Houten voordeur

Vroeg of laat wil je in je woning wel eens een nieuwe voordeur plaatsen. De kans is groot dat je dan voor een houten voordeur kiest. Een houten voordeur geeft je niet alleen toegang tot je woning, het is ook een goede beveiliging tegen inbrekers. Daarnaast is een mooie houten voordeur het visitekaartje van je woning. Ziet de voordeur er piekfijn uit, dan krijg je meteen een goede indruk van de gevel en de woning zelf. Een eigentijdse en mooie voordeur laat de waarde van je woning stijgen als je hem verkoopt. Houten voordeuren dragen ook bij tot een mooi straatbeeld. Hoe kun je je nu een mooi dorpsgezicht voorstellen zonder woningen met mooi geschilderde houten voordeuren?

Een voordeur is een stevige deur met een beveiligd slot en een hoge isolatiewaarde

In andere artikels op onze website komen verschillende soorten voordeuren aan bod. Je kunt immers ook een voordeur in kunststof of in aluminium kiezen.

Naast voordeuren en buitendeuren in het algemeen, bestaat er ook een grote keuze binnendeuren. Binnendeuren die je in je woning gebruikt om van de ene naar de andere kamer te gaan, komen in dit artikel aan bod.

Buitendeuren in het algemeen, waartoe voordeuren behoren, maar bijvoorbeeld ook achterdeuren, schuifpuien en openslaande tuindeuren, komen in dit artikel aan bod.

Houten voordeur voordelen

Een houten voordeur geeft je toegang tot je woning, maar heeft daarnaast dus ook nog enkele andere functies. Overal waar er een opening in de gevel is, komt er mogelijk kou en vocht naar binnen. Een voordeur beschermt je woning tegen deze factoren en is dus best zo goed mogelijk isolerend.

Een voordeur werkt ook geluiddempend. Stel dat je dicht bij een drukke straat woont, dan merk je het verschil wel tussen het lawaai als de voordeur open of toe is.

En daarnaast is een goede houten voordeur ook een vorm van beveiliging van je woning. Je wil zelf vlot binnen en buiten kunnen gaan, maar je woning goed afsluiten tegen ongewenste gasten.

Goed om weten bij de keuze van een houten voordeur

Bij een houten voordeur hoort ook een houten deurkozijn. Dit kozijn is dan, net zoals houten raamkozijnen, opgebouwd uit stukken massief hout.

Dit deurkozijn heeft nooit een dragende functie. Wil je een deur laten plaatsen waar er voorheen geen was, dan moet er eerst een opening gekapt worden en moet er ook een steunbalk geplaatst worden om instortingsgevaar te vermijden.

Houten voordeur laten plaatsen

Wil je een nieuwe voordeur van hout laten plaatsen? Dit moet vakkundig gebeuren en laat je dus het beste over aan een vakman. Vraag offertes bij vakmensen bij jou uit de buurt en ontvang een goede prijs.

Voordelen van een voordeur in hout

 • Isolatie. Houten deuren hebben een goede isolatiewaarde. Ze zijn bestand tegen temperatuurschommelingen en een uitstekende keuze als isolatie belangrijk is voor jou. Het isolatievermogen van houten deuren houdt de warmte en kou buiten en verlaagt zo de energierekening aanzienlijk.
 • Er bestaan tal van vernissen en verven die je op deuren kunt aanbrengen om hun isolerende eigenschappen nog te verhogen en om de deuren een mooi uiterlijk te geven. Je kunt kiezen tussen beits, matte verf of lakverf. Meer hierover leer je in ons artikel over het schilderen van buitenschrijnwerk. Hierin lees je bijvoorbeeld welke verf je het beste gebruikt, hoe je het schilderwerk kunt voorbereiden en hoe je voor een perfect eindresultaat zorgt.
 • Houten voordeuren zijn duurzaam. Onderhoud je ze goed, dan zijn ze zo goed als niet onderhevig aan slijtage. Ze kunnen niet roesten of op een andere manier verslijten.
 • De productie en de installatie is eenvoudig. Zelfs met een eenvoudige schaaf kun je de nodige aanpassingen doen. Dit kan niet bij een voordeur uit aluminium of kunststof. Dit zorgt er ook voor dat de kosten beperkt blijven.
 • Als je voordeur van hoogwaardig hout gemaakt is een goed gepolijst en onderhouden is, kan een houten deur jaren mee. De levensverwachting van hout is zeer hoog; het enige wat je nodig hebt is een likje vernis of verf om het te beschermen tegen de elementen.
 • Als je een beperkt budget hebt, zijn een houten kozijn en deur een betere keuze. Ze zijn veel goedkoper te installeren en te onderhouden dan deuren in aluminium of kunststof.
 • Een houten deur staat voor een typische klassieke schoonheid. Sommige houten deuren zijn heuse kunstwerken van houtbewerking.
 • Bovendien kun je voor elk budget wel een houten deur kiezen. Dit kan bijvoorbeeld in tropisch hardhout, maar ook in een goedkopere houtsoort, die je dan behandelt met beits of verf.

