Badkamer kosten

Een mooie en comfortabele badkamer, daar droomt iedereen toch van, nietwaar? Bouw je binnenkort je eigen woning en wil je daar meteen een fonkelnieuwe badkamer realiseren? Of is je plan om in je bestaande woning de badkamer te vernieuwen? Beide scenario’s zijn perfect mogelijk. Maar wat zijn nu de kosten om een badkamer te plaatsen? In dit artikel bekijken we hoe je zelf de prijs van je badkamer kunt berekenen en met welke factoren je rekening moet houden. We geven enkele concrete prijsvoorbeelden en overladen je eveneens met tips en tricks over hoe je de kosten binnen de perken kunt houden.

Wil je graag een nieuwe badkamer in je woning? Dan is het aan te raden om hiervoor een specialist ter zake in te schakelen. Een offerte hiervoor aanvragen doe je eenvoudig via onderstaande knop. Je krijgt vanzelf meerdere offertes van vakmannen, waarna je direct met de gewenste installateur een afspraak in kunt plannen.

Nieuwe badkamer laten plaatsen

Wil je een volledig nieuwe badkamer laten plaatsen? Of wil je je huidige badkamer op bepaalde punten laten renoveren? In beide gevallen is het belangrijk dat je dit door een vakman laat doen. Vraag direct meerdere offertes aan en laat je droombadkamer plaatsen door een ware vakman.

Wat bepaalt de prijs van een badkamer?

De prijs van een badkamer bestaat uit verschillende facetten. Elk onderdeel van een badkamer bepaalt een stuk van de kosten. Het voordeel hiervan is dat je voor een stuk dat je belangrijk vindt, meer budget kunt uittrekken dan voor iets waar je minder belang aan hecht. Op bepaalde posten kun je inderdaad zeker besparen. Hieronder een overzicht van deze diverse posten. Op basis van deze lijst kun je bijvoorbeeld een top drie opstellen van wat voor jou echt belangrijk is.

Wat bepaalt de prijs van een badkamer

Het sanitair

Hieronder verstaan we de lavabo’s, het bad, de douche en het toilet en de afvoerleidingen hiervoor. Voor elk van deze onderdelen kun je meer of minder uitgeven.

De wasbak(ken)

Misschien heb je de ruimte in je badkamer voor een dubbele wasbak. Dit is handig als je je bijvoorbeeld samen met je partner wil wassen. Is dit niet nodig, dan is het niet nodig om hier budget aan te besteden en heb je voldoende met een enkele wasbak.

Het bad

Voor de keuze van een bad zijn er ook enorm veel mogelijkheden. Voor elke afmeting van badkamer bestaat er wel een bad op maat. Je kunt hierbij kiezen tussen

  • Inbouwbaden, die je dus inwerkt in nis of achter een wand, of
  • Vrijstaande baden, waarbij je de buitenkant van het bad ziet.

Er bestaan verder hoekbaden, eenpersoons- of tweepersoonsbaden. De keuze is enorm.

Qua materialen bestonden baden vroeger uit metaal, nu is dit steeds een kunststof zoals acryl of solid surface. Dit materiaal bepaalt mee de prijs.

De douche

Dan komt de keuze voor een douche. Ga je voor een afgesloten douchecabine, of kies je voor een open douche of inloopdouche? In grote badkamers is zelfs een tweepersoonsdouche mogelijk. Typisch voor een inloopdouche is dat je de vloer laat doorlopen in de doucheruimte, wat een mooi effect geeft en het schoonmaken van je badkamer vergemakkelijkt.

Het toilet

Eveneens bij het sanitair hoort het toilet. Hier heb je bijvoorbeeld de keuze tussen een staand toilet en een hangtoilet, waarbij het spoelmechanisme in een wand is ingebouwd.

De kranen

Bij het sanitair behoren ook de kranen. Kranen voor je lavabo’s, het bad en de douche koop je meestal als een aparte post, dus los van de aankoop van het andere sanitair. Je kunt dus “all the way” gaan en luxekranen kiezen met een perfect gebruiksgemak en een mooie gave look. Hou je liever de knip op de beurs, dan kies je voor basic kranen die eveneens doen wat ze moeten doen. Helemaal trendy zijn tegenwoordig goudkleurige of zwarte kranen.

