Buitendeuren: soorten en kosten

Er komt altijd wel eens een moment waarop je je woning wil renoveren of isoleren. Een onderdeel hiervan kan zijn dat je nieuwe buitendeuren plaatst. Denk maar aan een nieuwe voordeur of achterdeur, of bijvoorbeeld openslaande tuindeuren of een schuifpui. In dit artikel overlopen we waar je op moet letten bij het plaatsen van nieuwe buitendeuren.

Buitendeur laten plaatsen

Wil je een nieuwe buitendeur laten plaatsen? Dit moet vakkundig gebeuren en laat je dus het beste over aan een vakman. Vraag offertes bij vakmensen bij jou uit de buurt en ontvang een goede prijs.

Verschil tussen binnendeuren en buitendeuren

In dit artikel hebben we het over buitendeuren. Deze zijn anders qua bouw en stevigheid dan binnendeuren. Binnendeuren zijn deuren die je in je woning gebruikt. Dit zijn deuren om de ene kamer van een gang of een andere kamer af te sluiten. We bespreken ze uitgebreid in ons artikel over binnendeuren.  

Buitendeuren zijn dan weer deuren die het mogelijk maken om van binnen naar buiten te gaan. Omdat deze laatste deuren in contact komen met het vaak wispelturige Nederlandse weer, moeten ze anders en steviger gemaakt zijn dan binnendeuren. Onder buitendeuren verstaan we dan in dit artikel de voordeur en de achterdeur van je woning, en eveneens openslaande tuindeuren of schuifpuien. Daarnaast zijn er ook nog deuren waarmee je van binnen naar buiten gaat. Gewone zijdeuren of deuren aan je garage bijvoorbeeld. Het begrip tuindeuren is breed. Maar wat zijn de algemene kenmerken van een buitendeur? 

 • Een buitendeur scheidt het interieur van het exterieur, ofwel binnen van buiten. Daarnaast heeft een openslaande tuindeur ook nog enkele andere functies.
 • Een moderne buitendeur is gericht op energiezuinigheid en isolatie. Een isolerende buitendeur met een bijbehorend isolerend deurkozijn houdt de warmte beter binnen dan een niet-isolerende voordeur. Een goede voordeur is even belangrijk voor de isolatie in je woning als een isolerend raam.
 • Een moderne buitendeur kan geluiddempend werken. Zo heb je geen last van straatlawaai terwijl je rustig televisie wil kijken.
 • Een moderne buitendeur zorgt voor veiligheid. Denk bijvoorbeeld maar aan brandwerende deuren of nooduitgangen. Specifiek voor woningen zijn moderne buitendeuren zo opgebouwd dat je ze veilig kan afsluiten en zodoende je woning beschermt tegen inbrekers. Bekijk bijvoorbeeld maar eens de mogelijkheden van moderne cilindersloten of driepuntsloten met een SKG-keuring.

Een nieuwe buitendeur plaatsen, vraagt dezelfde aanpak als het plaatsen van nieuwe ramen en raamkozijnen

Wil je een nieuwe buitendeur laten plaatsen, dan kom je meestal uit bij een bedrijf dat ook ramen plaatst. Dit is eigenlijk ook logisch. Een buitendeur heeft net als een raam een kozijn nodig, en de aannemers die gespecialiseerd zijn in het plaatsen van kozijnen, doen dit zowel voor ramen, maar ook voor deuren. Het verschil tussen een deurkozijn en een raamkozijn zit hem hierin, dat een deurkozijn onderaan “open” is. Dit omdat je dan niet over een onderkant van een kozijn hoeft te stappen als je binnen- of buiten gaat. Je stapt letterlijk over een drempel of een dorpel die bij de buitendeur geplaatst is.

Kozijnen voor buitendeuren hebben dezelfde opbouw als raamkozijnen. Zo bestaan kozijnen uit pvc en aluminium uit verschillende kamers. Deze kamers hebben een sterk isolerende werking.

