Voordeur: soorten en kosten

Vroeg of laat wil je in je woning wel eens een nieuwe voordeur plaatsen. Een voordeur geeft je niet alleen toegang tot je woning, het is ook een goede vorm van beveiliging tegen inbrekers. Daarnaast is een voordeur een vorm van visitekaartje voor je woning. Ziet de voordeur er piekfijn uit, dan krijg je meteen een goede indruk van de gevel en de woning zelf. Een eigentijdse en mooie voordeur laat de waarde van je woning stijgen als je hem verkoopt. Het klinkt eenvoudig, maar de eerste indruk is belangrijk, en omdat je via de voordeur binnen gaat is die voordeur vaak de eerste indruk van een woning.

Voordeur laten plaatsen

Wil je een nieuwe voordeur laten plaatsen? Dit moet vakkundig gebeuren en laat je dus het beste over aan een vakman. Vraag offertes bij vakmensen bij jou uit de buurt en ontvang een goede prijs.

Een voordeur is een stevige deur met een beveiligd slot en een hoge isolatiewaarde

In andere artikels op onze website komen verschillende soorten deuren aan bod. Hier hebben we het specifiek over voordeuren.

Een voordeur geeft je toegang tot je woning, maar heeft daarnaast dus ook nog enkele andere functies. Overal waar er een opening in de gevel is, komt er mogelijk kou en vocht naar binnen. Een voordeur beschermt je woning tegen deze factoren en is dus best zo goed mogelijk isolerend.

Een voordeur werkt ook geluiddempend. Stel dat je dicht bij een drukke straat woont, dan merk je het verschil wel tussen het lawaai als de voordeur open of toe is.

En daarnaast is een goede voordeur ook een vorm van beveiliging van je woning. Je wil zelf vlot binnen en buiten kunnen gaan, maar je woning goed afsluiten tegen ongewenste gasten.

Een voordeur plaatsen vraagt dezelfde aanpak als het plaatsen van nieuwe ramen en raamkozijnen

Wil je een nieuwe voordeur laten plaatsen, dan kom je meestal uit bij een bedrijf dat ook ramen plaatst. Dit is eigenlijk ook logisch. Een deur heeft net als een raam een kozijn nodig, en de aannemers die gespecialiseerd zijn in het plaatsen van kozijnen, doen dit zowel voor ramen, maar ook voor voordeuren. Het verschil tussen een deurkozijn en een raamkozijn zit hem hierin, dat een deurkozijn onderaan “open” is. Dit omdat je dan niet over een onderkant van een kozijn hoeft te stappen als je binnen- of buiten gaat. Je stapt letterlijk over een drempel of een dorpel die bij de deur geplaatst is.

Goed om weten:

 • Kozijnen van een voordeur hebben dezelfde opbouw als raamkozijnen. Zo bestaan kozijnen uit pvc en aluminium uit verschillende kamers. Deze kamers hebben dan een isolerende werking.
 • Een deurkozijn heeft nooit een dragende functie. Wil je een deur laten plaatsen waar er voorheen gene was, dan moet er eerst een gat gekapt worden en moet er ook een steunbalk geplaatst worden om instortingsgevaar te vermijden.
 • Qua materialen kun je dezelfde keuze maken voor raamkozijnen als voor deurkozijnen. Ga je voor een deurkozijn in een bepaald materiaal, dan is de deur zelf per definitie uit hetzelfde materiaal gemaakt. Zo krijg je een mooie overgang tussen het kozijn en de deur zelf.
Voordeur laten plaatsen

Wil je een nieuwe voordeur laten plaatsen? Dit moet vakkundig gebeuren en laat je dus het beste over aan een vakman. Vraag offertes bij vakmensen bij jou uit de buurt en ontvang een goede prijs.

Wat zijn de meest voorkomende materialen van voordeuren?

De meest voorkomende materialen voor voordeuren zijn pvc of kunststof in het algemeen, hout of aluminium. Hieronder staan we even stil bij de voor- en de nadelen van voordeuren in deze respectievelijke materialen.

Voordeuren in pvc

Je kunt bij je thuis een voordeur in pvc of kunststof laten plaatsen. De tijd dat dit zo’n typische hagelwitte deur met een goudkleurige deurklink was, is al lang voorbij. Een voordeur in kunststof heeft dan ook heel wat voordelen.

