Traplift

Kun je je niet meer zo goed zelfstandig in je huis verplaatsen, maar wil je wel graag thuis in een woning met meerdere verdiepingen blijven wonen? Dan is het plaatsen van een traplift een goed idee. Met een traplift kun je ook de bovenverdieping van je woning blijven gebruiken. Dankzij een traplift creëer je dus zelfstandigheid en vrijheid voor jezelf, ook al ben je zelf minder mobiel. En wie zich zelfstandig voelt, zit heel dikwijls ook beter in zijn vel.

Hoe werkt een traplift

Via onze website vraag je offertes voor het plaatsen van een traplift aan. Op zoek gaan naar een goede aannemer voor het plaatsen van een traplift is niet zo gemakkelijk. Soms ken je de regio waarin je een woning gekocht hebt nog niet zo goed. Bepaalde firma’s scoren dan misschien wel goed qua naambekendheid, maar deze zijn daarom niet altijd de goedkoopste of de beste. Vraag je offertes via ons systeem aan, dan geef je een eerlijke kans aan de diverse aannemers die zich geregistreerd hebben. De beste en de goedkoopste wint zodoende altijd, en daar doe jij dan natuurlijk je voordeel mee!

Traplift laten plaatsen

Kun je in je woning een traplift gebruiken? Of kun je simpelweg niet zonder een traplift? In beide gevallen moet je op zoek gaan naar een geschikte traplift. Ook moet je op zoek gaan naar een geschikte specialist voor het laten plaatsen van de traplift. Vraag direct meerdere offertes aan op voor het laten plaatsen van de traplift.

Wat zijn de voordelen van een traplift?

Veel mensen denken dat ze op hun oude dag naar een flatwoning of een bungalow met alle kamers op het gelijkvloers moeten verhuizen. Dit is evenwel zeker niet nodig. Ben je verknocht aan je huidige woning en wil je daar zo lang mogelijk blijven? Dan is het een prioriteit dat je je vrij in je eigen woning kunt verplaatsen. Een traplift kan je daar aardig bij helpen. We noemen maar enkele voordelen van een traplift:

 • Een traplift plaatsen is veel goedkoper dan een ingrijpende verbouwing van je woning. Je hoeft geen schrik te hebben voor grote verbouwingen of afbraakwerken. De lift wordt in opbouw op de bestaande infrastructuur geplaatst.
 • Een nieuwe woning kopen, enkel omdat je minder mobiel bent, is gezien de hoge vastgoedkosten niet bepaald een evidente keuze.
 • Een traplift kun je perfect integreren in een bestaand huis en bij elke soort trap. Welke soort trap je ook hebt, er is altijd wel een traplift die er voor geschikt is. Dit kan een trap zijn met of zonder bochten of een lift die geschikt is voor een traphal die smal of breed is. Bovendien bestaan er ook trapliften die je toelaten om meerdere verdiepingen te overbruggen in een verplaatsing.
 • Je kunt natuurlijk ook een traplift plaatsen om het comfort in je woning gewoon te verhogen met het oog op je eigen oude dag.
 • Het leuke is dat je niet eens zo veel plaats hoeft te hebben om een huislift te installeren. Een vierkante meter is hier voldoende voor.
 • Je kunt een traplift naar eigen inzicht kiezen. Zo vormt je lift een stijlvol geheel met je huidige interieur.
 • Eens de lift geïnstalleerd is, kun je beginnen genieten van je vrijheid en terug zonder zorgen naar boven gaan, zonder dat je hiervoor bijvoorbeeld een van je kinderen, je buren of je partner te hulp moet roepen.

Hoe werkt een traplift?

Een traplift werkt als volgt.

 • Je neemt plaats op een zitje met een armleuning waar je je aan vast kunt houden en waar je ook de bedieningselementen op vindt.
 • Via een stevige rail gaat de traplift langs de trap van beneden naar boven of omgekeerd.
 • De traplift “parkeert” zich bovenaan of onderaan de trap, en dan kun je terug uitstappen.

Traplift laten plaatsen

Kun je in je woning een traplift gebruiken? Of kun je simpelweg niet zonder een traplift? In beide gevallen moet je op zoek gaan naar een geschikte traplift. Ook moet je op zoek gaan naar een geschikte specialist voor het laten plaatsen van de traplift. Vraag direct meerdere offertes aan op voor het laten plaatsen van de traplift.

Wat is het verschil tussen een traplift en een huislift?