Opgelet, een deurkozijn heeft nooit een dragende functie. Wil je een nieuwe achterdeur of openslaande tuindeuren laten plaatsen waar er voorheen geen deuropening was, dan moet je hier eerst een gat voor kappen, maar moet je ook een steunbalk plaatsen om instortingsgevaar te vermijden.

Buitendeur laten plaatsen

Wil je een nieuwe buitendeur laten plaatsen? Dit moet vakkundig gebeuren en laat je dus het beste over aan een vakman. Vraag offertes bij vakmensen bij jou uit de buurt en ontvang een goede prijs.

Buitendeuren van verschillende materialen

Qua materialen kun je dezelfde keuze maken voor raamkozijnen als voor deurkozijnen. Ga je voor een deurkozijn in een bepaald materiaal zoals pvc, dan is de deur zelf per definitie uit hetzelfde pvc gemaakt. Zo krijg je een mooie overgang tussen het kozijn en de buitendeur.

De meest voorkomende materialen voor buitendeuren zoals voordeuren, achterdeuren, schuifpuien of openslaande tuindeuren zijn kunststof, hout of aluminium.

Buitendeuren pvc

Je kunt bij je thuis een mooie buitendeur in pvc of kunststof laten plaatsen. Dit materiaal heeft heel wat voordelen. Zo is het een prijsbewuste keuze. Een buitendeur in pvc kost in principe iets minder dan een buitendeur uit aluminium, staal of hout.

Verder zijn de mogelijkheden voor buitendeuren in pvc eindeloos. Je kunt de kleur kiezen die je het liefste wil. Alle mogelijke ral-kleuren zijn verkrijgbaar afhankelijk van welke producent je kiest.

Daarnaast is het ook mogelijk om een structuur te laten aanbrengen in een buitendeur in pvc. Dit kan een matte structuur zijn of bijvoorbeeld de structuur van houtnerf. Je kunt enkele horizontale lijnen in je buitendeur en deurkader laten drukken voor een mooi optisch effect. Een raam in de buitendeur laten plaatsen is eveneens een mogelijkheid. Zo kijk je van binnen naar buiten en behoud je een visueel contact, bijvoorbeeld met de straat of met je tuin.

Deuren in pvc zijn stevig en veilig tegelijkertijd. Je kunt ze afsluiten met een cilinderslot en een driepuntsslot. Een driepuntssluiting is een extra veilig slot. Een driepuntssluiting heeft, zoals de naam het zegt, drie sluitpunten verdeeld over de hoogte van de buitendeur. Open je de deur met je sleutel, dan gaan de sluitpunten op hetzelfde moment open. Om dit voor elkaar te krijgen, gebruikt een driepuntsslot een lang, verticaal profiel met ingebouwde sloten aan de sluitzijde van de deur. Dit is een mechanisch systeem dat de meerdere nachtschoten tegelijk laat bewegen.  Meer hierover lees je in ons artikel over driepuntssloten. Zo maak je je woning helemaal inbraakveilig met een buitendeur in pvc.

Een buitendeur en een deurkozijn in pvc heeft ook wel enkele nadelen.

 • Om te beginnen is het als materiaal net iets minder duurzaam dan buitendeuren in hout of aluminium. Buitendeuren in hout kun je nog eens een grondige opknapbeurt geven door ze helemaal te schuren en opnieuw te beitsen of te schilderen. Dit is niet mogelijk met een buitendeur in pvc, ook al bestaan er gespecialiseerde coatings waarmee je alle materialen (dus ook pvc) kunt schilderen.
 • Daarnaast is pvc ook wat gevoelig voor temperatuurschommelingen. Plaats je een voordeur in pvc en bevindt deze zich pal in de zuidkant, dan kan de deur en het kozijn in de zomer wel wat uitzetten, waardoor je het slot minder gemakkelijk kunt gebruiken. Vriest het ’s winters, dan krijg je hetzelfde effect. Krijgt een deur in pvc het hard te verduren door regen en wind, dan kan de glans van het materiaal wat verloren gaan.
Buitendeur laten plaatsen

Wil je een nieuwe buitendeur laten plaatsen? Dit moet vakkundig gebeuren en laat je dus het beste over aan een vakman. Vraag offertes bij vakmensen bij jou uit de buurt en ontvang een goede prijs.