Nadelen van een voordeur in hout

 • Voordeuren in hout zijn iets zwaarder dan deuren in aluminium of pvc.
 • We halen het als voordeel aan dat je de deuren kunt opknappen, maar dit kan tegelijk ook een nadeel zijn. Misschien wil je wel een deur waar je helemaal geen omkijken naar hebt. Als dit belangrijk is voor jou, dan is een deur in aluminium of pvc toch net iets beter.
 • We stelden bij de voordelen dat houten voordeuren niet zo duur zijn, maar veel hangt af van de gekozen houtsoort en de installateur. De prijzen zijn met andere woorden minder gestandaardiseerd. Het komt er nog meer dan bij andere werken op aan om offertes aan te vragen en te vergelijken, om zo onaangename verrassingen te vermijden.
 • Sommige houtsoorten worden elk jaar schaarser. Denk maar aan bepaalde soorten tropisch hardhout. Hierdoor kan de prijs behoorlijk schommelen.
 • Het is niet optimaal voor het milieu om voor een zeldzame houtsoort te kiezen.

Tips bij het kiezen van een houten voordeur

Houten voordeur kiezen tips

Ga voor alles voor veiligheid en beveilig je voordeur

Een houten voordeur is een goed idee, op voorwaarde dat je hem uitrust met een driepuntssluiting. Een driepuntssluiting heeft, zoals de naam het zegt, drie sluitpunten verdeeld over de hoogte van de deur. Open je de deur met je sleutel, dan gaan de sluitpunten op hetzelfde moment open. Om dit voor elkaar te krijgen, gebruikt een driepuntsslot een lang, verticaal profiel met ingebouwde sloten aan de sluitzijde van de deur. Dit is een mechanisch systeem dat de meerdere nachtschoten tegelijk laat bewegen.

Naast driepuntssluitingen bestaan er ook zogenaamde meerpuntssluitingen. Dit zijn sloten die meer dan drie sluitpunten hebben. Wil je een driepuntsslot of driepuntssluiting kopen voor je voordeur? Dan heb je verder nog de keuze tussen een sleutelbediend of een krukbediend slot. Voor je een driepuntsslot koopt, moet je ook zeker zijn van de draairichting en de doornmaat van je deur. Meer hierover lees je in ons artikel over driepuntssloten. Zo maak je je woning helemaal inbraakveilig met een deur in pvc.

Ga voor superisolerende kozijnen en een perfecte tochtvrije afwerking

Zoals elke overgang tussen de gevel en een opening in de gevel, kan de plaats van de voordeur zorgen voor koude en tocht. Kozijnen hebben verder een hele belangrijke functie om dit te vermijden. Vocht krijgt altijd een kans om je woning te infiltreren op de punten waar verschillende structuren van een woning samenkomen. Denk bijvoorbeeld maar aan de overgang tussen de muren en de structuur van het dak. De overgang van het vloerniveau naar de muren is ook een kritiek punt, waar je bijvoorbeeld met opstijgend vocht te maken kunt krijgen. Hetzelfde geldt voor de overgang tussen de muren en je voordeur. Om de voordeur stevig op zijn plaats te houden, heb je nood aan een kozijn, dat op zichzelf ook goed isolerend is. Want ook kou komt langs de kleinste opening binnen in je woning. 

Bij houten voordeuren is dit alles nog meer belangrijk dan bij voordeuren in kunststof of aluminium. Deze laatste soorten voordeuren zijn tot in de puntjes ontworpen om vocht en kou buiten te houden. Zo zijn er vaak rubberen stroken of tochtstrips die integraal deel uitmaken van het ontwerp. Houten voordeuren kunnen ook heel ingenieus gebouwd zijn, maar zijn toch vaak iets minder precies afgewerkt. Het komt er dus op aan om ze zo goed mogelijk te laten aansluiten. Als dit nodig is, kun je altijd zelf nog tochtstrips voorzien. Je bespaart er energiekosten mee en het is goed voor het milieu!