In dit artikel hebben we het over trapliften. Er bestaan ook andere soorten liften, zoals bijvoorbeeld huisliften. Dit artikel gaat hoofdzakelijk over trapliften, maar we kunnen wel meegeven dat een huislift een ideale oplossing is voor wie zich in een rolstoel verplaatst en deze rolstoel ook op de bovenverdieping van de woning wil gebruiken.

Een huislift kun je vergelijken met een lift in een flatgebouw of kantoorgebouw. Er is een liftkoker, die in een liftschacht omhoog gaat of zakt dankzij een treksysteem met kabels. Met je rolstoel rijd je in en uit de huislift. Met een traplift is dit niet mogelijk.

Ben je een rolstoelgebruiker, dan kun je evenwel ook een traplift gebruiken als je op de bovenverdieping een tweede rolstoel hebt. Nadat je boven bent aangekomen, verplaats je jezelf naar de rolstoel.

Vraag subsidies aan voor het plaatsen van een traplift

Een traplift mag dan wel relatief gemakkelijk te plaatsen zijn, voor veel mensen is het best wel een dure oplossing. Gelukkig zijn er mogelijkheden tot subsidie als je een traplift in je woning wil plaatsen. Deze vergoeding verloopt via het WMO-loket van je gemeente.

WMO staat voor de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Dankzij deze wet kun je aanspraak maken op financiële steun voor de aankoop van hulpmiddelen die het mogelijk maken om thuis te blijven wonen. Naast een traplift kun je bij je WMO-loket bijvoorbeeld ook een aanvraag indienen om een rolstoel of een elektrische deuropener aan te kopen.

Om concreet gebruik te maken van de steun van het WMO doe je een aanvraag bij je gemeente. Bij je gemeente helpen ze je verder om de nodige documenten in te vullen. Eens deze documenten goedgekeurd zijn, kan de procedure om de traplift te plaatsen echt van start gaan.

Aan welke voorwaarden moet je voldoen om van steun van het WMO-loket te genieten?

Er moet een aantal voorwaarden vervuld zijn om te mogen genieten van financiële steun van het WMO.

 • Zo moet de traplift noodzakelijk zijn om thuis te kunnen blijven wonen.
 • Daarnaast speelt je eigen financiële situatie ook een rol. Kort gezegd, sta je financieel voldoende sterk om zelf een traplift te betalen, dan kan je aanvraag geweigerd worden of moet je een stuk van de traplift zelf betalen.

Doe je een beroep op het WMO om een traplift in je woning te plaatsen, dan heb je geen vrije keuze in het model van traplift.

 • Je krijgt een bepaald voorstel qua model, kleur en extra’s.
 • Daarnaast bepaalt de gemeente ook alles van a tot z, bijvoorbeeld de leverancier en de plaatser.
 • De gemeente neemt dan ook de planning voor zijn rekening.
 • De gemeente kan ook voorstellen om een traplift te leasen.

Je gemeente doet dus veel voor je, maar het kan frustrerend zijn als het plan van aanpak niet op jouw wensen aansluit. Naast het verlies van je zelfstandigheid in je woning, kan het een tegenvaller zijn als je zelf geen of weinig inspraak hebt in het hele proces van het plaatsen van een traplift.

Verder is het belangrijk om te weten dat het proces kan verschillen van gemeente tot gemeente. Een eerste logische stap is dus even te informeren bij je gemeente wat de mogelijkheden zijn.

Je vraagt je misschien af of je zorgverzekering ook kan tussenkomen in de kosten voor een traplift. Belangrijk om weten is dat enkel het WMO deze kost subsidieert. Het klinkt allemaal wat administratief en ingewikkeld, maar het WMO wordt technisch ondergebracht in de PGB subsidie, wat staat voor je persoonsgebonden budget.

Meer informatie

Traplift laten plaatsen

Kun je in je woning een traplift gebruiken? Of kun je simpelweg niet zonder een traplift? In beide gevallen moet je op zoek gaan naar een geschikte traplift. Ook moet je op zoek gaan naar een geschikte specialist voor het laten plaatsen van de traplift. Vraag direct meerdere offertes aan op voor het laten plaatsen van de traplift.

Wat kost een traplift?

Het is moeilijk om een antwoord te geven op de vraag hoeveel een traplift kost. Net zoals er heel wat verschillende soorten trappen bestaan, zijn er ook diverse soorten trapliften. Een trap is in veel gevallen maatwerk en heeft een specifieke hellingsgraad, specifieke bochten en aangepaste traptreden. Net zoals de eigenlijke trappen, is een traplift dus ook in veel gevallen maatwerk.

Loopt de traplift lang een rechte lijn? Is er een bocht of zijn er meerdere bochten? Belangrijk om weten is dat een kleine bocht ook telt als een bocht en technisch even complex is als een grotere bocht.