Voordelen van voordeuren in pvc

 • Een voordeur in pvc is een prijsbewuste keuze. Een deur in pvc kost in principe iets minder dan een deur uit aluminium, staal of hout.
 • De mogelijkheden voor voordeuren in pvc zijn eindeloos. Je kunt de kleur kiezen die je het liefste wil. Alle mogelijke RAL-kleuren zijn verkrijgbaar afhankelijk van welke producent je kiest. Daarnaast is het ook mogelijk om een structuur te laten aanbrengen in een deur in pvc. Dit kan een matte structuur zijn of bijvoorbeeld de structuur van houtnerf. Je kunt enkele horizontale lijnen in je deur en deurkader laten drukken voor een mooi optisch effect.
 • Een raam in de deur laten plaatsen is eveneens een mogelijkheid. Zo kijk je van binnen naar buiten en behoud je een visueel contact, bijvoorbeeld met de straat of met je tuin.
 • Voordeuren in pvc zijn stevig en veilig tegelijkertijd. Je kunt ze afsluiten met een cilinderslot en een driepuntsslot. Een driepuntssluiting is een extra veilig slot.

Een deur en een deurkozijn in pvc heeft ook wel enkele nadelen.

 • Om te beginnen is het als materiaal net iets minder duurzaam dan deuren en ramen in hout of aluminium. Deuren en ramen in hout kun je nog eens een grondige opknapbeurt geven door ze helemaal te schuren en opnieuw te beitsen of te schilderen. Dit is niet mogelijk met een deur in pvc, ook al bestaan er gespecialiseerde coatings waarmee je alle materialen (dus ook pvc) kunt schilderen.
 • Daarnaast is pvc ook wat gevoelig voor temperatuurschommelingen. Plaats je een voordeur in pvc en bevindt deze zich aan de zuidkant, dan kan de deur en het kozijn in de zomer wel wat uitzetten, waardoor je het slot minder gemakkelijk kunt gebruiken. Vriest het ’s winters, dan krijg je hetzelfde effect. Krijgt een deur in pvc het hard te verduren door regen en wind, dan kan de glans van het materiaal wat verloren gaan.

Voordeuren in hout

Voordeuren in hout

Een voordeur of een achterdeur in hout is een klassieke Nederlandse keuze. Hout is een materiaal dat al eeuwen zijn duurzaamheid bewijst.

Voordelen van een voordeur in hout

 • Het materiaal kan weliswaar wel wat uitzetten en krimpen door toedoen van temperatuurschommelingen, maar toch blijft een stevige deur in hout een leven lang meegaan.
 • Er bestaan ook talloze mogelijkheden om een houten deur te renoveren als dit nodig is. Je kunt er wat aan schaven zodat hij goed sluit en je kunt elke tien jaar bijvoorbeeld de deur en het deurkozijn een grondige opknap- en schilderbeurt geven. Je kunt kiezen tussen beits, matte verf of lakverf. Meer hierover leer je in ons artikel over het schilderen van buitenschrijnwerk. Hierin lees je bijvoorbeeld welke verf je het beste gebruikt, hoe je het schilderwerk kunt voorbereiden en hoe je voor een perfect eindresultaat zorgt.
 • Bovendien kun je voor elk budget wel een houten deur kiezen. Dit kan bijvoorbeeld in tropisch hardhout, maar ook in een goedkopere houtsoort, die je dan behandelt met beits of verf.

Voordeuren in hout hebben ook enkele nadelen

 • Voordeuren in hout zijn iets zwaarder dan deuren in aluminium of pvc. We halen het als voordeel aan dat je de deuren kunt opknappen, maar dit kan tegelijk ook een nadeel zijn. Misschien wil je wel een deur waar je helemaal geen omkijken naar hebt. Als dit belangrijk is voor jou, dan is een deur in aluminium of pvc toch net iets beter.

Voordeuren in aluminium

Voordeuren in aluminium worden ook vaak geplaatst.