Afvoerleidingen

Hier komen we verder in dit artikel op terug. De inrichting van een badkamer kan mee bepalen hoe groot of hoe moeilijk het systeem van afvoerleidingen uit te voeren is. Dit bepaalt dan de hoeveelheid werkuren en de prijs van de badkamer.

De badkamermeubelen

Badkamermeubelen bepalen ook voor een groot stuk de prijs van je badkamer.

Eerst en vooral moet je bepalen wat je precies nodig hebt qua meubelen en wat er past in de ruimte die je voor je badkamer voorziet. Je kunt de ruimte opmeten en schetsen waar je denkt meubelen te plaatsen.

Heb je hier een goed zicht op, dan kun je een computertekening maken van je badkamer en eventueel een 3D simulatie maken.

Wastafelmeubel

Het wastafelmeubel plaats je, zoals de naam het zegt, onder de wasbak. Dit kan een ladekast zijn of een kast met draaideuren.

Opbergkasten

Naast dit meubel wens je wellicht ook nog een of meerdere kasten om bijvoorbeeld handdoeken of badspullen in op te bergen. Ook hier keuze te over natuurlijk. Denk maar aan kolomkasten of liggende kasten.

Het materiaal

Het materiaal waarin je de kast laat maken, is bepalend voor de prijs. Een typisch voorbeeld van een kast die hoog gaat scoren qua prijs is een kast in massief eikenhout. Er zijn echter heel wat mooie alternatieven. Denk maar aan eikenfineer of melamine met een eiken look. Bij eikenhout zijn er trouwens ook nog heel wat mogelijkheden, denk maar aan gerookte eik, grijze eik, enzovoort.

Samengevat

De grootte van de kast speelt een rol in de kostprijs, maar nog meer bepalend is het materiaal dat je kiest: massief hout, fineerhout of melamine.

De ruimte waarin je een badkamer gaat plaatsen

De plaats waar je je badkamer wil realiseren en hoe de situatie er precies is, bepaalt mee de prijs. Bij een nieuwbouw is het gemakkelijk: je weet al tijdens de ontwerpfase hoe je badkamer eruit gaat zien. Wil je een bestaande badkamer renoveren, of wil je aan een bepaalde kamer een nieuwe bestemming geven en er een badkamer van maken? Dan moet er wellicht een en ander gewijzigd worden. Zo moeten er dan bijvoorbeeld gaten in het plafond gemaakt worden om leidingen langs te laten lopen. Structurele werken zoals het verhogen van het vloerniveau of het maken van een nieuwe deuropening kosten altijd handenvol geld. Soms zijn ze noodzakelijk bij het plaatsen van een nieuwe badkamer, dus hou hier alvast maar wat budget voor opzij.

Isolatie

Isolatie is een belangrijke factor in de berekening van de kostprijs van je badkamer. Je wil immers in de winter lekker kunnen genieten van een bad of een douche zonder dat er koude lucht binnen komt of zonder dat je een ongeluk betaalt aan stookkosten.

Bij het isoleren van je badkamer moet je denken aan de typische punten waarop je ook je woning zelf kunt isoleren.

  • Denk bijvoorbeeld aan vloerisolatie,
  • Het gebruik van isolerende raamkozijnen en isolatieglas en het isoleren van het dak.
  • Spouwmuurisolatie is ook altijd interessant, omdat je zo vermijdt dat het vocht dat verdampt door het douchen zich vastzet op een koude plek in een spouwmuur, bijvoorbeeld een plaats waar er een barstje is.

We hebben over vloerisolatie, raamkozijnen, dakisolatie en spouwmuurisolatie al uitgebreide artikels geschreven, waarbij je de berekening ook al voor een stuk kunt maken.

Nieuwe badkamer laten plaatsen

Wil je een volledig nieuwe badkamer laten plaatsen? Of wil je je huidige badkamer op bepaalde punten laten renoveren? In beide gevallen is het belangrijk dat je dit door een vakman laat doen. Vraag direct meerdere offertes aan en laat je droombadkamer plaatsen door een ware vakman.

Welke verwarming kies je?

Wil je je badkamer gezellig verwarmen, dan heb je verschillende mogelijkheden.