Buitendeuren in hout

Buitendeuren in hout

Een buitendeur in hout is een klassieke Nederlandse keuze, die je bijvoorbeeld kunt combineren met houten luiken in dezelfde kleur als de buitendeur. We noemen het een klassieke keuze, want hout is een materiaal dat nu eenmaal al eeuwen zijn duurzaamheid bewijst. Het materiaal kan weliswaar wel wat uitzetten en krimpen door toedoen van temperatuurschommelingen, maar toch blijft een stevige buitendeur in hout een leven lang meegaan.

Er bestaan talloze mogelijkheden om een houten buitendeur te renoveren als dit nodig is. Je kunt er wat aan schaven zodat hij goed sluit en je kunt elke tien jaar bijvoorbeeld de deur en het deurkozijn een grondige opknap- en schilderbeurt geven.  Bovendien kun je voor elk budget wel een houten deur kiezen. Dit kan bijvoorbeeld in tropisch hardhout, maar ook in een goedkopere houtsoort, die je dan behandelt met beits of verf. Je kunt kiezen tussen beits, matte verf of lakverf. Meer hierover leer je in ons artikel over het schilderen van buitenschrijnwerk. Hierin lees je bijvoorbeeld welke verf je het beste gebruikt, hoe je het schilderwerk kunt voorbereiden en hoe je voor een perfect eindresultaat zorgt.

Buitendeuren in hout hebben ook enkele nadelen:

 • Zo zijn een voordeur of een achterdeur in hout iets zwaarder dan buitendeuren in aluminium of pvc. Voor openslaande tuindeuren of een schuifpui kan het gewicht zelf een probleem worden, met als risico dat je die buitendeuren na verloop van tijd niet gemakkelijk meer kunt openen.
 • We halen het als voordeel aan dat je de buitendeuren kunt opknappen, maar dit kan tegelijk ook een nadeel zijn. Misschien wil je wel een deur waar je helemaal geen omkijken naar hebt. Als dit belangrijk is voor jou, dan is een buitendeur in aluminium of pvc toch net iets beter.

Buitendeuren in aluminium

Buitendeuren in aluminium worden ook vaak geplaatst. Buitendeuren in dit materiaal hebben heel wat voordelen. Zo is het een duurzaam en tegelijk een licht materiaal. Een voordeur of een achterdeur in aluminium gaat soepel open. Je kunt een buitendeur in aluminium combineren met de meest recente technologieën. Zo is het gemakkelijk om er een veilig cilinderslot en een driepuntsluiting in te integreren. Je voordeur is meteen beschermd tegen het zogenaamde kerntrekken, een manier die bij inbrekers bekend is om je woning binnen te dringen. Een moderne voordeur in aluminium kun je ook uitrusten met een slim slot dat je van je smartphone opent. Al is dit op zich ook wel mogelijk bij een buitendeur in kunststof of in hout.

Verder is een buitendeur in aluminium verkrijgbaar in heel wat diverse uitvoeringen. Zo kun je gaan voor een volledig egale afwerking, maar ook voor een buitendeur met een bepaalde structuur die een mat of net eerder een glanzend effect geeft. Deuren met inkepingen in de vorm van een lijn zijn  mooi, maar ook andere patronen zijn mogelijk. Het is perfect mogelijk om een raam in een buitendeur in aluminium te voorzien. Dit kan dan een raam zijn met dubbel of driedubbel glas, waardoor je niet alleen geniet van een mooi uitzicht, maar tegelijk ook je woning goed isoleert. Meer hierover in ons artikel over isolerende kozijnen.

Een buitendeur in aluminium kun je gemakkelijk schoonmaken. Met een zachte spons en een zacht schoonmaakmiddel erover heen gaan, vervolgens afspoelen en met een raamtrekker het vocht weg trekken. Het resultaat is mooi en streeploos.

Net zoals bij ramen in aluminium, kun je ook bij buitendeuren en deurkozijnen in aluminium wel enkele bedenkingen plaatsen.