Voordelen van een voordeur in aluminium

 • Het is een duurzaam en tegelijk een licht materiaal. Een voordeur of een achterdeur in aluminium gaat soepel open.
 • Je kunt een voordeur in aluminium combineren met de meest recente technologieën. Zo is het gemakkelijk om er een veilig cilinderslot en een driepuntsluiting in te integreren. Je voordeur is meteen beschermd tegen het zogenaamde kerntrekken, een manier die bij inbrekers bekend is om je woning binnen te dringen.
 • Verder is een voordeur in aluminium verkrijgbaar in heel wat diverse uitvoeringen. Zo kun je gaan voor een volledig egale afwerking, maar ook voor een deur met een bepaalde structuur die een meer mat effect geeft. Deuren met inkepingen in de vorm van een lijn zijn altijd mooi, maar ook andere patronen zijn mogelijk.
 • Het is perfect mogelijk om een raam in een deur in aluminium te voorzien. Dit kan dan een raam zijn met dubbel of driedubbel glas, waardoor je niet alleen geniet van een mooi uitzicht, maar tegelijk ook je woning goed isoleert. Meer hierover in ons artikel over isolerende kozijnen.
 • Een deur in aluminium kun je gemakkelijk schoonmaken. Met een zachte spons en een zacht schoonmaakmiddel erover heen gaan, vervolgens afspoelen en met een raamtrekker het vocht weg trekken. Het resultaat is mooi en streeploos.

Nadelen van een voordeur in aluminium

 • Om te beginnen zijn voordeuren in aluminium meestal iets duurder dan deuren in hout of in pvc.
 • Verder moet een deur in aluminium ook bij het karakter van je woning en bij je persoonlijke stijl passen. Een deur in aluminium staat altijd voor een eerder strakke en moderne look, en daar houd je van of je houdt er niet van. Eens je voor een deur in aluminium in een bepaalde kleur en uitvoering gekozen hebt, kun je deze niet meer veranderen, terwijl je een houten deur wel in een nieuw jasje kunt steken. Dit is maar een bedenking waar je rekening mee kunt houden, het is niet echt een nadeel van aluminium deuren op zich.
Voordeur laten plaatsen

Wil je een nieuwe voordeur laten plaatsen? Dit moet vakkundig gebeuren en laat je dus het beste over aan een vakman. Vraag offertes bij vakmensen bij jou uit de buurt en ontvang een goede prijs.

Tips bij het kiezen van een voordeur

Ga voor alles voor veiligheid en beveilig je voordeur

Vroeger was het ongetwijfeld geen probleem om je sleutel aan een touwtje in de brievenbus in je voordeur te hangen, zodat iedereen even kon langskomen, maar nu wil je toch vooral je huis goed beschermen.

Een voordeur kan voor ons niet zonder driepuntssluiting. Een driepuntssluiting heeft, zoals de naam het zegt, drie sluitpunten verdeeld over de hoogte van de deur. Open je de deur met je sleutel, dan gaan de sluitpunten op hetzelfde moment open. Om dit voor elkaar te krijgen, gebruikt een driepuntsslot een lang, verticaal profiel met ingebouwde sloten aan de sluitzijde van de deur. Dit is een mechanisch systeem dat de meerdere nachtschoten tegelijk laat bewegen.

Naast driepuntssluitingen bestaan er ook zogenaamde meerpuntssluitingen. Dit zijn sloten die meer dan drie sluitpunten hebben. Wil je een driepuntsslot of driepuntssluiting kopen voor je voordeur? Dan heb je verder nog de keuze tussen een sleutelbediend of een krukbediend slot. Voor je een driepuntsslot koopt, moet je ook zeker zijn van de draairichting, de PC-maat en de doornmaat van je deur. Meer hierover lees je in ons artikel over driepuntssloten. Zo maak je je woning helemaal inbraakveilig met een deur in pvc.

Ga voor superisolerende kozijnen

Zoals elke overgang tussen de gevel en een opening in de gevel, kan de plaats van de voordeur zorgen voor koude en tocht. Kozijnen hebben verder een hele belangrijke functie om dit te vermijden. Koude en vocht krijgt altijd een kans om je woning te infiltreren op de punten waar verschillende structuren van een woning samenkomen. Denk bijvoorbeeld maar aan de overgang tussen de muren en de structuur van het dak. De overgang van het vloerniveau naar de muren is ook een kritiek punt, waar je bijvoorbeeld met opstijgend vocht te maken kunt krijgen. Hetzelfde geldt voor de overgang tussen de muren en je voordeur. Om de voordeur stevig op zijn plaats te houden, heb je nood aan een kozijn, dat op zichzelf ook goed isolerend is.