Centrale verwarming met radiatoren

Je kunt een radiator aansluiten op het leidingnetwerk van je centrale verwarming.

Je kunt dan bijvoorbeeld gaan voor een handdoekenradiator, waarover je handdoeken kunt plaatsen om te verwarmen.

Een klassieke radiator is ook mogelijk

Welke verwarming kies je

Vloerverwarming, al dan niet aangestuurd door een warmtepomp

Het meest interessant in de badkamer is vloerverwarming. Dankzij vloerverwarming warmt de ruimte gelijkmatig op. Het effect van stralingswarmte, waarbij je de meeste warmte in de directe omgeving van de radiator voelt, speelt hier minder.

Bovendien is vloerverwarming ook interessant als je een alternatieve manier van verwarmen gebruikt, bijvoorbeeld een zonneboiler of een warmtepomp. De globale temperatuur mag met vloerverwarming net iets lager liggen dan bij centrale verwarming. Wil je niet meteen de vloer openbreken om een leidingnetwerk voor vloerverwarming te laten infrezen? Geen probleem. Je kunt ook opteren voor vloerverwarming als bijverwarming in bepaalde ruimtes zoals de badkamer. In dit artikel over vloerverwarming lees je er alles over.

De afwerking van de wanden en de vloer

De vloer afwerken en de wanden van je badkamer afwerken? Hiervoor bestaan er heel wat mogelijkheden. Wil je de vinger op de knip houden, dan bestaan er bovendien ook heel wat prijsbewuste opties.

Tegels

Je kunt de vloer bekleden met keramische tegels. Dit zorgt voor een klassieke en luxueuze look. Bovendien is het ook interessant naar onderhoud toe. Je kunt een keramische vloer zonder problemen stofzuigen en dweilen. Ga je voor een inloopdouche, dan kun je zelfs dezelfde vloer doortrekken in je doucheruimte. Het is hierbij ook mogelijk om de wanden met dezelfde tegels te bekleden, of bijvoorbeeld een deel van de badkamer.

Waterdicht laminaat of vinyl

Bij de bekleding van de muren en de vloer moet je er rekening mee houden dat de oplossingen die je kiest waterdicht zijn. Een bad nemen, genieten van een douche: het brengt allemaal behoorlijk veel vocht met zich mee.

Soms zijn zelfs minder voor de hand liggende opties mooi en interessant. Denk bijvoorbeeld maar aan laminaat in de badkamer. Misschien denk je dat dit niet mogelijk is, maar er bestaan heel wat soorten laminaat die waterdicht zijn. Daarnaast is een vloerbekleding in vinyl ook mooi en effectief. Spatwater blijft staan op vinyl zodat je het gemakkelijk kunt wegvegen.

Werken met waterdichte verf en tweecomponentenverf

De wanden kun je zoals gezegd bekleden met tegels, maar heb je er al eens bij stilgestaan dat je je badkamer ook gewoon kunt verven met waterdichte verf?

Heb je te maken met oneffenheden, dan kun je de muren eerst behangen met een behang dat de muur egaliseert en er vervolgens een waterdichte verf op zetten. We raden je bijvoorbeeld aan om de muren dan in een gevelverf te schilderen. Deze sluit alle kleine openingen af en kun je perfect schoonmaken met een spons.

Er bestaat een groot gamma aan badkamerverven, zoals je in ons artikel hierover kunt lezen. Badkamerverf is kort gezegd verf die water tegenhoudt en afstoot. De reden waarom je een specifieke verf voor een badkamer en keuken gebruikt ligt inderdaad voor de hand. In een badkamer is het vaak vochtig; je gebruikt er warm water en verwarmt deze ruimte ook iets meer dan andere kamers. Tegelijk sluit je dan graag alles af om de warmte niet verloren te laten gaan.

Spreek je over warmte in combinatie met vocht, dan denk je aan schimmels. Een gewone watergedragen muurverf heeft als eigenschap dat hij wat vocht absorbeert. In een woonkamer is dit bijvoorbeeld niet zo erg. In een badkamer kan dit wel voor problemen zorgen. Als je de ruimte niet voldoende kunt laten luchten en drogen, krijg je in de verflaag mogelijk donkere plekken te zien. Het vocht zet zich verder vast op de meest "koude" muur van de badkamer. Dit is meestal de muur die zich aan de buitenzijde van het huis bevindt.