Wat-kost-een-traplift
 • Bij een rechte trap voor een doorsnee huis kunnen we stellen dat de prijs voor een traplift gemiddeld tussen €2750 en €3500 ligt.
 • Komt er één bocht in de trap kijken, dan spreken we over een gemiddelde rond de €5000.
 • Zijn er twee bochten, dan kom je op een gemiddelde van € 6500.

Dit zijn prijzen voor het plaatsen van een traplift aan de buitenzijde. Kies je voor een traplift aan de spilzijde, dan moet je er gemiddeld € 1000 bij rekenen. Wat het verschil is tussen de buitenzijde en de spilzijde, lees je verder in dit artikel.

Een tweedehands traplift lijkt je misschien een onmogelijke missie, maar toch is het mogelijk. Met een tweedehands traplift kun je tot € 1000 besparen. Het plaatsen van een traplift laat je anderzijds het best over aan een professional. Een traplift moet als dusdanig niet gekeurd worden, maar met de knowhow van een professional ben je zeker dat de traplift goed geplaatst is.

De binnenbocht (spilzijde) of de buitenbocht (muurzijde)?

Het plaatsen van een traplift gebeurt aan de binnenzijde of de spilzijde van een trap.

De spilzijde is de “binnenbocht” van een trap. Dat heet zo, omdat de treden in een bocht vaak vastzitten aan een rechte paal: de spil. De kant waar uw traptreden vastgemaakt zijn aan de spil, is dan ook de spilzijde. Het plaatsen van een traplift aan een binnenzijde heeft voordelen, omdat de treden daar smaller zijn en sowieso weinig belopen worden.

De buitenbocht is de muurzijde of buitenzijde. Het plaatsen van een traplift kan ook aan de buitenzijde, in de meeste gevallen is dit de muurzijde. Dit heeft als voordeel dat je meer ruimte hebt en je daardoor een veiliger gevoel kan hebben tijdens het gebruik van de traplift. Je hebt als het ware een open zicht op je traphal, wat het gebruik van de traphal comfortabeler kan maken.

De keuze voor de binnenzijde of de buitenzijde van de trap heeft consequenties voor de overige gebruikers van de trap. Het hangt er bijvoorbeeld vanaf waar de trapleuning geplaatst is. Laat je door een deskundige hierover adviseren.

Een traplift laten plaatsen voor een wenteltrap is eveneens mogelijk.

Traplift laten plaatsen

Kun je in je woning een traplift gebruiken? Of kun je simpelweg niet zonder een traplift? In beide gevallen moet je op zoek gaan naar een geschikte traplift. Ook moet je op zoek gaan naar een geschikte specialist voor het laten plaatsen van de traplift. Vraag direct meerdere offertes aan op voor het laten plaatsen van de traplift.

Wat zijn de belangrijkste opties van een traplift?

Een parkeerbocht. Dit begrip houdt in dat de zitting na het afdalen of opstijgen van de lift nog even doorloopt en dan een plaatsje zoekt met de rug tegen de muur. Dit betekent dat je de nodige ruimte bespaart in je traphal of je hal bovenaan de trap.

Een automatisch draaibare zitting. Dit houdt in dat de zitting van de traplift meteen en automatisch in de beste richting draait om je uit de zitting te heffen. Dit kan je ook mechanisch met een hendel doen. Een automatisch draaibare zitting is evenwel comfortabeler voor iedereen. Reken op € 300 voor een dergelijke optie.

Een automatisch opklapbare voetenplank is eveneens een handige optie. Hierdoor hoef je je niet te bukken om de voetenplank dicht te klappen en plaats te besparen. Anderzijds kan een automatisch opklapbare voetenplank je ook helpen om met meer gemak recht te staan.

We hopen dat je overtuigd bent wat betreft de mogelijkheden van een traplift. Een beroep doen op een specialist om een traplift te laten plaatsen, kost je dan wel wat meer, maar dan ben je meteen ook zeker van alle normen en kwaliteitseisen. Vraag vandaag nog via onze website vrijblijvend verschillende offertes voor het plaatsen van een traplift aan!

Traplift laten plaatsen

Kun je in je woning een traplift gebruiken? Of kun je simpelweg niet zonder een traplift? In beide gevallen moet je op zoek gaan naar een geschikte traplift. Ook moet je op zoek gaan naar een geschikte specialist voor het laten plaatsen van de traplift. Vraag direct meerdere offertes aan op voor het laten plaatsen van de traplift.

Tresna.nl
Logo