Wat kost het plaatsen van een voordeur

Wat kost het plaatsen van een voordeur?

Een voordeur in pvc

Afhankelijk van de soort voordeur die je kiest en eventuele accessoires en sloten, kun je zeggen dat de prijs schommelt tussen €1000 en €1500 euro voor een standaard deur, plaatsing inbegrepen.

Houten voordeur prijs

Afhankelijk van de soort voordeur die je kiest en eventuele accessoires en sloten, kun je zeggen dat de prijs schommelt tussen €1200 en €1500. Dit voor de plaatsing van een voordeur met standaard afmetingen uit een houtsoort uit het middensegment.

Aluminium voordeur prijs

Afhankelijk van de soort voordeur die je kiest en eventuele accessoires en sloten, kun je zeggen dat de prijs schommelt tussen €1200 en €1800 voor een standaard deur uit aluminium, plaatsing inbegrepen.

Meerdere offertes vergelijken

Wil je een nieuwe voordeur en een deurkozijn plaatsen, dan is het een goed idee om verschillende offertes aan te vragen. Dit kan via onze website in enkele muisklikken gebeuren. Bekijk je de offertes die je eenvoudig in je mailbox ontvangt, dan sta je vaak versteld van de onderlinge prijsverschillen voor hetzelfde werk. Bovendien geeft een offerte ook een goed inzicht in hoe een aannemer een klus wil aanpakken. Dit kan ook de doorslag geven om voor een bepaalde aannemer te kiezen. Een goedkope offerte is oké, maar ook de vakkennis en expertise zijn belangrijk en een offerte is hier een goede staalkaart voor.

Op zoek gaan naar een goede aannemer voor het plaatsen van voordeuren is niet zo gemakkelijk, of het nu binnendeuren of buitendeuren zijn. Soms ken je de regio waarin je een woning gekocht hebt nog niet zo goed. Bepaalde firma’s scoren dan misschien wel goed qua naambekendheid, maar deze zijn daarom niet altijd de goedkoopste of de beste. Vraag je offertes via ons systeem aan, dan geef je een eerlijke kans aan de diverse aannemers die zich geregistreerd hebben. De beste en de goedkoopste wint zodoende altijd, en daar doe jij dan natuurlijk je voordeel mee!

Vraag dus vandaag nog je offertes aan voor het plaatsen van een nieuwe voordeur!

Voordeur laten plaatsen

Wil je een nieuwe voordeur laten plaatsen? Dit moet vakkundig gebeuren en laat je dus het beste over aan een vakman. Vraag offertes bij vakmensen bij jou uit de buurt en ontvang een goede prijs.

Slotwoord

Hiermee zijn we op het einde van dit artikel gekomen. We hopen dat je overtuigd bent van het nut van sterke en goed geplaatste voordeur in je woning. Met een perfect afsluitende voordeur creëer je een instant gezellige sfeer in huis en is het puur genieten van het comfort van je woning.

Wens je nog verder te gaan en naast het plaatsen van deuren meteen ook op andere vlakken je woning te isoleren, lees dan zeker onze artikels over spouwmuurisolatie, gevelisolatie of vloerisolatie. Denk ook goed na over de keuze van de verwarmingsbron in je woning. Blijf je bij aardgas of stookolie, of overweeg je om te schakelen naar een warmtepomp en zonneboiler? Deze factoren vormen samen een onklopbare combinatie om energiekosten te besparen en je bijdrage te leveren voor een beter milieu. Een warmtepomp plaatsen heeft vaak maar zin als je woning perfect geïsoleerd is, en een voordeur met een isolerende werking is dan een must.

Een beroep doen op een specialist om een voordeur te plaatsen kost je dan wel wat meer, maar dan ben je meteen ook zeker van alle normen en kwaliteitseisen. En dankzij deuren in een mooie kleur ziet je woning er ook nog eens mooier uit ook. En de kosten win je sowieso uit, dat is zeker. Vraag vandaag nog via onze website vrijblijvend verschillende offertes voor het plaatsen van een nieuwe voordeur aan!

Tresna.nl
Logo