 • Om te beginnen zijn ze meestal iets duurder dan deuren in hout of in pvc.
 • Verder moet een buitendeur in aluminium ook bij het karakter van je woning en bij je persoonlijke stijl passen. Een buitendeur in aluminium staat voor een eerder strakke en moderne look, en dit moet wel passen bij de stijl van je gevel.
 • Eens je voor een buitendeur in aluminium in een bepaalde kleur en uitvoering gekozen hebt, kun je deze niet meer veranderen, terwijl je een houten buitendeur wel in een nieuw jasje kunt steken. Dit is maar een bedenking waar je rekening mee kunt houden, het is niet echt een nadeel van aluminium buitendeuren op zich.
Buitendeur laten plaatsen

Wil je een nieuwe buitendeur laten plaatsen? Dit moet vakkundig gebeuren en laat je dus het beste over aan een vakman. Vraag offertes bij vakmensen bij jou uit de buurt en ontvang een goede prijs.

Wat kost het plaatsen van een voordeur?

Wat kost het plaatsen van een voordeur

Een voordeur in pvc

Afhankelijk van de soort voordeur die je kiest en eventuele accessoires en sloten, kun je zeggen dat de prijs schommelt tussen €1000 en €1500 euro voor een standaard deur, plaatsing inbegrepen.

Houten voordeur prijs

Afhankelijk van de soort voordeur die je kiest en eventuele accessoires en sloten, kun je zeggen dat de prijs schommelt tussen €1200 en €1500. Dit voor de plaatsing van een voordeur met standaard afmetingen uit een houtsoort uit het middensegment.

Aluminium voordeur prijs

Afhankelijk van de soort voordeur die je kiest en eventuele accessoires en sloten, kun je zeggen dat de prijs schommelt tussen €1200 en €1800 voor een standaard deur uit aluminium, plaatsing inbegrepen.

Wat kost het plaatsen van een achterdeur?

Een achterdeur laten plaatsen is over het algemeen iets goedkoper dan een voordeur laten plaatsen. Veelal heeft een achterdeur een gewone klink in plaats van een sierklink en is het materiaal iets minder zwaar. Het oppervlak van een achterdeur is meestal ook iets kleiner dan dat van een voordeur. Maar wat is nu een richtprijs voor een achterdeur in verschillende materialen?

Een achterdeur in pvc

Afhankelijk van de soort achterdeur die je kiest en eventuele accessoires en sloten, kun je zeggen dat de prijs schommelt tussen €800 en €1200 euro voor een standaard deur, plaatsing inbegrepen.

Houten achterdeur prijs

Afhankelijk van de soort voordeur die je kiest en eventuele accessoires en sloten, kun je zeggen dat de prijs schommelt tussen €1000 en €1200. Dit voor de plaatsing van een achterdeur met standaard afmetingen uit een houtsoort uit het middensegment.

Aluminium achterdeur prijs

Afhankelijk van de soort achterdeur die je kiest en eventuele accessoires en sloten, kun je zeggen dat de prijs schommelt tussen €1000 en €1600 voor een standaard deur uit aluminium, plaatsing inbegrepen.

Wat kost het plaatsen van een schuifpui?

Aan schuifpuien hebben we op onze website een volledig artikel gewijd. Daar lees je wat de voor- en de nadelen ervan zijn en waar je bij de plaatsing op moet letten. Hier staan we nog even stil bij de kostprijs van een schuifpui.

Wat kost een schuifpui van 3 meter breed inclusief plaatsing?

Gemiddeld moet je bij de plaatsing van een schuifpui rekening houden met een prijs van €300 per vierkante meter. Bij een standaard schuifpui van 3 meter breed en 2,5 meter hoog (dus 7,5 vierkante meter in totaal) komt dit neer op een schatting van €2250. Dit is dan €1500 voor de plaatsing, terwijl het materiaal zelf €750 kost.

Wat kost een schuifpui van 4 meter inclusief plaatsing?