We willen nog even epoxyverf vernoemen. Dit is een soort tweecomponentenverf. Eens je de componenten mengt, dan moet je de verf binnen het uur aanbrengen. Expoxyverf is het ultieme product dat vocht en water tegenhoudt. Je kunt zelfs een douche tegen een gepleisterde muur plaatsen en vervolgens de muur in je douche gewoon behandelen met epoxyverf. Dit gaat een stuk sneller en is al bij al een stuk goedkoper dan bijvoorbeeld je douche betegelen.

Douche- of badpanelen in acryl of solid surface

Een andere leuke manier om wanden te bekleden? Dat zijn kant-en-klare panelen in acryl solid surface. Deze zijn verkrijgbaar in allerlei maten of kun je zelf op maat zagen. Je lijmt een paneel tegen een stuk van de muur en je bent klaar.

Samengevat

Welk materiaal je kiest om de vloer en de muren af te werken bepaalt voor een groot stuk de prijs. Het goedkoopst ben je af met verf, al moeten de muren van de badkamer dan in een goede staat zijn. De hoogste prijs betaal je voor keramische tegels of panelen, al hangt hierbij veel af van de kwaliteit van de tegels of de panelen.

Nieuwe badkamer laten plaatsen

Wil je een volledig nieuwe badkamer laten plaatsen? Of wil je je huidige badkamer op bepaalde punten laten renoveren? In beide gevallen is het belangrijk dat je dit door een vakman laat doen. Vraag direct meerdere offertes aan en laat je droombadkamer plaatsen door een ware vakman.

Wat kost een nieuwe badkamer?

De kostprijs van je nieuwe badkamer hangt sterk af van de factoren die we in dit artikel hebben geschetst. Het luxeniveau bepaalt ook voor een groot stuk de prijs Een kort overzicht van de richtprijzen:

Soort nieuwe badkamer

Prijs nieuwe badkamer
(excl. btw -inclusief plaatsing)

Kleine basic badkamer

€ 3.000 à 6500

Gemiddelde badkamer

€ 7000 à 12000

Grote luxueuze badkamer

€ 12000 à 25.000

Op zoek naar een exacte kostprijs voor jouw nieuwe badkamer? De kosten voor jouw nieuwe badkamer zullen sterk afhangen van je keuzes op vlak van sanitair, wandtegels, badkamermeubel(s), verlichting enzovoort.

Enkele prijsvoorbeelden

Het luxeniveau van je nieuwe badkamer heeft een grote invloed op de prijs. Maar hoeveel betaal je nu voor een basic, een gemiddelde of een luxe badkamer? We geven enkele voorbeelden.

Prijs basic badkamer = € 3000 à 6500, inclusief plaatsing, exclusief btw.

Hiermee kun je een eenvoudige, kleine badkamer laten realiseren. Binnen deze prijscategorie kan je kiezen uit standaardmaterialen (bv. voor vloer- en wandtegels en je badkamermeubel), maar die zijn daarom niet minder kwalitatief. Qua sanitair gaat het om 1 douchecabine of ligbad, 1 wastafel en 1 toilet.

Prijs gemiddelde badkamer = € 7.000 à 12.000, inclusief plaatsing, exclusief btw.

Wat kan je voor de badkamer prijs van € 7.500 à € 12.500 allemaal krijgen? Je kan met dit budget 2 kanten uit. Enerzijds kan je alle elementen in je nieuwe badkamer op een budgetvriendelijke manier aanpakken. Anderzijds kan je ook bepaalde facetten van je nieuwe badkamer luxueuzer laten uitvoeren (bv. het sanitair) en andere niet. Zo’n gemiddelde badkamer omvat doorgaans een standaard inloopdouche of luxueuzere douchecabine, een badkamermeubel met 2 wastafels en een ligbad, …

Prijs luxueuze badkamer = € 12000 à 25000, inclusief plaatsing, exclusief btw

Grote badkamers met luxueuze materialen behoren tot de hoogste prijscategorie. De kostprijs van zo’n nieuwe badkamer kan oplopen tot boven de € 20.000. Voor dat grotere bedrag krijg je een badkamer op maat met kwalitatieve wand- of vloerbekleding, in natuursteen of hoogwaardige keramische tegels, een badkamermeubel in massief hout, 2 design wastafels en dito kranen, een luxe ligbad en/of inloopdouche met wellness, enzovoort.