Houten voordeur laten plaatsen

Wil je een nieuwe voordeur van hout laten plaatsen? Dit moet vakkundig gebeuren en laat je dus het beste over aan een vakman. Vraag offertes bij vakmensen bij jou uit de buurt en ontvang een goede prijs.

Wat kost het plaatsen van een houten voordeur?

Afhankelijk van de soort voordeur die je kiest en eventuele accessoires en sloten, kun je zeggen dat de prijs schommelt tussen €1200 en €1500. Dit voor de plaatsing van een voordeur met standaard afmetingen uit een houtsoort uit het middensegment.

Ga je voor een voordeur die gemaakt is uit een houtsoort uit het hogere segment, dan kan de prijs snel oplopen en spreken we van gemiddelden tussen de €3000 en de €5000. Dit alles afhankelijk van de grootte van de deur, de gewenste houtsoort en de afwerkingsgraad.

Een voordeur met houtsnijwerk en andere ornamenten? Dan spreken we over een prijs vanaf €10000 inclusief installatie. Dit is dan echt puur ambachtelijk werk, en dit heeft natuurlijk zijn prijs.

Je merkt dat er een groot prijsverschil is, het komt er dus op aan om je goed te informeren en zelf te weten hoe groot je budget is.

Meerdere offertes vergelijken

Wil je een nieuwe houten voordeur en een deurkozijn plaatsen, dan is het een goed idee om verschillende offertes aan te vragen. Dit kan via onze website in enkele muisklikken gebeuren. Bekijk je de offertes die je eenvoudig in je mailbox ontvangt, dan sta je vaak versteld van de onderlinge prijsverschillen voor hetzelfde werk. Bovendien geeft een offerte ook een goed inzicht in hoe een aannemer een klus wil aanpakken. Dit kan ook de doorslag geven om voor een bepaalde aannemer te kiezen. Een goedkope offerte is oké, maar ook de vakkennis en expertise zijn belangrijk en een offerte is hier een goede staalkaart voor.

Op zoek gaan naar een goede aannemer voor het plaatsen van houten voordeuren is niet zo gemakkelijk. Soms ken je de regio waarin je een woning gekocht hebt nog niet zo goed. Bepaalde firma’s scoren dan misschien wel goed qua naambekendheid, maar deze zijn daarom niet altijd de goedkoopste of de beste. Vraag je offertes via ons systeem aan, dan geef je een eerlijke kans aan de diverse aannemers die zich geregistreerd hebben. De beste en de goedkoopste wint zodoende altijd, en daar doe jij dan natuurlijk je voordeel mee!

Vraag dus vandaag nog je offertes aan voor het plaatsen van een nieuwe voordeur!

Houten voordeur laten plaatsen

Wil je een nieuwe voordeur van hout laten plaatsen? Dit moet vakkundig gebeuren en laat je dus het beste over aan een vakman. Vraag offertes bij vakmensen bij jou uit de buurt en ontvang een goede prijs.

Slotwoord

Hiermee zijn we op het einde van dit artikel gekomen. We hopen dat je overtuigd bent van het nut van sterke en goed geplaatste houten voordeur in je woning. Met een perfect afsluitende voordeur creëer je een instant gezellige sfeer in huis en is het puur genieten van het comfort van je woning.

Wens je nog verder te gaan en naast het plaatsen van deuren meteen ook op andere vlakken je woning te isoleren, lees dan zeker onze artikels over spouwmuurisolatie, gevelisolatie of vloerisolatie. Denk ook goed na over de keuze van de verwarmingsbron in je woning. Blijf je bij aardgas of stookolie, of overweeg je om te schakelen naar een warmtepomp en zonneboiler? Deze factoren vormen samen een onklopbare combinatie om energiekosten te besparen en je bijdrage te leveren voor een beter milieu. Een warmtepomp plaatsen heeft vaak maar zin als je woning perfect geïsoleerd is, en een voordeur met een isolerende werking is dan een must.

Een beroep doen op een specialist om een houten voordeur te plaatsen kost je dan wel wat meer, maar dan ben je meteen ook zeker van alle normen en kwaliteitseisen. En dankzij deuren in een mooie kleur ziet je woning er ook nog eens mooier uit ook. En de kosten win je sowieso uit, dat is zeker. Vraag vandaag nog via onze website vrijblijvend verschillende offertes voor het plaatsen van een nieuwe voordeur aan!

Tresna.nl
Logo