Gemiddeld moet je bij de plaatsing van een schuifpui rekening houden met een prijs van €300 per vierkante meter. Bij een standaard schuifpui van 4 meter breed en 2,5 meter hoog (dus 10 vierkante meter in totaal) komt dit neer op een schatting van €3000. Dit is dan €2000 voor de plaatsing, terwijl het materiaal zelf €1000 kost.

Deze bedragen zijn telkens inclusief montage, HR++ glas en btw.

Buitendeur laten plaatsen

Wil je een nieuwe buitendeur laten plaatsen? Dit moet vakkundig gebeuren en laat je dus het beste over aan een vakman. Vraag offertes bij vakmensen bij jou uit de buurt en ontvang een goede prijs.

Wat kosten openslaande tuindeuren?

Ook over openslaande tuindeuren hebben we een volledig artikel op onze website. We leggen er uit welke types en soorten er bestaan. Afhankelijk hiervan, kunnen we stellen dat de prijs van een combinatie van twee openslaande tuindeuren tussen de € 2500 en de € 6000 ligt.

Meerdere offertes vergelijken

Wil je nieuwe buitendeuren plaatsen, dan is het een goed idee om verschillende offertes aan te vragen. Dit kan via onze website in enkele muisklikken gebeuren. Bekijk je de offertes die je eenvoudig in je mailbox ontvangt, dan sta je vaak versteld van de onderlinge prijsverschillen voor hetzelfde werk. Bovendien geeft een offerte ook een goed inzicht in hoe een aannemer een klus wil aanpakken. Dit kan ook de doorslag geven om voor een bepaalde aannemer te kiezen. Een goedkope offerte is oké, maar ook de vakkennis en expertise zijn belangrijk en een offerte is hier een goede staalkaart voor.

Op zoek gaan naar een goede aannemer voor het plaatsen van buitendeuren is niet zo gemakkelijk. Soms ken je de regio waarin je een woning gekocht hebt nog niet zo goed. Bepaalde firma’s scoren dan misschien wel goed qua naambekendheid, maar deze zijn daarom niet altijd de goedkoopste of de beste. Vraag je offertes via ons systeem aan, dan geef je een eerlijke kans aan de diverse aannemers die zich geregistreerd hebben. De beste en de goedkoopste wint zodoende altijd, en daar doe jij dan natuurlijk je voordeel mee!

Vraag dus vandaag nog je offertes aan voor het plaatsen van nieuwe buitendeuren!

Buitendeur laten plaatsen

Wil je een nieuwe buitendeur laten plaatsen? Dit moet vakkundig gebeuren en laat je dus het beste over aan een vakman. Vraag offertes bij vakmensen bij jou uit de buurt en ontvang een goede prijs.

Slotwoord

Hiermee zijn we op het einde van dit artikel gekomen. We hopen dat je overtuigd bent van het nut van sterke en goed geplaatste buitendeuren in je woning. Met perfect afsluitende buitendeuren creëer je een instant gezellige sfeer in huis en is het puur genieten van het comfort van je woning.

Wens je nog verder te gaan en naast het plaatsen van deuren meteen ook op andere vlakken je woning te isoleren, lees dan zeker onze artikels over spouwmuurisolatie, gevelisolatie of vloerisolatie. Denk ook goed na over de keuze van de verwarmingsbron in je woning. Blijf je bij aardgas of stookolie, of overweeg je om te schakelen naar een warmtepomp en zonneboiler? Deze factoren vormen samen een onklopbare combinatie om energiekosten te besparen en je bijdrage te leveren voor een beter milieu. Een warmtepomp plaatsen heeft vaak maar zin als je woning perfect geïsoleerd is, en moderne buitendeuren zijn dan een must.

Een beroep doen op een specialist om buitendeuren te plaatsen kost je dan wel wat meer, maar dan ben je meteen ook zeker van alle normen en kwaliteitseisen. En dankzij deuren in een mooie kleur ziet je woning er ook nog eens mooier uit ook. En de kosten win je sowieso uit, dat is zeker. Vraag vandaag nog via onze website vrijblijvend verschillende offertes voor het plaatsen van nieuwe buitendeuren aan!

Tresna.nl
Logo