Nieuwe badkamer laten plaatsen

Wil je een volledig nieuwe badkamer laten plaatsen? Of wil je je huidige badkamer op bepaalde punten laten renoveren? In beide gevallen is het belangrijk dat je dit door een vakman laat doen. Vraag direct meerdere offertes aan en laat je droombadkamer plaatsen door een ware vakman.

Hoe kun je de kosten voor het plaatsen van een badkamer drukken?

Hier geven we je enkele ideeën mee over hoe je op de kosten van een badkamer kunt besparen, nog voor je beslist hebt wat je gaat doen

Een strak plan

Een goed plan dat niets aan duidelijkheid te wensen overlaat, kan je heel wat kopzorgen en kosten besparen. Op dit plan vind je dan de exacte plaats van de douche, de meubels, het bad, het toilet enzovoort terug. Indien mogelijk teken je ook uit waar de leidingen komen. Het verval van de afvoerleidingen is belangrijk en moet aan bepaalde vereisten voldoen. Ook dit kun je in een plan uittekenen. In sommige gevallen is het nodig om de douche of het bad te verhogen om voldoende verval te hebben. Dankzij een goed plan voorkom je later problemen. Dit is voor ons ook een deel van de prijs van een badkamer.

Hoe kun je de kosten voor het plaatsen van een badkamer drukken

Zelf de oude badkamer strippen

Ga je een bestaande badkamer renoveren of in een bestaande ruimte een nieuwe badkamer plaatsen, dan kan het handig zijn om zelf het afbraakwerk te doen. Je kunt als het ware de volledige ruimte strippen en alles wegvoeren wat je niet nodig hebt. Dit bespaart meteen heel wat tijd en geld. De vakman en installateur die je inschakelt om je badkamer te plaatsen, kan dan meteen overgaan naar waar je hem voor in huis gehaald hebt, namelijk het plaatsen van een nieuwe badkamer.

Zelf de badkamer of een deel ervan plaatsen

Ben je handig, dan kun je natuurlijk ook zelf de badkamer of een deel van de badkamer plaatsen. Veel badkamerzaken verkopen producten die je op zich gemakkelijk kunt plaatsen. Zo koop je dan een douche en krijg je er een heldere handleiding bij die je stap voor stap uitlegt hoe je te werk moet gaan. Als je weet dat de werkuren van een vakman het grootste deel van de prijs van een badkamer bepalen, dan besef je dat je op die manier heel wat kan besparen.

Materialen in korting kopen

Zoals we hierboven al gezien hebben, bestaan er oneindig veel mogelijkheden qua materialen en producten voor je badkamer. Dit gaat van basic badkamers tot echte luxe. Als je goed uitkijkt en materialen in korting koopt, of als je gewoon gaat voor een basic badkamer, bespaar je heel wat geld vergeleken met het plaatsen van een volledig afgewerkte badkamer.

Besparen op snufjes

Heb je wel echt alle nieuwste snufjes nodig? Akkoord, een badkamer is een plaats om wat te cocoonen en tot rust te komen. Daarom moet het zeker een gezellige ruimte zijn. Maar hoef je daarom de nieuwste snufjes of accessoires hebben? En moeten er bijvoorbeeld speakers in de douche hangen? Volgens ons is dit niet nodig om volop te genieten van je badkamer.

Gebruik ledverlichting

Bespaar door gebruik te maken van ledverlichting. Ledverlichting is helemaal niet zo duur maar is wel een pak duurzamer dan traditionele gloeilampen of halogeenlampen. Bovendien is ledverlichting ook veilig in je badkamer, op voorwaarde dat de verlichting in de juiste armaturen is geplaatst.

