sta je vaak versteld van de onderlinge prijsverschillen voor hetzelfde werk. Bovendien geeft een offerte een goed inzicht in hoe een aannemer een klus wil aanpakken. Dit kan evenzeer de doorslag geven om voor een bepaalde aannemer te kiezen. Een goedkope offerte is oké, maar de vakkennis en expertise zijn belangrijk en een offerte is hier een goede staalkaart voor.

Op zoek gaan naar een goede aannemer voor het plaatsen van vloerverwarming is niet zo gemakkelijk. Soms ken je de regio waarin je een woning gekocht hebt nog niet zo goed. Bepaalde firma’s scoren dan misschien wel goed qua naambekendheid, maar deze zijn daarom niet altijd de goedkoopste of de beste. Vraag je offertes via ons systeem aan, dan geef je een eerlijke kans aan de diverse aannemers die zich geregistreerd hebben. De beste en de goedkoopste wint zodoende altijd, en daar doe jij dan natuurlijk je voordeel mee!

Vraag dus vandaag nog je offertes aan voor het werken met vloerverwarming!

Slotwoord

Hiermee zijn we op het einde van dit artikel gekomen. We hopen dat je overtuigd bent van het nut van vloerverwarming voor je woning. Met vloerverwarming creëer je een instant gezellige sfeer in huis en is het puur genieten van het comfort van je woning.

Wens je nog verder te gaan en meteen je woning te isoleren, lees dan onze artikels over spouwmuurisolatie of isolatieglas. Denk eveneens goed na over de keuze van de verwarmingsbron in je woning. Blijf je bij aardgas of stookolie, of overweeg je om te schakelen naar een warmtepomp en zonneboiler? Deze factoren vormen samen een onklopbare combinatie om energiekosten te besparen en je bijdrage te leveren voor een beter milieu.

Een specialist in elektrische vloerverwarming en in isolatie kiezen kan je wel wat kosten, maar dan ben je meteen zeker van alle normen en kwaliteitseisen. Je krijgt meteen netjes alle papieren die je nodig hebt om bijvoorbeeld je premie aan te vragen. Heel dikwijls heb je al in een dag een perfect verwarmde woning. En zonder radiatoren ziet je woning er nog eens mooier uit op de koop toe. De kosten win je sowieso uit, dat staat vast. Vraag vandaag nog via onze website vrijblijvend verschillende offertes voor elektrische vloerverwarming aan!

Elektrische vloerverwarming aan laten leggen

Wil je graag elektrische vloerverwarming in je woning aan laten leggen? Het is van belang dat je dit door een specialist laat doen. Ook is het van belang dat je een eerlijke prijs voor deze klus gaat betalen. Om inzicht in de kosten te krijgen, kun je direct een offerte bij meerdere vakmensen opvragen. Je bepaalt vervolgens zelf voor welke vakman je kiest én wanneer de vakman de elektrische vloerverwarming aan komt leggen.

Tresna.nl
Logo