Isoleren en energiezuinig verwarmen

De kosten kun je tenslotte drukken door een goed plan van aanpak te hebben qua isolatie en verwarming. Gebruik je bijvoorbeeld een zonneboiler op zonnepanelen, dan scheelt dit meteen een behoorlijke slok op een borrel qua kosten. Een zonneboiler, zonnepanelen of bijvoorbeeld een warmtepomp gecombineerd met vloerverwarming kosten wel wat, maar je wint de investering gegarandeerd uit.

Meerdere offertes vergelijken

Wil je een nieuwe badkamer laten plaatsen, dan is het een goed idee om verschillende offertes aan te vragen. Dit kan via onze website in enkele muisklikken gebeuren. Bekijk je de offertes die je eenvoudig in je mailbox ontvangt, dan sta je vaak versteld van de onderlinge prijsverschillen voor hetzelfde werk. Bovendien geeft een offerte ook een goed inzicht in hoe een aannemer een klus wil aanpakken. Dit kan ook de doorslag geven om voor een bepaalde aannemer te kiezen. Een goedkope offerte is oké, maar ook de vakkennis en expertise zijn belangrijk en een offerte is hier een goede staalkaart voor.

Op zoek gaan naar een goede aannemer voor het plaatsen van een nieuwe badkamer is niet zo gemakkelijk. Soms ken je de regio waarin je een woning gekocht hebt nog niet zo goed. Bepaalde firma’s scoren dan misschien wel goed qua naambekendheid, maar deze zijn daarom niet altijd de goedkoopste of de beste. Vraag je offertes via ons systeem aan, dan geef je een eerlijke kans aan de diverse aannemers die zich geregistreerd hebben. De beste en de goedkoopste wint zodoende altijd, en daar doe jij dan natuurlijk je voordeel mee!

Wil je graag een nieuwe badkamer in je woning? Dan is het aan te raden om hiervoor een specialist ter zake in te schakelen. Een offerte hiervoor aanvragen doe je eenvoudig via onderstaande knop. Je krijgt vanzelf meerdere offertes van vakmannen, waarna je direct met de gewenste installateur een afspraak in kunt plannen.

Slotwoord

Hiermee zijn we op het einde van dit artikel gekomen. Misschien ben je nu meer dan ooit overtuigd dat je een nieuwe badkamer wil. Vraag dan snel offertes aan, want goede vaklieden moeten vaak hun werk lang van tevoren inplannen. Met een nieuwe badkamer creëer je een instant gezellige sfeer in huis en is het puur genieten van het comfort van je woning.

Wens je nog verder te gaan en meteen ook je badkamer perfect te isoleren, lees dan zeker onze artikels over spouwmuurisolatie, gevelisolatie of vloerisolatie. Denk ook goed na over de keuze van de verwarmingsbron in je woning. Blijf je bij aardgas of stookolie, of overweeg je om te schakelen naar een warmtepomp en zonneboiler? Deze factoren vormen samen een onklopbare combinatie om energiekosten te besparen en je bijdrage te leveren voor een beter milieu.

Vloerverwarming is ideaal als verwarming voor je badkamer. Dit kan bovendien ook in een systeem van bijverwarming. Dit wil zeggen dat je bijvoorbeeld je huis kunt verwarmen met centrale verwarming op radiatoren, maar een bijverwarming voorziet om het enkel in je badkamer lekker gezellig te maken. Een specialist in vloerverwarming en in het plaatsen van badkamers kiezen kan je wel wat kosten, maar dan ben je meteen ook zeker van alle normen en kwaliteitseisen. Je krijgt meteen netjes alle papieren die je nodig hebt om bijvoorbeeld je premie aan te vragen als je meteen ook de badkamer isoleert. Heel dikwijls heb je al in een dag een perfect geplaatste nieuwe badkamer. En zonder radiatoren ziet je woning er ook nog eens mooier uit ook. En de kosten win je sowieso uit, dat is zeker. Vraag vandaag nog via onze website vrijblijvend verschillende offertes voor vloerverwarming aan!

Nieuwe badkamer laten plaatsen

Wil je een volledig nieuwe badkamer laten plaatsen? Of wil je je huidige badkamer op bepaalde punten laten renoveren? In beide gevallen is het belangrijk dat je dit door een vakman laat doen. Vraag direct meerdere offertes aan en laat je droombadkamer plaatsen door een ware vakman.

Tresna.nl
Logo